Even geen rookworst

Bij mijn eerste bezoek aan de koningin bood ik haar een HEMA-rookworst aan.

Rookworst

Voorlopig even niet waarschijnlijk. De HEMA-medewerkers maken zich op voor een staking.

Uit de oude doos van dit interview: (1995)

De SP is niet voor een troonopvolging langs de erfelijke lijnen. Ergo, is voor een republiek. Toch kon de partijvoorzitter tijdens de formatie niet om een bezoek aan de koningin heen. Ontelbare keren is Marijnissen daar al naar gevraagd. Eén keer wil hij het verhaal vertellen. De SP wilde er mee duidelijk maken dat ze anders is dan de andere partijen.
‘Ik ben naar de koningin gegaan met drie Hema-worsten. Mijn vrouw had ze ‘s morgens in Oss gekocht. Ik had ze in een cellofaantje gedaan met een rood strikje erom. Ik heb nog tegen de lakeien gezegd dat als de koningin de worsten wilde eten ze deze eerst twintig minuten moet laten wellen. Ik heb haar ook nog twee boekjes van ons gegeven. Ik heb er vrij lang gezeten. Over de formatie waren we snel uitgepraat. Ik vroeg de koningin nog of ik haar mocht tegenspreken. We hebben het een hele tijd over werkeloosheid gehad. Ze zei: dan hebben die jongeren gestudeerd en dan willen ze eerst een paar jaar reizen. Wie moet dat betalen? Ik hoorde de rechtse vooroordelen. Ik zei: u moet het niet zo zwaar opnemen.’
Waarop de koningin, volgens de SP-voorman, hem vertelde dat ze op werkbezoeken toch veel zag en hoorde.
‘Ik antwoordde: ik kan me voorstellen dat uw adviseurs er belang bij hebben u een bepaald beeld voor te schotelen.’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 28 september 2005 :: 20.46 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Ik stel voor dat we allemaal naar de V&D gaan! :)

  Reactie door redst@r — woensdag 28 september 2005 @ 20.52 uur

 2. De Hemaworst wordt hopelijk vele malen heter opgediend als ie gegeten wordt.

  Reactie door alex — woensdag 28 september 2005 @ 20.57 uur

 3. Ander foto er op (sorry Jan), andere er boven en zo ongeveer het hele verhaal kan zo weer in de krant.
  Een fragment wat me persoonlijk erg aanspreekt betreft de tv programma’s voor de kinderen. In 1995 had ik nog geen kinderen maar nu wel. Wij houden ze weg van nagenoeg alle commerciele rotzenders, ned 1-2-3 en de vrt zijn “toegestaan”. En als er niks op is mag er (met mate) video gekeken worden naar bijvoorbeeld………. pipo of swiebertje.

  Reactie door twijfelaar — woensdag 28 september 2005 @ 21.06 uur

 4. bij 2
  Ik bedoelde dus: recentere foto er op en een verse datum er boven :)

  Reactie door twijfelaar — woensdag 28 september 2005 @ 21.08 uur

 5. `Ze zei: dan hebben die jongeren gestudeerd en dan willen ze eerst een paar jaar reizen. Wie moet dat betalen? Ik hoorde de rechtse vooroordelen.’

  En wie controleert wat jongeren doen als ze niet werken? Ik hoorde tot mijn verbijstering op het journaal
  dat staatssecretaris van Hoof van SZ serieus plannen heeft om uitzendbureau’s (!) te verplichten te registreren wat jongeren zeggen te hebben gedaan tussen de uitzendbaantjes door.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 28 september 2005 @ 21.41 uur

 6. Ook dát is de trend tegenwoordig.
  Je moet steeds méér doen voor steeds minder geld.
  Langer werken voor minder loon en de Melkertbanen waarvoor je een minimumloon kreeg uitbetaald zijn veranderd in werken voor je bijstandsuitkering.

  Reactie door Tamtama — woensdag 28 september 2005 @ 22.10 uur

 7. Dat is nou wel jammer. In Nederland kan een heks subsidie krijgen, een vluchteling minister worden en hoeft politiek niet echt te gaan over landsbestuur. Is het echt teveel gevraagd om dan ook maar een koningin te gedogen die net moet doen alsof ze nog meeregeert? Ze is goed voor de nationale moraal en internationaal levert het ons herkenning en waardering op.
  Ik kan de aandacht voor de rationaliteit van het vorstenhuis op dit moment in het bestaan van de Nederlandse staat totaal niet op prijs stellen.

