Grenzen niet verder open, maar grenzen stellen

woensdag 01 februari 2006 :: 12.48 uur

Dit artikel verscheen 31 januari 2006 in het NRC Handelsblad

Volgens Ferdinandusse en Gerritsen (NRC 27/1) was de angst voor ‘Poolse loodgieters’ onterecht en kunnen de grenzen nog veel verder open. Niet doen, zeggen Jan Marijnissen en Jan de Wit, die uit eigen onderzoek concluderen dat de toestroom van werkzoekenden uit nieuwe EU-landen wel degelijk leidt tot ernstige ontwrichting van de arbeidsmarkt.

Ferdinandusse en Gerritsen wijzen vooral naar ervaringen van andere landen en de Nederlandse cijfers over 2004. Zij merken blijkbaar niets van de forse stijging van het aantal werkenemers uit Midden- en Oost-Europa. Momenteel werken ongeveer 100.000 van hen legaal en illegaal in Nederland, vooral uit Polen. En dat terwijl er nog heel wat beperkingen gelden die de toetreding van nieuwe landen tot de EU probleemloos moet laten verlopen. Echter, als in 2006 of 2009 alle beperkingen worden opgeheven en Bulgarije en Roemenië toetreden tot de EU, zal een vloedgolf van goedkope arbeidskracht onze arbeidsmarkt overspoelen. Dan leiden we op dit moment tienduizenden Nederlandse jongeren op voor beroepen die zij nooit zullen kunnen uitoefenen. Zo zal de vraag naar Nederlandse truckchauffeurs vrijwel geheel verdwijnen omdat Oosteuropeanen dit werk overnemen. Maar ook Nederlandse aannemers, metselaars, timmerlieden en andere vakmensen kunnen dan fluiten naar hun werk. Het gaat namelijk niet alleen om seizoensarbeiders, zoals Ferdinandusse en Gerritsen suggereren.

Uit een uitgebreide inventarisatie van de SP blijkt dat de huidige toestroom uit Oost-Europa leidt tot ontwrichting van de arbeidsmarkt. Bij de meldlijn die de SP heeft geopend komen ook berichten binnen over installateurs, monteurs en andere vakmensen die hier voor oneerlijke concurrentie zorgen. Internationale vrachtvervoerders openen een vestiging in Polen en rijden met Poolse chauffeurs met Poolse arbeidsvoorwaarden van Rotterdam naar bestemmingen in Europa. Onlangs heeft de SP 20 willekeurige aannemers in de regio Den Haag gebeld en gevraagd of ze oneerlijke concurrentie ondervinden van Oost-Europeanen: maar liefst 90% heeft serieuze hinder. Enkele citaten: “Ik moet 29,70 euro per uur in rekening brengen om uit de kosten te komen. Poolse zelfstandigen bieden zich aan voor 6 tot 9 euro per uur.” Aannemers raken een derde van hun omzet kwijt. “Het gaat altijd om de prijs. Als ik wijs op de mogelijke boete wordt er gelachen. Zelfs als de boete betaald zou moeten worden is de klant goedkoper uit.” De Directeur Arbeidszaken van brancheorganisatie Bouwend Nederland verklaart desgevraagd dat dit beeld representatief is voor het hele land. Faillissementen en ontslagen worden gevreesd als er niet snel wordt ingegrepen en grenzen worden gesteld.

Het is onacceptabel dat werkgevers buitenlands personeel minder dan 3 euro per uur betalen, ze laten verblijven in kippenhokken en behandelen alsof het de 19e eeuw van Charles Dickens is. En de oneerlijke concurrentie en verdringing van Nederlandse werknemers en kleine ondernemers is onaanvaardbaar. We moeten de grenzen dus niet verder openen, maar juist grenzen stellen.

Voor iedereen die in Nederland wil werken moeten de Nederlandse wetten en regels gelden. We kunnen een CAO-autoriteit laten controleren of buitenlandse werknemers krijgen waar ze recht op hebben. Naleving kan worden afgedwongen, bij onderbetaling kan een vordering worden ingesteld namens de werknemer. Ook zijn forse boetes op hun plaats, dan vervallen voor werkgevers de voordelen van het uitbuiten. Het is ook verstandig om bij het verlenen van tewerkstellingsvergunningen taaleisen te stellen. Vooral in sectoren als de bouw en bij productiewerk is het voor de veiligheid noodzakelijk elkaar te kunnen waarschuwen. En nu het onderscheid tussen een werknemer en zelfstandige steeds vager wordt, is het gerechtvaardigd dat zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) in sectoren als de bouw volledig gaan voldoen aan de Arbo-wet. De aannemers die wij spraken zagen ook veel in het voorstel om in een branche een keurmerk of ISO-certificering verplicht te stellen als 50% van de branchegenoten dat heeft verworven. Verder is het zaak de uitzendbranche op te schonen, te beginnen met de herinvoering van de vergunningplicht voor uitzendbureau’s.

Werknemers uit de nieuwe EU-landen zijn welkom, maar we moeten hen beschermen tegen uitbuiting en er voor zorgen dat de Nederlandse arbeidsmarkt en het ondernemersklimaat niet worden verstoord. Dat kan zonder te discrimineren en binnen de grenzen van de huidige Europese regels voor vrij verkeer van personen. En als ‘Brussel’ dat niet zo ziet, wordt het tijd om verdragen aan te passen, omdat die dan kennelijk ontwrichting, uitbuiting en oneerlijke concurrentie in de hand werken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

98 Comments

98 reacties

 1. Eén ding stoort mij een beetje aan het artikel.
  Het gaat niet om de Polen of Roemenen die in Het Westen alleen maar een paar centen verdienen willen.
  Het gaat om werkgevers die alleen maar een paar centen betalen willen.
  Het zijn niet de Oost-Europeanen die onze banen inpikken.
  Het zijn de bazen, die willen dat ik op de arbeidsmarkt met een Roemeen of Bulgaar concureren ga. Juist, om mijn loon naar beneden te krijgen. Dat wil ik niet!
  Ik wil niet met een ander concurreren.
  Ik ben geen bedrijf, ik ben een mens.
  Polen en Bulgaren zijn ook mensen net als ik. Daar wil ik mij niet tegen uitspelen laten, door een markt die alleen maar op de goedkoopste arbeider uit is.
  Mensen tegen elkaar uitspelen, en tegen elkaar opzetten leidt tot haat. De zo door liberalen bejubelde “vrije markt”zet dus aan tot haat. Laat je niet misleiden!
  En, daarom protesteer ik op 14 februarie tegen het Monster van Bolkesteijn.
  Ik ben géén bedrijf. Ik ben een mens!

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 1 februari 2006 @ 13.28 uur

 2. Jan,volgens mij heeft Zwelgje van Jaggle.nl een punt.

  Zie: http://www.jaggle.nl/log/item.php?id=17636

  Reageer hier eens op?

  Reactie door Arnold — woensdag 1 februari 2006 @ 13.42 uur

 3. Polen zijn zeker een probleem. Vooral voor Nederland in zijn huidige staat.
  Als je in Nederland een goede vakman vind dan houd deze maar goed vast, want de kans dat je deze een tweede keer tegenkomt is toch erg zeldzaam. Alle goed vaklui zitten in de VUT of zijn onstlagen door een incompetente manager of zijn zo uitgeknepen door aburde regels dat ze geen vakwerk meer kunnen leveren.

  Ik heb werk gezien van zogenaamde vaklui daar zakt je letterlijk de broek van af. En dit komt steeds vaker voor. Pak als voorbeeld het garagebedrijf. Er loopt een hoofdmonteur rond, mischien een iemand die ook nog iest weet en auto’s en de rest zijn stagelopers.
  Dit kutselen wel voor een uurprijs van 45 Euro per uur aan mijn auto.
  Het vakmanschap in Nederland stelt geen hol meer voor, omdat een vakman zijn brood niet meer kan verdienen. Als iemand met liefde wil verdiepen in zijn vak dat wordt deze er na 5 jaar uitgewerkt, want binnen vijf jaar moet zeker manager kunnen zijn. Ben je dit niet dan is er een schoef bij je los en mag je vertrekken.

  Dan heb ik het nog niet over de prijzen. Laat voor de lol eens een behanger komen of een schilder. Daar loop je op leeg. Absurd wat deze mensen zich vragen. Dat kan een gewoon gezin toch niet meer betalen.
  Bij de Gamma zorgen dat een kwast en een paar potten verf zorgen ervoor dat je spaarvarken niet geslacht hoeft te worden. Het resultaat is wel wat minder, maar het scheelt je lettelijk honderden euro’s.

  De Polen spelen hier op in. Ze hanteren redelijke prijzen en ze zijn vakkundig.
  In Polen is een vakman een eer. Nu de Polen in nederland nog zwart moeten werken, omdat legaal werken in Nederland toch wat problemen met zich meebrengt maken ze de markt nog meer kapot. Polen werken voor zo’n 5-15 euro per uur en leveren relatief goed vakwerk.
  Polen schrikken niet totaal niet terug om zwart te werken. In hun eigen land werkt bijna iedereen zwart. De werkgevers daar zijn te beroerd om de 600 zl (160 euro) ZUS af te dragen. Dus nemen ze mensen zwart aan. De Polen werken dus liever hier zwart, want voor een salaris van gemiddeld 10 euro per uur, verdienen ze hier een maandsalaris in één week.

  Die Polen die hier zelfstandig komen worden niet uitgebuit. Wel maken ze oneigelijk gebruik van het verschil in de status quo van de verschillende landen. Maar dat doen wij toch ook. Wij kopen ook knuffelbeestjes in China en eten chocolade die koor kinderarbeid gewonnen wordt.
  Cynisch is wel dat de vaklui allemaal uit Polen vertrekken om tijdelijk te werken in Duitsland, Nederland, Engeland e.d. maar de Poolse gezinnen ukrainers moeten inhuren want de Polen zijn te duur geworden, of zijn niet beschikbaar.
  Een kennis van mij van moest in Polen eens zijn dak laten repareren. Voor twee weken waren er geen vaklui beschikbaar, want die zaten allemaal in Duitsland.

  Nederland heeft een groot probleem. De vaklui (die een VMBO levert) wordt totaal niet gewaardeerd. Een vakman kan in Nederland niet leven van zijn mager salarisje, want de managers willen de hoofdprijs. Dus zullen ouders die hun kinderen een goede toekomst willen geven hun kroost niet adviseren om maar een goed vak te leren, van dan worden ze door iedereen ondergescheten. Dus komen er nog meer managers bij.
  En het lullige is dat we deze vaklui hard nodig hebben. Dus uiteindelijk heeft Nederland dit helemaal aan zichzelf te danken. Polen vullen dit gat erg snel op.

  Het is een kwestie van wie zijn billen brandt moet op blaren zitten.

  Reactie door alexander — woensdag 1 februari 2006 @ 13.43 uur

 4. @1 Jan Nijman,

  Helemaal met je eens.
  De werkgevers zullen hard aangepakt moeten worden.
  Ik ben in 2000 verhuist na de verkoop van ons huis, de verhuizing hebben we grotendeels zelf gedaan, maar er was ook een termijn gesteld, op die en die datum moest het leeg zijn.
  De erg grote stukken die amper te sjouwen waren stonden dus nog boven en voor een paar kneuzen niet zelf te doen.

  Op het laatste moment had ik een verhuisbedrijf gebeld, of ze een paar grote dingen konden verhuizen, prijsafspraak gemaakt, allemaal geen probleem, ze waren toch met een klus bezig en kwamen er langs op weg naar huis.

  Op afgesproken tijd waren ze er, niet met 2 man, maar met 4 man, tegen de afspraak in.
  De verhuizing was 1km. verderop en het ging om 4 grote dingen.
  De eigenaar was er zelf ook bij plus de chauffeur en 2 polen die geen woord Nederlands spraken, waarschijnlijk illegaal.

  Deze 2 jongens hebben ze het werk laten doen en die anderen stonden maar wat te grappen en aanwijzigingen te geven.

  Bij het afrekenen, een uurtje later, werd er aangegeven dat de prijs 600FL. meer was als afgesproken, want we hadden 4 man gekregen en de autorit moest ook betaald worden.

  De 2 polen waren inmiddels naar buiten gebonsjoerd.
  Het moge duidelijk zijn dat deze 2 jongens duidelijk werden uitgebuit en onder betaald.
  Heb ook niet de prijs betaald die hij vroeg, wel het dubbele van wat was afgesproken.

  Hier heb ik achteraf nog steeds spijt van, maar toen vanwege de stress, was ik allang blij dat het huis op afgesproken datum leeg was.
  Had eigenlijk melding moeten maken hiervan.
  Heb nog wel bij een instantie na gevraagd of deze firma lid was van de vereniging van erkende verhuizers, zoals in het telefoonboek/advertentie werd vermeld, dit bleek dus niet het geval te zijn, maar ze konden deze lui niet aanpakken.
  Ook in deze branche komen volgens mij veel illegalen praktijken en uitbuiterij voor.

