7 Maart: de Dag des Oordeels

woensdag 01 februari 2006 :: 15.27 uur

Van 1975 tot 1993 ben ik gemeenteraadslid geweest in mijn woonplaats Oss. Ik heb dus ook menige lokale verkiezings-campagne meegemaakt. En ik weet dus ook hoe het er nu in de afdelingen aan toe gaat. Dag-in-dag-uit op stap, mobiliseren en overtuigen, creatieve acties bedenken en uitvoeren, én toenemende spanning. Inderdaad, spanning. Immers, de kiezer zal op de dag van de verkiezingen een oordeel uitspreken, ook over ónze inzet.

Ik weet: ik ben bevoorrecht. Op de uitslagenavonden was er al die keren reden voor feest. We waren wéér verder gegroeid. En ik kan je verzekeren: dat voelt goed, heel goed. Winst bij verkie-zingen wil zeggen dat je door je harde werken meer mensen hebt overtuigd om hun vertrouwen aan jou en onze partij te geven dan de keer daarvoor. Verkiezingen geven bijna altijd ‘loon naar werken’.

Graag nodig ik je uit mee te doen in de campagne. Ik weet zeker dat de afdeling het erg op prijs zal stellen wanneer je laat weten dat je een handje wilt helpen. Er is zoveel werk te doen, en het werk wordt zoveel lichter met meer handen. En, bovendien, het is erg zinnig en omdat je het werk samen doet met gelijkgestemden, ook nog eens erg stimulerend.

Onlangs hebben we een grootscheepse enquête gehouden onder de leden van de SP. De resultaten zullen binnenkort worden gepubliceerd, maar één ding kan ik wel alvast onthullen. Heel veel leden van de partij willen een actieve bijdrage leveren, in verkiezingstijd, maar ook tussen verkiezingen, door middel van het rondbrengen van folders of het organiseren van juridische hulpdiensten, door middel van het bemannen van een stand in de stad of het mee opzetten van een nieuwe speeltuin.
De SP is (altijd) een progressieve, socialistische volkspartij (geweest). Maar behalve dat, ook altijd een áctieve, politieke partij! Permanent zijn onze oren en ogen gericht op de werkelijkheid búíten de politiek. Daarmee zijn we de partij die het best verweven is met de mensen die we vertegenwoordigen, én we zijn over het algemeen het best geïnformeerd. Vooral dat laatste geeft ons een voorsprong op álle andere partijen. Er zijn veel voorbeelden te geven van hoe de SP als eerste ontwikkelingen heeft gesignaleerd en geagendeerd. Een paar voorbeelden: het integratievraagstuk, de milieumaffia, de maatschappelijke tweedeling, de opmars van het neoliberalisme, de nieuwlichterij in het onderwijs. Deze partij verdient het om op 7 maart knallend feest te vieren. Proost!

Deze column verscheen februari 2006 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld