Markt zorgt niet

Vandaag spreekt de Kamer over de begroting van minister Hoogervorst. Voor de SP wordt het woord gevoerd door Agnes Kant. Een belangrijk deel van haar betoog zal gaan over de gevolgen van de marktwerking in de zorg en natuurlijk het nieuwe zorgstelsel.

De SP heeft de afgelopen maanden een meldlijn gehad waar mensen hun ervaringen met de door dit kabinet heilig verklaarde marktwerking konden vertellen. De bevindingen zijn neergelegd in dit rapport.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 31 oktober 2005 :: 13.00 uur

46 Comments

46 reacties

 1. Wat kunnen wij als burgers op DIT moment
  meer doen dan zeggen, dat wij hopen dat het
  mevrouw A. Kant van álle kánten gegéven mag
  zijn de juiste woorden te kiezen.
  Prettig zal het zijn als wij tijdens het
  journaal kunnen zien, dat er ook naar haar
  betoog zal worden gelúisterd.
  Haar energie gestoken in zorgvuldig formu-
  leren, gepaard gaande aan een uitstekend
  inlevingsvermogen in wat er wérkelijk
  speelt in de praktijk is iets om naar uit te kijken, later, hier, danwel alsnog in
  ‘n “Vragen(v)uur”. Al vast bedankt voor uw
  inzet, wederom mevrouw Kant !!

  Reactie door Madelief — maandag 31 oktober 2005 @ 13.36 uur

 2. Mevrouw Kant weet altijd juist datgene te verwoorden wat er leeft onder de mensen.Ik twijfel er geen moment aan dat zij het verhaal over de marktwerking in de zorg met verve weet te brengen. Wij zouden meer van dat soort Kamerleden moeten hebben die zeggen waar het op staat.

  Reactie door JE. Mulder — maandag 31 oktober 2005 @ 13.46 uur

 3. 2 Exact JE.Mulder!!
  Het geeft ook een bijzonder goed gevoel,
  dat goed gesignaleerd wordt, wáár in de-
  tail alle ‘hoofdbrekens’ ontstaan en bij-
  zonder goed begrepen wordt dat in het
  land het incasseringsvermogen zo lang-
  zamerhand op ‘bársten’ staat/c.q. reeds
  is komen te staan !

  Reactie door Madelief — maandag 31 oktober 2005 @ 13.53 uur

 4. Ik hoop dat Hoogervorst tijdens het debat over zijn begroting zijn opkomende emesis richting de minister president weet te richten.

  Reactie door Gandalf — maandag 31 oktober 2005 @ 13.55 uur

 5. k walg echt van de zorg in nederland
  gister belde ik de bereikbaarheidsdienst van beschermd wonen, waar je 24 uur per dag op terug zou moeten kunnen vallen. t enige wat ik te horen kreeg was, waarom hou je de lijn bezet, als er nu iemand belt in crisis kan ie hier niet terecht (…ik was zelf in crisis en hardstikke overstuur…)

  voor mij houdt die hele zorg echt op, wil ze gaan aanklagen voor alle fouten die ze hebben gemaakt, voor de nalatigheid, voor het bedreigen en het op leggen van een zwijgplicht.
  iemand enig idee hoe je dat aan moet pakken?

  Reactie door Patrick — maandag 31 oktober 2005 @ 14.08 uur

 6. Waarom moet er een nieuw zorgstelsel komen? Omdat het te duur is en in de toekomst niet meer te betalen zou zijn. Goed, zal wel, maar als ik dan hoor dat de medisch specialisten in Nederland het hoogste uurtarief hebben van de HELE wereld breekt mijn klomp.

  “Denk maar niet, lieve kleine zielige burgertjes, dat vadertje Balkenende daar iets aan gaat doen. Ik lach jullie allemaal uit. Ik minacht jullie en draai jullie allemaal een rad voor ogen. Als papa roept dat je dit jaar moet inleveren dan geloof je dat, dom kind ha ha ha, ik heb wel geld maar dat heb ik nodig om mijn vriendjes op de country club tevreden te houden. Ik geef namelijk geen ene reet om jullie stomme achtelijke kindertjes ik geef alleen om mijn eigen ego. Ik doe net alsof ik aardig ben maar Mammon, en diegenen die het geld hebben, die zijn mijn meester en die zal ik dienen” Oh ja, AMEN…hahahahahhahahaha. Dom volk.

