Alie de Vreugd, enige SP-lid Urk

vrijdag 28 oktober 2005 :: 19.55 uur

Alie de Vreugd

Zoals aangekondigd ben ik tijdens mijn tour door Flevoland langs Alie de Vreugd op Urk geweest. Ze is het eerste en enige lid dat de SP op Urk heeft. Dat ik er langs ging werd breed uitgemeten in de pers. Verschillende media zoals Trouw, Tros Kamerbreed en radio 1 hadden haar al voor mijn komst geinterviewd. Een SP-er in Urk; wereldnieuws.

Alie zelf vindt het allemaal niet zo bijzonder, en terecht. Want als ik het zo hoor kan de SP best veel betekenen voor mensen op Urk.

Ali en Theo de Vreugd

Met Alie en haar man Theo heb ik een gesprek over de problemen in de visserij en het leven als SP-er op Urk. Of is het nu in Urk? Aan deze discussie heb ik voor mezelf in ieder geval een einde gemaakt. De uitkomst kun je hier beluisteren. (mp3; 3,3Mb; 5,49 min)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

22 Comments

22 reacties

 1. Beste Jan,

  Het is ‘op Urk’ voor de bewoners omdat ze op een eiland hebben gewoond maar geografisch gezien is het nu een gewone poldergemeente met een bult en mag je dus ‘in Urk’ zeggen. Mocht je meer leden ambiëren op Urk dan zou ik ‘op’ blijven zeggen ;-)

  Jelle

  Reactie door Jelle — vrijdag 28 oktober 2005 @ 20.06 uur

 2. > Ze is het eerste en enige lid dat de SP
  > op Urk heeft.

  Jan, je kunt Urk een uithoek noemen, maar is dat juist niet positief? Je moet het maar zo zien: SP-ers vind je overal… en terecht.

  Reactie door Fjodor — vrijdag 28 oktober 2005 @ 20.28 uur

 3. Helaas kreeg ik vandaag minder leuk bezoek! Vanmiddag stond ik, zoals elke vrijdag, met mijn kraam op de markt in Tilburg, waar Maxime Verhagen, Els Aarts en een zooitje dooie locale CDA’ers campagne aan het voeren waren voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

  Zoals gewoonlijk kon ik mezelf niet bedwingen en besloot een poging te doen de discussie aan te gaan betreffende het huidige kabinetsbeleid en de sloop van Nederland. Ik vroeg ze waarom dames van in de tachtig die bij me aan de kraam komen, soms een maand moeten sparen om een trui van vijftien euro aan te kunnen schaffen. Maxime Verhagen poetste de spreekwoordelijke plaat, nam de benenwagen en ging er als de wiedeweerga vandoor. Els Aarts bleef echter met een deel van het suffe clubje achter om deze lastige burger van het standaard antwoord te voorzien.

  “Het huidige beleid is nodig om Nederland ook over twintig jaar betaalbaar te houden”; klonk er uit het suffe clubje. Lameniehuile! Na enkele tegenargumenten, waaronder dat onvoldoende gehernivelleerd wordt en dat de zwakste schouders tegenwoordig de zwaarste lasten moeten dragen, viel een veelzeggende stilte…

  Tevens heb ik nog verzocht om even met Maxime zelf van gedachten te kunnen wisselen, maar die had “een strak schema” werd mij letterlijk gemeld. Jammer, luisteren naar burgers is er nog steeds niet bij, bij het CDA.

  Gelukkig luistert Jan wel…

  Reactie door J3roen — vrijdag 28 oktober 2005 @ 20.31 uur

 4. Hd je niet een paar rotte appels over, om ze achterna te gooien? :-)

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 28 oktober 2005 @ 20.51 uur

 5. Haiku nr. 10

  Ik kijk over het meer
  Een kale man spreekt mij aan
  Ben JIJ die eerste?

