Illegale uitzendbureaus


(Bron: NOS-TT)

Onder Paars werd de noodzakelijke vergunning voor uitzendbureaus afgeschaft. Sindsdien is het illegaal te werk stellen van mensen hand over hand toegenomen.

De SP wil dat er wat aan deze uitingsvorm van Nederland – Fraudeland?! wordt gedaan, door middel van meer controles, hogere straffen bij overtredingen en een herinvoering van het vergunningsstelsel. De zogenaamde zelfregulering door de branche werkt niet.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 30 september 2005 :: 18.17 uur

27 Comments

27 reacties

 1. Is een boete van 8000 euro per werknemer niet hoog genoeg?

  Reactie door D o l b e e — vrijdag 30 september 2005 @ 18.36 uur

 2. Het zo genoemde GAK -26 Inschrijvingsnummer

  Het Paarse regime schortte inderdaad vele belemmeringen grotendeels op om een uitzendbureau te kunnen beginnen.
  Wel werd simultaan de “Wet Ketenaansprakelijkheid” in het leven geroepen.
  Achteraf gezien kan men concluderen dat de doelstelling van deze wijziging positief heeft uitgepakt.
  In de praktijk werd door het instellen van geblokkeerde rekeningen (G-Rekeningen) ook voorzien in veiligstellen van afdrachten sociale premies en loonbelasting.
  Meestal werd gekozen voor een verhouding van 60-40 of 65-35 om aansprakelijkheid door opdrachtgever grotendeels te ondervangen. (dit bedrag slechts ten opzichte van loonsom)

  Aan de aansprakelijkheid van opdrachtgevers ten aanzien van deze verplichtingen van uitzendbureaus is feitelijk niets veranderd.
  Wel is het moeten betalen op een geblokkeerde rekening op zich geen wet.
  (Maar voor opdrachtgever wel heel verstandig)

  Als we beter invloed willen hebben op genoemde excessen zou men eerst moeten denken aan het verplicht stellen van betalingen opgenoemde G-Rekeningen.
  (Dit geld is namelijk alleen maar voor sociale voorzieningen en loonbelasting en dus geen eigendom van het uitzendbureau)
  Als we dan ons loongebouw in acht nemen zouden de verhoudingen precies omgekeerd moeten zijn.
  Dus eerder 40-60
  (40 % gestort op een gewone rekening en 60 % op de geblokkeerde rekening.)

  Opeens is het grotendeels helemaal afgelopen met de fraude.
  Want, wat moeten ze doen met alle gelden op de G-Rekening?

  Reactie door Liberaal-Socialist — vrijdag 30 september 2005 @ 18.54 uur

 3. Dit is nou MARKTWERKING…. net zoals bij die chauffeurs en bouwvakkers. De zo veel geprezen marktwerking waardoor ALLES béter zou worden. Ammehoela, NIET dus.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 30 september 2005 @ 19.23 uur

 4. 300 van de 10000? Geloof er niks van. Volgens mij wordt het tijd om de arbeidsinspectie te onderzoeken. Ik denk dat op hun onderzoektechnieken nog wel wat valt aan te merken. Ze bedoelen het wellicht goed, maar pakken het verkeert aan.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 30 september 2005 @ 19.36 uur

 5. Sinds de grenzen open zijn, is het een grote puinhoop geworden en het wordt nog erger. Het wordt de hoogste tijd dat de grenzen weer dicht gaan met strenge controle. Nederland wordt overspoeld door mensen die hier hun geluk willen beproeven. Het wordt de hoogste tijd dat de banen eerst worden ingevuld door mensen uit eigen land, daarna door mensen uit een ander land.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 30 september 2005 @ 19.54 uur

 6. Sorry dat ik het moet zeggen maar turkse uitzendbureau’s rijzen sindsdien als paddestoelen van de grond. Uit ervaring met mijn zoon die voor één werkte kan ik zeggen dat ze á de werknemers veels te vaak niét uitbetalen en identificatie papieren van kennissen en onnozele mensen gebruiken voor hun zwartwerkers. Je komt er pas achter als de belasting aanslag op de deurmat valt en bewijs dan maar dat jij het niet was, dat jij niet had gewerkt en vaak zijn het bij even luche werkgevers die oogjes dicht doen als een foto op de ID niet overeenkomt met de persoon die echt werkt, daar de ID die van jou werd gebruikt zogenaamd, voor zich spreekt.