  Reactie door Anja — woensdag 1 februari 2006 @ 13.51 uur

 5. We hebben de EU en we hebben de EU uitbreiding met lage lonen landen. Zijn we allemaal zelf bij geweest. Consequentie is dat de EU landen in welvaartniveau naar elkaar moeten toegroeien. Dat duurt een jaar of tien leert het verleden met Bijvoorbeeld Portugal en Ierland. Tot die tijd zal een Pool bereid zijn voor minder geld hier te werken dan een Nederlander. Nederlanders moeten zich dan concentreren op meer hoogwaardig werk (in Nederland maar ook in Polen) waar zij hun salaris wel waar kunnen maken. Het moest toch zo nodig, die EU uitbreiding? En als we niet oppassen komen Roemenie en Bulgarije, waar de lonen nog veel lager zijn, er nog bij. Met Alexander zeg ik dan: Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

  Reactie door Hans — woensdag 1 februari 2006 @ 13.52 uur

 6. @3 alexander,

  En juist daarom moeten de werkgevers eens stevig worden angepakt.
  Gelijk werk, gelijke beloning en geen uitbuiterij.

  Reactie door Anja — woensdag 1 februari 2006 @ 13.55 uur

 7. Ik ben het grotendeels eens met het stuk uit de tweede reactie. Openen van markten biedt voordelen aan andere sectoren, want elke euro die de kleine man kan besparen op schilderswerk wordt elders weer besteed. Bovendien bieden de open grenzen ongekende mogelijkheden voor buitenlandse investeringen en afzet van producten, zaken die een enorme impuls voor onze economie opleveren. Dat is ook voor de kleine man goed, in tegenstelling tot wat de SP u wil doen geloven.

  Door zo de nadruk te leggen op incidenten en excessen legt Jan een oneerlijke last op “de vrije markt”. Hiermee raakt hij een gevoelige snaar bij die arbeiders en eenieder die zich solidair verklaart met hun lot. Ik ben er voorstander van om (vooral) de bouw- en transportmedewerkers te ondersteunen, maar wil je deze mensen echt helpen, dan zul je de aandacht moeten verleggen naar heropleiding. Wij hebben in ons land ten opzichte van Polen superieure onderwijsmogelijkheden. Buit die uit en je kunt pas echt innoveren in onze economie. Bescherming van arbeid is een kunstmatige en inefficiënte ingreep, die de maatschappij als geheel slechts geld kost.

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 14.04 uur

 8. Hans slaat de spijker op zijn kop.

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 14.06 uur

 9. @2 & @3 & @4

  Als je een aap behangen leert, doet’ie ‘t voor een banaan.
  Alleen valt het apen (nog) niet te leren.
  Daar zijn nog steeds mensen voor nodig.
  Neem dan een zwartwerker. Die betaal je minder per uur dan je zelf krijgt. Of heeft een vak geleerd dat je zelf niet kunt. Iemand die het werk volgens de regels doet, is veels te duur, waarom zou je die in vredesnaam een fatsoenlijk loon geven.
  Je vraagt zelf toch ook een echt loon aan je baas, of een goeie prijs aan je klanten.
  Ik kan niet opboxen tegen iemand die veel minder huur en andere lasten hoeft te betalen, en die nergens verzekerd voor is.
  Dáárom wil ik dat ook niet.
  Ik wil so wie so niet concurreren. Ik ben geen bedrijf.
  Dus OPROTTEN met die Bolkesteijn-maatregel!

  En Hans, met inkomen naar elkaar toegroeien?
  Ministers niet. Omhooggescheten managers niet. Waarom moeten arbeiders dan wel inleveren?
  Juist, voor een stelletje rijkelui, die het allemaal verzonnen hebben.
  we waren er met z’n allen bij. Ja, er werd alleen niet naar ons geluisterd.
  Dus, Wie moeten er een lesje leren?
  Juist, Balkenende en z’n geteisem.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 1 februari 2006 @ 14.21 uur

 10. @ Jan Nijman,

  Je leeft met je hoofd in de jaren zeventig, geloof ik. Het punt is juist dat je moet leren denken als een “bedrijf”. “Nederland is geen BV”, wil de SP ons wijsmaken. Het zou echter helpen als we met zijn allen iets bedrijfsmatiger gingen werken. Dat komt efficiëntie ten goede, helpt de economie en zorgt dus uiteindelijk voor méér geld op jouw bankrekening.

  Als je historische feiten op waarde wist te schatten, zou je beseffen dat vrijhandel (waar ook de Bolkesteinrichtlijn een voorbeeld van is) jou de welvaart heeft gebracht die je nu hebt. En begin nu niet te klagen over voedselbanken, alsjeblieft. Het verschil tussen vroeger en nu is dat 250 jaar geleden elke 25 jaar een hongersnood optrad als gevolg van misoogsten, waardoor de helft van de bevolking stierf. Vandaag de dag sterven in ons land nog maar weinig mensen van de honger, kan ik je zeggen. Het is net wat Zalm zegt: als je de armoede definieert zoals wij dat doen, is die onoplosbaar. Maar dat wil men hier niet horen.

  Ik begrijp je persoonlijke frustratie, maar leer zaken eens in perspectief te zien. Het feit dat je achter een computer argumenten voor je standpunt zit aan te voeren, is al bewijs dat je meer in je mars hebt dan de gemiddelde Pool. Ga dáár eens energie in steken, in plaats van die te verspillen in dat gezeur over Balkenende. De man verdient misschien tien keer zoveel als jij, maar heeft wel honderd keer zoveel verantwoordelijkheid en krijgt duizend keer zoveel kritiek te verduren.

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 14.43 uur

 11. Terwijl iedereen inde vette jaren 70 en 80 in een roes verkeerde heeft de Multinational en de goortbezitter niet geslapen. Met behulp van de voormannen van het volk werden er snoode plannen gesmeed om kapitaalvlucht te legaliseren en uitbuiting gemeengoed te maken. Onder het mom van weg met de grenzen werden er regel safgesproken in Europees verband die belasting op grensoverschreidend verkeer (invoerheffingen en dergelijk)illegaal maakte. Waar niemand aandacht behalve de kapitalisten was dat er een arbeidsarsenaal zou opengaan waar je u tegen zegt. Recent psychologisch onderzoek leert dat als je enkelen in de groep de leiding geeft dat zij de meest verschrikkelijke dingen doen in ruil voor een kleine beloning. Met deze wetenschap is eerst de ZZP’er gecreeerd en nu de opvolger daarvan de oosteuropeaan. Met als keuze verhongeren of onderkruipen kiest de oosteuropeaan voor onderkruipen. Wij kunnen nu wel moord en brand schreeuwen maar we stonden erbij en keken er naar. Het heeft weinig nut om de oosteuropeaan te straffen maar we moeten wel weten wie onze vijanden zijn. Bedrijven die misbruik/gebruik maken van de moderne slaven moeten economisch geboycot worden. Arbeiders moeten weer zelf het heft in handen nemen en zich geen zand in de ogen laten strooien door politiek en bonden. De gevestigde orde ( alle politieke partijen met uitzondering van de SP, de bonden FNV, CNV en de Unie) spint hier garen bij en laat het zo. Wij het volk moet de grenzen stellen niet de vazallen van het kapitaal. Arbeiders van Nederland ontwaakt en neemt uw verantwoording. Weest kritisch en neemt uw verantwoording waar nodig.

  Reactie door Harm Groenendijk — woensdag 1 februari 2006 @ 14.49 uur

 12. Maar Jan Nijman is niet de enige die zich nog in de jaren zeventig waant. Harm Groenendijk: 45 jaar lang waren de Oost-Europeanen die jij buiten de deur wilt houden al “ontwaakt”. En waar leidde het toe? Armoede, ellende en lange rijen bij voedseldistributiecentra. Mensen hier: wees kritisch, lees een goede krant en luister vooral niet naar wat de SP en lieden zoals Harm u voorhouden!

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 14.55 uur

 13. Als de klant maar voor een dubbeltje eerste rang zit.
  Stads guerrila’s ieder voor zich en g-d voor ons allen.
  Mijn moeder zei het al, “de dief valt nog wel mee, maar zonder helers zal er zeker minder gestolen worden.”

  Zo ook zien de burgers niet dat ze korte termijn denken, en dat de basis van alle problematiek in NL bij de politiek ligt.

  Vrije markt is een zelfmoord markt op termijn en een mens is een sociaal wezen, vroeg of laat merkt iedereen dat. Geld is (helaas) nodig, maar de boel kan wel beter heringericht worden, zo gaan we naar de knopen en slechts een enkeling vertrekt t.z.t. naar een eiland in de stille
  zuidzee.

  Ieder voor zich is een RAMP voor ons allen !

  Reactie door Baredn — woensdag 1 februari 2006 @ 15.00 uur

 14. @10, Mark

  De enige bron van welvaart is arbeid.
  Rijkdom wordt gemaakt. Door mensenhanden, of -hoofden.
  Handel -in welke vorm ook- voegt geen waarde toe. Handel verplaatst de waarde alleen maar. De waarde is geproduceerd door arbeid. Dus door ons, arbeiders.
  Toenemende handel heeft inderdaad wat meer mogelijkheden gebracht om te kunnen werken.
  Maar dat zijn slechts meer mogelijkheden geweest om -door productie- waarde te scheppen. En nog meer waarde te verplaatsen. Verhoging van de welvaart, inderdaad.
  Maar hoe dan ook, door arbeid. Handel heeft mogelijkheden toegepast, maar geen waarde gecreëerd.
  Inderdaad, een paar eeuwen geleden stierven er meer mensen van de honger dan nu (in Europa). Niet door misoogsten, maar omdat het graan te rotten lag in de pakhuizen van de handelaars!
  –en dan denk ik even: “Mark, wat ben jij een vervloekte huichelaar.” Maar dat denk ik alleen maar, ik zeg het niet.–
  Ja, wil of kan ik niet op de prijs van de arbeid concurreren met een Pool, moet ik het maar op kwaliteit van mijn arbeid doen.
  Concurreren tegen wil en dank, net als bedrijven. Dat noemt men vrijheid.
  Als laatste, die Balkenende van jou verdient niet meer dan ik, hij strijkt meer op. En verantwoordelijkheid?
  Wie die niet neemt, draagt hem ook niet. Dus alle kritiek die hij krijgt is volkomen terecht!

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 1 februari 2006 @ 15.12 uur

 15. @10 Mark,

  Die man “verdient” dan misschien 10x zoveel
  als jij?
  Zou het niet zo zijn hij krijgt 10X zoveel?
  En dat wegens wanbeleid en meeloperij, bang om op zijn bek te gaan bij de VS?

  En de verantwoordelijkheid die jij 1000X zoveel neemt, zou hij dus ook eens moeten nemen.
  Daar bovenop de kritiek die er op hem is, daar heeft hij zelf om gevraagd, met zijn “normen en waarden beleid”.

  En Harm als je @4 en @11 nog eens goed zou lezen, zo ook de stukjes van Jan Nijman,
  dan zou je weten, dat het hier niet gaat om ze buiten de deur te houden, maar dat de werkgevers eens flink aangepakt dienen te worden voor het uitbuiten van deze mensen.
  Gelijke arbeid, gelijke lonen.
  Zo simpel is het.

  Het zijn de werkgevers die hier volop van profiteren, ook al zullen ze alles doen omdat te ontkennen.

  Reactie door Anja — woensdag 1 februari 2006 @ 15.18 uur

 16. aanvulling op @14 En Harm, moet zijn Mark.
  Sorry Harm.

  Reactie door Anja — woensdag 1 februari 2006 @ 15.20 uur

 17. @12 Mark,

  De telegraaf zeker?

  Reactie door Anja — woensdag 1 februari 2006 @ 15.22 uur

 18. @12 Mark nog een keer

  We weten het, het staatskapitalisme uit Oost-Europa wordt ons voorgehouden als een soort van socialisme. Door lieden die bang voor socialisme zijn.
  Iedere marxist weet dat de staat zal afsterven in het socialisme. Dat is wat anders dan de alleenmacht van staat.
  Misschien moet Mark die goeie krant waar ‘ie het over heeft maar eens voor de ruiten weghalen. Kan ‘ie zien hoe de wereld er in het echt uit ziet.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 1 februari 2006 @ 15.24 uur

 19. Jan,

  “De enige bron van welvaart is arbeid.
  Rijkdom wordt gemaakt. Door mensenhanden, of -hoofden.
  Handel -in welke vorm ook- voegt geen waarde toe.”

  Dit is een vreemde redenering. “Elk aanbod schept zijn eigen vraag”, zei een wijs econoom ooit. Je produceert voor een markt, dus juist de mate waarin je product verhandelbaar is, bepaalt de waarde. In de Sovjetunie, waar de communistische partij bepaalde wie wat produceerde, ging een dergelijke redenering wellicht op, maar daar werden voornamelijk dingen geproduceerd die niet nodig waren. Producten die wél nodig waren, werden vaak niet gemaakt. Ik ben met je eens dat arbeid een essentiële productiefactor is, maar handel geeft de waarde aan datgene dat je produceert. Hoe meer te verhandelen, hoe meer geld je baas verdient, hoe meer werk er voor jou valt te doen. Zo simpel is het.

  “Inderdaad, een paar eeuwen geleden stierven er meer mensen van de honger dan nu (in Europa). Niet door misoogsten, maar omdat het graan te rotten lag in de pakhuizen van de handelaars!”

