Manifestatie ‘Pop naar de Top’

woensdag 01 februari 2006 :: 14.14 uur

Popmanifestatie

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de SP-Popnota ‘Oorstrelend en Hartveroverd’. Buiten op het Plein hebben popliefhebbers zich verzameld om hun steun te betuigen aan deze nota. De manifestatie werd geopend door Bob Fosko, en daarna was het de beurt aan een tiental bandjes om hun eigen geluid te laten horen.

De Nederlandse popsector heeft de nota van Arda Gerkens omarmd, en middels de website Pop naar de Top handtekeningen opgehaald die vandaag zullen worden aangeboden.

Gerard Heusinkveld

Voor het debat had ik een gesprek met Gerhardt Heusinkveld, oftewel Mr. Kite. Hij is zanger van het actielied ‘We need the money (to spread the songs)’, speciaal geschreven ter ondersteuning van de popnota. Hem vroeg ik dan ook waarom hij deze nota zo belangrijk vindt. Luister hier naar dit gesprek. (Mp3)

Jan Douwe Kroeske bood voorzitter Abtroot van de vaste Kamercommissie Cultuur onder grote belangstelling de petitie aan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

39 Comments

39 reacties

 1. ik heb dus echt een hekel aan dat soort bandjes. Kan ons belastinggeld niet beter gebruikt worden. Voor de verzorgingshuizen of zo.

  als Kite geld wil dan moet hij maar goeie muziek maken.

  Reactie door gewone man — woensdag 1 februari 2006 @ 14.48 uur

 2. Luister zelf meestal dance maar voor de afwisseling is dit(we need the money) ook leuke muziek.

  Veel succes en plezier daar gewenst daar in den haag!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 1 februari 2006 @ 15.08 uur

 3. Goede muziek betaalt zichzelf uit. En hoe dieper in de shit des te harder moet men werken en misschien later de meeste roem.

  Reactie door jojo — woensdag 1 februari 2006 @ 16.34 uur

 4. Toch blijf ik dit geld weg gooien vinden. Geld dat veel, veel en veel beter besteed zou kunnen worden. Er zijn doelen genoeg en deze zijn allemaal omarmd door de SP. Wie Pop(ulaire)muziek wil maken of denkt dat hij dat maakt, moet er rekening mee houden dat hij zelf de broek moet ophouden. Pas als alle ernstige noden in dit land, verdomme duizenden kinderen die opgroeien onder de armoede grens, bejaarden die niet goed verzorgd worden, chronisch zieken die uitgekleed worden. WAO’ers die naar de bijstand gejaagd worden, zijn opgelost, wellicht moet er dan eens een graantje voor dit soort speeltjes gespendeerd worden.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 1 februari 2006 @ 16.42 uur

 5. Er wordt meer geld weggegooid aan andere zaken dan muziek.
  En dat blijft hoe dan ook vals in de oren klinken.

  Reactie door Alex — woensdag 1 februari 2006 @ 17.13 uur

 6. Natuurlijk zijn er de schrijnende gevallen van mensen die onder de armoedegrens leven en die zaken zijn ook belangrijk. Maar ik denk dat je de mate waarin lokale cultuur, zoals popbandjes, een natie een gevoel van identiteit geven niet moet onderschatten. Dingen die commercieel interessant zijn zijn daar vaak nogal… schraal in.

  Reactie door Tjaard — woensdag 1 februari 2006 @ 17.14 uur

 7. Doe maar wat méér Steam Engine van My Morning Jacket, dan het gebrek aan streaming van de Balkenende motoriek.

  Reactie door Alex — woensdag 1 februari 2006 @ 17.30 uur

 8. Ik verwacht hier eerlijk weinig van. Het meeste geld zal gaan naar de ons kent ons clubjes. En ja, die clubjes zijn niet interesant en daarom komt er ook niemand op af.

  Ik las dat de Melkweg 10% subsidie krijgt dan denk ik prima. Misschien moeten andere zwaargesubsidieerde podia dat ook maar eens krijgen. Dan moeten ze tenminste moeite doen om een interesant programma neer te zetten. Iets waar de Melkweg zeer goed in is en daar is het meestal zeer druk. Hiernaast zouden kleine muziekgelegenheden meer ondersteuning moeten krijgen. Bijvoorbeeld muziekcafé’s waar misschien maar een paar 100 man op af komen, maar wel zeer geschikt zijn voor optredens van minder grote bands.