  Reactie door Liberaal-Socialist — vrijdag 28 oktober 2005 @ 21.02 uur

 6. @4, ACCEPT,

  Hahaha! :)

  Reactie door J3roen — vrijdag 28 oktober 2005 @ 21.09 uur

 7. problemen in de visserij is niet het enige probleem dat urk kent

  Base-coke is inderdaad populair onder drugsgebruikers op Urk. Dat concludeert Andries Zoutendijk, student aan de Universiteit van Utrecht. De 23-jarige Zoutendijk verbleef twee maanden op Urk en hield een drugs-onderzoek voor school.

  In april kwam al naar buiten dat er steeds meer Urker jongeren aan de base-coke verslaafd raakten. Dat is het roken van gekookte cocaine.

  http://www.omroepflevoland.nl/niswww.nsf/0/4d5d399236f6ef1cc1257035003ec96e?OpenDocument

  Reactie door kan je er tegen — vrijdag 28 oktober 2005 @ 21.37 uur

 8. Over markt gesproken. Gisteren las ik in het Dagblad van het Noorden over een studente die, als de markt is afgelopen, vers fruit en groente verzamelt wat door de marktkooplieden niet meer kan worden gebruikt. Dat deed ze voor eigen gebruik, maar vaak blijkt er zoveel groente en fruit over te zijn, dat ze maar een deel ervan kan gebruiken.

  Naast eigen gebruik ging het haar ook om het mensen bewust maken van onze (over)consumptiemaatschappij.

  Als ik na in Groningen over de marktpleinen wandel nadat er markt is geweest, dan valt het me inderdaad vaak op dat er nog redelijk wat groente en fruit weer wordt ingeladen of blijft liggen. Nu weet ik niet of het weer ingeladen fruit en groente later weer verkocht word, maar indien dat niet zo is, is het misschien een idee om standaard na een markt deze groente en fruit te verzamelen. Er zijn helaas heel wat gezinnen die daar wel iets mee zouden kunnen doen.

  Zou zoiets niet landelijk ingevoerd kunnen worden? Inzameling van overvloedige producten?

  Reactie door Fjodor — vrijdag 28 oktober 2005 @ 21.45 uur

 9. @7, Fjodor,

  Da’s inderdaad interessant. Nou verkoop ik zelf damesmode, maar ik kan je wel ongeveer vertellen hoe het er in de groenten en fruit aan toe gaat.

  Het fruit wat weer wordt ingeladen na de markt, wordt veelal dezelfde of de volgende dag verkocht voor een lagere prijs. De producten die niet meer verkoopbaar zijn (qua uiterlijk) worden achtergelaten voor de vuilophaaldienst. Gelukkig wordt het meerendeel van het achtergelaten fruit -voor zover ik weet- hier in Tilburg opgehaald door, of weggegeven aan, mensen die het kunnen gebruiken.

  Overigens zou het inderdaad een goed idee zijn om op markten waar veel overschot is een inzameling op te zetten!

  Reactie door J3roen — vrijdag 28 oktober 2005 @ 22.20 uur

 10. Ik heb het inzamelen van fruit al zo,n 10 jaar geleden in Amsterdam gezien. Het is dus geen nieuw verschijnsel. Mij persoonlijk lijkt het niks,maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die dat fruit ophalen.

  Reactie door JE. Mulder — zaterdag 29 oktober 2005 @ 0.42 uur

 11. Ik weet niet hoeveel inwoners Urk heeft,maar een SP-lid vind ik toch wel erg weinig.

  Reactie door JE. Mulder — zaterdag 29 oktober 2005 @ 4.57 uur

 12. Mijn vader was ooit naar Putten gld verhuisd om aldaar het evangelie te brengen. Hij was actief lid van de CPN.
  Ja ja.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 29 oktober 2005 @ 8.09 uur