  Een populair argument van de Linkse Kerk, maar pertinent onwaar. In Holland was amper honger in de zeventiende eeuw, omdat er grootschalige moedernegotie (zoek die maar op!) plaatsvond met de Baltische regio. Met andere woorden: onze pakhuizen lagen vol met Baltisch graan, waardoor wij onze aandacht op productie van luxegoederen konden richten. In de rest van Europa vonden nog wel eens twee misoogsten na elkaar plaats, met alle gevolgen van dien. Typisch dat jij het verschil tussen arm en rijk daar weer bij betrekt.

  “–en dan denk ik even: “Mark, wat ben jij een vervloekte huichelaar.” Maar dat denk ik alleen maar, ik zeg het niet.–”

  Volgens mij staat het hier geschreven. Maar je mag mij eens uitleggen waarom je deze gedachte erop na houdt. Omdat ik Balkenendes kont lik, ofzo? Ik wil in elk geval even duidelijk maken dat ik geen spreekbuis ben van het kabinet. Ik ben echter wel van mening dat deze regering pijnlijke maar noodzakelijke maatregelen neemt om onze economie weer op het goede pad te krijgen.

  Het is typerend voor de Linkse Kerk om mensen die niet zeggen wat zij willen horen af te schilderen als huichelaars en kapitalisten (als zou dat een scheldwoord zijn!). Alsof er één of andere samenzwering bestaat van bedrijven en regering die de kleine arbeider met propagandamachines verpulvert.

  Maar in het Westen kun je zeggen wat je wilt, en de conclusies die ik hier poneer, heb ik bereikt door zelf kritisch te lezen en goed om me heen te kijken. Mensen als jij proberen de essentie van de hele wereld te verklaren op basis van hun eigen persoonlijke situatie. Zo simpel ligt het natuurlijk niet. En Jan Marijnissen doet precies hetzelfde: de arbeider voor zijn karretje spannen. Maar antikapitalisme heeft de arbeider nooit veel goed gedaan. Kijk maar eens naar de door Jan zo gewaardeerde heilstaten.

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 15.42 uur

 20. @7 Mark

  We hebben ook superieure vrachtwagenbestuurders, met een superieure opleiding, die nu gewoon aan de kant gezet worden., zul je leuk vinden als je kind door een oost-europeaan met een simpel truckrijbewijs om-ver-gereden wordt.,

  loop toch niet zo te kicken op je eigen intelligentie of inzicht, kennen of kunnen.

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 februari 2006 @ 15.46 uur

 21. Ik heb geen argumenten. Hoop alleen dat iedereen de afgelopen weken Rome heeft gekeken (invloed slaven op werkeloosheid) of de geweldige south park aflevering waarin goedkope marsmannetjes al het werk overnemen.
  Wat we daar van kunnen leren is dat zowel ZIJ als WIJ er niet beter van worden als we de grenzen open stellen

  Reactie door Bartje — woensdag 1 februari 2006 @ 15.49 uur

 22. @ Anja,

  “Die man “verdient” dan misschien 10x zoveel als jij? Zou het niet zo zijn hij krijgt 10X zoveel? En dat wegens wanbeleid en meeloperij, bang om op zijn bek te gaan bij de VS?”

  Tja, wat jij bestempelt als wanbeleid, zien mensen die wél verstand van zaken hebben als slim beleid. De VS is een belangrijke strategische en economische partner voor ons land, hetgeen Balkenende waardeert. Dat de meeste Nederlanders een hekel hebben aan Bush en zijn beleid, doet daar niets aan af. Met andere woorden: we hebben de VS nodig, of we dat willen of niet.

  Die afkeer van bedrijven die je hier tentoonspreidt, is bovendien echt bizar. We zijn in ALLES afhankelijk van bedrijvigheid. Zelfs de armste bijstandmoeder is niet gebaat bij het straffen van werkgevers omdat zij in jouw verknipte wereldbeeld Jan en alleman uitbuiten.

  “Iedere marxist weet dat de staat zal afsterven in het socialisme. Dat is wat anders dan de alleenmacht van staat.”

  Is dat zo? Weet jij wat Marx schreef? Leg het mij eens uit dan. Want volgens mij achtte Marx de staat essentieel voor de accumulatie van kapitaal en arbeid. Hoe kan de marxistische staat dan afsterven in de praktijk van het 20e-eeuwse socialisme?

  “Misschien moet Mark die goeie krant waar ‘ie het over heeft maar eens voor de ruiten weghalen. Kan ‘ie zien hoe de wereld er in het echt uit ziet.”

  Ik weet heel goed hoe de wereld er in het echt uitziet en heb bovendien wel betere informatiebronnen dan de Telegraaf. Als jullie het AD, HP/De Tijd en de Groene Amersterdammer blijven lezen, wordt je inderdaad niet veel wijzer.

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 15.58 uur

 23. “We hebben ook superieure vrachtwagenbestuurders, met een superieure opleiding, die nu gewoon aan de kant gezet worden., zul je leuk vinden als je kind door een oost-europeaan met een simpel truckrijbewijs om-ver-gereden wordt.”

  Ja inderdaad, want mijn kind speelt dagelijks langs de snelweg en op het industrieterrein! Wat een wanargument.

  “loop toch niet zo te kicken op je eigen intelligentie of inzicht, kennen of kunnen.”

  Nee, ik zal het debat overlaten aan de intelligentsia op het forum van Jan Marijnissen. Het is wel typisch dat iedereen hier maar allerlei onzin mag spuien, maar als ik vervolgens met redelijke argumenten andermans absurde conclusies wil weerleggen, ik dit soort uitspraken naar mijn hoofd geslingerd krijg!

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 16.06 uur

 24. @12
  Mensen hier: wees kritisch, lees een goede krant en luister vooral niet naar wat de SP en lieden zoals Harm u voorhouden!

  Wat doe je hier dan .

  Waar ik naar luister en kijk maak ik zelf uit en geen Mark.

  Zulke mensen als Mark wanen zich weer in de jaar dertig.

  Reactie door Jofel — woensdag 1 februari 2006 @ 16.07 uur

 25. @Mark

  Een gezonde concurrentie brengt inderdaad meer welvaart. Maar concurrentie zonder beperkingen leidt tot een diep armoedeval. In landen waar veel meer vrijheid voor de concurrentie bestaat heb je een grote verpauperde bevolking. Kijk maar naar Zuid- en Centraal Amerika: grote rijkdom naast sterfte door honger.

  Naar mijn mening is er geen bezwaar tegen Oost-Europese arbeidskrachten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar de concurrentie moet eerlijk zijn, met de zelfde regels die hier gelden. En verder moet de concurrentie geleidelijk toegelaten worden, zodat de arbeidsmarkt zich kan aanpassen. Als dat niet gebeurd krijg je economische en sociale ontwrichting. Uiteindelijk is dat ook voor de ‘rijken’ niet prettig, want het zal de veiligheid op straat ook aantasten. In de verte daagt dan het doembeeld op van Venezuela waar de rijken van hun landgoederen ommuurde vestingen maken, met op de muren met mitrailleurs bewapende wachten en bijna dagelijks de rompslopmp het lijk van een neergemaaide potentiele indringer op te ruimen.

  Reactie door Drob — woensdag 1 februari 2006 @ 16.16 uur

 26. @ Jofel,

  Nee, mensen hier wanen zich weer in de jaren ’60 en ’70. Maar gelukkig mogen Jan Marijnissen en zijn partij tot het einde der tijden blijven schreeuwen, als stonden de beste stuurlui aan wal. Waarschijnlijk zouden ze Nederland binnen de kortste keren de verdommenis in helpen namelijk.

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 16.26 uur

 27. Emigreer nu het nog kan zou ik zo zeggen…

  Reactie door ReneR — woensdag 1 februari 2006 @ 16.32 uur

 28. @ Drob,

  Echt waanzinnig dat je landen in Latijns-Amerika aanhaalt als illustratie voor vrije concurrentie. Die landen zijn kapotgemaakt door:

  1) rechtse dictaturen die een voor henzelf gunstige status quo in stand wensten te houden, door het volk uit te buiten;

  2) linkse dictaturen die met bizarre socialistische praktijken, importsubstitutie en het wegnemen van internationale concurrentie hun land vooruit dachten te helpen.

  Vrijhandel wordt bedreven in Azië, waar men spreekt van het “Asian Miracle”: in dertig jaar tijd van achterlijk agrarisch land naar een welvarende en moderne kenniseconomie. Maar de meesten hier zullen wel teveel geïndoctrineerd zijn om dit “wonder” te kunnen waarderen.

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 16.35 uur

 29. De Polen en andere Oostblokkers die zich hier aanbieden als ZZPer worden niet uitgebuit door werkgevers, zij werken voor zichzelf. Alleen nemen ze door het lagere welvaartsniveua waaraan zij gewend zijn genoegen met wat minder. Zoals ik al eerder schreef een tijdelijk affaire, over tien jaar zijn ze net zo duur of goedkoop als een Nederlander. Ondertussen verliest Nederland arbeidsplaatsen in de bouw en in bijvoorbeeld het internationale vervoer. Niet erg want als het goed is komen daar arbeidsplaatsen voor in de plaats voor hoogwaardig werk in Nederland omdat de mensen meer overhouden als ze een Pool de keuken laten verbouwen en in Polen omdat door het bij ons verdiende geld daar het welvaarstniveua verbetert. Ik ben het wel eens met degenen die schrijven dat er enige geleidelijkheid moet zijn daar anders de kans op arbeidsmarktdistorsies wel groot is. Vandaar dat ik het SP standpunt onderschrijf (zij het om iets andere reden)dat we met Roemenie en Bulgarije beter nog even wachten

  Reactie door Hans — woensdag 1 februari 2006 @ 16.35 uur

 30. Kijk, Hans is kritisch en ik ben het slechts deels met hem eens, maar deze man komt tenminste met zinnige argumenten. Ik kan alleen maar benadrukken dat we moeten investeren in de kenniseconomie. Laat bouwvakkers zonder werk omscholen. Op die manier investeer je pas echt in efficiëntie en een hoogwaardige economie.

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 16.39 uur

 31. @22 Mark,

  Het moge blijken dat het CDA gekozen is door mensen die géén verstand van zaken hebben gehad.
  Met dank aan deze mensen met zovéél verstand van zaken is Nederland afgegleden tot wat het nu is en de ellende en armoede waar we in verkeren.

  Ik heb Marx niet genoemd en tevens schrijf je nog een aantal uitspraken aan mijn adres toe, die niet van mij komen, de zaakjes niet door elkaar halen s.v.p.

  Als je mij goed gelezen had, dan had je kunnen zien dat ik tegen het uitbuiten ben van de goedkope arbeidskrachten, die uit de oostbloklanden komen.

  De werkgevers die ze hier voor een hongerloontje zwart laten werken en er alleen zèlf beter van worden, die moeten eens stevig worden aangepakt.

  Nogmaals: GELIJK WERK, GELIJK LOON.
  Dus NIET het ONTDUIKEN van belasting en premies betalen voor een arbeidskracht uit Polen etc., maar net als voor iedere andere arbeidskracht uit Nederland.

  Zorgen dat je werknemers goed verzekerd zijn en als werkgever zijnde je belasting en premies afdragen zoals het hoort.

  Ik lees trouwens de Volkskrant.
  Ben ook lid van de SP en sta er volledig achter.
  Tevreden?

  Reactie door Anja — woensdag 1 februari 2006 @ 16.44 uur

 32. @ Mark

  Producten worden gemaakt.
  Daarna verhandeld.
  Zonder product geen handel.
  Zonder arbeid geen productie.
  Zonder arbeid geen handel.
  Een redenering die jou niet bevalt mag je vreemd noemen. Neemt niet weg dat het gewoon juist is.
  Wanneer ik te veel producten voor mijn baas maak, kan die ze niet eens meer verkopen, dus jou redenering is zo krom als een hoepel.
  Mijn voorouders hebben op de Oostzee gevaren. Met graan en huiden. Graan lag in de Stad in de pakhuizen te rotten, terwijl de arbeiders die de producten voor de hollandse koloniën maakten werden onderbetaald, en geen brood betalen konden.
  Zo is de aardappel vanuit het zuiden van Duitsland via Groningen in de rest van Nederland ingeburgerd.
  Noem mij geen “Linkse Kerkganger”, de PvdA heeft voor mij nooit enige aantrekkingskracht gehad.
  Misoogsten waren er nooit in heel Europa tegelijk. Het gevolg van een misoogst was, verhoging van de graanprijs, dus speculatie in de streken waar wel een goede oogst was. Niet door de boeren, door de handelaars. Pertinent onwaar? Wat jij beweert. De kerkhoven zijn mijn getuige.
  Daarom…. huichelaar. Niet geschreven. Getikt. En niet omdat jij de reet van Balkenende likt, wat jij lekker vindt, moet je zelf weten.
  Kapitalist is niet een scheldwoord Huichelaar wel. Dat laatste is in jouw geval meer een constatering.
  Kapitalist is niet meer dan de naam voor een groep mensen die een bepaalde periode de heersende klasse zijn.
  In de 15 jaar dat ik Jan Marijnissen ken, heb ik hem nog nooit één van de de staten die volgens jou “heilstaten” zijn horen verheerlijken. Sterker nog, in de SP heb ik het afgeleerd.
  Overigens is Marijnissen een kartrekker, geen menner.
  En jij bent er één, wiens conclusies al vast staan, en die er later een mooi verhaal omheen breit.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 1 februari 2006 @ 17.10 uur

 33. @Hans

  Het lijkt me niet verstandig om er van uit te gaan dat als Oost-Europeanen hier bepaalde functies overnemen je hier automatisch zgn. hoogwaardig werk terugkrijgt. Ik zou trouwens niet weten waarom werk in de bouw niet hoogwaardig zou zijn. Maar een bevolkinng bestaat uit een verzameling mensen met verschillende vaardigheden. Als het werk dat geschikt is voor mensen met bepaalde vaardigheden grotendeels naar buitenlanders verdwijnt, dan houden wij gewoon langdurig werklozen over. Ook bij een snelle introductie van buitenlanders in bepaalde functies krijg je dat een flink aantal mensen zich niet meer kan omschakelen. Er zijn nogal wat mensen die op wat gevorderde leeftijd die flexibiliteit niet meer hebben, terwijl ze misschien wel erg vakbekwaam in hun oude functie zijn.

