7 Maart tour: Heerlen

dinsdag 21 februari 2006 :: 20.29 uur

Hier!

Ter ondersteuning van de afdelingscampagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen trek ik tot de raadsverkiezingen van 7 maart heel Nederland door onder het motto ‘Hier is de SP’.

Gisteren was Heerlen aan de beurt. Heerlen is een stad met een indrukwekkende geschiedenis. Na de sluiting van de mijnen heerst er in Heerlen en de regio flinke werkloosheid. Hoewel de arbeidsomstandigheden niet altijd even goed waren en het werk in de mijnen niet goed voor de gezondheid was, vertellen de oud-mijnwerkers vaak met veel liefde over hun werk in de mijnen. Mijn eerste bezoek in Heerlen was dan ook aan een oude mijnschacht waar het Historisch Mijncentrum CarboON wordt gevestigd. Ook voor toekomstige generaties is het van groot belang dat ze besef hebben van het belang van de mijnen.

In het mijncentrum sprak ik onder andere met Elianne Demollin. Zij heeft een idee ontwikkeld waardoor de mijnen weer belangrijk kunnen worden voor Heerlen. Zij heeft gekeken naar de mogelijkheden om warm mijnwater te gebruiken voor stadsverwarming. De oude mijnen staan namelijk vol met water en worden opgewarmd door de aarde. Elianne heeft het idee opgevat om dat warme water omhoog te pompen, de warmte er aan te ontrekken en daarmee huizen te verwarmen.

Vervolgens ging ik op bezoek bij de Stichting Dienstverlening Ouderen Heerlen (SDOH). Doordat er weinig arbeidsperspectief is trekken de jongeren vaak weg naar de randstad of Maastricht. Heerlen loopt mede daardoor voorop in de vergrijzing. De SDOH heeft een project opgezet waarbij vrijwilligers onder leiding van ouderenconsulenten op bezoek gaan bij mensen van boven de 68. De grootste problemen van de vergrijzing lijken immers eenzaamheid en armoede te gaan worden.

Het laatste werkbezoek van de dag was aan het UWV. Na de sluiting van de mijnen zijn er, ter compensatie van het banenverlies, een aantal overheidsinstellingen naar Heerlen gekomen. Maar nu staat ook deze werkgelegenheid onder druk en verdwijnen er duizenden banen richting de randstad. De SP in Heerlen zit er bovenop!

’s Avonds was het politiek café in het Grand Hotel. De opkomst was overweldigend; zo’n tweehonderd mensen. Ik sprak daar met een aantal mensen die ik eerder op de dag al had gesproken.

Hier kun je naar een impressie van de avond luisteren
. Ik sprak met Wiel Niks van het Mijncentrum en uiteraard met de lijsttrekker van de SP in Heerlen Riet de Wit. De C-Jays speelden een klassieker van de Rolling Stones.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

14 Comments

14 reacties

 1. Goh, goed idee van die verwarming lijkt me,
  Heel veel succes,Heerlen!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 21 februari 2006 @ 21.29 uur

 2. Ik sta daar ook achter, zo wordt Heerlen nog eens uniek!!!

  Reactie door nicole halmans — dinsdag 21 februari 2006 @ 22.33 uur

 3. Lijkt een mooi plan mits het veilig is
  voor de mensen die het moeten zien te rea-
  liseren.

  De uittocht naar het westen voor werkgele-
  genheid is toch een mistroostige ontwikke-
  ling.

  Hoe kan de Overheid toch zo slordig omgaan
  met welzijn, wonen, én werken om die burger
  daar optimaal in te doen funktioneren?

  In de ‘zorg’ is het al bekend: hártzeer is
  er meer en meer in het gehele land en het
  aanbrengen van ‘bypasses of een stent’niet
  zelden door het ‘sluiten van een tent’!!

  Fijn, dat er tenminste een paar honderd
  mensen er hun ‘goede’ avond hadden en veel
  emoties daarbij kwijt konden.a

  Mevrouw de Wit zal ongetwijfeld deze (op-)
  komst zeer gewaardeerd hebben en hoop ik
  ook voor haar dat gasten en bezoekers ook
  het nut van een partijlidmaatschap inzien
  en zich wezenlijk betrokken kunnen voelen
  bij een organisatie als een SP,waardoor zij
  zich gesteund weten en voelen.

