Wal Mart

dinsdag 13 december 2005 :: 15.54 uur

Week van de Film ‘De donkere dagen rond Kerst’ zijn aangebroken: De ideale tijd voor film, thuis of in de bioscoop. Een deel van de blogs deze week staan daarom in het kader van de ‘Week van de Film’.

Even geleden woonde ik bij de première bij van de film Wal Mart.

Wal Mart is het grootste winkelbedrijf van Amerika, waar producten tegen zeer lage prijs worden aangeboden. Daar tegenover staat dat het personeel ook zeer laag betaald krijgt, en behandeld wordt. Het is hen verboden om zich te organiseren. Dit bedrijf is enorm succesvol, eigenlijk door de paradox die ze zelf creeërt. Want wanneer je mensen weinig betaald, zullen ze goedkope producten willen kopen en dat wordt een vicieuze cirkel.

De film laat zien hoe de concentratie van kapitaal doorgaat en hoe desastreus dat is voor de kleine(re) middenstand, hoe weinig zo’n bedrijf zich gelegen laat liggen aan alles wat met moraliteit te maken heeft, hoe de staat zo’n bedrijf jaarlijks steunt met miljarden – al of niet verkapte – subsidies, en hoe zo’n bedrijf z’n winsten kan realiseren zonder dat het de maatschappelijke kosten gepresenteerd krijgt.

Wal Mart

De film werd door Vrij Nederland naar Nederland gehaald, onder andere door journaliste Malou van Hintum. Met haar praat ik over hoe deze film tot stand is gekomen, waarom Vrij Nederland haar naar Nederland heeft gehaald, maar ook vooral over de vraag of een concept als Wal Mart ook de sprong over de oceaan kan maken. En, zijn de Aldi of een Lidl in Europa eigenlijk niet op weg naar hetzelfde concept?

Eén ding is duidelijk, Wal Mart is een praktijkvoorbeeld waartoe afwezigheid van vakbonden en beschermende regels kan leiden. Luister naar het gesprek dat ik had met Malou van Hintum. (Mp3; 4 Mb)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

186 Comments

186 reacties

 1. Geluid van computer is stuk, dus helaas niet het gesprek kunnen horen maar ik denk wel dat je gelijk hebt, alhoewel, vakbonden en dat polderen?????
  Zolangzamerhand moeten we misschien weer toe naar gezond verstand en aandeelhouders die ook waardereing op weten te brengen voor bedrijven die niet alleen voor winst gaan maar ook voor duurzaam:dus in achtneming van goede veilige werkomgeving en duurzaam naar werknemer, milieu en klant!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 16.05 uur

 2. Als werknemers erg weinig verdienen, dan is hun arbeid kenelijk ook niet erg veel waard. Dan kan een overheid wel op kunstmatige wijze door het instellen van het minimumloon de waarde van die arbeid op proberen te hogen, het resultaat is dan dat die arbeid door anderen verricht gaat worden, bijvoorbeeld schooljeugd, die met een fooi wordt afgescheept. Waarom blijft iemand tegen een ultralaag loon bij een baas werken? Heel eenvoudig, hij heeft dan zelf de waarde van zijn arbeid erg goed in de gaten, en beseft dat hij elders echt niet of zeker niet beter aan de bak komt. Een overheid die daar op ingrijpt veroorzaakt zelf werkloosheid. Het minimumloon maakt dat heel wat mensen langs de zijlijn staan, omdat de arbeid die zij zouden kunnen leveren te duur is.

  Reactie door speedfreak123 — dinsdag 13 december 2005 @ 16.13 uur

 3. @speedfreak, pleit je voor verhogen van minimum loon? Of voor meer waardering voor mensen die die weinig waard baantjes uitvoeren?Mensen hebben nog niet de keus aan herseninhoud!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 16.21 uur

 4. Het minimumloon kan maar beter worden afgeschaft. Zie waar het minimumloon toe leidt, je kunt het zelf in een willekeurige supermarkt waarnemen, alwaar het meeste personeel bestaat uit schoolkinderen. Of vind je kinderarbeid wel cool?

  Reactie door speedfreak123 — dinsdag 13 december 2005 @ 16.25 uur

 5. Nee, natuurlijk niet maar je dupeert ook de volwassen mensen, die geen ander werk kunnen doen,misschien een verbod op kinderwerk ophogen tot 18 jaar en leerplicht ook tot 18 jaar?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 16.29 uur

 6. Maar werkgevers mogen ook wel naar zichzelf kijken, alles gaat wel met voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
  In vele gebieden van de markt zitten subsidies, ook een oplossingsmogelijkheid:geen subsidie voor werkgevers die mensen onder de 18 in dienst hebben!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 16.32 uur

 7. Dan huren ze bij het uitzendbureau wel een paar polen in…. Alles wat je op dit vlak aan regulering toepast werkt uiteindelijk juist tegen wat je probeert te bereiken.

  Reactie door speedfreak123 — dinsdag 13 december 2005 @ 16.36 uur

 8. Ik weet uit betrouwbare bronnen dat het bij de Aldi ook op deze manier gaat.
  De werknemers daar mogen geen bonden inschakelen of tegenspraak hebben, anders staan ze op straat.
  Zowel het winkelpersoneel als de chauffeurs, leeftijd maakt niet uit.
  Of ze nu 20 zijn of 50, Aldi duldt geen tegenspraak.
  Sabineke, voor zover ik weet zijn kinderen tot hun 18e jaar tegenwoordig leerplichtig.
  Ze mogen wel een zakcentje bij verdienen, maar de lichtplicht is echt tot 18 jaar

  Reactie door anja — dinsdag 13 december 2005 @ 16.43 uur

 9. @speedfreak, dus maar achteroverleunen en niets doen?? Dan weet je zeker dat kinderarbeid nog gewoner wordt!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 16.46 uur

 10. Arbeid goedkoper maken. Van wat de werknemer kost aan de werkgever krijgt de werknemer minder dan de helft. Noemen ze de wig. Het maakt dat arbeid in Nederland onbetaalbaar is. Daarom draaien momenteel bouwmarkten ook als een trein, wie een klusje zelf kan klaren doet dat.
  Ik zeg trouwens niet dat één en ander gemakkelijk is, je hebt het over nogal fundamentele veranderingen van opvattingen. Bijvoorbeeld over de rol van de overheid, die zou zeker zwaar verminderd moeten worden.

  Reactie door speedfreak123 — dinsdag 13 december 2005 @ 16.52 uur

 11. Best, alleen waar blijf je met de controle?Bouwfraude maakt wat dat betreft nog al wat duidelijk!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 16.55 uur

 12. Is ook zo’n fundametele verandering, het idee dat alles gecontroleerd moet worden. De bouwfraude kon om te beginnen ontstaan door het stelsel van wetten en regels die de overheid zelf heeft opgesteld, dat meestal met een idee om rechtvaardigheid af te dwingen.

  Reactie door speedfreak123 — dinsdag 13 december 2005 @ 16.59 uur

 13. Ja, toe nu, speedfreak, alles loslaten, dan weet je zeker dat dat alles gebeurd wat er verboden is, dubbeltje eerste rang zitten zit erg ingebakken!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 17.46 uur

 14. Aha, het is de schuld van de overheid dat bedrijven frauderen. Dat ik er zelf niet op gekomen ben.

  Reactie door Gerbert — dinsdag 13 december 2005 @ 17.47 uur

 15. HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  IK WIL OOK AANDACHT, IK WORD HIER ZO VERWAARLOOSD!

  HELP!!!!!!!!!!!! :( :(

  Reactie door anja — dinsdag 13 december 2005 @ 17.49 uur

 16. “Want wanneer je mensen weinig betaald, zullen ze goedkope producten willen kopen en dat wordt een vicieuze cirkel.”

  Nee hoor, ook al verdienen mensen meer, dan nog wil men goedkope producten kopen.

  De cirkel draait dus precies andersom, mensen willen goedkope spullen en Wall-mart speelt daar op in.

  Net zoals de mensen die klagen dat veel bedrijven uit nederland vertrekken maar ondertussen wel zelf de goedkope zooi uit china kopen ipv duurdere nederlandse produkten.

  M.A.W. we doen het onszelf aan.

  Zelfs de regering doet er aan mee, waarom geen nieuwe DAF trucks voor het leger, gewoon omdat Scania goedkoper was.

  Reactie door Ronald — dinsdag 13 december 2005 @ 17.52 uur

 17. Sorry, voor de late respons Anja, volgens mij is leerplicht nog tot 16 jaar, i.v.m. vroegtijdigschoolverlaten probleem (mooi galgje woord)dubt men nu om het te verhogen naar 18 jaar!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 17.55 uur

 18. @Sabineke, er geld fulltime leerplicht to 16 jaar en daarna tot 18 1 dag in de week leerplicht.

  Reactie door Ronald — dinsdag 13 december 2005 @ 17.57 uur

 19. Ronald, hoe graag ik ook mijn best doe, mijn portemonnee laat niet toe om altijd bij scharrelslager, biologisch, etc. te kopen, zo ook met kleding, trouwens is er ten aanzien van kleding al een overkoepelnde waarborg dat er niet in sweatshops wordt gewerkt, hetzij in eigen land hetzij elders?
  Paar jaar terug een doc over gezien van bekende merken als Hillfiger, Nike, etc.Daar wil je dus ook geen kleding van hoe goed ze het ook proberen te combineren door te doneren aan hulp projecten.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 18.00 uur

 20. Aaaahh….arme Anja :P

  Reactie door Gerbert — dinsdag 13 december 2005 @ 18.01 uur

 21. Bedankt Ronald, van die ene dag tot 18 wist ik niet.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 18.02 uur

 22. @Sabineke, jij misschien wel, maar maak dat de rest van den ‘Ollanders eens duidelijk, dat de eerste stap voor het behoud van je eigen werkgelegenheid is dat je de produkten van eigen bodem koopt ipv de goedkopere produkten uit china e.d. landen.

  Ik vind ook dat er een wet moet komen dat de overheid verplicht wordt dat ze alleen buitenlandse produkten mogen kopen als er in Nederland geen alternatief wordt geproduceerd.

  Reactie door Ronald — dinsdag 13 december 2005 @ 18.12 uur

 23. geen dank trouwens

  Reactie door Ronald — dinsdag 13 december 2005 @ 18.13 uur

 24. Dat krijg je volgens mij niet voor elkaar, Ronald, met die steeds groter wordende globalisering; alles gaat tegenwoordig nog maar alleen om meer winst, hoe die behaald wordt maakt niet uit.Mijn pleit zou zijn subsidies alleen voor hen die duurzaam op alle gebieden bezig zijn, of werknemers kortingen of zo.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 18.22 uur

 25. wal mart=cap mart=geen uitzondering

  mooie suggestieve beeld!,maar, war zijn de armen?

  Reactie door gaf — dinsdag 13 december 2005 @ 18.45 uur

 26. @17 Sabineke,

  Dit was anders bedoeld, ik hoop dat je hem doorhebt. ;)

  Reactie door anja — dinsdag 13 december 2005 @ 18.53 uur

 27. Volgens mj kan ik je dan niet helpen?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 19.01 uur

 28. @27 zie je raad @303 aan mij, onder het beroemde stuk RV. Ook hier zijn ze weer aan de gang, je trapt er in geloof ik. :(

  Reactie door anja — dinsdag 13 december 2005 @ 19.35 uur

 29. @20 Gerbert, niets arme Anja, t’is even dóórdenken.

  Reactie door anja — dinsdag 13 december 2005 @ 19.41 uur

 30. ik raad je dan ook de southpark aflevering “something wall mart this way comes” aan. Iets grappiger, maar met dezelfde boodschap.

  Reactie door Xaviera — dinsdag 13 december 2005 @ 19.45 uur

 31. Off Topic,
  maar deze link wil ik niemand -en vooral Anja niet- onthouden…..

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/article30273041.ece?rss

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 13 december 2005 @ 19.58 uur

 32. Geweldig, die zuider buren, Anja, lezen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 20.06 uur

 33. @ 30

  Vreselijk, zo´n Van den Bossche… een typisch probleemgeval waardoor vele mensen nu in de shit zitten.

  Zo´n gezellige politica die maar blijft uitgeven en uitgeven, zonder te weten waar het geld vandaan moet komen.

  De bomen groeien de hemel in. En nog meer voor een ieder en laat het bier maar vloeien! Laat ze vooral kijken wat een gezellig land Belgie inmiddels is gewonnen, waar 1 op de 3 stemmers inmiddels extreem-rechts stemt.

