Patiënt verliezer nieuwe zorgstelsel

Onderstaande column is van de hand van Dr. Harald Aarts, plastisch chirurg in het Carolus Ziekenhuis in Den Bosch en aangesloten bij de actiegroep Zorg geen Markt.

Een van de kenmerken van het nieuwe zorgstelsel is de marktwerking. De minister zegt dat door de marktwerking de zorgverzekeraars de beste zorg zullen gaan inkopen voor de laagste prijs. De praktijk is anders.

De belangen van enerzijds de patiënten en anderzijds de zorgverzekeraars zijn tegengesteld. De patiënt heeft belang bij een betaalbare premie en de beste kwaliteit aan zorg. De verzekeraar heeft belang bij het innen van zoveel mogelijk premie en bij het zo weinig mogelijk uitgeven aan zorg. Verzekeraars zijn bedrijven die uit zijn op winst. Daar is op zich niets tegen maar in de zorg is dit niet acceptabel. De zorg is geen markt.
Op radio en TV hebben we van talloze directies van ziekenhuizen kunnen horen, dat de zorgverzekeraars uitsluitend geïnteresseerd zijn geweest in een zo laag mogelijke kostprijs en nooit geïnteresseerd zijn geweest in kwaliteit.

In veel gevallen zijn ziekenhuizen –uit angst een stuk markt te verliezen – zo onder druk gezet dat de zorgproducten (dat zijn de behandelingen van patiënten) onder de kostprijs zijn verkocht. Over honorarium en tarieven van medisch specialisten kan niet worden onderhandeld, die worden vastgesteld door de overheid. Dat betekent dat wil het ziekenhuis niet failliet gaan, er op de behandelingen bezuinigd moet gaan worden. In de praktijk betekent dit, dat onverantwoord gekort gaat worden op het aantal ligdagen, op de kwaliteit van kunst- en hulpmiddelen en op noodzakelijke onderzoeken en/of behandelingen van de patiënt. Kortom een heupoperatie die onder de kostprijs wordt verkocht kan zich alleen maar terugverdienen door bijvoorbeeld goedkopere 2e rangs protheses te gaan gebruiken en de patiënten onverantwoord snel naar huis te sturen en door te bezuinigen op onderhoud, nieuwe behandelmethoden en op personeel.

Dat hierover conflicten zijn ontstaan tussen directies van ziekenhuizen en de medisch specialisten is onvermijdbaar. De medisch specialisten kunnen en zullen dit echter nooit naar buiten brengen. Niet alleen omdat de directies dit verbieden op straffe van ontslag, maar ook omdat ze daarmee schade toebrengen aan de naam van hun ziekenhuis waardoor de toestroom van patiënten naar dat ziekenhuis vermindert.

Niet bij toeval heeft de minister de verzekeraars dit jaar verlost van de contracteerplicht. De verzekeraars hoeven alleen maar contracten af te sluiten met die zorgaanbieders (ziekenhuizen en medisch specialisten ) met wie ze (de goedkoopste) overeenkomsten kunnen afsluiten. Ziekenhuizen en medisch specialisten die vast blijven houden aan de protocollair vastgelegde kwaliteitsnormen, prijzen zichzelf uit de markt en krijgen geen contract.

De patiënt weet van dit alles niets. Die krijgt van de verzekeraar te horen naar welk ziekenhuis hij moet gaan voor de “beste” behandeling. Patiënten die echt de beste behandeling willen, die krijgen daartoe de mogelijkheid en kunnen een ander ziekenhuis of medisch specialist kiezen. Maar het verschil in prijs (tussen 2e en 1e klasse zorg) moet uit eigen zak bijbetaald worden.

Hiermee is met het nieuwe zorgstelsel de tweedeling van de zorg waar zo velen voor hebben gewaarschuwd een feit en is de patiënt de grote verliezer.

Dr H.F. Aarts Plastisch chirurg.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 28 november 2005 :: 14.56 uur

86 Comments

86 reacties

 1. Dit is toch alleen maar een bevestiging wat vele al roepen sinds men over de nieuwe zorgverzekering praat.
  Nu wil ik wel eens het advies van deze man weten.
  En laat hem samen met zijn beroeps broeders tegen het kabinet zeggen, wij doen niet mee met het nieuwe zorg systeem.

  Reactie door leen — maandag 28 november 2005 @ 15.12 uur

 2. Hallo Jan,
  Alles wordt weer over de hoofden van de enige echte belanghebbenden – wij , de verzekerden dus, – geregeld.
  Zelfs naar onderbouwde, politieke oppositie wordt niet geluisterd.
  Een overeenkomst is toch een wilsovereenstemming tussen partijen, tot stand gekomen in vrij overleg.
  Dit eindproduct is gewoon dictatuur.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 28 november 2005 @ 15.45 uur

 3. Jan, hoe lang zijn we met zijn allen nog roepend dat dit systeem belachelijk is!
  Misschien moeten we gehoorapperaten gaan kopen voor deze regering!Oostindisch doof zijn ze zeker!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 28 november 2005 @ 15.57 uur

 4. Geachte,
  Als iedereen op zou staan, die tegen de regering is zou het al beter gaan met Nederland, er word veel over gesproken maar daden zie ik bij geen van de Partijen die in de kamer zitten, er word in de kamer veel besproken,TE VEEL en maar heel weinig DADEN.
  In de 2e kamer maken ze zo genaamd ruzie met elkaar, maar na afloop gaan ze wat drinken en/of eten samen, komop zeg ruzie moet doorgaan, vechten moeten de volksvertegenwoordigers,ze staan voor het volk,t’is dat ik geen geld bezit om een partij op te richten anders zou het toch heel anders gaan in de 2e kamer dan dat het nu het geval is, slijmers zijn het stuk voor stuk, alleen hun plaats en inkomen zijn belangrijk voor hun.
  Knopen door hakken dat is belangrijk, niet allemaal van die nieuwe regeltjes opstellen,waar niks van terecht komt, maar het staat zo leuk op papier en van, KIJK EENS WAT IK ALLEMAAL DOE, komop zeg doe dan echt wat en vecht tegen deze regering voor dat we allemaal kapot gaan.
  Nederland moet Nederland blijven en niet van OJA dat is dat ene gebiedje in EUROPA wat precies doet wat de GROTE gebieden
  willen.
  Laat Nederland Nederland blijven, het is toch, of was toch een mooi land waar het leven goed was.
  Ik kan wel blijven schrijven maar ik stop want het haalt niets uit RIJKEN WORDEN RIJKER en armen worden armer je zou haast denken dat je in Nederland woont.

  Wim

  Reactie door Wim Goppel — maandag 28 november 2005 @ 16.14 uur

 5. Tja, weinig aan toe te voegen. Zelfs de artsen zien dit nieuwe zorgstelsel niet zitten, maar niemand die luistert. Deze hele zooi is geen enkele oplossing voor de problemen in de zorg. Integendeel, men laat de burger gewoon opdraaien voor de kosten die de enorme bureaucratie in de zorg met zich meebrengt.

  In ieder geval zullen de wachlijsten en andere ellende niet verdwijnen door dit nieuwe stelsel.

  Reactie door DJ Digital — maandag 28 november 2005 @ 16.24 uur

 6. waarkomt terrorisme toch vandaan,
  weken/maanden/jaren.niet horen wel zwijgen niets zien.
  tot er iemand zegt nu is het genoeg.
  praten helpt niet meer.
  dus wie niet horen wil moet maar voelen.

  Reactie door ad — maandag 28 november 2005 @ 16.25 uur

 7. Ja, logisch…

  Reactie door Boudewijn — maandag 28 november 2005 @ 16.27 uur

 8. We kunnen schrijven, schreeuwen, schoppen, zoveel als we willen. Als Nederland niet ontwaakt, en (in de polls) CDA en VVD wegvaagt is het allemaal ijdele hoop.

