De vervuiler betaalt!

woensdag 09 november 2005 :: 11.35 uur

Berkelland

Krista van Velzen neemt bij de komende begrotingsbehandeling van VROM de M van milieu voor haar rekening. En daar is nogal wat over te zeggen in Nederland. Want nog steeds zijn er gebieden waar de grond ernstig vervuild is met alle gevolgen vandien voor de volksgezondheid.

Vorige week kwam via onderzoek aan het licht wat de SP al jaren riep. De asbest in het milieu in de regio Goor is dodelijk voor mensen. Van Geel wil nu haast maken met de sanering van de vervuilde wegen en paden, maar pakt nog steeds het verantwoordelijke bedrijf Eternit niet aan.

Helaas is de regio Goor niet de enige plaats in Nederland waar asbest een probleem is. Berekend is dat bijna 1000 mensen per jaar zullen sterven aan aan asbest gerelateerde kwalen. Er zijn al 7000 gestorven.

Ook Shell, die jarenlang via firma Troost een prachtig natuurgebied vervuilde met haar gifstort, neemt nog steeds niet haar verantwoordelijkheid.

Staatssecretaris Van Geel reageert net als zijn voorgangers veel te slap, aldus Krista. Maar dat kan ze veel beter zelf vertellen. (Mp3, 5Mb, 8 min)

In deze begroting presenteert Krista ook het tienpuntenplan ‘Afscheid van asbest!’

Kijk ook eens in het SP-Asbestdossier

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

44 Comments

44 reacties

 1. Dat krijg je als je voor een dubbeltje op de eerste rang wil blijven zitten, gelukkig staat de wetenschap niet stil en weten we nu hoe gevaarlijk asbest is en natuurlijk moet er mee afgerekend en dat stappenplan lijkt me een heel goed begin!!!Maar vooral vervuilers aanpakken en daar hoort de overheid ook bij, want die hebbben het toegestaan!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 9 november 2005 @ 12.00 uur

 2. En we kunnen niet alvast betonrandjes laten plaatsen zodat de fietspaden en andere traagverkeer wegen onder een 5 mm water komt te staan?
  Weer later stort je dat zo vol met asfalt.

  Reactie door Joop — woensdag 9 november 2005 @ 12.22 uur

 3. En nu ook al de Zaanstreek, ik ben bang dat er nog veel meer volgt.

  Reactie door Hennie Hemmes — woensdag 9 november 2005 @ 13.29 uur

 4. De vervuiler vervuilt en de samenleving betaalt. Hoe meer de dingen veranderen hoe meer ze hetzelfde blijven. Vervuilers worden alleen aangepakt als het burgers betreft die iets in hun vuilniszak stoppen wat er eigenlijk niet in mag.
  De grote vervuilers staan soms terecht in een schijnproces. Aangepakt worden ze niet. Daar is de wetgeving bewust niet voor geschreven.
  Soms werkt de overheid zelfs actief mee aan de vervuiling of houdt de vervuiler bewust uit de wind.

  Reactie door ad boogers — woensdag 9 november 2005 @ 13.38 uur

 5. Laat de Islamieten dan maar flink dokken, want die vervuilen Nederland het meest. Ach, maakt ook niet uit als zij betalen, want uiteindelijk komt dat geld toch weer van ons vandaan1

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 13.59 uur

 6. Lekker intelligente opmerking MAX: alles is de schuld van de islamieten.

  En Eterniet (ea) lacht in zijn vuistje en wentelt zich in de winst…

  Reactie door Renske — woensdag 9 november 2005 @ 15.18 uur

 7. @6

  Een grapje tussendoor om de stemming er in te houden Renske! Het is hier wel bloedserieus zeg.

