Trots en vertrouwen

dinsdag 01 november 2005 :: 15.24 uur

Ik kreeg laatst een e-mailtje van iemand uit Zweden. Vond ik erg leuk, want ik heb wel wat met dat land. Zweden is het land van de uitgestrekte bossen, ontelbare meren, Scania, ABBA, Björn Borg, rust en ruimte. Ik kan me best een beetje voorstellen, dat veel Nederlanders overwegen om naar Scandinavië te emigreren of dat inmiddels gedaan hebben.

Maar ik blijf in Nederland. Want ik ben trots op ons land. Wij hebben ook schitterende natuur, prachtige bedrijven, inspirerende artiesten en legendarische sporters. Okay, het is hier wat drukker dan in Scandinavië. Maar dat vind ik ook niet zo’n punt. Ik kom namelijk graag onder de mensen. Over het algemeen zijn de mensen hier vriendelijk, open, hulpvaardig en hard werkend.

Juist daarom kan ik me soms gruwelijk opwinden over dit kabinet, dat ons land constant omlaag praat. Over bewindslieden die pure leugens verkopen over de zogenaamd beroerde concurrentiepositie van Nederland. Over ‘deskundigen’ die volkomen ten onrechte beweren, dat de Nederlandse werknemer te duur zou zijn. Allemaal onzin. We hebben – op Canada na – het beste investeringsklimaat ter wereld, meldde The Economist nog niet zo lang geleden. Hoezo beroerd? Qua arbeidsproductiviteit blijven in heel de wereld alleen België en Noorwegen ons voor. Hoezo te duur? Het zijn allemaal pure leugens. En het kabinet slaat ons ermee om de oren om critici de wind uit de zeilen te nemen en vervolgens het mes te kunnen zetten in onze sociale verworvenheden. Zoals het onderwijs, het openbaar vervoer, de WAO, etc. En de zorg niet te vergeten. Neem nou dat nieuwe zorgstelsel. Het is bedacht, omdat het huidige stelsel niet langer betaalbaar zou zijn. Maar die zoveelste leugen zal onze Noodrem-actie niet tegenhouden. Vandaar dat de SP momenteel alles uit de kast haalt om dit onzalige zorgstelsel alsnog tegen te houden.

Minister Zalm heeft het er vaak over, dat wij weer vertrouwen moeten krijgen. Sorry minister, maar ú bent degene die dat vertrouwen ondermijnt. Het is úw kabinet dat doemverhalen over Nederland ophangt om een smoes te hebben voor dit afbraakbeleid. Ú laat de sloophamer los op alles wat wij en onze ouders na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd. En dáár was ik nou juist zo trots op in Nederland.

Ik ben ervan overtuigd, dat het dit kabinet niet lukt om het vertrouwen van de Nederlandse burger te elimineren. De massale steun aan genoemde Noodrem-actie getuigt daarvan. En ook daar ben ik trots op.

Deze column verscheen november 2005 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld