On tour in Flevoland II

zaterdag 29 oktober 2005 :: 17.37 uur

Hieronder een relaas – door Renske Leijten – van de donderdag tijdens mijn tour door Flevoland. Een drukke dag. Op het programma stond de GGD, DUC Diving, een bezoek aan Alie de Vreugd, enig SP-lid op Urk, en ‘s avonds een openbare avond in ‘De Roestbak’ in Almere.

DUC Diving

Om tien uur stipt kwamen we aan bij Hulpverleningsdienst Flevoland, de voormalige GGD. Een gesprek met professionals over jeugdzaken stond op het programma.

Flevoland is een provincie met zowel groot stedenproblematiek in Lelystad en Almere, maar ook met groene dorpen en gemeentes als Urk, waar de hulpverlening veel via de kerken loopt.

De hulpverleningsdienst doet alles om een sluitend systeem op te zetten om het kind in beeld te krijgen. Daarvoor zijn maar liefst vijftien instellingen actief. Met preventie in de wijk, een electronisch kinddossier en vroegtijdige signalering van problemen bij kinderen hoopt Flevoland de jeugdzorg te verbeteren. Op het moment gaat er erg veel tijd zitten in het inrichten van de nieuwe constructie van de hulpverleningsdienst. Het is lastig een plek te verwerven in het woud der instellingen.

GGD Flevoland

Echt goed zou zijn om één organisatie te hebben in plaats van zoveel. Die ene organisatie zou dan fijnmazig in de wijken aanwezig moeten zijn. Op scholen, in buurtcentra, desnoods bij sportverenigingen. Gewoon overal aanwezig zijn waar ouders én kinderen komen. Zo ver is het nog lang niet; alle instellingen proberen subsidie te krijgen en concurreren dus met elkaar om de centen. De hulpverlener zou gewoon gericht naar de mensen toe moeten kunnen, zonder overdaad aan bureaucratie en achterdocht.

Om kwart voor twee belde Jan Marijnissen aan bij Alie de Vreugd. Een bloemetje voor het enige SP lid op Urk!

Alie de Vreugd

Na een gezellig kopje koffie gingen Alie en haar man op uitnodiging mee naar DUC Diving.

DUC Diving

Dutch Underwater Contractors is een Nederlands onderwaterlas bedrijf. Ze werken nationaal en internationaal. Ze hebben bijvoorbeeld de rottende betonnen palen van de pier op Scheveningen gerepareerd. Maar ook voor werk in een 400 meter lange pijp in Duitsland draaien de lassers van DUC diving hun hand niet om. Door goed geplande werkzaamheden in een kerncentrale in Turkije, waar het werk gepland voor 44 dagen in 4 dagen werd gedaan, verwierf DUC internationale faam.

In het familiebedrijf werken 12 mensen, 10 in dienst en twee eigenaren. De baas is niet meer of minder dan de lassers, want als je onderwater moet werken moet van je collega’s op aan kunnen. Op apparatuur mag nooit beknibbeld worden en de communicatie en collegialiteit zijn noodzakelijk voor goede en veilige uitvoering van het werk. Bij DUC is er nog nooit een fataal ongeluk gebeurd, terwijl dat regelmatig voorkomt in de onderwaterlas wereld.

Na een rondleiding op het bedrijf was het natuurlijk tijd voor het onderwaterlassen zelf. Jan wilde alles weten over de techniek en de gebruikte apparatuur. In een bak met water werd te techniek geshowd en natuurlijk laste Jan ook nog een stukje.

DUC Diving

DUC Diving

DUC Diving

Om acht uur begon de openbare avond in de Roestbak in Almere. Een vlammend betoog van Jan over het neo-liberalisme en de kansen voor een linkse coalitie. Na de pauze beantwoordde hij de vragen uit de zaal en die van een journaliste.

Renske Leijten

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

15 Comments

15 reacties

 1. Jammer dat Jan geen gloeiend betoog in Lelystad heeft gehouden. Dan waren mijn man en ik zeker present geweest. Naar Almere rijden doen we niet i.v.m. de hoge benzineprijs.

