Kerstherinnering

Week van de Kerst Nog een paar dagen, en dan is het Kerst. De kerstbomen zijn opgetuigd, en het land baadt in gezellig licht. Een deel van de blogs deze week gaat over het feest dat voor iedereen weer iets anders betekent.

Het moet ergens in de jaren zestig zijn geweest. Een roerige, opstandige tijd waarin ‘de jeugd van tegenwoordig’ het niet pikte dat Kerstmis verworden was tot één grote braspartij terwijl elders op de wereld mensen omkwamen van de honger. Met een aantal mensen van het toenmalige vredesbureau besloten we een hongerstaking te organiseren: Op de twee Kerstdagen zouden wij niet eten. Tientallen mensen sloten zich bij ons aan, omdat ook zij Kerstmis een ongemakkelijke tijd vonden.

Vroegere tijden

Mijn oudste Kerstherinnering gaat terug naar ‘onze stal’ met die mooie kameel, en natuurlijk de geur van de boom. Wij hadden altijd een hele grote, waar de piek nog maar net op kon. Het mooiste vond ik het trompetje (hij deed het echt!) en de glazen vogel met een mooie, witte staart.

Later werd Kerstmis vooral ‘dienen’ in de nachtmis. In plaats van de gebruikelijke zwarte hadden we dan rode toga’s aan met een witte superplie. De ellende was dat je vanaf drie uur voor de mis niet meer mocht eten en drinken in verband met de communie. Dat werd mij soms te veel. Zo ben ik ’n keer flauw gevallen voor het altaar. Zo laat, niks op, een uur stil staan in een lucht vol van wierook: dat alles werd me te machtig.

In mijn pubertijd verloor ik mijn geloof en daarmee ook de eerbied voor het Kerstfeest, althans voor de enge betekenis die de kerk er aan geeft. Kerstmis – de donkere dagen voordat de dagen weer gaan lengen en een nieuw voorjaar zich aandient – heeft voor mij wel altijd een bepaalde betekenis behouden, het best samen te vatten met de woorden reflexie en bezinning. Veel van mijn boeken heb ik in de weken rond Kerst geschreven, simpelweg omdat rust een voorwaarde is voor het kunnen schrijven van een samenhangend en diepgravend betoog.

Na het overlijden van mijn vader – ik was 10 – was Kerst niet meer wat het geweest was. Dat lag absoluut niet aan de inspanningen van mijn moeder en zussen, maar de chemie was weg, gewoon weg. Het Kerstmaal werd een soort parodie. Ik weet nog dat mijn moeder met m’n zussen naar de nachtmis gingen – oh, we hebben zo heerlijk al die Kerstliedjes weer gezongen! – en dat ik dan zorgde dat de tafel gedekt was, de worstenbroodjes warm en de entree stemmig verlicht. Daarvoor had ik alle kaarsen die in huis waren aangestoken en in de voortuin geplant.

Als SP hebben we de bezoekers van de verschillende Kerstdiensten in het land wel eens aangesproken op politieke onderwerpen die in het licht van de kern van het Kerstfeest – vrede op aarde – toch wel wat meer aandacht mochten krijgen. Zo deelden we in de jaren zeventig kaartjes uit die mensen wezen op de ‘Kerst-bombardementen’ op Noord-Vietnam, in de jaren tachtig was de mogelijke plaatsing van kruisraketten met kernlading het onderwerp.