  Dit is een onbedoelde werking van de markt, privatisering en deregulering denk ik, die ook aandacht moet krijgen want de slachtoffers zijn onterecht financiëel wél zwaar gedupeerd daar kan ik van spreken.

  Voordat een marktwerking/privatisering enz. kan slagen moeten er m.i. dus duidelijke controlle’s, code’s en voorwaarden opgesteld worden, op allerlei gebieden in het relevante en voor eventuele kinderziektes die kunnen ontstaan in het systeem.
  Doordat de marktwerking vroeger niet werkte en onrecht en uitbuiting bevorderde, werd er een halt toe geroepen, ter bescherming van volk, veiligheid en gezondheid. Nu gaan we weer terug naar áf alles wat opgebouwd was afbreken om dan weer opnieuw te beginnen straks, over een aantal jaren na een of andere ramp eventueel, zoals het meestal gaat.

  Ik ben dus eens met de stelling, vergunningen invoeren en strengere structurele controlles.

  Bedankt voor uwer allen aandacht

  Reactie door C.F. — vrijdag 30 september 2005 @ 21.06 uur

 7. uitzendbureaus zijn everbodig .tenslotte ga je werken om je gezin te onder houden .en niet omdat iemand op de golfbaan regeld dat hij/zij (ja ja geemancipeerd)morgen wel een mannetje/vrouwtje nodig heeft voor een paar weken .en als deze zijn zakken gevuld heeft ,de mensen weer terug schopt in de w.w of bijstand .de nederlandse werknemer moet weer zelfrespect krijgen ! zoniet dan word hij/zij nog meer uitgemergeld door het grootkapitaal ! dus eigen schuld dikke bult .word wakker mensen .

  Reactie door texas henkie — vrijdag 30 september 2005 @ 21.17 uur

 8. Over fraude gesproken. De minister van Deportatie wil nu ook “vreemdelingen” gaan uitzetten voor kleine vergrijpen. Dan zou ik allereerst graag al die buitenlandse witteboordenmanagers en directeuren uitgezet zien die hier frauderen! Maar dat zal wel weer niet goed voor de economie zijn.

  Reactie door Sonja — vrijdag 30 september 2005 @ 22.53 uur

 9. namen!! hoe heten die uitzendbureaus

  Reactie door ad — vrijdag 30 september 2005 @ 23.03 uur

 10. Kijk, eerst hebben we de gastarbeiders gebruikt, en nu gebruiken ze ons. En dat mag: zijn wij niet allen gastarbeiders? Vreemdelingen in een vreemd land?

  Reactie door Simon — vrijdag 30 september 2005 @ 23.28 uur

 11. DE regering heeft er baat bij de grenzen open te gooien voor illegale arbeid. Goed voor de economie.

  Bush doet hetzelfde met de mexicaanse grens.

  Rken er maar niet op dat de FNV dit gaat voorkomen, de vakbonden werken er gewoon aan mee. Echter voor de achterban doen ze wat symbool politiek.

  Reactie door Toine — vrijdag 30 september 2005 @ 23.45 uur

 12. !5 % van de uitzendbureau,s hebben illegalen in dienst.Nederland-Fraudeland klopt dus aardig.

  Reactie door JE. Mulder — zaterdag 1 oktober 2005 @ 0.44 uur

 13. Zelfregulering voor bedrijven wil zeggen dat de overheid ongekend,ongelimiteerd,bijna blindelings vertouwen geeft aan ‘een soort’ mensen. Waar dat vertrouwen vandaan komt is me een raadsel.Zouden ze datzelfde vertrouwen willen geven aan wao-ers, werklozen etc.dat zijn ook mensen. Maar wat is nu het verschil? Juist, wie het weet mag het zeggen.Ik ben het eens met hetterug laten komen van de oude vergunningen.

  Reactie door Henny — zaterdag 1 oktober 2005 @ 8.45 uur

 14. “Illegale arbeiders”?
  “(Ondanks de vele zwarte werksters in Nederland,) blijkt uit Europees onderzoek dat de Nederlandse zwartwerker vaak een geschoolde man met baan is. Ook in Scandinavië, Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werken vooral jonge mannen zwart. In Zuid-Europa bestaat deze groep vooral uit vrouwen en illegale immigranten. Door de recessie zijn in Nederland meer werknemers illegaal naast hun baan bij gaan klussen, zo blijkt uit recent onderzoek van vacaturesite Jobtrack. Totaal verdient ruim 32 procent van de Nederlanders zwart bij, en zijn er bijna net zoveel mensen actief op zoek naar zwart werk.”