  De trut.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 13 december 2005 @ 20.12 uur

 34. Laat ze vooral kijken wat een gezellig land Belgie inmiddels is gewonnen
  Leuke Freudiaanse verspreking?

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 13 december 2005 @ 20.18 uur

 35. @ 34

  Oops. Te snel getypt. Maar hoezo Freudiaans?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 13 december 2005 @ 20.40 uur

 36. dat bedrijven als de lidl en aldi goedkoper zijn heeft niks met het personeel op de werkvloer te maken .ze kunnen deze mensen makkelijk fatsoenlijk betalen .ze zijn goedkoper omdat ze goedkope producten van slechte kwaliteit verkopen .veel van die producten profiteren van de eu landbouw subsidies.zodat we ze alsnog duur betalen .de marges bij deze bedrijven zijn dik genoeg om fatsoenlijke arbeids omstandigheden te garanderen .biologische producten zijn helemaal niet zo duur als je ze consumeerd in de hoeveelheden die je er van nodig hebt .

  Reactie door ,texas, henkie — dinsdag 13 december 2005 @ 20.52 uur

 37. Het draait natuurlijk om omzet en marge. Bij een groothandel verdient het personeel bijvoorbeeld beter dan bij een supermarkt. Ondanks de kleinere marge van de groothandel heeft die een omzet die vele malen groter is dan van een supermarkt, dat bij een geringere inzet van personeel. Op die manier is er voor de groothandel dus meer ruimte om het personeel beter te betalen. Door het personeel beter te betalen kunnen ze ook meer eisen aan het personeel stellen. Helaas is het zo dat vakken vullen bij de Appie Heyn nou eenmaal niet tot de hoogstandjes van de arbeidsmarkt behoort, het is kortom gewoon laag gewaardeerd werk.

  Reactie door speedfreak123 — dinsdag 13 december 2005 @ 21.18 uur

 38. @ 34 Enrico
  misschien ten overvloede,
  ‘gewonnen’ is iets door inspanning verkregen
  Een Freudiaanse verspreking is een verspreking waarbij iemand per ongeluk iets zegt wat hij eigenlijk niet wil zeggen, maar onbewust wel begeert, en dus (wellicht onbewust of ontkend) speelt in de geest van de spreker.
  Maar het was eigenlijk niet meer dan een kwinkslag hoor!

  groeten terug!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 13 december 2005 @ 21.46 uur

 39. ;-)

  Reactie door ad — dinsdag 13 december 2005 @ 21.50 uur

 40. @31 Hoi Wattenstaafie,

  Ik had het hier al op nieuws gezien. Gaaf!
  Trouwens weet je dat het zelfs ooknog een héle slimme tante is?
  Dit nieuws deed me nou een ècht goed. En dan worden de Belgen vaak voor dom aan gezien. ;)

  Reactie door anja — dinsdag 13 december 2005 @ 21.54 uur

 41. @Anja, volgens mij valt dat met deze persoon wel mee maar misschien weet jij meer?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 13 december 2005 @ 21.56 uur

 42. @ 38

  Wattenstaafie,

  Het begrip Freudiaans is mij niet onbekend, maar ik zocht even in mijn geheugen of ik ooit de behoefte had gehad om Belgica te annexeren. Maar integendeel.

  Ciao,

  Reactie door Enrico — dinsdag 13 december 2005 @ 21.56 uur

 43. @32 Sabineke,

  Ik zit hier toch tussen zo’n gaaf volkje, dat wil je niet weten.

  Trouwens goeie link hè van wattenstaafie.

  Heb je mijn hint trouwens begrepen?
  En ook hier kunnen ze het weer niet laten.
  Wat zou dat toch zijn?
  Misplaatste jaloezie, minderwaardigheidscomplexjes?
  Ik heb géén idee, maar ook metéén weer dat schelden en dat dénigrerende gedrag.
  Het valt mij op dat sommige mensen hier echt op afhaken, moeten m.i. niet doen, zo worden deze ******* op hun wenken bediend.

  Ik geniet nog even ná. Fijne avond nog. 8)

  Reactie door anja — dinsdag 13 december 2005 @ 22.04 uur

 44. @41, Sabineke, er zijn er meer aan de gang.

  Reactie door anja — dinsdag 13 december 2005 @ 22.06 uur

 45. @38
  tou’che

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 13 december 2005 @ 22.10 uur

 46. @ 42 natuurlijk
  tou’che

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 13 december 2005 @ 22.11 uur

 47. “Zo’n tweedeling van de samenleving wijzen wij in België af”, aldus Van den Bossche.

  Daarom hebben ze daar zeker nog steeds een tweedeling tussen Wallonië en Vlaanderen…

  Reactie door speedfreak123 — dinsdag 13 december 2005 @ 22.45 uur

 48. Salonsocialiste Van den Bossche, die haar baantje aan haar vader te danken heeft…

  Reactie door Ann Coulter — dinsdag 13 december 2005 @ 22.50 uur

 49. Ja ik ga morgen ook nog even naar de Wal Mart in El Paso Texas.

  Je hebt daar inderdaad al een Levis voor nog geen 30 dollar. En zo hoort het ook.

  Maar kijk, je moet ook kijken naar de wet van oorzaak en gevolg he? En wat is hiervan de oorzaak. Wal Mart kun je trouwens ook vergelijken met de eigenlandse Aldi en alle bedrijven, die schaalvergroting nastreven en de Aldi heeft bij de bonden ook al geen goede naam.

  Maar zonder de Aldi Jan Marijnissen, zouden er heel veel gezinnen een groot probleem hebben. En ook zonder de Wal Mart denk ik in de VS. Wat is de oorzaak van de NOODZAAK van mensen, om daar te gaan shoppen? Want ook ikzelf betaal graag wat extra voor een fijne winkel en een fijne kwaliteit. Ook ik betaal graag wat extra voor een label met Made in Holland in plaats van Made in China.

  En dan moet je toch weer bij deze regering zijn, en helaas bij zovele andere regeringen. regeringen die ons uitknijpen als citroenen, met hun hoge lasten en rekeningen hun heffingen. De regering is de aanjager van de negatieve Wal Mart spiraal. Het regeringsbeleid is de oorzaak en de Wal Mart en Aldi zijn het gevolg. Heel simpel. De regering gaat vrolijk verder met het beleid, dus er zal nog meer schaalvergrotting komen en nog meer bedrijven zullen het loodje leggen.¿Concurrentie? Ook dat wordt marginaal.

  Hier, waar ik nu zit in de VS en ook in Mexico heb ik bij de bevolking geinformeert wat zij betalen voor energie. Dat is een schijntje voor wat wij in Nederland moeten betaleÑ. Zelfs in een E.U. land als Spanje is het vele malen goedkoper. Dat zijn de aanjagers van deze rampspoed.

  En toch weer vrolijk in 2007 stemmen voor een kabinet Bos en Balkenbrij en met wellicht van Aartsen als man achter de schermen met Shell en Unilever en ABN Amro als beleidssoufleurs….

  Nederland wordt toch eens wakker.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 13 december 2005 @ 22.59 uur

 50. #4 Speedfreak

  Het afschaffen van het minimumloon is geen garantie voor de afschaffing van kinderarbeid. En kijk jij maar eens wie er de vakken zitten te vullen avonds in Nederland. Die horen achter hun huiswerk te zitten.

  In de VS en Mexico is er ook geen mimimumloon, maar ik zie hier talloze kinderslaven aan het werk onder de 10 jaar.

  Heb gisteren nog met eentje gesproken…verdiende 170 peso voor 7 dagen in de week werken en van 8 tot 20.00 op een marktkraam. Hoeveel dat is? Ongeveer 13 euro. Daar kun je nog geen fraktie van je energierekening mee betalen in Nederland. Wat moet er dus in Nederland eerst gebeuren voor je dat minimumloon naar beneden kwakt of afschaft??

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 13 december 2005 @ 23.07 uur

 51. #16 Ronald

  Ha ha die is goed zeg.

  Dus als jij de staatsloterij wint, dan blijf jij nog rijden in je tweedehandse Daihatsu Charade of Suzuki Alto en dan blijf jij nog steeds het 1 euro’brood kopen bij de Edah en de Aldi??

  Nee, ik niet hoor, want ik vind kwaliteit belangrijker dan de prijs, als ik het me kan veroorloven. En zo denken heel wat andere mensen er ook zo over. Ik betaal er graag voor. Hier in de V.S. kijk ik bij de kleding ook al eerst in de label waar het vandaan komt.

  Reactie door ReneR — dinsdag 13 december 2005 @ 23.15 uur

 52. @ 49

  Rene,

  Ik snap er niks van. Betalen ze bij Albert Heijn nu al in peso´s?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — dinsdag 13 december 2005 @ 23.16 uur

 53. #37 Speedfrak

  Onzin wat je daar schrijft.

  Mijn vrouw werkt toevallig bij de Aldi en haar loon is heel goed te noemen. Bovendien heeft de Aldi een prestatiebonus, wat bij veel andere winkels niet het geval is. Bij de Aldi is het echter dan ook flink aanpakken geblazen. Daar is niks op tegen, daar is die bonus ook voor. En daarom heb je als Aldi werkneemster vaak ook nog een streepje voor als je bij een Edah of Albert Hein gaat solliciteren.

  Ze heeft echter een half jaar geleden ook nog even gesolliciteert bij Lucas Klamer, een groothandel voor bedrijven. Ze ging er evenwel wel flink op loon achteruit als ze daar verder mee in zee was gegaan!!

  Reactie door ReneR — dinsdag 13 december 2005 @ 23.21 uur

 54. Enrico

  Ik zit hier in Mexico al reeds nu 2 maanden, vlak bij de grens met Texas. Ik ben hier aan het werk. Volgende week kom ik thuis.

  Ter info.

  Reactie door ReneR — dinsdag 13 december 2005 @ 23.23 uur

 55. Je kunt niet stellen “het is onzin”, je kunt stellen dat je een andere ervaring hebt. Toevallig ken ik de Lukas Klamer, die tegenwoordig gewoon Makro heet. Toevallig ken ik ook wat mensen die daar werken, en daar zijn gaan werken vanwege het hogere salaris dan bij Appie Heyn. Toevallig ken ik ook de Sligro… Daar werken feitelijk alleen volwassenen… Toevallig heb ik nergens beweerd dat de arbeidsvoorwaarden bij de Aldi zo slecht zouden zijn… Over het algemeen, en dat kan in idividuele gevallen natuurlijk verschillen, zijn de salarissen in de detailhandel niet erg hoog te noemen en in de groothandels hoger te noemen. Het zijn dan ook twee verschillende CAO’s.

  Reactie door speedfreak123 — dinsdag 13 december 2005 @ 23.43 uur

 56. Een groot deel van wat te koop is bij WalMart is ‘Made in China’. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hun fabrieken nu in Azie, omdat dat goedkoper is. En dus staan vele arbeiders in de VS op straat, hebben weinig geld, en kopen of zoeken werk bij WalMart…

  Reactie door koen — dinsdag 13 december 2005 @ 23.53 uur

 57. Tja het is wat, lastige tijden, keuzes, keuzes en nog eens keuzes en heel veel hokjes waar je uit kunt kiezen, soms past een mens niet in welk hokje dan ook en dan, weer kiezen.Als je geen werk kunt vinden dan vakkenvullen, moet niet uit maken en ook het leven van de kinders wordt steeds duurder, ik kan me best voorstellen dat ze daarom willen werken, het wordt voor Pa en Ma toch ook steeds lastiger om voldoende in huis te halen qua euro(‘s)

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 0.35 uur

 58. #50 Enrico

  Ik ben op dit moment werkzaam in Mexico voor een amerikaans bedrijf. Vandaar.

  Reactie door ReneR — woensdag 14 december 2005 @ 0.47 uur

 59. Uiteindelijk komt er een dag dat robots het werk kunnen doen dan hebben en kan het grote extermineren beginnen.

  Tot die tijd in gecontroleerde slavernij het hoogst haalbare.

  Het leuke is dat de indoctrinatie van de media zo goed werkt dat de mensen denken dat ze vrij zijn…

  Als ik een vogel van tak tot tak zie vliegen en op een mooie plek zijn nestje zie bouwen dan weet ik het, die vogel is vrijer als een mens.

  Reactie door Toine — woensdag 14 december 2005 @ 0.50 uur

 60. Speedfreak

  Ja, ok, jij hebt een andere beleving over wat een goed salaris is dan wij. En inderdaad ik ken de naam Makro en Lukas Klamer is daar onderdeel van. Laten we elkaar geen vliegen af gaan vangen.