  Wat ik vooral mis in zulke plannen is het promoten van de basis. De mogelijkheden voor jongeren om te beginnen met muziek maken. Waar zijn de goedkope/goede oefenruimtes? Als er uberhaupt al oefenruimtes zijn in de plaats waar je woont.

  Reactie door Michel — woensdag 1 februari 2006 @ 17.54 uur

 9. Echt goed initiatief. Popmuziek krijg juist heel weinig subsidie. Als we niet straks 10 keer Madonna en Britney willen horen moeten we nu investeren in onze eigen bandjes. Prima SP

  Reactie door Eefje — woensdag 1 februari 2006 @ 18.36 uur

 10. Off-topic,

  De achterban van de pvda schijnt verdeeld te zijn over de missie naar Afhanistan, 60% zou tegen zijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 1 februari 2006 @ 19.17 uur

 11. Weggegooid geld. Popmuziek is bij lange na geen eerste levensbehoefte. Zolang er nog wachtlijsten zijn voor zorg en sociale huisvesting, zolang er nog voedselbanken zijn, zolang het in de verpleeghuizen nog een puinhoop is, etc.etc.. hoeft er wat mij betreft geen cent naar popmuziek. Met een beetje creativiteit kunnen ze zichzelf echt wel bedruipen, en anders maar een baantje er bij. Ook voor artiesten en kunstenaars geldt m.i. dat ze gewoon moeten werken voor hun geld. Kortom, een baan of dermate veel succes in de muziek of kunst dat er van te leven valt. Hobby-en op kosten van de belastingbetaler is een schande.

  Reactie door Erik — woensdag 1 februari 2006 @ 19.54 uur

 12. @11
  Hoewel?
  Popmuziek verhaalt vaak wel van het gebrek aan de eerste levensbehoefte,welke dat ook (in wiens ogen) ook moge zijn.

  Reactie door Alex — woensdag 1 februari 2006 @ 19.59 uur

 13. (aanvulling) Ik ben zelf SP-lid en ik vind het jammer dat een fantastische partij als de SP niet verder kijkt dan het subsidie-verhaal. De platen-industrie maakt enorme winsten over de ruggen van zowel artiesten als het gewone volk. CD’s zijn enorm duur, ondanks de toezegging tijdens de opkomst van de CD-speler dat CD’s goedkoper zullen worden zodra de ontwikkelingskosten er uit zijn, zijn de prijzen alleen maar gestegen. De artiesten zien hier amper een cent van terug. Hoe de verhoudingen exact liggen wordt angstvallig geheim gehouden, wel is het algemeen bekend dat artiesten weinig overhouden van de enorme inkomsten die de platen-industrie genereert. En juist de artiesten doen het werk! En dan mekkeren ze ook nog over illegale downloaderij, ja da’s niet vreemd als CD’s 20 Euro per stuk kosten. Doe daar maar eens wat aan! Pak de platen-industrie aan, CD-prijzen drastisch naarbeneden, digitale downloads zonder DRM en andere beperkingen (dus ordinaire MP3′s per stuk af te rekenen) en een fatsoenlijke marge voor artiesten. Platenbazen hebben hun zakken genoeg gevuld. Dat levert meer op dan geld van de belastingbetaler gebruiken.

  Zoals ik in mijn vorige stukje al schreef, kom je met creativiteit een heel eind. Artiesten zouden moeten worden gestimuleerd om verenigingen/coöperaties te vormen die muziek uitbrengen als alternatief voor de commerciële, megalomane platenmaatschappijen. Door het heft zelf in handen te nemen, houden artiesten zelf sneller een belegde boterham over aan hun muziek. Bovendien kan eigen verkoop kansen bieden om meer sympathie bij fans en potentiële kopers te kweken, door prijzen omlaag te doen en échte mogelijkheden te bieden bv. downloads in de vorm van DRM-vrije MP3-bestanden. Goedkoper, leuk voor de echte fans en meer opbrengst voor de artiesten zelf. Laat de platen-maffia dan maar aan eigen arrogantie (nog maar even een herinnering ophalen: http://www.radio.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/2000/06/71566.html ) ten onder gaan.

