Huub Stapel en de Nederlandse film

donderdag 15 december 2005 :: 15.18 uur

Week van de Film ‘De donkere dagen rond Kerst’ zijn aangebroken: De ideale tijd voor film, thuis of in de bioscoop. Een deel van de blogs deze week staan daarom in het kader van de ‘Week van de Film’.

Huub Stapel in één van Nederlands bekendste acteurs, met films als De Lift, Flodder, Amsterdamned en De Dominee. Op dit moment tourt hij door Nederland met de voorstelling De Democraten.

Een ideale gesprekspartner dus om eens mee te praten over de staat van de Nederlandse film. Hoe staan we ervoor in vergelijking met de buitenlandse producties? De bezoekerscijfers stijgen, en dus zou je zeggen, het gaat goed. Maar dat is niet helemaal waar volgens Huub. Vergeleken bij wat het was is het nog huilen met de pet op. Nu is succesvol 300.000 mensen, in de jaren tachtig stond dat aantal voor een flop.

Huub StapelVeel gehoorde klacht in de kunst- en cultuurwereld is dat er veel te weinig wordt geïnvesteerd door de overheid. Wat Huub betreft heeft Nederland sowieso een beetje kruideniersmentaliteit op het gebied van kunst en cultuur. Als er niet direct voordeel aan zit, wordt er niet geïnvesteerd, dat terwijl de lange termijn opbrengsten overduidelijk zijn. Maar is geld het enige dat telt? Immers, je kunt met een laag budget toch ook leuke dingen maken, zoals Theo van Gogh dat bijvoorbeeld deed?

Huub, die terugkijkt op een goede samenwerking met Theo, geeft echter aan dat Theo ook niet ‘het’ meesterwerk heeft afgeleverd. De status die hij nu krijgt verdient hij volgens Huub dan ook niet helemaal. ‘Nu roept iedereen dat ze zijn films gezien hebben, maar dat is een fraai staaltje geschiedsvervalsing. (…) Dat het er uiteindelijk niet van gekomen is lag bij hem ook aan andere dingen, hij stak zijn energie teveel in het mensen schofferen.

Huub was en is betrokken bij het constante gevecht om de rechten voor acteurs. In Nederland zijn die heel slecht geregeld. Als voorbeeld geeft hij de serie Flodder, die nu al bijna voor de 20ste keer wordt herhaald. De acteurs merken daar in hun portemmonnee niet van.
In Amerika of Frankrijk zijn deze rechten beter geregeld, de acteur krijgt over zijn prestaties een deel van de opbrengsten, zijn leven lang. In Nederland worden de acteurs verplicht om deze af te staan, terwijl de producenten er wel bij varen. Die werken onder het mom: ‘Voor jou tien anderen’.

De belangenorganisatie voor acteurs, die hij samen met onder andere Berdien Stenberg begon is niet echt van de grond gekomen, simpelweg omdat ze buitenspel zijn gezet door de industrie. ‘Jungle is een eufemistisch woord voor de situatie op dit moment.’

Luister hier naar het gesprek met Huub Stapel. (Mp3; 4,3 Mb)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

22 Comments

22 reacties

 1. Volgens mij was men toch ooit tegen de stopera?

  Reactie door Klaas — donderdag 15 december 2005 @ 15.34 uur

 2. Huub Stapel,
  Is dat niet die man die vroeger autoprogramma’s presenteerde Stapel op auto’s en die meespeelde in “platte” Nederlandse speelfilms.
  Op latere leeftijd gaat hij zich geengageerd opstellen, 15 jaar geleden was het nog een snelle gladde Veronicaboy. Ik zag hem pas ook in BVD. Verder dan wat links populistische praat kwam hij niet. Misschien iets voor Peter R.

  Reactie door Jack — donderdag 15 december 2005 @ 15.39 uur

 3. “In Amerika of Frankrijk zijn deze rechten beter geregeld, de acteur krijgt over zijn prestaties een deel van de opbrengsten, zijn leven lang. In Nederland worden de acteurs verplicht om deze af te staan, terwijl de producenten er wel bij varen. Die werken onder het mom: ‘Voor jou tien anderen’.”

  Kunst, cultuur, natuur, medemenselijkheid mag allemaal plaats maken voor het grote geld.
  Wat jammer en beschamend voor dit land dat dit zo gaat.

  En wat Theo van Gogh betreft; ondanks dat hij druk was met het spuwen van zijn gal (wat ik een buitengewone nare eigenschap van hem vond), weet je natuurlijk niet of hij niet nog een meesterwerk gemaakt zou hebben als hij niet vermoord was door die compleet gestoorde lafbek.