  Maar de Makro levert geen beste bijdage aan deze samenleving als je bekijkt, hoe tegenwoordig men daar omgaat met het aannemen van personeel. In Groningen zouden er even 300 banen zeg maar komen, zo liet men in een persbericht weten. Nou, wij allebei dus solliciteren en wat bleek??

  Ze denken daar mensen blij te kunnen maken met 300 banen van slechts 20 uur per week, nou, daar zijn de langdurig werkelozen erg blij mee he? De rest mag worden aangevult door de WW of sociale dienst, ben je dus voor noppes aan het werk. Ja, als je partner al een fultime baan heeft waar de rekeningen van kunnen worden betaald, dan is het mooi meegenomen, dan wordt je dus via Makro dus 2 verdiener. Van die 300 parttime banen waren er slechts een stuk of 4 fulltime banen, die je alleen maar mocht krijgen, als je heel veel ervaring had in de groothandel en allerlei papieren had. Ze gaven geen fulltime banen weg, vanwege de maximale flexibiliteit, zo zei men. Ja, ha ha, als er eentje ziek is in de andere shift, dan mag jij dus even die dienst overnemen.

  Nee, een gezin moet kunnen rekenen op een inkomen van tenminste 40 uur, om een beetje toekomstperspectief te kunnen hebben. En zelfs dan is het vaak nog moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen hoor. Heb ik mij op de voorlichting ook nog laten vertellen dat Makro, net als de Aldi ook duits is….de aandeelhouders zijn zeker familie van elkaar.

  Het is inderdaad zoals je zegt slecht betaald over het algemeen in deze branche. Net als de horeca trouwens. Ik zit te wachten op het systeem, dat men alleen nog maar vanuit de stoel hoeft te winkelen en dat alles zo met robotjes bij je thuis wordt bezorgt. De droom van elke werkgever is al dichterbij dan je denkt.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 14 december 2005 @ 1.03 uur

 61. #58 Toine

  Ha ha, zoiets schreef ik ook al net, en ja het is een somber beeld. Als je een beetje inzicht hebt en de boel in grote lijnen volgt, dan zit dat er dus inderdaad aan te komen.

  Misschien wordt het tijd, om in Den Haag en in het parlement ook maar een paar computers te zetten in plaats van elke 4 jaar weer dezelfde foute corrupte kliek aan de macht te helpen.

  Reactie door ReneR — woensdag 14 december 2005 @ 1.07 uur

 62. #56 Sabineke

  De kinderen zullen steeds meer wel moeten….net als vroeger voor en vlak na de oorlog. Mijn moeder moest van mijn oma maar gauw van de lagere school af, want er moest geld verdiend worden. Zodoende heeft ze tot en met 5e klas gehad lagere school.

  Ook ikzelf ben om te verdienen niet verder gaan studeren. De kosten van studie en boeken etc. kon mijn moeder niet opbrengen. Ze zat in de bijstand.

  Het moge duidelijk zijn, dat Balkenende verder wil gaan eventueel met Bos om dit soort oude normen en waarden in ere te herstellen.

  Reactie door ReneR — woensdag 14 december 2005 @ 1.15 uur

 63. Tja, ReneR, die goede oude tijd, he!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 1.17 uur

 64. Ja….zucht, ik begin er steeds meer naar teverlangen.

  J.Marijnissen:

  Je haalt in je stuk ook nog de vakbonden aan. Het komt echter vrees ik steeds meer op de werkgever aan, in hoeverre hij of zij een geweten nog heeft ten opzichte van zijn zakelijke methoden.

  Want kijk nou naar Nederland, naar die bonden. Waar heb je nog vijanden voor nodig, als je zulke vrienden hebt?

  Reactie door ReneR — woensdag 14 december 2005 @ 1.52 uur

 65. Wat ik vooral jammer vind, is de druk op de kinderen, het huisje boompje beestje wordt steeds lastiger te realiseren en dan straks ook weer zorgen voor Pa en Ma als ze het kunnen opbrengen en anders toch ook schuldgevoelens indien niet mogelijk, ik bemerk dat nu al bij onze oudste(21), goed stel hersens maar die 2e fase heeft veel bij hem verpest, hij studeert uit huis, krijgt 220 euri beurs, zijn kamer kost al 210, hij roeit niet onverdienstelijk, mag trainen voor de bond, moet(?)9 x trainen in de week, wij sponseren hem met 50 euri in de 2 weken)meer kan helaas niet, maar moet dus ook werken, arme kind heeft geen tijd om aan zijn …te krabben en komt dus tijd en geld tekort om regelmatig thuis te zijn, eigenlijk alleen om zijn 50 euri te halen, zo voelt ie dat, voor mij onzin maar ik snap het wel!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 2.05 uur

 66. Dag, ik ga geen MP3 tjes beluisteren. Als je wat te melden hebt, kan dat ook gewoon in tekstformaat.

  Reactie door geldwolfje — woensdag 14 december 2005 @ 6.52 uur

 67. Voor de slapers onder ons en voor de meesten niet zo’n prettig bericht: die “sprong” over de oceaan heeft Wal Mart al gemaakt. Engeland is er al, zo goed als, door ‘overgenomen’. Het is ook geen bedrijf dat hierachter zit, maar ‘n mentaliteit, ‘n ‘moraal’, of liever gezegd, ‘n grenzeloos en perfide gebrek daaraan.

  Reactie door Boudewijn — woensdag 14 december 2005 @ 7.41 uur

 68. @47

  België 2-deling Wallonië en Vlaanderen.
  Verdiep je nu even in de geschiedenis voordat je commentaar levert zonder inhoud.
  In ieder geval is in het sociale stelsel hier ieder gelijk.

  Het hoe en wat zoek je zelf maar uit, dat ga ik je niet voorkauwen.

  @48

  vd Boscche een salonsocialiste?
  Is dit soms waar het schoentje wringt?
  Alleen omdat ze kritiek heeft op rechts en zij zelf socialiste is?
  Ik kan je vertellen dat het hier om een dame gaat met een héél goed stel hersens en die een prima kijk op de zaken heeft.
  En dat zij daar dank zij pappie zou zitten, nee hoor, dit heeft zij zelf bereikt, zonder de benódigde capaciteiten kom je namelijk niet op deze post.

  Trouwens bèn èrg benieuwd wat jij bereikt hebt, zònder de hulp van je pappie.
  Of sta je gewóón wat langs de kant mee te brallen in de hoop medestanders te vinden voor je inhoudsloze opmerking?

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 8.46 uur

 69. wal mart is overbodig als mensen voor kwaliteit en duurzaamheid kiezen .nieuwbouw huizen van nu worden gebouwd met een levensduur van max 30 jaar .mensen gaan met de auto naar snelfitters als kwikfit om goedkope zooi te laten monteren door mensen die niet te zake kundig zijn .mensen kopen boormachines van 25 euro bij bouwmarkten die een draaitijd (levensduur )hebben van 30 uur en je dan kunt weggooien .mensen moeten zonodig de laatste eletronische apperatuur en g.s.m.tjes hebben .als je veel wil moet je veel werken .zo simpel zit het in elkaar .
  de ,bazen , hebben geld zat .maar liegen dat het barst .neem de diefstal in grootwinkel bedrijven .de schade hiervan is volledig af te boeken van de winst . dus de directies nemen wat flessen wijn of andere dingen mee .want wat geeft dat nou ?het volk op de vloer krijgt toch de schuld .

  Reactie door ,texas, henkie — woensdag 14 december 2005 @ 9.19 uur

 70. Ik ga anders naar kwikfit om Pirelli, en als ik in een rijke bui ben Michelin te laten monteren…. Verder zijn het bij kwik-fit gewoon automonteurs. Bij de bouwmarkt kun je ook gewoon een Bosch kopen…. Maar iemand die niet vaak boort heeft dat gewoon niet nodig, dus dan is het goedkope krotje een wijze keus.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 10.24 uur

 71. Speedfreak, prettig als je een keuze kunt maken, sommigen hebben die keuze niet en zitten dus opgescheept met een boor machine van 30 euro en moeten die na 30 x vervangen!Een harde wereld, we moeten er maar aan wennen????

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 12.36 uur

 72. Hé Speedfreak, zullen we dan ook maar meteen de bijstand afschaffen, de WAO, de WW enz. Daar heb je vast ook wel een paar kromme redeneringen voor.

  Reactie door Steven — woensdag 14 december 2005 @ 13.18 uur

 73. Niet afschaffen, maar zodanig hervormen dat slechts de mensen die dat echt nodig hebben er voor in aanmerking komen. Verder lijken de kromme redeneringen ergens anders vandaan te komen. Overigens heeft het socialistische Amsterdam de leeftijd dat iemand in aanmerking kan komen voor bijstand verhoogd naar 27 jaar, en het werkt, wonder boven wonder blijkt de werkloosheid onder jongeren spectaculair terug te lopen. Verder ben ik er sterk voor om werknemersverzekeringen als WW en WAO vrijwillig te maken, dan zal vanzelf blijken hoe ver solidariteit in het echt gaat… Dat is niet ver. Ik kijk verder even naar die massa leerlingen die het VMBO niet afmaken, of op andere manier echt uit de boot vallen. Moet een maatschappij opdraaien voor een totaal gebrek aan inzet? Dacht ut niet.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 13.44 uur

 74. Spitfriek 4: `Het minimumloon kan maar beter worden afgeschaft’

  Welja, want Polen en aanverwant Oostblok is met hongerloon tevreden, op last van de EU-Comecon moet de Néderlander dat dan ook maar zijn!
  Beter idee: geen kinderbijslag meer voor dikverdieners, hun pensioen afromen en
  afgelopen met slaatjes slaan uit eigen huisbezit. Dat is rechtvaardig, de overheid heeft de keus het niet te doen maar dat zal zich wreken door massastakingen en anarchie door degenen die toch al niks meer te verliezen hebben.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 14 december 2005 @ 14.28 uur

 75. speedsfreak, jongeren werklozen gestegen naar 13,6%.Tav jongeren uitval op school, zou het ook niet aan onderwijs kunnen liggen?Vmbo te leertechnisch i.p.v.ambachtschool van vroeger???

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 14.30 uur

 76. Jaja, daar zijn we weer op het aloude stokpaardje, het beroven van mensen die hard werken en daardoor er materieel beter voorstaan zou gerechtvaardigd worden omdat ander de minder verdienenden weleens criminele trekjes zouden kunnen gaan vertonen…. Bestaat een woord voor, afpersing is dat. Maar met dat beroven van de rijken, de door de gemiddelde SP-er alom gehate groep, die er wel voor zorgt dat in dit land welvaart heerst, bereik je slechts dat de loonkosten stijgen, en dat nog meer mensen zo langs de zijlijn blijven staan. Het is voor sommigen kennelijk maar moeilijk te bevatten dat een werkgever slechts personeel aanneemt als dat personeel minder kost dan dat het oplevert. Massastakingen? Ach staken is een recht, het staat de werkgever vervolgens vrij om eens te bezien of tijdelijke dienstverbanden uitgebreid moeten worden naar onbepaalde tijd, of er nog wel personeel aangenomen moet worden, of er niet per ongeluk bedrijfsonderdelen beter naar andere oorden overgeheveld kunnen worden, en dan zitten we hier allemaal fijn rechtvaardig met een grote club mensen die nooit meer aan de bak komt. Unilever hevelt al 80 % van zijn productie over naar andere oorden… Vast en zeker omdat hier in Nederland met zijn torenhoge loonkosten de productie nog lonend is…. En heel rechtvaardig vluchten steeds meer mensen met poen het land uit… Ik kan ze geen ongelijk geven, ze zien de helft van hun waarde geroofd worden om kansloze figuren die nooit een slag werk hebben verricht te onderhouden. En zo houden we een rechtvaardige doch sombere verarmde maatschappij over, waarin men wel uitkijkt om iets meer te presteren. Robin Hood was een ordinair misdadiger… Praktijken die daar veel weg van hebben zijn dus misdadig te noemen.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 14.46 uur

 77. @76 Dank je.
  Ik ben het land uitgevlucht, barst van de poen, heb een pracht van een villa en een lap grond dat wil je niet weten. Misschien heb ik er ook nog wel 8 paarden lopen.
  Eet ook elke dag kaviaar, natuurlijk wèl met champagne erbij, want dat hoort bij mijn stand nietwaar?
  Eindelijk gerechtigheid. Ik ben een RECHTVAARDIG MENS! :P

  Ooit weleens over nagedacht dat er mensen zijn die om àndere redenen Nederland verlaten?

