Krista van Velzen over de begroting LNV

woensdag 26 oktober 2005 :: 15.25 uur

Landbouw

Deze week is de begroting van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid (LNV) aan de beurt in de Kamer. Met Krista van Velzen, woordvoerdster LNV, heb ik het over de bijdrage van de SP op dit gebied.

Het gaat niet goed met de boeren, ongeveer zeven bedrijven per week gaan ten onder. Verstrekte subsidies komen terecht bij de grote bedrijven, terwijl de kleine boeren deze juist het hardst nodig hebben. Maar tegelijk gaat het ook niet goed met het landschap.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de toekomst van de boeren beter wordt en welke maatregelen moeten genomen worden om ervoor te zorgen dat dit niet ten koste gaat van de natuur en al die andere elementen die spelen op dit terrein?

Luister hier naar het antwoord van Krista.
(mp3; 2,8Mb)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

11 Comments

11 reacties

 1. Heineken????????????????????????
  DSM?????????????????????????????
  SCHIPHOL????????????????????????

  Reactie door Gandalf — woensdag 26 oktober 2005 @ 16.08 uur

 2. Hallo Jan,
  LNV, weet ik niet zo veel van af.
  Voedselproductie is natuurlijk heel belangrijk, – en dan wel op een zo natuurlijk mogelijke manier.
  Wordt er een nationale productie-planning gemaakt? Wat, hoeveel, waar en door wie deze productie moet gebeuren?
  Of is er ook hier sprake van winstbejag?

  O.K. Krista, – zet hem op.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 26 oktober 2005 @ 18.16 uur

 3. Nou boertje Veerman boert goed.

  Reactie door Jofel — woensdag 26 oktober 2005 @ 18.18 uur

 4. Met de vaststelling dat het niet goed gaat met de boeren ben ik het hartgrondig eens. Maar dat verstrekte subsidies bij de grote bedrijven terecht zouden komen is, volgens recente cijfers van het ministerie van LNV, niet waar.

  Reactie door Theprins — woensdag 26 oktober 2005 @ 19.11 uur

 5. wat er ook gebeurt HET NEW YORK AAN DE MAAS !!!!!!van jozias van aartsen vvd zal er hoe dan ook niet komen .als we de bio industrie opdoeken .kan het kleinschaliger boeren heel goed samen met de natuur .biologisch das logisch .

  Reactie door texas henkie — woensdag 26 oktober 2005 @ 20.39 uur

 6. @4

  Persbericht wakkerdier

  Stichting Wakker Dier heeft de gegevens over verstrekte Europese landbouwsubsidies, gerangschikt naar regeling op internet gepubliceerd. Het gaat om 8 miljoen gegevens die openbaar werden als gevolg van verschillende WOB procedures (Wet Openbaarheid Bestuur). Afgelopen weken probeerden boeren via de rechter in Assen en Utrecht openbaarmaking te voorkomen.
  Stichting Wakker Dier die strijdt voor een beter leven van dieren in de agrarische sector, stelt dat alleen transparantie kan leiden tot een einde aan subsidies zonder maatschappelijk draagvlak, zoals voor de bio-industrie in de vorm van onder meer slachtpremies. “Alleen ramen kunnen daglicht in de stal brengen” zegt Sjoerd van de Wouw, beleidsmedewerker van Stichting Wakker Dier. Overigens zijn de huidige openbaar gemaakte gegevens nog slechts een deel van de aan bio-industrie verstrekte subsidies. Niet inbegrepen zijn Nationale subsidieregelingen of subsidies voor promotiecampagnes als ‘effe checken’ ter stimulering van de rundvleesconsumptie. Ook deze subsidies moeten openbaar worden, vindt Wakker Dier.

  Elke Nederlander betaalt jaarlijks 300€ aan het Europees landbouwbeleid, als we er allemaal aan meebetalen hebben we ook recht om te weten wat er met onze donaties gebeurt. Teveel op het gebied van agrarische regelingen en subsidieverlening speelt zich af in het verborgene. Slechts weinig mensen weten dat zuivelmultinationals als Campina en Friesland Foods van Europa ook nog eens een subsidie ontvangen van respectievelijk circa 655 en 393 miljoen € per jaar.

  Onlangs kwamen ook de boerenbedrijven die dienen als pensioenvoorziening van Minister Veerman in het nieuws omdat daar een bedrag van 185.000€ aan Europese landbouwsubsidies naartoe gaat. Omdat 8 miljoen gegevens niet op een achternamiddag gecheckt kunnen worden op opmerkelijke gegevens, heeft Stichting Wakker Dier gekozen voor de open source aanpak. Elke Nederlander kan kijken wie in zijn omgeving welk bedrag aan Europese subsidies heeft ontvangen, en Wakker Dier roept burgers die vraagtekens zetten bij bepaalde verleende subsidies op hun vragen te melden op het meldpunt info@wakkerdier.nl. Wakker Dier heeft het bijna 950MB grote bestand in zip files toegankelijk gemaakt op http://www.wakkerdier.nl voor iedereen die belangstelling heeft.

  Hier kun je hetzelf uitzoeken:

  http://www.wakkerdier.nl/eurosubsidies/

  Reactie door Bart — woensdag 26 oktober 2005 @ 21.07 uur

 7. @6 Hoewel ik de pointe van je knip- en plakwerk niet helemaal zie, zal ik proberen te reageren. Ik beweer niet dat er niets mis is met de verdeling van de landbouwsubsidies, ik zeg alleen dat de 350 mln euro aan akkerbouw- en dierpremies (inkomenssteun) weldegelijk grotendeels terechtkomt bij de gewone boer en niet bij grote landbouwbedrijven zoals vaak gedacht.
  Hoewel er zeker grote bedrijven zijn die (on)terecht veel subsidie opstrijken, zijn Campina en Friesland Coberco (die in je reactie als voorbeeld aangehaald worden) trouwens coöperaties die hun ontvangen geld grotendeels weer doorgeven aan de individuele melkveehouders.

  Reactie door Theprins — donderdag 27 oktober 2005 @ 0.33 uur

 8. @6 Ik wilde ook wel eens kijken maar nadat ik een bestand ge unzipped had kon ik het niet openen vanwege een onbekende bestandsvorm.Jammer.

  Reactie door Gandalf — donderdag 27 oktober 2005 @ 7.13 uur

 9. Ik ben in ieder geval blij, dat we ons geen zorg hoeven maken over de SHELL. De prijsverhoging vad de olie heeft ervoor gezorgt, dat de SHELL een winst gemaakt heeft van 7,37 miljard.

  Reactie door johanna — donderdag 27 oktober 2005 @ 10.47 uur

 10. Kijk eens naar hoe men het in Nieuw Zeeland heeft gedaan.
  Alle subsidies gestopt voor boeren, netjes de belastingen verlaagd, en voilá, zonder subsidies draaien de boeren beter dan ooit.
  Beter voedsel, veiliger, gezonder en nog goedkoper ook.
  Zo lang de overheid zich er niet mee bemoeit gaat het goed, zo werkt het daar, en zo zou het hier ook kunnen werken.

  Reactie door K. Winkelaar — donderdag 27 oktober 2005 @ 12.56 uur

 11. Kleine correctie: LNV staat al weer enige tijd voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

  Reactie door Stephan — donderdag 27 oktober 2005 @ 17.40 uur