Vrouwen op het Binnenhof

woensdag 22 februari 2006 :: 18.34 uur

‘Vrouwen op het Binnenhof’ is de titel van het boek van Wouke van Scherrenburg dat ik vandaag als eerste in ontvangst mocht nemen. Wouke was ondermeer verslaggever voor Den Haag Vandaag. Onlangs schreef ze een boek over vrouwen in de nationale politiek. Ze vroeg mij om haar – ter gelegenheid van de presentatie – te interviewen over politiek, journalistiek en de toegevoegde waarde van vrouwen in de politiek. Ik heb het met veel plezier gedaan.

Ik ken Wouke als een journalist die alles deed om die éne vraag aan een politicus te kunnen stellen. Een getergde Pim Fortuyn riep haar in Den Haag Vandaag eens toe: “Ach mens, ga toch koken”.

Voor haar boek interviewde ze 16 vrouwen die nu in de politiek werkzaam zijn. Onze eigen Agnes en Fenna staan in het boek. Maar ook bijvoorbeeld Femke Halsema, Sharon Dijksma, Rita Verdonk en Lousewies van der Laan.

Integer en nieuwsgierig zijn en hard werken, dat zijn de eigenschappen die een journalist moet hebben. Wouke heeft die eigenschappen. Gisteren heeft ze nog met Pechtold gesproken over wat hij nu bedoelde met ‘de vuile en vunzige politiek in Den Haag’. Ze was uiteraard zo integer dat niet te vertellen…

Wouke gefeliciteerd met je boek!
Na afloop had ik dit geprek met haar.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

29 Comments

29 reacties

 1. ja waarschijnlijk kom ik van een andere planeet…maar ik vermaakte me kostelijk met haar..en haar vragen..maar ja..ik hoor altijd maar drammerig wijffie.nee voor rede vatbaar..rode dame …nou en..ik vond het wel verfrissend..als het boek ook zo is…kope..OM ME HEEN hoor ik andere meningen over haar…NOU WEBLOG,LAAT OM ME HEEN nu maar reageren..ik ben bang,dat ik een van de weinigen ben..die haar waardeert

  Reactie door eric — woensdag 22 februari 2006 @ 18.56 uur

 2. Meer vrouwen in de politiek is heel natuurlijk, maar daarom ook onwerkbaar,
  omdat hedendaagse politiek nogal opmerkelijk onwerkelijk is, en niets met de werkelijkheid van doen heeft.
  Vandaar dat het idee van meer vrouwen in de politiek voorlopig bezwaarlijk is,
  maar daarom niet tegennatuurlijk,
  Integendeel.

  Reactie door Alex — woensdag 22 februari 2006 @ 21.04 uur

 3. die frikandel van pim had het dus ook niet op de gelijk van man en vrouw. zulke frikandelen horen niet thuis in de politiek (maar de manier waarop hij uit de poliek raakte is natuurlijk niet de goede manier), die van vooroordelen uitgaat.

  Vrouwen als onze Agnes zijn vrouwen om trots op te zijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 22 februari 2006 @ 21.13 uur

 4. Vandaar misschien, voor de goede verstaanders onder ons;
  Politiek is niets voor watjes.

  Reactie door Alex — woensdag 22 februari 2006 @ 22.09 uur

 5. Dat is een dubbelgeklutste boodschap dus :-)

  Reactie door Alex — woensdag 22 februari 2006 @ 22.14 uur

 6. Alex, waarom denk je dit? Denk je dat vrouwen dit vak niet aankunnen? Of ben je bang dat vrouwen teveel mannen een baantje ontzeggen? Reken erop dat vrouwen dit kunnen. En heel erg goed ook. Dat wordt wel bewezen door de vrouwen in de politiek. Femke Halsema, Arda Gerkens, Ineke van Gent, Krista van Velzen, Jeltje van Nieuwenhoven (nu bij de provincie ZH) en Saskia Noorman, ik ben haar naam kwijt, die van de Christen Unie. Maar niet alleen in de landelijke politiek, ook de in de plaatselijke politiek staan vrouwen hun vrouwtje! En goed ook. Dus vrouwen kunnen die werk prima doen. Waarom jij vindt van niet, is mij een raadsel.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 22 februari 2006 @ 22.31 uur