  Reactie door MAX — woensdag 9 november 2005 @ 15.22 uur

 8. De grootste vervuiler van Nederland is het Kabinet! Die laat de grote bedrijven rustig alles vervuilen!
  Goedwillende Nederlanders die eens per ongeluk iets in de container doen, worden verbaliseert. De vuilophaaldienst kijkt letterlijk in de containers, geen vertrouwen in landgenoten, opgelegd door het Kabinet.
  Ja, SORRY, hoor.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — woensdag 9 november 2005 @ 16.10 uur

 9. Dus met andere woorden:
  1) Bedrijven zijn de boosdoener (een antikapitalistische selectiviteit – what about allerlei overheidsdomeinen zoals spoorwegemplacementen en oefenterreinen, bases)
  2) Bedrijven hebben meer verstand van zaken dan de overheid want die zijn de experts op het gebied van stoffen en chemicaliën, de overheid had dit met z’n vanzelfsprekende domheid natuurlijk niet kunnen weten.

  Hmmm… Dan maar kapitalistisch.

  Reactie door W6969 — woensdag 9 november 2005 @ 16.12 uur

 10. Het dilemma is de (semi)overheid het zelf niet zo serieus neemt met de regeltjes, maar dat wel heel breed van de burger verwacht die zijn plaatje asbest kwijt wil.
  Zie de affaire ECMO-Groep in Emmen.

  Reactie door Renee Westerhof — woensdag 9 november 2005 @ 16.31 uur

 11. Ik vind inderdaad ook dat aan het vrije burgerinitiatief heel wat te danken is waar overheden juist achteraan hobbelen:
  - vakbonden
  - milieubeweging
  - pacifisten
  - al dan niet mislukte experimenten met samenlevingsvormen (veel Franse 19e eeuwse idealisten)

  Maar ook het besluit om vanuit de burgermaatschappij een politieke partij op te richten die zoiets verwoordt.
  Ik vind zelf een forum meer uitrichten dan een stem een keer in de zoveel jaar. Dat mensen dat maar vooral blijven doen ondanks alle politieke formalistische zeggenschap die je hebt, een vrij woord erbij kan geen kwaad.

  Reactie door W6969 — woensdag 9 november 2005 @ 17.04 uur

 12. Ach, denkt het bedrijfsleven, we roepen wat over vergroting van de werkgelegenheid en investeren in de regio en de overheid hobbelt weer vrolijk achter ons aan.

  En als er onverhoopt wat groene lieden komen protesteren, tja, een dik rapport schrijven en vervolgens een pakket maatregelen aankondigen doet wonderen.

  Zo is het altijd gegaan en zo zal het ook altijd blijven gaan. Doemdenkerij? Nee, de trieste lessen van de geschiedenis.

  Reactie door Jahaap — woensdag 9 november 2005 @ 23.44 uur

 13. @5 en @7 MAX Je moet wel weten wanneer grapjes op zijn plaats zijn. Dat is het hier beslist niet. Denk in het vervolg eerst even na voor je je weer zo ongenuanceerd uitlaat.
  Je kwetst hier namelijk een grote groep mee, niet alleen slachtoffers, maar ook nabestaanden.

  Reactie door anja — donderdag 10 november 2005 @ 8.01 uur

 14. @13

  Het is niet anders, ook ik wordt wel eens gekwetst. Mag je raden door wie.

  Reactie door MAX — donderdag 10 november 2005 @ 9.59 uur

 15. @14 De asbestslachtoffers hebben hier niet om gevraagd. Als jij je gekwetst voelt, vraag je dan eens af of dit niet iets is waar je zelf om vraagt.
  Trouwens wat hebben de islamieten met de vervuiling van de kankerverwekkende asbest te maken? Sorry Max, maar zie geen enkele relatie tussen deze twee zaken.

  Reactie door anja — donderdag 10 november 2005 @ 12.27 uur

 16. Nou, nou Anja, pas toch eens op. De arme ziel heeft zo geen leven hier op dit forum.

  Reactie door Jahaap — donderdag 10 november 2005 @ 12.46 uur

 17. @15

  Er is meer vervuiling dan alleen asbest. Het Islamitisch geloof is daar 1 van. Da’s mijn mening anja. De marokkanen vervuilen Frankrijk met hun rellen en autobranden. Vat je hem anja?

