Burger wil niet kiezen!

Eén van de argumenten van de SP tegen dit nieuwe zorgstelsel is dat de burger gewoon verzekerd wil zijn van goede zorg, zonder dat hij eindeloos hoeft te shoppen. Het rapport van het CPB ondersteunt ons hierin. Een quote uit het artikel dat vandaag in de Volkskrant staat:

De marktwerking in de zorg en de energiesector dreigt vast te lopen omdat consumenten zich niet gedragen zoals de overheid had gedacht. Ondanks toegenomen concurrentie en grotere prijsverschillen tussen de aanbieders, stappen de consumenten slechts mondjesmaat over. Zij vinden de overstapkosten te hoog en de rompslomp te groot. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Dus we voeren een onbegrijpelijk bureaucratisch zorgstelsel in, geven de zorgverzekeraars meer macht, luisteren niet naar de talloze negatieve signalen van specialisten en zorgverleners, krijgen kans op vele onverzekerden en moeten voor de rest maar hopen dat het allemaal geen zootje wordt….

Actie Noodrem!

Trek hier aan de noodrem!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 30 september 2005 :: 11.40 uur

27 Comments

27 reacties

 1. Is er straks uberhaupt wel sprake van marktwerking in de gezondheidszorg? Hoe kan Hoogervorst bv. van een markt spreken in provincie Groningen waar maar erg weinig ziekenhuizen zijn en dito zorgverzekeraars? Wat zijn zijn criteria voor een markt/marktwerking?

  Reactie door Opheffer — vrijdag 30 september 2005 @ 11.49 uur

 2. Jan, dat weten Hoogervorst en consorten dondersgoed, dat de burger niet wil kiezen. Dit nieuwe zorgstelsel is ook niet voor de burgers bedoeld, maar slechts ter meerdere eer en glorie (lees: winst) van de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars zijn de enigen die baat bij dit stelsel hebben. En de politici van CDA/VVD/D66 die, na in 2007 weggestemd te zijn, massaal topposities bij de zorgverzekeraars zullen gaan bekleden. Naar welke zorgverzekeraar zal Hoogervorst verkassen? Ik gok op Achmea…

  Reactie door Jack Random — vrijdag 30 september 2005 @ 11.53 uur

 3. Het kabinet heeft haast. Na volgende Tweede Kamerverkiezingen zal het niet meer kunnen voortbestaan, al was het alleen maar vanwege het verschrompelen van kabouter Dittrich. De minderheidspartij VVD, die bij de vorige verkiezingen zetels verloor, is de overheersende factor en wil ten koste van alles haar ideologische stokpaardjes doorgedramd krijgen. De parallel met de Amerikaanse neocons, die een desastreus uitwerking hebben op de VS (het moeras van de oorlogvoering in Irak, het laten verrekken van de arme delen van de bevolking, enz.), is duidelijk. Hierin past perfect de radicale wijziging van het zorgstelsel en het overlaten daarvan aan de “vrije”, commerciële krachten van de heilige markt. We meoten dus aan de noodrem blijven trekken!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 30 september 2005 @ 12.12 uur

 4. Dit kabinet is ziekmakend!

  Reactie door e.krul — vrijdag 30 september 2005 @ 12.29 uur

 5. Ziekmakend beleid… de verzekeringen hebben er baat bij!

  U betaald en krijgt goedkope medicijnen i.p.v. de duurder goedwerkende, want dat geld gaat als bonus naar de artsen die de medicijnen voorschrijven.

  De wereld op zijn kop.. dit is ziek makend!!!

  Reactie door e.krul — vrijdag 30 september 2005 @ 12.36 uur

 6. Ik hoef geen vinger in de keel te steken om spontaan over mijn nek te gaan…

  Reactie door Lezer — vrijdag 30 september 2005 @ 12.55 uur

 7. Het is symptomatisch voor het beleid. Het moet alles meer opleveren dan het kost. Hoe dat wordt bereikt, doet pertinent niet ter zake.

