Defense for Children

woensdag 23 november 2005 :: 22.40 uur

Week van het Kind Afgelopen maandag was in het nieuws te lezen dat de Nederlandse staat wordt aangeklaagd wegens de uitzetting van kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers die al jaren in Nederland zijn. Aanklager is de organisatie Defense for Children, Nederland. Defense for Children is een onderdeel van een internationale organisatie die over de hele wereld strijd voor de rechten van het kind. In het kader van de Week van het Kind heb ik Stan Meuwese gebeld, directeur van de Nederlandse tak van de organisatie.

Met hem praat ik over hoe Nederland omgaat met het verdrag voor de rechten voor het kind. Zijn er nog grote kwesties in Nederland, of zijn de rechten van kinderen in Nederland voldoende gewaarborgd? Stan signaleert in ieder geval de stijging van het aantal meldingen van kindermishandeling. Maar grootste punt is natuurlijk op dit moment de uitzetting van kinderen die al meerdere jaren leven in Nederland. Want deze kinderen worden met de ouders uitgezet. Hebben deze kinderen geen eigen rechten opgebouwd ondertussen? Moeten we deze kinderen niet zien als autonome mensen, los van de procedures die tegen hun ouders lopen? Dat is waar de komende rechtszaak over zal gaan en Defense for Children heeft wat dat betreft mijn volledige steun.


Luister hier naar het gesprek met Stan Meuwese.
(Mp3, 4Mb)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

40 Comments

40 reacties

 1. Er worden in Nederland jammer genoeg nog meer kinder rechten geschonden.
  Namelijk de rechten van kinderen die gescheiden ouders hebben! Het is spijtig dat daar zo weinig aandacht aan geschonken wordt.

  Reactie door RedStar — woensdag 23 november 2005 @ 23.07 uur

 2. Kinderen die hier ingeburgerd zijn, naar school gaan, vriendjes en vriendinntjes hebben en van onze welvaart geproefd hebben, kunnen we dus absoluut niet terug de rimboe insturen.
  Een rechter die beslist dat het wel kan, moeten we in dat geval ook maar een enkeltje naar verweggiestan geven!!

  Reactie door ENGINE 54 — woensdag 23 november 2005 @ 23.09 uur

 3. Willen ze de kinderen van de ouders scheiden? Dat lijkt me raar. De kinderen hier en de ouders uitgezonden?

  Reactie door Tamiem — woensdag 23 november 2005 @ 23.12 uur

 4. Waarom gaan zoveel ouders scheiden? Ik kan me niet herrineren dat ik op school iets hoorde over kinderen waarvan de ouders gescheiden waren. Wat is er nu aan de hand?

  Reactie door Tamiem — woensdag 23 november 2005 @ 23.15 uur

 5. Alleen uitzettingen in de zomermaanden, kunnen zowel ouders als kinderen blijven.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 23 november 2005 @ 23.21 uur

 6. Maar we krijgen wel 10 Tomahawk raketten!
  Zembla gezien van 21 November Jan? Per jaar 1 miljard euro laten liggen omdat justitie te laks is bij ploffende BV’s?
  (of hebben de heren op het pluche soms aandelen bij die oplichters?)

  Nee, die kinderen moeten gewoon lekker terug. Van bovenstaande inkomens, zouden het brave – als ze het al niet waren – burgers van ons mooie Nederland kunnen zijn met een gedegen opleiding.

  Van die JFK’s – die vliegtuigen – hoor je ook niets meer. Zijn die ondertussen al in tha house?

  Stuur die kinderen maar terug naar de woestijn waar ze vaak niet eens zijn geboren. *Steekt een duim omhoog*

  Morgen zijn we het toch vergeten.

  [/einde sarcasme]

  Reactie door Maurice — donderdag 24 november 2005 @ 2.26 uur

 7. (5)ALLEEN IN DE ZOMER ?lijkt me niet verstandig om die mensen nog een hele winter in onze gevangenissen te houden .zeker niet i.v.m. het verhoogde? risico op brand!!!! met de kerstdagen en nieuwjaar .er vertrekken momenteel meer mensen uit nederland dan er binnen komen .over een jaar of tien importeerd de V.V.D !!!DEZE MENSEN WEER OM (GOEDKOOP )UITGEBUID TE WORDEN ! om de vergrijzing in nederland op te vangen .kortom die kinderen met hun ouders hierhouden .als optie kunnen we 42000 v.v.d ers het land uitzetten .is mij wel een bindend referendum waard .