  Reactie door MAX — donderdag 10 november 2005 @ 13.14 uur

 18. @17

  En zo is dat en mensen die de hele dag lopen te schelden op moslims en de islam vormen een grotere bron van vervuiling, misschien zelfs wel een nog veel grotere. Vat je hem Max?

  Reactie door Jahaap — donderdag 10 november 2005 @ 13.21 uur

 19. Is er geen verbod op de productie van die troep? Wanneer niet, wanneer gaat die er dan komen? Wanneer wel, waarom wordt dat niet bestraft?

  Reactie door Boudewijn — donderdag 10 november 2005 @ 13.53 uur

 20. De productie van giftige troep is niet verboden en op zich is dat ook niet het probleem.

  Het probleem is dat een deel van die giftige troep op plaatsen gedumpt word waar dat niet zou moeten. En volgens mij is dat al verboden, maar ja, er tegen optreden hè, dat is nog steeds een probleem.

  Reactie door Jahaap — donderdag 10 november 2005 @ 14.05 uur

 21. @18

  Nee, verklaar. Ben vreselijk nieuwschierig.

  Reactie door MAX — donderdag 10 november 2005 @ 14.33 uur

 22. MAX, misschien moet jij eens een goede praatgroep zoeken in plaats van je frustraties hier op een zeer ongepaste manier bot te vieren.
  Het wil blijkbaar, ondanks eerdere reacties op je uitlatingen, niet tot je doordringen dat je “grapje” wel heel erg misplaatst is.
  Met het rapport dat in Goor is gepresenteerd is nu eindelijk ook wetenschappelijk onderbouwd wat het Comité Asbestslachtoffers al jaren wist; in de regio Goor zijn minimaal 19 vrouwen overleden door asbest in het milieu. Uit het boek “asbestdrama” van Bob Ruers en Nico Schouten hebben we allemaal kunnen lezen hoe Eternit jarenlang zijn afvalmateriaal heeft uitgedeeld in de regio en op die manier lekker goedkoop van zijn rommel afkwam. Diezelfde Eternit heeft altijd vol weten te houden dat zij niet wisten van de gevaren. Het zijn tot nu toe de slachtoffers geweest die voor de rechter hebben moeten vechten voor wat ze waard waren om het tegendeel te bewijzen. Jarenlange procedures, de slachtoffers zijn inmiddels overleden en erg veel pijn en verdriet voor de nabestaanden.
  Christa van Velzen heeft met haar 10-stappenplan een belangrijke stap gezet en het wachten is nu op de reactie van Van Geel.
  En MAX asbest kent geen grenzen, over de hele wereld worden mensen geconfronteerd met de dodelijke gevolgen van het jarenlang willens en wetens toestaan van het verwerken van asbest.
  Wat een verkwisting van energie al die ongerichte frustraties, daar hebben de slachtoffers van nu niets aan en daarmee voorkom je zeker geen slachtoffers in de toekomst.

  Reactie door Tinka — donderdag 10 november 2005 @ 14.40 uur

 23. Dank, 20. Maar waarom worden dan hele wijken ontruimd bij het minste of geringste risico van asbest in de lucht? Okay, aansprakelijkheid. Maar blijkbaar zit het probleem niet alleen in het dumpen ervan?

  Reactie door Boudewijn — donderdag 10 november 2005 @ 15.43 uur

 24. @Tinka

  Hallo, over Asbestslachtoffers heb ik het niet gehad hoor, beter lezen Tinka.

  Reactie door MAX — donderdag 10 november 2005 @ 15.55 uur

 25. @23

  Dumpen is één van de problemen.

  Een ander probleem heeft een historische oorzaak. Vroeger was asbest redelijk algemeen gebruikt bouwmateriaal en daar hebben we nu nog last van.

  Met de meetappratuur van nu kunnen we zo’n beetje ieder deeltje meten en veel dingen die in het verleden onzichtbaar waren, komen nu aan de oppervlakte.