  Reactie door Tamiem — maandag 31 oktober 2005 @ 14.55 uur

 7. Het nieuwe stelsel zal er komen.
  Het is al allemaal bij mekaar gelogen voordat het in werking gaat.
  Kan nou niemand dit stoppen??????????
  Hoe kan het toch dat de regering gewoon doorgaat met iets wat vriend en vijand van het begin af aan niet als een haalbaar plan hebben gezien???
  Zulke beslissingen moeten toch gestopt kunnen worden in een beschaafd land!!!!!
  Ik hoop dat Mevr.Kant hier toch nog een stokje voor kan steken.
  Maar met deze regering zie ik het donker in.

  Reactie door fransiscus51 — maandag 31 oktober 2005 @ 15.11 uur

 8. @5: Patrick: Elke Instelling,dus ook die voor Begeleid Wonen, heeft een klachtencommissie die onafhankelijk van de Instelling werkt. Als jij je als client niet goed behandeld voelt.dan kun je schriftelijk (dat schrijft de Wet voor) een klacht indienen. Deze klacht wordt binnen twee maanden behandeld. De uitspraak van de klachtencommissie is bindend d.w.z. dat de Instelling zich dient neer te leggen bij het besluit dat de klachtencommissie neemt. Succes!

  Reactie door JE. Mulder — maandag 31 oktober 2005 @ 15.49 uur

 9. JE Mulder,

  dank, deze weg heb ik een jaar geleden bewandelt, kreeg mijn gelijk, maar werd in de praktijk blijvend op dezelfde manier behandeld en heb bovendien een zwijgverbod opgelegd gekregen, meld ik wat dan ook aan vuile was van het ribw aan derde word ik wederom zonder hulp en nazorg op straat gezet…

  Reactie door Patrick — maandag 31 oktober 2005 @ 15.59 uur

 10. grin, zwijgplicht of spreekverbod moest dit zijn natuurlijk…

  Reactie door Patrick — maandag 31 oktober 2005 @ 16.04 uur

 11. Op de website van de Tweede kamer is het debat live te volgen.
  Zoals het er nu uitziet tot minstens 24.00 uur.
  Vraag me wel af waarom dit belangrijke debat niet live wordt uitgezonden op de TV!

  Reactie door Laura — maandag 31 oktober 2005 @ 16.18 uur

 12. @9:Patrick: Dien alsnog een klacht in bij het RIBW.Wacht op de uitslag daarvan.Daarna kun je naar de rechter stappen,als de Instelling zich niet aan het advies van de Klachtencommissie houdt.

  Reactie door JE. Mulder — maandag 31 oktober 2005 @ 16.25 uur

 13. JE Mulder,

  heb al meerdere klachtenprocedures achter de rug, ook de inspectie is ingeschakeld geweest, maar die hebben niets meer terug laten horen.

  Naar de rechter stappen, moet gewoon via een advocaat dan neem ik aan?

  Reactie door Patrick — maandag 31 oktober 2005 @ 16.27 uur

 14. en ondertussen sta ik weer in de wacht (telefonisch, wel zeker een half uur. zijn heel wat betaal minuten) en de wachtlijst, om gebruik te kunnen maken om te revalideren. Dit schrijf ik niet het desbetreffende ziekenhuis toe, maar ach men weet het wel….

  Reactie door Elsa De Leeuwin — maandag 31 oktober 2005 @ 19.03 uur

 15. De SP heeft wederom gefaald.

  De vraag of je een goede representant voor je partij bent of een politicus met hart voor alle mensen wordt niet zoals het afval gescheiden.
  Ik vind dat Agnes Kant als portefeuillehoudster van de SP heeft gefaald door een verantwoorde scheiding, als genoemd in eerste zin, niet te hebben kunnen helpen doorvoeren.
  Het blijft voor elke lid van een politieke partij een dilemma om te kiezen tussen partijpolitiek en opkomen voor het Nederlandse Volk waarbij je als parlementariër, vind ik althans, altijd het laatste zou moeten kiezen.

  Dit heeft onze Agnes niet gedaan.