  Zolang er nog randdebielen rondlopen, die menen dat, omdat ze nu gezond zijn, ze geen last hebben van de huidige regelingen, betalen straks ook de rekening.
  Ik realiseer me nu wel waar het vandaan kwam, dat Nederland in de 2e wereldoorlog erg ijverig was met het aangeven van de Joden…..

  Als dit niet verandert, geloof me, halen we over 8 jaar de VS in.
  Een werkgever wordt dan op de knieen bedankt als deze ‘benefits’ heeft.

  De tweedeling is al enkele jaren een feit. Een echte vakman bestaat bijna niet meer, en wordt steeds meer gehinderd in de uitvoering van zijn werk door managers die weer eens een cursus in praktijk willen brengen. Daarbij wordt de beloning steeds meer naar beneden bijgesteld.

  Reactie door aziz.........light — maandag 28 november 2005 @ 16.31 uur

 9. Toch hoor ik krakjes in de kabinet (oa. Veerman). Bij de VVD rollen ze over straat en van Woutertje Bos hoor je niets, helemaal niets…

  Reactie door @bacus — maandag 28 november 2005 @ 16.32 uur

 10. De premies die zorgverzekeraars nu opgeven zijn de jaarpremies. (Betaling in een keer !) Voor een betaling per maand wordt bij een aantal verzekeraars een oplag gerekend van 3 tot 5 % (Termijnbetaling) Dus wie niet in een keer kan betalen krijgt een toeslag die al gauw oploopt tot € 30.00 tot € 50.00 Opnieuw kan de man/vrouw met de kleine beurs extra betalen !!!

  Tip: Goed opletten bij het afsluiten van een verzekering !!! Er zijn ook verzekeraars die geen termijntoeslag rekenen.

  Kan de SP deze rechtsongelijkheid ook onder de aandacht van de minister brengen ?

  Reactie door Wimpie — maandag 28 november 2005 @ 16.45 uur

 11. Het verlenen van optimale zorg en marktwerking hierin zijn m.i per definitie tegenstrijdig. Er zijn ( helaas ) voorbeelden te over om de voor de burger nadelige gevolgen van marktwerking aan te tonen. Wiegel insinueerde dat de zorgverlener er belang bij heeft de nieuwe zorgwet af te branden. De insinuatie dat Wiegel er belang bij heeft dat niet te doen ligt voor de hand.
  Vooralsnog krijgen Dr. H. F Aarts en zijn bezorgde collegae van mij het voordeel van de twijfel.

  Reactie door william — maandag 28 november 2005 @ 16.51 uur

 12. Denk dat ik nu maar op pad ga voor een leesbril, kan ik nog vergoed krijgen + laat ik dit jaar nog de tanden trekken, die ik nog heb, hoef ik me niet meer bij te verzekeren voor mijn eigen gebit.
  De tip van Wimpie @!!
  : Goed opletten bij het afsluiten van een verzekering !!! Er zijn ook verzekeraars die geen termijntoeslag rekenen. Zeker in acht nemen!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — maandag 28 november 2005 @ 17.01 uur

 13. In ons beschaafde nederland leeft ook nog een hele grote groep mensen onder het bijstandsnivo, die niet voor een extra compensatie , zoals scholieren van 18 en 19jaar, studenten met een basisbeurs, pensionadas in het buitenland, in aanmerking komen, buiten de zorgtoeslag.
  Meestal hebben zij ook geen geld om zich bij een collectief aan te sluiten (patientenvereniging, vakbond enz..) en kunnen dus ook niet in aanmerking komen voor een collectiviteitskorting. Ze zijn niet op de hoogte dat er ook kosteloze collectieven bestaan, want ze hebben geen internet en door de media worden ze niet op de hoogte gesteld. De stille armoede dus.
  Deze mensen mogen niet vergeten worden. Het kan toch niet zo zijn dat de politiek hen vergeet, of moeten zij zich tot de groep onverzekerden rekenen? Mensen laat je horen!, dit kunnen we niet over onze kant laten gaan.

  Reactie door Anne — maandag 28 november 2005 @ 17.01 uur

 14. Wanneer gaan die lompe boeren uit het Noorden en Oosten eens van de automatische CDA piloot af?

  Een echte Christen is tegenwoordig Rood of Groen.

  Bert

  Reactie door Bert — maandag 28 november 2005 @ 17.07 uur

 15. Waar komt dat terrorisme toch vandaan?

  Sjef van Oekel zong 30 jaar geleden al: “Waar moet dat heen, Hoe zal dat gaan, Waar komt die rotzooi toch vandaan…?”

  Rara fietsepomp, is er al een binnenlands terroisme bestrijdingsplan, zou wel eens nodig kunnen zijn.

  Reactie door Johan Smeets — maandag 28 november 2005 @ 17.32 uur

 16. Allemaal komen dus op 10 december(zaterdag)in Utrecht! zie Sp, site voor details!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 28 november 2005 @ 17.39 uur

 17. Dit gebral zie ik als mosterd na de maaltijd.

  Ik zoek al enige maanden naar die handrem in de ziekenhuizen maar kon er geen vinden.
  Toen ik wel een handle vond bij een ziekenhuisbed en deze gebruikte schoot de patient als een kattapult het ziekenhuis uit…

  En toen ik in de gaarkeuken keek zag ik een potje dat al minstens een jaartje of twee had staan te pruttelen.

  Ik zou zeggen SP; Wel te ruste en slaap vooral zacht verder.

  Reactie door Liberaal-Socialist — maandag 28 november 2005 @ 17.50 uur

 18. Waar komt dat terrorisme toch vandaan?
  Was het er altijd, en hadden we het alleen niet naar volledigheid ingeschat?
  Het uiteindelijk toch onder protest de ruimte gegeven? Die als vanzelfsprekend ingenomen wordt, door de tot schipbreuk leidende hersenspinsels van ene Hoogervorst?

  Reactie door Alex — maandag 28 november 2005 @ 18.00 uur

 19. Actie,niet zeuren,actie!
  niet betalen,gewoon niet betalen.
  Niet zeuren
  Iederen is verlizer.
  trouwens in een representative democratie,staat de representant koning
  demo= mensen,burger
  cratie= macht
  Hoe lang,kan dit illusie stand houden?
  liberal socialism,zie jij in kampen,waar arbeid is vrij

  Reactie door gaf — maandag 28 november 2005 @ 18.16 uur

 20. Niet betalen is helaas een utopie die men nooit voor elkaar krijgt.
  Als we al CDAVDDD66 van de kaart vegen in de Polls (samen zo’n zetelje op 10) zou erg leuk zijn.
  Maar de aversie tegen links is groot in dit land. Kijk maar eens naar de populairiteit van de rechte weblogs.

  Reactie door aziz.........light — maandag 28 november 2005 @ 18.52 uur

 21. @20 Aziz
  De populariteit van weblogs van rechtse rukkers – pornosites zijn ook populair. Het zijn er maar een paar die bij elkaar de hele dag de boel onderschijten.

  Reactie door Sonja — maandag 28 november 2005 @ 19.00 uur

 22. Privatiseer, maar dan met verstand want anders schiet je een…nee, een bok!

  Transport,
  en waarom de NS niet had mogen privatiseren voor burgervervoer.

  Privatiseren heeft als doelstelling om door concurrentie niet alleen een beter product mogelijk te maken maar zeker en natuurlijk ook betere consumentenprijzen.
  Nederland is natuurlijk allang Europa dus moet je kijken naar dit marktgebied. Daarbij hangt Nederland zo een beetje aan het zijden draadje van de transportlijnen al we kijken naar het vervoer van particulieren. Ik sluit dus welbewust het professionele vervoer uit!
  In feite heeft door de (volledige privatisering) van de NS zij nu het recht om de boemellijn Hoorn – Medemblik te mogen exploiteren.
  Ik zie voor deze lijn vooraleerst weinig concurrentie.