  En zo zijn er vast nog wel meer materialen waarin men vroeger geen kwaad zag, maar die tegenwoordig op de lijst van gevaarlijke stoffen zijn komen te staan.

  Dus onbekendheid met gebruikte materialen en waarschijnlijk ook het negeren van de gevaren van gebruikte materialen zijn een probleem.

  Aan het eerste kunnen we waarschijnlijk weinig doen, aan het tweede zou wel wat kunnen worden gedaan. Immers, in het tweede geval is het gevaar bekend.

  Maar goed, zoals Jahaap ook al aangaf in reactie 12, is het bedrijfsleven heel bedreven in het manipuleren van de politiek.

  Reactie door Nathan — donderdag 10 november 2005 @ 15.59 uur

 26. @24, Nee inderdaad, daar heb je het niet over gehad. Maar wel misplaatste ondoordachte opmerkingen er tussen doorgooien. Wat jij ‘grappig’ vindt, is voor anderen nogal erg pijnlijk. En zo als Tinka al zegt, een goede praatgroep, maar dan ook echt een goede, waarbij ook wat sociale vaardigheden zijn te leren is misschien niet eens zo’n slecht idee.
  En het gaat er hier ook niet alleen om waar die rotzooi allemaal gedumpt is, maar ook over de mensen die nu begin 50 zijn en vroeger in de bouw die rotzooi zonder bescherming op hebben moeten ruimen met de sloop van oude gebouwen. Die zitten nu met kanker opgescheept! Een vorm van kanker die niet te genezen is. Het enige wat ze kunnen doen is de maanden aftellen die ze nog te leven hebben. Ik wens jou veel toe Max, maar dat niet. Jij vervuilt met je uitspraken meer dan menig islamiet of marokkaan.

  Reactie door anja — donderdag 10 november 2005 @ 16.11 uur

 27. Aangezien je mensen en euro’s niet bij elkaar kunt optellen, hebben mensen voor de neoliberale vrije markt halleoeja politici geen waarde lijkt het wel. Behalve in de stemhokjes. Voor die tijd worden er wel weer een paar sigaren uit eigen doos cadeau gedaan. Dag Zalm. Dag Zeeuws Kneusje, ik rook geen sigaren.
  Hoe lang duurt ‘t nog dat deze regering, die door een kleine twintig percent van het volk gedragen wordt haar macht misbruikt. Er is géén onderwerp in de samenleving, of er doet wel een minister iets achterbaks mee. Nachtmerries zijn leuker, dan gaan de mensen en dieren tenminste niet echt dood.
  Tijd om op te staan.

  Reactie door Jan Nijman — donderdag 10 november 2005 @ 16.20 uur

 28. @26

  Ha ha :-)

  Reactie door MAX — donderdag 10 november 2005 @ 16.26 uur

 29. @28 Dit bevestigd veel!

  Reactie door anja — donderdag 10 november 2005 @ 16.39 uur

 30. Wat een kip en het ei gedoe. Feit is en blijft dat wanneer asbest niet met toestemming van de overheid massaal in Nederland was geïmporteerd dan waren er nu in Nederland ook geen slachtoffers. De rotzooi is hier wel met veel enthousiasme (prima spul en goedkoop) naar binnengehaald en nu worden we geconfronteerd met de gevolgen.
  De overheid die jarenlang willens en wetens het werken met asbest heeft toegestaan zal nu ook de consequenties daarvan moeten dragen. Dat er aan die consequenties een prijskaartje hangt is niets aan te doen, dat had men zich ook veel eerder kunnen realiseren.
  Helaas zijn het de slachtoffers die de echte prijs betalen. Zij betalen voor het goedkope materiaal waar bedrijven enorme winsten mee hebben gemaakt met hun leven. We kunnen en mogen niet toestaan dat de stroom van slachtoffers maar door blijft gaan. En daarom mijn volledige steun aan het stappenplan van Christa. Volledig saneren en de slachtoffers volledig compenseren. De overheid moet daarin het voortouw nemen en natuurlijk betaalt de vervuiler.

