In gesprek met Harry van Bommel

dinsdag 25 oktober 2005 :: 16.47 uur

United Nations Flag

Harry van Bommel is namens de SP-fractie afgelopen weken aanwezig geweest bij de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Dit weekend kwam hij terug en vandaag had ik het met hem over zijn bevindingen. Is de Algemene Vergadering een goed werkend instrument? Wat is de huidige positie van de Veiligheidsraad ten opzichte van de Algemene Vergadering?

Ook de millenniumdoelstellingen zijn uiteraard onderwerp van gesprek. We liggen als wereld nog lang niet op schema en meer inzet en financiƫn zijn nodig om ervoor te zorgen dat de doelen ook echt gehaald worden. Er zijn nog geen sancties voor landen die niet meewerken aan het halen van de doelen, en jammer genoeg kan dat ook (nog) niet binnen de VN.

Daarom zie ik zelf graag de vorming van een Gideonsbende, een groep landen die naast woorden juist binnen de VN het initiatief neemt in daden. Ons land kan hier een grote rol in spelen.

Luister naar het gesprek met Harry van Bommel. (mp3)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

8 Comments

8 reacties

 1. Leuke feauteau van Harry:
  http://arnoudboer.nl/pics/harryvanbommel.jpg

  Reactie door Sonja — dinsdag 25 oktober 2005 @ 17.40 uur

 2. Harry bedankt.
  De beste informatie is altijd “inside information”. Weten wat moet en weten wat haalbaar is.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — dinsdag 25 oktober 2005 @ 18.29 uur

 3. Idd verhelderend :-D

  Reactie door RedStar — dinsdag 25 oktober 2005 @ 21.40 uur

 4. helder !maar dergelijke interviews mogen van mij wat speelser .beetje e.o achtig .kan beter denk ik jan

  Reactie door texas henkie — dinsdag 25 oktober 2005 @ 22.36 uur

 5. Hebben wij tijdens het 13e congres geen amandement over IMF en Wereldbank aangenomen???????????
  Dat zou een statment zijn in de VN wat lijkt op een gideonsbende, nl. ons afwijkende standpunt t.a.v. de beschikbaarstelling van gelden en de daaraan gekoppelde eisen?

  Reactie door Renee Westerhof — dinsdag 25 oktober 2005 @ 23.06 uur

 6. beste Harry,
  Het is best mogelijk dat je met dit bezoek zelf wat meer inzicht hebt gekregen in het reilen en zeilen van de VN en je geloof in die organisatie niet is afgenomen. Je hebt natuurlijk meer gehoord en gezien dan je in een kort interview kunt meedelen, maar als ik je verhaal met Jan aanhoor, word ik er alleen maar cynischer van.
  De VN bestaat uit een aantal logge apparaten die vooral veel praten en weinig kunnen doen. Ze zijn nauwelijks democratisch te noemen en de meeste dingen gebeuren er in het geniep. Ik begrijp dat jij je niet in dergelijke termen mag uitlaten maar een goed verstaander heeft aan een half woordenboek genoeg. IK heb ook de websites van de VN afgestruind en daar ontbreekt het niet aan mooie woorden. Maar het gaat uiteindelijk om de daden. Dat zie je maar weer in Pakistan.

  Reactie door ad — vrijdag 28 oktober 2005 @ 13.08 uur

 7. prima interview; jammer dat de VN, die toch de hoop zijn voor onze wereld, zo inefficient is. Terrorisme, oorlog hebben hun wortels in armoede en een eerlijke verdeling is nog steeds de enige manier naar wereldvrede. Een wereldwijde aanpak is noodzakelijk.

  Reactie door Catie te Dorsthorst — vrijdag 28 oktober 2005 @ 18.59 uur

 8. Dit moet je lezen :De grote beschavings oorlog De verovering van het Midden -Oosten. Van Robert Fisk . Verder: van Hannah Arendt,Het zionisme bij nader inzien.

  Reactie door Weiss — dinsdag 29 augustus 2006 @ 16.40 uur