De scheepsvaart is drastisch aan het veranderen. Steeds meer bemanningsleden zijn van Oost-Europese en Aziatische afkomst, en deze groep heeft te maken met lage of geen lonen, de nukken van reders, en schepen in slechte conditie.
CASCO (Community Advocacy for Seaferers Concerns) is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor zeevaarders in de haven van Rotterdam. De vrijwilligers van deze organisatie proberen zeevaarders uit alle landen en van alle schepen te helpen.
Een belangrijk deel van de taak van CASCO is het ondersteunen van zeevaarders die in moeilijkheden komen. De reder heeft zich teruggetrokken of kan niet aan zijn verplichtingen voldoen, het schip ligt vast aan de ketting en de matrozen zelf hebben en/of krijgen geen cent. CASCO zorgt in dit geval voor voedsel en kleding. Veel bemanningsleden uit de tropen hebben nog nooit een winter meegemaakt en hebben er zeker geen kleding voor. Betalen kunnen ze het vaak niet en de reder zorgt er niet voor. De gemeente Rotterdam ondersteunt deze mensen niet meer, dus is CASCO nu één van de weinige organisaties die deze mensen nog hulp kan bieden. Elke maand komen ze wel enkele schrijnende gevallen tegen, soms zo erg dat de matrozen geen drinkwater meer hebben.
Maar het is niet enkel ellende wat de klok slaat. CASCO zet zich ook in om zeevaarders een aangename tijd te bieden. Dit kan op verschillende manieren. Zo is er het ziekenbezoek voor buitenlanders die hier in het ziekenhuis komen te liggen. Maar ook zijn er feestactiviteiten, in het maritiemhotel, of op de boot zelf. Tijdens kerst organiseerden ze nog samen met andere organisaties een kerstfeest voor alle zeevaarders. Vaak ook zamelen ze in de buurt cd’s en video’s in om deze mee te geven aan de bemanning op hun lange reizen. Veel schepen uit de genoemde landen voorzien daar nauwelijks in en dan kan het leven van een zeevaarder heel eenzaam worden.
Samen met Sander de Kramer, hoofdredacteur van het Straatmagazine, was ik te gast op schepen waar CASCO zijn werk doet. Luister hier een impressie. (Mp3)
5 reacties
*heeft nog wel wat video’s…. waar kan ik ze naar toe sturen :)
Reactie door Patrick — dinsdag 27 december 2005 @ 16.53 uur
CD’s en video’s leuk, maar zouden deze mensen niet beter geholpen zijn met eten en drinken en een wat menswaardiger bestaan?
Op een boottocht van ik weet niet hoe lang, kun je namelijk niet overleven op CD’s en video’s.
Zijn niet te vreten, hoe goed bedoeld ook.
Reactie door anja — dinsdag 27 december 2005 @ 21.10 uur
Heel goed Jan, dat je hier aandacht aan besteed.
Echter, ook zij hebben de plaats ingenomen van Nederlandse werknemers, net als de Polen nu doen.
Gaat de SP hier ook iets tegen doen?
Zal dan wel op Europees nivau moeten.
Misschien dat alleen schepen met cao’s voor hun personeel, die gelijk zijn als Europese cao’s, hier naartoe mogen komen.
Hebben ze dat niet, dan terug sturen die handel!!!
Reactie door engine 54 — woensdag 28 december 2005 @ 0.32 uur
hoop dat jan achter ons blijf staan wat betref pensoen voor jongens als wij met zware beroepen
Reactie door Bram — vrijdag 25 augustus 2006 @ 18.39 uur
ach, de onnozelen onder de zeevarenden van nu (mooi beroep) zijn de VOC slaven van het heden in de zeevaart en de binnenvaart. Vroeger kon je nog een schip stil laten leggen. 2 keer gedaan. 1 keer de Eemshorn in Noordfrankrijk waar door weeen gezellig weekend hadden en 1 keer de Nassauborg van Wagenborg te Delfzijl. Toen waren er nog zeelui op de Hollandse schepen, nu zijn het de slaven die gedwongen worden om te gaan varen. Wij zijn er op tijd mee gestopt helaas daar we niet als slaaf te boek wilden staan. Beter om een slacen vak aan de wal te kiezen voor 8 uur dan 24 uur een slavenrol op een schip. De binnenvaart is nog veel slechter af. Jan doe er wat aan.
Reactie door Herman Wagenaar — vrijdag 24 november 2006 @ 23.16 uur