‘Meer Polen, meer werkloosheid’

woensdag 08 februari 2006 :: 22.20 uur

Bij verdere opening van de grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-landen zal de werkloosheid in Nederland toenemen. Het aantal Poolse werknemers zal waarschijnlijk verdubbelen. Vooral lager- en middelhoog opgeleid personeel zal hier ernstige problemen van ondervinden.’

Dit staat in een uitgelekt onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De SP wil uitstel van de volledige openstelling van de grenzen voor Oost-Europese werknemers. Kleine zelfstandigen, werknemers, ondernemers worden uit de markt gedrukt door oneerlijke concurrentie. Nederland heeft op dit moment de keuze om verdere openstelling nog drie jaar uit te stellen, en het is absoluut noodzakelijk dat dit gebeurd.

Vandaag belde ik met Johan Paardekoper van aannemersbedrijf ‘De Erven A. Paardekoper’. In zijn branche heeft hij direct te maken met de oneerlijke concurrentie van Oost-Europese arbeiders, die werken tegen voorwaarden waar de Nederlandse arbeiders nooit tegen kunnen concurreren. Terecht merkt hij op, dat hier nog een spiraaleffect bij komt. Nederlandse bouwvakkers die door deze oneerlijke concurrentie zonder werk komen te zitten zullen gaan bijbeunen.

Het gesprek kun je hier beluisteren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

88 Comments

88 reacties

 1. Sorry Jan maar de gemeente laten controleren op wie het werk uitvoert vind ik echt een heel slecht idee.
  We hebben al genoeg bemoeienis van de gemeente op allerlei gebieden en bij bouw en woningtoezicht in het bijzonder.
  Een melding naar en controle door de belastingdienst lijkt me veel beter.

  Reactie door twijfelaar — woensdag 8 februari 2006 @ 22.53 uur

 2. Iemand zich al ooit afgevraagd waarom die nederlandse bouwvakker zo duur is?

  Zelfs al werken die polen via een Duits uitzendburo, dan nog zijn ze een heel stuk goedkoper dan de Nederlanders.

  Sterker nog, duitsers worden zelfs al over de grens gehaald, simpel omdat ze goedkoper zijn dan Nederlanders.

  Welkom in de realiteit waarin Nederland geen eiland is en als wij niks aan onze loonkosten doen wij gewoon ten onder zullen gaan aan de buitenlandse concurentie

  Reactie door Ronald — woensdag 8 februari 2006 @ 23.24 uur

 3. “De SP wil uitstel”

  Ik val in herhalingen hier bij Jan maar HOE gaat de SP en/of de rest van de oppositie dat afdwingen ?

  Reactie door Lambert — woensdag 8 februari 2006 @ 23.24 uur

 4. Simpel Lambert, ik kan en wil niet geloven dat J.P, Balkenende zijn eigen Broeders en Zusters en alle Nederlandse vaklieden wil
  verbannen naar de VOEDSELBANKEN!

  Reactie door Gonja — woensdag 8 februari 2006 @ 23.36 uur

 5. @1 De belastingdienst weet niet waar en wanneer bouwerken worden uitgevoerd. De ervaring leert dat ze na meldingen niet komen opdagen en als ze wel komen niet weten wat ze moeten controleren. Dat geld ook voor de arbeidsinspectie. De gemeente weet het wel. Het kan heel simpel met een “bouwbord” daar staat op wie het uitvoert en wie de onderaannemers zijn.
  @2
  Wel eens gezien waar die arbeiders slapen, hoe lang ze werken, dat ze geen belasting betalen en sociale premies, dat ze zich niet aan de regels houden voor veilig werken, dat ze geen verzekeringspremies betalen voor fouten, geen garantie geven? Ja dan kan het voor weinig, te weinig!

  Reactie door Paul Ulenbelt — woensdag 8 februari 2006 @ 23.37 uur

 6. Ronald @3 heeft groot gelijk.
  We moeten de bouwvakkers en vergelijkbare lieden wat minder bruto loon betalen, als we tegelijk de belasting verlagen merken ze er netto in de knip niks van.
  Om toch het totaal aan belastingopbrengsten op peil te houden voeren we een aantal extra schijven in namelijk een 62, 72 , 82 en 92 procentschijf. Hoog tijd om de progressie in ons mooie belastingsyteem weer wat op peil te brengen.

  Reactie door twijfelaar — woensdag 8 februari 2006 @ 23.40 uur

 7. Prima als die Polen hier komen werken maar dan zullen de prijzen van de nieuw bouw woningen fors omlaag moeten. Of willen de aannemers alleen maar meer winst maken?

  #2 Ronald
  Enig idee waarom die Nederlandse werknemers zo duur zijn?

  Jij zult wel met de sociale voorzieningen van onze verzorgingsstaat op komen draven maar die kennen we al.

  De Nederlandse werknemer LEEFT in Nederland en KAN dus niet voor Poolse tarieven werken. De Nederlandse werknemer moet hier zijn woonlasten betalen, zijn boodschappen doen, zijn energierekening betalen en dat doet een Pool dus allemaal niet!

  De door Polen gebouwde huizen kunnen hier nu dus ook tegen Poolse tarieven verkocht worden, deal?

  Reactie door hanri — woensdag 8 februari 2006 @ 23.47 uur

 8. @2 Ronald
  Als we alle salarissen in Nederland zouden nivelleren naar de hoogte van de salarissen in Polen of andere oost Europese landen en we zouden ook nog eens 4 uur per dag langer werken, en veel minder vakantie.
  Dan zouden de banen hier bewaard blijven volgens jou ?
  Goed, een hele grote groep Nederlanders gaat aanzienlijk minder verdienen.
  Consumptief gedrag verandert, alleen de eerste levens behoeftes kunnen nog betaald worden.
  Kleine middenstanders , maar ook winkels van luxe artikelen gaan op de fles.
  Idem reisbureaus, etc.
  Toeleveranciers, en zelfs fabrikanten worden meegenomen.
  En wat krijg je dan ?
  Werkeloosheid enz.
  Zelfs deze overheid is erachter gekomen dat de economie draaiend blijft als mensen blijven besteden.
  We moeten blijven consumeren zoals Hayek al eens beweerde, en dat is wat de vrije markt vereist.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 8 februari 2006 @ 23.48 uur

 9. @Paul
  Ik ben nogal allergisch voor gemeente ambtenaren, hoe minder er van zijn hoe liever me het is. Wat mij betreft krimpen we het pakket aan gemeentelijke taken zo snel mogelijk in.
  En jij hebt twijfels over de deskundigheid bij de belastingdienst, ik heb ze over de gemeenteambtenaren. Ik zie de gemiddelde bouwambtenaar niet zo snel controleren op gebied van arbeidsjuridische en fiscale zaken.

  Reactie door twijfelaar — woensdag 8 februari 2006 @ 23.54 uur

 10. @2.Ronald
  Binnenkort de Roemenen en Bulgaren erbij. Die zijn nog goedkoper. En daarna Turkije, en zo voort……..
  Wat te doen met al die werkelozen? Tja, het woord werkkamp is reeds gevallen.
  “Arbeit macht frei.”
  Ik hoop dat al die Nederlanders die hun baan gaan verliezen in de toekomst politiek actief zullen worden en met dit kabinet afrekenen.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 9 februari 2006 @ 0.39 uur

 11. Natuurlijk meer controle, hier werken best maar wel op onze voorwaarden en tijden en dus gelijk loon.Als wij in Polen gaan werken gaan we ook niet werken voor het daar geldende loon.´Kunnen ze misschien ook betere huisvesting krijgen en niet zo uitgebuit worden.
  En als men wil dat wij voor minder gaan werken dan dienen heel veel tarieven omlaag bijgesteld te worden anders zit heel Nederland straks in de financiele problemen en schuldsanering en voedselbank!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 9 februari 2006 @ 0.53 uur

 12. raar !in belgie speeld momenteel dezelfde discussie en daar zal de werkeloosheid dalen en de economie toenemen volgens de belgiese regering . of de belgen nu gelijk hebben of de s.p feit is dat de dienstenrichtlijn er zo toch doorgedrukt worden .natuurlijk neemt in nederland de werkeloosheid toe als de grenzen opgaan voor iedereen wand er is geen instantie die controleerd of de werkgevers zich aan de regels houd .ronald(2)de grootste onkosten post van een huis is de grond waar het op staat .en lagere lonen lost niks op .in china werken kinderen voor 1 euro 12 uur en dat is weinig !toch? maar we betalen ons scheel aan die rommel die hier in de winkel ligd.nederland moet en kan op kwaliteit met alle landen ter wereld concureren .landen als ierland en portugal zijn door europa beter geworden door met steun zelf goede werkgelegenheid te crieeren .voor hun ,eigen, mensen .polen zijn beter af als bijv transportbedrijven in polen opgezet worden met en door polen .en niet door zakkenvullers als de rooy en voss .kijk hoe onder de vlag van volkswagen een auto merk als skoda kwalitatief (en de arbeidsomstandigheden)beter zijn geworden .kijk dat is europa .niet het exporteren van werkgelegenheid van onze bedrijven met vette subsidies.