  Energie,
  en waarom de particuliere markt niet had mogen privatiseren voor de gewone burger.
  Als er al ergens Europeanisme (mooi woord; u vindt dit binnenkort in de dikke Van Dale)
  Raakvlakken met “transport”zijn duidelijk.
  Ons landje is groot gebekt maar omgekeerd evenredig toch gewoon, als we eerlijk zijn, een beetje klein.
  Het is wellicht sommigen opgevallen dat energie een wereldmarkt is. Goed, we zijn niet achterlijk en weten de gasballon steeds tijdig op te blazen tot een grootte die past bij een wereldmogendheid. Enig zelfrespect laten we ons niet afnemen!
  Maar als we echt eerlijk willen zijn, zelfs met deze figuurlijke ballon die toch aan het aflopen is, zoeken we nu reeds naarstig naar andere partijen die onze ballon mede willen volblazen.
  Dat is dan alleen nog maar het gas dat we over enige decennia nog alleen maar kunnen produceren na een slecht gevallen maaltijd.
  Maar dan elektra…
  Dit is ons toekomstige boemeltje.
  Hier hangen we nu reeds aan een dun koperen draadje vanuit vooral België en Frankrijk.
  Wie wil er investeren in het lampje in de kelder?
  Jawel! Nederland!
  We willen geen kolencentrales, we willen geen kernenergie, we gaan achterlijk door met de verbeterde versie van Don Qiuchotte, want wij kunnen het beter dan hij.
  Wij plaatsen geen 1 geen 2 maar wel duizenden windmolens.
  Als het niet waait geen energie en als het hard waait….Stoppen die krengen want het wordt levensgevaarlijk.
  Met andere woorden;
  Of we worden Belg of Fransman en geven ons land gratis aan hun weg, of wordt de kaars binnenkort een wereldsucces in Nederland.

  Dan ook maar de Zorg..
  Buiten de winterslaap van de SP, die al twee jaar duurt en dus daarom niet tijdig kon reageren, weten wakkere mensen allang dat de “Zorg” wel degelijk een markt is maar toch echt de patiënt niet.
  Voor “Zorg” is Nederland toch vooral op zichzelf aangewezen, dit waar dit bij “Transport” en “Energie”niet op gaat.
  In die zin is Nederland hier gewoon bijna weer een dorp. Dat is dan ook maar goed ook!
  Particuliere verzekeringen hadden dan ook met hun poten van de patiënt moeten afblijven.
  Slechts een volksverzekering met volledige integratie van AWBZ was wat bijna iedere Nederlander wenste.
  Is de “Zorg”dan geen markt?
  Natuurlijk wel!
  Laten ze elkaar maar dood concurreren zolang eindproduct in al zijn vormen is en wordt gewaarborgt.

  Reactie door Liberaal-Socialist — maandag 28 november 2005 @ 19.18 uur

 23. De tweedeling is helemaal duidelijk, wie leeft van een modaal- of een miniuminkomen, zal tweederangs zorg krijgen.

  De zorgverzekeraars zullen er alles aan doen om winst te maken en onderlingen afspraken te maken en zoals altijd is de man met het minste geld de dupe.

  Kiezen is er niet bij, onverzekerd rondlopen dat zal straks de waarheid zijn.

  De rijkere in dit land kunnen zich te buiten gaan aan allerlei te kust en te keur.

  Wat een walgelijke rotzooi is het hier in dit land geworden. Dit is een land voor welgestelden en rijken, niet voor gewone mensen.

  Mensen met een handicap of zieken en mensen met een laaginkomen, mogen kennelijk de broodkruimels die men hen nog gunt, met een gebaar van dankbaarheid in ontvangstnemen.

  Doe je dit niet wordt je als een hond behandel of misschien wel helemaal straks niet meer behandeld.

  Alles wat onder de maat is heeft eigenlijk geen recht op een fatsoenlijk bestaan of zorg en zal op zelfzorg en zelfredzaamheid aangewezen zijn.

  Dat u moge rotte in vrede.

  Reactie door e.krul — maandag 28 november 2005 @ 19.18 uur

 24. Bert (14),

  Doe niet zo onnozel, in het noorden en oosten van nederland wonen niet alleen maar boeren.

  een echte christen? Wat voor simpele ziel ben je zeg? Het is wel te merken dat je elke zondag laat indoctrineren in de kerk met het zieke gedachten goed uit de bijbel.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 28 november 2005 @ 19.20 uur

 25. De patient is markthandel geworden, het goede fruit daar kan handel mee gedreven worden, het fruit met een plekje gaat in de varkensvoerbak.

  Reactie door e.krul — maandag 28 november 2005 @ 19.26 uur

 26. 2 Amita

  Dit hele kabinetsbeleid begint op dictatoriaal heersen te lijken.

  Reactie door e.krul — maandag 28 november 2005 @ 19.29 uur

 27. Laten ze elkaar maar dood concurreren zolang eindproduct in al zijn vormen is en wordt gewaarborgt.”
  ja waroom niet?kom niet in mijn buurt…
  is dat wat jij wil socialism liberal,geld,as een fruit die voor iederen te pluken is,snel snel,want voor jij dat weet bij jij van de bom af gevallen,maar ik zal jij helpen weer op jij been te staan, ik zal daar zijn waar jij kwijt ben…
  Better!!!!?

  Reactie door gaf — maandag 28 november 2005 @ 19.34 uur

 28. 27 gaf

  Ik mag toch hopen dat je boom bedoeld en niet bom.

  Reactie door e.krul — maandag 28 november 2005 @ 19.43 uur

 29. e,krul,sorry en bedankt.
  Boom was het,hoewel bom,hmmmmm, niet zo gek.
  After all.ook atomic of fosforus of mediatic o revolutionaire of….Ah soms,alles goed voor bizness!!!
  What a wonderful world.

  Reactie door gaf — maandag 28 november 2005 @ 19.59 uur

 30. Het zorgsteltsel word onbetaalbaar !
  In 2007 naar 1400 euro !
  Kortom Amerikaanse toestanden !
  Hoe kan dat toch vraag ik mij af ?
  Als ik zie wat Directies,chirurgen,artsen en managers van ziekenhuizen verdienen vind ik dit niet vreemd !
  Wij klootjesvolk mogen hier dus weer voor op draaien.
  Waar ik me ook aan erger is dat als iemand toevallig goed kan voetballen er wel snel voor een verblijfsvergunning moet worden gezorg omdat er weer (geld)belangen in het spel zijn !
  Dit geld dus niet voor een arme sloeber die uit angst voor oorlog zijn land ontvlucht !
  Wat kunnen we hier in Nederland toch hypocriet zijn Bah !
  Ik hou van alle mensen ongeacht hun kleur,religie,of afkomst !
  Ik hou alleen niet van mensen die andere mensen uitbuiten om er zelf beter van te worden !Ongeacht hun kleur,religie of afkomst ! We hebben maar een aarde,een heelal en een soort mens !
  En wij blanken zijn sowieso in de minderheid want twee derde van de mensen op deze aarde zijn gekleurd !
  Dus effe dimmen blanken !
  Solidair zijn met elkaar SVP !
  Er is maar een vijand het kapitalisme,de uitbuiting,het egoisme !
  Dit maakt deze mooie aarde kapot !
  Denk hier maar eens goed over na !
  Aan gebral hebben we niks !

  Met vriendelijke groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior. — maandag 28 november 2005 @ 20.08 uur

 31. Tja Peter Grootheest junior,

  de tijd is voorbij dat bij de arts de patient voorop komt, eerst de eigen zak vullen dan de patient.