 7. “Gisteren heeft ze nog met Pechtold gesproken over wat hij nu bedoelde met ‘de vuile en vunzige politiek in Den Haag’. Ze was uiteraard zo integer dat niet te vertellen…”

  Is het dan wel de moeite van het melden waard? Dat is iets wat we willen weten, de maandelijkse roulatiesoap tussen d66-cda-vvd kennen we inmiddels wel. Ik las vandaag iets over het toestaan van de avondklok, dat lijkt me toch niet het minste onderwerp en iets dat Pechtold wel zou moeten aanspreken..

  Reactie door Jory — woensdag 22 februari 2006 @ 22.41 uur

 8. Politiek is nog grotendeels een verstands(ego) kwestie. Ik ben het met Wouke eens dat er pas echt wat gaat veranderen als (politieke) besluiten genomen worden door mannen én vrouwen(evenredige vertegenwoordiging)Alles gaat nu snel veranderen. Nu steeds meer mensen bewust worden, verliest het ego zijn macht over het menselijke verstand. Hoe zou de wereld eruit zien als ego-belangen op de achtergrond raken en het algemene belang de maatstaaf wordt?

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 22 februari 2006 @ 22.45 uur

 9. Jory, Ik sbap wat je bedoelt. Ik heb dat ook gezegd. Maar het was haar in vertrouwen vertelt; en vertrouwen mag je niet beschamen. Het komt nog wel ‘n keer uit…

  Reactie door Jan Marijnissen — woensdag 22 februari 2006 @ 23.32 uur

 10. @7L.M Lembeck
  Dat is geen kwestie van denken, maar van zien.
  Ik zou me niet verbazen, wanneer je mijn eerdere woorden mis-interpreteerde.
  Mijn diepste respect gaat uit naar in het bijzonder Femke Halsema, andere vrouwen niet nagelaten.

  Reactie door Alex — woensdag 22 februari 2006 @ 23.38 uur

 11. Het maakt mij persoonlijk niet uit of er vrouwen of mannen politiek gezien een vooraanstaande plaats innemen. Het feit dat er gezegd wordt: ja, maar vrouwen kunnen dit óók vind ik zot. Natuurlijk kunnen vrouwen dat ook. Ik zie geen verschil. Het uitlichten van een bepaalde groep op grond van – in dit geval – geslacht vind ik niet meer van deze tijd. Hoe goed bedoeld ook.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 23 februari 2006 @ 7.47 uur

 12. Ik vind Den Haag Vandaag een stuk saaier zonder Wouke :(

  Reactie door Johnito — donderdag 23 februari 2006 @ 7.50 uur

 13. dijksma,verdonk,v.d.laan!laat me niet lachen,verschrikkelijke vrouwen zijn dat .en bij de weg ,wouke vergat in haar den haag vandaag periode regelmatig om het hele sp verhaal te vertellen .vrouwen in de politiek ,oke .maar dan wel van het kaliber .halsema ,jeltje ,v. nieuwenhoven,kant,gerkens,vergeer,(willigkeurige volgorde)en de vrouw die al jaren mijn voorkeursstem krijgt ?krista .v.velzen .het actievisme in haar spreekt mij geweldig aan , en als politicus zie ik haar ieder jaar weer beter worden .kortom een vrouw waar nederland en de sp nog jaren mee vooruit kan en van kan genieten .kortom meer capabele vrouwen en minder grijze oude (cda) mannetjes.