  Reactie door Erik — woensdag 1 februari 2006 @ 20.06 uur

 14. ik heb zelf niet zoveel met popmuziek .maar dat is ff niet belangrijk .dat muziekkanten zoveel mogelijk zelf hun broek moeten ophouden daar is niks mis mee ,maar dan moet je wel eerst de kans krijgen .verder is het ook belangrijk dan muziek die niet voor het grote publiek (het grote geld)geschikt is toch gemaakt kan worden voor een kleinere groep mensen .simpelweg omdat ze daar recht op hebben .en voor die azijnpissers dat het geld beter besteed kan worden aan de wao .verzorgingstehuizen ,en weet ik nogal meer .WIL IK WEL EVEN KWIJT DAT ER GELD ZAT IS IN DIT LAND DIE RECHTSE ZALMKLUB DAAR IN DEN HAAG HEEFT NOG 4.5 MILARD (4500.000.000)OVER .en het is behoorlijk naief te denken dat het geld voor de popmuziek anders naar o.a de wao of verzorgingshuizen gaan dat geld verdwijnt in de zakken van projectontwikkelaars en ander tuig. h.s.l betuwelijn , zweeftrein,rekeningrijden(siemens)j.s.f jes .

  Reactie door ,texas, henkie — woensdag 1 februari 2006 @ 20.53 uur

 15. @6 Tjaard

  ‘Natuurlijk zijn er de schrijnende gevallen van mensen die onder de armoedegrens leven en die zaken zijn ook belangrijk. Maar ik denk dat je de mate waarin lokale cultuur, zoals popbandjes, een natie een gevoel van identiteit geven niet moet onderschatten.’

  *Hoewel ik je punt begrijp…
  Onder de armoedegrens leven geeft mij al een gevoel van niet te miskennen identiteit genoeg….

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 1 februari 2006 @ 20.55 uur

 16. Hallo,

  Nu moeten we niet ineens gaan denken dat half nederland onder de armoedegrens leeft en dat Nederland te arm zou zijn om te investeren in cultuur. Ik vind dat muziek, theater en andere vormen van cultuur best wat ondersteuning mogen krijgen vanuit de overheid en dus ook popmuziek.

  Het valt me erg tegen van andere mensen die hier een reactie hebben geplaatst dat ze verschillende uitgave posten door elkaar gooien. Armoede bestrijding staat los van cultuur investering. Dan kan je wel bij alle uitgave van de overheid zeggen dat dit beter naar armoede bestrijding kan gaan, maar daar wordt Nederland alleen maar armer van.

  Reactie door Jurgen — woensdag 1 februari 2006 @ 22.40 uur

 17. @17 Jurgen

  Daar heb je een punt, niet de dingen door elkaar halen, we hebben het tenslotte ook niet over kruisraketten.

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 1 februari 2006 @ 23.18 uur

 18. Tuurlijk cultuur stimuleren! Alle cultuur!
  Maar ook aandacht in opleidingen tot cultuurbeoefenaar voor het leren promoten van eigen werk, dus extra vak voor conservaroria(daar kan men tegenwoordig ook popmuziek studeren)maar ook in de kunstaccademie en mode accademie.
  Goed voorbeeld is een nieuw engels bandje:Artic Monkey’s;hebben zelf demosingle gemaakt en verspreidt onder vrienden en op internet gezet en zo is het balletje gaan rollen en toen kwamen de grote platenbonzen, die wilde hen een makeover geven, dat wilde de jongens niet en hebben dus bij de grote jongens geweigerd, staan nu onder contract bij een klein label en kwamen van niets op 1 in Engelse charts en ook in Amerika gaat het goed en hier ook.
  Maar wat inderdaad erg nodig is zijn goede oefenplaatsen en betaalbaar, voor de musici en atielierruimtes, betaalbaar voor schilders en mode mensen!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 0.29 uur

 19. off Topic MAAR WEL DRINGEND!!!!!