Dit jaar ga ik zoals de traditie wil op eerste Kerstdag naar mijn oudste zus waar we dan onze jaarlijkse familiereünie hebben. Op tweede Kerstdag ben ik bij Feyenoord – AZ. Ik wens iedereen een fijne, warme Kerst.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 21 december 2005 :: 10.57 uur

39 Comments

39 reacties

 1. Ja, van mij ook een prettige kerst gewenst.

  Mijn beleving van kerst en de dagen daar omheen is door de jaren heen erg gevarieerd geweest. In mijn jeugd kenmerkte die dagen zich door vaak ijzige kou en armoede troef.
  Olienoten pellen op een op tafel uitgespreide krant. ( de Waarheid )

  Veel later op mijn werk in de offshore waar met feestdagen gewoon gewerkt moest worden. Ik weet nog dat ik met kerst moest werken. Het stormde geweldig, windkracht 12 midden op zee. In mijn werkplaats had ik stiekem een klein radio-tje. Dat mocht eigenlijk niet vanwege explosiegevaar. Om 7 uur morgens in het pikkedonker, terwijl het noodweer was zette ik mijn radio aan en het eerste dat ik hoorde was christmas van John Lennon. Vergeet je nooit meer. Dan voel je je ineens heel klein.

  Madelief
  Anja
  Kaatje
  Danny
  Jan Nijman
  Olav Mijer
  Sabineke
  Texas
  Jofel
  Evert Tigchelaar
  En alle anderen: Hele prettige feestdagen gewenst.
  En Jan Marijnissen en de hele SP natuurlijk ook.

  Reactie door Gandalf — woensdag 21 december 2005 @ 11.38 uur

 2. In de loop der jaren heb ik ook een soort antipathie ontwikkeld rond Kerst. Vroeger altijd verplicht 2 dagen lang 2 keer naar de kerk, het huis versierd, gezellig ogend en verplicht gezellig met de hele familie bij elkaar zijn.
  Wat me het meest tegenstaat is het schijnheilige denk ik. Het is Kerst DUS is het gezellig en doen we aardig tegen elkaar. Ook al kon ik soms (nu nog af en toe overigens) niet met m’n ouders door een deur. De spanning was te snijden in huis, wachtend tot de volgende bom zou ploffen. Maar met Kerst MOEST en ZOU het gezellig zijn. Zodra ik 18 was ben ik het huis uit gegaan en heb gelijk de Kerst gelaten voor wat het was. Later toch wel weer een kerstboom gehaald enzo maar als het even kan vermijd ik familiebezoek tijdens die dagen.

  Ik wil best gezellig zijn met Kerst, sfeer in huis, kaarsjes fikken, maar dan wel met mensen die ik graag om me heen heb. De afgelopen jaren hebben we dan ook Kerst met vrienden gevierd en dat bevalt me ontzettend goed. Het verplichte is er af en ook het schijnheilige gedoe kan achterwege blijven omdat ik niet meer hoef te doen alsof ik het gezellig vind. Op deze manier kan ik deze dagen redelijk doorkomen, al zal het nooit mijn favoriete tijd van het jaar worden.

  Ik word er altijd raar op aangekeken als ik zeg dat ik Kerst (of nog beter: de hele maand december) het liefst over zou slaan. ‘Maar dat is toch gezellig…’
  De commercie bepaald zo langzamerhand wat je leuk moet vinden en dat staat me een beetje tegen. Een ieder heeft recht op zijn eigen mening en zo langzamerhand word je er raar op aangekeken als je eens anders denkt dan de gemiddelde Nederlander.

  Goed, meer zeg ik er niet over.
  Ik wens een ieder die dit leest Prettige Kerstdagen (voor zover mogelijk) en uiteraard een heel goed, gezond en gelukkig 2006! 8)

  Mijn Kerstwens aan het Kabinet: Bezorgde Feestdagen en een zachte landing als jullie vallen in 2006…

  Reactie door Mirella — woensdag 21 december 2005 @ 11.40 uur

 3. Jan,

  En nu maar hopen dat Feijenoord wint.

  Kerst zit in je hart als het goed is, 365 dagen per jaar en stopt dus niet met 2 aan gewezen dagen, de kerk is wat dat betreft (ook in andere zaken) een beetje eng.

  Ook jij een warme en vreedzame kerst en een strijdbaar 2006 gewenst.

  Reactie door anja — woensdag 21 december 2005 @ 11.42 uur

 4. Jij ook een fijne kerst Jan.

  En hetzelfde voor iedereen op dit log natuurlijk – ongeacht links of rechts of er tussen in.