  Reactie door Anton — woensdag 28 september 2005 @ 22.22 uur

 8. De Koningin weet heus wel hoe het er in dit land voorstaat en wat het reizen van de jongeren betreft,daar hadden haar kinderen geen last van,die doen niet anders.

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 28 september 2005 @ 22.23 uur

 9. Ze zei: dan hebben die jongeren gestudeerd en dan willen ze eerst een paar jaar reizen. Wie moet dat betalen?

  Ohhh wat erg dat leverd productieverlies op voor de economie… en nog erger dadelijk leren die jongeren in tegenstelling tot de indoctrinatie-cursussen eens zelfstandig denken.

  Ja vakantie en vrije tijd is een groot gevaar voor de samenleving. Je zou maar eens gaan denken dat iedereen gelijk is en vrij zou moeten zijn van de dwang van de heesende machten.

  Nog erger, dadelijk bevalt die vrijheid zo goed dat men solidair gaat eisen dat de regering er voor het volk is. Dat zou weleens kunnen leiden naar bedenkingen over het nut van een koningshuis. oops..

  Ik moet het de koningin nageven, in die ene zin heeft ze alles gezegd dat gezegd moet worden. Een diepe denker deze koningin..Dus zeker niet te onderschatten. Waarschijnlijk is beatrix slimmer als het hele kabinet bij elkaar. Maar wat wil je met al die jaren historie in de familie.

  petje af.

  Reactie door Toine — donderdag 29 september 2005 @ 3.37 uur

 10. Oei, Toine, dát is pas een verschrikkelijk idee, zeg! :)

  Maar je hebt gelijk: dit zegt iets over onze koningin dat niet echt positief is. Ik opteer dan ook voor een monarchie (jawel!) volgens het Zweedse model. Alleen voor de sier. En uitsluitend bestaand uit het koningspaar en hun kinderen, maar meer niet. Kind trouwt, geen uitkering meer van de burgers.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 29 september 2005 @ 9.18 uur

 11. @ L.M. Lembeck (10):

  Een “Zweeds model” zou een mooie overgangsfase kunnen zijn naar totale afschaffing. Want als je even nuchter en rationeel doordenkt, dan is dat hele koning(inn)engedoe maar ondemocratische onzien, niet? Niet alle relikwieën uit een ver verleden zijn het behouden waard.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 29 september 2005 @ 10.28 uur

 12. (11)Dat zou je hier in Nederland ook haast kunnen zeggen over communisme en socialisme.
  Nu even niet natuurlijk, want nu gaat het even een stuk minder….maar verder..
  Voordat ik hier iedereen over me heen krijg..laat ik socialisme vervangen door solidariteit

  Reactie door Warrior — donderdag 29 september 2005 @ 13.17 uur

 13. Mee eens, Olav, maar je moet ook denken aan de mensen voor wie het wèl belangrijk is. Bovendien zijn bepaalde tradities wel belangrijk. Ze herinneren ons aan het feit dat we Nederlanders zijn en een roerig verleden hebben als we denken aan regeringen…. republiek, stadhouders, monarchie, bezet gebied…
  En voor een mooi sieraad heb je wat over. Maar méér dan een sieraad in een traditie is het wat mij betreft ook niet. Het merendeel van onze bevolking wil dit koningshuis nog houden. En dan is dat Zweedse model prima. Het sprookje bestaat echt en af en toe mogen we meegenieten van pracht en praal en weten dat ze dat kunstje voor ons allemaal opvoeren. Blijf ik met een probleem zitten: wie gaat dan de regering leiden en hoe weten we of dat een kundig en waardig persoon is? Wat er nu zit is afbraak!

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 29 september 2005 @ 13.44 uur

 14. Wat kletsen jullie nou dit zeer democratisch onderzoek geeft hele ander cijfers

  GRONINGEN (ANP) – Ongeveer driekwart van de Nederlanders wil dat het land een koninkrijk blijft. Koningsgezinden zien echter het ,,ambt” wel als een last voor de drager en zelfs bijna onrechtvaardig.

  Zo vindt de helft van de monarchisten het ,,zielig” dat de jeugd van prinses Amalia mede wordt bepaald door het feit dat ze op den duur koningin zal zijn. Dat heeft prof. dr. P. Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag in Groningen gezegd op het congres van de samenwerkende universiteiten in het kader van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix. De vorstin was onder zijn toehoorders in de Martinikerk.

