7 Maart tour: Hengelo

zaterdag 25 februari 2006 :: 19.31 uur

Hier!

Ter ondersteuning van de afdelingscampagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen trek ik tot de raadsverkiezingen van 7 maart heel Nederland door onder het motto ‘Hier is de SP’.

Gisteren was ik op bezoek in Hengelo, een afdeling met ruim 500 leden en 3 raadsleden. Ondanks de carnavalsoptocht, waar ik ook nog even in verzeild raakte, zat het Beurscafé van de nieuwe bibliotheek goed vol.

Eerst sprak ik met Gerard Oude Veldhuis, bestuurslid van FC Twente. Hoewel FC Twente uit Enschede komt heeft de club ook veel supporters in Hengelo, zo bleek uit de reacties uit de zaal. FC Twente vindt dat de club ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Zo organiseert FC Twente activiteiten in de wijken om jongeren aan het bewegen te krijgen.

Emeritus hoogleraar Geert Braam sprak een column uit over de positie van ouderen in Nederland. De groep ouderen wordt steeds groter, dat is prima. Maar ook het aantal ouderen dat op of onder de armoedegrens leeft groeit hard. Een kwart van de ouderen, volgens Geert Braam. En dat in een land als Nederland.

Hierover sprak ik nog even door met Geert-Jan van Loenen, huisarts en actievoerder van het Twentse huisartsenverzet. Volgens hem zijn ouderen vooral in verwarring over wat er steeds weer over hen wordt uitgestort. Bijvoorbeeld het nieuwe zorgstelsel en de No Claim. Door deze nieuwe wetgeving wordt de solidariteit in de zorg volgens hem aangetast. Hij verwacht dat 2006 het enige jaar is dat mensen niet geweigerd worden voor de aanvullende verzekeringen. Daarna zal volgens hem het basispakket steeds meer uitgekleed worden. Het positieve nieuws dat Geert-Jan meebrengt is dat het verzet onder medici steeds sterker wordt.

Uiteraard sprak ik ook met Mariska ten Heuw, fractievoorzitter en lijsttrekker. Onderwerp van gesprek was het huisvestingsbeleid in Hengelo, wat veel gelijkenis vertoont met de rest van Nederland. Sociale woningen worden gesloopt zonder dat er een betaalbaar alternatief is voor de mensen.

Dit gesprek kun je hier beluisteren. (Mp3, 2 Mb)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

11 Comments

11 reacties

 1. Jan heeft het over voetballen, jongeren, ouderen het zorgstelsel alleen ik mistte de euro.

  Reactie door Ger — zaterdag 25 februari 2006 @ 22.14 uur

 2. Ik kan me voorstellen dat veel mensen de draad kwijt zijn m.b.t. het nieuwe zorgstelsel.

  Rene van der Velde

  Reactie door Rene van der Velde — zaterdag 25 februari 2006 @ 22.44 uur

 3. waneer wordt er een sp neergezet in de nop,,
  wandt alleen cda/christen?? unie sgp//pu voor een leefbaar nop//vvd//d66 of 00//ons noordtoostpolder,,voor de gemakkelijkheid een christen klub die weer eens een andere naam wilden..
  en nu komt het pvda en groen links,zijn voor de gemakkelijkheid al grote vrienden,,

  dus geen keus hier voor normale mensen!

  Reactie door ad — zondag 26 februari 2006 @ 4.39 uur

 4. Het dorp waar ik woon is zo chrrristelijk
  dat je er kunt stemmen op CDA, en de VVD,
  (zeg maar de plaatselijke variant van de duivel), en wat inheemse partijen.
  Maar in verwarring zijn ze hier ook, niet alleen over het nieuwe zorgstelsel, en sluit zich daarmee naadloos aan, bij de rest van NL.
  Mijn subversieve daad zal zich dus helaas vooreerst beperken tot voor een plaatselijke partij te stemmen. :-(

  Reactie door Alex — zondag 26 februari 2006 @ 20.29 uur

 5. jan,ik heb een paar gesprekjes gehoord,met lijsttrekkers,overal in het land,maar ik hoor alleen maar over de woningen,over slooppl.,maar er zijn toch nog wel ergere dingen om over te praten,ik lees een reactie,die man vraagt dat jij het niet over de euro hebt,helemaal eens met die man
  ik hoor niks over lokale lasten in de gemeente,s,is ook belangrijk,stijgen steeds meer,en ga zo maar even door.

  Reactie door eef — zondag 26 februari 2006 @ 23.04 uur

 6. De mensen die een sociale woning huren, moeten voor zichzelf opkomen, en eisen dat ze, in geval van sloop, er een betere woning voor terugkrijgen, maar voor dezelde huur. Dat kan, als je je als huurder door niemand met niets laat afschepen.

  Woning-coöperaties denken en doen vanuit eigenbelang, maar hun middelen om voorrang te geven aan zichzelf, houden daar op, waar de rechten van huurders beginnen; huurders moeten zich op hun beurt óók concentreren op hun eigenbelang, hun rechten, en daar zijn middelen en regels voor, en zowiezo, gezond verstand.

  Zakkenvullers die ten koste van jouw levenskwalitiet handelen, zijn minder waard. Laat je door hen NIET afschepen, want je bent meer waard.

  Reactie door Jan-Peter — maandag 27 februari 2006 @ 5.47 uur

 7. Het wanbeleid van deze regering, dat als zure regen al het onschuldige leven aantast, drijft mij soms tot razernij en soms tot wanhoop; maar er de spot me drijven, daar draai ik de zaken mee om.

  Reactie door Jan-Peter — maandag 27 februari 2006 @ 5.53 uur

 8. Er is ook sprake van wanspelling… in mijn reacties… ’tis de passie, ’tis de haast.

  Reactie door Jan-Peter — maandag 27 februari 2006 @ 5.55 uur

 9. Beste Jan,
  Jan,kun jij niet tijdens de campagne tot 7 Maart niet wat aandacht besteden aan de woekerwinsten van onze geprivatiseerde energie reuzen?
  Nuon heeft in 2005 een winst behaald van (schrik niet)1.123 miljoen en deze winst is met 193%!! in een jaar gestegen.
  Door de strenge winter en de koppeling van de gas en electra prijzen aan de olie,betaald Piet Minima en Jan Modaal
  zich bont en blauw.
  Tel daarbij op de basis verzekering en de verwachtingen voor steeds meer in het rood te raken huishoudens is een gemakkelijke voorspelling..
  Deze hele privatisering is een grote woekerwinsten bussenis geworden.
  Bijna alle directies van semi overheidsinstellingen,zoals gezondheidszorg,energievoorziening,scholing,radio/tv etc.doen aan deze geldwolverij mee.
  De politiek vraagt niet om sociale onrust,nee zij schreeuwt er om.
  Jan,zo kan het niet langer!

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 27 februari 2006 @ 16.17 uur

 10. Red Nederland, voor we helemaal naar de verdommenis gaan.
  Meer dan 120.000 hollanders staan klaar om ook nederland te verlaten, achter de meer dan 100.000 aan die al weg zijn, de afgelopen 5 jaar.
  Bevrijd Holland van die zogenaamde “christenen” met hun “normen en waarden”

  Reactie door alwine troost — vrijdag 3 maart 2006 @ 20.19 uur

 11. loose gnome is very good slot: http://www.sciencenews.org/ , international grass is always astonishing chips

  Reactie door Caleb Bartrim — donderdag 30 maart 2006 @ 3.20 uur