  Het potje van de hele zorg stond al jaren te pruttelen.
  Er is nooit eens goed nagedacht over “buurten” en dus juist ook met de regeringspartijen.
  Zo is het mij, onder nog veel andere zaken, een doorn in het oog dat er geen discussie is opgezet, tijdig, om AWBZ, volledig te integreren in een nieuw systeem.
  Maar ook het lef om te zeggen dat de patiënt geen markt is maar “De Zorgmarkt” natuurlijk wel!

  Ondertussen;
  werd er door de partij om een afgrijselijke manier koude drukte gemaakt van het zogenoemde prepensioen waarbij met demonstraties totaal niks is bereikt en wist men het probleem Zorg niet zodanig vorm te geven dat “Het Nederlandse Volk” aan het denken werd gezet.
  Ondertussen;
  Heeft men, ten aanzien van de werkelijke zieke en kapotte mens de zaak volkomen laten helpen ontsporen en was er dus 100 duizenden malen meer aandacht voor de gezonde mens die gezond eerder wilde stoppen met werken dan voor een levenswaardig bestaan van
  “De kapotte Mens”.

  Je kunt alles goed verwoorden voor “De Partij” Agnes, maar je hebt niet het lef om te innoveren zodat je werkelijk een goed vertegenwoordiger zou zijn van alle mensen die je mede zou moeten vertegenwoordigen.

  Zowel jij persoonlijk, als de SP heeft gefaald!

  Reactie door Liberaal-Socialist — maandag 31 oktober 2005 @ 19.32 uur

 16. Haiku nr. 12

  Ik ben niet schuldig
  Ik ZORGDE alleen niet goed
  Beter voor partij.

  Reactie door Liberaal-Socialist — maandag 31 oktober 2005 @ 19.54 uur

 17. Je hebt natuurlijk opstart problemen maar succesvolle ervaringen van de markt op praktisch elk gebied geeft zeer goede hoop dat het ook hier een overdonderend succes zal zijn.

  We spreken elkaar over 10 jaar nog wel Jan.

  Reactie door McCarthy — maandag 31 oktober 2005 @ 20.15 uur

 18. Lieve Patrick, dit is al lang zo. Zelfs als je huisartsenpraktijk bij een ziekenhuis wilt bellen in de ‘s avonds of ‘s nachts krijg je altijd de bezet toon.
  Bij het Riagg evenzo, bel je dan wanhopig de desbetreffende afdeling in het ziekenhuis, word je verwezen naar de huisartsenpraktijk. Met andere woorden:krijg maar de pleuris!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — maandag 31 oktober 2005 @ 20.16 uur

 19. nee, elsa… is een speciale opvang voor mensen die beschermd wonen die 24/7 bereikbaar moeten zijn, en dit is niet het eerste probleem, eerst een hulpverlener die zn handen niet thuis kon houden, toen onterechte uithuisplaatsing, toen een jaar tussen de vuilniszakken en in de opvang mogen slapen zonder begeleiding, daarna in een huis geplaatst van het ribw waar ik helemaal alleen heb zitten wachten tot mn maatje er geplaatst zou worden (die twee dagen voor zijn uiteindelijke plaatsing vorige week zelfmoord heeft gepleegd omdat ze hem ook ge intimideerd en bedreigd hebben), twee maanden alleen in een woning voor beschermd wonen met een indicatie, waarin staat dat ik niet alleen en zelfstandig kan wonen… dus ik vind het wel best zo…

  *woest*

  Reactie door Patrick — maandag 31 oktober 2005 @ 20.20 uur

 20. De zorg is geen markt, je handelt niet in zieke mensen, of gaan we weer over naar slavendrijverij. Nederland heeft daar ervaring in gezien haar geschiedenis.

  Zeg, McCarthy over 10 jaar mag je hopen dat je nog leeft! Jij doet aan kokerkijken: € € € € € €

  Reactie door Elsa De Leeuwin — maandag 31 oktober 2005 @ 20.24 uur

 21. je kan hoogspringen je kan laag springen: de zorg is een markt.

  Reactie door McCarthy — maandag 31 oktober 2005 @ 20.52 uur

 22. @17

  McCarthy , het was mooi weer, moest ja na schooltijd niet voetballen.,?