  Reactie door ,texas, henkie — donderdag 23 februari 2006 @ 9.55 uur

 14. Het Margret Thatcher effect; binnen de kortste keren een heel sociaal stelsel om zeep helpen. Geweldige vrouw (!)
  Het schijnt dat er in ons land nog politici rondlopen die hun bewondering voor die figuur niet onder stoelen of banken steken. Wie is de Nederlandse Thatcher? Dekker?

  Reactie door Gandalf — donderdag 23 februari 2006 @ 10.01 uur

 15. goed nieuws:

  http://www.redmehdi.com/

  Mehdi de Iranier die in hongerstaking was gegaan, omdat hij uitgezet dreigde te worden, hoeft voorlopig niet naar Iran terug.

  Reactie door e.krul — donderdag 23 februari 2006 @ 10.19 uur

 16. Bij ons in de gemeente zit het er dik in dat er van de 25 zetels maar twee door vrouwen bezet gaan worden. Een historisch dieptepunt. Volgens de partijen komt dit omdat de vrouwen het te druk hebben. Zij hebben echter wel tijd, omdat hun vrouwen en werken en in hun eentje de kinderen mogen opvoeden. Fantastisch hoor dit kabinet, gezinnen met jonge kinderen moeten wel een dubbele baan hebben om het hoofd boven water te houden en wie is de lul, jawel, de vrouw. Ze mag een uurtje naar de sportschool in de week om er nog een beetje representabel voor manlief uit te zien en that’s it.

  Reactie door kaatje — donderdag 23 februari 2006 @ 10.43 uur

 17. was Pim er nog maar.

  Reactie door Matthijs — donderdag 23 februari 2006 @ 11.08 uur

 18. @Vrouwen in de politiek; prima, vrouwen die een carriere willen maken; prima.
  Vrouwen die partime willen werken;prima.
  Vrouwen die thuis willen blijven;prima.

  Nu is vaak e.a. niet mogelijk in die vrije keuze, waarom niet?
  Je kiest een beroep of je dit kunt uitvoeren hangt af van de arbeidsmarkt, die lijkt steeds meer ingedeeld te worden naar beperkter aantal categorieen, sterk afhankelijk van de wens tot wat men ervoor over heeft!
  De juiste vrouw/man op juiste plek is niet meer van belang en voorals nog wordt vrouw zijn in heel veel gebieden als lastig ervaren, aangezien ze er tussenuit kunnen gaan door zwangerschap, het niet meer kunnen accepteren van werkdruk in combinatie met thuissituatie;met de nieuwe wet voor thuiszorg zal dit gaan toenemen omdat de eerste druk van die wet op mantelzorgers komt te liggen, over het algemeen genomen is het het lot van de vrouw, die dit treft.

  Het is nog steeds zo dat de vrouw 7%minder krijgt voor dezelfde functie.

  Kinderopvang meer en meer onbetaalbaar wordt, waardoor keuzevrijheid afneemt, je wilt immers niet werken om je salaris kwijt te zijn aan kinderopvang.

  Persoonlijk, ik nu zelf merk op mijn 49 jaar dat in het beroep dat ik nu het liefste zou willen blijven uitvoeren, of carriere in zo willen maken,nu ik tijd en aandacht kan nemen hiervoor, ik te oud bevonden wordt!

  Eerlijkheid en de wet vaak niet samen gaan:
  b.v. leeftijdsdiscriminatie, zorgplicht van ouder.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 23 februari 2006 @ 14.15 uur

 19. Sabineke,
  “Kinderopvang meer en meer onbetaalbaar wordt, waardoor keuzevrijheid afneemt, je wilt immers niet werken om je salaris kwijt te zijn aan kinderopvang.”

  Keuzevrijheid had je voordat je besloot kinderen te verwekken. Toen had je nog de kans de konskwenties daarvan te overzien alvorens een beslissing te nemen, tenzij je toen al vond dat de gemeenschap hoe dan ook jouw problemen heeft op te lossen.
  Nu niet achteraf zielig gaan zitten doen.
  Durkje

  Reactie door Durkje — donderdag 23 februari 2006 @ 17.47 uur

 20. @Durkje, even voor de goede orde, ik doe niet zielig, ik constateer!