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 14.56 uur

 78. @sabineke: De aansluiting van het middelbaar onderwijs op de buitenwereld of vervolgonderwijs is al jaren bedroevend te noemen. Mijn indruk is dat men dat wel wil verbeteren. Maar voordat je effecten van onderwijsveranderingen ziet ben je minimaal 4 jaar verder. Zo krijgt de maatschappij nu de rente opgediend van de basisvorming, de tweede fase en de invoering van het VMBO. Wie er tegen was werd maar negatief gevonden….

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 14.56 uur

 79. @anja: Jij bent naar de belgen overgelopen… Ik zeg even niets… Goedkoop wonen, liberalere samenleving, ander belastingsysteem, respect voor bezit.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 14.58 uur

 80. Sorry, speedfreak, te kort door de bocht wat mij betreft!Alles gaat 2 richtingen uit!Mensen die een beter gevulde portemonee hebben willen graag gebruik maken van mensen die het minder hebben zodat de eerste groep de nare karweitjes niet hoeft te doen, kortom ze hebben de zg. mindere net zo nodig als omgekeerd!Alleen mogen er geen economische vluchtelingen zijn en bedrijven wel!
  Volgens mij met 2 maten meten, handig doch niet eerlijk!En even voor de duidelijkheid, ik heb nog nooit in een uitkeringssituatie vertoefd, ben wel vroegtijdige schoolverlater VWO, die nuttiger dacht te kunnen zijn voor doodzieke ouder en dus maar met 17 de verpleging in ging!Een beroep dat ook niet de waardering krijgt die het verdient!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 15.04 uur

 81. @78
  Je zegt inderdaad even niets.
  Eigenlijk zeg je de hele tijd al niets.

  Je wéét niet waar je over lult knul.
  Maar jà, dit gaat hier over zaken die niet wiskundig te brijpen zijn.
  Ik kan je wel zeggen, dat alles wat ik nu heb, allemaal met eigen handen is verdiend. Daar heeft geen ander aan mee betaald.

  En niets géén liberale samenleving hier, de mensen zijn hier héél wat socialer voor elkaar als dat in Nederland is.

  En als jij alles geloven wilt wat je leest, dan heb je een héél groot probleem.
  Zie even @77
  Volgens mij ben jij een wiskundig sommetje wat niet op te lossen valt.

  En wat belastingen betreft; ik wil je wel even wakker schudden hoor, België is geen belastingparadijs meer. Al jaren niet meer, het is zelfs duurderdan Nederland.

  Maar dat kun jij natuurlijk niet weten, als je nooit verder dan Amsetrdam komt is je zicht wat beperkt.

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 15.08 uur

 82. Ah, anja laat even zien wie zij is… Iemand die weinig kaas heeft gegeten van economie lijkt het. Ik zou “lullen”…. Oh, en anja, die weet het allemaal toch zo goed hoe het hier in Nederland zit… Daarom is ze hem naar België gepeerd. En precies om de reden dat de meeste mensen die die stap zetten dat doen, ze zijn het beu om de fiscus te voeden…. Overigens woon ik niet in Amsterdam, maar in een riante vrijstaande villa ergens in Midden Nederland…. Ook met eigen handen opgebouwd…. Ik denk er niet over naar België te vertrekken. Verder is het vreemd om te veronderstellen dat liberaal niet sociaal zou zijn.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 15.17 uur

 83. Speedfreak, liberaalsociaal is volgens mij een contradictie in termino.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 15.26 uur

 84. democratie is social,
  Social democratie is een illusie,omdat het zegt dat democratie anders dan social kan.
  Be careful

  Reactie door gaf — woensdag 14 december 2005 @ 15.34 uur

 85. @81
  Was nog even vergeten mijn vakantieverblijf in Zuid-Frankrijk te vermelden.
  Daar komt dan nog een villa aan de Costa bij en een chàlet in de Ardennen.
  Maar jà, dat is bijzaak, een kniesoor die darop let.
  Trouwens ‘t is je geraden, dat je niet naar België komt, we houden het graag gezond hier.
  En de reden waarom ik naar België ben gegaan, zal voor jou altijd een raadsel blijven.
  Opgeblazen kikker!

  Trouwens veel geluk met je riante villa in het midden van het land, hoop voor je dat het daar over 50 jaar niet onder water staat.

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 15.38 uur

 86. @79 Sabineke,

  Even voor de duidelijkheid, alles wat ik hier neerzet is slap geouwehoer natuurlijk. Dat had je hoop ik wel in de gaten.
  Niets geen economisch vluchteling, je zou het eerder kunnen vergelijken met zelfbehoud. Het hoe en waarom? Blijft helaas een raadsel zolang die SF123 hier nog tussendoor zit brullen.

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 15.44 uur

 87. Walmart zit wel in europa: in Groot-Brittannië en Duitsland.

  In New York (USA) mogen ze bijv. NIET vestigen. Immers, Amerika is een land bestaande uit staatjes met veel (lokale) raamwetgeving.

  Interessant zou het zijn als bijv. Ewout Irrgang eens gaat praten met een duitse medewerker van sociale zaken / bedrijvigheid, om te zien hoe duitsland het werknemerschap aldaar voor walmart aan banden legde, of dat ook de duitse werknemers ‘lokaal maar toch onder amerikaanse regels werken’. Idem voor GB.

  De reden dat ze zo groot zijn is omdat er bij veel US geld ook geld bij komt.
  Zij zijn inderdaad de goedkoopste schat ik in, met het grootste assortiment.

  Ze kopen bedrijven als (tommy) Hilfiger e.d. gewoon op.
  Dan is de circel rond, indirect werken veel arme lonen landen burgers voor wal-mart.
  En de armen kopen wal mart door enorme omzetten toch rijk.

  Reactie door Barend. — woensdag 14 december 2005 @ 15.48 uur

 88. PS: jaaromzet wal-mart in slecht jaar 2005 : +- 285 milJARD dollar

  Uit china halen ze momenteel 12 milJARD dollar.

  Reactie door Barend. — woensdag 14 december 2005 @ 15.52 uur

 89. capital right
  Page 1
  QUESTIONNAIRE: Is Venture Capital Right for Your Business?
  Venture capitalists are looking for certain types of investments. Does your business fit their
  criteria? Even if it does, you may not want to make some of the commitments that come with
  venture capital. This self-assessment will help you decide whether you and a venture capitalist
  would consider each other a good match.
  THE VENTURE CAPITALIST’S DESIRES
  Yes/no
  Does your company have a strong management team?
  Do members of the management team complement each another?
  Do members of the management team have experience in the key areas of the
  company?
  Do the owners have a significant financial stake in the business?
  Has the company made a realistic forecast of its financial requirements for the
  next three years?
  Is there evidence of a growing sustainable demand for the company’s products or
  services?
  In the company’s market, does it have, or is it positioned to have, a clear
  competitive advantage?
  Is there a national or global marketing niche strategy for the core business?
  Is there a commitment to research and development?
  Is there a potential for a consistent above-average growth rate in sales and
  revenue?
  Is there good potential for a high rate of return?
  Page 2
  Is there a clearly stated exit strategy for the venture capitalist?
  YOUR COMPANY’S DESIRES
  Yes/no
  Are you willing to give a venture capitalist an ownership position in your
  business?
  Are you willing to give a venture capitalist a seat on the board of directors?
  Are you prepared to treat a venture capitalist as a business partner?
  Have you prepared a comprehensive business plan?
  As part of courting a venture capitalist, will you develop a list of issues with
  special significance to your business?
  Will you make whatever investigations are needed in order to address those
  special issues?
  Are you willing to spend time with a venture capitalist to discuss all aspects of
  your business?
  Can you let go of some of your emotional involvement as the founder/owner of
  your business?
  Are you willing to make future decisions only after discussions and negotiations
  with others?
  If you have answered “yes” to all or most of these questions, venture capital may be a financing
  option for your business. If not, venture capital may not be for you, or may be an option only
  with a great deal of preparation on your part.
  http://216.239.59.104/search?q=cache:DnBN1-KNKCAJ:careers.findlaw.com/firmsite/attachments/BE6_e_questionnaire_IsVentureCapitalRightForYourBusiness.pdf+capital+right&hl=nl

  Reactie door gaf — woensdag 14 december 2005 @ 16.28 uur

 90. @Anja, ik had het in de gaten, moet nu even met familie bezig zijn, tot later wellicht!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 16.52 uur

 91. Op 76 wordt door het element Spitfriek weer met een dikke aardappel uit de krop gebrald: `het beroven van mensen die hard werken en daardoor er materieel beter voorstaan’

  God, waar haal je het gore lèf vandaan om dit op een socialistisch weblog te durven uitblaten alsof jij hier de dienst uitmaakt! Het is natuurlijk andersom, woekeraars en uitzuigers zorgen ervoor dat door winstmaximalisatie werkgelegenheid in eigen land verdwijnt.
  Ik hoop dat iedereen deze kwal zijn vèt
  durft te geven!

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 14 december 2005 @ 16.57 uur

 92. (70)stumperd .dat is wat ik bedoel punt 1 is het prijsverschil tussen pirelli en michelin niet zo groot .ook deze grote concerns trekken de markt naar zich toe .om straks een monopoly op de banden markt te hebben .bij kwikfit werken geen gekwalificeerde monteurs .vandaar dat ze alleen maar banden,olie ,en uitlaten mogen monteren .en een duurzame boormachine is ten lange leste het goedkoopst .jij bent voor mij de perfecte klant die denken alles te weten .want op de goedkope shitzooi zit voor mij de hoogste marge ! geld ook voor de lidellen aldi .

  Reactie door ,texas, henkie — woensdag 14 december 2005 @ 17.01 uur

 93. Ah, het gescheld is alweer begonnen. Aardig toch hoe je hier door volslagen onbekenden een etiketje krijgt opgeplakt, zuiver en alleen vanwege verschillende opvattingen.

  @TH: Ik gebruik slechts Bosch, ik klus namelijk veel, en weet zodoende de waarde van goed gereedschap. Ook gebruik ik Stihl, dat is semiprofessioneel dan wel professioneel materiaal voor de buitenboel, bovendien made in the good old USA of Duitsland. Verder weet ik niet waar je vandaan haalt dat bij kwikfit geen gekwalificeerde monteurs werken, ik kan het je nog sterker vertellen, bij de dealer heb ik er echt eentje zodanig zien prutsen dat mijn handen begonnen te jeuken, iets dat me bij kwikfit nooit is overkomen. Maar plak nog eens een etiketje zou ik zo zeggen.

  @C.Tilyx: Maak jij hier dan de dienst uit? Of andere reaguurders? Verder kun je natuurlijk van alles beweren, maar ook jij kunt er niet omheen dat de solidariteit in Nederland gedwongen nering is, bovendien op onrechtvaardige wijze verdeeld, de meer verdienenden dragen er onevenredig meer aan bij dan de minst verdienenden. Of zit jij toevallig aan de ontvangende kant? Vraag je eens af waarom de bouwmarkten draaien als een trein, waarom mensen polen inhuren. Misschien dat door de afgedwongen solidariteit arbeid in Nederland veel te duur is? Maar scheld me nog maar eens fijn uit joh, als dat nou oplucht moet je het vooral niet laten…

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 17.34 uur

 94. @80 Sabineke:Tuurlijk is het tweerichtingverkeer. Daarom is het vreemd om kunstmatig een soort van klassenstrijd in stand te houden door het te hebben over de vermadelijde rijken. Kleed de rijken uit, en ze hebben geen geld meer om de diensten van de “armen” af te nemen. Het grote probleem momenteel is de binnenlandse consumptie weer aan te wakkeren… Daar zit de groei en de werkgelegenheid in.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 17.49 uur

 95. @93 SF123

  Als je nu werkelijk niets zinnigs bij te dragen hebt, DONDER GEWOON OP VAN DIT LOG!

  Of kom je er op klaar om mensen zo op te naaien met je aandachttrekkerij. Zielepoot die je bent.

  Heeft de VVD geen eigen weblog. Néé, dat is nou jammer voor je. Misschien kun je je dan gaan vermaken met je electrische speelgoedtreintje in je riante vrijstaande villa in het midden van het land,

  VEEL SPEELPLEZIER, EN IK HEB ZO HET IDEE DAT IK HIER VOLGENS MENIG ANDER OOK SPREEK.