  Reactie door ,texas, henkie — donderdag 9 februari 2006 @ 1.03 uur

 13. Jan, wil je de “dt” spelfout uit het verhaal halen, het staat zo knullig.

  Reactie door kaatje — donderdag 9 februari 2006 @ 1.30 uur

 14. Over 10 jaar bestaat dit hele probleem niet meer. Dan is er in de westerse wereld een amerikaans systeem ingevoerd waarbij degenen die niet werken, kapot zijn gemaakt; ziek of werkloos, maakt niet meer uit. Dit is het zieke van de dienstenrichtlijn en van de grondwet, die er toch stapje bij beetje wordt doorgevoerd. mensen, redt maar wat je redden kan en probeer daarnaast nog wat voor uw medemens te doen, we kunnen het niet meer winnen.

  Reactie door kaatje — donderdag 9 februari 2006 @ 1.40 uur

 15. Het probleem met de Polen is dat Nederland er niet ‘klaar’ voor is. 30 jaar lang is fysieke arbeid weggemechaniseerd of verhuist naar andere landen.
  Voor ons maakte het niets uit, want er onstonden weer andere banen.

  Nu is dit anders. De ontwikkelingen in Europa gaan te snel en Nederland is totaal niet instaat om in te spelen op deze veranderende markt.
  De politiek heeft zich alleen bezig gehouden met flauwekul. Mislukte privatiseringen, JSF, Betuwelijn.
  Rellen over een gekozen burgemeester, LPF, toestand enz enz.

  In de bezuinigingsdrift hebben we ook nog eens de scholen uitgehold. Naar docenten wordt niet meer geluisterd, daar hebben we nu overbetaalde managers voor.
  De hogeschool Holland geeft nog maar 30% van de beschikbare tijd les. De rest is zelfstudie (lekker goedkoop).
  Het VMBO is een mislukt Chernobyl experimentje, waarvan de fall-out nog moet komen.
  kortom educatie is om zeep geholpen. Alleen de rijken hebben toegang tot de hogere opleidingen (schoolgeld is al bijna niet meer te betalen voor een modaal gezin, laat staan voor een gezin dat rond moet komen met het minimum)

  En…. verdomme nu komen de Polen onze laagbetaalde baatjes pikken.

  Als Nederland beter bestuurd was geworden dan hadden we hierop kunnen inspelen. Ik zal niet claimen dat het dan over een leien dakje ging, maar we waren dan wel beter voorbereid en konden die werkgrage Polen wel eens een mooie toevoeging zijn voor ons land. Zij vullen de vraag op naar laaggeschoolde arbeid op, en onze laaggeschoolde arbeiders werkten een trapje hoger. Soort leerling, meester situatie. De hele samenleving profiteerde dan van de komt van de Polen.

  Nu profiteert alleen een selecte groep ervan.

  Reactie door alexander — donderdag 9 februari 2006 @ 2.12 uur

 16. dat een paar % van europa (niet gekozen)
  en in nl een paar % alles kan doen zogenaamd ten gunste van de burger,slaap verder zou ik zeggen,
  kerst toespraak:burgers ik maan u tot kalmte,in deze moeilijke tijding,,of zoiets?alweer te laat .
  de politiek doet niets/op een paar partijen na?
  de bonden doen niets!
  dus zul je het zelf moeten doen,gewone?werkende.
  maak het die mensen gewoon onmogelijk hier fatsoenlijk te kunnen werken,ze weten precies waar ze mee bezig zijn!enz,enz.kijk eens wat er in polen gebeurt!!!te doen is!!!
  het is moeilijk werken met nlers die je niet willen begrijpen!he wat gereedschap weg??immer grade ous,
  of moet er nog 3 jaar over gepraat worden?

  en het probleem zwart werk bestaat al zolang er mensen zijn,of niet belastingsdienst(bv) enz,maarja die hoor je niet werken?
  sorry polen(niet persoonlijk) het is de schuld van”t kapitaal!
  en nogmaals de eindprijs bij goedkopere arbeiders zakt niets,dat is een wens van een paar mensen,en het lulverhaal van een vvd stemmer/aanhanger/minderheid.
  en de gouden droom van die paar % grote jongens.

  Reactie door ad — donderdag 9 februari 2006 @ 2.31 uur

 17. @14. kaatje
  Waarom kunnen wij het niet meer winnen?
  Onderschat mensen niet.

  Blinde ambitie is nog geen substituut voor intelligentie.

  Globalisering is slechts een ander woord voor imperialisme. Een symptoom van het liberaal kapitalisme. Voor zover niets nieuws onder de zon.
  Een overheid die blindelings doorgaat, die geen rekenschap aflegt, komt er snel genoeg achter dat het hard vooruit lopen voor de troepen niet loont. Zij staat vroeg of laat geisoleert.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 9 februari 2006 @ 3.06 uur

 18. Ja Rob, zoals ik ook al m.b.t een ander item heb aangegeven, krijgt Karl Marx uiteindelijk wel gelijk. Maar dat zullen wij niet meer meemaken. Ook ik niet in ben 34; ik sta nu ook voor de keus, ga ik voor het grootkapitaal of ga ik vechten met mijn medebroeders. Ik kies voor het laatste, ik ga mijn afkomst niet verloochenen, “Bring it on!”

  Reactie door kaatje — donderdag 9 februari 2006 @ 3.30 uur

 19. @14.

  Het amerikaanse systeem kunnen ze hier niet invoeren. En waarom niet! Omdat minister de Geus de werkeloosheid wilt verhelpen en/of aanpakken. Dan zou het kabinet en/of minister de Geus zich zelf tegen spreken.

  Alleen minister de Geus moet zelf orde op zaken stellen.

  Vind alleen dit best wel een moeilijke kwestie, om oost-blok arbeiders aan de kaak te stellen en hoe we ermee om moeten gaan.

  Reactie door Ron — donderdag 9 februari 2006 @ 6.59 uur

 20. punt 1.
  Als polen hier volgens de regels gaan werken, dus premie’s en dergelijke betalen dan hebben ze dus ook recht op een uitkering als ze werkloos worden.
  Dan creeer je dus het klimaat dat men hier een x aantal jaar komt werken en dan met een uitkering weer richting polen vertrekken.

  Punt 2. de overheid hapt gemiddeld zo’n 50% van het totale salaris op, waar valt da de grootste winst te halen?
  Juist ja, door het bruto salaris te verlagen en er voor te zorgen dat het netto salaris niet daalt, consumptie blijft op peil en men kan makkelijker met de polen concureren.

  Punt 3. zelfs al werkt een buitenlander volledig volgens de regels, dan nog is ie goedkoper dan een nederlander, puur omdat ie geen gemeente belastingen e.d. onzin hoft af te dragen en een Z.Z.P’er mag namelijk vragen wat ie wil.
  CAO’s zijn dus zowiezo hier niet van toepassing.

  Reactie door Ronald — donderdag 9 februari 2006 @ 7.00 uur

 21. Ben van mening, dat dit soort problemen op schuift.
  Dit soort dingen zie ik net als het parkeerbeleid.

  Ik bedoel hiermee te zeggen, als je ergens binnen een bepaald gebied betaald parkeren invoert, dan verschuift het zich alleen.

  Zo zie ik dit ook, met de oostblok arbeiders.

  De polen komen hier werken, de joegoslaven werken weer in polen en ga zo maar door.