  Reactie door e.krul — maandag 28 november 2005 @ 20.24 uur

 32. Zeker als je weet dat bij een uitkering van het U.W.V., het gaat betalen. jij als arbeidsongeschikte hebt niets meer te zeggen!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — maandag 28 november 2005 @ 20.46 uur

 33. Zou best wel kunnen om naar de
  MANIFESTATIE
  Het nieuwe zorgstelsel: u een zorg?
  Maar kan het vervoer al zo wie zo niet betalen, ben blij als ik de belastingen van de gemeente, het Rijk, mijn vaste lasten kan betalen en dan nog wat te eten heb. Kleding daar doe ik maar zo lang mogelijk mee. Ik red me wel, maar er zijn gezinnen die het niet meer kunnen redden.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — maandag 28 november 2005 @ 20.56 uur

 34. sorru kunnen is willen.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — maandag 28 november 2005 @ 20.57 uur

 35. Ik denk dat er weinig van de markt wordt begrepen: DE DUURSTE VERLIEST. Dus dat geeft een prikkel om de beste prijs/kwaliteitsverhouding te bieden. En dat is die prijs/kwaliteitsverhouding waar de stand van de beschaving toe in staat is. Als dit een acheruitgang is t.o.v. een overheids-gefinancierd stelsel, dan had de overheid het dus te hoog in de bol. Als de overheid het wil betalen, dwingt die namelijk gewoon meer belasting af of raakt in de staatsschulden en dan gaat de hele bende zelfs ten onder aan de zorg en niet alleen de patiënten. Dat is het verschil.

  Reactie door W6969 — maandag 28 november 2005 @ 21.07 uur

 36. Zoals Veerman al heeft aangegeven, om het nieuwe zorgstelsel op te blazen en Hoogervorst af te serveren gewoon met z’n allen blijven zitten waar we zitten!

  Reactie door hanri — maandag 28 november 2005 @ 21.18 uur

 37. Niks nieuws
  Maffia vult de zakken over het meest waarde volle van de mens de gezondheid.
  Hiervoor zal het volk
  Huilen
  Lijden
  Vloeken
  Wanhopen
  Sterven

  Reactie door Jofel — maandag 28 november 2005 @ 21.33 uur

 38. Bleek toch weer boeren bedrog te zijn van Veerman.

  Reactie door Jofel — maandag 28 november 2005 @ 21.36 uur

 39. Huidige situatie: lange wachtijden, peperdure medicijnen, verschillende kwaliteiten van ziekenhuizen (het is een links dogma te denken dat alle ziekenhuizen hetzelfde aan kwaliteit bieden) en artsen die niets liever doen dan shoppen bij de farmaceut en rekeningen declareren.
  Nieuwe situatie: patient heeft keuze, ziekenhuizen zullen zich moeten gaan bewijzen, artsen vallen eindelijk van hun roze wolk van almacht. Nu sanp ik de flirt van de SP met de arts toch al niet, want medelijden hoeven we met deze God echt niet te hebben.

  Reactie door hendrik — maandag 28 november 2005 @ 21.55 uur

 40. W6969 zeid:Quote—->
  Ik denk dat er weinig van de markt wordt begrepen: DE DUURSTE VERLIEST. Dus dat geeft een prikkel om de beste prijs/kwaliteitsverhouding te bieden. En dat is die prijs/kwaliteitsverhouding waar de stand van de beschaving toe in staat is. Als dit een acheruitgang is t.o.v. een overheids-gefinancierd stelsel, dan had de overheid het dus te hoog in de bol. Als de overheid het wil betalen, dwingt die namelijk gewoon meer belasting af of raakt in de staatsschulden en dan gaat de hele bende zelfs ten onder aan de zorg en niet alleen de patiënten. Dat is het verschil.”

  daro0m,qualiteit=beswhaving(express foute or typos voor dummies)
  dwingt die namelijk gewoon meer belasting af of raakt in de staatsschulden en dan gaat de hele bende zelfs ten onder aan de zorg en niet alleen de patiënten. Dat is het verschil,”zeker met dit kl”te(dwing woord)- over mens,hmmmmm heil!!!!
  heid!!!!!!

  the E word weet jij well,die van marx zonder het kapital

  Reactie door gaf — maandag 28 november 2005 @ 22.00 uur

 41. ik ga aar een derde van de premie betalen .laat mijn zorgverzekeraar weten dat ik betalings gewillig ben .maar niet alles kan betalen .daar zal het cz niet mee ens zijn .dus moet de rechter maar uitsluitsel geven .ik laat me niet bang maken door een luizig verzekeraardje .

  Reactie door texas henkie — maandag 28 november 2005 @ 22.11 uur

 42. ik ga niet betalen
  civil desobedience,weet jij well..
  Bankiers,maffia,politics
  hmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!
  leuk een rechtzak!!
  wie zal het durfen?

  Reactie door gaf — maandag 28 november 2005 @ 22.21 uur

 43. Ik ga er volgend jaar stevig op vóóruit, ook qua dekking. Dus betere dekking tegen lagere prijs.

  Reactie door Tim — maandag 28 november 2005 @ 22.28 uur

 44. @Gaf, ik begrijp niet zoveel van je reactie, die is nogal warrig volgens mij.

  Om de kostprijs laag te houden als overheid gooit men toch gewoon meteen van alles uit het ziekenfondspakket of maakt men eigen risico’s hoger en uitkeringen lager?

  Reactie door W6969 — maandag 28 november 2005 @ 23.30 uur

 45. Houden we er met z’n allen wel even rekening mee dat Jan alleen de tegenstanders aan het woord laat? Gezien de meeste reaguurders op deze blog denken ze dat de hele wereld tegen dit nieuwe zorgstelsel is. Dat is ook wat Jan wil doen laten geloven. Tuurlijk zijn insiders uit de zorg tegen, dit is ook niet leuk voor hun, beter inzicht geven in wat je doet voor hoeveel geld is altijd vervelend. En geloof me er kan nog heeeeeeeel veeeeeeel geld bespaard worden in onze zorg zonder dat het ten kost gaat van de patient.

  Reactie door Omaha — maandag 28 november 2005 @ 23.52 uur

 46. Marktwerking, oftwel competitie, moet in o.a. de volgende gebieden zo min mogelijk invloed uitoefenen op de beschikbaarheid en toegankelijkheid ervan voor allen: huisvesting, energie, recht, waardigheid, veiligheid, zorg, onderwijs, participatie, reïntegratie, communicatie en openbaar vervoer, want de grote gemene deler van al deze gebieden is de principiële gelijkheid van alle mensen, grondwettelijk vastgelegd, en tevens benadrukt in internationale verdragen. Nu zal men zeggen: hij is een dromer, een idealist! Inderdaad.

  Reactie door Jan-Peter — dinsdag 29 november 2005 @ 5.11 uur

 47. Schoon water, gezond voedsel, cultuur en sport zou ik nog kunnen toevoegen, maar eigenlijk vallen ze al onder waardigheid en participatie.

  Reactie door Jan-Peter — dinsdag 29 november 2005 @ 5.26 uur

 48. De PVDA stemde tegen !!! een motie van de SP die een parlementair ondezoek wilde naar de misstanden inzake de WAO keuringen bij het UWV !
  En deze tegen stemming is een voor stemmen voor dit kabinet Balkenende !
  Ik heb de PVDA nooit vertrouwt en zal het ook nooit doen !
  Ik moet nog te veel aan Elske Terveld denken inzake de WAO toendertijd !
  En Woutertje daar heb ik ook nog geen vertrouwen in eerlijk gezegd !
  Woutertje is me te stil !
  En durft nog niet voor links te kiezen,want het pluche word goed betaalt!
  En er zitten veel PVDA mensen in het pluche !
  En in tegenstelling tot SP parlementariers mogen zij hun riante vergoeding wel volledig houden !
  Ik noem dit baantjes gasten !
  Mensen weet waar u op stemt !
  Ik vertrouw ze voor geen meter !