  Kijk je wel uit met je treintje, (tenminste als het een electrische is) dan staat er spanning op, maar het kan natuurlijk ook zo zijn, dat je de houten nog niet bent ontgroeid.
  Maar als je een opdonder van 220/230 mocht krijgen en hij is fataal, ik denk niet dat ik je zal missen.
  Veel speelgenot. :P

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 17.51 uur

 96. @91 en 92

  Is het zo voldoende denken jullie, of moet er nog iets achteraan? ;)

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 17.51 uur

 97. Ah, anja wil ook zo graag even schelden. Nou meid doe je best… Zo grof mogelijk en wel een beetje origineel graag.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 17.56 uur

 98. @97 sf123
  Is het nu nog niet duidelijk, of staat SF voor sufferd.

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 18.06 uur

 99. Kennelijk zijn bij sommigen de argumenten op. En nee, ik donder niet op van dit log… En ja, het is inderdaad vermakelijk hoe sommigen zich laten kennen… En nee, de VVD heeft geen log, de vrijspreker wel. kom daar gerust eens kijken, is goed voor de verbreding van je horizon. Verder zijn mensen die spelen denken te veroordelen gewoon voortijdig oud geworden, dat los van het feit dat ik inderdaad nog een Märklinbaantje ergens heb.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 18.44 uur

 100. Oh, en ik zie dat doodverwensingen hier kennelijk ook worden toegelaten. Er wordt hier door sommigen echt “volwassen” gediscussieerd….

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 18.46 uur

 101. @99
  Zie je wel, dat je je speelgoed nog niet ontgroeid bent.
  Trouwens heb je je bordje bambix goed leeg gegeten, wel doen hoor! Daar wordt je een grote jongen van.

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 18.50 uur

 102. Ach, als jij je bordje vlaamse frieten maar hebt leeggegeten hè. Maar je brengt me wel op een idee, ik heb dat ding in dertig jaar niet meer bekeken.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 18.54 uur

 103. $$93 de spitfrik: `Ah, het gescheld is alweer begonnen’ Ja lul maar weer recht wat krom is!! Ik scheld niet maar reageer direct, nee, niet zo netjes en gelikt als jij gladdekker! Je bent een glibber spitfrik! Jij redeneert als het kleverige klitsoort dat zich middels lobbies overal tegen in heeft gedekt, en dat meestal gelijk krijgt omdat het a geld heeft, maakt niet uit of het `verdiend’ is, of frauduleus is wegggegrist uit de gemeenschap, en b gewend en erin getraind is met drogredenen en valse argumenten op slinkse wijze andersdenkenden te intimideren met een simplistisch soort Readers Digest-`overtuigingskracht’ wat door eenvoudige conformistische mensen meestal wordt verward met `karakter’.
  Ik zie niet veel verschil met de fasces van Mussolini: Een greep uit wat je bralt in 76:
  `Unilever hevelt al 80 % van zijn productie over naar andere oorden… Vast en zeker omdat hier in Nederland met zijn torenhoge loonkosten de productie nog lonend is…. En heel rechtvaardig vluchten steeds meer mensen met poen het land uit… Ik kan ze geen ongelijk geven.’
  In jouw optiek is arbeidspotentioneel dat hiervan de dupe is, ongewenst arbeidsoverschot dat het aan zichzelf te wijten heeft dat het niet zo fenomenaal met zichzelf heeft getroffen als jij, mislukt oppermens. In jouw kortzichtig wereldbeeld, dat slechts bestaan kan op de schouders van degenen onderaan de koopkrachtpiramide, zijn de vruchten van het kapitalisme besteed aan de `sterkste’ en een overvreemdbaar recht van een immorele elite. Ja, dat heet fascisme!

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 14 december 2005 @ 19.46 uur

 104. @102
  Voor mij geen vlaamse frieten, ongezond!

  Maar kan nu zo ongeveer je leeftijd in schatten, voor mij ben je dus nog maar net uit de luiers, want die 30 jaar geloof ik niet echt.
  Kinderen hebben namelijk wel meer de neiging tot overdrijven.

  Veel plezier en niet te laat gaan slapen hè?

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 19.48 uur

 105. Walmart is het boegbeeld van de economie zoals die in Amerika gevoerd wordt. Het is een maatschappij van winners en losers. Zo werkt dat daar. Vind je het gek dat er zoveel problemen in dat land zijn…

  Reactie door DJ Digital — woensdag 14 december 2005 @ 19.57 uur

 106. @105 DJ Digital

  Is iemand die bij Walmart werkt in jouw ogen dan een loser?

  Reactie door geldwolfje — woensdag 14 december 2005 @ 20.19 uur

 107. Anja is een beetje intolerant, Speedfreak. Trek je er niks van aan, er bestaan vast en zeker ook aardige SP’ers.

  Reactie door Ann Coulter — woensdag 14 december 2005 @ 20.43 uur

 108. Tilyx: Weet jij wel wat fascisme is?

  fas·cis·me (het ~)
  1 ideologie, berustende op nationalistische, autoritaire en corporatieve beginselen, zoals Mussolini in Italië aanhing

  Dat is dus heel wat anders dan waar jij het over hebt.

  Reactie door Ann Coulter — woensdag 14 december 2005 @ 20.49 uur

 109. (93)voor reparatie en onderhoud aan derde te mogen uitvoeren .heb je het diploma ,vakbekwaamheid voor de mobilitietsbranche , nodig .hangd gerandeeerd niet bij de kwikfit bedrijven aan de muur . en bedankt dat je het met me eens bent dat kwalitatief en duurzaam gereedschap het beste . maar het beste gereedschap is en blijft personeel .en datkrijg je door een goede beloning en door mensen met respect te behandelen .

  Reactie door ,texas, henkie — woensdag 14 december 2005 @ 21.23 uur

 110. Had ik jou wat gevraagd foxbarbie?
  Lees eerst eens een geschiedenisboek!

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 14 december 2005 @ 21.24 uur

 111. 108@
  fascism kent geen grenzen,nationaslism ook niet.Paradox gebruik door wolven tegen schappen!(sarcasm)
  Gelukig praten wij hier over mensheid,niet Animal Farm

  Reactie door gaf — woensdag 14 december 2005 @ 21.27 uur

 112. @C.Tylix: Sorry hoor, ik zit even te schateren om wat je allemaal neerbraakt.
  Bijvoorbeeld:
  “In jouw optiek is arbeidspotentioneel dat hiervan de dupe is, ongewenst arbeidsoverschot dat het aan zichzelf te wijten heeft dat het niet zo fenomenaal met zichzelf heeft getroffen als jij, mislukt oppermens.”
  Hoe kom je er bij? Waar haal je dat vandaan zeg?

  En dan dit:
  “In jouw kortzichtig wereldbeeld, dat slechts bestaan kan op de schouders van degenen onderaan de koopkrachtpiramide, zijn de vruchten van het kapitalisme besteed aan de `sterkste’ en een overvreemdbaar recht van een immorele elite. Ja, dat heet fascisme!”
  Wat een toeschrijvingen weer. Je ziet mij kennelijk als de grote kapitalistische satan, hoewel ik van wat gezond kapitalisme inderdaad niet vies ben, maar dat geldt feitelijk voor iedereen.

  Ik zit eigenlijk te wachten op het moment dat er kreten als extreem-rechts gaan vallen…

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 21.27 uur

 113. @110: Dat staat in zo’n geschiedenisboek staat, Cacofonix. Tijd om inderdaad je eigen raad eens op te volgen.

  Reactie door Ann Coulter — woensdag 14 december 2005 @ 21.49 uur

 114. Tjonge, wat heeft men weer een honger!
  Speedfreak, is het goed dat ik het afkort tot SF,u stelt de dingen wel erg hard, misschien handig met uw beta brein maar voor ons kronkelweggetjes niet altijd even makkelijk te volgen.
  Persoonlijk heb ik ook niets tegen mensen met meer inkomen, ik ken er aardig wat maar op de een of andere manier doet veel geld een stofje ontwaken wat minder sociaal is dan voor dat het meer geld er was.Nogmaals het is een observatie mijner zijds, niets wetenschappelijks!
  Terug naar het onderwerp:
  De balans schiet in mijn ogen momenteel teveel door naar het werkgeversdeel met die dienstenrichtlijn, mogelijk heeft het er mee temaken dat we weer eerst door een diep dal moeten met zijn allen(ook economie gaat via golven)maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat er door supermachtbedrijven teveel aan de touwtjes wordt getrokken.Het ouwe jongens krentenbrood is erg hardnekkig!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 21.57 uur

 115. Ouwe jongens krentenbrood heb je anders ook in de poltiiek, kijk maar naar de PvdA. Nationalisering is daar geen oplossing voor.

  Reactie door Ann Coulter — woensdag 14 december 2005 @ 22.01 uur

 116. Pardon, Ann Coulter?Hier is een SP log, weet u het weer!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 22.14 uur

 117. Ik heb bovendien het niet over nationalisering gehad!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 22.19 uur

 118. @114 Sabineke
  De economie gaat met golven omdat in tijden dat de teugels wat gevierd worden en daardoor de welvaart en voorspoed toeneemt er altijd weer mensen opstaan die vinden dat die welvaart ‘eerlijk verdeeld’ moet worden. Dat klinkt op het eerste gehoor heel redelijk en menslievend maar dat is het niet. Door in te grijpen in de vrije economie zorg je er altijd voor dat die economie automatisch weer krimpt en de welvaartsgroei (en soms ook de welvaart zelf) dus afneemt. Immers: je onttrekt mensen aan het arbeidsproces door het instellen van een minimumloon, een uitkering aan inproduktieven maar vooral door het enorme bureaucratische apparaat dat die ingreep moet organiseren en controleren. Tel daar nog bij op dat de overheid naast redistributie van welvaart ook nog ‘ns taken op zich neemt die gewoon onder produktie vallen, zoals gezondheidszorg en openbaar vervoer. Deze zaken worden dan niet meer betaald van de opbrengsten van hun toegevoegde waarde maar van andermans geld, wat het onnodig duur maakt en de kwaliteit ervan doet afnemen, er heeft dan namelijk niemand (direkt financieel) belang bij om een goed en goedkoop produkt te leveren. En on top of that all gebeurt een en ander ook nog ‘ns onder zware dwang (probeer je belasting maar ns een keer niet te betalen)

  Ik weet dat het je allemaal wat tegennatuurlijk in de oren klinkt maar het is juist heel logisch als je er goed over nadenkt. Daar is dus niks mensonterends of vies-kapitalistisch of zelfs fascistisch aan (woorden die jij gelukkig niet gebruikt maar anderen mensen hier nemen ze heel snel in de mond)
  Het is zelfs niet eens ‘rechts’ want politiek rechts, in nederland en veel andere landen, is namelijk net zo goed voor een grote overheid maar alleen met wat andere keuzes. Het probleem zit ‘m nou juist in de omvang van de overheid. Die moet niet groter maar juist DRASTISCH kleiner. Dat geeft de economie weer een boost die ze hard nodig heeft en daar profiteert uiteindelijk IEDEREEN van.

  Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 14 december 2005 @ 22.26 uur

 119. @78, SF, dat weet ik maar men rommelt teveel met leerlingen in te korte tijd en dat is begonnen met de mamoet, dood zonde!Maar goed onderwijs en leerlingen zijn gebaat met rust na zoveel onrust!
  Het getuigt alleen maar van korte termijn visie en dat is zeker in onderwijs niet gewenst!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 22.30 uur

 120. Hoi Ryan en andere opbouwend kritische meelezers

  Wat een ouderwetse scene maak je ervan om de vermaledijden die het wagen kanttekeningen te plaatsen bij de vigerende zieligheidscultuur weg te zetten.

  Hoe smaken de zeeuwse friten? Heb je al een beetje met Flip kunnen bijpraten over de wel erg volkse ideeën die zijn clubje er op na houdt? Is intussen bij de haard het gesprek al eens gekomen op de voormalig burgervader van Teheran en zijn presidentele uitlatingen of komt dat bij jou nog niet de Hoek om?

  Iets heel anders dan om even bij de draad te geraken:
  Bij een tent als Walmart zie je dat initiatief en risiconemers tegen zo laag mogelijke (loon)kosten hun nering willen voortzetten.

  Ook voor Walmart geldt echter de invloedvan de markt van personeelsaanbod, de werkgeversvraag en de markt van de consumentenvraag en het productaanbod. Laten we daarom eens kijken wat we in Nederland voor ontwikkelingen kunnen verwachten alvorens we blind voor en tegenstanders van ‘de arbeiders is zijn loon waard’ via sentimenten trachten weg te zetten.