  Reactie door Sonja — zaterdag 1 oktober 2005 @ 8.58 uur

 15. Lijkt me logisch. Veel onlogischer, vind ik, dat er mensen zijn die zich laten wijsmaken dat de ‘vrije markt’ iets anders zou (kunnen) dienen dan alleen zichzelf. ‘Vrij’ wil zeggen, ongebonden (ook, zoveel mogelijk, aan wet- en regelgeving). Het beest is los…

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 1 oktober 2005 @ 9.11 uur

 16. Wat is de wereld slecht..en mooi!
  Maar de uitzendbranche..ja..”dag,met Nicoline,kan ik je helpen..kan je ook schoonmaken..mijn baas houdt wel van illegalen..” Okay,doen we ..super ! ”
  Dag hoor,..(leuk,he die Nicoline..)

  Reactie door eric — zaterdag 1 oktober 2005 @ 13.13 uur

 17. Wil je meer weten..over deze “praktijken”..good old Y.Van het Hek heeft wel eens wat leuke grappen hierover…vanavond zaterdag 20.05 uur NL3
  Lachennnn..saai? nee,toch wel vermakelijk soms..Groetjes van Boring me..

  Reactie door eric — zaterdag 1 oktober 2005 @ 13.23 uur

 18. 14 sonja
  bouwvakkers doen het met veel lawaai,
  metselaars ook,enz.voor pak em beet 15 euro,
  nu de stillen,nederlandse belasting dienst medewerkers,50-100 euro zwart,zijn op de koffie,koekje er bij?
  verzekerings agent met verstand van belasting zijn op de koffie,weer dat koekje, inkomsten ??? zwart,
  enz,
  en natuurlijk de bij banen regerings medewerkers inkomsten ????
  wat ik er maar mee zeggen wil is dat de bouwvakker gepakt wordt omdat het niet stil kan,voor 15 euro,en een aanslag krijgen + boete van de zwartwerkende belastingsdienst die je niet hoort, :-)

  maar het is een europees onderzoek,
  en recessie,zegt genoeg,denk ik.
  bij de kleine zwartwerker zit geen geld,
  bij de stillen miljoenen maarja dan wordt er gezegt, foutje,boete???doofpot

  Reactie door ad — zaterdag 1 oktober 2005 @ 15.25 uur

 19. Die uitzendbureaus zijn altijd al tenten geweest waar alles om geld draait. Ik heb zelf jaren voor Tempo-Team gewerkt en ook dat zijn gewoon uitbuiters. Wie denkt dat de uitzendbranche echt wat wil betekenen voor haar werknemers is gek. De gemiddelde intercedent denkt alleen aan haar bonus of die leuke auto van de zaak. De rest interesseert ze niks. Wat mij betreft sluiten ze een hoop van die uitzendtenten want je hebt er niets aan. Ze zijn er alleen voor hun gewin.

  Reactie door dj digital — zondag 2 oktober 2005 @ 0.29 uur

 20. Kijk alleen al eens hoe er door onze volksvertegenwoordigers ‘illegaal’bijgeklust wordt, hoeveel zwarte werksters zij hadden (hebben?) Belangenverstrengeling noemen ze dat toch. Ach het is met alles maar hoe je het bekijkt. Toen wij naar onze gemeente gingen om in aanmerking te komen voor woonruimte (huis moeten verkopen wegens ao, zeiden ze dat wij te eerlijk waren omdat wij hadden vermeld hoeveel we overhadden na verkoop. Nou ik heb het wel geweten, moesten particulier gaan huren. 2 keer verhuizen toen was het op. Maar wat zegt deze opmerking van de gemeenteambtenaar dus? Ze hebben het ook over dereguleren, moeten ze niet doen want op gemeentelijk niveau in de provincie is het nog steeds een grote vriendjespolitiek en zakkenvullerij. Niet doen dus.

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 10.47 uur

 21. Om aan te geven hoe het ook gaat. Als alphahulp (want wat moet je de hele dag thuis) werk ik steeds vaker bij mensen met een meer dan riant inkomen/danwel vermogen. Je moest eens weten hoe vaak ik de vraag krijg of ik voor iets minder niet zwart zou willen komen werken, ze vinden het te duur.

