Boeren onder water

zaterdag 15 oktober 2005 :: 0.15 uur

Gisteren ben ik de Oosterschelde op geweest met een paar mosselkweekers uit Yerseke. Ze hadden me voor dit bezoek uitgenodigd toen ik in maart in Zeeland op bezoek was.

De wereld van het ‘zaad’ (de jonge, kleine mosselen) op de Waddenzee, de driejarige teelt in het water van de Oosterschelde (elk jaar in een ander perceel), de veiling, de opslag (weer in de Oosterschelde), de verwerking en distributie is een fascinerende wereld.

We zijn te gast op de kotter Janny van Dick Hoogstrate. Hij en zijn makkers raken niet uitgepraat over hun ‘biologische product’ en de misverstanden rond hun bedrijfstak.

Op de boot is ook Kees Slager, journalist, historicus én Zeeuw. Hij is van mening dat deze bedrijfstak niet uit Zeeland mag verdwijnen. ‘Deze boeren onder water telen hun mosseln uiterst milieuvriendelijk. Ze vernielen niets, ze telen. Dit doen ze al eeuwen in deze regio. Jaarlijks brengen ze 60 miljoen kilo mosselen boven water. We hebben hier de enige veiling van Europa. We moeten oppassen dat we deze bedrijfstak niet kwijtraken door te veel regels, misverstanden en te weinig opbrengst.’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

26 Comments

26 reacties

 1. wat een prachtige foto’s

  Reactie door marie — zaterdag 15 oktober 2005 @ 2.20 uur

 2. Mag ik ook een keer mee? Please :-)

  Reactie door Ninka — zaterdag 15 oktober 2005 @ 2.47 uur

 3. Zo kom je nog eens ergens.Ik wil ook wel eens een keertje mee.

  Reactie door JE. Mulder — zaterdag 15 oktober 2005 @ 5.12 uur

 4. Wat een schitterend beroep hebben die mensen, dat laat je met die foto’s wel zien hoor! Het zou te zot voor woorden zijn als dit moet stoppen door regels enz.
  Het is al zo’n oud beroep, laat die mensen, ze doen er niets kwaad mee. Ik kan hier echt heel boos om worden, dit zijn de mooie dingen van het leven. Als dit ook al niet meer kan, wat blijft er dan nog over?

  Reactie door Monique — zaterdag 15 oktober 2005 @ 9.39 uur

 5. Het zou inderdaad jammer zijn als deze bedrijfstak zou verdwijnen als mensen goed met de natuur omgaan is er uiteindelijk niets mee. Ook ik zou graag een keertje mee gaan zo leer je iets meer van elkaars beroep en elkaar.

  Reactie door Alice — zaterdag 15 oktober 2005 @ 10.04 uur

 6. Zo gaat dat en dit is een van de dingen die ik tegen de EU heb: veel te veel bemoeizucht.

  De lui zitten een heel eind weg, in Brussel, Straatsburg en zo. Ik vraag me altijd af hoe je kunt beslissen over dingen die heel ver weg zijn en waar je vast nooit of zelden komt.

  Voor een deel zijn het van die academici die een eenvoudige wereld hebben leren kennen vanuit hun colleges, dictaten, leerboeken en wat ze elkaar wijsmaken.

  Ze leren over economie en financien op de universiteiten en dat zie je in het beleid terug. Alle boeren worden over een kam geschoren en maatregelen worden genomen om “de sector” gezond te houden en dergelijke onzin.

  Een boerderij is een bedrijf en geen boerderij is gelijk. Iedere boer probeert het beste uit zijn land en zijn vee te halen en daarmee zijn gezin en bedrijf te laten overleven.

  Dat zou op zich prima kunnen gaan, ware het niet dat overijverige ambtenaren je met allerlei regels voor de voeten gaan lopen. Dan hebben ze weer ergens cijfertjes gelezen over volksgezondheid, milieu en weet ik het wat en dan komen er weer nieuwe regeltjes.

  En daar komt blijkbaar nooit een eind aan. Soms vraag ik me ook wel eens af: waar halen ze in vredesnaam al die regels vandaan?

  Maar men is met het voortschrijden van de technologie steeds beter in staat om dingen te meten en hoe preciezer je meet, des te smaller worden de marges. Waar je vroeger bijvoorbeeld een marge had op 1%, daar heeft men nu marges van 0.01%, omdat meetinstrumenten supernauwkeurig kunnen meten.