  Reactie door Drob — woensdag 1 februari 2006 @ 17.12 uur

 34. @Mark.,

  niet iedere bouwvakker kan hoogleraar worden., en aan de top zijn ze nog veel angstiger ,dat ze “minder” werk moeten gaan doen.,

  en ik weet niet waar je woont, maar als je denkt dat trucks alleen op industrieterreinen en snelwegen rijden moet dat wel haast in een gesloten inrichting zijn.,

  kan je trouwens vertellen dat ook volwassenen zich nog wel eens in de dode hoek van een truck opstellen, of zich per fiets verplaatsen naast een truck die rechts af wil slaan.

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 februari 2006 @ 17.23 uur

 35. @Anja,

  “Ik heb Marx niet genoemd en tevens schrijf je nog een aantal uitspraken aan mijn adres toe, die niet van mij komen, de zaakjes niet door elkaar halen s.v.p.”

  Daar was ik vergeten “@ Jan Nijman” tussen te plaatsen. Niet zo geprikkeld reageren.

  “Het moge blijken dat het CDA gekozen is door mensen die géén verstand van zaken hebben gehad. Met dank aan deze mensen met zovéél verstand van zaken is Nederland afgegleden tot wat het nu is en de ellende en armoede waar we in verkeren.”

  Met dank aan mensen met zoveel verstand kruipt de economie weer snel uit het dal en gaat deze weer groeien met meer dan 2 procent in 2006. In tegenstelling tot de jaren ’80, toen links wanbeleid en de vakbonden dit land pas écht door het slijk trokken.

  “Ik lees trouwens de Volkskrant.
  Ben ook lid van de SP en sta er volledig achter. Tevreden?”

  Trap ik je op je teentjes? Je hebt namelijk geen verstand van zaken, iets waar meer SP-ers last van hebben.

  @ Jansonius:

  “Niet iedere bouwvakker kan hoogleraar worden., en aan de top zijn ze nog veel angstiger ,dat ze “minder” werk moeten gaan doen.”

  Wat wil je hier nu mee zeggen? Alsof ik dit ooit beweerd heb? Ik zeg alleen dat mensen een dikkere huid moeten krijgen en zich soms zullen moeten aanpassen om in een hoogwaardige economie als de onze mee te komen. Aan “de top” hebben ze dat begrepen. Dat zijn over het algemeen mensen die jarenlang hebben gestudeerd om op de plek te komen waar ze zitten.

  “en ik weet niet waar je woont, maar als je denkt dat trucks alleen op industrieterreinen en snelwegen rijden moet dat wel haast in een gesloten inrichting zijn.”

  Ja, want je moet wel lijp zijn om niet te staan waarvoor de SP staat…

  “kan je trouwens vertellen dat ook volwassenen zich nog wel eens in de dode hoek van een truck opstellen, of zich per fiets verplaatsen naast een truck die rechts af wil slaan.”

  En dat gaat met Nederlandse chauffeurs inderdaad nooit fout! Daarom zijn, na JAREN van verzet uit de transportsector, eindelijk de dode-hoekspiegels verplicht gesteld in Nederland, die overigens ook voor Poolse chauffeurs hier verplicht is. Zit je ter plekke deze zaken te verzinnen ofzo? Wat een drogredeneringen, zeg.

  Reactie door Mark — woensdag 1 februari 2006 @ 17.42 uur

 36. @22
  Ik weet heel goed hoe de wereld er in het echt uitziet en heb bovendien wel betere informatiebronnen dan de Telegraaf. Als jullie het AD, HP/De Tijd en de Groene Amersterdammer blijven lezen, wordt je inderdaad niet veel wijzer.

  Wij weten helaas ook hoe de wereld er uit ziet Mark.
  En dat van die kranten is natuurlijk een onzinnig wanargument.
  Het is vreemd dat jij nauwelijks open staat voor andere meningen gezien jou advies om naar deze mensen niet te luisteren.

  Reactie door Jofel — woensdag 1 februari 2006 @ 17.57 uur

 37. TTTTTT…ELAAT.
  Dit proces had eerder gestopt moeten worden.
  Nou het eenmaal zo ver is kun je het niet meer stoppen.
  In ons land zijn al vele uitzendbureau’s die alleen al van al die Polen leven.
  Deze mensen hebben inmiddels al rechten opgebouwd want ze weken al jaren in Nederland.
  Jammer maar de regering heeft dit zelf in de hand gewerkt.
  Het is wederom achter de feiten aanhollen hier.

  Reactie door fransiscus51 — woensdag 1 februari 2006 @ 18.13 uur

 38. @Markje

  Nederlanders moeten apart aanhanger-examen doen!

  en inderdaad gaat er met nederlandse chauffeurs ook wel eens wat mis,er speelt meer mee,dan alleen rijvaardigheid.,
  maar ik heb nog nooit nederlanders getroffen met een fles wodka in de deur en wel oostblokkers!

  heb toevalligerwijze 25 jaar internationale transportervaring, ben alleen door iemand met een superieure opleiding mank geworden., en dat was zo.n opleiding die bij jou onder superieur valt!

  ga toch vissen joh!

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 februari 2006 @ 18.27 uur

 39. Iedereen is altijd voor vrije concurrentie zolang hij denkt de voordelen er van te kunnen plukken en de nadelen ervan op het boordje van iemand anders te kunnen neerleggen.

  Ongereguleerde concurrentie tussen Europese arbeidskrachten leidt tot een race naar de bodem op het gebied van arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Drie keer raden wie hier garen bij denken te kunnen spinnen.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 1 februari 2006 @ 18.36 uur

 40. @Mark

  Citaat:

  “Met dank aan mensen met zoveel verstand kruipt de economie weer snel uit het dal en gaat deze weer groeien met meer dan 2 procent in 2006. In tegenstelling tot de jaren ‘80, toen links wanbeleid en de vakbonden dit land pas écht door het slijk trokken.”

  Blijkbaar heb je totaal geen verstand van economie. Iedere econoom weet dat het regeringsbeleid weinig invloed op het reilen en zeilen van de economie heeft. De Nederlandse economie reageert gewoon op het aantrekken van de wereldhandel en de economie in Duitsland.

  Links wanbeleid in 80-er jaren:

  Van Agt I
  Van Agt II
  Van Agt III
  Lubbers I
  Lubbers II
  Lubbers III

  Zo nu en dan mocht de PvdA even mee doen.

  Dus jochie, voordat je iets blaat, ga eerst eens de feiten controleren en ga eens een economieboekje lezen.

  Reactie door Drob — woensdag 1 februari 2006 @ 18.52 uur

 41. Maar hoe zit het eigenlijk met het internationale socialisme en de internationale solidariteit bij de SP? Of in dit geval toch maar eigen volk eerst?

  Reactie door Sonja — woensdag 1 februari 2006 @ 19.17 uur

 42. De politieke prostuee D 66 gaf aan dat ze het beu waren om steeds door hun vaste klanten CDA en VVD verkracht te worden.
  En zagen door de Afghanistan affaire een gelegenheid om onder deze viezigheid uit te komen.
  Pechtold riep al het is smerig en vunzig in den Haag.
  Direct werd hij door de vaste klanten op zijn bek getikt, om dat die vreesde dat het wippen in den Haag wel eens vroegtijdig kon beëindigen.
  Je wordt er goed voor betaald en veel privileges riepen deze klanten.
  Ook de ander D66 prostuees voelde nattigheid en riepen hem tot de orde.
  Gelukkig voor het wippende gedeelte in den Haag kwam er plotseling een concurrent prostuee om de hoek kijken in de vorm van de PVDA.
  Die ook wel eens genomen wil worden als het maar wat op levert.
  Wel hadden deze de voorwaarde dat zij ook de loverboy moesten leveren, aangezien het CDA niet zo te vrede was met hun eigen loverboy en ze graag in den Haag willen blijven wippen zien zij dat wel zitten.
  Ook al om dat er met het op halen van opa Wiegel van de wipper VVD nog maar weinig gewipt zal worden.
  Deze loverboy heeft via de pers al laten weten dat de huidige prostuee beter op kan stappen.
  Met als resultaat dat niemand meer om kijk naar deze uit gerangeerde prostuee D66, die waarschijnlijk spoedig zal overlijden aan de gevolgen van de op gelopen geslacht ziektes in den Haag.
  Al is het zielig om te zien hoe deze uit garandeerde prostuee er alles aan doen om even te kunnen door wippen met hun vaste klanten.

  Reactie door Jofel — woensdag 1 februari 2006 @ 19.25 uur

 43. @39 Volgens mij had Mark het niet over het regeringsbeleid, maar bedoelde hij met mensen met verstand anderen. Maar het is inderdaad waar dat de mate van invloed van het regeringsbeleid op de economische ontwikkelingen klein is.

  @40 Och, socialisme; negentiende eeuwse romantiek die sommigen blijkbaar nog altijd in stand willen houden.

  Reactie door Halef Omar — woensdag 1 februari 2006 @ 20.05 uur

 44. @ 40 Sonja

  Goh, orginele vraag zeg. Wordt de SP door zo’n beetje iedere liberaal voor de voeten geworpen wanneer “de Polen” ter sprake komen. Alsof de liberalisering van het dienstenverkeer in Europa ook maar iets van doen zou hebben met internationale solidariteit, laat staan met internationaal socialisme.

  Waar het onze neoliberale Europese elite om gaat is het scheppen van een situatie van permanente druk op de arbeidsvoorwaarden. Met de race naar de bodem die daar het gevolg van zal zijn is uiteindelijk niemand gediend. Behalve natuurlijk die elite.Goed dus dat de SP weerstand bied aan sociale dumping. Polen kunnen hier komen werken, maar niet tegen mindere arbeidsvoorwaarden dan Nederlandse werknemers. Dat lijkt mij solidair genoeg.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 1 februari 2006 @ 20.09 uur

 45. Aanvulling op @42: eigenlijk zou de SP zichzelf Sociaal-democratische Partij moeten noemen. Het is zo langzamerhand de enige partij in Nederland dat nog luidop durft te roepen dat het de sociaal-democratische idealen nastreeft.

  Reactie door Halef Omar — woensdag 1 februari 2006 @ 20.22 uur

 46. @28.
  Mark, Juist Zuid Amerika keert terug van het vrije markt experiment.
  Het is daar een grote mislukking gebleken.
  Trouwens hoe kun je beweren dat rechtse dictaturen de vrije markt kapot maken ?
  Goeroe Hayek dronk graag een kopje koffie bij Pinochet.
  Graag niet de geschiedenis vervalsen hier.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 1 februari 2006 @ 20.33 uur

 47. (34) mark de bedoeling van ,europa, is dat we de welvaart eerlijk delen .daar sta ik als socialist volledig achter .landen zoals ierland,spanje,portugal, gedijen goed onder ,europa, en dat is verrekte mooi .polen en straks de roemenen mogen van mij hier werken onder dezelfde omstandigheden als ,de nederlander, dan kiest een bedrijf voor de beste en niet voor de goedkoopste .deze mensen worden nu als slaven!!!!!! behandeld en de (plaatselijke)overheid .kijkt de andere kant op .en de ,directeuren liggen smiddags om 2 uur al in de kroeg of bij de hoeren .aanpakken die gasten dus .ik wil hier geen amerikaanse toestanden waarbij mensen slechts nog werkvee zijn ten gerieve van enkele DUBBELE KINDEREN .ALS JIJ ZO GRAAG EEN FLEXMENS (MODERN WOORD VOOR KONTKRUIPER )GA DAN NAAR DE STATES EN LAAT ONS MET RUST (commentaar van een door marrijnissen persoonlijk geindoktrineerde niet zelfstandig denkende arbeider )maar leg mij eens uit wat ECONOMIE IS?

  Reactie door ,texas, henkie — woensdag 1 februari 2006 @ 20.37 uur

 48. Jan, dat jij graag wil hangen in een jaren 80 economie, vol fabrieksarbeiders en ander ongeschoold personeel is prachtig, maar echt aansluiten bij de economische realiteit doet het niet. We zijn voorbij het ‘aan het werk houden’ van onopgeleide jongeren en ook jij weet dat met ongeschoold werk tegenwoordig geen brood meer te verdienen is. Moeten we dan maar protectionistisch de grenzen dicht gooien en mensen kunstmatig aan de gang houden? Of moeten we doorgroeien, opleiden en innoveren, zodat we klaar zijn voor de komende 100 jaar. Maar neen. Korte termijn denken en iedereen – letterlijk – koste wat kost aan het werk is jou devies. Kortzichtig, slecht ingelicht en achterhaald is mijn mening daarover. Jammer Jan, dat de SP nooit verder is gekomen dan het schopperige oppositiepartijtje, gesymboliseerd door de vliegende tomaat. Geen constructief overleg, geen inhoudelijke kritiek en dus geen serieuze partner. Je doet het jezelf aan en weigert de hand in eigen boezem te steken. Logisch dat de PvdA geen heil ziet in een regering met de SP. Die doen liever zaken met serieuze partijen. Dit soort stukken bewijzen enkel het gelijk van de andere partijen, iets wat jij wanhopig ontkent. BLijf maar lekker in het verdomhoekje zitten, gaan wij verder met de 22e eeuw.