  Reactie door Ron — donderdag 9 februari 2006 @ 7.04 uur

 22. Het wordt volgens mij hoog tijd dat wij massaal die EU-club naar huis sturen. Wat is dat voor beleid, om op Europees niveau algemene regels door te voeren, terwijl geen twee landen hetzelfde loon-, tarief- en belastingsysteem hanteren? Het principe achter het vereend Europa is niet verkeerd, maar de volgorde van handelingen klopt voor geen meter en het heeft er m.i. alle schijn van dat ‘n archaisch politiek systeem hier op alle fronten, op gruwelijke wijze wordt ingehaald door de winstgeilheid van de sluwe big bosses en hun juridisch adviseurs en ludieke boekhoudertjes. Naar huis, die overbetaalde Brusselse mastodont en overnieuw, dat hele verhaal.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 9 februari 2006 @ 7.40 uur

 23. (20)de s.p wil een sociaal europa !als we sociale zekerheid invoeren in heel de eu dan hebben mensen geen reden om hier te komen werken voor een uitkering .die ze toch niet krijgen want oosteuropeanen zullen net als de nederlandse werknemer ,slechts , 1 jaar of half jaar contracten aangeboden krijgen en zodoende geen of weinig recht op een uitkering kunnen verwerven .de rest van je gebrabbel ga ik niet op in.kaatje (14)wat kunnen we niet meer winnen? de oorlog zit in jezelf ! wij hebben een gezamelijke verandwoordelijk voor onze kinderen in nederland en daar buiten .dus ga je voor je ideale ieder op zijn eigen manier .ook ik ben tegen de (economiese )hegemonie van amerika .mijn kind leerd op een leuke manier daarmee om te gaan .drinkt geen cola .zeker geen lightmet kanker verwekkend aspartaam .geen mac donalds troep .leg ze de kern van het socialisme uit .DAT HET LEUKER IS OM TE DELEN!! DAN OM TE STELEN !!!!! de inwoners van dit land zijn de baas niet het kabinet .dus kopop er tegenaan .

  Reactie door ,texas, henkie — donderdag 9 februari 2006 @ 9.04 uur

 24. @2
  Nee dat heb ik me nooit afgevraagd wel de.

  Dokter
  Advocaat.
  Tandarts.
  Verzekeringen.
  Vergunningen aan vragen.
  De Makelaar.
  De Notaris.
  De Auto kosten.
  Financieel advies.
  Architect.
  Energie.
  Water.

  Reactie door Jofel — donderdag 9 februari 2006 @ 9.05 uur

 25. Ik heb gisteren een filmdagje gehouden, ik heb alle films van de Matrix nog eens achter mekaar gezien.
  Echt een goede reeks, kan het iedereen aanraden.

  liefs h.

  Reactie door henriko — donderdag 9 februari 2006 @ 9.36 uur

 26. Ronald,

  Concurreren met Polen is een slappe zet.
  Uiteindelijk verlies je dit gevecht.
  Is het niet met de Polen, dan zal het straks met de Turken zijn.
  Je mag arbeid niet verpanden aan de laagste bieder.

  En wat dacht je dan met China. Willen we dan in nederland de kindererbeid herinvoeren ?
  We moeten of de Eu afschaffen en allemaal terugtrekken op ons eigen landje, of zorgen dat we ons staande weten te houden in de EU. Maar dit is geen vrijvrief voor het onbeperkt slopen van sociale voorzieningen, maar het brutto – netto verhouding kán beter.
  Als we nu JSF, betuwe lijn en andere mislukte projecten weglaten kan het een stuk gunstiger uitvallen. En wat graaiende ambtenaren laten werken ipv van vriendje regelt een lekker baantje voor een ander vriendje.

  Nederland is economisch heel sterk geworden door nivellering van inkomsten. De burger had een goede koopkracht en dit moeten we erin houden. Een burger die koopt kan een economie op de been helpen.

  Probleem is dat de 1% van de bevolking dan hun luxe leventje niet meer kan leiden, en dit is de crux. Zij geven dit niet op.
  Helaas heeft deze 1% een hele grote vinger in de pap

  Nederlanders moeten hun land terugeisen, het land is van ons en niet van de Aegons, ABNAMRO’S en Shells.

  Reactie door alexander — donderdag 9 februari 2006 @ 9.54 uur

 27. @twijfelaar

  Goed idee 92 % tarief, daarmee motiveer je pas mensen om hun bedrijf (en daarmee de werkgelegenheid) verder uit te bouwen als je bij gelijkblijvend risico maar 8 cent van elke verdiende euro mag houden.

  Reactie door Stephan — donderdag 9 februari 2006 @ 10.19 uur

 28. Dit is een deel-acte van de globaliserings plannen.
  Paardekoper noemde ook de vergrijzing in de bouw, oftewel, de ‘gastarbeider’ kan wel eens nodig zijn op termijn.

  Het idee van de gemeentecontrole, kost dat meer dan het oplevert? ik denk en gok van wel.

  Wat ook kan is dat de EU over 3 jaar een bedrag noemt, zoals met melk en brood, van dat mag het kosten en niet meer, oftewel europese nivellering.

  Inmiddels koopt de consument die deze goedkoop-duurkoop in huis haalt zich arm op termijn dan. Net als ooit met de supermarkten, zullen ook de bouw-werknemers, waar dan ook vandaan, op een dag gelijk zijn. Echter… ondertussen heeft ‘de ene helft wel de andere helft werkloos gemaakt’.

  Meer? klik op mijn naam.

  Reactie door B arend — donderdag 9 februari 2006 @ 10.48 uur

 29. Ik had nooit verwacht dat dit ooit uit mijn mond zou komen, maar “eigen volk eerst”. Er zijn al zoveel werklozen die niet meer aan de bak kunnen komen. het open stellen van de grensen, dient de gewone burger voor geen meter, het is slechts een middel om de meest machtigen nog kapitaalkrachtiger te maken.

  Reactie door kaatje — donderdag 9 februari 2006 @ 11.30 uur

 30. @reactie 2 Ronald..nogal logisch,omdat we samen met de Scandinavische landen en beetje Duitsland jarenlang gevochten hebben voor een beetje normaal verdienen na eeuwenlang niet..! De Scandoos zoals Zweden en Denemarken zijn (ook nu ja na de cartoons) zijn samen met Nederland WEL BESCHAAFDE LANDEN…raar he..Duitsland ook wel eigenlijk,maar de rest. Engeland en France twijfel ik en Spanje Griekenland en Italie en Portugal zijn helemaal een grap vwb salaris van werknemers..Daarom..is toch een reden om uitstel te vragen ,dacht ik..oh ooh hoeveel hoon zal ik nu krijgen ?

  Reactie door eric — donderdag 9 februari 2006 @ 11.34 uur

 31. Een Euro per maand aan salaris van een Oostblokwerknemer…ja dat wil elke werkgever wel…(elke werknemer niet)

  Reactie door eric — donderdag 9 februari 2006 @ 11.36 uur

 32. Van mij mogen de Polen en de andere komen hoor,maar dan wil ik ook hier het zelfde betalen als zij daar.En als we tekort komen schiet de regering toch bij,of houden we een inzamel actie op tv.

  Reactie door Anton B — donderdag 9 februari 2006 @ 12.28 uur

 33. Nog een overweging in deze: met deze maatregel wordt het natuurlijk helemaal overbodig om de pvda weer in het pluche te plaatsen om de lage lonen te verdedigen, zoals we al in het voorjaar van 2003 zagen gebeuren. Hoe moet het dan met die linkse samenwerking, laat staan linkse regering?

  Reactie door william — donderdag 9 februari 2006 @ 13.45 uur

 34. #4 Gonja

  Helaas is dat wel zo Gonja. Dat is de bittere realiteit, evenals dat deze regering werkelozen en WAO ers zo snel mogelijk de bijstand in wil schoppen. Dus hier deinzen ze heus niet voor terug.

  Want

  ten eerste vind de kerk (CDA/SGP/CU)dat heel erg leuk, want dan komen ze weer bij kerkelijke organisaties aankloppen voor een aalmoes of wat eten..