  Met Vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior. — dinsdag 29 november 2005 @ 8.43 uur

 49. Stemmen op PVDA is stemmen op een verlengstuk van het huidige beleid.
  Woutertje zwijgt en stemt toe.

  Reactie door Jofel — dinsdag 29 november 2005 @ 9.07 uur

 50. (48)er is maar 1 linkse partij !1 keer raden welke .

  Reactie door texas henkie — dinsdag 29 november 2005 @ 9.13 uur

 51. Middeleeuwse zorgmarkt in Groningen

  De SP organiseert dinsdag 29 november als protest tegen het nieuwe zorgstelsel een middeleeuwse zorgmarkt. Op de Vismarkt zal een kwakzalver gewapend met een zaag een patiënt opereren, om zo op ludieke wijze uit te beelden wat het nieuwe zorgstelsel gaat betekenen. Ook zal er de mogelijkheid zijn om op middeleeuwse wijze tanden te laten trekken zonder verdoving.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 29 november 2005 @ 9.27 uur

 52. @35 W6969
  Sorry maar dit is een typisch rechtse klapvee-reactie. Zet je oogkleppen af en stop met het idealiseren van marktwerking. Marktwerking is een leuk idee, maar absoluut NIET voor de eerste levensbehoeften van een mens. Vertel jij maar eens wat voor goeds de privatiseringen van de afgelopen jaren voor goeds gebracht hebben ?

  @39 Hendrik
  Links dogma ? Ik geloof niet dat jij je ooit verdiept hebt in het socialistische gedachtengoed. Bovendien : we weten allemaal dat er goede en slechte ziekenhuizen zijn, net zo goed als dat er goed en slechte bouwbedrijven, slagers en schoonmakers zijn.
  Dat artsen shoppen bij een farmaceut is trouwens een illusie. Een arts schrijft voor maar ziet in beginsel geen dubbeltje van de medicijnopbrengsten. Alleen in het geval dat de arts een (illegale) overéénkomst heeft met een medicijnfabrikant, maar dat heeft niets met deze of de oude zorgwet te maken.
  Je zegt dat de patiënt de keuze heeft tussen artsen en ziekenhuizen ? Bij die keuze wordt allereerst een schifting gemaakt door de verzekeraar, daarna blijft er een beperkte keuze over, wil je toch wat anders ? Dan zul je moeten kiezen voor een nog duurdere restitutie-polis, die oeverigens niet eens door alle verzekeraars aangeboden wordt! Wat nou keuzevrijheid ? De verzekeraar wil gewoon de goedkoopste zorg, niet de beste, zal hem een ZORG zijn. (Zo weten we gelijk waar het wordt zorgverzekeraar vandaan komt).
  De flirt van de SP met de artsen ? Een goede arts is een idealist, net zoals een echte SP’er. Een slechte arts is slechts geïnteresseerd in geld, net zoals een VVD’er, bijvoorbeeld Hans Hoogervorst. En dat we geen medelijden hoeven te hebben met een arts ? Wie praat er over medelijden ? Dat woord is hier niet gevallen en trouwens, zo’n man/vrouw heeft meestal minimaal tot zijn of haar 35e gestudeerd, daar mag financiëel ook best wat tegenover staan. Bedenk je eens een leven zonder deze mensen !

  @43 Tim
  Ik en vele anderen hier zijn blij voor je. Helaas ben je één van de weinigen.

  @45 Omaha
  Kom eens met een zinnige post. Kijk om je heen. De hele working-class, dus niet de zogenaamde toplaag van de samenleving, is hier tegen en dit is nog steeds het overgrote gedeelte van de Nederlanders. Niet direct omdat het wat meer geld kost, dat zou geen probleem zijn als we niet al zover uitgekleed waren. En als het nou nog in het belang van het collectief was ? Nee, het is alleen in het belang van een groot deel van de nu nog particulier verzekerden (ook niet allemaal dus) en de zorgverzekeraars. Tuurlijk rammelt er nu ook van alles aan de zorg (woekerslarissen voor bestuurders en een gigantische bureacratie bijvoorbeeld), maar het nieuwe zorgstelsel helpt hier niet aan.

  @46&47 Jan-Peter
  Je hebt je voornaam helaas niet mee maar daar kan niemand wat aan doen. Maar IDEALISME BESTAAT NOG en IDEALISME MAG NOG!!! Dus houd eraan vast. Op het moment dat ook de laatste idealisten het ogenschijnlijke vechten tegen de bierkaai opgeven is onze samenleving ter zielle.
  Dat willen we toch niet ?

  Helaas ontbreekt het op dit moment in Nederland aan een collectief dat op kan staan tegen de huidige sloopregering, waarvan het nieuwe zorgstelsel slechts één van de vele verslechteringen is. Dus kom op allemaal ! We moeten met zijn allen de straat op en dan dus echt massaal. Leg Nederland lam en tref de regering waar we ze het hardst treffen kunnen : In de eigen liberale portomonee.
  Helaas zijn de Nederlanders ook dankzij deze regering vaak bang voor hun eigen boeltje. Represailles vanuit het bedrijfsleven (het is tegenwoordig zo simpel om werknemers op straat te zetten door versoepeling van het ontslagrecht) en zware verslechteringen van het sociale vangnet brengen angst bij de mensen. Het leven wordt steeds duurder, de beloning voor arbeid loopt hier steeds verder op achter. Geen wonder dat mensen bang zijn om het land plat te gooien ! Het zou waarschijnlijk wel lukken als we er allemaal vanuit zouden kunnen gaan dat (bijna) iedereen mee zou doen, maar mede door de net beschreven angst is die zekerheid er niet. De regering slaagt wat dit betreft dus nog steeds in zijn opzet en gaat dus vrolijk verder met slopen zonder veel tegenstand van betekenis. Gebrek aan collectief ben ik bang dus.

  En ja, ook ik ben een idealist.

  Groeten,
  Danny

  Reactie door Danny — dinsdag 29 november 2005 @ 9.33 uur

 53. @51 Gandalf
  Weet je nog wat Sam tegen Frodo zei op de hellingen van de Doemberg ?
  “Ik kan de ring niet voor U dragen, maar ik kan U wel dragen!”
  Dit is een prachtige verwoording van hoe een zorgstelsel zou moeten zijn!

  Stuur die kwakzalver en die tandenbeul ook maar even richting Den Bosch, of beter nog, naar het binnenhof, krijgt Hoogervorst een gratis behandeling toch ?

  Groeten,
  Danny

  Reactie door Danny — dinsdag 29 november 2005 @ 9.40 uur

 54. 46,47 Jan Peter

  fijn dat je het nog even op noemt allemaal.

  Je zei principiele gelijkheid van alle mensen grondwettelijk. Welnu dan moet er nog veel gebeuren, hoeveel mensen kunnen niet gebruik maken van cultuur, van gezond voedsel, van sport via club of vereniging, van regelmatig openbaar vervoer en straks ook nog van goede gezondheidszorg.
  Want deze mensen hebben door geen geld voor, velen leven van de voedselbank.

  Om over buitensluiting en eenzaamheid nog maar te zwijgen.

  Geweldige wat je allemaal idealistisch voor ogen hebt, echter de praktijk klopt niet.

  Waardigheid en participatie, de waardigheid in dit land is zoek en de participatie klopt ook aan geen kant.

  Zolang allochtonen, mensen met een handicap of WAO-verleden van de arbeidsmarkt worden geweerd, kun je niet van participatie spreken.