  Reactie door lost boy — woensdag 21 december 2005 @ 11.43 uur

 5. Iedereen fijne kerstdagen!

  Ook ik heb niets met geloof, ben wel zo opgevoed(remonstrant)en vind dat weten over geloof wel bij algemene ontwikkeling hoort, immers er is veel en gebeurt veel uit hoofde van geloven.

  Kerstherinneringen uit mijn jeugd zijn heel warm, knus en veilig:Kerstboom met echte kaarsjes(nog steeds, trouwens)en een emmer water ernaast!’s avonds na het eten, traditioneel met fazant,roomsaus, kastanjepuree en cranberryconpote, ging de boom aan en zongen we kerstliedjes, erna las mijn vader, of mijn moeder een eigen geschreven kerstverhaal voor!
  Helaas leven beiden niet meer, maar we proberen nog altijd bij elkaar te komen in de kersttijd(lastig met zorgwerkers te regelen)en dan is er hetzelfde menu en meestal ook een kerstverhaal op, door een van ons geschreven.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 21 december 2005 @ 11.56 uur

 6. Ik heb echt een bloedhekel aan deze tijd en hoop dat het snel weer 15 januari wordt, zodat we weer “normaal” kunnen doen, wat dat dan ook is… Toch wens ook ik iedereen hele fijne dagen in vrede en rust en zoveel mogelijk een gezellig samenzijn. Zoals gewoonlijk zit ik lekker alleen met de TV, video-banden van goede films, goede boeken, heerlijke muziek en een hele grote pot gloeiend hete thee.
  Zalig Kerstfeest allemaal.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 21 december 2005 @ 13.39 uur

 7. De kerstvieringen op de school van mijn kinderen maakt dat ik erbij stil sta, dat iedereen van welk geloof ook dit feest van het licht samen kan vieren.

  Ik wens iedereen een liefdevolle kerst toe en een liefdevol 2006

  Reactie door chrisinactie — woensdag 21 december 2005 @ 13.39 uur

 8. Iedereen fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2006 toegewenst!

  (Zelfs aan al die rechtse knakkertjes hier)

  Reactie door J3roen — woensdag 21 december 2005 @ 13.41 uur

 9. Tja, kerstmis, de tijd van gemaakte gezelligheid, te veel drank en te veel eten… Ik zie het als ontlading aan het eind van het jaar, mensen hebben even de tijd voor zichzelf. Na kerst en Oud en Nieuw zie je dan ook vaak mensen toch weer met de nodige energie aan de slag gaan. De geloofsmatige betekenis is volgens mij al een tijdje geleden verloren gegaan, behalve dan voor belijdende gelovigen.

  Reactie door takkenzager — woensdag 21 december 2005 @ 14.10 uur

 10. Mijn reactie vorig jaar:

  *Kerstavond, Rotterdam 1995

  Net 15 jaar oud, zit hij ietwat verloren op een bankje, voor het stadhuis in rotterdam. Het is stil op straat, het enige wat echt opvalt is de mooie kerstverlichting. Zo starend naar die verlichting,..met speciale betekenis… droomt hij weg… Hij neemt zich voor dat dit de eerste, en ook meteen de laatste keer is.. dat hij kerst zo door moet brengen… Tuurlijk, hij kan wel naar de opvang… hij heeft er tenslotte een bed,.. maar de rest van de opvang zit thuis… of bij familie. Nee, dan zit hij toch liever hier,.. waar hij geen medelij krijgt, en trieste blikken van de hulpverleners, waarvan de ogen zeggen, sorry jong, had hier liever ook niet gezeten, t is dat het moet…
  Een beetje naief neemt hij zich voor “ik zoek gewoon een nieuwe familie, en een plekje voor mezelf… dat ik met niemand hoef te delen.. waar ik mag zijn, en waar ik mezelf mag zijn…” Dat is zijn kerstwens,… hij hoopt en hij bid…

  Nu ruim negen jaar later, heeft hij nog steeds dat plekje niet gevonden, nog geen vast dak boven het hoofd… noch een familie. Gelukkig wel vrienden! Waar hij nu mag zijn… De trieste blikken zijn verdwenen, nou ja verdwenen, verandert in afgunst…
  Zijn wens is verandert… “nu vraagt hij zich af,… een vriendelijk knikje kan dat er vanaf?…”

  Reactie van patrick — vrijdag 24 december 2004 @ 18.46

  ….