  Ten tweede krijgen de bazen en bedrijven dan weer de macht terug, die ze sinds de laatste helft van 18e eeuw hadden verloren. De bedrijven worden straks een verzamelplaats van uitsluitend kontnaaiers strooplikkers en meepraters.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 9 februari 2006 @ 14.48 uur

 35. @33: william Uw naam kom ik nu voor het eerst tegen, afgezien van mijn eigen bijdragen die al een hele tijd met william ondertekend zijn. Verwarring ligt op de loer, reden U te vriendelijk verzoeken daaraan niet verder bij te dragen.

  Reactie door william — donderdag 9 februari 2006 @ 15.11 uur

 36. Ik denk dat je het probleem bij de oorzaak moet aanpakken. In Nederland is de regering de eindverantwoordelijke. Laat je niets anders wijs maken. Het probleem ligt niet bij de Polen of werkgevers. Het probleem is de regering.

  Zit ik er ver van af als ik constateer dat er zowel in de PVDA als in het CDA personen actief zijn die de VVD een heel warm hart toe dragen. ( dus eigenlijk VVD’er zijn )

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 9 februari 2006 @ 15.17 uur

 37. @29

  Juist door te strijden voor dezelfde arbeidsvoorwaarden voor de Polen als voor ons, krijgen we weer een eerlijke concurrentie.

  Ik snap jouw angst en die deel ik. Maar door alleen de grenzen niet verder open te stellen ben je er niet, daarmee help je de mensen daar niet EN heb je hetzelfde probleem over een paar jaar.

  Weliswaar zal de welvaart in Oost-Europa toenemen, maar ik denk niet zo snel dat over een paar jaar dezelfde problemen niet weer de kop opduiken.

  Dus nu strijden voor dezelfde arbeidsvoorwaarden voor Polen en toekomstige andere Oost-Europeanen en voorlopig nog even de grens niet verder openstellen.

  Het is dus geen kwestie van “eigen volk eerst”, maar “samen tegen kapitalistische uitbuiting”. Want in feite komt het daar natuurlijk op neer, we nemen in dit land echt geen Polen aan omdat we ze zo aardig vinden en Pools zo’n leuk taaltje is.

  Reactie door Fjodor — donderdag 9 februari 2006 @ 15.48 uur

 38. Europees commissaris Spidla (arbeid); “U moet dat afzetten tegen de totale arbeidsmarkt”! Wat ik MOET is zorgen dat mijn broek niet afzakt van relativerende overheids sussers die vanuit hun hoogmoed denken dat ze mij betuttelend kunnen toespreken en dat mijn toekomstbeeld daarmee opknapt. Dit zit in de zelfde buurt als het “in India is het nog veel erger” effect.

  Reactie door Anton — donderdag 9 februari 2006 @ 15.50 uur

 39. @38

  Inderdaad. Of het “in de jaren 50…” effect.

  Reactie door Fjodor — donderdag 9 februari 2006 @ 15.57 uur

 40. @35 Ik zal het doorgeven aan mijn moeder. (Ter geruststelling: gezien haar leeftijd denk ik niet dat er nog meer kinderen op komst zijn wiens naam voor verwarring zou kunnen zorgen.)

  Reactie door william peters — donderdag 9 februari 2006 @ 16.39 uur

 41. @29 Reactie op kaatje.

  Zo denk ik ook kaatje.
  Wij nederlanders mogen best egocentrisch denken en doen.
  Niet omdat ik een anders niets, nee in het tegendeel.

  Maar nederland zit zelf in de put.

  En nederland kan zelf ook een pepmiddel gebruiken en een beetje stimulans.

  Nee omdat ik een ander wil helpen, ook dat is tegen ‘m eigen wil.
  Ik help graag een ander.
  Maar er moet wel iets tegen overstaan.

  En dat is nu percies wat kabinet balkenende niet is of doet.

  Reactie door Ron — donderdag 9 februari 2006 @ 17.56 uur

 42. @20 Ronald tuurlijk, en wie moet het gaan betalen als jij in de ochtend een boodschap verstuurd naar down under ??
  En daarvoor gebruik maakt van de infrastructuur.
  80 % internet over een door de overheid betaalde infrastructuur.
  En daarna zoef je met je glimmende bezit over jawel alweer die infrastructuur.
  Ach bejaarden zieken werkelozen, kansarmen, maar ook de sport en cultuur, alles moet maar via de markt werking.
  Nou geen medaille halen we meer, en we plaatsen ons ook nooit meer voor het WK.
  Altijd het zelfde gezeur met die vrije markt goeroes, de overheid moet terug treden, geen belasting meer , maar wel protesteren als we in de file staan of dat de poepdoos niet meer werkt.

  Reactie door Toergenjev — donderdag 9 februari 2006 @ 19.01 uur

 43. Ik heb net een huis gekocht.
  Ik heb de de aannemer gevraagd wat het kost om de badkamer en het toilet te verbouwen en wat dat kost. En ook de keuken.
  Dat kost 50 duizend euro had hij geschreven.
  plus btw
  Mijn nieuwe buurman heeft me een adres gegeven van hele goede vaklui die het voor 10 euro per uur deden.
  Het, materiaal moet ik zelf kopen maar dat kost bijmekaar 15000 euro. met het loon kost het mij maar de helft.
  Hoe kan dat nou?

  Reactie door Corleone — donderdag 9 februari 2006 @ 21.19 uur

 44. @40: Dank. Nog veel plezier op dit weblog.

  Reactie door william — donderdag 9 februari 2006 @ 21.46 uur

 45. Is dit nu wel zo?

  Zelf zijn we druk onderweg om onze vaklieden op een manier te behandelen alsof zij niet goed bij hun hoofd zijn of minimaal aan ons geestelijk ondergeschikt. (Wie zijn ‘ons’? )
  Je wordt alleen maar uitoefenaar van een ambachtelijk beroep als je het niveau van het VWO niet aankunt.
  De ‘Ambachtschool’moest verdwijnen. Het ambacht werd gezien als minderwaardig.
  Alleen met het hoofd kon je bewijzen dat je kwaliteiten had, en niet met je handen.

  Maar zoals alles keert de wal het schip.
  Als de stront omhoog komt in ons toilet, de afvoer van onze super de luxe badkamer niet meer goed werkt, als de regen door ons dak loopt….Dan opeens hebben we vaklui nodig.

  Voor de arts, specialist, consulent, directeur van god weet welke organisatie hebben we respect.
  Zij weten het!
  Maar kunnen niets doen aan de stront die uit ons toilet komt.

  Wij hebben dus geen respect meer voor de vakman en deze vakman is langzaam oud en afgebrand en wij gunnen hem zelfs niet eens een goede financiële afwikkeling.

  In die zin kun je de komst van de Poolse vakman beter zien in een ander daglicht.

  Als wij echt niet willen dat onze vaklieden de stront opruimen moeten we ook niet zeuren als zij het nog even tien jaar voor ons willen doen totdat zij er zelf ook de brui aangeven om thuis met meer respect en waardering hun werk te kunnen doen.

  En voor lagere lonen?
  We zijn straks tegen elke prijs bereid om onze stront te laten opruimen.

  Reactie door Corleone — donderdag 9 februari 2006 @ 22.00 uur

 46. @42, Toergenjev

  @20 Ronald tuurlijk, en wie moet het gaan betalen als jij in de ochtend een boodschap verstuurd naar down under ??
  En daarvoor gebruik maakt van de infrastructuur.
  80 % internet over een door de overheid betaalde infrastructuur.


  Welnee, het duurste van internet zijn de actieve componenten (glas repeaters, switches, passports e.d. en hun onderhoud), die betaald de overheid niet hoor, de glasfibers in de grond waar jij op doelde kost in verhouding tot de actieve componenten geen drol ;-)

  En daarna zoef je met je glimmende bezit over jawel alweer die infrastructuur.

  Als alle wegenbelasting die geind wordt ook daadwerkelijk aan de wegen wordt besteed dan zou er nu een 6 baans snelweg van mijn voordeur naar mijn werk lopen.

  Ach bejaarden zieken werkelozen, kansarmen, maar ook de sport en cultuur, alles moet maar via de markt werking.
  Nou geen medaille halen we meer, en we plaatsen ons ook nooit meer voor het WK.

  We halen geen medaille, de sportman haalt een medaille, leuk voor hem, maar mij boeit het geen ene drol of een sportman een medaille haalt hoor.
  Als ik iets wil hebben moet ik het ook zelf regelen, laat hem/haar dat ook lekker zelf regelen.