  Reactie door texas henkie — donderdag 24 november 2005 @ 2.33 uur

 8. zijn we er dan van af texas,met 42000 vvd,ers
  vvd/van balen gezien,klein vet mannetje,lijkt op oink,oink,oink?
  eerst schreuwen guantanamo dat ze daar wel goed zitten !
  en nu in zijn vet omdgedraait?
  hoe kun je in godsnaam de vvd nog vertrouwen,je moet wel echt ziek zijn om nu nog daar op te stemmen,

  op een regering vvd/cda die steun blijven geven aan moordt!verkrachting/martelen/en nu weer blijkt moet willig bommen plaatsen/fosvor .en geheime vluchten naar oostblok landen om te kunnen martelen.
  en cda/vvd steunt dit.

  te laat van balen.blijf jij maar lekker vrind van de usa.het stinkt naar de dood hoor,op een vuilnis belt.

  ik ben tegen de usa,dus volgens bush en vvd. terrorist.

  Reactie door ad — donderdag 24 november 2005 @ 3.19 uur

 9. Hallo,texas henkie, van mij mogen ze voor altijd blijven maar ik vind het heel belangrijk dat ze in elk geval schooljaar af mogen maken(elk studiejaar is meegenomen denk ik).En ook vind ik dat ouders er tot die tijd bij horen te blijven.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 24 november 2005 @ 11.06 uur

 10. Je kunt m.i. inderdaad geen mensen die zo lang legaal in Nederland verblijven uitzetten, dus ook geen kinderen!

  Ons nationale VVD rekenwonder G. Zalm komt met een meevaller van 3 MILJARD, dit is geld dat op oneigenlijke gronden uit onze (vrijwel lege) zakken is geklopt! Ons een recessie aanpraten en dan achteraf zeggen dat het wel meevalt.

  Laat de firma list en bedrog een gedeelte van dit geld gebruiken om deze kinderen in elk geval in Nederland te laten studeren, beter dan dit geld aan ministers, burgemeesters, wethouders, en andere zakkenvullers te doen toekomen.
  Niet toevallig dat zo’n meevaller op het moment komt dat Dijkstal zijn voorstel tot zelfverrijking doet?

  Reactie door hanri — donderdag 24 november 2005 @ 11.27 uur

 11. Hallo J.M. zet em op en ga voor onze volk. ik hoop dat je me space website wil bekijke heb een leuk stukje opstaan onderaan mijn weblog van ode aan balkkende .het is mijn mening wat eigenlijk wel klopt erop alle inkomens en uitkeringen zijn gehalveerd .dan wij mogen ons scheel betalen en alles is verdubbeld duur geworden in nederland sinds invoering van euro.Dan het volk betaalt teveel en alleen maar belasting en assosiaal veel ook .we krijgen niks terug ervoor onzze inkomens worden nie verhoogd als dan hebbe ze meteen iets waar je geld ook weer meteen aan moet betalen dus inleveren.Wat teveel is betaald door volk krijgen we niet terug.Maar wel zelf loonsverhoging geven van 20% klopt niet of wel dan.met vriendelijke groeten de heer van oss die zwaar dupe is van deze stelsel zie maar ik ben een jong gehandicapt dankzij mijn aandoening en leuk leven nou zo in nederland nee was voor euro tijd stukke beter aan toe.ik heb cavernomen zie mijn weblog ook war inhoud en op me webspace.
  Het is tijd voor nieuwe regering en deze helpt alleen nederland dieper in de grond.wat al nou heel erg al is dat wij dioep zitte alleen wordt ontkend omdat hun het goed hebben ja logisch toch. NA J.M. de groeten en tot Hoors en met vriendelijke dank danny van oss