  Een jaar verder, eindelijk een eigen plek… en vier kerst dit jaar eens niet alleen…

  Lydia, Olav, E. Krul, Madelief en Ronald (en andere natuurlijk….) Bedankt voor het afgelopen jaar! Fijn om te merken dat het knikje er nog vanaf kan! Ik wens jullie een hele fijne kerst en een goed Nieuwjaar toe!!! En in het bijzonder mijn gedachte naar Eric.

  Reactie door Patrick — woensdag 21 december 2005 @ 14.43 uur

 11. Keep climbing your rock, Patrick! Eventually you’ll reach the top and then you can enjoy the magnificent views!

  Reactie door Lydia — woensdag 21 december 2005 @ 15.09 uur

 12. Hier een berichtje van de (waarschijnlijk?) enige gelovige SP-stemmer ;)

  Ik mag dan Christen zijn, het kerstfeest is en blijft één grote onzin.. ik bedoel.. een BOOM.. in je HUIS.. da’s al raar genoeg..

  Bovendien in Jezus in de zomer geboren, dus die vlieger van ‘Jezus’ geboorte’ gaat ook al niet op..

  Reactie door Linda — woensdag 21 december 2005 @ 15.34 uur

 13. @1 Gandalf,

  Gelukkig je leeft nog. Blij eindelijk weer iets te horen van je.

  Ik wens jouw ook een warme, gezellige en vredige Kerst en héél véél goeds toe voor 2006.

  Gandalf, hou de moed er in, ik drink er één op jouw met Kerst.

  Groet, Anja

  Reactie door anja — woensdag 21 december 2005 @ 15.36 uur

 14. Aanvulling op @13,

  Dit geldt natuurlijk voor iederéén hier, maar ik neem niet op iedereen een neut, anders haal ik het nieuwe jaar niet.
  Moet mijn 25-jarige bruiloft de 24e nl. ook nog vieren, dus die extra neut is speciaal voor Gandalf.

  @10 Patrick,

  Ik wens je een fijne Kerst, houdt Eric in je hart en héél fijn voor je dat je dit jaar de Kerst niet aleen doorbrengt.
  Moed houden en een goed 2006 gewenst.

  Reactie door anja — woensdag 21 december 2005 @ 15.42 uur

 15. @12, Linda

  Ècht niet!
  Er zijn nogal wat gelovige SP-leden en stemmers. Uit bijna alle religies. En dat is prima.
  De Christenen wens ik een goede kerst en de niet-Christenen fijne feestdagen.
  De hele wereld wens ik vrede.
  Iedereen op dit log, Dagen zoals je die zelf ‘t liefste hebben zou.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 21 december 2005 @ 15.58 uur

 16. Ook ik wens iedereen hier en niet hier, links of rechts, gelovig of niet gelovig een hele fijne kerst toe !

  Reactie door Pietje af — woensdag 21 december 2005 @ 16.05 uur

 17. @12, Linda,

  Je bent bij lange na niet de enige gelovige SP stemmer (óf lid). Sterker nog; er schijnen zich vele nieuwe leden met christelijke achtergrond bij de SP aan te sluiten!

  Reactie door J3roen — woensdag 21 december 2005 @ 16.05 uur

 18. 11, Lydia.. Thxs :) Gaat zeker lukken! …maarre niet alleen op de top kun je genieten, gelukkig zijn er tussendoor ook mooie kleine dingen!

  14, Anja, dank je wel. Die moed moet wel lukken :) Jij ook een mooie kerst en een heel goed nieuwjaar!