  Reactie door Madelief — woensdag 22 februari 2006 @ 6.53 uur

 4. Ik woon in Heerlen.

  Heerlen is een stad zonder ziel, met een bestuur……. Zum Kotsen.
  Het geneuzel van de locale partij ondernemers in de VVD en het constante gesteggel ben ik daadwerkelijk strontziek. Nu weer het klote project van het busstation, wat weer eens verbouwd moet worden. Kost een kapitaal, maar dan heb je ook niets. Heerlen had zo’n mooi station, in het verleden, maar de locale ezels braken dit af, want Heerlen moest modern worden.

  In de mijnwerkerstijd (mijn vader is mijnwerker geweest) want Heerlen een echte mijnerkers stad, met alle nostalgie van toen. De kleine mijnwerkershuisjes, de spoorrails, lange lies en d’r lange jan (de torens). De staatsmijn Emma, waar mijn Opa gewerkt heeft bestaat niet meer. Bij de sloop van het Emma-gebouw, dat kan ik me nog goed herinneren, heb ik piepende, aan silicose lijdende mijnwerken (waarvan het loskloppen van de kolenstof nu niet meer door de verzekeraar vergoed wordt) door de knieën zien gaan van verdriet toen het imposante gebouw naar beneden kwam. Ik heb nog een stukje beton mee naar huis genomen als aandenken. Het is een stukje Limburgse historie.

  Het ‘ongeluk’ van de lange Jan (de lange toren) was ook al een beetje verdacht. Toevallig viel deze lange Jan op een gebouw waar de administratie van de pensioenen van de mijnwerkers inlagen. Jullie weten wel, die vetpot waar nu nog rechtzaken over lopen die de mijnwerkers bijelkaar gebracht hebben. De meeste mijnwerkers zijn overleden. Nog enkele jaren dan dan leeft niemand meer, en dan zal de pot wel weer naar Zalm gaan omdat er geen wettelijke gerechtigden meer zijn.

  Mijn vader was zoals eerder gezegd ook een mijnwerker, ook al zit hij in de WIA. In ons huis is een soort altaartje ingericht. Een grote houten blok met een boorhamer, een stuk steenkool en een mijnwerkerslamp. Mijnwerker was geen beroep of vak, mijnwerker was een manier van leven. De collegialiteit onderling was enorm. Mensen letterlijk waagden hun leven om kumpels (collega) te helpen. Iedere mijnwerker had wel een annekdote over een benarde situatie waar zij zelf in zaten of waar zijn anderen in hebben zien zitten.

  De sluiting van de mijnen veroorzaakte een schokgolf door de provincie. Heerlen, een stad die zijn fundamenten diep in de steenkolen lagen heeft, wankelde.
  Sindsdien zijn alleen maar CDA en VVD kutventjes aan de top gekomen die Heerlen hebben verkloot. De rijke historie van een geweldige stad is verkracht tot het bloed zichtbaar werd. Alle iconen (station, torens, schachtliften, glaspaleis) zijn met de grond gelijkgemaakt om plaats te maken voor hypermoderne, zielloze gebouwen. Iedere flut wethouder en burgemeester spoot hun diaree over de stad heen, en laagje voor laagje werd een rijke stad losgetrokken van zijn glorieuze historie. Partijpolitiek, belangen, zakkenvullen, status waren veel belangrijker dan mensen.

  Nu deze kutkereltjes Limburg verziekt hebben zijn ze doorgedrongen in de Landelijke politiek. Achterbakse kereltjes zoals Verhagen, Wilders, Eurling maken me misselijk. Ik heb me nooit geschaamd voor mijn zware accent. (ik heb vijf jaar in Rotterdam, Velsen, Groningen e.d gewerkt, waar ik opviel als een blanke in Afrika, als ik mijn mond opendeed).
  Nu schaam ik me er wel voor, als ik Wilders zie, of die gluiperige kop van Verhagen, of lulletje rozewater Eurlings, die altijd dialect gaat praten als ze oude Limburgers zien. Deze oude mensen denken nog dat ze meetellen als een Limburgs-sprekende in Den Haag zit.