  Reactie door Danny van Oss — donderdag 24 november 2005 @ 11.42 uur

 12. mijn website van Danny van oss
  http://spaces.msn.com/members/hasulaska
  zie me weblog
  Nederlanders laat je stem horen en je mening
  Dan de kinderen moeten beter beschermd worde met vele rechte en ook wat op straat afspeelt onder de jongeren kwa drankgebruik en harddrugsgebruik laat dat maar aangepakt worden ipv de softdrugs
  incest etc misbruik -machtmisbruik om kinderen te inzette als machtsmiddel tussen gescheiden ouders etc

  Reactie door Danny van Oss — donderdag 24 november 2005 @ 11.47 uur

 13. Goede weblog.
  Leuk dat je dochter te zien was bij Jensen, leuk meisje hoor.

  Reactie door Patrick — donderdag 24 november 2005 @ 12.10 uur

 14. Nederland handelt in meer opzichten in strijd met het VN-Verdrag van de Rechten van het Kind (1989). Dat is helaas niets nieuws.
  Vanaf 1985 zijn in Nederland kinder- en jongerenrechtswinkels opgericht, die informatie geven, daadwerkelijke rechtshulp verlenen aan kinderen en jongeren, en strijden voor verbetering van de regelgeving in dit opzicht. (Hierin zijn verschillende successen geboekt. Zelf heb ik van 1986 tot 2000 meegewerkt in Utrecht).
  Voor de adressen enz. en nadere informatie, zie: http://www.kinderrechtswinkel.nl/frm/adressen.htm

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 24 november 2005 @ 12.14 uur

 15. By the way: waarom hardnekkig “defense” gespeld, in plaats van “defence”? :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 24 november 2005 @ 12.24 uur

 16. Snap ook even niet hoe dat in de praktijk moet, kinderen hier blijven en ouders weg? Ook ik ben van mening dat onze eigen scheidings problematiek en kinderen die hun ouders niet zien veel en veel meer aandacht verdiend. Het word wel tijd dat we onze eigen problemen niet steeds in de ijskast zetten omdat het zo makkelijk “lullen” is over een ander.

  Reactie door Ninka — donderdag 24 november 2005 @ 13.09 uur

 17. 12. Hoi, Patrick! Ja, leuke dochter van Jan, vind ik ook.
  14. Omdat, meneer Meijer, de Britten en Amerikanen verschillen van mening over de spelling van dat woord. Maar ik hoor van u heel gaarne, wat volgens u dan correct is.
  En bij het onderhavige probleem vraag ik mij af, of nu over de ruggen van hun kinderen over het lot van asielzoekers beslist moet gaan worden (?). Wordt er zo niet ‘n oneigenlijk motief geschapen voor hen om zo snel mogelijk de daad bij het woord te voegen? En ik kan nog wel ‘n paar onwenselijke gevolgen bedenken, waar die kinderen niet mee gediend zijn…

  Reactie door Boudewijn — donderdag 24 november 2005 @ 13.13 uur

 18. En toch blijven er schrijnende zaken. Ook al is de jeugd de toekomst, waarom zorgt het ministerie er niet voor! Kinderen die door een ongeval hersenletsel op hebben gelopen, verdwijnen in een cel, jawel in de gevangenis! Hebben daar dezelfde plichten als gedetineerden. Waarom worden ze in een cel gegooid; ze zijn ineens zeer moeilijk handelbaar. Ik weet aan den lijve wat het voor je betekent als je slachtoffer wordt door hersenletsel. Je bent een paria, uitgestoten enz. Dat een kind door de gevolgen van een ziekte in de gevangenis voor volwassen creminelen moet zitten, is een MISDAAD.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — donderdag 24 november 2005 @ 13.15 uur

 19. Er worden in Nederland inderdaad rechten geschonden, op ieder gebied, niet alleen de uitgeprodeceerde asielzoeker maar ook gewoon Nederlandse kinderen die ziek zijn. Zo las ik het schrijnende verhaal in de Telegraaf las over een meisje met een spierziekte die maar geen rolstoel krijgt.

  http://www.telegraaf.nl/uwtelegraaf/watuzegt/29191161/Dit_is_Nederland.html#reacties

  Hoe kan ons mooie land zo ver afgezakt zijn?