  Reactie door Patrick — woensdag 21 december 2005 @ 16.52 uur

 19. @Gandalf, heel fijne kerstdagen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 21 december 2005 @ 17.05 uur

 20. De beste wensen, Jan!

  Reactie door Boudewijn — woensdag 21 december 2005 @ 17.25 uur

 21. Ik wens iedereen aanhoudende kerstdagen, iniedergeval op zijn minst tot 31 december 2006.

  Veel liefs,

  E.krul

  Reactie door e.krul — woensdag 21 december 2005 @ 18.19 uur

 22. Beste Jan,

  Mijn kerstwens is dat we met z’n allen even moeten stil staan bij de mensen die alleen zijn, mensen die ziek zijn en de mensen die in de armoede zitten.

  Er is zoveel ellende, laten we hopen dat we allemaal, een beter toekomst tegemoet gaan.

  Prettige feestdagen en een goed 2006!!

  Groetjes,

  Nicole Halmans.

  Reactie door Nicole Halmans — woensdag 21 december 2005 @ 23.51 uur

 23. @ Gandalf, Lydia, Patrick e.a.:

  Dank jullie wel voor de goede wensen! (Tussen Kerst en Oud- en Nieuw doe ik wat terug). Zelf wens ik al jarenlang mensen geen goede, zalige enz. Kerstdagen toe, maar wel een heel goed nieuw jaar! Kerstmis heeft voor mij nl. te veel de associatie met huichelarij van politici, “vrede op aarde”-wensen van de walgelijkste machtspotentaten (b.v. Amerikaanse presidenten en de Paus), en, zoals Jan ook zegt, b.v. de Kerstbombardementen op (Noord-)Vietnam eind 1972. Mijn nieuwjaarskaart toen bestond enkel uit een citaat uit Trouw, dat ongeveer als volgt luidde (ik citeer uit mijn hoofd): “Terwijl presidentt Nixon zich erover beklaagde dat de Amerikaanse krijgsgevangenen geen Kerstpakketten hebben ontvangen, legden bommenwerpers een bommentapijt op Noord-Vietnam.”. Geniaal gedaan van die redacteur: deze ene zin zei alles.

  Verder heb ik altijd een hekel gehad aan die schranspartijen, en heb ik ook eens meegedaan aan een demonstratieve Kersthongerstaking.

  Toch heb ook wel goede herinneringen aan Kerstmis in mijn jeugd, hoor, dus ik ben er echt niet gefrustreerd of rancuneus over (al herken ik ook wel iets van die “verplichte gezelligheid”). Zo heb ik o.a. met plezier meegespeeld in een door mijn ouders zelf geschreven Kerstspel.

  Tegenwoordig doe ik gewoonlijk wel iets leuks met mijn kinderen en/of vrienden, al naar gelang het uitkomt.
  Tot begin jaren tachtig stuurde ik nieuwjarskaarten met een politieke boodschap. Sindsdien elke keer een zelf geschreven gedicht. Dat komt dus nog…..

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 22 december 2005 @ 2.00 uur

 24. ……dat wij zijn als kaarsjes, brándend
  in de nacht…U in Uw klein hoekje, en ik
  in het mijne….***…!
  Gezondheid, geluk, gewenst, en bovenal voor
  en door allemaal een: sociaal participeren!
  Even duik ik op en bedank diegenen die mij
  dit jaar extra vriendschap gaven.
  Het ga U allen goed dit komende jaar, waar-
  van ook ik álles verwacht en proberen zal er mijn aandeel in te leveren…..***.
  Liefs voor hen die het willen ontvangen,
  Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 22 december 2005 @ 4.48 uur

 25. het zijn voor mij gewone dagen,
  het enigste verschil is dat het stil is,een beetje zondag.
  maarja ik woon vlak bij een kerk,dus rust is er ook niet bij,
  24,00 uur nachtmis,de volgende morgen weer om 10 uur-12 uur-8 uur,
  vrede op aarde ,85 decibel,
  en nog zijn vele christen oost indie’s doof.