  Marianne van der Klugt
  Lelystad

  Reactie door marianne van der klugt — zaterdag 29 oktober 2005 @ 18.44 uur

 2. (1)als je samen met je man was gegaan .kun je de benzineprijs delen door de helft .met andere woorden een kul argument (en dan druk ik me nog zacht uit )

  Reactie door texas henkie — zaterdag 29 oktober 2005 @ 18.52 uur

 3. Dichterbij was dan toch Dronten: Warmonderhof, zelfs aan de kant van Lelystad.
  Kul argument? benzineprijs delen door 2 binnen één gezin is pas een kul-argument.

  Reactie door 12de provincie — zaterdag 29 oktober 2005 @ 20.01 uur

 4. Toch jammer dat je niet in emmeloord bent geweest. Had je eens kunnen praten over hoe het met ons ziekenhuis gesteld is. of wat de gemeente geflikt heeft met het verkeers plan. Of hoe het zit met het geweldig cultuur fesival genaamd oord dat geheel door particulieren is georganiseerd met erg weinig subsidie van de gemeente het festival was vorig jaar een gigantisch sucses 3000+ bezoekers . maar vervolg van dit geweldige festival wordt tegengewerkt door de gemeente. maar het komt er wel de mensen die het organiseren zijn zo vol met pasie voor het festival dat het niet anders kan.

  een gemiste kans dus. maar je bent altijd welkom.

  Reactie door dj — zaterdag 29 oktober 2005 @ 20.41 uur

 5. @2 Ik weet niet wat de afstand is van Lelystad naar Almere vv maar ik weet wel dat je niet het recht hebt om het een “kul-argument ” te noemen. Jij kunt niet in andermans portemonee kijken !!!!

  Reactie door Diny — zaterdag 29 oktober 2005 @ 23.00 uur

 6. (5)naar almere rijden doen we niet i.v.m. de hoge benzine prijs!dat staat er .dan neem ik aan dat als bijv je schoonmoeder jarig is .of je neef overleden is .je niet naar almere rijd !i.v.m. met de hoge benzine prijs?

  Reactie door texas henkie — zaterdag 29 oktober 2005 @ 23.23 uur

 7. @6
  jan zijn betoog is niet goed genoeg geweest om er benzine aan te verspelen i.v.m de dure benzine prijzen.
  goeie reden tog

  Reactie door kan je er tegen — zaterdag 29 oktober 2005 @ 23.34 uur

 8. (7)rare reactie !hoe weet je dat het betoog niet goed is geweest als je er niet geweest bent ?
  bij de weg .ik kan er tegen .

  Reactie door texas henkie — zondag 30 oktober 2005 @ 7.39 uur

 9. dat weet je ook niet of het in almere een goed betoog is geweest als je er niet geweest bent.
  maar het was geen goed betoog in lelystad was, dan heeft het weining zin om naar almere te gaan i.v.p met de dure benzine prijzen.

  Reactie door kan je er tegen — zondag 30 oktober 2005 @ 10.12 uur

 10. (6) Ook niet echt goede vergelijkingen, Henkie..
  Maar je hebt wel gelijk dat er snel een argument is gevonden om iets niet te doen.
  Als je dan zo bevlogen bent….denk ik dan..

  Reactie door Warrior — zondag 30 oktober 2005 @ 10.48 uur

 11. was wel even een leuke midag op de zaak.
  je kan zo het laswerk in jan je bent het nog niet verleerd. maar wij doen meer dan alleen laswerk onder water . we doen eigenlijk alles wat er onderwater gebeurt, kijk maar eens op http://www.ducdiving.com/
  de groetjes van de jongens van DUC en tot kijk.

  Reactie door willem — maandag 31 oktober 2005 @ 18.35 uur

 12. world cup draw…

  Brazilian fattest outdoors:western documenting camel betting http://betting.sport-betting-fun.com/

  Trackback door world cup draw — zaterdag 20 mei 2006 @ 12.46 uur

 13. credit card application…

  Galatia Nostrand moduli cluttered amazingly comparatively potpourri Monteverdi credit card http://www.credit-card-time.com/

  Trackback door credit card application — zondag 21 mei 2006 @ 18.27 uur

 14. sv spakenburg!!

  Reactie door raoul — maandag 4 december 2006 @ 13.16 uur

 15. wauw onderwaterlassen fun

  Reactie door Meskens Tom — woensdag 10 oktober 2007 @ 13.53 uur


 • Het land in

 • Foto