  Altijd het zelfde gezeur met die vrije markt goeroes, de overheid moet terug treden, geen belasting meer , maar wel protesteren als we in de file staan of dat de poepdoos niet meer werkt.


  Goh raar he dat we protesteren dat we in de file staan, we betalen met zijn alleen zo’n 9 miljard aan wegenbelasting en daarvan wordt amper 2 miljard daadwerkelijk aan wegen uitgegeven.
  Raar he dat mensen daar een baal van krijgen.

  En ja ik klaag als mijn plee het niet meer doet, ik betaal gvd genoeg aan die achterlijke gemeente aan rioolrechten

  Reactie door Ronald — donderdag 9 februari 2006 @ 22.31 uur

 47. @43 dit komt door NLs AIQ > 80 %
  NL is een duur land, Polen veel minder, misschien verdienen zij (even afgezien van de armoedige momenten in NL zelf) ‘daar kwa koopkracht wel meer’ dan wij hier in eigen land.

  Geld er bij is dus uiteindelijk : meer geld voor de kapitalisten.

  Reactie door B arend — donderdag 9 februari 2006 @ 23.37 uur

 48. @Ronald

  Maar het is wel aangelegd door die overheid,
  En als jij zo nodig goedkope Polen wil wie gaat de belasting nog betalen voor jouw poepdoos ?
  Als we moeten uitgaan van het poolse wegennet dan zou je nu een landweg voor je huis hebben.
  Wat jij voorstaat is een ieder voor zich en god voor ons allen.
  Ik zou maar vast een kasteel gaan bouwen, want binnen de kortste keren staan the barbarians aan je poort om je rijkdommen te roven.
  Dat gaat toch nooit werken, hier voor een habbekrats werken, waar moet de middenstand van bestaan, de distributeurs, de fabrieken.
  We zullen moeten blijven consumeren anders lazert het gevoeglijk in elkaar.

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 10 februari 2006 @ 0.21 uur

 49. Beste Jan,

  Hoezeer ik je ook respecteer, dit keer sla je de plank mis. Verplaats jezelf eens in een Poolse vakman. Je woont in een land wat flink gevochten heeft voor zijn vrijheid en desondanks ruim een halve eeuw onderdrukt is geweest, je probeert een toekomst op te bouwen voor je gezin.
  Je probeert in Nederland – ons land – wat geld te verdienen en vervolgens stellen wij dat niet op prijs omdat we bang zijn dat we een beetje welvaart in moeten leveren?
  Ik dacht het toch niet!
  Wij hebben het zo goed dat we neerkijken op een vakman: een loodgieter, tegelzetter of een bouwvakker!
  Nou, ik niet en het maakt mij niet uit waar hij vandaan komt als hij maar kwaliteiten heeft!

  Reactie door Lia Broenen — vrijdag 10 februari 2006 @ 1.06 uur

 50. @Lia.
  Als ie maar lekker goedkoop is, toch?
  Hij werkt hard, tien uur per dag, slaapt op zolder: wat wil je nog meer?
  Dat ie jongens en mannen, vaklui, hier uit de markt drukt maakt niet uit:
  ik heb een goedkope schilder…is dat wat je bedoelt en wilt?

  Reactie door Jan Marijnissen — vrijdag 10 februari 2006 @ 1.53 uur

 51. @15 en @22 Mocht ik het misschien met een
  enkele lettergreep niet eens zijn? Soit !
  Allebei vatten goed samen wat er ook door
  mij graag wordt bevestigd, althans gevoels-
  matig.

  Waar ik dus al van oudsher, van vroeg af
  aan, áltijd de smoor over inhad, en duide-
  lijker kan ik het niet zeggen, is, dat men
  zich boven de ánder verheft, door te ver-
  menen méér aan intelligentie te bezitten.

  Echter, handvakmannen hebben bóven hoofd-
  arbeiders de extra gave van de creatie.
  Doordat we de slogans t.a.v. slimheid of
  slim zijn tot in het absurde hebben zien
  verbreiden, is de onderwaardering enerzijds
  en overwaardering anderzijds hét grote
  struikelblok geworden, waardoor velen met
  een niet te overbruggen minderwaardigheids
  complex zijn blijven zitten en anderen zich
  omringden met een superioriteitsgevoel,
  waar je echt géén “U” tegen kunt zeggen.

  De teleurstelling is er voor de burger t.a.v. beide categorieën.
  De handarbeider, tenzij hij benoemd kan
  worden als kunstenaar, is mede daardoor al
  dik 60 jaar grotendeels in een hoekje ge-
  zet en de hoofdarbeider, hoe elitair dan
  ook, heeft er niét zelden op sleutelposi-
  ties niéts van terecht gebracht. Krachtens
  zijn opleiding eigent hij zich status én
  verdiensten (naar opleiding) toe, terwijl
  dan ook nog de werkkring totaal niet corre-
  spondeert met de genoten opleiding.

  De handarbeider die zich aanpast, en zich
  in de praktijk bekwaamt, laat omscholen,
  wérkt en zich (vaak autodidactisch) be-
  kwáámt naar een toekomst toe, daar waar de
  intellectueel denkt lui achterover te kun-
  nen gaan zitten, met de diploma’s in de
  hand, waarvan hij denkt dat deze het voor
  hem maken.

  Leerling-gezél-mééster zijn te doorlopen
  stadia, maar een ‘graad’ halen, betekent
  een toegang tot een richting, waarna álles
  nog bewezen moet worden te beantwoorden aan
  die opleidingsgraad.

  Tientallen jaren hebben we nu gezien hoe
  sommige mensen kwa opleiding én doorlopen
  funkties, lang niet altijd op de juiste
  plaats zitten.

  Het moét zo langzamerhand voorbij zijn, dat
  de politieke kleur garant staat voor een
  belangrijke funktie, daar waar het inhoude-
  lijk met de c.v. kánt noch wál raakt en ook
  de ogenschijnlijke personality geen garan-
  tie kan beloven voor de toekomst!

  Voor mij ligt het gevoelsmatig absoluut
  buiten proporties, als er mensen uit be-
  sloten defensiekringen op sociale zaken
  worden geposteerd, maar daarentegen zouden
  topmensen van defensie bijv. wel minister
  van BZ kunnen worden, maar dan toch niet
  zonder een heel grondige overgangsperiode
  waarin hij meeloopt met ‘diplomaten’ van
  allerlei komaf!

  Voor de nuchtere burger zégt het niets
  meer: gekleed in driedelig grijs, of lopen
  in wándelkleding zonder stropdas.

  Ergerlijk is de categorie met de grootste
  praatjes, die te lui waren om écht te léren
  daar waar zij die aanleg wel hadden, maar
  het verd..ijden..en nu toch menen dat zij
  ook zónder afgeronde opleidingen, met wat kruiwagens, wel aan de bak zullen kunnen komen.
  Loon naar werken moet het worden, want
  loon naar opleiding is hier en daar een
  farce geworden en er niet zelden door ‘de
  eeuwige student van vroeger’ onbehoorlijk
  misbruik van gemaakt.

  Het vóélt niet goed aan dat dergelijke fi-
  guren inmiddels aan de touwtjes getrokken
  hebben, het advies van kwaliteitsmensen
  hooghartig terzijde hebben geschoven en
  láchend weglopen, zelfs zónder schaamte !

  Reactie door Madelief — vrijdag 10 februari 2006 @ 4.34 uur

 52. @45 Als we de ouderwetse huismoeder, met
  nevenwerkzaamheden al dan niet betaald en
  naar haar eigen keuze, zo de grond in was
  gestampt en slechts gebrúíkt voor het doen
  van de was, de keuken en de boodschappen,
  was het mogelijk voor heel wat jeugd toch
  beter geweest, langduriger opgevangen, op-
  gevoed en begeleid te worden.

  Kinderen hebben echt iets meer nodig dan
  hun natje en hun droogje en opvoeding kan
  niet achteraan het lijstje van prio’s ko-
  men. Als vrouwen, mankrácht, hulp etc. heb-
  ben kunnen zij proberen in schooluren van
  de kinderen hun eigen leven ook een andere
  invulling te geven, naast al het huishoude-
  lijke, en komen zij daaraan toe en is dat’
  soepel te regelen is dat fantastisch.