  Volgens Schnabel is de constitutionele monarchie in Nederland een emotionele monarchie: ,,De emotie geeft het koningsschap in de moderne tijd weer context. Het leven van de koning mag sterk lijken op het eigen leven. De behoefte aan erkenning en medeleven is inmiddels misschien wel groter dan de wens tot idealisering van weleer. Wie huwelijk, geboorte, echtscheiding, ziekte en dood niet kan zien als dragende elementen van een moderne monarchie, doet afbreuk aan de bijzondere betekenis die mensen juist op deze gebieden aan de monarchie toekennen.”

  Schnabel denkt dat de positie van de monarchie eerder versterkt dan verzwakt is. Volgens hem komt dat mede, doordat Nederland al meer dan honderd jaar koninginnen heeft.

  Reactie door Jofel — donderdag 29 september 2005 @ 14.54 uur

 15. @ L. Lembeck (13):

  Nou, nu leidt de koningin de regering ook niet, hoor! Dat moet de premier doen. Wel is het zo dat de koning(in) meer in de melk te brokkelen heeft dan de meeste mensen denken, en dat is zeer ondemocratisch en archaïsch. Denk b.v. maar aan het (in)formatieproces na verkiezingen. Natuurlijk weet ik dat de meeste mensen nog steeds voorstanders zijn van de monarchie. Maar die steun zou wel eens snel kunnen gaan afbrokkelen in deze eeuw. Want, Jofel (14), een koning zou bepaalde goodwill best eens snel kunnen verspelen, hoewel Willem-Alexander mij geen kwaaie jongen lijkt. Maar koning Willem III heeft bijna het failliet van het koningshuis betekend, en dat niet alleen omdat het maar nèt op tijd nog gelukte een opvolgser te verwekken (Wilhelmina) . Natuurlijk gooien we onze geschiedenis niet overboord. Juist de tijd van de REPUBLIEK van de Verenigde Nederlanden was b.v. zeer interessant. Pas sinds 1815 is de familie Van Oranje-Nassau opgeleukt tot een koningshuis…..

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 29 september 2005 @ 17.02 uur

 16. Scnabel gaat nog op zijn snavel, de monarchie door 75% gesteund? Geloof je het zelf?

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 29 september 2005 @ 18.21 uur

 17. (16) Ja hoor, je mag ook wel eens wat aannemen wat je niet graag hoort..:o)

  Reactie door Warrior — vrijdag 30 september 2005 @ 10.26 uur

 18. Wat zou de koningin doen, met zo’n worst?

  Allemaal:
  Hoeveel hoedjes heeft de koningin,
  Drie maal raden, dat heeft weinig zin,
  Hoeveel hoedjes, tralala,
  Hoeveel hoedjes, faldera,
  Hoeveel hoedjes heeft de koningin?

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 30 september 2005 @ 16.57 uur

 19. De koningin heeft recht op een eigen mening (die ik in deze niet deel met haar), en het is toch prima dat ze Jan ook wat tegengas geeft? Volgens mij is ze ook kritisch tegen andere politici, en lokt ze op deze manier juist een goeie discussie uit.

  Reactie door Karin — zaterdag 1 oktober 2005 @ 23.13 uur

 20. Afschaffen dat koningshuis.
  Ongelijkheid = onrechtvaardigheid!

  Reactie door Vrede op aarde — zondag 9 oktober 2005 @ 13.24 uur

 21. Afschaffen dat middeleeuws gedoe………die gewone stervelingen die net zo hard als mij stinken als ze niet douchen of naar de wc gaan……
  Wie denken ze wel niet dat ze zijn …….die koningstitel is ook al getolen en zijn er verschillende ernstige criminele daden aan voorafgegaan….door criminaliteit zitten ze al eeuwenlang daar, maar bij hun heet dat ánders……….BAHHHHHHHHH

  Er is geen éne koningshuis die zonder moorden roven enz. groot en rijk is geworden!!!!!!!!!!

  dus daarom met die kennis veracht ik die mensen en vind ik ze niets meer of minder dan een zielig geval. Allemaal, iets pretenderen wat ze niét zijn, terwijl zij generaties lang door hun daden in de gevangenis moesten belanden…………Bah
  Net als bush….de zwarten die zichzelf voedsel enz. toeëigenden zijn boeven en criminelen en de blanken die dat ook deden waren dappere zelfreddende lui.
  Bah Bah Bah Bah Bah…..
  Weg net die stomme geldverslindende vorstenhuis en hun gevolg!!!!!!!!!!!!

  Reactie door CF — zondag 16 oktober 2005 @ 13.09 uur

 22. spread bet…

  Sullivan.Marceau.susceptible Paula odds calculator http://odds-calculator.extra-sport-betting.com/

  Trackback door spread bet — woensdag 17 mei 2006 @ 19.51 uur