  Je zegt: Marktwerking, oftwel competitie, moet in o.a. de volgende gebieden zo min mogelijk invloed uitoefenen op de beschikbaarheid en toegankelijkheid ervan voor allen: huisvesting, energie, recht, waardigheid, veiligheid, zorg, onderwijs, participatie, reïntegratie, communicatie en openbaar vervoer, want de grote gemene deler van al deze gebieden is de principiële gelijkheid van alle mensen, grondwettelijk vastgelegd, en tevens benadrukt in internationale verdragen.

  Misschien wordt het dan tijd om dit land, i.v.m. het niet naleven van de verdragen, aan te klagen.

  Toen de dromer wakker werd uit zijn schone droom en hij uit het raam naar buiten keek, aanschouwde hij een nachtmerrie.

  Reactie door e.krul — dinsdag 29 november 2005 @ 10.15 uur

 55. @52-53 Danny,
  Duidelijker kan het niet.
  Even een kleine toevoeging.
  Je zegt:”

  “Helaas ontbreekt het op dit moment in Nederland aan een collectief dat op kan staan tegen de huidige sloopregering, waarvan het nieuwe zorgstelsel slechts één van de vele verslechteringen is. Dus kom op allemaal !”

  Dat klopt. De vakbeweging laat het hierbij afweten. Hier bij de SP is de stelling name overduidelijk. Wie neemt het voortouw? Op verjaardagen en feestjes kan je tegenwoordig gewoon zeggen dat je lid van de SP bent. En als je praat over het afbraakbeleid van deze regering, zijn ze het meestal wel met je eens. (op een enkele liberaal na, maar die krijgt dan zelfs van gematigden de wind van voren) Zodra er gestemd moet worden, blijkt toch dat men er weer anders tegenaan kijkt, anders zou de SP de grootste partij zijn. Ik wil voor de zoveelste keer wéér zeggen dat het huidige beleid er is dankzij de PVDA, want die heeft haar kiezers belazerd, alleen weten ze het nog niet. Alles is er op gericht om naar de verkiezingen van 2007 te kijken en weer te willen regeren.
  Rode rozen uitdelen, dat is een lachertje
  Politiek. Bah.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 29 november 2005 @ 10.24 uur

 56. “Over honorarium en tarieven van medisch specialisten kan niet worden onderhandeld, die worden vastgesteld door de overheid”

  Hoe kan dat dan in godesnaam in een vrije markt?

  Reactie door Ome Ko — dinsdag 29 november 2005 @ 11.36 uur

 57. De actie van Veerman is natuurlijk weer opzettelijk. Als er straks gestemd moet worden, stemt men gewoon weer CDA. In het achterhoofd blijft dan hangen dat Veerman het eigenlijk toch ook niet zo eens was met het nieuwe zorgstelsel. De ergste vorm van op een achterbakse wijze zieltjes winnen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 29 november 2005 @ 11.46 uur

 58. @55: Politieke realiteit is dat een links georiënteerd kabinet zonder de PvdA niet mogelijk is. De gevolgen van het uitsluiten van het ” linkse element ” in de politiek ondervinden we nu dagelijks, en het eind is nog niet in zicht. Laat het een missie voor de SP zijn de PvdA er telkens weer aan te herinneren waar zij vandaan komen. Het verloochenen van je afkomst haalt de bodem onder je bestaansrecht weg.

  Reactie door william — dinsdag 29 november 2005 @ 12.00 uur

 59. Raktie op @55!
  Net zoals het CDA het christen zijn is vergeten is de PVDA vergeten dat ze socialist waren !
  Sp moet gewoon op naar 76 zetels !
  De absolute meerderheid !

  Met vriendelijke groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior. — dinsdag 29 november 2005 @ 12.13 uur

 60. @59 P.G. junior.
  Die ontwikkeling is allang gaande.
  De echte PVDA ers zullen zich achter de oren krabben bij een gestage groei van de SP. En dan – ik hoop dat ik dat nog mee mag maken – belanden we op een kantelpunt waar we de PVDA voorbij schieten.
  Wishfull thinking noemen ze dat geloof ik.

  Off topic.
  Na meer dan 4 maanden gewacht te hebben op een oproep voor de arbeidsdeskundige kreeg ik vanmorgen de mededeling dat ik ongewijzigd blijf en niet meer voor een herkeuring opgeroepen zal worden. Dat betekent tot mijn 65e jaar. Dus nog 6,3 jaar. Weg alle spanning van naar de brievenbus lopen en kijken of er zo’n brief met het UWV logo in ligt.
  Dat wilde ik even kwijt.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 29 november 2005 @ 12.54 uur

 61. Dat is geweldig Gandalf, helaas zijn veel mensen een ander lot beschoren.

  Reactie door Danny — dinsdag 29 november 2005 @ 13.15 uur

 62. @61 Daar ben ik mij van bewust Danny.
  Het weerhoud mij er ook niet van om de zelfde actie’s te steunen en te blijven ageren tegen het wanbeleid van m.n. de Geus.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 29 november 2005 @ 13.25 uur

 63. En de rest van dit kabinet natuurlijk.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 29 november 2005 @ 13.26 uur

 64. Het doel van deze hele operatie is de schaarsheid van het product “zorg” zeker te stellen. Van martkwerking komt weinig terecht als er niet in de personele kosten gesneden kunnen worden. De salarissen van e.d. chirurgen staan immers vast.

  Er kan dan bezuinigd worden op materiaal. (gebouwen, stookkosten, schoonmaakkosten, ontsmettingen, 2e hand pacemakers, kunstheupen van Ebay enz,)

  extra Inkomsten kunnen gegenereerd worden door extra service te bieden voor mensen die het kunnen betalen.

  ziekenhuizen gaan zich splisen. Er komen presige ziekenhuizen, die veel en goede service bieden, bekwame artsen in dienst (kunnen) nemen voor mensen die het kunnen betalen.
  en er zullen ziekenhuizen komen voor de armen. Die zullen ideoligische artzen aantrekken en mensen die niet goed genoeg zijn voor de prestige ziekenhuizen of artzen die het vak nog moeten leren.

  Kortom de rijken krijgen een goede gegarandeerde zorg en de armen kunnen als ze geluk hebben een goede arts tegenkomen, maar met een beetje pech krijgen ze een studentje.

  Dan is er een derde catagorie, die helemaal niet verzekerd is. Deze mensen zullen dit jaar nog geholpen worden, maar na verloop van tijd, als mensen er aan gewend zijn dat zorg niet voor iedereen is weggelegd (net zoals iedereen er nu aan gewend is dat fysiotherapie alleen voor de rijken is, en verzorgings tehuizen de mensen laten uitdrogen) zal er geen haan meer naar kraaien.

  Reactie door alexander — dinsdag 29 november 2005 @ 14.08 uur

 65. Ik heb ook al gehoord dat je met je basisverzekering in natura niet meer bij academische ziekenhuizen terecht kunt. Weet iemand of dit klopt?

  Reactie door kaatje — dinsdag 29 november 2005 @ 16.27 uur

 66. Eindelijkeens een goed bericht, uitspraak van het Europees hof. Grensarbeiders die invalide zijn en gepensioneerden hebben onterecht een verkering (vrijwillig) af moeten sluiten om zeker te zijn van nog een beetje verzorgde ouwe dag. Nederland heeft zich schuldig gemaakt aan uitbuiterij van deze groep. resultaat: ze zullen alles wat er zogenaamd vrijwillig aan deze verzekering is betaald moeten terug betalen vanaf hetjaar 2000. (het gaat hier om de S.V.B.)
  Eindelijk eens een meevaller, nu nog hoe te zien dat ik al die duizenden eurootjes terug zie te krijgen.
  Als dit lukt, gaat dit op een spaarrekening voor mijn ouwe dag. Als ik dat tenminste haal. Want het zal nog wel enig kruim kosten voor de centjes weer op mijn rekening teruggestort zijn.