  Kinderen, die altijd door de week een ánder
  in plááts van één van de eigen ouders tegen
  te komen en ook niet door een scholiere
  zouden moeten worden opgepást, zijn helaas
  hoe langer hoe meer de dupe van dergelijke
  (niét)opváng!

  De huisvrouw, danwel de huisman, die inmid-
  dels uit ervaring weet, dat je dan wel iets
  meer moet doen dan koffieschenken en koken,
  opdat er een harmonieuzer huiselijk ver-
  keer de basis kan zijn voor beiden, én alle
  maal, zou opnieuw een herwaardering moeten
  krijgen. Zij die de toekomstige generatie
  zo goed mogelijk willen begeleiden en af-
  zien van een eigen maatschappelijke car-
  rière, zouden zelf financieel gehonoreerd
  moeten worden. Dan is er door evt. kostwin-
  nerstoeslag geen ongelijkheid meer, want
  door dié toeslag vroeger, meende vrouwen
  láter in de tijd, gelijkwaardig gehonoreerd
  te moeten worden (als vrijgezellin) hetgeen
  m.i. apert ánders lag, dan de argumenten
  ertoe aangewend, toen ! (Die aanpassing zag
  ik gebeuren). Vrijgezellen die meenden te
  veel belasting te betálen, (voor Kinderbij-
  slag van ánderen)is herhaalde malen uitge-
  legd, dat die kinderen van ánderen straks
  dan wel die a.o.w. van die vrijgezellen die
  nen op te brengen én de extra zorgbijdra-
  gen voor vrijgezellen die dat dan van der-
  den in de samenleving krijgen en waarvoor
  de samenleving ook moet betalen.

  Vóór en na de W.O.2, waren er veel Duitse
  vrouwen in Nederland als huishoudelijke
  hulp, soms 2 per familie, bezig, tegen kost
  en inwoning en een zakgeld.

  Voor wiens rekening dan hun oude dag in het
  eigen land kwam is mij kwa regelgeving niet
  bekend. Vermoedelijk leven er nu nog velen
  van in het thuisland in grote armoede, zon-
  der pensioen en zijn nu aan hun laatste dá
  gen bezig.

  Als wij nu mensen uit het buitenland be-
  trekkingen toezeggen, krijgen we er t.z.t.
  ten volle de rekening in Europees verband
  voor gepresenteerd.
  Waar zijn we mee bezig?

  Reactie door Madelief — vrijdag 10 februari 2006 @ 5.04 uur

 53. @43
  Als je de vraag stelt hoe kan dat nou ben je volgens mij met een toneelstukje bezig.

  Reactie door Jofel — vrijdag 10 februari 2006 @ 8.23 uur

 54. @43 Corleone

  Zoals vóór mij Jofel eigenlijk al aangeeft…
  Het antwoord op je vraag zit al in je reactie zelf besloten.
  En als ik goed reken, werken deze lieden dus voor éénderde van de prijs die je normaal aan arbeid kwijt zou zijn.
  Niet zo moeilijk voor te stellen waar dit toe leidt, dunkt me?
  Huisjes opgeknapt, mannetjes en vrouwtjes in de WW c.q. bijstand.
  Tel uit je winst…

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 10 februari 2006 @ 9.24 uur

 55. Werkgevers roepen dat Poolse werknemers zeer welkom zijn.

  Vreemd als je bedenkt hoe onwelkom de alochtonen in dit land, de ouderen en mensen met een vlekje, als werknemer zijn voor werkgevers!

  Reactie door e.krul — vrijdag 10 februari 2006 @ 12.39 uur

 56. Scholing en daarmee hoge kwaliteit leveren, is het belangrijkste middel dat we hebben tegen de oost-europese arbeider. Daarom is het ook zo belangrijk dat er op het VMBO weer veel meer geinvesteerd gaat worden in het praktijkonderwijs.
  Transportondernemers gooien op het moment de oost-europese werknemers wer weer uit, omdat ze teveel schadegevallen hebben. Nu nemen ze Duitsers aan, schijnbaar altijd nog goedkoper dan een Nederlander.

  Reactie door kaatje — vrijdag 10 februari 2006 @ 13.13 uur

 57. Aan de ene kant zijn alle sociale uit keringen sterk verminderd om de werk prikkel te verhogen.
  Mede door de vakbonden als deelnemer in het SER advies.
  Op zich zelf is daar niet zoveel mis mee als de regering en de werkgevers hier ook het klimaat voor scheppen.
  Als 57 + ben ik verplicht om vrij zinloze sollicitaties de deur uit te doen.
  Het is een vorm van sadisme om nu de deur wagen wijd open te houden voor buitenlandse werknemers.
  Het lul verhaal mede door de vakbonden gebracht van, voor gelijken voorwaarden is grote onzin.
  Dit werkt niet ,ook om dat een werkgever vrij is om je in welke schaal dan ook in te delen.
  Ook de vakbonden weten dat, en is laf om je achter zo voorstel van gelijke behandeling te verschuilen.
  Probeer maar eens via de vakbond je individueel recht te halen bij de werkgever, kansloze zaak.
  Het is schofterig om een grote groep mensen die bijna geen kans hebben, en die graag aan de slag willen op de arbeidsmarkt, die schop na te geven..
  Nog erger is het dat de vakbonden zich niet met hand tand verzetten tegen deze binnen stroming van werknemers, en daardoor de markt voor veel Nederlandse werknemers mede om zeep dreigen te helpen.

  Reactie door Jofel — vrijdag 10 februari 2006 @ 14.11 uur

 58. Polen, Tsjechen, Letten en Litouwers, ze zijn er al en wonen in flatjes en op etages die in onderhuur zijn verhuurd door de rechtmatige huurder. Soms huren ze per bed, in 3-ploegendienst. Verhuurders weten vaak maar al te goed welke van hun woningen in onderhuur doorverhuurd zijn, maar doen daar helemaal niets aan. Zolang ze de huur zelf binnenkrijgen, zullen geen vinger uitsteken. En dat, ondanks allerlei convenanten en prestatie-afspraken. En ik heb het niet over huisjesmelkers hier. Als die mensen hier komen werken, dan voor Nederlandse lonen volgens CAO en met een FATSOENLIJK onderdak. Overigens hoeven ze van mij niet te komen. Als de werkloosheid hier gaat verdubbelen zullen uitkeringen verlaagd gaan worden, ben ik bang. Dan is de beer pas echt los.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 10 februari 2006 @ 14.12 uur

 59. @55

  Polen zijn ook allochtonen. Maar afgezien van dat, ze zijn natuurlijk een stuk goedkoper. Dat is het enige wat de werkgevers boeit.

  @56

  Zou dat altijd opgaan? Meer scholing maakt werknemers soms juist ook wel duurder dan minder goed geschoolde werknemers.

  Reactie door Fjodor — vrijdag 10 februari 2006 @ 14.21 uur

 60. @57

  Ja, de vakbonden zouden zich misschien meer moeten verzetten. Maar aan de andere kant, hoeveel van de jongeren, toch een grote groep die bedreigd word, is lid van een vakbond?

  Reactie door Fjodor — vrijdag 10 februari 2006 @ 14.23 uur

 61. @60
  Fjodor

  jodor.

  Vooral met deze onderwerpen moet de vakbonden jongeren achter zich zien te krijgen.
  En hun duidelijk maken dat de instroming van tien duizenden buitenlandse werknemers hun kans op beetje toekomst stuk onzekerder maakt.
  Maar niet snel verschuilen achter,ze mogen alleen hier werken onder gelijke voorwaarden.
  Want dat is de boel in de maling nemen.
  Maar mede ook in dit geval de slappe houding van de vakbond profileer je eigen niet erg.
  Dat een groep uit de maatschappij niet lid is van de vakbond, ontslaat hun niet van de verplichting om een taak op zich te nemen voor die wel lid zijn.
  En zich met veel weerstand te verzetten tegen de enorme dreigende verslechtering van inkomen ,van een groot deel van de werknemers.