  Wil je later ook een kabinet als wijsneus?

  En is die 12 jaar die je oud bent nu echt twaalf of ben je nog jonger ?

  Reactie door Jansonius — maandag 31 oktober 2005 @ 20.54 uur

 23. McCarthy,

  Waarom is de zorg een markt dan?..
  Waarom is hij niet gewoon een noodzaak en een recht…

  Reactie door Patrick — maandag 31 oktober 2005 @ 20.59 uur

 24. althans zou hij behoren te zijn iig

  Reactie door Patrick — maandag 31 oktober 2005 @ 21.00 uur

 25. @13 Patrick: JA.Het beste is een kort geding aanspannen,maar elke advocaat kan de Wettelijke Tekst van het Klachtrecht opvragen en kan je goed adviseren wat te doen.

  Reactie door JE. Mulder — maandag 31 oktober 2005 @ 21.01 uur

 26. Ben het wel een beetje met marktwerking eens. Wil je besparen dan moet je kijken wie de beste zorg tegen de laagste prijs kan leveren. Maar. . . daarnaast is het zo dat mensen niet op hun gezondheid moeten kunnen bezuinigen. Ik ken mensen die een vermoeden van een hematoom hebben maar wachten met naar de dokter gaan om de noclaim terug te kunnen krijgen.

  Reactie door Matty — maandag 31 oktober 2005 @ 21.04 uur

 27. (15)eerst eens wat dossiers doornemen van de s.p voordat je onzin schrijft .alleer eerst is het niet de s.p die faalt maar de nederlandse bevolking .die al jaren de rechtse kliek hun snode plannetjes laten uitvoeren .agnes kant is een vakvrouw .anders noem mij er maar een die het beter doet in de kamer op haar vakgebied .het zou goed zijn voor jou om eens een discussie avond met agnes te bezoeken .ze lult je binnen 1 minuut onder tafel en als de s.p dan zo,n K.T.! PARTIJ IS LEG MIJ DAN MAAR EENS UIT WAAROM ZIJ DE ENIGE PARTIJ IN NEDERLAND IS DIE NOG STEEDS GROEIT !

  Reactie door texas henkie — maandag 31 oktober 2005 @ 21.06 uur

 28. JE Mulder,

  Oke, bedankt he! Ga morgen bellen.

  Reactie door Patrick — maandag 31 oktober 2005 @ 21.17 uur

 29. Men vind het vreemd, dat 1 milj. mensen de aanvraag niet hebben terug gezonden.
  Ik niet. Reden? Deze mensen hebben net zoals ik, en anderen rondmij, dat formulier helemaal nooit gehad.

  Wij hebben dan via internat het from ge D-Load, en per internet weer terug gezonden, maar velen hebben dat dus niet gedaan.

  Maar ik vind de reden niet minder belangrijk, omdat men hier niet van spreekt. Het is een FOUT van de OVERHEID.

  Reactie door RedStar — maandag 31 oktober 2005 @ 22.10 uur

 30. Marktwerking: op den duur werkt alleen de markt nog.

  Reactie door Simon — maandag 31 oktober 2005 @ 22.22 uur

 31. Agnes doet haar verdomde best maar het beton luistert niet. Ze (de verzekeraars en het kabinet) kunnen doodvallen,ik ben straks onverzekerd en ik zie wel…

  Reactie door Riave — maandag 31 oktober 2005 @ 23.09 uur

 32. ik hoor nog alle mensen een paar maanden geleden roepen dat die 1100 euro van hoogervorst veel te optimistisch was en dat de premie wel eens 1300 of meer zou kunnen worden.
  en zie, het wordt nog lager dan 1100 euro. en daar hoor ik niemand over.

  Reactie door evert — maandag 31 oktober 2005 @ 23.14 uur

 33. @32 Krek zo is ut maar net.

  Reactie door gijs — maandag 31 oktober 2005 @ 23.26 uur

 34. 32 evert

  Vertel er dan ook even bij dat sinds 2003 de premie stijgingen op vijf euro na ,naar de reserves van de ziektenkostenverzekeraars zijn gegaan voor onder meer campagne en stuntaanbiedingen.
  Verder worden de verzekeraars minimaal het eerste jaar gecompenseerd voor hogere kosten dan de 1100 euro door Hoogervorst(zal ook wel voor 2007 gaan gelden).