  Reactie door Kayleigh — donderdag 24 november 2005 @ 13.23 uur

 20. Misschien wordt het tijd voor een Ministerie voor kinderen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 24 november 2005 @ 13.34 uur

 21. @ Boudwijn (16):

  Het lijkt me het beste -en het meest voor de hand liggend- om de spelling van “Defence for Children” zélf aan te houden!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 24 november 2005 @ 13.44 uur

 22. Jarenlang is gestreden voor een “eigen rechtsingang” voor minderjarigen -welke in bepaalde opzichten ook is toegekend- en het recht om gehoord te worden, ook voor jonge kinderen, in zaken die hen direct aangaan. (B.v. familie- en naamrecht). In het verleden is in dit opzicht vruchtbaar samengewerkt met o.a. de Tweede Kamerleden Aad Kosto en nadien vooral Mieke van der Burg, beiden PvdA.
  Er is in de loop der jaren het e.e.a. verbeterd, maar nog veel te doen.
  Op dit moment bestaat de schandalige praktijk, dat kinderen van wie de ouders als asielzoekers zijn uitgeprocedeerd zonder enige voorafgaande waarschuwing door de politie van school worden geplukt en in een cel gezet, ter voorbereiding van uitzetting. Onlangs was hiervan een schrijnend voorbeeld op TV te zien.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 24 november 2005 @ 14.04 uur

 23. Ik kan helaas het gesprek met Stan Meuwese niet beluisteren; mijn laptopje staat het niet toe.
  Op zich vind ik het niet meer dan normaal dat kinderen autonome wezens zijn en ook als zodanig behandeld dienen te worden, maar als dat in de hand zou werken dat op deze manier kinderen van ouders gescheiden zouden worden vind ik het (zelf moeder van 3) vreselijk. Ik ben ook erg bang dat uiteindelijk de reactie van veel uitgeprocedeerde ouders zou kunnen zijn ‘in Godsnaam dan de kinderen maar een beter leven’. En hoe moet dat betere leven er dan uit zien zonder ouders? En wat te denken van uitgezette ouders die hun kinderen hier moeten laten?
  We hebben toch ook nog zoiets als het verdrag van de rechten van de mens?
  Ik heb de wijsheid niet pacht, maar wat mij betreft blijven we ons sterk maken voor een generaal pardon. Voor iedereen.

  Reactie door frances — donderdag 24 november 2005 @ 14.14 uur

 24. Slecht plan om kinderen -of gezinnen met kinder- zogenaamd alleen tijdens de schoolvakantie uit te zetten.
  Als er kinder uit worden gezet is vaak het verzet van de klasgenootjes dat ‘t duidelijkst zien laat hoe absurd het hele deportatiebeleid is.
  Het hele proces dat bij er mensen aan de deportatie vooraf gaat, met de stress en alles dat erbijhoort is al een straf op zich.
  Het hele idee dat er achter zit is het deportatiebeleid van de regering minder zichtbaar maken. Het lijkt een mooi verhaal, zo van “ze mogen hun klas afmaken”, alsof Verdonk die kinder iets geeft. Het is uitstel van executie. En het beleid wordt met “Nacht und Nebel” omringd.
  ‘t Is tijd om Verdonk uit te zetten. Er zit een knop op dit rotkabinet. Die knop heet VERZET. Er moet alleen hard en langdurig op die knop gedrukt worden.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 24 november 2005 @ 16.35 uur

 25. Overkill uitzettingsbeleid

  Dit beleid moet van de basis af opnieuw worden bekeken.
  Kinderen die schoolgaand zijn, alles doen om taal en gewoonten van ons land te adopteren en zich dus werkelijk aanpassen zijn onze toekomst, zeker gelet op de komende vergrijzing.
  Dit geldt ook voor ouderen die door en met grote inzet hebben bewezen een toegevoegde waarde voor ons land te kunnen zijn of al zijn.
  Het gehele traject duurt gewoon veel te lang en zal anders moeten vorm worden gegeven om onmenselijke situaties te vermijden.
  Dit is echter niet de schuld van Minister Rita Verdonk die met handen en voeten vast zit aan huidige wetten en afspraken.