  Weet iemand nog een oplossing voor Tessa, onder kopje WAO, is afgesloten van gas en licht en heeft al tijd niets kunnen eten, door fout van UWV, heeft vandaag een brief gehad dat ze de fout hebben erkent maar dat het nog zeker 5 weken kan duren eer ze geld krijgt!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 0.33 uur

 20. Deze kwestie doet wat denken aan de periode dat hedendaagse “klassieke” muziek op allerhande manieren werd gesponsord. Als je naar een concert ging om naar een stuk goede muziek te luisteren kreeg je eerst een stuk ongewenste subsidiemuziek door je strot geduwd. Dat deed de bezoekersaantallen geen goed. Als we nu hetzelfde gaan doen met allerhande moderne experimentele dingen waar het publiek niet voor te porren is dan hebben we weer niets van de geschiedenis geleerd. Laten ze liever de opleiding verbeteren met een commerciëel vak om zichzelf aan de markt te presenteren.
  Hans.L

  Reactie door Hans.L — donderdag 2 februari 2006 @ 9.27 uur

 21. (19)gewoon een voorschot aanvragen bij de sociale dienst .ze kan aantonen dat ze een vordering heeft bij anderen .volgende keer gewoon even een paar socialediensten bellen (sommige nemen het niet zo nauw met juiste voorlichting )dan is het ook vlugger geregeld .

  Reactie door ,texas, henkie — donderdag 2 februari 2006 @ 9.51 uur

 22. @21, texas,henkie,
  bedankt, ik heb het haar geschreven, hopelijk werkt het!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 12.58 uur

 23. Jurgen,
  Cultuur investering, laat me niet lachen.
  Een ander die het over het maatschappij kritische had van pop muziek. Hoezo maatschappijkritisch. Nog geen hardrock-band gehoord die het daar over had, eerder over het occulte of over sex. En ja en dan de Hackers, erg maatschappijkritisch, eerder een uitwas. Nee dan lange Frans en baas B niet mijn muziek maar wel behoorlijk kritisch en: ze kunnen hun eigen broek ook nog eens op houden. Dan onze “knuffel” allochtoon Ali B, jawel kan ook de eigen broek op houden en ook die wordt al geen cent beter van mij als het aan mij ligt.

  Geen subsidies in deze branche. Ik vind het in algemeenheid een slechte zaak dat zogenaamde cultuur voor een “elite” welke “elite” dan ook, door het volk bekostigd moet worden.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 2 februari 2006 @ 14.39 uur

 24. @16 Jurgen
  Het valt me erg tegen enz.
  Wat een klink klare onzin zeg.
  Politiek is keuzes maken.
  Als die keuzes geld kosten dan moet de belastingbetaler, lees wij allemaal dus, dat gaan opbrengen. Alle posten zitten dus gewoon aan elkaar, omdat je een euro nu eenmaal maar eenmaal kunt uitgeven.
  Mijn keus is dus geen subsidie voor iets wat volgens mij nauwelijks een maatschappelijk doel dient, wel geld besteden aan voorzieningen waar een brede bevolking met weinig eigen armslag behoefte aan heeft.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 2 februari 2006 @ 14.48 uur

 25. (19)het gaat hier om art 16 lid 1 wet werk en bijstand ZEER DRINGENDE REDEN .het over inafwachting van voorliggende voorziening .in normale taal .als je in wacht op je ww wao of om het even wat waar je recht op hebt kwa inkomen .moeten !!!!!!!!! ze je deze vorm van uitkering verlenen .dus moet je 3 weken wachten op je ww uitkering als de sodemieter naar de sociale dienst.let wel deze uitkering word nadien verrekend met je ww uitkering .maar je kunt in ieder geval je rekeningen betalen dus heb je wat meer rust in je donder .ontslagen worden is al erg genoeg .

  Reactie door ,texas, henkie — donderdag 2 februari 2006 @ 21.29 uur

 26. 3 weken moet zijn 3 maanden excuses.

  Reactie door ,texas, henkie — donderdag 2 februari 2006 @ 21.30 uur

 27. @ 23 dan heb je niet genoeg geluisterd, jongen

  Reactie door Gerbert — donderdag 2 februari 2006 @ 22.17 uur

 28. Popmuziek subsidieeren.
  Ben ik niet zo voor. Als de muziek echt goed is , is er wel een markt voor.
  Er zijn vele mensen die graag muzikant zouden willen zijn, en willen “Doorbreken”
  Of simpelweg rijk en beroemd willen worden.
  Veel mensen spreekt ook het imago dat voor velen nu eenmaal bij muzikant zijn hoort aan.De meeste van hen ontbreekt het echter aan het talent om dat te bereiken. Het lijkt me zelfs onwenselijk om ons bij het opleiden van muzikanten teveel op commerciele activiteiten te richten.
  Krijgen we nog meer van die tamelijk vals zingend en spelende bands die om aandacht en een optredentje schreeuwen.
  Die aandacht hoort van ons te komen, en niet afgedwongen te worden…..
  Dus m.i. is de hamvraag eigenlijk,
  Willen wij het wel horen…
  Het zou de muziek indusrie wel ten goede komen als het oprichten van nieuwe platen, cd en dvd labels, productiebedrijfjes etc, gestimuleert werd. Maar niet gesubsidieert.
  Zonde van het geld

  Bram Volkers

  Reactie door Bram Volkers — donderdag 2 februari 2006 @ 22.20 uur

 29. Het enige wat er nu aan de hand is is dat er 600.000 euro is vrijgemaakt voor promotievideos van beginnende popmuziekanten binnen het budget wat voor cultuur is bestemd.