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 30 september 2005 @ 13.00 uur

 8. En kiezen kunnen we pas in 2007 weer…

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 30 september 2005 @ 13.10 uur

 9. Risico van een “zootje” is aanwezig..
  Oh.oh…

  Reactie door eric — vrijdag 30 september 2005 @ 13.33 uur

 10. Inderdaad, Jan: hopen dat het een zooitje wordt! Hoogervorst heeft een keiharde toezegging gedaan dat hij zal opstappen als dat gebeurt. DUIMEN! ;)

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 30 september 2005 @ 13.48 uur

 11. L.M.Lembeck: Mee eens, ik hoop ook dat het een gigantisch zooitje wordt. Hoogervorst zal dan wel opstappen misschien, maar hoe groter de zooi, hoe meer de mensen ervan bewust zijn dat ze als er niets gebeurd, we overgeleverd zullen aan een machtsstaat, voor zover dat al niet het geval is. Het kan niet anders dan dat het zover komt. Hoe moeten we terug naar een sociaal beleid, met de veranderingen die het Kabinet er de afgelopen twee jaar al door onze strot heeft geduwd? Massale actie, opkomen voor onze rechten!

  Reactie door Monique — vrijdag 30 september 2005 @ 14.02 uur

 12. Het Malieveld moet op zeer korte termijn uitpuilen van de mensen die tegen dit a-sociale Kabinet zijn.Het nieuwe Zorgstelsel is Hoogervorst ingefluisterd door het Orakel van Diever(Hans Wiegel)en die zal straks wel een leuke,zwaar betaalde baan hebben voor Hoogervorst.Jan,organiseer op zo kort mogelijke termijn een massale protestbijeenkomst.

  Reactie door JE. Mulder — vrijdag 30 september 2005 @ 14.41 uur

 13. Dat er mensen zijn diue niet willen kiezen snap ik. Waarom moet dat ten koste gaan van de mensen die wel willen kiezen?

  Reactie door Piet — vrijdag 30 september 2005 @ 15.00 uur

 14. Jan,

  Waarom heb je weblog als je zelf nooit reageert?

  Lees je dit weblog wel of wordt dat overgelaten aan je beheerder?

  Plaats je uberhaupt zelf wel de berichten of worden die uitgezocht door je medewerkers?

  Als je dit allemaal niet doet, kan dat dan ook expliciet vermeld worden aan de top van dit weblog.

  Reactie door Toine — vrijdag 30 september 2005 @ 15.17 uur

 15. Trek aan de noodrem….emigreer!!!

  Reactie door ReneR — vrijdag 30 september 2005 @ 15.39 uur

 16. 13. Sommige mensen hebben geen keus…
  Of pas in 2007 weer… Was het morgen maar vast 2007…

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 30 september 2005 @ 15.50 uur

 17. Burger wil niet kiezen! (quote)

  Het enigste wat deze burger kiezen wil, is een andere regering…

  Reactie door ReneR — vrijdag 30 september 2005 @ 15.58 uur

 18. @ 13, straks heb je net zoveel te kiezen als nu. Ook nu kun je je eigen verzekeraar (ziekenfonds of partikulier) kiezen. Ook kun je kiezen of je je aanvullend wilt verzekeren of niet en bij welke verzekeraar. Daar wijzigt dus niets aan.

  Bovendien valt er nu (en straks) niet zoveel te kiezen want er zijn maar een paar grote spelers op de zorgmarkt en die gaan elkaar echt niet kapot concurreren.

  Verder heb je straks helemaal geen keuze wat betreft het basispakket. Dat basispakket is verplicht en de overheid bepaalt wat er via dat pakket vergoed wordt. Dus het is een verplichte keuze. Net als bij de WW, WAO en het huidige ziekenfonds. En nog erger: als je je niet verplicht verzekert, krijg je nog een boete ook!

  In 2006 is eigenlijk iedereen ziekenfonds verzekerd, tegen een particuliere prijs. Tel uit je winst!

  Reactie door emma — vrijdag 30 september 2005 @ 16.02 uur

 19. Lucasdelinkselul heeft bij ons een fantastische column over deze kwestie geschreven.

  Reactie door D o l b e e — vrijdag 30 september 2005 @ 16.05 uur

 20. http://members.chello.nl/k.f.gabler/vet/mda%20campagne%20ebru%2031.jpg

  Reactie door ReneR — vrijdag 30 september 2005 @ 16.05 uur

 21. Even een aanvulling: ik vind het prima om te kiezen, ook prima om het niet te doen. Maar als ik dan toch mag/moet kiezen, wil ik inspraak in het pakket. De mogelijkheid om mijn eigen pakket samen te stellen.