  Reactie door Tinka — donderdag 10 november 2005 @ 18.27 uur

 31. Kijk eens naar een pratijk voorbeeld.
  Een burger moet asbest verwijderen (denk aan dak van je schuur)voor een cube betaal je 400 euro bij rouwmaat recycle.
  Volgend voorbeeld: een gemeente plantsoen lig vol asbest deze wordt in de achterhoek gewoon afgedekt met een laagje zand of het word gebruikt om de wegberm mee te verstevigen.(onze ambtenaren die wonen zelf in deventer)
  Mijn advies alles gratis inleveren en gemeente verplicht schoon te maken en de totaal kosten later op de overheid of liever de vervuiler laten betalen maar in eerste instantie zo snel mogelijk want ieder jaar later wordt het steeds duurder.

  Reactie door Peter — donderdag 10 november 2005 @ 18.47 uur

 32. Deze vervuilingen zijn tijdbommen die langzaam afgaan.
  Echter er zijn nog veel vroegere vuilstortplaatsen waar in het verleden alle soorten vuil in het grondwater zijn gestort.
  Niemand durft hier verantwoordelijkheid te nemen om verschillende redenen.
  Hierdoor gebeurd er niets en de rampen worden daardoor als maar groter.
  Er zou een landelijke rapportage gemaakt moeten worden met testuitslagen
  , uitgevoerd door een onafhankelijke instantie .
  Als aanmelden annoniem kan zullen alle stortplaatsen bekend worden.
  Daarna zou bekeken moeten worden wat de oplossingsmogelijkheden zijn en er zou meteen begonnen kunnen worden met de uitvoering.
  De aanspraak procedures dienen achteraf behandeld te worden om te voorkomen dat alles en iedereen zich richt op onder de pet houden.
  (suggestie voor de SP. Open een anonieme aanmeld site en kijk eens wat het resultaat is)

  Reactie door h.v.Schijndel — vrijdag 11 november 2005 @ 11.18 uur

 33. Dat er geen melding wordt gedaan ben ik niet met je eens maar dat daar de stortplaats anders van wordt lees deze web-site provincie gelderland maar.Hier lig geen onder of boven afdekking plus dat het bover terrein vol met asbest ligt.
  Alles blijf liggen dat is een ding zeker.

  Reactie door Peter — vrijdag 11 november 2005 @ 18.13 uur

 34. Opgegroeid in Goor en sinds 1976 wonend is Enschede-noord(randje rampgebied)heb ik het idee dat ik ondertussen wel erg veel risico heb gelopen, OOK TIJDENS DE VUURWERKRAMP.Zoals ik weet is asbest aan een stuk niet schadelijk het wordt link als er stofdeeltjes van vrijkomen, nou als mijn moeder in Goor de zwarte broeken buiten hing te drogen kwamen ze witgespikkeld van de lijn af, mits de wind “gunstig”stond.Vandaag is het precies 16 jaar geleden dat mijn vader overleed , hij is 52 jaar geworden, zijn klachten begonnen toen hij werkte bij de eternit , omdat het een hartkwaal betrof hebben wij geen link gelegd, maar nu twijfel ik……

  Ik ben blij voor alle mensen in Goor en omgeving dat er eindelijk erkenning is, maar ik vind ook dat de overheid medeschuldig is, vooral als je je realiseert dat men redelijkerwijs al had kunnen weten hoe schadelijk asbest eigenlijk is en toch hebben ze aan struisvogelpolitiek gedaan, ditzelfde vind ik eigenlijk ook van de vuurwerkramp,
  miljoenen worden er uitgegooid om ons op de gevaren te wijzen door middel van spotjes en dergelijke en toch kon er midden in een woonwijk vergunningen worden verleent voor een vuurwerkbedrijf,is toch ook wel een beetje hypocriet?