  Daar wordt dus ook het plaatselijke theater van gesubsideerd of een klassiekconcert, of beeldende kunst enzo.

  het is dus niet zo dat die 600.000 EXTRA wordt uitgegeven. Alleen gaat nu een klein deel van het budget naar popmuziek en dat is nieuw omdat dit niet eerder werd gesubsideerd op welke wijze dan ook.

  Dit betaal je dus niet extra als belastingbetaler (het gaat overigens om een heel klein bedrag als je ziet wat andere overheidsposten kosten) maar is alleen anders uitgegeven. Als ze die 600.000 niet in popmuziek hadden gestopt was het in een ander cultureel iets gaan zitten. Dus niet in een andere post als armoede bestrijding of woningbouw.

  Reactie door Jurgen — donderdag 2 februari 2006 @ 22.27 uur

 30. @bram,

  Subsidie voor popmuziek is helemaal niet slecht. Platenmaatschappijen investeren vaak in muziek waar ze snel en op korte termijn geld mee willen verdienen. Je wil toch niet zeggen dat alles wat je op tmf ziet of op de radio hoort kwaliteit is verre van dat zelfs.

  Ik kan zeker 50 bandjes noemen die gewoon echt goed zijn maar commercieel niet zo aantrekkelijke muziek maken. Dit zijn juist mensen die vaak geinvesteerd hebben in een opleiding (conservatorium). Ze spelen dus niet vals en zingen ook niet vals.

  Wanneer hun toch een kans krijgen om onder de aandacht te komen vind ik dat een goed streven. Misschien zorgt dat wel voor meer muziek variatie onder de popmuziek want er wordt echt veel goede muziek gemaakt daar artiesten die toch niet bekend zijn of er voldoende aan verdienen.

  Reactie door Jurgen — donderdag 2 februari 2006 @ 22.37 uur

 31. Er was iets met Romeinen, brood en spelen. De ouwe koeien staan dit keer gelukkig gezond en wel op stal.

  Reactie door niks — donderdag 2 februari 2006 @ 23.23 uur

 32. Leuk zo’n debat en aandacht voor de wegrottende popmuzieksector is goed, maar wat heb je aan een paar ton voor videoclips die nooit gedraaid worden? Pure lulkoekvoor de tribune! Ze moeten gewoon die volgevreten Hilversumse Radio/TV eikel ambtenaren maffia verplichten minstens 50% nederlands product te draaien. Het is toch een nederlandse zender, waarom dan geen nederlands product? Verder moet de btw op muziek naar 6% of nog beter 0% en moet er gewoon een heffing komen op internet dataverkeer, want het downloaden van films en muziek veroorzaakt het meeste dataverkeer. Verder moeten ze oprotten met die achterlijke geluidsbegrenzers en ambtenaren met db-meters die elk podium om zeep kunne brengen. Subsidie is gewoon klote. Van de € 10,- subsidie komt er € 9,90 in de zakken van de burokraten en die domme muzikant kan van het restant nog niet eens de mayo op zijn muzikantendiner betalen. Popmuziek en vrije markt zijn geen vijanden. Oefenruimtes subsidieeren is OK maar ook de grens. Pak de media en de providers aan en we kunnen weer lekker rocken.