  Je kunt van tevoren niet alles incalculeren bij je keuzes, kinderen krijgen is een mogelijkheid, al dan niet die benutten, is voor iedereen vrij.Met de wisselende relaties van daag de dag, kan ook de wens tot kinderen veranderen.

  Persoonlijk hebben wij 2 fantastische kinderen en daar ook zelf voor betaald, buiten wat we aan kinderbijslag voor hebben gehad, en geloof me dit dekt bij lange na de kosten niet, het heeft ons wel in staat gesteld die opvang zelf te kunnen bekostigen samen met samen werken.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 23 februari 2006 @ 18.46 uur

 21. Als de overheid wil dat elke vrouw werkt, zal ook de kinderopvang beter en goedkoper gemaakt moeten worden!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 23 februari 2006 @ 18.47 uur

 22. Als vrouwen het leuk vinden om te werken en carrière willen maken: prima. Als vrouwen carrière willen maken omdat mannen dat ook doen, dan zijn ze niet echt geëmancipeerd. Als vrouwen kinderen willen verzorgen en door een ander daarvoor financieel ondersteund worden: prima. Als vrouwen full-time aan hun carrière werken en daarnaast ook nog kinderen willen, die dan naar de crèche moeten, dan vind ik dat nogal egoïstisch en zielig voor de kinderen. Maar weer niet als b.v. de vader voor de kinderen zorgt.

  Reactie door simbro — donderdag 23 februari 2006 @ 23.00 uur

 23. @22, Simbro, Ik werkte, manlief werkte en we zorgden beiden voor de kinderen, alleen we woonden toen niet in een buurt, dus onze kinderen kwamen niet in contact met andere kinderen, tenzij wij mee gingen, DAT leek ons niet gewenst voor de kinderen, haast wereldvreemd op de basisschool beginnen, dus met 2,5 jaar naar de creche, eerst 2 dagen maar dat was te veel wennen elke keer, dus, toen 3 dagen, dat ging prima, toen kon je niet halve dagen boeken bij de creche, anders hadden we dat gedaan maar ik moet eerlijk bekennen dat een middag met zijn twee ook heerlijk was!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 23 februari 2006 @ 23.55 uur

 24. ‘k Heb niet zo’n hoge pet op van de parlementaire journalistiek in Nederland: gefocused op incidenten, hoofd- en bijzaken verwarrend, bevooroordeeld, gemakzuchtig, elkaar napratend, slecht geinformeerd. Wouke van Scherrenburg past wel een beetje in dat plaatje. Wat mij betreft: Mens, ga toch koken.

  Dat gedoe over de “toegevoegde waarde van vrouwen” vind ik eerlijk gezegd een beetje ouderwets gezwam. De beste M/V moet gewoon op de juiste plaats komen.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 24 februari 2006 @ 0.27 uur

 25. @24,Ed Sorrento,
  Beste pesoon op de juiste plek dat vind ik ook, maar wel dan ook gelijk loon, als het ‘toevallig’ een vrouw is.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 24 februari 2006 @ 0.55 uur

 26. @ 25 Sabineke,

  Uiteraard.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 24 februari 2006 @ 18.03 uur

 27. @26, gelukkig.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 25 februari 2006 @ 1.01 uur

 28. Waarom krijgen de vrouwen anno nu nog steeds minder salaris voor hetzelfde werk als de mannen?Wordt hier iets aan gedaan? Zoniet, dan wordt het toch hoog tijd voor een discussie hierover, lijkt me.

  Reactie door lisa — maandag 20 maart 2006 @ 9.40 uur

 29. welk hoofdstuk staat niet in het boek:
  Het Binnenhof ??? een kasteel, een huis, een paleis of een boerderij???

  Reactie door tasja — vrijdag 24 maart 2006 @ 20.54 uur