  Allereerst zien we een diversiteit van factoren die ieder zo hun eigen invloed doen gelden:
  - de wet op de werkeloosheid, die ingezetenen die de daartoe geldende regels volgen voorziet van levensonderhoud. Dit verhaal wordt bekostigd door de producerenden via omgeslagen premiehefingen. Hoe meer mensen er mee produceren, hoe meer geld er aan solidariteitsheffingen binnenkomt. Hoe meer mensen er aan de kant staan, hoe groter het beroep op de binnengebrachte solidariteitsheffingen.

  - Het werkgelegenheidsaanbod binnen de EU.
  Er is nog steeds sprake van aanbod van werk. Ook is er sprake van werkeloosheid. Op één of andere anier matchen vraag en aanbod niet. Dit kan betekenen dat de vraag niet dringend is, dat het aanbod totaal niet is afgestemd moet blijven worden op tijdige aanv op de vraag en/of dat de arbeidskracht niet zo nodig hoeft. Van dat laatste zien we demonstraties bij seizoenswerk waarvoor dan maar mensen van buiten worden ingehuurd. Gevaar van deze situatie is dat op termijn een bom gelegd wordt onder bekostiging van gevraagde solidariteit vanwege veel vragen weinig (mee)dragen.

  - Het werknemersaanbod binnen de EU.

  - De noodzaak tot werken ter bekostiging van het eigen levensonderhoud binnen Nederland.

  - Een diversiteit aan loonkosten afgezet tegen de baten die het in dienst nemen van een werknemer voor een werkgever oplevert.

  - Mogelijkheden tot uitbesteding van werk buiten Nederland en buiten de EU.

  Wegen we deze zaken grofweg tegen elkaar af dan levert dat zowel kansen als bedreigingen.
  Kansen voor productie in de zin van mogelijkheid arbeid van elders in te huren als in eigenland dat arbeidsaanbod niet voor handen is of te begrotelijk wordt.
  Bedreigingen in de zin van de hoogte van de lonen om de aangeboden arbeid vermarkt te krijgen. Liggen die lonen te hoog dan lonkt uitbesteding naar buiten de EU. Liggen die lonen te laag dan hoeft men niet zo nodig omdat er nog wel een vangnet is via opgebrachte solidariteitsheffingen. Voor dat vangnet geldt natuurlijk wel dat gelet moet blijven worden op tijdige aanvulling van de opbrengsten. Dragen er te weinig mensen bij aan de pot, of doen teveelk mensen een beroep op de pot dan zal de laatste druppel ervan op afzienbare termijn in beeld komen en is er helemaal geen solidariteitspot meer. Er moet dus gewaakt worden voor voldoende aanvoer van solidariteitsgelden.

  Hierbij moet eveneens gewaakt worden voor overvraging van loonpremies omdat dan de kosten van arbeid te begrotelijk worden en de arbeid naar elders verkast waarmee een vicieuze cirkel kan ontstaan.

  Om nu oog voor evenwicht te bewerken zal er gewerkt moeten worden aan besef van DUBBELE SOLIDARITEIT, tot op heden een ondergeschoven kindje bij de SP.

  Later maar eens meer om het verhaal nu niet al te lang te maken.

  Reactie door sjun — woensdag 14 december 2005 @ 22.33 uur

 121. Ha, 113 spitfrik, Waar ik dat vandaan haal? Je bralt zelf in 2: `Als werknemers erg weinig verdienen, dan is hun arbeid kenelijk ook niet erg veel waard.’

  Je schoffeert hiermee de laagstbetaalden van de Nederlandse werkvloer wiens arbeid juist door overheid & dubieus ingecorporeerd zakenleven waardeloos wordt gemaakt, en je doet niks anders dan insinueren dat deze arbeiders het ook nog aan zich zelf te wijten zouden hebben.

  Tot slot, het is niet aan vaag rechts kaf om uit te maken wat voor registers worden opengetrokken in een discussie op een duidelijk socialistisch log als het zichzelf binnenbralt met laarzen aan, daar waar slechts een mening wordt geformuleerd door mensen die op eieren lopen om niemand te willen kwetsen.

  Het zou karaktervol zijn als deze manisch-fobische lieden met hun Amerikaanse namen op de helmen eens zouden durven oplepelen welk politiek erfgoed zij uitdragen!
  Zo niet, dan wil ik geen gezanik en zelfbeklag horen.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 14 december 2005 @ 22.34 uur

 122. Henri, niet ten kostte van alles, in mijn ogen, het welzijn lijdt nu teveel voor velen, bovendien wil deze regering niet echt banen creeren!Ze stoot als maar af en geeft zichzelf loonsverhoging, het is geen wonder dat men gaat stuiteren, zelfstandigheid kan maar 50% van de mensen aan!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 22.35 uur

 123. @119 Sabineke
  Dat percentage schat je veel en veel te hoog in!!!
  Ik weet niet wat jij verdient maar zou vindt je het nou niet bizar dat daar zomaar 50% (en dat percentage klopt wél!) vanaf gehaald wordt en dat de diensten die daarvoor zogenaamd geleverd worden almaar slechter en duurder worden. Als je nog maar 10% belasting zou hoeven betalen zou je waarschijnlijk eerst heel wat van je favoriete goede doelen steunen denk ik zo, maar daarna toch ook ‘ns flink de stad in gaan vermoed ik, en je zult bepaald de enige niet zijn, dat levert dus werkgelegenheid op en dat laatste is nou precies wat we nodig hebben.

  Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 14 december 2005 @ 22.43 uur

 124. Correctie: veel en veel te laag bedoel ik natuurlijk. Zelfstandigheid kan zeker 90% van de mensen aan, waarschijnlijk meer.

  Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 14 december 2005 @ 22.44 uur

 125. @Sabineke: Waar baseer je die 50 % op? Verder blijkt uit de meest recente cijfers dat de werkloosheid zal gaan verminderen. Lijkt mij dat de regering het op dat punt dan juist wel goed doet. Een regering kan geen banen creëren, wel kan de regering een aantal randvoorwaarden zo instellen dat er meer banen gaan ontstaan, dat werkgevers weer mensen gaan aannemen. Daar hoort volgens mij inderdaad het afstoten van regeringstaken bij. Dat maakt de uitvoeringskosten voor de overheid lager, hetgeen resulteert in lagere lasten, daar heeft iedereen profijt van. En ja, die loonsverhoging van 30 %, voor de volgende ploeg trouwens, ik hoop op een regering met een hoog liberaal gehalte, die heeft mij ook wel bevreemd, vooral het tijdstip waarop het bekend werd gemaakt was ronduit ongelukkig te noemen, toen de bezuinigingen voelbaar werden.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 22.44 uur

 126. Henri ik had het niet over belastingen maar over zelfstandigheid/eigen verantwoordelijkheid, die momenteel zo welig tiert in politiek/liberaal.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 22.48 uur

 127. Misschien kunnen we eens denken over een afslanking van andere dan solidariteitskosten. Denk bijvoorbeeld eens aan een afslanking van het aantal regelaartjes, een diversiteit aan comité’s en andere overlegclubjes, vermindering van het aantal kostspelige regeltjes die nog kostspeliger gehandhaafd moeten worden,..

  Dan zien we nog een rotondisering van Nederland (elke kruising zijn eigen rotonde), een diversiteit aan herverherverbouwingsprojecten in stads- en dorpscentra, een trend tot vergroting/verfraaiing van gebouwen die onder de noemer ‘gemeentehuizen’ bekend staan,…

  Zou de SP zich hierin ook meedenkend wensen te onderscheiden door het aandragen van beredeneerde pro en contra’s om tegen te gaan dat er een indruk uitgaat van klinkende holle vaten?

  Reactie door sjun — woensdag 14 december 2005 @ 22.52 uur

 128. @Henri, schat u te hoog in, ga maar eens met psychologen praten!
  We zouden ook geen scholen hebben zoals we hebben maar allemaal Iederwijsscholen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 22.56 uur

 129. @Sf, ja dat heb ik al gedacht.We verschillen in oplossingen en ik vind salarisverhoging alleen terrecht als takenpakket vergroot, niet als het verlaagt

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 22.59 uur

 130. @C.Tilyx,

  Je komt niet met een oplossing voor de geconstateerde devaluatie van arbeidskracht. Ik vrees dat het van tweeën één zal zijn:
  Of je neemt genoegen met minder loon en behoudt daardoor meer kansen op werk,..
  Of je houdt voet bij stuk en ziet steeds meer verplaatsing van arbeid naar lage lonen landen. Dat laatste nu zal zeker gevolgen hebben voor de groei van de solidariteitsgelden die als tegemoetkoming in de levensonderhoudskosten van mensen die niet produceren kunnen worden uitgekeerd.

  Wat heb je voor werkbare oplossing om:
  - redelijkheid van beloning en behoud van gevraagde solidariteit op termijn bewerkt te krijgen? Slechts mokkend foeteren dat iets een schandaal is zet hierbij geen zoden aan de dijk als je over 15 jaar nog steeds iets van een sociaal vangnet wilt behouden. Ook al kan ik me indenken dat niemand staat te juichen als er minder binnenkomt voor dezelfde hoeveelheid te verrichten werk, toch lijkt het me raadzaam om verder vooruit te kijken.

  Welke koers zou de SP dan moeten varen? Een conservatieve koers van behoud van verworvenheden tegen de economische wind in of kan er gelaveerd worden om weer voor de wind te kunnen komen?

  Reactie door sjun — woensdag 14 december 2005 @ 23.00 uur

 131. @Sjun, spelletjes zonder regels bestaan volgens mij niet en de regels worden bedacht bij de spelmakers, niet bij de spelers helaas, men roept veel maar doet bar weinig.SP valt in dat opzicht niet veel te verwijten heeft namelijk nog niet geregeerd.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 23.03 uur

 132. @C.Tylix: Nou nou, je maakt er wel een nummer van, zeg:
  “Je schoffeert hiermee de laagstbetaalden van de Nederlandse werkvloer wiens arbeid juist door overheid & dubieus ingecorporeerd zakenleven waardeloos wordt gemaakt, en je doet niks anders dan insinueren dat deze arbeiders het ook nog aan zich zelf te wijten zouden hebben.”
  Wat je al niet kunt lezen in gewoon een economische wetmatigheid:
  “`Als werknemers erg weinig verdienen, dan is hun arbeid kenelijk ook niet erg veel waard.’”
  Voor een werkgever is een werknemer, en daar ga je geheid wederom van door het plafond, gewoon een productiemiddel. Dat productiemiddel heeft een bepaalde waarde, die bepaald wordt door de waarde die het productiemiddel oplevert. Als het productiemiddel minder oplevert dan dat het kost schaft een werkgever zo’n productiemiddel niet aan. Let wel, ik heb het niet over de waardering van de mens werknemer, ik heb het over de waardering van zijn opbrengst.

  “Tot slot, het is niet aan vaag rechts kaf om uit te maken wat voor registers worden opengetrokken in een discussie op een duidelijk socialistisch log als het zichzelf binnenbralt met laarzen aan, daar waar slechts een mening wordt geformuleerd door mensen die op eieren lopen om niemand te willen kwetsen.”
  Je zegt nu in feite: “Ik wil hier alleen maar gelijkgestemde meningen lezen.” Verder zet je mij neer als rechts kaf. Verder dicht je mij toe mensen te willen kwetsen. Heb je in de gaten dat jijzelf niet erg goed bent in discussiëren? Verder ontzeg je mensen het recht hun mening te geven. Je gebruikte een bepaald woord om mij mee te kwalificeren, begint met een F… Kijk eens in een spiegel…

  Verder mag je rustig weten dat ik hoog liberaal ben, op het anarchistische af trouwens. Ik houd niet zo van overheid, dat in tegenstelling tot velen hier, die in de overheid hun hoeder, voeder en beschermer zien.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 23.03 uur

 133. @115 en 116: ik wil alleen maar zeggen dat publiek eigendom “ouwe jongens krentenbrood” geenszins uitsluit.

  Reactie door Ann Coulter — woensdag 14 december 2005 @ 23.09 uur

 134. “Het zou karaktervol zijn als deze manisch-fobische lieden met hun Amerikaanse namen op de helmen eens zouden durven oplepelen welk politiek erfgoed zij uitdragen!
  Zo niet, dan wil ik geen gezanik en zelfbeklag horen.”