  Ik ben akkerbouwer, maar houdt op beperkte schaal ook wat vee. Wegens de volksgezondheid heeft de EU nu besloten dat van elk stuk vlees dat de consument binnenkrijgt te traceren moet zijn waar dat vlees vandaan komt, wat de betreffende koe gegeten heeft en waar dat voer vandaan komt.

  Met behulp van nieuwe “tracking & tracing” technologie kunnen ze die informatie in databases opslaan.

  Het verwonderd mij dan ook niet dat de EU zo’n enorm en log apparaat is.

  Ik durf overigens te wedden dat die lui die over landbouwregels beslissen, zelf nog nooit een gewas op de akker groot hebben gebracht, zelf nog nooit een kalf hebben laten opgroeien tot een productieve melkkoe of weten hoe je mossels teelt.

  En dat vind ik dan wel weer mooi aan die Marijnissen, die heeft laatst hier in het noorden wat rondgereisd om te kijken hoe de wereld nu eigenlijk echt in elkaar zit. En nu dan weer bij de mosseltelers op bezoek in Zeeland.

  Zo mag ik dat graag zien, politici die willen weten wat de mensen in het land beweegt en wat de mensen in het land doen. Dat soort politici, daarmee kun je mee werken, ook al ben je het niet altijd met ze eens.

  Veel politici denken volgens mij dat de mensen zich tegenwoordig vooral zorgen maken over terrorisme. Volgens mij maken de mensen zich tegenwoordig over iets heel anders veel grotere zorgen: hoe krijgen we vandaag brood op de plank.

  Natuurlijk maken veel mensen zich zorgen over terrorisme. En als je onderzoek zou gaan doen, dan zou je er ook achter komen dat veel mensen zich daar zorgen over maken. Maar dat betekent niet dat dit hetgeen is wat de mensen het meest zorgen baart. Mensen maken zich om veel meer dingen zorgen en bepaalde dingen zijn veel belangrijker.

  Ik vind dat veel politici weer moeten leren onderscheid te maken tussen cijfers en mensen. De nadruk ligt nu veel te veel op cijfers, sommige politici vertrouwen blindelings op cijfers.

  Goed, het is weer mooi geweest.

  Reactie door Derk — zaterdag 15 oktober 2005 @ 10.55 uur

 7. Dit is misschien ook wel iets om eens rond te kijken in de binnenvaart. Dat beroep is net zo romantisch, maar trekt weinig jongeren om deze beroepstak te vullen. Daarom zijn schippers noodgedwongen overgestapt op Tjechische en Poolse matrozen. Ik vind het ook een goede opmerking van Alice om eens vaker van elkaars beroep te leren en mogelijk ook meer respect te krijgen voor elkaars vak.
  Ik heb gelezen dat Jan in Almere buiten een dienst mee gaat draaien bij de Almeerse politie. Een zeer goed initiatief. Dan kan Jan zijn mogelijke waardering voor de werkzaamheden voor dit vak misschien eens delen met de minister van BZK. Die zijn personeel nog steeds meer met een fooi afscheept, mede geholpen door de politiek gekleurde vakbonden.
  Het beste maar weer.

  Reactie door Marcel — zaterdag 15 oktober 2005 @ 11.14 uur

 8. Leuk hoor..ik meen meneer Kees Slager van dit weblog…een frequent mailer,net zoals ik…klopt dat..groetjes van mij

  Reactie door eric — zaterdag 15 oktober 2005 @ 12.53 uur

 9. Zeg ken jij de mosselman
  de mosselman,
  de mosselman,

  Zeg ken jij de mosselman,
  die woont in Scheveningen.

  Reactie door peter — zaterdag 15 oktober 2005 @ 14.53 uur

 10. Nationaal erfgoed is dit toch ???Alle zeilen bijzetten om dit te behouden !

  Reactie door Lambert — zaterdag 15 oktober 2005 @ 17.27 uur

 11. Zeeuws-roem alom bekend.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 15 oktober 2005 @ 19.03 uur

 12. Nuchtere reacties op het uitje van Jan Marijnissen met schipper Dick Hoogstrate van de YE 46 naar de Oosterschelde. Met name Derk en Marcel slaan de spijker op de kop. Zonder dralen kan je vaststellen Derk, dat het gros van ‘die lui’ waar jij op doelt niks telen of zien groeien maar enkel en alleen op gezapige wijze hun eigen hachje proberen veilig te stellen. Kassa ping elke maand en tussendoor nu en dan proberen om zoveel mogelijk interessant te doen. De enigen die Nederland op de kaart kunnen houden zijn werkende mensen met een nuchtere kijk op natuur- en milieuzaken. Overijverige ambtenaren, wetenschappers en biologen zijn de grafdelvers van BV Nederland.