  Ik ben een Heerlenaar, en hou van deze stad zoals deze was. Jammer genoeg is de stad dat door de tijd heen losgetrokken is van zijn rijke historie. Heerlen is een stad dat exemplarisch is voor een stad zonder verleden en drijft op onkunde, zakkevullerij en volksverlakking.

  Reactie door alexander — woensdag 22 februari 2006 @ 14.16 uur

 5. http://www.parkstad.com/loadbig/imbig28.html
  het oude station

  http://www.parkstad.com/loadbig/imbig27.html
  Het nieuwe station

  http://www.parkstad.com/loadbig/imbig250.html
  emmaschacht

  http://www.parkstad.com/loadbig/imbig152.html

  Reactie door alexander — woensdag 22 februari 2006 @ 14.32 uur

 6. Via mijn dochter die aktief is voor de SP in Nieuwgein, wist ik dat Jan in Heerlen sprak.

  Als oud-mijnwerker en bewoner van deze regio ben ik zeer geinteresseerd in deze zaken, dus als Bocholtzenaar kwam ik ook naar de meeting. Jan, je hebt helemaal gelijk, we moeten trots zijn op ons mijn-verleden en dat koesteren. Ik heb er 4 jaar gewerkt, net als mijn vader die op een gegeven moment dus “schtub” -stoflongen- had..

  De huidige polieke situatie in Heerlen is ronduit schandalig, de SP met Riet de Wit doen zo veel goede dingen, die worden potverdorie nog niet eens genoemd hier i/d kranten!

  Ik heb een mooie avond gehad met zeer interessante onderwerpen, vooral de vurigheid van Riet de Wit is me zeer bijgebleven, de discussie over het Schinveldse bos etc.

  Ik vind het zeer jammer dat de SP nog niet in onze gemeente Simpelveld aanwezig is, want het is hier ook een echte bende; hier bouwen ze bv. een tweede kleine sporthal direct achter een zeer grote al jaren bestaande sporthal, slopen ze het enigste zwembad van deze regio etc. etc.
  Misschien in 2010?

  Reactie door Sjaak Meese — woensdag 22 februari 2006 @ 15.59 uur

 7. Ligt het aan mij of doet het geluidsfragment het niet?

  Reactie door Ron — woensdag 22 februari 2006 @ 19.32 uur

 8. @7, Ron, Als het een troost is, bij mij doet ie het ook niet!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 23 februari 2006 @ 14.39 uur

 9. Jan, goed dat je op 7 maart weer Heerlen bezoekt.
  Er ligt in deze omgeving een zeer hoge potentie voor de SP mijns inziens, want de mensen zijn het zat, spuugzat.

  Mijn ouders wonen nog steeds in Bocholtz (vader reageerde onder nr.6);

  Ik heb eens een keer i/h verleden een bezoek gebracht aan een zgn. “Ghost Town” in de V.S., een oud dorpje waarvan de huizen nog wel staan, maar waar niemand meer woont.

  Welnu, als er niet wordt ingegrepen in de oostelijke mijnstreek-regio, zie ik dit “Ghost Town”-image ook voor me hier.

  Waren er vroeger bv. een fruitboer, kaasboer, schoenenwinkel, kledingzaak, speelgoedzaak, sigarenboer, drogisterijen, discotheek waar de hele omgeving naar toe kwam, diverse slagerijen, diverse bakkers, bloemenzaken, bibliotheek etc. etc.etc. Als je er nu doorrijdt (Bocholtz) is het stil en uitgestorven: een landelijk supermarktconcern heeft alle kleine ondernemers weggedreven, de discotheek is er niet meer, de oude winkels staan leeg of zijn gekocht door een makelaars-kantoor met diverse panden..

  Jan, ga er eens kijken als je tijd hebt.
  En als je toch in Heerlen bent, Kerkrade is slechts een steenworp verder, hier is de toestand nog erger dan zoals Alexander Heerlen beschreef…

  De mensen voelen zich hier niet gehoord, voelen zich als buitenlanders in hun eigen land. Van “Den Haag” hebben ze weinig mee op, na de sluiting v/d mijnen is er weinig meer gekomen qua werkgelegenheid ondanks de beloften van Den Uyl toendertijd.