  Het is dus een klapsigaar uit eigen doos,maar naar verwachtingen komt de echte klap in financieel opzicht half 2007 na de verkiezingen.

  Plus het idiote DBC systeem,maakt het een aanfluiting voor het zittende kabinet.

  Reactie door Beste Kerel — maandag 31 oktober 2005 @ 23.51 uur

 35. @ 17 en 21 McCarthy

  Uit vrijwel al je bijdrages op dit forum blijkt dat je een (bijna?) onbegrensd vertrouwen hebt in marktwerking en, min of meer in het verlengde daarvan, een grote afkeer van overheidsbemoeienis met de economie. Toch zijn er heel redenen op te noemen waarom markten kunnen falen. Tot gevolgen leiden die we als samenleving niet willen. Zeker in de gezondheidzorg zijn er talloze oorzaken te noemen die voor marktfalen kunnen zorgen.

  Om maar een voorbeeld te noemen. Om dat de kosten van geneeskundige hulp erg hoog kunnen oplopen zullen de meeste mensen ervoor kiezen zich daartegen te verzekeren.
  Maar als je die verzekeringen over laat aan commerciele verzekeraars zal er al snel risico-slectie ontstaan. Personen met een laag gezondheidsrisico kunnen dan een goedkope polis kopen, waardoor de resterende groep met een minder gunstig risico juist hogere premies moet gaan betalen. Je kunt je wel voorstellen wat dit voor mensen met bijv. ernstige aangeboren aandoeningen of hoogbejaarden zal betekenen.

  Zodra 1 verzekeraar met dit “spel” van risico-selectiebegint kan de rest, vanwege de concurrentie, niet achterblijven. Reden dus voor de overheid om, op de 1 of andere manier, in te grijpen. Tenminste, wanneer we als samenleving niet willen dat mensen die door het lot al zwaar genoeg getroffen worden ook nog eens onverzekerbaar worden.

  Als je echt eens goed, voor mijn part met een economische bril op, naar de gezondheidszorg gaat kijken ontdek je dat er talloze eigenschappen aan vraag en aanbod van deze bijzondere vorm van dienstverlening kleven die er voor zorgen dat de markt aan zich zelf overgelaten niet goed werkt. Het echte probleem is m.i. hoe zorg je voor een effectieve en rechtvaardige regulering van de markt zonder een verstikkende overheids-bureaucratie te laten ontstaat.Van alle partijen in de Tweede Kamer heb ik het meeste vertrouwen in de SP bij de beantwoording van die vraag.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 1 november 2005 @ 0.15 uur

 36. Er zijn aanbieders en afnemers, dus de zorg is een markt.
  En het is een schaars artikel, dat schaarser wordt, dus is het een interessante markt.
  Wanneer je dan de keuze maakt om die markt aan de commercie over te laten, weet je wie de rekening gaat betalen…
  Voor wie de rekening KAN betalen, zal er de komende decennia veel verbeteren.
  Voor wie dat niet kan, is er dan de Nederlandse versie van NHS of Medicare. Een pleister en een paracetamolletje…
  Het verschil in (gezonde) jaren tussen arm en rijk, zoals eerder vastgesteld door de SP, zal heel wat groter worden…
  Zoals ik al vaker geschreven heb, ik zou me als politicus meer zorgen maken over de gevolgen van deze afbraak en de reacties van nabestaanden van onnodige slachtoffers van ‘de nieuwe zorg’ dan over islamitische terroristen.

  Reactie door Heraclitus VII — dinsdag 1 november 2005 @ 4.07 uur

 37. (32)als het allemaal zo goedkoop word .waarom krijgt het volgende kabinet dan 30%loonsverhoging ????
  (36)de zorg is geen markt .zorg is een recht .en voor een recht betaal je niet .

  ben jij verzekerd voor .DE VRIJHEID OP GODSDIENST ?
  ben jij verzekerd .VOOR DE VRIJHEID VAN MENINGSUITING ?
  ben jij verzekerd voor .HET RECHT OP VERENIGING ?
  ben jij verzekerd voor .DE RECHTEN VAN DE MENS ?
  DACHT HET NIET !!!! HET RECHT OP VERZORGING IS EEN GRONDRECHT .
  VOOR ALLE DUIDELIJKHEID WE LEVEN NOG STEEDS IN NEDERLAND EN NIET !IN ,NEDERPOORT,!