  Reactie door Mario — woensdag 1 februari 2006 @ 20.39 uur

 49. een Europa met open grensen vind ik niet erg. Ik vind wel dat er dan één CAO moet gelden. Als Poolse slaven hier voor de helft werken dan het salaris wat de werknemer via de CAO in nederland hoort te vangen is dit oneerlijke concurentie. Vaak gaat het om laaggeschoold werk. We hebben hier genoeg laaggeschoolde klaar staan om een baan te nemen.Deze kunnen zo niet eerlijk concureren met goedkope krachten van elders.

  Reactie door rob r — woensdag 1 februari 2006 @ 20.44 uur

 50. @41 Jofel,
  jofele metafoor!

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 1 februari 2006 @ 20.47 uur

 51. @46 Mario
  Kom even terug naar de realiteit,

  Wat bedoel je met hoger geschoold ?
  Tegen woordig kan een Havo scholier vakkenvuller worden.
  Een HBOer receptie kracht bij een bank.
  Wil je de totale Nederlandse bevolking Universitair opgeleid hebben ?
  En wie gaat die scholing betalen ?
  Diezelfde vakkenvuller, en die HBOer verdienen niet genoeg om een huis te betalen in de Randstad
  Ga je niet volledig voorbij aan de verschillen tussen mensen, niet iedereen heeft de zelfde capaciteiten.
  Er schuilt maar 1 ding in de globalisering, nivellering van arbeidsrecht, en en nivellering van laagbetaalden met nog lager betaalden in Oost Europa.
  Waarom kijkt de bestuurder altijd naar Amerika als hij het over zijn beloning heeft ?
  En altijd naar Oost Europa als hij het over het salaris van de werknemers heeft ?
  Ga op deze weg door, en dan krijg je echt een groep volledig gedemotiveerde Theodore Dalrymple objecten.
  Immers je kunt geen Universiteit aan , dus ben je niet meer volwaardig.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 1 februari 2006 @ 20.52 uur

 52. @46, naar de 22ste eeuw,
  Naar de 12de eeuw met je feodale arbeidsrecht.
  Wil je de vrouwen van de armen ook nog keuren voor ze gaan trouwen ?

  Reactie door Toergenjev — woensdag 1 februari 2006 @ 20.55 uur

 53. Sorry beste mensen hier, maar ik vind dat Mark en Mario verdacht veel overéénkomen.
  Wer iemand die onder zijn eigen alias niet verder durft?
  Het zijn of 2 vriendjes of 2 personen in één.

  Toer: Trol alarm!!!!!!!!!!!

  Reactie door Anja — woensdag 1 februari 2006 @ 21.03 uur

 54. @ 47 Mario,

  Goedkope retoriek. Je maakt een karikatuur van de standpunten van de SP en Marijnissen en vervolgens brandt je die karakatuur tot de grond toe af. Bovendien heb je het artikel klaarblijkelijk niet goed gelezen want niet alleen ongeschoolde werknemers ervaren de concurrentie uit Oost Europa maar ook vakmensen. Ronduit belachelijk maakt je jezelf als je de hele bouw- en installatiesector voorstelt als bedrijfstakken waar mensen kunstmatig aan het werk worden gehouden.

  Het gaat niet om het protectionistisch dichtgooien van de grenzen. Wel om het voorkomen van sociale dumping. Gelukkig begrijpt de de SP dat en handelt daar naar.

  Dat de PVDA en “andere serieuze partijen” een heldere kijk hebben wat er in de samenleving gaande is hebben we vorig nog kunnen zien bij referendum over de Europese Grondwet. Hoe was het ook alweer?
  Tweederde van de bevolking was tegen, terwijl 80% van de kamerleden (van die serieuze partijen)voor was.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 1 februari 2006 @ 21.06 uur

 55. De bek er van vol. Solidariteit.

  Maar als er echt op deze eigenschap een beroep wordt gedaan zijn er opeens grenzen en dit zowel territoriaal als moreel.
  Voor de goede orde zou de SP eens even de stukken moeten doornemen welke landen er nu bij de EU horen.
  Jawel Heer Marijnissen!
  We worden uit onze winterslaap geschud. Sommige mensen willen ECHT werken en ook wel een beetje langer dan die paar flut uren die wij nog maar willen werken.
  Als je een spiegel meeneemt kan je jezelf aan de overkant van de snelweg zien rijden.
  Het is omdat onze ouders hard gewerkt hebben waardoor we hier welvaart hebben want wij bakken er helemaal niks van.
  En die Poolse (metafoor) werknemer die in Nederland wil werken?
  Gewoon onder onze wetten en dus niks mis mee.
  Die man/vrouw wil ten minste werken en bijdragen aan de bodemloze put van voorzieningen die we zelf niet meer door werken echt willen en nog kunnen vullen.
  En SP, slaap rustig verder en laat je alleen wakker maken als er weer een groep mensen begint te blaten. Die groepen die echt niks willen doen en zich aangetast voelen in hun “rechten”.
  Plichten?
  Mag dit woord voor hun uit de dikke Van Daele worden geschrapt?

  Reactie door Jacob — woensdag 1 februari 2006 @ 21.12 uur

 56. Héhé, ik had al gehoopt op wat tegengas.
  Bij mijzelf ontbreekt hiervoor helaas de kennis, ik ben volstrekt niet thuis in deze materie.
  Maar dat veel van de eerdere redeneringen hierboven niet klopten, voelde ik met mijn boerenverstand ook nog wel aan.
  Dank T!

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 1 februari 2006 @ 21.16 uur

 57. @55 Jacob,

  Leer eens lezen en te begrijpen wàt er wordt geschreven.
  Je kunt hier wel gaan schoppen tegen alles en nog wat, maar als je niet snapt wéér het óver gaat is dat een beetje zonde van alle energie die we nog in jou stoppen.
  Dus probeer erst te begrijpen, dan verder kletsen. Okay?

  Ik ga naar bed, welterusten.

  Reactie door Anja — woensdag 1 februari 2006 @ 21.19 uur

 58. @54

  Dan schrappen we ook Jacob uit de bijbel, is net zo’n onzinnig verzoek

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 1 februari 2006 @ 21.22 uur

 59. @ 54

  Projecteer je eigen, klaarblijkelijk, bedenkelijke arbeidsmoraal niet op de hele beroepsbevolking.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 1 februari 2006 @ 21.26 uur

 60. Het is inderdaad lastig mensen met capaciteiten die niet op het wetenschappelijk terrein liggen een plaats te geven binnen de kenniseconomie. Die is dan ook zeker niet zalig makend, zoals door veel partijen wordt verkondigd. Finland, Zweden en Denemarken kennen niet voor niets een hoog structureel werkloosheidscijfer, iets wat Bos met zijn ‘op naar een Scandinavisch model’ te makkelijk negeert. Toch is het nog onverstandiger te blijven hangen in een economie die gebouwd is op ‘vakmensen’. Ook de lageropgeleiden kunnen deelnemen aan de kenniseconomie, iets wat je goed ziet in landen als Japan. De dienstensector kan echt niet alleen uit hoger opgeleiden bestaan. Overigens valt het aantal hoger opgeleiden mee, het streven van dit kabinet is 50%, ( hoogste niveau mbo meegerekend ), een minder ‘elitair’ aantal dan hier in reacties werd voorgesteld dus.

  Begrijp mij niet verkeerd, ik vind dat iedereen recht heeft op een normaal bestaan en wil zeker niet naar een Amerikaans model. Het doodknuffelen wat de SP voor ogen heeft is weer een ander uiterste. Het is niet makkelijk te innoveren, dit zal het ook nooit zijn, maar om er dan maar het bijltje bij neer te gooien en gezonde Europese concurrentie te verbieden vind ik weer een ander uiterste.

  Reactie door Mario — woensdag 1 februari 2006 @ 21.32 uur

 61. @Mark

  Ik zag reactie 28 over het hoofd.

  Ga eens in Centraal Amerika kijken. Dan kun je zien dat het in de landen met een vrije economie er slechter tot veel slechter aan toe gaat dan in de niet vrije economieen. Het is op alle gebieden slechter, incl. mensenrechten, in Guatamala, Honduras, El Salvador en Haiti dan op Cuba. Cuba stond er 50 jaar net zo slect voor als die landen en nu is het verschil groot. Waar het wel beter gaat op alle gebieden is Costa Rica. Maar dat heeft een sterk geleide economie en zeker geen vrije economie. Ook in Venezuela en Colombia is de economische sitiuatie rampzalig. Voor Chili geldt volgens de Verenigde Naties dat de grootste welvaart in de vorige eeuw onder Allende werd bereikt.

  En je gepoch over de groei in Azie. Je wou toch niet beweren dat in China een vrije economie bestaat. En bekijk India eens met wel een vrije economie. Daar moet je als je in steden als Bombay uit winkelen gaat over de op de stoep stervenden stappen. De welvarende Indiers schelden er op, dat ze geen betere plek om te streven kiezen. Dat zijn de vruchten van de vrije economie. Bedenk wel dat China er 70 jaar gelden veel slechter voor stond dan India en nu is China bezig India te passeren.

  Reactie door Drob — woensdag 1 februari 2006 @ 21.35 uur

 62. @54
  Soms doet het me goed om een stukje onzin te lezen, het bevestigd vaak de waanzin van die mensen die het schrijven.

  Reactie door Jofel — woensdag 1 februari 2006 @ 21.39 uur

 63. @58, Vanuit empirisme gedacht gaat dit nooit werken, je zult dan steeds weer opnieuw moeten beginnen.
  Dus je voorsprong op andere landen hou je ook nooit vast.
  De menselijke kennis is het product van zijn ervaringen (dus ook scholing) en ligt niet al vast.
  Beter is om je economie dynamisch en flexibel te houden, en daarmee ook blijven inspelen op de vraag naar arbeid die op enig moment dan gewenst is.
  Dus niet of kennis, of vak gericht, nee een en en situatie.
  Maar dan wel een beloning en arbeidsrecht in het vooruitzicht stellen die de arbeidsmotivatie, en het moreel hoog houd.
  Niet doodknuffelen, ik vind ook dat onwillenden een schop onder hun achterste moeten hebben.
  Maar wel een arbeidsmarkt die het binnenlands consumptief gedrag op peil houd.
  Anders is de ellende niet te overzien.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 1 februari 2006 @ 22.00 uur

 64. De Mens en zijn perspectieven.

  De alom vertegenwoordigde hokjesgeest en tunnelvisie bij de meeste Sp-ers, en in het bijzonder bij hun leider(s), moet doen vergeten dat de wereld van ons allen is.
  Dagelijks gillen deze mensen dat we solidair moeten zijn en ons sociale stelstel is hier ook terecht op gebaseerd.
  Buitenlanders (voor wat dit woord waard is) mogen zonder perspectief binnen en uitzetting is
  “uit den boze”.
  We zijn dus solidair met hen maar durven daar niet de consequenties van te dragen.
  Zij hebben rechten en als niet dan worden ze bedacht.
  Perspectief voor een werkelijke toekomst wordt echter niet of nauwelijks geboden.
  In feite doen we deze mensen, door in een perspectiefloze omgeving te mogen blijven, een misdaad aan. Dit zijn mensen die alles hebben achtergelaten om toekomst te vinden voor hen zelf en hun familie.
  Iedereen mag erin en niemand hoeft eruit?
  Hoe denken we dit te kunnen waarmaken en betalen?

  Ondertussen slaat de vergrijzing toe. Er is geen Nederlander meer die echt wil werken en dan heb ik het dus niet over die paar flauwe uren achter de koffiemachine. (Ik overdrijf bewust)

  Onze enige toekomst is uiteindelijk om mensen uit de nieuwe lidstaten te omarmen, vooral ook om dat zij meestal hoog geschoold zijn of een vak zeer goed kunnen uitoefenen.
  Misschien gaan we daardoor zelf ook eens denken aan en over onze toekomst.

  En die arme mens uit Afrika of gelijkwaardig perspectiefloze landen?
  Die moeten wij helpen wel perspectief te krijgen door onderwijs verder te helpen ontwikkelen in geboorteland zodat zij, als zij naar Nederland komen, gewenst zijn en kunnen helpen aan een werkelijke toekomst voor henzelf en familie.

  En misschien is dat dan zelfs niet eens meer nodig…..