  Reactie door Liberaal-Socialist — donderdag 24 november 2005 @ 16.59 uur

 26. Niet uitzetten zal er binnen de korste keren toe gaan lijden dat asielzoekers maximaal kinderen gaan produceren tijdens hun verblijf hier.
  Even de procedure rekken via diverse beroepsmogelijkheden zodat de kindertjes hier naar school toe gaan en hoppa verblijfsvergunning.

  Reactie door Ronald — donderdag 24 november 2005 @ 17.02 uur

 27. En stel dat je uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen toestemming geeft om te blijven omdat ze kinderen hebben, zou dat wellicht ook iets in de hand kunnen werken? Zelfde als pardon geven aan de schipholbrand asielzoekers, wat zou dat voor gevolgen kunnen hebben. Ik begrijp best hoe schrijnend het is om kinderen of getraumatiseerde asielzoekers uit te zetten maar ik kan ook begrijpen dat het makkelijk is van de zijkant kritiek te leveren en dat een oplossing geven (wat ministers uiteindelijk moeten doen) een heel ander verhaal is.

  Reactie door Omaha — donderdag 24 november 2005 @ 17.21 uur

 28. 20. Dat vind die organisatie zelf misschien ook wel en het is waar, die heeft de naam bedacht. Echter, beide spellingen zijn in principe correct en van eenzelfde betekenis en om dat laatste gaat het natuurlijk vooral. Kinderen kunnen niet genoeg beschermd worden en hun rechten niet genoeg verdedigd.

  Reactie door Boudewijn — donderdag 24 november 2005 @ 18.36 uur

 29. Ronald, goede sociale omstandigheden drukken bevolkingsaanwas. Welvaart in andere landen voorkomt emigratie. Schoppen creëert alleen maar weerstand. Dus weet je wat je te doen staat. Dat begint in het stemlokaal.

  Reactie door Sonja — vrijdag 25 november 2005 @ 8.47 uur

 30. @27 In Nederland heet ‘oplossing’ nog steeds ‘oplossing’ en geen Endlosung. Capice?

  Reactie door Sonja — vrijdag 25 november 2005 @ 8.49 uur

 31. @ Ronald (26):

  Ja hoor, Ronald, het zijn dan ook net konijnen, hè…..

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 25 november 2005 @ 11.22 uur

 32. Defense for the children.

  Defence (á les) aux enfants, of
  Defence pour les enfants (misschien?)

  Het één of het ander, maar van allebei de
  helft doet denken aan een
  contradictio in terminus.

  De beweging heeft zich dus géén correkt
  taalgebruik toegeëigend dus voel ik het
  meest voor DEFENSE FOR THE CHILDREN.

  In de hele wereld wordt er vermoedelijk wel
  meer Engels dan Frans gesproken en is het
  dus wereldwijd wel aardig om Engels goed te
  onderscheiden van Frans.
  (Bij m’n Franse steno had het me wel een
  punt gekost !)
  Overigens zo wordt het wel ingewikkeld als
  we nog een taal toevoegen zoals Duits:
  Defence für the children.
  Heren! De taal inconsekwent gebruiken op
  wereldniveau overstijgt toch de Europese
  vertalingen? Zou het veel later een Google-
  foutje blijken te zijn?
  BON DAY ! of GOOD JOUR !
  You are welcome !
  Attack me, attaquez moi, awaiting yours,
  with all my……attention……Daisy.

  KINDEREN GAAN BIJ MIJ VOOR ALLES EN IEDER !

  Dat heeft dan ook verregaande consekwenties
  en altijd voortschrijdende verantwoordelijk
  heden.

  Voorbij gaan aan een kind betekent minach-
  ting voor toekomstige generaties die er mo-
  gelijk uit zouden kunnen voortvloeien.

  Vergeten ‘kind’ geweest te zijn en ‘geen
  kind’ geweest te zijn kan betekend hebben
  het KIND géén ruimte te hebben gegeven om
  ‘normaal’ volwassen te worden en moet helaas op dit moment vele generaties worden
  aangerekend.

  Terug naar de natuur blijkt dus vaak uit de
  wereld der dieren te moeten komen en dát is
  een héél eind terug !

  Reactie door Madelief — vrijdag 25 november 2005 @ 11.42 uur

 33. @ Madelief:

  Il s’agît um die Kinderverteidigung, and nothing else. Dus laten we pas exagérer the problem of die genaue Nahme, nicht?