 13. Beste webmaster.
  Is het niet wenselijk/mogelijk om het keuzemenu aan de linkerzijde óók onderaan te plaatsen? Dat scheelt een hoop gescroll, zeker bij lange topics.
  Dank u bij voorbaat.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 29 oktober 2005 @ 8.59 uur

 14. @4: het CDA had een internetforum dat veel ( heel veel ) kritische geluiden, ook over de eigen partij, ventileerde. Vaak werd korte metten gemaakt met de huidige koers van het CDA die absoluut niet op een breedgedragen steun kon rekenen. NOOIT heeft een CDA bobo het aangedurfd zich in de, vaak heftige, discussies te mengen. Geen wonder dat een opportunist als Verhagen zich uit de voeten maakt als U hem en plein publique benadert. Hij is de vlees geworden stiekemerd van christelijke huize.

  Reactie door william — zaterdag 29 oktober 2005 @ 9.48 uur

 15. Urk is christenunie gericht.

  Reactie door e.krul — zaterdag 29 oktober 2005 @ 12.12 uur

 16. 11 misschien een rare vergelijking.maar jezus is ook alleen begonnen.en kijk nu eens
  hein

  Reactie door hein kerkhoff — zaterdag 29 oktober 2005 @ 17.26 uur

 17. @16
  Volgens christelijke traditie verwijst het naar Jezus, waarvan zij geloven dat het de enige zoon van God is.

  als ik zo´n vader had was ik alleen begonnen.

  Reactie door kan je er tegen — zaterdag 29 oktober 2005 @ 17.53 uur

 18. urker terror team

  Voorheen leefde de leden van het Urk Terror team van hun werkzaam-heden van de visafslag op Urk. De oprichters van het UTT, DJ Harko en MC Tjerk, heetten toen nog gewoon Harko en Tjerk. Het werken op de visafslag was eigenlijk niet echt leuk, maar iedereen werkt in de vis op Urk.
  Op een dag hoorden ze een bandje met housemuziek van iemand uit het westen nadat ze dit geluisterd had-

  den dachten ze: “Dat kunnen wij ook !” Harko had nog een pick-up en die van z’n pa nam ie ook. Nou had Tjerk nog een microfoon, dus dat was geregeld. Ze hebben er ook nog zo’n drumdoos bij gekocht, van die jongen uit het Westen. Hiermee zijn ze begonnen met wat platen van het Mannenkoor op Urk en BZN. Over de naam hebben ze lang moeten nadenken maar na een poos kwamen ze met: Urk omdat ze uit Urk komen, Terror omdat ze dat maken ( op allerlei gebied) en Team omdat ze een
  formatie vormen. En toen heetten ze opeens Dj Harko & Mc Tjerk! Vervolgens gingen ze ook naar houseparties en geloof het of niet daar kwamen ze nog 2 Urkers tegen, namelijk Dries en SiSi. Die 2 gingen ook al een tijdje stiekem naar houseparties en toen ze van UTT hoorden wilden ze er ook gelijk bij. Ze mochten erbij op een voorwaarde, Dries moest de Roland 303 stelen van de Urker hoorspel Federatie, zodra dit gebeurd was hoorden de 2 erbij. Ze kregen ook nieuwe namen, 3-0-Dries en 100% SiSi.
  Heel snel kreeg het UTT te maken met een grote groep volgelingen, dit werden de Urker Hoolies. Deze Hoolies konden mooi voor het UTT geld verdienen met het verkopen van XTC, speed en Coke. Na een korte tijd konden Harko en Tjerk dan ook hun baan bij de visafslag opzeggen. Na verloop van tijd liepen de inkomsten zo hoog op dat we ook niet meer elke dag vis hoefde te eten. De meeste westerlingen denken dat er hier in Urk niks gebeurt, vroeger was dat misschien wel zo maar sinds de oprichting van UTT gebeurt er van alles,
  de kranten staan er vol van. We hebben ook een keer een housepartie in de Urker sporthal gehouden, dit was natuurlijk een groot succes alleen jammer dat de burgemeester verder feesten ging verbieden, dit omdat er teveel drugs werd verkocht. Als wraak op de burgemeester hebben we een keer toen hij op vakantie was in zijn tuin een bbq gehouden en daarbij de boel flink verbouwd.