  Tylix, wil je mij in een hokje stoppen?

  Reactie door Ann Coulter — woensdag 14 december 2005 @ 23.14 uur

 135. @Sjun & Sabineke
  Ik ben blij dat ook jullie volgens mij een klein beetje beginnen in te zien dat de overheid in ieder geval kleiner moet en niet groter! Jullie durven er nog niet aan om dat ook met ingrepen in de sociale zekerheid te doen maar goed, de eerste stap is gezet!

  Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 14 december 2005 @ 23.29 uur

 136. @131, Ann Coulter dat klopt en ook daar ben ik geen fan van!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 23.29 uur

 137. @Sabine
  Je hebt volkomen gelijk dat de SP nog niet geregeerd heeft. Dat zou zo haar oorzaken kunnen hebben in de langs-de-lijn politiek die tot op heden bedreven is. Ik zou het jammer vinden als hierdoor bestuurlijk potentieel en beleidscreativiteit verloren zou blijven gaan vandaar dat ik benieuwd ben naar constructieve SP-bijdragen an bewerking van bestuurbaarheid en be-leefbaarheid binnen onze nederlandse samenleving.

  Ik vrees dat onvoldoende electoraat zich uitgedaagd zal voelen tot een stem op de SP door de zoveelste verbale vuist op tafel zonder dat daar iets uitruilbaars tegenover staat maar ik kan dat natuurlijk mis hebben.

  Reactie door sjun — woensdag 14 december 2005 @ 23.30 uur

 138. @Henri, maar de taken die ze heeft, dient ze wel goed uit tevoeren en daar klopt momenteel geen barst van!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 23.31 uur

 139. @sf,Mooi verhaal maar hoe zit het werkers in nonprofit?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 23.33 uur

 140. @137
  Nogmaals Sabineke dat komt omdat niemand bij de overheid er direkt belang bij heeft een goede en goedkope dienst te leveren. De overheid kan namelijk niet failliet en tolereert bovendien geen concurrenten. Zij is dus een absolute (en bovendien gewelddadige) monopolist en daar is nog noooit een produkt beter van geworden.

  Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 14 december 2005 @ 23.38 uur

 141. Voor de non-profit, oftewel de collectieve sector geldt het bijna hetzelfde, met nuanceverschillen. De prijs van het produkt wordt van te voren vastgelegd, gebaseerd op de uitvoeringskosten. Die uitvoeringskosten bestaan onder andere uit loonkosten. Met marktwerking heeft het dan ook niets te maken.

  Reactie door speedfreak123 — woensdag 14 december 2005 @ 23.41 uur

 142. §Henri, kul vind ik dat, ik wil mijn werk zo goed mogelijk doen!Volgens mij gaat niemand naar zijn werk van :ik ga heerlijk geld verdienen door uit mijn neus te …

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 23.43 uur

 143. @Henri

  Er zal een evenwicht moeten komen tusten uitgaven en inkomsten als we iets van een sociaal stelsel over wensen te houden. Gezien ik nu al het idee heb van een centenrapende overheid, denk hierbij aan:
  - vergunningskosten
  - kosten van identiteitspapieren
  - toenemende parkeerkosten
  - strengere controle op verkeersgedrag en toenemende strafkosten voor overtreders
  - structurele groei van de gemeentelijke lege’s

  En er nog verdere toename’s van aanslagen op het vrijbesteedbare inkomen waarneembaar zijn dan durf ik te stellen dat het onze overheden zèlf zijn die in economische groei en daarmee extra adem voor hulpbehoevenden beperken.

  Ik ben benieuwd of van dit besef ook iets terug te vinden zal zijn in het SP programma. Wie solidariteit vraagt (gelukkig kan dat nog) en niet te beroerd is om ook solidariteit te verlenen bewerkt doorgaans meer resultaten op een langere termijn dan wie overvraagt en weinig uit te ruilen heeft.

  Ik kan echter slechts voor mezelf spreken…

  Reactie door sjun — woensdag 14 december 2005 @ 23.43 uur

 144. Sjun, socialisme heeft een erg negatieve klank bij velen en ga eens op zoek naar waar ze voorstaan, ze zijn zo gek nog niet!Langste adem wint vaak, alleen duurt de weg erheen wat langer, op zich geen probleem, beter dan nieuwkomers die het wel even zullen vertellen en dan niets waar kunnen maken en uit gaan als een nachtkaars.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 23.47 uur

 145. Maar beste allemaal, ik ga tv, ned 3 kijken, corporation.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 23.49 uur

 146. @Sabineke
  Dat zou ik ook geen seconde durven beweren, maar uiteindelijk is het totale resultaat toch echt zo dat het produkt duurder en slechter wordt. Dat wil niet zeggen dat jij je werk niet goed doet maar wel dat je bazen (en dat is uiteindelijk de politiek) de verkeerde keuzes maken (onzinnige projekten op zich nemen, produktiemethodes en automatisering laten verouderen, te laat op veranderingen inspelen etc. etc.) en daar niet door de markt op worden afgerekend. Die markt hebben ze namelijk eerst zelf met geweld (namelijk onder dwang) vernietigd.

  Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 14 december 2005 @ 23.50 uur

 147. @107 Niet zo met je naamkaartje gooien.

  Als er iemand op de site intolerant is, dan ben je dat zelf wel, je bent alleen nog te dom om het in te zien.
  En alleen kun je het niet eens af, je hobbelt achter SF123 aan.
  Tilyx heeft wel gelijk eigenlijk met haar opmerking over jou.
  Stap eens bij de Intertoys binnen.
  Misschien mag je tussen de andere barbie’s zitten. (wel de blonde natuurlijk)
  En wat die hokjes plaatsen betreft, hoeft een ander niet te doen, dat doe je namelijk zelf al.

  Reactie door anja — woensdag 14 december 2005 @ 23.53 uur

 148. @Henri, jij dat is nu eenmaal het nadeel dat politiek een compromis is, je hebt het als individue nooit voor het zeggen, ook al stem je braaf en dan moet slikken of volgende keer een andere stem poging wagen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 14 december 2005 @ 23.57 uur

 149. @145: Ach, lieve Anja, ik had je hoger ingeschat maar tot meer dan ad hominems plaatsen ben jij kennelijk niet in staat. Schaam je je niet?

  Wat voor een toekomst heeft jouw gedachtegoed als je het niet eens fatsoenlijk kunt communiceren?

  Reactie door Ann Coulter — donderdag 15 december 2005 @ 0.03 uur

 150. Na de corporation 2 gezien te hebben is mijn blik op het zakenleven bepaald niet verbeterd, heel griezelig!!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 15 december 2005 @ 1.31 uur

 151. (132)hoog liberaal ???en banden bij de kwikfit kopen .pure humor !

  Reactie door ,texas, henkie — donderdag 15 december 2005 @ 2.56 uur

 152. Waarom worden we niet allemaal ambtenaar en/of politicus? Dan kunnen we van elkaar de diensten en producten afnemen die we met elkaar hebben afgesproken. 100% socialisme.

  Reactie door geldwolfje — donderdag 15 december 2005 @ 7.14 uur

 153. @Texas henkie, 148, ja, voor een dubbeltje op de eerste rang.
  Als minder betaalden kunnen we het nooit goed doen:als we niet uitgeven is het niet goed maar ook als we teveel uitgeven krijgen we het op ons brood!Ik zo bijna gaan denken als Calimero:want zij zijn groot en ik is klein……,Het is niet eerlijk!!!
  Chips, dat zit er natuurlijk achter!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 15 december 2005 @ 8.53 uur

 154. @TH: Dat gaat niet eens om het prijsvoordeel, want zo groot als mensen denken dat het is is het niet, als wel om het feit dat je daar à la minute wordt geholpen. Bij de dealer moet je een afspraak maken en kan je met geluk na 3 weken terecht.

  Reactie door speedfreak123 — donderdag 15 december 2005 @ 10.29 uur

 155. @Sf, geduld is een schone zaak!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 15 december 2005 @ 11.07 uur

 156. Niet als je op een ochtend ontdekt dat je met een paar gladde banden zit…

  Reactie door speedfreak123 — donderdag 15 december 2005 @ 11.15 uur

 157. @Sf, controle is toch wel handig in sommige gevallen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 15 december 2005 @ 12.40 uur

 158. Wat verwachten jullie hier dan, dames en heren van ander politiek allooi? Ovationeel applaus voor jullie amorele, neo-liberale agenda? Natuurlijk verwachten jullie dat niet en zijn jullie daar ook niet op uit. Ga dan ook niet de gebeten hond uithangen en bewaar jullie gehuil voor de wolven van jullie pak.

  Reactie door Boudewijn — donderdag 15 december 2005 @ 14.49 uur

 159. guns in wal mart
  revolution=http://www.walmart.com/catalog/catalog.gsp?cat=170080&path=0%3A4125%3A4155%3A170080

  Reactie door gaf — donderdag 15 december 2005 @ 18.03 uur

 160. ik probeer nog eens——->
  http://www.walmart.com/catalog/catalog.gsp?cat=170080&path=0%3A4125%3A4155%3A170080

  Reactie door gaf — donderdag 15 december 2005 @ 18.04 uur

 161. @158 Boudewijn
  Ik kan alleen maar voor mezelf spreken maar wat ik wil is een serieuze discussie over de voors en tegens van socialisme en kapitalisme. De meeste mensen hier zijn erg overtuigd van de zegeningen van het socialisme. Ik ben een andere mening toegedaan en heb daar argumenten voor.
  Wat ik niet wil is dan onmiddellijk in een of andere rechts-extremistische hoek gezet worden, of voor fascist of bruinhemd uitgemaakt worden. Mijn zorgen over de wereld en over mensen zijn net zo groot als die van jullie, ik kies alleen voor andere oplossingen. Waar socialisten echt ‘ns vanaf moeten is die ‘links is goed en rechts is fout’ gedachte, zo komen we nooit ergens. En nogmaals ik ben niet eens rechts. Probeer je politieke spectrum ‘ns 4 ipv 2 richtingen te geven, progressief (‘links’ of sociaal-democratisch zo je wilt), conservatief (of ‘rechts’), communistisch en libertarisch. Doe de quiz op http://sturman.net/quiz/politiek/index.php?site=libertarisme en kijk waar je staat!

  Reactie door HenriOsewoudt — donderdag 15 december 2005 @ 19.49 uur

 162. @161. Ah, u voelde zich aangesproken? Maar wij, hier, hebben de keuze al gemaakt voor socialisme en zitten echt niet te popelen om ‘verlicht’ te worden door iets van ‘rechts’. U bent hier te gast bij de SP, weet u nog? Hier proberen we solidair te zijn met de zwakkere. Jammer, als dat argument niet ‘inhoudelijk’ genoeg is, voor u.

  Reactie door Boudewijn — donderdag 15 december 2005 @ 20.20 uur

 163. @162 Boudewijn
  Die keuze is toch ergens op gebaseerd neem ik aan? Als je zonder vragen te stellen of te beantwoorden het socialisme aanhangt is het geen politieke overtuiging meer maar een geloof.

  Reactie door HenriOsewoudt — donderdag 15 december 2005 @ 21.41 uur

 164. @Boudewijn: Het is jammer dat die keuze door een aantal wordt ingevuld met het redeloos afbranden van andersdenkenden. Of scheld jij de oom die op bezoek komt, maar toevallig verwoed SGP-stemmer is meteen bij de deur de huid vol? Er bestaat ook nog zoiets als goed gastheerschap, sommigen hier gedragen zich als Tokkies. En zijn daar kennelijk nog trots op ook.

  Reactie door speedfreak 652 — donderdag 15 december 2005 @ 23.54 uur

 165. @163 en 164. Inderdaad, die keuze is gebaseerd op empathie met het lot van mensen die, om welke reden dan ook, in de verdrukking zitten. De vraag is, hoe dat komt. Het antwoord is, de vraag liefdevol te stellen. Het geloof, of de overtuiging, is en trekt u de grens daartussen maar, dat we hier alles behoren te delen, ook de ellende.
  En ‘n ‘gast’ die mij niet als ‘heer’ behandelt, komt er bij mij niet in, dus u mag blij zijn dat ik hier niet de webmaster ben.