  o ja pleur op met die auto’s kom op de fiets of lopend,
  dan hoeven de bewoners van zo’n buurt niet 2 km om te lopen,met al die troep/auto op de stoep,dan kunnen de kinderen gewoon spelen op het veld,en kinderspeel veld,
  elke zondag,pppfff

  gelukkig nieuwjaar :-)

  Reactie door ad — donderdag 22 december 2005 @ 6.11 uur

 26. tip.
  neem anders de dichts bijzijnde kerk,
  zet je ikke hervormd/katoliek/grevo gedachten aan de kant,ze zijn/preken allemaal het zelfde,

  scheeld een boel reizen,benziene en parkeer ellende,
  maar dat is zelfs teveel gevraagt,rond deze tijd van vrede ahum vergeving?
  samen zijn,, maar wel in eigen kerk?
  met eigen soort?
  o ja een extra euro,voor de armen?
  kerst gedachte??

  Reactie door ad — donderdag 22 december 2005 @ 6.34 uur

 27. Beste Jan,

  De burkha verboden, De missie naar Afganistan gaat door (let maar op), 240 uur werkstraf voor degene die twee zoontjes van Michel Boerenbach de dood in heeft gejaagd, Meer faillissementen, Het aantal in armoede verkerende mensen stijgt schrikbarend, etc.

  Ondanks dit alles gaan we straks 2006 in, vergeten alles wat was – beginnen aan wat komen gaat.

  EEN PRACHTIGE KERST EN EN SPIRITUEEL FANTASTISCH NIEUWJAAR – VOOR JOU, MIJ EN IEDEREEN.

  Reactie door Jolanda Bronkhorst — donderdag 22 december 2005 @ 8.59 uur

 28. Hihihi, ja Ad, ik SNAP je helemaal! Maar weet je, in hun haast om het feest van Vrede mede te vieren in een echte kerk met die moois sfeer, gaan er veel meer mensen naar de kerk en ze kiezen er een uit waar ze de meeste sfeer verwachten. Omwonenden die willen slapen? Huh?/ Ja, Jezus, zeg, ik ga gewoon naar de kerk toch? Q.E.D. !
  De ECHTE vrede moet in je hart zitten, niet in een kerk in de Kerstnachtmis!
  Sterkte, Ad! En toch een zalig Kerstfeest.

  Reactie door Lydia — donderdag 22 december 2005 @ 9.17 uur

 29. Nu blijkt dat D-66 géén blokkade zal op-
  werpen tegen het voorstel tot uitzending
  naar Afghanistan, terwijl ook het vólk rond
  Mr Bush zijn duidelijke twijfels heeft, is
  nu bij ons de 2e KAMER ASAN ZÉT om nog te
  kunnen voorkomen datgene wat wereldwijd reeds betwijfeld wordt !

  Wetende dat rechtens een verdeelsleutel 5 %
  ongelukken mogelijk is bij militaire expe-
  dities, kan op DIT moment iédere Nederlander weten, dat wij willens en wetens, gaan meedoen aan een zogeheten
  Vredesmissie, die in beginsel gewoon neer-
  komt op ‘oorlog gaan voeren’ op last van
  Mr Bush, na diens uitdrukkelijk verzoek !

  BIJZONDERE KERSTDAGEN GELDEN DEZE KEER DUS
  onze DIENSTVERLENENDE MILITAIREN, HUN
  FAMILIE, VRIENDEN EN BEKENDEN.

  Voor hen allemaal geldt, dat nu niet bekend
  is, wie van hen niét zullen terugkeren.

  Meer dan verdriétig dat voor ons de senti-
  menten tellen, terwijl gezond verstand, en
  overal vergaarde info ons beter zouden hebben kunnen leren nadénken.