  Reactie door texas henkie — dinsdag 1 november 2005 @ 8.18 uur

 38. Nee…de markt zorgt niet. het is een illusie.

  wat ook een illusie is, dat is die euro.
  Hier in Mexico kan je de eurobiljetten bij geen enkele bank wisslen. Geen enkele wil ze hebben in een stad van 2 miljoen inwoners!!!

  Weg met die troep zou ik zeggen!

  Reactie door ReneR — dinsdag 1 november 2005 @ 8.57 uur

 39. Evert

  Vergeet niet, de extra kosten, die de enorme burocratie van dit spul allemaal met zich gaat meebrengen. Dat zie je niet direct in de premie van die zorg.}

  Maar je krijgt het wel via de andere belastingen etc (waar ze heel creatief in zijn) op je conto terug hoor hahahaha

  Reactie door ReneR — dinsdag 1 november 2005 @ 9.01 uur

 40. Eens met @35 en @36. Vooral ophouden met het LIEGEN oveer een marktwerking: het is een verzinsel van de huidige regering. Ze hebben echter de nederlandse gezondheidszorg aan een kartel verzekeraars verkocht. Dit is GEEN marktwerking, eerder KARTELwerking met alle gevolgen ervan.

  Als het een markt zou betreffen dan hebben de verzekeraars weinig tot niets over te zeggen. Ze zouden hun verzekeringen maar moeten bekijken en aanpassen aan de omstandigheden.

  Wie rijk is krijgt goede zorg, wie arm is krijgt ……..vul maar het zelf in.

  Reactie door walking bull — dinsdag 1 november 2005 @ 10.33 uur

 41. Markt zorgt niet…het zorgt er alleen voor dat de zakken worden gevuld en het gepeupel de kruimels mag halen.

  Reactie door e.krul — dinsdag 1 november 2005 @ 11.46 uur

 42. ZORG ‘markt’?
  ZORG ‘kramt’ héél erg ouderwets.
  De littekens van de wonden zijn uitermate
  grof waar te nemen.
  Subtiel naadloos aangesloten ‘héchten’ is
  er dus niet meer bij, ondanks allemogelijke
  eigentijds technieken en betere voorbeelden
  …………………………………….
  Als men vindt dat er ‘gesneden’moet worden
  in de ZORGsector, dient toch allerminst eerst de kunst van het nadien ‘héchten’ te
  worden éigen gemaakt, of althans die kunst
  beter te bestuderen vooraf.

  Reactie door Madelief — dinsdag 1 november 2005 @ 12.24 uur

 43. @15: Gebruik A.U.B niet de woorden ” ONZE Agnes ” want zij is niet Uw Agnes. Uw “Agnes” zit niet bij de SP.

  Reactie door william — dinsdag 1 november 2005 @ 18.56 uur

 44. Evert, de 1050 euro die door Menzis al bekend is gemaakt is slechts voor de nominale premie, daar komt nog de aanvullende verzekering bij en die heb je als je ziek bent toch echt nodig. Tandarts en fysio kun je anders wel vergeten. Natuurlijk zijn er werkgevers die een collectieve verzekering afsluiten, waardoor ook de aanvullende verzekering lager uitvalt, maar als je geen werkgever hebt en geen SP in het college zoals bijvoorbeeld in Oss, kun je het vergeten. Als je ziek bent, heb je ook de puf niet om mensen bij elkaar te zoeken om je collectief te verzekeren.

  Reactie door kaatje — woensdag 2 november 2005 @ 11.48 uur

 45. Liberaal-Socialist@15,
  hoor liever een falende Agnes Kant,zie liever een falende SP als een heel kabinet wat faalt.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 2 november 2005 @ 20.33 uur

 46. odds calculator…

  comprehended wilder instrumentalist playtime nonmaskable subchannels odds calculator http://odds-calculator.extra-sport-betting.com/

  Trackback door odds calculator — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.51 uur