  Hasta la vista, companera! :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 25 november 2005 @ 12.57 uur

 34. Ha- ha- ha!
  Oh-love—-it—-Meijer,
  aber trotzdem bin ich nicht damit einver-
  standen! Fehlern sind gemacht, nicht?
  Adiamo mangare oggi, is also possible,
  mais je pense que vous préferez eine
  Kaffee Wiener Mélange, n’est-ce pas?
  Ich bin eine Niederländisch und auch wie
  Sie von Deutschen Blut und irgenwo ein
  bische Französich, obwohl I like the Eng-
  lish language very much, and using this
  vocabulary every-one can follow us !
  Arrivederci! See you (and write my friend)
  some later!

  Reactie door Madelief — vrijdag 25 november 2005 @ 15.34 uur

 35. Schade: NiederländischE, irgenDwo, bischeN.

  Het wordt ondanks álles: OE-WEEKEND !!!!
  Dié waren we nog vergeten !
  ===========================================
  Off topic:
  Dhr Bot denkt te kunnen bedingen dat als onze Nederlandse Militairen in Afghanistan
  mensen in ‘hechtenis’ zouden moeten nemen,
  vriendelijk te kunnen bedingen dat déze
  dáár in eigen land dan toch niét de
  ‘doodstraf’ zouden mogen ontvangen.

  Wat een utopie, wetend dat wij ‘geacht’wor-
  den toch goeddeels óndergeschikte rollen
  zullen hebben te vervullen, want we zijn
  daar niet op strikt eigen gezag en initia-
  tief.

  Van de week zei ik al: TERUGHALEN OP GOEDE
  GRONDEN, overal ál dat soort troepen die
  er niet op uitdrukkelijk verzoek AAN ONS
  aan het ‘wérk’ zijn.
  Na de TV van gisteren, moet daar geen twij-
  fel meer over bestaan: OGENBLIKKELIJK !

  lATEN WIJ meedenken nu met al die families
  en bekenden die daardoor mede in nog grotere ongerustheid zijn geraakt.

  LATEN WIJ ER MET ZIJN ALLEN WERK VAN MAKEN
  dat zij vóórtijdig ‘verlost’ worden van
  dergelijke beleidsmakers, zowel intern als
  extern. Ontslag mogen zij van mij nemen, al
  heet dat misschien wel muiten.
  Desertie met juridische gevolgen mogelijk?
  Niet van toepassing omdat het hier om een
  ‘vrédesmissie’ zou zijn gegaan, zoals over-
  al met nádruk werd verkondigd.

  Op basis van die ‘vrijwilligheid’ heeft dat
  een andere betekenis dan in ‘oorlogstijd’te
  worden uitgezonden.
  Laten zij hier eerst maar in eigen land ‘de
  vréde’ verdedigen tegenover zoveel onrecht-
  matigheden die hier gepleegd worden !

  Zij laten daar het voorbeeld van de Neder-
  landers achter, ook in Irak, ook destijds
  in de Libanon: men kent de Nederlandse men-
  taliteit en dié moet ten koste van wat dan
  ook gehandhaafd blijven.
  Zij laten niet in de stéék, nee, zij kunnen
  nog érger zien te voorkomen, door op tijd
  hun plaats te kennen, en onder de omstandig
  heden van nu, is dié plék HIER !

  Nederland is niet de ‘mindere’ door te ver-
  trekken naar de thuishaven, eerder de
  ‘meerdere’ door toe te geven, dat daar op
  dit moment onrechtmatig gehandeld wordt !

  Ali Bush-Bush kan de Nederlandse éénheden
  niet verzoeken mee te werken als ‘rovers’
  van de ‘menselijke waardigheid’!

  De partij van mijn keuze brak de laatste
  keer een lans voor een betere besluitvor-
  ming! Een ónréchtmatige meerderheid heeft
  nu pas binnen het Kabinet kunnen inzien,
  dat zij ‘fout’bezig zijn geweest, laat !