  Laat de Regering zich maar vast gaan bezin-
  nen op een schadeloosstelling voor achter-
  blijvenden van de uit te zenden ploeg en
  zich realiseren dat er ook onder hen dan de
  volgende 60 jaar gerouwd wordt om slacht-
  offers dóór een ‘vredesmissie’ en kinderen
  en kleinkinderen zich zullen afvragen of de
  Nederlandse ‘politiek’ wel bij ‘zinnen’was
  toen men dat BESLUIT (met niemand in
  oorlog zijnde) nam. Mijn diepste gevoelens
  zijn er deze (dus niét-) ‘féést’-dagen voor
  allen die hierbij betrokken zijn!

  Als in CDA kérkelijke kringen deze komende
  dagen weer gebeden wordt voor de “Overheid,
  die over ons gesteld is”, betekent de re-
  flectie in deze, dat WIJ de Overheid geko-
  zen hebben en medeverantwoordelijk gehouden
  worden, en DIENEN TE CORRIGEREN (in de
  KAMER), met gróte duidelijkheid, datgene
  waarvoor wij allerminst ten dienste van de
  VREDE GEKOZEN HEBBEN.

  OPROEP AAN POLITICI: STEEK JE NEK UIT VOOR
  JE LAND, JE MEDEMENS EN STOOR JE NIET AAN
  EVENTUEEL EEN MINDER POPULAIR ZIJN BINNEN
  DE EIGEN BEHOUDENDE POLITIEKE KRING, MAAR

  RÉD MÉNSENLEVENS DIE NIET OP DEZE MANIER
  INGEZET MOETEN WORDEN !

  Reactie door Madelief — donderdag 22 december 2005 @ 10.14 uur

 30. @25 en 26 Ad,

  Ad, wat onverdraagzaam in deze tijd van het jaar. Schaam je. ;)

  Reactie door anja — donderdag 22 december 2005 @ 10.36 uur

 31. Ik zal van deze gelegenheid gebruik maken jullie allen de beste wensen over te brengen. Voor deze wensen heb ik de vrijheid genomen een plaatje uit een heel oud kinderboekje over te nemen, getekend door Emily J. Harding, die de gave bezat iets met gevoel op papier te zetten. Te zien op http://members.home.nl/h.hiensch/Kerst.jpg

  Reactie door h.hiensch — donderdag 22 december 2005 @ 11.38 uur

 32. Ik wens niet anders dan op andere dagen alle mensen van Nederland maar speciaal die mensen die in de problemen zitten om wat voor reden dan goede dagen en een hoopvol 2006 toe en wil mijn bewondering en respect uitspreken voor die mensen die ondanks hun ellendige situatie nog op de een of andere manier er samen met anderen of alleen iets van kunnen of willen maken, voor henzelf, voor anderen, voor hun kinderen.
  Allen een goede toekomst toegewenst.

  Reactie door Henny — donderdag 22 december 2005 @ 12.13 uur

 33. Kerst was een ramp bij ons thuis, mijn beide ouders waren alcoholist.
  Normaal waren ze al elke dag stomdronken en sloegen en mishandelden en verwaarloosden ze hun kinderen.
  Maar met kerst waren ze zo lam als het maar zijn kon en na eerst elkaar suf te hebben gemept waren daarna de kinderen aan de beurt.
  Met oud en nieuw lagen ze kotsend en ladderzat op de grond.
  De herrineringen aan mijn jeugd en het bijzonder de kerst hebben me gevormd en gekneed en gemaakt wat ik vandaag ben.
  Ik onderga de klappen en mishandelingen uit mijn jeugd nog elke dag.
  Van mij mogen die feestdagen heel snel voorbij gaan ik heb er niets meer mee, voor mij is het Christmas Bah Humbug.
  Desondanks wil ik iedereen hele fijne feestdagen toewensen en voor 2006 het allerbeste.
  Ik hoop dat 2006 het jaar wordt dat balkenende en de zijnen van hun troon worden gestoten en dat het land verlost mag worden van deze bak ellende.