  Reactie door Jofel — vrijdag 10 februari 2006 @ 15.46 uur

 62. Het is wel zo, dat het nu een kwaliteitsslag gaat worden.
  De Nederlandse werknemer moet veerkrachtiger worden, constant bijscholen, meegaan met de techniek en de markt.
  Ook ik ben nu maar op academisch niveau gaan bijscholen, omdat ik anders ook achterblijf op de arbeidsmarkt,(jaja al weer tweedejaars bal). :-)
  En ik ben echt geen 20 meer of 30.
  Laat dit een impuls zijn om in ieder geval de weg te openen naar die kennis maatschappij, en mensen laten inzien dat
  we niet stil kunnen blijven staan.
  Ondertussen wel eerlijke concurrentie blijven waarborgen.
  Anders word het wel een heel wankel evenwicht.

  Reactie door Toergenjev — vrijdag 10 februari 2006 @ 16.32 uur

 63. Een hele grote groep kan zich niet meer omscholen of hoger scholen.
  Deze uitdaging is maar voor een heel kleine groep weggelegd.
  Werken en zo snel mogelijk is voor een hoop gezinnen al nood zaak.
  Mede om dat verdere studie al niet is te betalen.
  Het is nu zo dat een hele hoop beroepen zijn, waar het ook geen zin voor heeft om verder te studeren, al worden over genomen door buitenlandse werkkrachten.
  En deze mensen de straat op geschopt worden.
  Het verhaal dat Nederland een kennis economie moet worden, gaat maar voor een klein deel van de werknemers op.
  Men kan niet van elke bouwvakker een uitvoeder maken of van elke productie arbeider een manager.
  Mede ook het aanbod van werk voor kennis economie te verwaarlozen is ten opzichte van de
  totalen huidige werkgelegenheid.
  De eerlijkheid van de concurrentie is een fabel, nu worden al banen waarvoor een goedvakmanschap nodig is voor net boven het minimum loon aangeboden, laat staan als deze markt overspoeld wordt door tien duizenden.
  Als dan een Pool hier komt dan je moet zeggen je wordt Nederlander ,je moet hier wonen,je moet hier sociale lasten betalen en je gezin hier naar toe enz.
  Maar dat zou wel niet de bedoeling zijn, en gaan we door met het volk voor de gek houden .

  Reactie door Jofel — vrijdag 10 februari 2006 @ 19.50 uur

 64. Men vergeet 1 ding, de vergrijzing. We hebben nieuwe arbeiders nodig. Het aantal mensen dat stopt met werken vanwege ouderdom wordt niet goed aangevuld door nieuwe werkers.

  Open die grenzen dus…..

  Reactie door pim — vrijdag 10 februari 2006 @ 21.29 uur

 65. @64
  Pim
  Er zit op dit moment een geweldig stuk vakkennis tussen de 55 en 63 jaar thuis.
  Maar de werkgevers doen er niks mee.
  Volgens mij lopen er nog 500000 werknemers thuis waarvan een zeer groot deel graag aan het werk wil.
  Hier onder vallen zeer veel jongeren, als we die generatie nu onder de grond schoffelen zitten we binnen kort met een groot probleem.
  Het is te gemakzuchtig van, gooi die grenzen maar los.

  Reactie door Jofel — vrijdag 10 februari 2006 @ 21.41 uur

 66. Beste Jan,

  Jammer dat je zo bot reageerde, want volgens mij heb je mijn reactie niet goed gelezen.
  Zorg jij nu maar in de politiek dat de Nederlandse vakmensen gerespecteerd worden en er fatsoenlijk vakonderwijs wordt gegeven.

  Mensen uit andere landen moeten legaal in Nederland kunnen werken en als ze dezelfde kwalificaties hebben, moeten we ze hetzelfde belonen.
  We moeten geen weerloze mensen uitbuiten!!!!

  Werkgevers die deze mensen proberen uit te buiten, moet je stevig aanpakken,laat ze maar flinke boetes betalen en heel slecht in de publiciteit terecht komen.

  Groet,
  Lia.

  Reactie door Lia Broenen — zaterdag 11 februari 2006 @ 15.18 uur

 67. @65 Werklozen zijn er altijd al geweest open of geen open grenzen. En er zijn talloze projecten geweest om mensen zelfs onder dwang van uitkeringskorting aan het werk te krijgen, straatvegen, de kassen in of het land op.

  Maar na drie dagen zaten die mensen weer thuis. Grenzen open dus, dat is helemaal niet luchtzinnig…. Polen hoort bij de EU.

  Reactie door pim — zaterdag 11 februari 2006 @ 15.50 uur

 68. @66
  Droom maar lekker verder dat dit mogelijk is niet dus.
  Als je in de praktijk kijkt is dit niet mogelijk.
  @67
  Ook praten hier verschillende mensen er zeer makkelijk over omdat het om functies gaan die onderaan de ladder zitten.
  Zie voorbeeld @67 men heeft het dan over stratenvegers en kassen plukkers.
  Als je kijk dat deze mensen al voor het minimum loon werken dan zal de kaal slag hier groot zijn.
  Er is in dit land nu een maal voor ruim miljoen mensen ongeschoold werk.
  Moet je die dan op een hoop vegen met een paar werklozen omdat die niet aan het werk willen.
  Natuurlijk kan je er aan denken als in enkele bepaalde functies te weinig mensen zijn om selectief mensen van buiten Nederland aan te trekken.
  Maar 50000 Polen er bij hier over de vloer betekent 50000 werklozen er bij.
  Of gaan we weer zeiken dat die luie werklozen niet aan het werk willen voor een loontje waar je in dit land nauwelijks kan vreten.
  Als je ziet met die sla plukkers dan is de motivatie van werkgevers duidelijk om Polen in dienst te nemen.

  Reactie door Jofel — zaterdag 11 februari 2006 @ 16.47 uur

 69. Lia broenen, verdiep je in de sp, want jouw verhaal is de sp al lang bekent…..

  Reactie door cynthia — zaterdag 11 februari 2006 @ 18.16 uur

 70. @Jofel,

  Rekenen en economie waren zo te zien niet jouw beste vakken. 50.000 polen erbij betekend niet 50.000 werklozen. Vele van die Polen gaan werk doen, en doen dat al, dat door nederlanders niet wordt gedaan.

  Je kijkt ook niet verder dan je neus lang is, maar dat kan je ook niet denk ik met je beperkt inzicht. Een Pool die hier komt en die 1 Nederlander van zijn baan verdingt, kan per saldo meer opleveren voor de Nederlandse economie, denk daar maar even over na voordat ik een volgende reactie uitleg waarom….

  Reactie door pim — zaterdag 11 februari 2006 @ 23.45 uur

 71. Volgens mij is jou neus ook erg kort.
  En misschien is die van mijn nog korter.
  Dus leg maar uit.

  Reactie door Jofel — zondag 12 februari 2006 @ 0.12 uur

 72. Beste Pim

  Ik wacht nog steeds op uitleg.
  Die kan jij als afgestudeerde econoom toch zo hier even neer zetten.
  En ik steek graag van de kennis van iemand anders iets op.

  Reactie door Jofel — zondag 12 februari 2006 @ 11.06 uur

 73. Heel simpel en dit gebeurt al decennia lang.

  Een Poolse schilder komt hier. Ok, hij verdring een NL scilder, die een uitkering moet hebben. Echter, hij verdring die schilder omdat hij goedkoper werkt (en ook zelfs legaal goedkoper). De nederlanders, of mensen hier, profiteren van zijn gedkopere diensten, die het geld weer ergens anders voor kunnen gebruiken.

  Waarom denk je dat we hier allemaal nu een dvd speler hebben waarvoor we niet (meer) 1000 euro voor hoeven te betalen? Die dingen, en vele dingen worden niet (meer) hier gemaakt. Maar in goedkope lonen landen. OK dit betekende de sluiting van diverse fabrieken, maar per saldo hebben geprofiteerd!