  Reactie door anja — dinsdag 29 november 2005 @ 17.30 uur

 67. Anja, doel je hier op de regeling van jaren geleden waardoor mensen die in het buitenland werkte zich niet konden verzekeren voor AOW?
  Is toentertijd door Mw. Elske Terveld weer ongedaan gemaakt.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 29 november 2005 @ 19.07 uur

 68. eu het komt er gewoon op neer dat iedereen onder de 1300 euri niet bij verzekert/en kan.
  dus hebben verotte tanden,slechte rug/handen/voeten/fisio,enz,enz,dus meer ziekte wet en thuis zitten.
  niet verzekertongeluk betekent /dood,of komt er straks een potje zoals bij onverzekerde auto,s.

  geef mij 2 min met hogerclown,ooo geef mij 2 min,en een paar handschoenen voor besmettelijke ziektes tegen te gaan hepetites abcdefg.

  Reactie door ad — dinsdag 29 november 2005 @ 19.18 uur

 69. Zomaar even een primaire reactie. Aanvankelijk dacht ik Wouter Bos, dat is een goeie! Ik ben daar van teruggekomen.
  Veel te glad, quasi intelligent, quasi populair, quasi geestig, quasi flink, quasi links en ga zo maar door in de quasi reeks. Als ie maar geen Minister President wordt!

  Reactie door Jean Pierre — dinsdag 29 november 2005 @ 19.46 uur

 70. Reactie door Eric Hoekstra — dinsdag 29 november 2005 @ 20.17 uur

 71. “Patient verliezer nieuwe zorgstelsel”.

  Niet alleen de patient, maar ook de democratie.

  Zolang deze politiek zich beroept op een “democratische” beslissing – m.a.w. dat dit besluit zou worden ondersteund door de meerderheid van de burger –

  En dit is dus niet waar.

  Partij politieke belangen spelen hier een rol.

  Het is net of dit kabinet aan het kwartetten is: Als jij mij dit geft dan krijg jij dat van mij.

  Helaas kan met het kwartetten geen joker worden ingezet, alhoewel Hogervorst wel een joker is.
  Gelet op het kotsgebaar richting de burger.

  Dit laatste, hij maakte weliswaar een kotsgebaar richting een kamerlid, maar dit kamerlid vertegenwoordigd wel een groep burgers.

  Verder blijkt dus duidelijk dat Veerman wel terecht zijn twijfels heeft geuit, en dat het geen verspreking was.

  Uiteindelijk is dus de democratie hier de grote verliezer.

  Reactie door bep — woensdag 30 november 2005 @ 0.41 uur

 72. @67 Gandalf, Yep. Deze mensen zijn onterecht uit de AOW gegooid en m.i.v. 2000 zo heeft het Europese hof bepaald, dat dit onterecht is en dat dit terug betaald moet worden. Mijn brief naar de SVB is onderweg, nu mijn centjes nog terug zien te krijgen.

  Reactie door anja — woensdag 30 november 2005 @ 13.07 uur

 73. @72 Ik heb mij toen ook over 4 jaar moeten verzekeren anders zou er op mijn aow gekort worden.

  En nu nog even het volgende:

  Sinds de post van vanmorgen weet ik wat ik in 2006 ga betalen aan de nieuwe zorgverzekering op basis van het zelfde pakket dat ik nu heb. Zonder de zorgtoeslag ( die bij ons echt niet hoog zal zijn) betaal ik straks voor 2 volwassenen €272 per maand. Nu betaal ik € 142 per maand. Dat is godverdomme bijna een verdubbeling. Zijn ze nou helemaal gek geworden? Ik hoor het Hoogervorst nog zeggen: een paar euro meer.
  Ik weiger!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Gandalf — woensdag 30 november 2005 @ 15.18 uur

 74. Even iets anders, uit de schoolkrant van onze dochter,
  Het nieuwe zorgstelsel:
  De fysiotherapeut knijpt er tussenuit.
  De logopedisten zijn sprakeloos.
  De podotherapeut zit met kromme tenen.
  De K.N.O.arts krijgt een brok in zijn keel, voelt zich bij de neus genomen en wordt een oor aann genaaid.
  De oogarts ziet het somber in.
  De neuroloog krijgt er de zenuwen van.
  De verloskundige zit met de naweeen.
  De gynaecoloog baart het zorgen.
  De uroloog voelt aan zijn water dat dit niet goed gaat.
  De anesthesist is knock-out.
  De cardeooloog aanschouwt het met bloedend hart.
  De dermatoloog krijgt er kippevel van.
  De Geriater krijgt er grijze haren van.
  Voor de chirurg snijdt het mes niet meer aan twee kanten.
  De hematoloog wordt het bloed onder de nagels vandaan gehaald.
  De gastro-enterolog heeft er zijn buik vol van.
  De internist wordt binnenste buiten gekeerd.
  De dietiste kan geen pap meer zeggen.
  De psychiater snijdt het door de ziel.
  De traumatoloog ergert zich bont en blauw.
  Voor de apotheker is het een bittere pil.
  De tandarts ziet er geen gat meer in.

  Oh ja, en de patient?Die is er ziek van!!!!
  Geshreven door een 5 havoleerling.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 30 november 2005 @ 16.17 uur

 75. Over TRIAS POLITICA gesproken: Hoogervorst (VVD) wetgevende macht,
  Wiegel (VVD) uitvoerende macht
  Kroes (VVD,nu in Brussel) (on)rechterlijke macht (een paar euro verschil kun je niet echt concurrentie noemen… dus zal ze niet ingrijpen).
  Plus Zalm (VVD) op de “bank” passen!!!
  Dit is MAFIA!!!

  Reactie door Kiddo — woensdag 30 november 2005 @ 16.29 uur

 76. Gandalf, allereerst van harte! Eindelijk los van die spanning van het UWV. Zit
  zelf nog elke dag af te wachten wanneer de beruchte brief bij mij binnenvalt.

  De zorgverzekering: een verrekte tegenvaller, maar laat je hier niet door ontmoedigen en maak je niet te kwaad. Overschaduwd je goeie nieuws.

  Zelf ben ik er achter dat mijn kinderen niet bij mijn man worden mee verzekerd, maar apart verzekerd moeten worden in België.
  Dus niks kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd hier. (ze hebben geen AWBZ-aanspraken)
  En zodra ze 18 zijn, (geldt ook voor mijn man) is het dubbel op.
  De basisverzekering en volledig verzekeren in België, terwijl de kinderen straks geen aanspraken hebben in Nederland, net zo min als ik. Wel betalen, maar geen rechten.
  Kortom: dokken en kop houwen.

  Reactie door anja — woensdag 30 november 2005 @ 20.50 uur

 77. @76 Anja,
  Inmiddels weet ik dat het UWV bij herbeoordeling een tijd van 14 weken tussen keuring en beoordeling van de arbeidsdeskundige niet mag overschreiden.
  Als dat wel zo is, dan heeft de beslissing geen rechtsgeldigheid.
  Dat weet ik van het FNV.
  Een hele goede morgen overigens.
  Ik neem er nog een. (koffie)

  Reactie door Gandalf — donderdag 1 december 2005 @ 9.07 uur

 78. @77 Gandalf, Proost, mijn bakkie zit er al in, pak er zo nog ééntje. Dus als ik het goed begrijp, je wordt gekeurd en mag dan nog eens zo’n 3 maanden in spanning zitten?
  Ben op ‘t moment weer eens moedertje (verpleegstetje aan’t spelen) De één is vrij en die van 14 ligt met een hernia plat. Vanmiddag ziekenhuis even bellen voor plan van aanpak. Die heeft dit jaar al heel wat geld gekost aan dokters en ziekenhuizen, in een half jaar tijd alleen voor hem al 5 ziekenhuizen van binnen gezien + alle artsen die er bij horen. Als dit zo door blijft gaan wordt er volgend jaar alleen uitgegeven aan gezondheidszorg, ik hou m’n hart vast.
  Zal nog maar even rustig blijven tot vanmiddag, hoop wat wijzer te worden.