  Helaas komt aan al het goede een eind, volgens de geruchten zijn er hevige rellen uitgebroken met de eigenaar van shoarmatent slalom hierbij zijn verschillende hoolies om het leven gekomen de rest heeft zich teruggetrokken toen bekend werd dat DJ Harko in de gevangenis moest, MC Tjerk is met de noorderzon vertrokken hiervan is nooit meer wat vernomen.

  http://oldskool.web-log.nl/log/1741271

  Reactie door kan je er tegen — maandag 31 oktober 2005 @ 10.08 uur

 19. 10 Waar J3roen werkt of JE.Mulder het zág:

  Zo goed als zeker ben ik ervan overtuigd
  dat de ALBERT CUYP-GROENTENKRAMEN met
  hetzelfde doel, ‘slordig’ hun ‘waar’ na
  sluitingstijd áchterlaten, nl. het dak-
  lozen e.a. behulpzaam willen zijn.
  Tijdens het op stal zetten van de kramen
  zie je regelmatig nog restanten oprapen.
  Solidariteit dáár kun je er heel goed
  tegenkomen, mits je er óóg voor hebt.
  Dát vind ik zelf dus TOF om te zien !

  Reactie door Madelief — woensdag 2 november 2005 @ 8.42 uur

 20. Ik kan hier maar een ding op zeggen !
  Alie de Vreugd !Mooie naam trouwens !
  Welkom in SP land !

  Met vriendelijke groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior. — maandag 28 november 2005 @ 20.11 uur

 21. Hallo allemaal,

  Ik ben een vrouw van 24 en ook een Urker. Ik heb de stemwijzer ingevuld en had SP op 1 staan… zullen het er dan toch 2 OP Urk worden? :)

  Al die vooroordelen over Urk..
  We hebben echt geen groter drugsprobleem als andere steden of dorpen in het land.

  Ik vind het zo jammer als ik dit hoor, wanneer ik zeg dat ik uit Urk kom, want het is zo’n hartelijk dorp!

  De media mag het gewoon graag breed uitmeten, omdat het grootste gedeelte van de bevolking christelijk is (net als bijvoorbeeld staphorst), en dat past niet bij elkaar.

  Wat betreft de Visserij. Het neemt wel een grote plek in als werkvoorziening binnen onze gemeente, maar dit word steeds minder en minder. Wel jammer eigenlijk, want de haven waar vroeger alle kotters op vrijdag binnenkwamen om te lossen is leeg, en de kotters zie je niet zo veel meer.

  Daarentegen is het voor toeristen echt een mooie plek om eens te bezoeken. Onze haven leent zich geweldig om eens met uw/je boot te bezoeken.

  Ik zou zeggen: bezoek Urk eens, en probeer niet een heel dorp van ruim 17.500 inwoners over 1 kam te scheren, want een paar rotte plekken maken nog geen hele gemeente rot.

  :)

  Groeten,
  een Urker

  Reactie door Urker — zondag 5 november 2006 @ 15.38 uur

 22. Niet best sp’ er te zijn. Er behoort toch een G tussen in. Het is en blijft zo er naar uitziet de enige Partij die gericht is op de Bijbel als lijndraad voor zeker ook politiek. Wij moeten ons niet verschuilen achter mensen Maar achter de Heere Jezus als onze enige Redder en Verlosser van dit Aardse Kortstondige Leven.
  Ik hoop en Bid dat wij dat weer gaan doen in ons Goddeloze Nederland. Stem en word lid van Nederlandse oudste Partij SGP

  Reactie door groot — zondag 15 juli 2007 @ 18.41 uur