  Mijn STEM mag geen dag langer gebruikt wor-
  den om aan dit soort akties mee te werken,
  die ons straks landelijk het schaamrood op
  de kaken moet brengen. Eén gesneuvelde was
  al te véél, laat staan dat er nog vele
  moeten volgen !
  Het moge dus duidelijk zijn waarop ik ga
  stemmen als de SP in mijn woonplaats géén
  raadszetel heeft: dezelfde als de vorige
  keer en ik hoop dat in die situatie velen mij zullen volgen, op dat een dergelijk doel bereikt gaat worden !
  Sterkte wens ik vandaag álle betrokkenen,
  die van dichtbij dit alles mee moeten maken.

  Reactie door Madelief — vrijdag 25 november 2005 @ 16.11 uur

 36. In het protest over de uitzetting van asielzoekerskinderen klinken, zo gezien, valse sentimenten door. Hier worden kinderen gebruikt voor politieke doeleinden: als mogelijk breekijzer om uitzetting van hun ouders te voorkomen.
  Voor toelichting zie: gouddelver.dse.nl

  Reactie door Lau Kanen — zaterdag 26 november 2005 @ 13.13 uur

 37. 36 Lau Kanen het zal een heel grote klus
  worden dit onderwerp rationeel aan te pak-
  ken. Sentimenten zullen er tot en met rond-
  om aanwezig zijn.
  Op uw eigen web-log staat u een meer beargu
  menteerde discussie voor dan één voorzien
  van emoties, die mijnentwege zeker niét
  achterwege kunnen blijven.
  Mede de emoties, zullen een belangrijk on-
  derdeel van een dergelijke discussie zijn.
  Dit onderwerp frigide benaderen zou eigen-
  lijk haast ondoenlijk zijn.
  Argumenten worden gerangschikt in ratio en
  emotio, dáár is geen ontkomen aan en ervan
  afzien niet aan de orde !
  Geeft U het voorbeeld, zonder anderen te
  citeren, hoé u zich dat had ingedacht !.

  Reactie door Madelief — zaterdag 26 november 2005 @ 16.05 uur

 38. Aan Madelief 37).
  Zoals ik mij dat had ingedacht is tamelijk eenvoudig, uitgaande van de veronderstelling dat kinderen het best kunnen opgroeien onder de hoede – niet het geweld!- van hun ouders. Daaruit vloeit voort dat de verblijfplaats van de kinderen zo mogelijk die moet zijn van hun ouders. (Als de ouders vroegtijdig overlijden of bijvoorbeeld in de gevangenis belanden, kan dat al niet of zeer moeilijk.) Wanneer beide ouders, vrijwillig of gedwongen(!), naar een ander land verhuizen, is het mijns inziens het beste, ja eigenlijk vanzelfsprekend, dat de kinderen meegaan. Zelfs als het een verhuizing betreft naar een land met meer armoede of minder veiligheid, is voortzetting van het gezinsverband en de familiale lotsverbondenheid veel beter en minder traumatiserend dan uiteenscheuring van ouders en kinderen. Het afscheid van vriendjes en vriendinnetjes is in zo’n geval natuurlijk best verdrietig, maar minder rampzalig dan een afscheid van de ouders. Een school kan in zo’n geval het best proberen het afscheid te verzachten en troost mee te geven; in ieder geval de zaak niet dramatiseren.
  Wie als buitenstaander meent dat kinderen hier moeten blijven, moet dat volgens mij dus uitsluitend trachten te bereiken door te werken voor het blijven van de ouders, en als het zeer onzeker is of dat zal lukken, de kinderen niet of zo weinig mogelijk met die onzekerheid belasten.

  Reactie door Lau Kanen — zaterdag 26 november 2005 @ 19.14 uur

 39. @38, Lau Kanen

  Natuurlijk moeten de ouders niet van de kinderen gescheiden worden.
  Zowel ouders als kinderen dienen NIET UITGEZET te worden.
  Het gaat om mensen, niet om getalletjes!
  Het deportatiebeleid van Verdonk moet verdwijnen, niet cosmetisch opgeknapt.

  Reactie door Jan Nijman — maandag 28 november 2005 @ 13.41 uur

 40. Kinderen worden in Nederland ook gevangengezet in deportatiekampen. Terug naar af zou ik zeggen.

  Reactie door SNIX — maandag 5 december 2005 @ 15.44 uur