  Reactie door anja — donderdag 1 december 2005 @ 9.52 uur

 79. @77 Gandalf, morgenmiddag wordt de hernia-patiënt behandeld. Wordt weer een kapitaaltje wegbrengen, maar het welzijn van de kinderen gaat voor. Dan maar geen vlees met Kerst.

  Reactie door anja — donderdag 1 december 2005 @ 17.35 uur

 80. Voor als hier nog iemand leest.

  Gisteravond ben ik naar de bijeenkomst Noodrem geweest. Agnes Kant heeft daar goed uit de doeken gedaan wat er te verwachten is van de nieuwe zorgverzekering. Ook heeft ze even duidelijk laten weten dat er met Hoogervorst niet te praten valt. De trein dendert voort, op de afgrond af. Het is niet denkbeeldig dat er slachtoffers vallen. Haar opponent in de discussie was de algemeen directeur van het academisch ziekenhuis, dhr Hamel (?) PVDA er en tevens 1e kamerlid voor de PVDA. Ook een tegenstander van de zorgverzekering. Dus was er weinig discussie. Er zaten zo’n 50 man in het zaaltje. Dat viel dus tegen. In ieder geval, Agnes heeft duidelijk laten weten dat ze tot het bittere einde door blijft gaan zich te verzetten tegen de plannen en uitvoering van Hoogervorst. Die man begrijpt werkelijk niet wat hij aanricht.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 3 december 2005 @ 8.04 uur

 81. Het Zorgstelsel is aan de Burgers verkocht, o.a. om de tweedeling in de zorg uit te bannen, door het verschil weg te nemen tussen ziekenfonds en particulier. De tweedeling is evenwel nog sterker ingevoerd. Daarbij is de medische behandeling fors minder van kwaliteit, tegen een fors hogere premie. Deze specialist uit de column heeft samen met de rest van het zorgpersoneel en de rest van de Burgerij, met uitzondering van het gros VVD-ers, CDA-ers en D-66-ers, overduidelijk gelijk in het uiten van hun zorg over dit stelsel.Het wil alleen niet doordringen tot dit kabinet.

  Reactie door H.Schwithal — zaterdag 3 december 2005 @ 13.37 uur

 82. beste Jan, je kunt de verkiezing met een gerust hart ingaan, we weten dat je het goed voor heb met de mensen, het is tijd, dat er een verfrissing in de politiek komt, ze weten het allemaal, maar komt eigelijks weinig meer uit.

  Jan: een ding begrijp ik niet, politiek den haag durft zelfs aan te geven, dat ze te weinig in hun portemonai hebben , zoals we konden zien heeft iedere minister en parlementsleden te weinig inkomsten, ze moesten vanaf twaalf procent tot dertig procent verhoogd worden, terwijl vele mensen met de armoe zitten.
  Ik ken mensen die voor 18 uur per/week rond moeten komen en nergens een aanvulling kunnen krijgen, waarvan de buurman die nog een beetje over heeft het te eten geeft.
  Jan, waar moet dit heen, dit kan toch niet in een land als nederland, dit moet veranderen.
  Jan je bent de vervanger voor de P.v.d.A. ze komen in de pinie peiling nog goed voor de dag, maar kan veranderen hoor, we stemmen op een vertrouwd partij, ik hoor goede geluiden over jullie partij, dus we doen ons best om jullie te ondersteunen, maar ik verwacht dat jullie ons in dit land ondersteunen, het nu net als als vroeger, Kolein die was vroeger net zo, maar actie komt er binnen kort, dat kunnen ze verwachten, we gaan dit doen als de budgetten van de mensen klaar zijn, dan zien ze gelijk hoeveel ze tekort komen,de mensen zijn nu nog een beetje bang, maar ook dat gaat veranderen hoor, denk maar eens terug aan de jaren 60, toen is er ook actie gevoerd.
  beste Jan, graag jou reactie hier over,

  meteenvriendelijke groet,

  R.Winkels,vrijw.maatsch.hulpverl.Oude Pekela.

  Reactie door R.Winkels — zaterdag 3 december 2005 @ 14.56 uur

 83. Zelf zie ik de pluspunten van het nieuwe zorgstelsel. Ik ben het weliswaar pertinent oneens met de zorgtoeslag – zorg dat mensen het in eerste instantie niet hoeven te betalen, dat levert de mensen veel meer op (immers geen ambtenarenapparaat dat gefinancierd hoeft te worden) – en is de nieuwe zorgwet niet goed gecommuniceerd. Meer concurrentie bij de zorg is alleen maar goed. Denk maar aan de collectieve verzekeringen die afgesloten worden met fikse kortingen. Daarbij betaal je wel meer aan de ziektekosten mits je ziekenfonds verzekerd was maar je krijgt er andere voordelen voor terug. Volgens berekeningen gaan mensen met een ziekenfond er niet op achteruit. Velen zelfs vooruit – er gaat ook geen ziektekosten premie meer van je loon af.

  Mensen zijn vooral bang omdat het onduidelijk is. Mensen zijn er tegen omdat het anders is. Laat mensen stemmen over grote veranderingen en de meerderheid is er tegen. Dit is nu eenmaal zo, mensen zijn gewend geraakt aan hoe het was en verandering rukt hun los van hun gewenning. Na een verandering daalt de tevredenheid altijd met zo’n 50%, totdat men weer went aan de nieuwe situatie.

  De nieuwe zorgverzekering komt. Van mij had het nu niet gehoeven – lees volgende alinea – maar ik zie de voordelen voor de langere termijn. Dus ik zeik niet over hoeveel ik er financieel op achteruit ga maar zie de toekomstige voordelen.

  Ik zal er flink op achteruit gaan omdat ik momenteel voor 0,- Euro verzekerd ben, en particulier. Mijn verzekering was top en aangezien ik studeer hoorde ik kosteloos bij de verzekering van mijn vader. Aankomen d jaar moet ik dus 1050,- Euro betalen, zal zo’n 400 Euro terugkrijgen (mislukte zorgtoeslag) dus ik ga er 650,- op achteruit. Daarbij heb ik geen recht op studiefinanciering en leef dus net als de meeste studenten onder het bestaansminimum. Toch ben ik voor – sommigen moeten eens kijken naar het groter geheel en niet naar je eigen portemonnee.

  Reactie door Shakes — vrijdag 16 december 2005 @ 1.32 uur

 84. Hierbij wil ik iets mededelen wat volgens mij over het hoofd wordt gezien.
  Bij het nieuwe zorgstelsel zit ook weer de noclaim maar veel mensen hebben medicijnen voor kwalen die veroorzaakt worden door het slechte mileu,denk bijvoorbeeld aan een inhalator voor de luchtwegen.maar het bedrag wordt afgetrokken van hun noclaim terwijl het door andere word veroorzaakt [bijvoorbeeld]overschrijding fijn stof ..kan een goede jurist hiervoor de staat aansprakelijk stellen

  Reactie door Peter van der Laan — zaterdag 17 december 2005 @ 18.56 uur

 85. We zijn allemaal de klos.
  Niemand gaat er op vooruit.Burgers worden uitgemolken.

  Reactie door C.Game — dinsdag 20 december 2005 @ 20.58 uur

 86. Waarom heeft de LHV(Landelijke Huisartsen-
  vereniging)in gods naam zo’n slecht akkoord gesloten. Met tegenzin zoals in de pers staat geschreven. Lees aub mijn NOODKREET op mijn website door op mijn naam te klikken. Bedankt!

  Reactie door Bart Rovers — woensdag 21 december 2005 @ 6.56 uur