  Reactie door Jacob — woensdag 1 februari 2006 @ 22.12 uur

 65. @ 64 Jacob

  Je heb erg veel woorden nodig om duidelijk te maken dat je vind dat “de wereld van ons allen is”, maar dat je toch liever zag dat alleen economisch waardevolle menesen zich in Nederland vestigden. Dat is een standpunt waar je het mee eens kunt zijn of niet, het is in ieder geval niet het probleem waar dit topic over gaat. Dat probleem is namelijk dat door het verdwijnen van de Europese binnengrenzen de macht van nationale staten om minimumvoorwaarden te stellen op het gebied van zaken als arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, sociale zekerheid en milieuveiligheid wordt uitgehold. Hoe kan je die standaarden overeind houden en tegelijkertijd je werkgelegenheid behouden. Dat is het dilemma. Als dit dilemma door “Brussel” ontkend wordt, rest ons op nationaal niveau niets anders dan “onze verantwoordelijkheid te nemen” (nooit gedacht dat ik Balkenende zou citeren) en zelf de grenzen aan te geven. En dan is de stellingname van de SP dat “de Polen” hier tegen Nederlandse arbeidsvoorwaarden kunnen werken realistisch en solidair.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 1 februari 2006 @ 23.27 uur

 66. @64 Jacob
  De Mens en zijn perspectieven.

  De alom vertegenwoordigde hokjesgeest en tunnelvisie bij de meeste Sp-ers, en in het bijzonder bij hun leider(s), moet doen vergeten dat de wereld van ons allen is.

  Juist Socialisten zijn internationaal ingesteld en erkennen juist de rechten van de medemens waar ook ter wereld

  Dagelijks gillen deze mensen dat we solidair moeten zijn en ons sociale stelstel is hier ook terecht op gebaseerd.

  Dank je bent te goed.

  Buitenlanders (voor wat dit woord waard is) mogen zonder perspectief binnen en uitzetting is
  “uit den boze”.

  Nee, als je de beginselen van de SP kent weet je dat ook de SP de economische vluchteling binnen de grenzen van het redelijke wil weren.
  Graag bij de waarheid blijven.

  We zijn dus solidair met hen maar durven daar niet de consequenties van te dragen.

  Jij misschien niet maar de SP wel.

  Zij hebben rechten en als niet dan worden ze bedacht.

  Ieder mens heeft rechten naar de universele rechten van de mens.
  Als hier in Nederland wat extra gekeken word naar het individu dan zijn we gewoon beschaafd.

  Perspectief voor een werkelijke toekomst wordt echter niet of nauwelijks geboden.

  Nou een schoolmeisje een diploma laten halen noem ik toch wel perspectief bieden.

  In feite doen we deze mensen, door in een perspectiefloze omgeving te mogen blijven, een misdaad aan.

  En wie bepaalt wat perspectief is, te eten hebben en niet vervolgd worden kan een behoorlijk perspectief zijn.

  Dit zijn mensen die alles hebben achtergelaten om toekomst te vinden voor hen zelf en hun familie.

  In plaats van honger te lijden of vermoord te worden

  Iedereen mag erin en niemand hoeft eruit?
  Hoe denken we dit te kunnen waarmaken en betalen?

  Nou dan hoeven die Polen hier niet te werken, want het arbeidspotentieel hebben we al

  Ondertussen slaat de vergrijzing toe. Er is geen Nederlander meer die echt wil werken en dan heb ik het dus niet over die paar flauwe uren achter de koffiemachine. (Ik overdrijf bewust)

  Nou nou, ik ken het bedrijfsleven vrij goed, en dagen van 10 tot 12 uur zijn geen uitzondering meer.
  Werknemers in de lagere salarisschaal hebben vaak 2 banen om te kunnen overleven.
  En vaak nog extra scholing.
  Je overdrijft niet maar maakt er een karikatuur van.
  En beledigt een grote groep hardwerkende mensen.
  Zelf zeker studentje ??
  Vergrijzing is helemaal geneuzel, denk je nou echt dat die groep bejaarden voor altijd blijft leven ?

  Onze enige toekomst is uiteindelijk om mensen uit de nieuwe lidstaten te omarmen, vooral ook om dat zij meestal hoog geschoold zijn of een vak zeer goed kunnen uitoefenen.

  Ze komen hier over het algemeen laag gekwalificeerd werk doen voor een habbekrats, en daar hebben we zelf potentieel genoeg voor, alleen willen die redelijk betaald worden

  Misschien gaan we daardoor zelf ook eens denken aan en over onze toekomst.

  Dat doen we al, daarom proberen we hier de arbeidsmarkt rechtvaardig en moreel verantwoord te houden.

  En die arme mens uit Afrika of gelijkwaardig perspectiefloze landen?
  Die moeten wij helpen wel perspectief te krijgen door onderwijs verder te helpen ontwikkelen in geboorteland zodat zij, als zij naar Nederland komen, gewenst zijn en kunnen helpen aan een werkelijke toekomst voor henzelf en familie.

  Of hier scholen, en daar naartoe laten gaan om het land daar op te bouwen.
  Of laten we ons gevoel van medemenselijkheid varen en geven iemand alleen maar de status van vluchteling als hij genoeg geschoold is.

  En misschien is dat dan zelfs niet eens meer nodig…..

  Droom maar lekker verder

  Reactie door Toergenjev — woensdag 1 februari 2006 @ 23.29 uur

 67. @ Ed Sorrento

  je maakt het net als de meeste wel heel erg makkelijk vanaf. Het probleem is helemaal niet dat de binnengrenzen afnemen, de arbeidsvoorwaarden/ omstandigheden ect. worden uitgehold. Als dit daadwerkelijk het probleem was, waarom was dit probleem dan 4-5 jaar geleden geen probleem? Toen was er zuid europa, en ook oost europa. We waren juist toen enorm blij, waarom omdat we juist daar onze spullen naar toe konden verkopen om er zo zelf beter van te worden.
  Het is gewoon erg hypocriet om alles op Europa of Polen of andere te smijten. Als het goed is, dan klaag je niet, maar als je slechter gaat, dan wel. Je wilt alleen de lusten en niet de lasten. Dat is dan misschien wel menselijk maar zeer inconsequent. Brussel ontkent dit allemaal niet. Het probleem is dat Brussel (in het algemeen) kijkt wat er op 10 jaar of later moet gebeuren. De normale persoon doet dat niet. Waar wij in het algemeen mee bezig zijn gaat over :Wat voor consequentie heeft het voor mij nu en volgend jaar. We zijn egocentrisch van nature. Waar het om gaat is dat we met visie naar de toekomst moeten werken. Samen met iedereen, want tegenslagen zijn er altijd en later zullen we die andere mensen zeker nodig hebben. Want zeg nu zelf, de jeugd van nu is toch gewoon verziekt en verkloot? Ik geef oa ook les op een VWO school en ROC, en zie echt dat de kwaliteit in elkaar is gedonderd. Het niveau van kennis die men nu opdoet is echt zwaar onder de maat. Daarmee is het juist een noodzaak om mensen uit het buitenland het werk te laten doen. De jeugd van tegenwoordig is zo verwend dat ze dat niet willen. Ze zouden gewoon verplicht moeten worden of juist zo hard worden aangepakt als in Azie.

  Reactie door Marvin — donderdag 2 februari 2006 @ 0.09 uur

 68. Mijn mening over het geplubiceerde onderwerp is, dat ik al heel lang het gevoel had dat het mis zou gaan, toen de grenzen open gingen….Echt, toen de muur viel, had ik zoiets van…we gaan de verkeerde kant op.
  En wat bedoel ik ermee?
  Juist, wat Jan Marijnissen geschreven heeft.
  Mijn werk is naar de lage lonenlanden vertrokken, dus aju paraplu met mijn toekomst dan.
  En dat mensen hier heen komen om te werken om in hun thuisland
  een beter bestaan te krijgen is begrijpelijk, maar het moet niet gaan ten nadele van de mensen die hier een baan hebben.

  Er moet een halt geroepen worden, daar zijn we nu dan mee bezig.
  Het is niet goed om grenzen open te hebben, het zou niet slecht zijn om de grenzen weer te sluiten.
  Zo kan elk land hun eigen problemen oplossen.
  Binnen hun eigen grenzen.
  Waarom wordt er niet naar het volk geluisterd, ook niet in andere landen in Europa.

  Ik zou dus zeggen, GRENZEN SLUITEN.
  Wie hier niet thuishoord moet terug naar het land van herkomst, in dat land moet de economie opgebouwd worden, LET WEL OP: dan vind ik wel dat wij dat land DAAR moeten helpen, dat land opbouwen, ik vind dat dan goed opgeleide mensen van ons land, daar onze kennis doorgeven in dat andere land, wij mogen dan geen banen wegduwen, doch alleen het land in de goede richting sturen, op weg naar een goede economie enz.

  Eigenlijk moet dit grootscheeps aangepakt worden, ik weet dat we NEE hebben gestemd bij het europees referendum, maar ik vind toch, dat de koppen bij elkaar gestoken moeten worden in Brussel, dat wat NU plaatsvind ECHT NIET door kan gaan.

  Met het opengaan van de grenzen komen wij, de RIJKE WESTERSE LANDEN, behoorlijk in de knoei.

  Dus, maak weer grenzen, en stuur de mensen naar hun land terug, maar WEL helpen om daar de economie op gang te brengen!
  Zo heb je NIET het IDEE dat je mensen laat oprotten, NEE..zo heb je wel het goede idee om die mensen in hun eigen land te kunnen helpen, zodat wij allen, handel kunnen gaan drijven met elkaar..

  Wat vinden jullie van mijn idee, en
  Jan Marijnissen, wat vindt U van mijn idee?

  Reactie door Nicole Halmans — donderdag 2 februari 2006 @ 0.20 uur

 69. Beste Nicole,

  Ik vind jouw idee om Jan Marijnissen te vragen naar zijn commentaar op jouw verhaal zeer interessant. Ik hoop van harte dat hij de tijd kan vinden om jouw vraag te beantwoorden.

  Reactie door Anton — donderdag 2 februari 2006 @ 1.15 uur

 70. Och, och, weer veel snelle jongens op het log!!
  Nooit zijn ze voor sollidariteit en nu ineens wel??
  Tuurlijk want dan worden de klussen goedkoper gedaan!
  Kenniseconomie, mag ik even lachen, met ons onderwijs???Bovendien 60% heeft VMBO IQ in Nederland, dus wederom een kul argument.
  Er is ineens ook niets op tegen dat buitenlanders werk doen, alleen geen Marokanen en/of Turken.
  Brrrrr!

  Wat mij betreft mag iedereen hier naar toe komen om te werken maar wel tegen onze voorwaarden, wij werken daar toch ook tegen onze voorwaarden en niet die van daar, want zo gek zijn we ook weer niet!
  Heel die Bolkeseijn diensenrichtlijn is een uitverkoop praatje voor onze arbeids voorwaarden.
  Prima als je die wilt veranderen maar dan graag gewoon via overleg en niet via opgelegd decreet!
  Waar veel mensen, die voorstander van die richtlijn zijn, GEEN rekening mee houden is dat het een bom is onder de sociale verbanden van landen, immers gezinnen raken van elkaar verstoken met alle gevolgen van dien, of moet het percentage scheidingen nog meer worden dan 1 op 3!
  Moet je eens kijken wat dat de gemeenschap kost, dat uiteenrukken van familieverbanden, er zijn dubbele huizen nodig, uitkeringen ter overbrugging, nog meer belasting voor rechterlijke macht, kinderen die ontsporen met alle ellende van dien!En dat dan door de hele Europese gemeenschap!En met die globalisering over de hele wereld.Alles wat je met die richtlijn denkt te gaan verdienen zal hier weer aan op gaan!
  Nou geef mijn portie maar aan fikkie!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 1.27 uur

 71. hans nr 5 en mark,ik heb er niet voorgekozen dat polen/turkye,er bij kwamen,
  en vreemd dat de poolse regering,zichzelf wel beschermt tegen nog lagere lonen landen,
  door stevige bedragen te vragen,door een papierkraam te maken van hier tot gunder,pasje dit bedragje daar,kasje hier en kasje daar,bij de muur.en er zal ook wel een steekpenning/euro’tje,weer aan te pas komen,of onodige controles,van echte of nepagenten,plaatvinden,grens en binnenland.DAAR hoor je ze niet over!

  en hoogwaardiger werk? en 10 jaar duurt het+-,
  vertel dat maar niet persoonlijk tegen een gewone lasser/truckchauffeur/metselaar/timmerman enz,van 40/45/50+jaar en twee meter,
  dan kon het wel eens sondevoeding worden,beetje overdreven,alhoewel?,
  hoogwaardiger werk?
  even een cursis van 2-3 jaar,voor mensen van de jaren 60,met kleuterschool/lagere school/ambachtschool,1 of 2 jaar en dan aant werk.
  dat zijn praktijkmensen door schade en schande geleerd, van een sjaggerijnige timmer/metselaar enz.
  (ik wil niet beweren dat we/ze/ik niet leren kunnen)maar uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het mij zwaar tegen viel om weer te gaan leren,en ik deedt het na 15 jaar,en 1 her.
  en er bij werken ,wandt er moet wel brood op de plank komen/blijven,dus 10 tot 12 uur van huis en s’avonds leren,of was je dat vergeten, dat er ook nog gewerkt werdt,
  ja dat is heel wat anders als 3-5 uurtjes school,koffie thee limonade klaar,1-2 uurtjes leren,en dan gabberen/housen/of de koorbal uithangen.
  en ja hoor duizenden banen voor 45+ers na 3 jaar studie?(dus dan 43/48/53+jaar),liggen er op hun te wachten,
  alleen wel voor SNOTapen van 20-22-24-26-28 jaar,die het mij wel even zullen vertellen,hoe het gaat gebeuren in de eu,onderleiding van hun minister,ja meneer,ooo nee meneer,
  zeker meneer nelie smid kroes en anderen.
  niet persoonlijk hoor,gewoon een verhaaltje.een liggie zogezegt.