  Reactie door Pim — zondag 12 februari 2006 @ 11.28 uur

 74. De Nederlandse schilder moet in de WW dat kost de staat gem. 50000 Euro in het jaar.
  (uitkering,reïntegratie,geld voor uitkerings instituut)
  De Poolse schilder besteedt zijn geld niet in Nederland maar hoofdzakelijk in Polen.
  Hiervan heeft ondernemend Nederland te lijden
  Tevens moeten er meer sociale lasten opgebracht worden door werkend Nederland voor de werkloze schilder.
  Wat de nederlandse werknemer weer duurder maakt en zo kom je in een spiraal.
  Het bedrijf wat die Poolse schilder in dienst heeft zou het geld niet ten goede van jou laten komen, maar voor zijn eigen gewin willen gebruiken.
  Ik kan niet zeggen dat een krop sla echt goedkoper is geworden afgelopen jaar.
  De enige die er baat bij heeft om hier te werken is de Pool zelf en de werkgever.
  Voorbeelden vooral in de chauffeurs wereld zijn bekend.
  Op zich zelf kan een Pool hier best werken maar dan alleen in een functie die door Nederlanders zelf niet ingevuld kunnen worden.
  Let wel ik heb het over werk hier in nederland niet de productie fabrieken die naar het buitenland worden gebracht.
  Die worden altijd doorgeschoven naar het goedkoopste land waar bij voorkeur ook nog kinderhandjes gebruikt worden.

  Reactie door Jofel — zondag 12 februari 2006 @ 13.58 uur

 75. @jofel,

  50.000 Euro per jaar!!! Overdrijven is ook een vak, of komt jouw mindere rekencapaciteit nu toch echt aan het licht?

  Ik verdien nu boven modaal omdat ik gestudeerd heb, maar mijn baas is nu niet 50.000 euro aan mij kwijt. Jij denkt dat de staat 50.000 euro kwijt is aan een werkloze schiler? Doei!!

  Als jij de gouden toiletten en graaien van de UWV top ter sprake wilt stellen, OK, maar dat heeft niks met Polen te maken…..

  Jij wil maar niet inzien dat de consument ook voordelen van goedkope polen kan hebben en staart je blind op angst en onderbuikgevoelens over Polen.

  Wees blij dat er uberhaubt sla te krijgen is, vele boeren hebben door gebrek aan personeel met moeite de oogst weten binnen te halen, zie het relaas van LTO nederland!

  Reactie door pim — zondag 12 februari 2006 @ 14.41 uur

 76. Sorry Pim, je zit voor mij op een te laag niveau.
  Je argumenten zijn te kinderlijk, en je wilt het niet snappen.
  Het zijn alleen maar argumenten uit de lucht gegrepen zonder goede onderbouwing.
  Ga een cursus economie volgen want je snapt er werkelijk niks van.
  Voor mij is het einde discussie want met een ezel kan ik niet discussieerden.

  Reactie door Jofel — zondag 12 februari 2006 @ 16.02 uur

 77. ja lastig he Jofel, als iemand met argumenten komt die nog op harde cijfers, realiteit en in het verleden bewezn feiten zijn gebasseerd. Dat heet zinvol dicussieren.

  Alleen maar roepen dat die Polen niets meer bijdragen dan werkeloosheid, onderbuikgevoelens en wat loze wilde cijfers roepen kan ik ook. Maar het zit allemaal als los zand in elkaar.

  OK einde discussie dus….

  Reactie door pim — zondag 12 februari 2006 @ 20.24 uur

 78. Pim, je weet niet waar je het over hebt en je zult met je neus tegen de deur lopen want het staat al vast dat er teveel werk wordt gegeven aan Polen, Hongaren en Bulgaren..dom roepen kunnen we allemaal Pim. Stap uit je onderbuik en kijk met je ogen! Het komt al boven drijven Pim….ontkennen heeft geen zin!

  Reactie door cynthia — woensdag 15 februari 2006 @ 20.09 uur

 79. Weet je wat het mooie is, vooral hoogopgeleiden komen hier naar toe..
  Ik denk niet dat zij zich als slaaf laten gebruiken,,ze nemen gewoon de boel over…

  Reactie door cynthia — vrijdag 17 februari 2006 @ 10.56 uur

 80. ik vind het geen goed idee maar als je het toch echt wil moet je het lekker doen, maar er zit wel een voordeel aan dat de mensen eens wat harder gaan werken. dat lijkt mij een heel goed plan.

  Reactie door harry — zaterdag 18 februari 2006 @ 9.57 uur

 81. ik ben al 16 jaar schilder het is een mooi vak een van de mooiste maar het is toch raar dat die polen je vak naar de klote helpen om te mogen gaan staan voor soms 10 euro per uur weg met die open grenszen ik ben rascist hoor maar dit ken niet jp balkenende

  Reactie door christiaan van beusekom — maandag 20 februari 2006 @ 23.04 uur

 82. standard, international, memorizing nothing comparative to greedy: http://www.theglobeandmail.com/ , round will tournament unconditionally

  Reactie door Caleb Anderson — woensdag 29 maart 2006 @ 16.46 uur

 83. Vecht voor je baan en bestaan, bekijk de website en dan zie je hoe stom jij en ik bezig zijn!

  Reactie door Ronald — zondag 2 april 2006 @ 14.48 uur

 84. Vecht voor je baan en bestaan, bekijk de website en dan zie je hoe stom jij en ik bezig zijn!

  http://www.vechtvoorjebaan.nl

  Reactie door Ronald — zondag 2 april 2006 @ 14.49 uur

 85. Ik vind het ook niet goed als de grenzen voor de polen nog verder los gaan maar de polen zijn wel bijna de enigste mensen die alle rot klusjes hier in nederland willen opknappen.En dat alles zou wel goed zijn als de polen onder dezelfde loon als wij gaan werken en een opleiding of wat ervoor hebben.Maar als de polen hier mogen komen dan vind ik ook dat ze over de zwarte mensen hetzelfde moeten denken geen zwarten mensen dan ook geen polen.Wel zwarte mensen dan ook polen maar dan zal ieder die hier naar toe wil emigreren een inburgings cursus moet hebben.
  zo dit moes er even uit.
  groeten kenny barelds

  Reactie door kenny — donderdag 6 april 2006 @ 20.18 uur

 86. het is te gek voor woorden, die Polen (hier in Noordwijk) rijden met hun eigen “bedrijfs”busje met Pools kenteken /Nederlands tekst, betalen géén wegenbelasting, betalen géén parkeerboete want ze mogen toch overal gratis parkeren ondanks het betaald parkeerbeleid ik maak het zelf vaak mee, ze halen de bon onder hun ruitewisser vandaan verscheuren het en gooien ‘m weg. Ze rijden je van de weg omdat ze vaak te stomdronken zijn een stap te lopen, en dat is geen leugen !
  ze concureren de kleine aannemer kapot, terwijl als je als vakman wel ‘s een uurtje bijbeunt (zwart) de belasting op je nek krijgt. De grote jongens zijn blij met al die Oost-Europese onderaannnemers want die kosten een fractie van de kleine bedrijfjes (schilders/tegelzetters/loodgieters/timmermannen)
  zelf ben ik geen aannemer, ik werk in de automatisering, maar zelfs daar zie je al veel werkzaamheden verhuizen naar o.m. Roemenie, Polen en zelfs India

  zo dat ben ik kwijt !

  succes Jan, we gaan ervoor !

  Reactie door Joris — maandag 4 december 2006 @ 21.47 uur

 87. Schande is het..Wat de regering van Nederland flikt met de Nederlanders die nog willen werken…Ik ben zelf een startende ondernemer(schilder) en vind het belachelijk dat Polen zich voor zo’n 10 euro kunnen verkopen..Als men eens wist wat ik al kwijt ben aan verzekering e.d. De belasting komt pas na een paar jaar,maar dan zijn zij alweer vertrokken en ik moet netjes dokken..En al die mensen met hun grote waffel die roepen dat de Nederlandse bouwvakker te veel zou verdien moeten eens met hun reet achter het buro vandaan komen en dan een dagje meedraaien..Weten ze ook eens wat werken is..een grof schandaal,waar moet het met Nederland naar toe..Dit moest ik even kwijt..

  Reactie door harrie — woensdag 2 mei 2007 @ 20.08 uur

 88. @pim

  Ik hoop dat binnen de kortste keren jou baan dreigt te worden overgenomen met je grote waffel…Snap je nog steeds niet waarom zij alleen maar per uurtarief werken..Wel eens van tijdrekken gehoord??Ze maken lange dagen,dat snap ik meer uren meer geld..Wel eens een Poolse schilder met een schuurmachine gezien,natuurlijk niet gaat veel te snel..

  Reactie door harrie — woensdag 2 mei 2007 @ 20.14 uur