  Reactie door Boudewijn — vrijdag 16 december 2005 @ 8.09 uur

 166. Sf, werkt natuurlijk 2 kanten op!Als je een rode lap voor een stier houdt weet je dat de kans er zit dat ie komt aanstormen!
  Misschien leuk voor degene met de lap maar niet voor de stier!
  U heeft het over gastheerschap, uiteraard bestaan er ook regels voor visite!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 16 december 2005 @ 9.44 uur

 167. @165 Boudewijn
  Geloof het of niet maar ook mijn keuze voor het kapitalisme komt voort uit empathie met mensen die in de verdrukking zitten. Die zijn namelijk veel beter af onder een systeem wat werkelijk vrijheid biedt dan onder de afgedwongen solidariteit van het socialisme. Socialisme zorgt namelijk onherroepelijk voor een neergang van de economie waardoor er steeds méér mensen in de verdrukking komen en steeds minder mensen overblijven om deze te helpen. Alleen een voorspoedige economie zorgt voor een minimalisering van het aantal écht hulpbehoevenden. De voorbeelden zijn er te over: Neem een land als Korea, het ene deel is socialistisch, het andere deel is kapitalistisch. In welk deel heerst er meer armoede en ellende volgens jou?

  Reactie door HenriOsewoudt — vrijdag 16 december 2005 @ 10.34 uur

 168. Er is geen vrijheid van de een zonder vrijheid van de ander, Henri!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 16 december 2005 @ 11.16 uur

 169. 2. Speedfreak123:’Het minimumloon maakt dat heel wat mensen langs de zijlijn staan, omdat de arbeid die zij zouden kunnen leveren te duur is.’

  Dit is nou zo’n voorbeeld van een totaal onlogische uitspraak. Denk je nou echt dat doordat er een minimumloon bestaat mensen werkloos zijn? Die mensen blijven echt niet langs de zijlijn staan hoor, alleen al omdat dat werk toch gedaan zal moeten worden. Trouwens, ik ken geen banen die minder waard zijn dan het minimumloon. Het minimumloon afschaffen is echt waanzin, of je moet terug willen naar de 19e eeuw.

  73. Speedfreak123:’Overigens heeft het socialistische Amsterdam de leeftijd dat iemand in aanmerking kan komen voor bijstand verhoogd naar 27 jaar, en het werkt, wonder boven wonder blijkt de werkloosheid onder jongeren spectaculair terug te lopen.’

  Nou, dat is heel positief. Je vergeet er bij te zetten dat dat resultaat niet alleen te danken is aan die maatregel, maar vooral doordat ze dat in samenhang hebben gedaan met een groot sociaal werkproject waar PvdA-wethouder Aboutaleb verantwoordelijk voor is.

  http://www.nu.nl/news/611525/36/Geen_uitkering_voor_Amsterdamse_jongeren_tot_27_jaar.html

  Reactie door Steven — vrijdag 16 december 2005 @ 11.45 uur

 170. 167. HenriOsewoudt:’De voorbeelden zijn er te over: Neem een land als Korea, het ene deel is socialistisch, het andere deel is kapitalistisch. In welk deel heerst er meer armoede en ellende volgens jou?’

  Het ene deel is niet socialistisch maar Stalinistisch. Helaas zijn er nog steeds mensen die dat enorme verschil niet (willen) zien.

  Maar ik heb wel gelezen dat in de landen waar het verschil tussen arm en rijk het kleinste is de mensen gemiddeld het gelukkigst zijn, bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden en Denemarken. Wanneer het verschil tussen arm en rijk klein is, is er vaak ook veel minder criminaliteit en werken mensen harder doordat ze niet cynisch raken omdat hun baas 20 keer meer ‘verdiend’ dan zijzelf. En ze zijn ook nog eens welvarend dankzij de goed werkende sociaal-democratieën die deze landen hebben. Verder hebben ze een veel minder gejaagd leven dan wij hebben, al heeft dat ook met de bevolkingsdichtheid te maken.

  Reactie door Steven — vrijdag 16 december 2005 @ 11.57 uur

 171. @170 Steven
  Jij wilt dus beweren dat als Noord-Korea socialistisch ipv stalinistisch geregeerd zou worden het wél welvarender dan Zuid-Korea zou zijn??? Dat geloof je toch zeker zelf niet.

  Bovendien zijn juist in landen met relatief veel vrijheid de verschillen tussen rijk en arm het kleinst.

  Reactie door HenriOsewoudt — vrijdag 16 december 2005 @ 13.51 uur

 172. 171. HenriOsewoudt:’Jij wilt dus beweren dat als Noord-Korea socialistisch ipv stalinistisch geregeerd zou worden het wél welvarender dan Zuid-Korea zou zijn??? Dat geloof je toch zeker zelf niet.’

  Heb ik dat gezegd? Kun je lezen? Ik schrijf alleen dat er een groot verschil is tussen socialisme en Stalinisme!

  Reactie door Steven — vrijdag 16 december 2005 @ 16.09 uur

 173. 171. HenriOsewoudt:’Bovendien zijn juist in landen met relatief veel vrijheid de verschillen tussen rijk en arm het kleinst.’

  Noem eens voorbeelden.

  Reactie door Steven — vrijdag 16 december 2005 @ 16.11 uur

 174. @173 Steven
  Ierland, Zwitserland, Singapore, HongKong.

  Voor voorbeelden van het tegendeel kun je ieder willekeurig socialistisch geleid land opnoemen.

  Reactie door HenriOsewoudt — vrijdag 16 december 2005 @ 17.40 uur

 175. 174. HenriOsewoudt

  Niet al je voorbeelden kloppen als je kijkt naar je stelling dat in landen waar relatief veel vrijheden zijn, de verschillen tussen arm en rijk ook vaak klein zijn.

  Ierland: Is een typisch voorbeeld van een land dat zich is gaan ontwikkelen nadat het bij de EU kwam, niet door de vele vrijheden. Maar het gaat wel redelijk goed daar.

  Zwitserland: Ik sprak laatst mijn tante uit Zwitserland die vertelde dat buitenlanders een totaal verkeerd beeld hebben van dat land, er heerst bij redelijk groot deel van de bevolking armoede, vooral bij oudere mensen. Het verschil tussen arm en rijk is vrij groot. Een stuk meer dan in Nederland.

  Singapore: Mensen hebben hier juist heel weinig vrijheden, 1 partij maakt de dienst uit, er is geen democratie maar doordat de partij snel beslissingen kan nemen en goede (economische) beslissingen neemt is er een brede middenklasse.

  Hong Kong: Bij dit staatje klopt je stelling wel, al is het gemakkelijker te besturen doordat het zo klein is.

  Reactie door Steven — vrijdag 16 december 2005 @ 18.34 uur

 176. @175 Steven
  Singapore is inderdaad niet zo’n vrij land op zich maar we hadden het over economische vrijheden, en die zijn er wel.

  Zwitserland ken ik idd niet zo goed maar ik heb er toch iets meer informatie over nodig dan “mijn oude tante zei…” om overtuigd te raken dat het daar niet goed zou gaan.

  Reactie door HenriOsewoudt — vrijdag 16 december 2005 @ 18.51 uur

 177. 176. Ten eerste, mijn tante is niet oud. Ten tweede begrijp ik dat je er wat meer informatie over wilt hebben dan van een of andere tante. Toch woont ze al 25 jaar in Zwitserland en werkt ze in een ziekenhuis, zodat je wel zo ongeveer weet wat er speelt. Ik zei toen ik met haar sprak dat ik dacht dat het een rijk land was enz. maar ze vertelde duidelijk dat er toch veel armere mensen zijn en dat buitenlanders een helemaal verkeerd beeld van het land hebben, ook omdat het niet zo’n open land is.

  Reactie door Steven — vrijdag 16 december 2005 @ 19.51 uur

 178. Maar we hadden het inderdaad over economische vrijheden, maar vind je bijvoorbeeld de VS en Engeland het dan zo goed doen? Er is daar toch een enorm verschil tussen arm en rijk en, toevallig of niet, de criminaliteit is daar zeer hoog.

  Reactie door Steven — vrijdag 16 december 2005 @ 19.57 uur

 179. @178 Steven
  De VS heeft de allergrootste overheid ter wereld, en dus ook grote inkomensverschillen.
  Ik heb hier al vaker gezegd dat ik niet rechts of conservatief ben maar libertarisch. Linksom of rechtsom, de overheid moet DRASTISCH kleiner. Nu is zij een rem op de economische groei en daar is uiteindelijk IEDEREEN de dupe van, de armen het eerst.

  Of je het nou leuk vindt of niet, alleen de vrije markt zorgt voor een welvaartsgroei, en alleen met een welvaartsgroei zijn al je andere doelen (tolerantie, solidariteit, milieu, rechtvaardigheid etc. ) te realiseren.

  Reactie door HenriOsewoudt — zaterdag 17 december 2005 @ 8.18 uur

 180. Onzin, handel heeft geen moraal, Henri, allen winst als oogmerk, hoe die verkregen wordt maakt niet uit!
  VS heeft grootste oveheidstekort ter wereld en gaat juist voor die vrijheid van markt(tenzij je als bedrijf overheid te weing steunt in verkiezing campagne), kortom politiek en bedrijfsleven te veel gefusseerd, daarom te groot verschil tussen arm/rijk.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 17 december 2005 @ 10.17 uur

 181. @171. En om uw voorbeeld te staven, komt u nu vervolgens natuurlijk met de VS op de proppen? Daar is iedereen dan zeker vrijwel even rijk?

  Reactie door Boudewijn — zaterdag 17 december 2005 @ 10.29 uur

 182. Ik zie dat dhr. Osewoudt en Steven de VS al hebben “behandeld”. Uw ‘inhoudelijke’ (?) argument is al gezonken, nog voor de terwaterlating, meneer Osewoudt. En u kunt zich echt niet verschuilen achter uw libertarische deurtje en neo-conservatieve one-liners spuien. ‘Inhoudelijk’ is dat simpelweg laf.

  Reactie door Boudewijn — zaterdag 17 december 2005 @ 10.43 uur

 183. Nu begrijp ik HenriOsewoudt niet meer, we hadden het over economische vrijheden en als succesvoorbeeld komt hij met Singapore. Een land met een overheid die alle touwtjes in handen heeft. En nu heeft hij het over de VS en daar zijn de verschillen tussen arm en rijk zo groot omdat de VS zo’n grote overheid zou hebben.

  Sinds de 19e eeuw hebben de bedrijven in de VS met steeds minder regels te maken, in de jaren 80 onder Reagan zijn er een recordaantal regels geschrapt ten gunste van bedrijven waardoor multinationals nog meer macht konden krijgen. Nu misdragen die multinationals zich over de hele wereld door het milieu te vervuilen, mensen te manipuleren en werknemers uit te buiten omdat ze op korte termijn meer winst moeten maken.

  Meneer HenriOsewoudt, bedrijven zijn geen mensen. Ze kunnen niet voelen, ruiken, zien of proeven. Het kan niet van de wereld genieten of eraan lijden. Dat komt doordat bedrijven wettelijke constructies zijn. Ze zijn emotieloos, dat is nou juist zo gevaarlijk. Ze streven altijd naar groei, macht en rijkdom. Juist daarom zijn er goede regels nodig, die de mensen en het milieu beschermen en ervoor zorgen dat bedrijven niet te veel macht naar zich toe trekken of dat ze zich misdragen.

  Reactie door Steven — zaterdag 17 december 2005 @ 14.29 uur

 184. Geweldige film, ontzettend van genoten hoor! bedankt voor het advies!!

  Reactie door Boudewijn — woensdag 8 maart 2006 @ 11.57 uur

 185. Ik wil nog even terugkomen op de salarissen in de supermarkt en de groothandel. Ik kan uit ervaring zeggen dat er supermarkten zijn die ZEER goed betalen. Ik hou het nu even op de functie van bedrijfsleider. hier zijn de gemiddelden. Aldi 2500 per maand. Lidll 2800 per maand(vast geen bonus). Digros 3500 euro en een assistent 3000. AH 3000-4000 afhankelijk van de groote. ah verkoopchef 2300-2700. Jumbo 3000 euro. Hoogvliet supermarkten 2800 euro. Super de boer 2800-3200. etc etc. Lijken mij toch behoorlijke salarissen.

  Reactie door rene van dijk — zaterdag 14 oktober 2006 @ 16.02 uur

 186. Als ik de verhalen in de media over Wall-mart moet geloven gaat het niet over de lonen maar de arbeidsomstandigheden. Mensen worden verplicht over te werken zonder loon. Dit is niet correct. De lonen misschien wel maar moeten wel betaald worden en na afloop mag je naar huis.

  Reactie door Jef — dinsdag 12 juni 2007 @ 11.03 uur