  Groetje Erik de Ruijter

  Reactie door Erik de Ruijter — vrijdag 3 februari 2006 @ 16.41 uur

 33. Do-it-yourself, de DIY-mentaliteit. Kijk naar prachtbands als The EX (hee, de Ex!). Al meer dan een kwart eeuw Internationaal aktief, optredens van Amerika tot Ethiopie (!) en op hun LP’s, nu CD’s staat: Betaal niet meer dan 12,50 Euri. IK vrees dat deze 60.000 euh “pop” vooral zal verdwijnen in de zakken van de subsidie-maffia. Bandjes die dikke maatjes zijn met Stichting Popmuziek Nederland en de aalgladde Henkjan Smits en Jerney Kaagmans.
  Die even wat “doekoe” fourneren, zodat Def Rhymz en zijn matties zich, in een videoclip vol “vette babes” zich ongeneerd in het kruis kunnen krabben. Zolang de dwingende “formats” van de publieke omroep zelfs programma’s als VPRO’s 3voor12 van de zender jagen (te “obscure” muziek volgens de zendercoordinators?!) = er voor de Nederpop nog een lange weg te gaan. Pas als de prachtmuziek van Spinvis in “Arbeidsvitaminen” voorbij komt, dan zijn wij op de goede weg. En er moet structureel meer The EX gedraaid worden op de publieke zenders: dat houd je alert, en wakker! met oorverdovende greutz!

  Reactie door Simonski — zaterdag 4 februari 2006 @ 10.35 uur

 34. Misschien nu dan het juiste moment om wat nederlandse pop te gaan promoten. Misschien “ouwe koek” maar desalniettemin zeer actueel: Armand met dan vooral de volgende nummers:Je broer wordt ook soldaat en Als alle grenzen open gaan. Misschien is Vieze Yankees ook nog een aardige optie.
  Groeten Emile

  Reactie door Emile — dinsdag 7 februari 2006 @ 13.08 uur

 35. @23 Jurgen

  Hardrock/Metal niet maatschappij kritisch?
  Luister eens naar de pas her-opgerichte zeeuwse DEATHmetal band Gorefest, hun eerste album was nog pervers, maar later zijn daar maatschappij-kritische texten voor in de plaats gekomen. Vooral op hun laatste come-back album is daar wat van te merken:

  Gorefest – The New Gods

  Welcome in the age of paranoia
  Say hello to the lies and propaganda
  The realm of corporate misinformation
  The new gods of your generation

  Welcome to the age of make believe
  Fuck the poor and hail the thief
  Live the dream of your own creation
  A hell on earth, with no salvation

  You’ll know the price to pay for your greed
  When you’re laying down the dead in the street

  Knee deep in shit and smiling
  You got to love the sound of crying

  Prepare to die for your new gods
  Learn to love it!
  Still standing tall for contribution
  Planting the seeds of retribution

  You’ll know the price to pay for your deeds
  When you’re laying down the dead of meat

  Reactie door Vincent — zaterdag 18 februari 2006 @ 0.29 uur

 36. cheap bemolan online

  Manifestatie ‘Po…

  Trackback door Marion Hafenscher — woensdag 12 april 2006 @ 23.40 uur

 37. teething rings…

  teething rings…

  Trackback door teething rings — donderdag 1 juni 2006 @ 20.31 uur

 38. Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat er belangrijkere zaken zijn dan popmuziek, maar volgens mij gaat het daar ook niet om. Dat onderwerpen die hoge prioriteit hebben (zoals onderwijs, zorg e.d.) niet de aandacht (geld) krijgen die ze verdienen, hoeft nog geen reden te zijn om dan de onderwerpen die een lagere prioriteit hebben te laten liggen.

  Reactie door Alexandra — vrijdag 22 september 2006 @ 16.37 uur

 39. De Nederlandse overheid richt zich teveel op ‘elitaire cultuur.’ Honderden miljoenen euro’s worden uitgegeven aan kunst, theaters, orkesten en concertzalen. Nou kan ik persoonlijk best genieten van een mooi toneelstuk, een goed orkest of een mooi schilderij, maar de besteding van dit budget sluit absoluut niet aan bij een groot deel van de Nederlandse bevolking.
  Nog geen procent van het cultuurbudget gaat naar oefenruimtes, kleine zaaltjes en festivals en buitenlandse tournees van Nederlandse bands. En dat terwijl er wel 36 miljoen euro wordt betaald voor één enkel schilderij.

  Er zijn al verschillende handtekeningenacties geweest voor meer oefenruimtes, en acties om de kleine zaaltjes in Nederland niet te laten verdwijnen. Toch lijkt het weinig uit te richten. Ik zou graag zien dat dit verandert. Als er al geen ruimte is om te oefenen is het als band onmogelijk om ooit iets te bereiken.

  Reactie door thomas — donderdag 10 mei 2007 @ 14.52 uur