  Reactie door ad — donderdag 2 februari 2006 @ 2.30 uur

 72. Nou Ad (nr 71) ik weet niet wat jij voor opleding hebt maar schrijven zat daar zeker niet bij! Allemachtig wat een slecht geschreven reactie. Was je boos toen je schreef?

  Reactie door Roland — donderdag 2 februari 2006 @ 8.20 uur

 73. Tja we hebben het er al een jaar over dat het zo zou gaan, kennelijk is het gewone volk slimmer dan de leden van het kabinet.

  Maar dat ligt wrs aan het score op korte termijn en niet verder kijken dan de rode lange neus lang is.

  Reactie door e.krul — donderdag 2 februari 2006 @ 9.01 uur

 74. Hier keert Mark terug tot u, en ik kan melden dat ik niet in de tussentijd als “Mario” of onder een andere naam op dit forum ben geweest.

  Kijk, dat we het niet eens worden, weet ik. Ik weet ook dat ik aan het vloeken ben in de Linkse Kerk (waar ook de SP onder valt, Jan Nijman!). Dat kan me eerlijk gezegd niet zoveel schelen. Ik vind het wel jammer dat de meesten hier zich in alle hoeken en gaten wurmen om hun rare gedachtenkronkels verklaard te krijgen.

  Wie beweert dat de vrije markt Zuid-Amerika naar de rand van de afgrond heeft gebracht heeft simpelweg de feiten niet op een rij. En Drob, wil jij beweren dat het economisch en politiek beter gesteld is op Cuba dan in de andere landen die je noemt? Dat zegt meer over jou dan over Cuba. En China is alleen op papier nog communistisch, maar eigenlijk zo kapitalistisch als wat. Maar met het “Asian Miracle” doelde ik op de vier “Asian Tigers”. Als iemand met verstand van zaken zou jij moeten weten welke landen dat zijn.

  En inderdaad, in de jaren ’70 en ’80 waren er CDA-premiers aan het hoofd van dit land, maar wie kan zich nog herinneren dat maandenlang het vuilnis niet werd opgehaald, omdat de ambtenaren staakten tegen het feit dat ze (noodzakelijk!) moesten inleveren? Lubbers was te bang om impopulaire maatregelen te nemen, maar had eigenlijk moeten doen wat Reagan en Thatcher ook deden: dertig jaar wanbeleid en onbegrensde macht van de vakbonden opruimen. Dit kabinet doet het wel, en op de lange termijn hebben we daar allemaal profijt van (en ik stem echt geen CDA!).

  En voor alle lieden hier die hun baan naar de verdommenis zagen gaan door de komst van Polen: u bent slechts 0,2 procent van de Nederlandse bevolking. 99,8 heeft wél enorm profijt van het openstellen van de grenzen. Ik ben er voorstander van dat er een vangnet is voor degenen die nu buiten de boot vallen, maar dat mag niet de aandacht afleiden van het feit dat een vrije-markteconomie het beste is voor heel Europa. Maakt u zich geen zorgen over de rijvaardigheid van Polen.

  Leuk met u allen gediscussieerd te hebben!

  Reactie door Mark — donderdag 2 februari 2006 @ 9.16 uur

 75. Nicole,

  Ik begrijp je grieven en ik vrees met je, dat het einde van deze verandering van arbeid nog niet afgelopen is.
  Maar de grensen dicht zetten is helaas geen optie.
  Al twintig jaar wordt productie verplaast naar lage-lonen-landen. Lees het label maar een van de kuffels, daar staat bijna altijd made in Hongkong op. Dit geld voor veel meer producten. De lage-lonen-landen zijn gewoonweg onderdeel van de huidige economie.

  Helaas geld dit straks ook voor ander werk. Transport is er een van. Dit wordt geheel overgenomen door oost-europesche landen. Het maakt namelijk niets uit waar het bedrijf zicht bevindt. Of in Praag, Wroclaw of Berlijn. Een ritje Amsterdam – Athene bijft even ver.
  Dit zal doorzetten. IT verdwijnt al voor een groot deel naar India, samen met simpel invoerwerk en eerstelijns helpdesk ondersteuning.
  Zie de trent in callcenters, die gecentraliseerd worden. Straks in uitbesteden naar India een kwestie van tijd, en jammer voor degene die zijn baan verliest.

  De migratie van arbeid (naar de lage-lonen-landen) ding gelijk met de ontwikkeling van nieuw werk. Dus hakte dit niet zo hard in de samenleving. Monotone arbeid werd verlegd naar het buitenland of vervangen door machienes. Daardoor werden er weer meer banen gecreeerd die uitdagender waren. Iedereen was min of meer tevreden.
  Nu is de arbeidsmigratie onwenselijk omdat dit te snel gaat. Er is geen goed alternatief voor het gat wat onstaat door het wegvallen van deze arbeid.

  En wat doet onze overheid, zij sloopt het sociaal vangnet omdat deze niet meer wil betalen voor mensen die hun werk kwijtraken door dit bovenstaande proces.
  Technish hebben ze gelijk, uiteindelijk zal er geen geld meer zijn om dit sociaal stelsel te finacieren. Maar de fout ligt bij hun. Regeren is vooruitzien, en dat hebben ze nou niet gedaan. Iedere two-bit idioot wist wat er ging gebeuren als de grenzen open gingen en onze leiders hadden Nederland ‘klaar’ moeten maken voor dit proces. Daardoor worden ze gekozen. Leiders kijken 3-10 jaar vooruit, en daar maken ze beleid op. Dit hebben ze niet gedaan. De VVD, PVDA, CDA hebben alleen wat gerommeld in de marge.

  Nu zit er een kabinet met daadkracht wordt er gezegt. Dit kabinet doet de puinhopen van Paars teniet. Dit is te idioot voor worden. Wat ze doen is hun hachje veiligstellen. Nu kunnen de zwakste grof betalen voor de strategische missers in de laaste 20jaar. Echte alternatieven komen niet van de grond. Het innovatieforum is een lachertje. Scholing is uitgeghold. De bronnen voor de broodnodige kennis en vaardigheden om mee te kunnen blijven doen in de huidige economie zijn vervuild. Dit is het huidige beleleid, verdedigd door wat domme rechste mensjes, die geen flauw idee hebben wet er speelt.

  De Nederlandse regeringen (met dank aan de VVD, die er het langste in zit) hebben de verkeerde keuzes gemaakt. En nu mag jij de rekening betalen.

  Reactie door alexander — donderdag 2 februari 2006 @ 9.24 uur

 76. 72 roland,
  een beetje,erg he.
  en slechte ogen al twee maanden+ last van,ik zit met windows vergrootglas te werken :-)
  ,of een toeter van een leesbril.dus typen gaat ook wel eens mis,ik moet veel over doen,
  maar af en toe,kan ik het niet laten,
  vooral in de nacht,te reageren,
  tussen het werken door/voorheen dus timmerman/nu kantoor en tekenen,
  maarja die #$#@ ogen :-)
  en nu dus thuis,aan het werk,tot het even niet meer gaat,maar gaat vanzelf weer over,me ogen dan,alleen ik moet geduld hebben,
  maar blijf vrolijk op het keyboard rond hakken als je het niet erg vindt :-)
  ps, ben niet zo snel boos,af en toe wat kwaad :-)
  zo weer een 15 min.

  Reactie door ad — donderdag 2 februari 2006 @ 10.04 uur

 77. Oh jé, wie sprak er de afgelopen uren niét?
  ‘t Is weer vast, onze kritische……..!
  Hard heb ik weer moeten hollen,
  langs verschillende vette…..!
  Voor al die hongerigen is het niet te hopen
  dat onze grenzen hen niet voorbij doen…..
  Maar duidelijk,Mark…(22),en metgezellen:
  ‘mensen die wél verstand van zaken hebben’
  hebben jou idd, helemaal niets meer te….!

  Kom je de volgende keer ons weer trakteren
  op figuren als ‘piet’ die ons wat komen…?

  Voorbeeldje:
  Gisteren kocht ik in een ‘burgermanszaak’
  -beheerd door de vrouw van een matroos (!)-
  in een plastic etuiverpakking:
  T-shirt XXL, en boxershort met opdruk, en
  een zakradio aan koord voor onder de douche
  Het geheel was uiteindelijk afgeprijsd tot
  2 héle euro’s.

  Wie zou er dan door hebben, dat er met onze
  ECONOMIE iets ONTZETTEND MIS is!
  Ik vrees dan ook, dat als dat textielsetje
  wordt gewassen, het water bloedrood ziet!

  Voedselbanken aan de ene kant en aan de an-
  dere kant het op de veiling ‘doordraaien’
  van zaken die een prima bestemming kunnen
  hebben.

  NEDERLAND SMIJT ZAKEN OVER DE BALK !

  Het buitenland hier op bezoek, weet niet
  wat ze zien en meemaken tijdens hun touris-
  tische tripjes, en wij weten niet wat er in
  hun boulevard bladen wordt gepubliceerd:
  Nederland dóet of het arm is, maar heeft teveel en gooit te pas en te onpas van al-
  les weg en hééft te véél van alles!

  We kunnen behalve, die trollen hier, nog
  veel meer mee-eters verwachten, want er
  ZIT ENORM VEEL KENNIS IN DIE ECONOMIE!
  Inmiddels zijn we dáár nu bijna kapot van!

  Reactie door Madelief — donderdag 2 februari 2006 @ 10.49 uur

 78. Mark,

  de zegeningen van oosteuropa zijn bewust de nek omgedraaid door de USA. De enige die het nog uithoudt is CUBA die al sinds 1960 (jawel 46 jaar) geboycot worden door Uncle Sam. Ik wil best samen met Polen en andere mensen uit waar dan ook ter wereld werken maar op basis van gelijkheid en niet uitgespeeld worden door de economische machthebbers. Vergelijk de situatie eens met de prijzenoorlog in de supermarkten, vervang AH en Konmar eens door Nederland en Oosteuropeanen. We worden uitgespeeld om de aandeelhouders en de banken te verrijken. Een spelletje wat al zo oud is als de jaartelling en nog steeds komen we niet in opstand. Hoe lang moet de onderdrukking nog duren? De machthebbers weten dat hollanders geen volkje zijn die in opstand komen en dus zijn wij telkens de proeftuin voor nieuwe economische ontwikkelingen.

  Reactie door Harm Groenendijk — donderdag 2 februari 2006 @ 10.52 uur

 79. Bedankt, Alexander, voor de uitgebreide uitleg.

  Toch hoop ik dat Jan Marijnissen ook een bericht stuurt naar deze topic, we moeten open staan voor nieuwe ideëen.

  Reactie door Nicole Halmans — donderdag 2 februari 2006 @ 10.56 uur

 80. #3 Alexander

  Goed stuk en hier gaat het ook om.

  Als je in de vakaturebank bladert of in de kranten kijkt, dan is het haast allemaal: “manager dit en manager zo”. Collega’s van mij in de fabriek hebben ook wel eens verzucht:”Er lopen hier meer leidinggevenden dan mensen die gewoon het werk doen”. En ja, dan betaal je je als werkgever ook de pleuris voor iets, wat neuwelijks meerwaarde opbrengt. Ja voor de bouw, want al die luie lummels moeten ook in een heel warm kantoorpand zitten ook nog.

  Wanneer houd deze overdreven waardering voor dat hele management nou eens een keer op??

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 2 februari 2006 @ 11.29 uur

 81. @76 Ad

  Mensen die kritiek hebben op de vórm van een bijdrage, missen doorgaans inhoud in die van hunzelf.
  Ze zijn zelf vaak niet in staat om inhoudelijk een bijdrage te leveren.

  Er zijn (taalkundig gezien wat minder goed geschreven) bijdragen die inhoudelijk zeer to the point zijn.
  Deze zijn daarom lezenswaardig.

  Dit in tegenstelling tot bijdragen die taalkundige juweeltjes zijn, maar qua inhoud helaas waardeloos.
  Achteraf tijdverspilling om deze te lezen.

  Ad jongen, sterkte met je visuele beperking!
  En blijf vooral zoals je al aangaf, lekker hakken op je keyboard.