  Reactie door Jacob — zaterdag 15 oktober 2005 @ 19.24 uur

 13. Vanaf vandaag op stap met beveiliging??

  Reactie door Warrior — zaterdag 15 oktober 2005 @ 20.07 uur

 14. ik heb begrepen dat de eu ook shell en nestle ,sponsort , dus moet het geen probleem zijn om deze bedrijfstak te steunen mocht dit nodig zijn .want voor zover ik weet verkoopt de mossel goed in belgie is die razend populair.

  Reactie door texas henkie — zaterdag 15 oktober 2005 @ 20.59 uur

 15. Zeg Leonardo, was jij ook even de top op de wereld.

  Reactie door johanna — zaterdag 15 oktober 2005 @ 23.06 uur

 16. Niet lullen maar pellen!

  Reactie door W6969 — zaterdag 15 oktober 2005 @ 23.31 uur

 17. Jammer dat je niet op tijd met een kokkelvisser bent meegegaan

  Reactie door E de Waal — zondag 16 oktober 2005 @ 0.04 uur

 18. Laat deze mensen wat hun beroep is , er gewoon mee doorgaan en niet dat alles weer aan strengere regels wordt gebonden er is toch niets mis mee.Ik vind het van Jan heel goed dat hij zich in het land zo onder de mensen begeeft die hun beroep uit oefenen. Ga zo door Jan en blijf dit doen ook al ben je straks Minister in een nieuwe regering, en de foto”s zijn heel erg leuk.

  Reactie door johan — zondag 16 oktober 2005 @ 6.51 uur

 19. Het zou te gek voor woorden zijn als de mosselsector van het wad of de oosterschelde zou moeten. Er bestaan veel misvetstanden over deze milieuvriendelijke kweek (op vaste percelen). De politici moesten zich allemaal eens goed op de hoogte stellen over deze kweekmethode . Dan zou politiek Den Haag anders en eerlijker oordelen!!

  Reactie door A. Jumelet — woensdag 19 oktober 2005 @ 17.22 uur

 20. natuurlijk moet deze bedrijfstak blijven bestaan ,het zou toch te gek zijn dat deze mosselteelt niet meer door de Zeeuwse mosselvissers niet meer zou mogen , het is gewoon een oud recht .

  Reactie door joost — woensdag 19 oktober 2005 @ 19.30 uur

 21. online sports betting…

  cardinally beacon sequence forge ribald popped!odds calculator http://odds-calculator.extra-sport-betting.com/

  Trackback door online sports betting — woensdag 17 mei 2006 @ 19.52 uur

 22. lelijk!!!!

  Reactie door lelijk — dinsdag 31 oktober 2006 @ 17.03 uur

 23. best toch!! sonnema beerenburg

  Reactie door raoul — maandag 4 december 2006 @ 13.15 uur

 24. koerstie barstie

  Reactie door r — maandag 4 december 2006 @ 13.30 uur

 25. zeker best maar kunnen ze niet zwemmen dan?

  Reactie door leon — maandag 4 december 2006 @ 13.31 uur

 26. Ik denk dat we een natuurlijk evenwicht moeten zien te bereiken, tussen enerzijds de mosselvissers en anderezijds de zorg om het milieu. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de biologen, extreme milieu fanatici en/ of die stropdascriminelen uit Brussel en Straatsburg gaan bepalen dat er voor deze oeroude vorm visserij/natte landbouw geen plaats meer is. Dat zou gewoon te gek voor woorden wezen. Wel denk ik dat er op een meer verantwoorde en milieuvriendelijke manier gevist kan worden. Nieuwe initiatieven hier omtrent , zoals het kweken van mosselen in grote binnendijkse percelen/bassins, moet dan ook royaal ondersteunt worden.

  Reactie door Dick Hamelink — maandag 2 april 2007 @ 22.55 uur


 • Het land in

 • Foto