  Ondertussen zullen er ongetwijfelt mensen uit Goor zijn die zich een tijdbom voelen.
  Ik vind dat die mensen eens in het halfjaar of jaar onderzocht moeten worden,
  dat op kosten van de eternit dat is wel het minste waar ze voor hun werkgevers en familieleden terug moeten doen, ze hebben er zat van geprofiteerd.

  Reactie door ria — vrijdag 11 november 2005 @ 19.33 uur

 35. Alhoewel het vreselijk is voor de slachtoffers, vraag ik mij af waarom Eternit zou moeten betalen. Eternit werkte gewoon met legaal asbest, en voerde dat legaal af. In de jaren zeventig hadden wij thuis ook gewoon een vlamverdeler van asbest op het fornuis liggen. Vonden we toen heel mooi: een dun plaatje dat mooi de warmte verdeelt.

  NU weten we wat een ongelofelijke troep asbest is. Moet je niet NU Eternit de schuld geven, we wilden allemaal van die fijne asbestproducten.

  En dan nog voor Boudewijn: er bestaat natuurlijk geen verbod op de productie van asbest. Asbest wordt gewoon in de natuur gevonden, je kan de natuur toch niet verbieden iets te produceren? Wel is sinds 1993 het verwerken van asbest verboden.

  Reactie door Sjoerd — zondag 13 november 2005 @ 14.21 uur

 36. @35 Sjoerd, wat klets jij uit je nek. Zeker nog maar weinig meegemaakt? Verplaats je eens in de slachtoffers en hun nabestaanden. Eternite wist donders goed waar ze mee bezig waren. Struisvogelpolitiek!

  Reactie door anja — zondag 13 november 2005 @ 17.36 uur

 37. Eternit is niet van plan te betalen.
  Volgens de advocaat van dit bedrijf wisten ze destijds niet dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid.
  Als je met een mineraal als asbest een bedrijf wil opzetten ga je toch op onderzoek uit wat voor spul asbest is. Ze wisten wel waar ze het moesten halen. Dan hoorden ze toch ook dat er wel erg veel mensen aan een longziekte doodgingen die met asbest in aanraking waren geweest.
  Waren ze zo naief of deden ze of hun neus bloede. Wat niet weet wat niet deerd.Sla de literatuur er maar op na. Ze wisten in andere landen al ver voor de oorlog dat je doodziek wordt van asbest(Engeland/Afrika)
  De SP Hof van Twente heeft samen met het landelijke SP heel wat actie moeten voeren om in het verleden aandacht voor dit asbest drama te krijgen.

  Nu er eindelijk erkenning voor dit drama is menen somige individue dat fietsen over een asbestweg niet link. Als je zelf niet in een verziekt milieu als de Hof van Twente woont kun je dat makkelijk zeggen.

  Reactie door anke Tiemens — maandag 14 november 2005 @ 12.58 uur

 38. @37 Anke, dat is nu net wat ik bedoel met struisvogel-politiek. De advocaten die ze inschakelen weten ook wel beter, maar já, die gaan voor het gróve geld. Die vangen van zo’n corrupt bedrijf meer als dat ze van de slachtoffers kunnen innen. Typisch staaltje Nederlandse maatschappij. Walgelijk.

  Reactie door anja — maandag 14 november 2005 @ 14.41 uur

 39. Anke, dat mag inderdaad ook wel eens gezegd worden, SP en in het bijzonder SP Hof van Twente hebben heel veel werk verzet in de Hof van Twente en de resultaten die er nu liggen liegen er niet om.

  En artsen die menen dat er wel gefietst kan worden in de Hof van Twente zijn zelf een gevaar voor de volksgezondheid. Dat de arts uit het krantenartikel dat jij aanhaalt er werkelijk geen kaas van heeft gegeten blijkt wel uit de cijfers die hij zo even langs zijn neus weg noemt, die slaan werkelijk nergens op en geven geen enkele indicatie voor veilig of onveilig.