  Reactie door Pietje af — donderdag 15 december 2005 @ 16.06 uur

 4. o sorry voor die 2 keer; dacht datti niet geplaatst werd…

  Reactie door Pietje af — donderdag 15 december 2005 @ 16.07 uur

 5. Ben niet zo’n fan van Huub!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 15 december 2005 @ 16.13 uur

 6. Ben niet zo’n fan van Mohammed B

  Reactie door Klaas — donderdag 15 december 2005 @ 16.47 uur

 7. Het zou inderdaad te denken geven als er door al die kunst-subsidies zoiets ontstaat als “voor jou tien anderen”. Volkomen mee eens dat Nederland dan altijd moeite heeft om het koren te laten opvallen wat echt wat kan ipv het kaf dat het beter als hobby had kunnen doen op eigen kosten.

  Fijne avond, W6969

  Reactie door W6969 — donderdag 15 december 2005 @ 20.01 uur

 8. Huub heeft een punt…voortschrijdend inzicht heet dat,kan onze Jan dan zo mooi zeggen…en ja..ik kan me bij die weinig rechten van acteurs wel wat voorstellen,..

  Reactie door eric — vrijdag 16 december 2005 @ 17.20 uur

 9. Iedere cultuurmaker in Nederland wordt als een goedkope arbeidskracht dan wel als handophoudende subsidievreter gezien.

  Reactie door Sonja — vrijdag 16 december 2005 @ 22.46 uur

 10. Huub heeft hartstikke gelijk. En allen die hier zo denigrerend over hem spreken: het is wél een van onze beste acteurs met een enorme staat van dienst. Dat kun je van veel soapsterren niet zeggen, over plat amusement gesproken. En nu niet zeuren, want het gros van jullie kijkt gewoon naar die troep (ontkennen = geschiedvervalsing…)En nou ja zeg, heeft die man ook nog een eigen mening! Het moest toch niet mogen…
  Ik geniet/heb genoten van het werk van Huub: de films, het autoprogramma en nu ook weer in ‘Oberon’ (kijk, dát is nu nog eens een zwaar ondergewaardeerd programma!).

  Reactie door Eh... — zaterdag 17 december 2005 @ 15.19 uur

 11. @Eh, pardon? Houd eens op met generaliseren!Net als Huub mag ik ook een eigen mening hebben en echt ik heb nog nooit een Nederlandse soap bekeken!
  Ook toneelstukken in Nederlands houd ik niet van: Het is net of ik naar een hoorspel zit te kijken, dan vind ik hoorspelen leuker, kan ik mijn eigen beeld erbij bedenken.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 17 december 2005 @ 19.37 uur

 12. Paul Verhoeven heeft het goed gezien, die ging naar Amerika. Is natuurlijk ook veel te groot voor ons kneuterland gebleken.

  Reactie door Sonja — zondag 18 december 2005 @ 11.15 uur

 13. @Sabine, wanneer je alleen schrijft ‘ben niet zo’n fan van Huub’, discussieer je niet over hetgeen hij gezegd heeft. Het gaat erom dat hij opkomt voor de rechten van mensen die een vák beoefenen, of dat nu je smaak is of niet. Niet alleen voor zichzelf, maar toevallig ook voor diegenen die iets maken wat jij wellicht wél leuk vindt!

  Reactie door Eh... — zondag 18 december 2005 @ 11.36 uur

 14. sorry, SabineKE…

  Reactie door Eh... — zondag 18 december 2005 @ 11.37 uur

 15. @14 Eh….Mijn geluid van computer is kaduk, dus helaas niets kunnen horen, had dat al eerder gemeld hier op het log en vond het dus niet meer nodig dit nogmaals te doen!
  Cultuur is al heel lang ondergeschoven kind van overheid, helaas,zit geloof ik niet zo in de Nederlanders, tenzij het iets is dat door massa’s bewonderd wordt(Endemol en consorten)

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 18 december 2005 @ 23.30 uur

 16. o man Jhonny is egt geweldig in Flodder!!!Iedere dag kijk ik op rtl naar Flodder en Jhonnie is mijn sterr held en alles…..

  Reactie door daniel Johnny fan!! — vrijdag 10 februari 2006 @ 18.33 uur

 17. computer music software

  Computer music softwar…

  Trackback door computer music software. Petrica Haggblom — donderdag 20 april 2006 @ 3.42 uur

 18. buy airline tickets online

  Buy airline tickets on…

  Trackback door buy airline tickets online. Leoux — donderdag 20 april 2006 @ 5.04 uur

 19. music and singers of the 60′s

  Music and singers of t…

  Trackback door music and singers of the 60's. Aliana Degener — zaterdag 22 april 2006 @ 18.50 uur

 20. Ass Best Parade…

  Ass Best Parade…

  Trackback door Ass Best Parade — woensdag 30 augustus 2006 @ 17.11 uur

 21. Fucking Toy Wild…

  Fucking Toy Wild…

  Trackback door Fucking Toy Wild — vrijdag 1 september 2006 @ 13.22 uur

 22. Ctc Mpc Hcd…

  Ctc Mpc Hcd…

  Trackback door Ctc Mpc Hcd — vrijdag 1 september 2006 @ 13.23 uur