  Maar nog liever wil ik dat ik zeker weet dat ik de beste zorg krijg als ik dat nodig heb. De BESTE zorg en niet de GOEDKOOPSTE zorg. En ik vind dat de overheid DAAR garant voor moet staan.

  Reactie door emma — vrijdag 30 september 2005 @ 16.07 uur

 22. Wíl de Eérste Interim Président der Nederlanden Opstaan om de Bevolking te Bevrijden van deze Regering door bij Referendum Vrije Republikeinse verkiezingen uit te schrijven !

  Reactie door Lezer — vrijdag 30 september 2005 @ 17.02 uur

 23. http://www.actiefront.nl/

  Heeft het volgende als mail actie opgezet.

  WIJ, BURGERS VAN NEDERLAND, gaan weigeren het ons opgedrongen zorgverzekeringstelsel te accepteren en weigeren met ingang van 1 januari 2006 te betalen. Voor zorg beroepen wij ons op de grondwet waarin de regering de plicht op zich heeft genomen zorg te dragen voor de noodzakelijke verzorging van zijn burgers.
  WE ZIJN HET ZAT. Een nieuw zorgstelstel? JA. Dit stelsel dat duizenden mensen buiten hun schuld diep in de problemen zal brengen? NEEN.

  Bedankt Monique @11

  Reactie door Johan Smeets — vrijdag 30 september 2005 @ 18.38 uur

 24. @23
  Op zo’n actiefront zit ik nu al dagen te wachten! Het beste stakingsmiddel dat er bestaat! Als consument wil je toch van te voren weten wat je koopt, en dat de boel niet belazerd wordt? Dat is nu heuse vrije keuze en niet opgedrongen marktwerking?
  Zegt het voort! http://www.actiefront.nl/

  Reactie door alex — vrijdag 30 september 2005 @ 19.26 uur

 25. Geen marktwerking zonder acceptatieplicht voor de aanvullende verzekering !!!
  Anders kan je bijna niet veranderen.

  Ik wil nu trouwens Marktwerking in de Politiek.

  De leden van het kabinet krijgen voortaan hun salaris als een voorschot…….. bij onvoldoende resultaat mogen ze het terugbetalen.
  En geen wachtgeldregeling maar sollicitatieplicht !!!

  Heeehhh, Heeehhh, kijken of die baantjes jagers dan nog steeds in de rij staan.

  Reactie door Jean-Paul — zaterdag 1 oktober 2005 @ 2.42 uur

 26. Die Hoogervorst is natuurlijk ook naar de management cursus geweest :
  Hij wil natuurlijk dat ziekenhuizen gaan concureren met elkaar over de kwaliteitt en kosten :Wat betekent dat voor de patient :
  Moet deze voor opname eerst even op internet kijken ,welke ziekenhuis het gunstigst voor deze patient is ?:bijvoorbeeld de patient woont in Limburg en ziet op internet dat voor deze patient het ziekenhus in Groningen het goedkoopst is ,waar er veel maaltijden worden aangeboden met bruine bonen (waar de patient dol op is ),dat de patient vervolgens met de ambulance naar Groningen wordt gebracht .
  Of dat de ziekenhuizen in de randstad veel duurder zijn dan in de rest van het land (door de enomomische werking )
  Hoe wordt deze verschiilen dan kenbaar gemaakt voor de patient : via internet , reclame-borden ,via reclame spotjes op de TV ,via koers-overzichten in de krant !of de tonnen aan reclame in de brievenbus :
  Ik denk dat die Hoogervorst een beetje te hoog vliegt !

  Reactie door Fred — zaterdag 1 oktober 2005 @ 13.34 uur

 27. We zien het mommenteel in de Energiesector dat bijvoorbeeld ENECO aan de klant landkaartjes toestuurt ,waarop aangegeven staat Nederland in verschillende sectoren ,waar het tarief , net als bij de premie van auto-verzekeringen verschillend is :woon je in de randstad :dan betaal je gewoon meer !
  Okk de keuze van GROENE-energie is een volledige idioterie : de GROENE-enrgie komt bijvoorbeeld uit Zwitserland ( van de waterkracht-centrales ) welke in de dal uren wordt geleverd aan Nederland :dus in de nacht ! als de gemiddelde burger slaapt !

  Reactie door Fred — zaterdag 1 oktober 2005 @ 13.41 uur