  Er moet nog heel veel gebeuren, alle rotzooi ligt er nog en kan tot op de dag van vandaag nieuwe slachtoffers veroorzaken. Maar laat je niet ontmoedigen, de strijd die jij hebt gevoerd en nog steeds voert is het waard om gestreden te worden. Er zijn weer belangrijke stappen gezet en probeer dat als successen te koesteren. Trek je niet te veel aan van mensen die uit financieel belang (Eternit) of uit angst (de mensen in de Hof van Twente) of uit domheid (artsen in de krant) hun ogen sluiten voor de gevaren. Je moet nu met de woorden van Krista “doorpakken”.

  Reactie door Tinka — maandag 14 november 2005 @ 19.27 uur

 40. Anja, ik ben zelf (nog) geen slachtoffer, maar woon wel in een huis waarin op meerdere plaatsen asbest verwerkt is, onder andere van Eternit. En tja, daar ben ik niet blij mee, maar ja, zo deed men dat vroeger. Met de kennis van NU zou ik dat soort spullen absoluut niet meer willen gebruiken, maar de vorige bewoners hebben het geplaatst, al weer vele jaren geleden. En zij dachten goed spul te plaatsen. En zo dacht waarschijnlijk de
  fabriek Eternit mooie producten te leveren. Dat is geen struisvogelpolitiek, we wisten TOEN allemaal niet beter.

  Reactie door Sjoerd — maandag 14 november 2005 @ 20.30 uur

 41. Alles tot daaraan toe, maar op het moment dat zoiets wetenschap is, zorg je toch meteen dat verwerking ervan stopt en het al verwerkte wordt opgeruimd? Het nalaten daarvan leidt dus tot het onderhavige probleem.

  Reactie door Boudewijn — donderdag 17 november 2005 @ 11.07 uur

 42. …en toen was het stil.
  Opa lag opgebaard en zijn jonge kinderrijke gezin en treurende vrouw rond de kist, het was 1978.
  Opa had longkanker en is jaren werkzaam geweest bij de eternitfabriek.
  Deze man heeft jaren krom gelegen om de monden te voeden maar helaas heeft hij zijn kroost nooit groot zien worden.
  Van de 10 kinderen liggen er inmiddels 3 in het graf, kanker.
  Oma vertelde wel eens als opa thuis kwam wit van het stof, dan kleedde hij zich uit in de keuken en klopte oma de overall uit (een grijze met rode tekst “eternit”).

  Helaas hebben we opa vroeg moeten missen en heeft oma een keihard bestaan moeten lijden.
  Toch ben ik een beetje bang…
  Familie van mij woont nog in Goor en rond het huis van oma en in de omgeving werden de wegen verhard met asbest, daar waar wij jaren gespeeld hebben!!!

  Eternit, bedankt voor de lakse reacties en het verdriet dat jullie vele gezinnen hebben aangedaan en nog steeds aandoen want ook nu nog lopen er mensen rond met de kwalijke gevolgen van het werken met asbest.

  Reactie door wendy — donderdag 17 november 2005 @ 13.44 uur

 43. hallooo, sjoerd als je de stukken goed leest was er rond 1930 al bekend dat asbest schadelijk was, dat had eternit ook redelijkerwijs kunnen weten, het was zo dat de lager opgeleiden in de troep werkten en de mooie meneren op kantoor zaten, en als je het lef had je bek los te trekken werd je gemanipuleerd, je huurde tenslotte ook het huis van de eternit dus als je ontslag kreeg kwam je letterlijk op straat te staan……
  tenminste dit is wat ik van mijn vader en mijn gehoord heb die hebben er beide gewerkt….

  Reactie door ria — donderdag 17 november 2005 @ 16.51 uur

 44. online sports betting…

  lacking puncher normals.Queensland bobbing tither Seward horde world cup betting http://world-cup-betting.get-sport-betting.com/

  Trackback door online sports betting — zaterdag 20 mei 2006 @ 14.02 uur