  Ik kan nog uren doorgaan, SP doe er wat aan!

  Reactie door Petra — vrijdag 24 februari 2006 @ 12.27 uur

 10. Mijn vader is ook mijnwerker geweest in Heerlen, maar als ik nu zie wat van Heerlen is overgebleven qua mijnverleden, is het schandalig weinig.

  Maar Heerlen is gewoon Heerlen niet meer.
  De ouderwetse gezelligheid, het eenvoudige en het gemuedliche is weg hier in onze stad.
  Heerlen heeft bijna alleen nog maar standaardwinkels, die je overal in het land aan treft.
  Mijn opa en oma hebben in Heerlen een bakkerij gehad aan de Stationsstraat, dat is nu een slager geworden, de bakkij is gewoon op de fles gegaan omdat veel Heerlenaren geen geld hadden om hun brood te betalen en dat opa zo goed was geweest dat hij het dan opschreef wat ze een andere keer moesten betalen, als er wel geld was.
  Ik kan jullie verzekeren, dat veel Heerlenaren door de knoken van mijn opa en oma het wel gepresteerd hebben om door te kunnen gaan in Heerlen.
  Velen zullen dat niet beseffen, of willen dat niet beseffen.
  Mijn opa en oma waren te goed geweest, en dat kost verdriet.

  En om over het mijnverleden terug te komen, werkloosheid heeft het hier opgeleverd, en nu met de reorganisaties van de overheidsinstellingen wordt het alleen maar meer..

  Reactie door nicole halmans — zaterdag 25 februari 2006 @ 9.53 uur

 11. Hey Jan,had je niet effe door kunnen rijden naar Maastricht ?

  Met vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — zaterdag 25 februari 2006 @ 23.07 uur

 12. green girl is always greedy round: http://www.abc.net.au/news/ , when mistery is tournament it will fetch tournament

  Reactie door Carlos Baker — donderdag 30 maart 2006 @ 1.26 uur

 13. ochjah wat moet ik zegge,hij is gewoon lief he ons groot tomaatje

  Reactie door karl-heinz laduch — vrijdag 24 november 2006 @ 7.56 uur

 14. Goed dat hier zoveel aandacht is voor het mijnverleden van Heerlen! Net als zovele Limburgers heb ik voorouders die in de mijnen gewerkt hebben. Gisteren, 1e paasdag, liep ik over Terworm en ontdekte de ruïnes van zwembad Terworm. Ik heb er zo vaak verhalen over gehoord en ik vond de natuur heel mooi, maar ik had het zwembad (op nog geen kilometer van mijn huis in Voerendaal) graag behouden. Zo gaat dat met veel dingen, want de Heerlenaren zouden graag vanalles terugwillen wat er geweest is. Ik noem dat nostalgie, maar samen met die nostalgie moeten we vooruit durven denken in de toekomst: dat opknappen van het station is mijns inziens belangrijk omdat het NS-station toch wel het Heerlense visitekaartje bij uitstek kan zijn! De connectie tussen verleden en toekomst.
  De mensen zullen het werk in Heerlen zelf moeten creëren willen wij er in de toekomst blijven wonen. We kunnen gaan klagen dat de instanties steeds herorganiseren, maar ondertussen kunnen we beter met frisse moed en met het verleden in ons achterhoofd nieuwe kansen ontplooien waardoor Heerlen voorbeeld is en blijft! De natuur die gemaakt is van zwembad Terworm is daar een mooi voorbeeld van. Graag had ik het zwembad nogs teeds gehad, heerlijk om daar te gaan zwemmen. De mensen zouden dat wel willen, maar de consument en het milieu niet. Het zwembad was helaas niet rendabel genoeg en dan geven we de locatie een zeer mooie andere bestemming: grote poel in een mooi natuurgebied waarachter de grootste 20e-eeuwse winstgever van Zuid-Nederland schuilt!

  Anna-Barbara Baburek, DWARS Maastricht

  Reactie door Barbara — maandag 9 april 2007 @ 13.59 uur