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 10.52 uur

 22. 21 Hennij

  En dan even denkend aan al die mensen die nu zonder hulp zitten omdat ze het niet meer kunnen betalen!

  Dus de hulp komt gewoon bij de mensen met een riant inkomen terecht en die klagen dan over te duur!!!!!

  Reactie door e.krul — zondag 2 oktober 2005 @ 16.09 uur

 23. schandalig in één woord.
  Namen? Ik zeg het heel eerlijk, die turkse namen onthou ik niet eens hoor, Ezkim Erkin, enz. weet ik veel? Het is al 2 – 3 jaar geleden.

  Uitzendbureaus vind ik een cadeautje van de regering aan een groep/elite, vriendjes politiek omdat het ook een manier is om de staats/belastingkas te spekken dus mogen ze ons uitbuiten!
  Jij werkt en zij, de uitzendbureau en de belastingdienst innen voor jou, jij mag met een zakcentje naar huis en zij nemen het grootste deel, jongeren krijgen al helemaal niets met hun minder dan 5 euro per uur, schándálígggg!!!
  Ook sparen de uitzendbureaus van je geld, via allerlei inhoudingen die je pas terug krijgt als je niet meer voor ze werkt, maar velen houden die geld gewoon en wie er niet naar vraagt krijgt het ook niet.
  Vaak had ik mensen gestuurd om het te halen, op te vragen daar zij niet eens wisten dat zij die inhoudingen hadden.
  Schandalig……..Weg met uitzendbureaus!
  Weg met de politiek in den Haag!!

  Gegroet zijt den lezer.

  Reactie door C.F — maandag 3 oktober 2005 @ 1.18 uur

 24. E.Krul. De hulp komt naar mijn weten inderdaad vaak terecht bij hoge inkomens of heel lage inkomens waarvan laatsten maar weinig hoeven bij te dragen omdat ze ook heel weinig inkomsten hebben, de meeste andere mensen kunnen het bijna niet meer opbrengen die bijbetalingen. Bij echte zieke mensen ligt het misschien wat anders omdat die wel moeten maar dat doet niets af aan de onbetaalbaarheid denk ik, de eigen bijdragen ziektekosten zijn enorm opgelopen. Het is ook wel zo dat ik in een behoorlijk rijke gemeente woon dus de kans dat ik daar terechtkom is ook groter. Ik heb het toevallig iedere keer zo getroffen.

  Reactie door Henny — maandag 3 oktober 2005 @ 23.25 uur

 25. Sorry, correctie dat ik het zo vaak tref is denk ik niet meer toevallig

  Reactie door Henny — dinsdag 4 oktober 2005 @ 7.01 uur

 26. odds calculator…

  speculated five?bulbs Texaco,prep world cup betting http://world-cup-betting.get-sport-betting.com/

  Trackback door odds calculator — zaterdag 20 mei 2006 @ 14.12 uur

 27. Frapant dat veel reacties zijn gebaseerd op veronderstellingen en aannames. Zolang het mogelijk is om relatief simpel identiteitsbewijzen te vervalsen zal ook het fenomeen illegale arbeid blijven bestaan. Met symptoombestrijding (het uitdelen van boetes) wordt het probleem niet opgelost. Herinvoering van vergunningenstelsel is wel degelijk een oplossing maar ik vrees dat dit alleen maar leidt tot meer bureaucratie en stijging van de hieraan gerelateerde kosten. Aan de schrijver die stelt dat de grenzen dicht moeten en dat banen eerst voor eigen volk zijn het volgende: Een uitstekende oproep. Als u voortaan dan het eigen volk naar mij stuurt zodat ik mijn vacatures kan vervullen dan zou mij dat zeer plezieren. Sinds jaren kan ik mijn vacatures niet vervullen met eigen volk omdat het eigen volk niet of nauwelijks interesse toont. Zelfs de “moetjes” van de Sociale dienst laten mij weten geen interessse te hebben maar te moeten. U begrijpt wellicht dat ik daar geen begrip voor kan opbrengen. Misschien is het eeen overweging een uitzendbureau te beginnen voor het eigen volk. U regelt een G-rekening, een SFT verklaring en sluit u aan bij de ABU. En omdat u geen zakkenvuller bent zijn uw tarieven, uw marges alleszins redelijk. Et voila. Probleem opgelost. Next! (Jan, waar kan ik me aanmelden?)

  Reactie door Bas — dinsdag 25 september 2007 @ 23.13 uur