  Reactie door Jubbetje — donderdag 22 december 2005 @ 12.52 uur

 34. @33 Jubbetje,

  Ik hoop voor jou dat je al deze ellende een keer achter je kunt laten en toch ook weer de goede kanten van het leven zal gaan zien.
  Al is dat dan met een jeugd die te betreuren is.
  Ik wens je fijne dagen toe en een héél goed 2006.
  Kijk vooruit, niet steeds naar het verleden, hoe erg het ook is geweest, jij moet verder met je leven en moet ook leren om dit stuk van je leven achter je te laten. (ervaring) Als je er in blijft hangen, gaan er zoveel goede zaken in het leven je neus voorbij, dus los laten.
  Heel veel sterkte en nogmaals een goed 2006.

  Reactie door anja — donderdag 22 december 2005 @ 16.23 uur

 35. Jubbetje,
  helemaal gelijk een leeftijd van 6 tot een jaar of acht bijvoorbeeld zijn erg belangrijk voor iemand, het vormt voor een deel je karakter.
  In mijn jeugd zijn er ook dingen gebeurd die ik niet vergeet, ben er niet meer zo mee bezig wordt ouder, maar zo als nu
  ik jou verhaal leest komen de herineringen weer naar boven.

  Reactie door schoenmaker — donderdag 22 december 2005 @ 18.53 uur

 36. Mooi, inspirerend verhaal Jan. Jij, Agnes, Harry, de andere SPers en de bezoekers van deze site: hele fijne Kerstdagen toegewenst.

  Groeten van een ex-D66 stemmer (dat NOOIT meer!).

  Reactie door Ellen — donderdag 22 december 2005 @ 21.41 uur

 37. @36 Ellen

  Er is een heel goed alternatief.
  Doe méé, stem SP.

  Reactie door anja — vrijdag 23 december 2005 @ 1.20 uur

 38. @37 Anja,

  Klopt helemaal! De SP is overduidelijk mijn partij geworden! Ik ben economisch linkser geworden dan vroeger en ik was altijd al groen, en de SP is overduidelijk beiden, veel meer trouwens dan de partij die beiden in zijn naam heeft ;-)

  De opkomst van het fenomeen ‘werkende armen’ in Nederland is een schande. Dat verwacht je in de Derde Wereld en in de VS vanwege hun snoeiharde beleid, maar niet in Nederland. Daar moet echt iets aan gedaan worden, anders komt er een groep mensen die steeds minder perspectief hebben en gaat dat van generatie op generatie, terwijl ze wél werken. Dan ontstaat er een arme, uitgebuite onderklasse.

  En zo zijn er natuurlijk de internationale onrechtvaardigheden, zoals de Irak-oorlog, waar D66 zich heel teleurstellend in heeft opgesteld. Nee, het zijn behoorlijk barre tijden. Hopelijk valt dit kabinet over de Afghanistan-missie en komt er een links kabinet. Vanavond in Nova gaat het over die werkende armen trouwens.

  Een hele fijne kerst toegewenst,

  Ellen.

  Reactie door Ellen — vrijdag 23 december 2005 @ 18.58 uur

 39. @38 Ellen, welkom bij de SP, de enige partij die er daadwerkelijk iets aan wil veranderen.
  Maar of dit kabinet valt over de Afghanistan-kwestie, ik vrees van niet.
  Het zal wel weer op een hoop draaikonterij uitdraaien.
  Het énige wat we nu kunnen doen is onze stem te laten horen, aktie voeren en onze stem in 2007 (natuurlijk liefst erder) goed gebruiken.
  Sinds een week of 4 geleden ben ik lid geworden van de SP, omdat ik vond dat ik op mijn leeftijd, ruim 50, eindelijk eens een keuze moest maken.
  Aangezien de SP de énige partij is waar ik me in kan vinden heb ik voor hun gekozen.

  Ook jij een hele fijne Kerst gewenst en een goed 2006.

  Groet, Anja

  Reactie door anja — vrijdag 23 december 2005 @ 20.47 uur