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 2 februari 2006 @ 11.41 uur

 82. @74,Langs komen en steeds het zelfde zeggen, klinkt als een stofje op een CD.
  De SP standpunten mogen misschien oudbollig klinken, echter dat betekent geenzinds dat ze niet goed zijn.
  Vrije markteconomie is best als lasten en lusten gelijk verdeeld worden, dit is echter in de huidige situatie niet het geval, dus dienen die plannen herzien te worden!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 11.55 uur

 83. @74, Mark

  Wat jij de linkse kerk noemt moet jij weten.
  Ik voelde me op m’n teentjes getrapt, omdat ik er een ander idee over de wat de linkse is kerk op na hou.
  Voor mij zijn het vooral de carriërejagers in de PvdA en de bonden, die bij gebrek aan een socialistische ideologie een soort van politieke correctheid hebben gecreëerd, die mij niet bevalt.
  Doordat zij steeds meer liberale standpunten als de hunne hebben genomen, hebben ze een verkeerd beeld van “wat links is” gemaakt. En bovendien van de vakbond een slap zooitje gemaakt.
  Zij “hadden het socialisme bereikt”, voor zichzelf. Met hun dikke banen en salarissen. Alsof dat ook maar iets met het socialisme te maken heeft.
  Bij díé groep hoort de SP niet. Ik hoop dat jij dat inziet.
  Vrije markt heeft voordelen. Hoe dan ook.
  Maar niet alleen voordelen, en niet voor iedereen.
  De vrije markt heeft voor een enorme economische groei gezorgd. Doordat bedrijven elkaar beconcurreren. Opjagen. Tot er bedrijven kapot gaan. En er zijn géén regels. Waar wèl regels zijn worden ze ontdoken. Omdat het voortbestaan van die bedrijven afhankelijk is van wèl of géén winst.
  Dat is niet een complot, dat is een kwestie van overleven. Voor de ondernemingen. Ook is het niet persoonlijk tegen mij gericht. Hoewel ik de gevolgen wel ondervind.
  En die bedrijven zijn niet meer de ondernemingen die door één persoon, of familie gedreven worden, zoals een eeuw terug. De “klassieke kapitalist” is niet meer. Het zijn grote, anonieme concerns geworden. Ook het het kapitaal heeft zich vervreemd. Winstcijfers, al dan niet opgeleukt, zijn belangrijker als de persoonlijke belangen en wensen van de gezamenlijke bezitters van het bedrijf. Het geweten van mensen is uitgeradeerd.
  Maar nog steeds is menselijke arbeid de enigste maniier om iets van waarde te maken.
  Producten komen niet vanzelf, wanneer je met een puut geld zwaait. Welk product ook, het moet door mensen gemaakt worden.
  Zakelijk en efficiënt werken? Niks op tegen, maar ik blijf een mens, ik word géén bedrijf.
  De dodelijke concurrentiestrijd tussen bedrijven, moet er niet één tussen mensen worden. En dat is wel waar de Bolkesteijn-richtlijn naat toe leidt. Dáár pas ik voor.
  Bovendien vind ik de verplichting om te moeten concurreren met mijn collega’s niet een manier om plezier in mijn werk te hebben. Dat is persoonlijk, oke. Maar met plezier on m’n werk ben ik wèl een heel stuk productiever voor m’n baas.
  Daarnaast is het nogal absurd om concurrentiedwang een vorm van vrijheid te noemen. Leugenachtig zelfs!
  Maar we hebben in Nederland de leugens over de EU-grondwet ook niet geslikt. Reden om pessimistisch te zijn heb ik dus niet.
  Zolang liberalen blijven liegen, en dat zie ik niet snel veranderen, zagen ze zelf de poten onder hun stoel weg.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 2 februari 2006 @ 12.01 uur

 84. @81 ieder voor zich is een RAMP voor ons allen. (c)

  Mark, ik heb oprecht met je te doen.
  Mijn argumenten daarvoor zijn ‘links’ en derhalve zonde van de tijd om ze voor je in te tikken.

  Reactie door barendd — donderdag 2 februari 2006 @ 12.02 uur

 85. @ 81 Dan is de werking van een gezonde vrije markt aan je voorbij gegaan.

  Reactie door Mario — donderdag 2 februari 2006 @ 12.11 uur

 86. Mark zien we hier niet meer terug.
  Kan z’n gelijk niet halen, krijgt te veel tegengas.
  Denk dat het ietst te warm werd hier.

  Dag Mark! :P

  Reactie door Anja — donderdag 2 februari 2006 @ 14.50 uur

 87. @ Mario (48)”

  Citaat: “Blijf maar lekker in het verdomhoekje zitten, gaan wij verder met de 22e eeuw.”

  Kijk, als je nog niet eens met honderd jaar goed kunt rekenen, ben je erg ongeloofwaardig als je een ander verwijt twintig jaar achter te lopen! :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 2 februari 2006 @ 17.10 uur

 88. Hehe, een tikfout moet kunnen niet? Wanneer ik reacties zie als ‘we hebben de leugens over de europese grondwet ook niet geslikt!’ voel ik me inhoudelijk echter niet de mindere hoor.

  Reactie door Mario — donderdag 2 februari 2006 @ 17.52 uur

 89. @Mark

  Die Mark zegt wel dat die niet meer hier schrijft, maar hij leest vast nog wel wat hier.

  Over zijn vraag over Guantamala, Hunduras en El Salvador. In ieder geval worden per jaar in de eerste twee landen per jaar veel meer mensen vermoord dan door het Castro-regime gedurende zijn hele bestaan om het levn heeft laten brengen. Ik ben het niet zo eens met dat doden door Castro, maar het betreffen vaak para-militaire tegenstanders gestuurd vanuit privee-groeperingen in de VS en dat is toch iets anders dan wat in die andere landen plaats vindt.

  In het neit door mij genoemde Mexico vindt al jarenlang een genocide plaats tegen de Indiaanse minderheden in het zuiden van het land. Het gaat daarbij in de afgelopen decennia om honderdduizenden mensen. Kraait geen haan naar, en helemaal niet in de VS.

  En economisch is het wel degelijk in de drie genoemde landen slechter dan op Cuba, wat nog eens versterkt wordt door het verschil ins scholings- en gezondheidsvoorzieningen tussen Cuba en die landen. Ik houd niet van dictators, dus wat mij betreft mag Castro verdwijnen, maar het is ten minste een verlicht dictator. De dictators in die andere landen zijn werkelijk beesten.

  Heeft Markje wel eens zelf in Centraal Amerika rondgekeken? Nou, ik wel. Mijn conclusie is, dat Costa Rica het beste is, die sparen veel geld uit door de afschaffing van het leger lang geleden. En verder verdienen ze veel geld door van regeringswege verplicht hoge prijzen voor toerisme af te dwingen, dus geen vrije markt.

  Reactie door Drob — donderdag 2 februari 2006 @ 18.55 uur

 90. @86

  Is ook niet zo gek toch? Op het weblog van een SP-politicus? ;-)

  Maar on-topic: ik vind dat we de grenzen niet moeten sluiten, maar ook niet verder moeten openen.

  We moeten eerst binnen de EU orde op zaken gaan stellen en de boel stabiliseren. De verschillen zijn nu zo groot dat nieuwe regelingen de ene lidstaat hard treffen en de andere amper raken. Het kan dan zowel gaan om voor de Oost-Europeanen gunstige regelingen die West-Europeanen raken als omgekeerd. Om dat soort dingen te beperken zullen we de onderlinge verschillen moeten verkleinen.

  Dit betekent niet dat we de Europese landen die niet tot de EU behoren maar moeten laten voor wat ze zijn, zeker niet, maar we kunnen hen ook helpen zonder dat ze lid zijn van de EU. En misschien dat ze dan later bij de EU zouden kunnen komen, als ze dat zouden willen.

  Reactie door Nathan — donderdag 2 februari 2006 @ 19.48 uur

 91. Een simpel ideetje.
  Maak wit verrichte werkzaamheden aftrekbaar van de belasting. Bijvoorbeeld 5% van de WOZ waarde mag je jaarlijks aftrekken indien je door een officieel bedrijf werk hebt laten doen voor bijvoorbeeld verbouwing, schilderen of onderhoud.
  Dit lijkt misschien duur voor de overheid maar volgens mij valt het reuze mee. De eerste 20% komt meteen terug in de vorm van BTW en van de rest wordt keurig belasting en premies betaald. Levert veel werkgelegeheid op.

  Reactie door twijfelaar — donderdag 2 februari 2006 @ 21.33 uur

 92. @Wijfelaar

  Helemaal voor. Maar het mag niet van de EU. Het zou werkgelegenheid opleveren. En zwart werk terugdringen. Vroeger is er geloof ik wel zo een regeling geweest.

  Reactie door Drob — donderdag 2 februari 2006 @ 21.45 uur

 93. @89 Drob,

  Nou Markje schrijft nog steeds hoor, wees gerust.
  Is alleen nu verhuisd naar brief aan Wouter Bos.

  Reactie door Anja — vrijdag 3 februari 2006 @ 9.54 uur

 94. @Anja

  Oh, is Markje het Bos in gestuurd.

  Reactie door Drob — vrijdag 3 februari 2006 @ 12.32 uur

 95. @94 Drob,

  Ja, hij is eikeltjes aan het zoeken. ;)

  Reactie door Anja — vrijdag 3 februari 2006 @ 19.19 uur

 96. @95 Zeer enerverende dagen Anja, iedereen
  wordt er een beetje door op stang gejaagd
  en eigenlijk werd het weer hoog tijd voor
  koffie, ergens en een wafel: als je in de
  buurt mocht zijn, kom dan ff langs, als het
  tenminste niet te veel waait, want het loopt dit weekend wél storm hier!
  Tot kijk, en ze kunnen…..kijk, ik bedoel
  maar! ‘k Ga nog even wat rommel opruimen
  en vroeg me af of je nog nieuws had!
  See you !

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 februari 2006 @ 20.01 uur

 97. Weet je wat veel beter is? Doe de grenzen voorlopig dicht. MJaak het voor kleinde ondernemers mogelijk om personeel aan te nemen en zorg ervoor dat op deze manier banen worden gecreerd die ook nog eens leuk zijn! Ook voor de ambtenaren die vreten over de rug van een uitkeringstrekker…gesubsidieerde arbeid noem ik het! OOk kassen moeten gewoon open gaan voor nederlandse werknemers! Daarna mag er geconcureerd worden maar dan wel tegen hetzelfde loon en dezelfde voorwaarden. Als je geld bij mensen weghaalt kunnen ze minder besteden en gaat de economie naar de knoppen!!!Zorg je eccht voor werk, wat dit kabinet absoluut niet doet dan krijgt de economie weer kans! Het hoeft niet zo duur te zijn als dat het nu is!!

  Reactie door cynthia — vrijdag 17 februari 2006 @ 11.12 uur

 98. hallo,

  ik ben willem van beroep metselaar vanaf me 15 jaar ik ben nu 51 jaar en ik ben met me vader mee gegaan naar de bouw want die ouwe zei het wordt toch niks met jou ga maar mee dan leer ik je een vak.
  Nou voor dat Vak is geen waardering meer voor.
  want de praktijk is dat bijna alle metselaars werken bij onderaannemers die het werk aan nemen van de hoofdaannemer ( de grote jongens nemen geen metselaars aan veel te groot risico _ rugklachten nekklachten – armklachten en ga maar door )
  dit wordt voor de grote jongens die het werk hebben in Nederland ” kijk maar bij de bouwlocatie`s je zie bijna altijd dezelfde HOOFDAANNEMER ‘ een paradijs je kan het metselbedrijf tot op het bot uitspelen met onze poolse vrienden.
  Ik kan jullie nu al vertellen dat de prijzen die de onderaannemer kan krijgen voor het vermetselen van gevelstenen ( dat gaat per dz/stuks ) al zijn gezakt in een periode van 2 jaar met ongeveer 12 procent.
  Hiervan is het einde niet in zicht.
  Maar het nederlandse metselbedrijf heeft gewoon die prijzen nodig om te kunnen blijven bestaan, het moet o.a. 2 jaar ziekte doorbetalen vorstverlet premies betalen scholingspremies betalen WAO regelingen nakomen en ga maar zo door.
  Onze poolse vrienden doen hieraan niet mee die verzinnen wel een constructie om dit allemaal te omzeilen.
  En die lui in Den-Haag weten die veel, Die Brinkhorst is na de oorlog niet buiten geweest en die Van Hoof ach die doet het voor zijn grote vrienden ( hoofdaannemers )
  Maar weet je wat nou gek is de grote hoofdaannemers die ook de projectonwikkelaars zijn die GAAN zich scheel verdienen aan de goedkoope arbeidskrachten maar jou huisje die jij of je kind wilt kopen waar je 30 jaar voor in de schuld zit op een vinlex locatie blijft gewoon het zelfde geld kosten als je nu moet betalen en waarschijnlijk meer binnen nu en een aantal jaren.
  Mensen laat toch geen zand in de ogen gooien.
  Dit is gewoon politiek uitgevonden door de grote jongens samen met de VVD ( oja ze gaan nu voor de arbeider – bijstandmoeder of beter gezegd bijstandbouwvakker hoe durven ze)
  en D66 wat die nog in de politiek doet is mij een raadsel, maar ook de PARTIJ VOOR DE ARBEID doet hier aan mee, of kunnen beter genoemd worden de PARTIJ VOOR DE POOLSE ZPP )PvdP.
  Nee het lijkt me beter dat het stemrecht dat we hebben maar verkopen aan onze buitenlandse goedkope arbeidkrachten want wat wij stemmen dat heeft toch eigenlijk geen zin meer.

  Ziektwet weg – WAO weg – vakbekwamheid uitgehold – verplichte ziektekosten verzekering weg – WW weg ? wie weet – Schiphol weg ? – de havens weg ? – Phillips weg of gaat weg – Gas en elektrabedrijven weg ? – spoorwegen weg -koningin weg – 2e kamer weg – partijen weg – NEDERLAND WEG -

  we heffen ons gewoon op

  EINDE.

  Reactie door wilem — dinsdag 14 maart 2006 @ 19.36 uur