Wereldomroep

De Nederlandse Wereldomroep heeft de Fakkel van de Vrijheid ontvangen, een prijs van de Stichting voor de Vrijheid uit Paraguay. Dat is zeker een compliment waard.

Fakkel van de vrijheid

Uit het persbericht:

De Wereldomroep is de eerste buitenlandse instelling die de ‘Antorcha de la libertad’ 2005 (Fakkel van de vrijheid) ontvangt. Deze prestigieuze prijs van de ‘Fundación Libre’ (Stichting voor de Vrijheid) uit Paraguay wordt jaarlijks uitgereikt aan degenen die zich op speciale wijze hebben ingezet voor de bevordering van vrijheid en democratie in het land. De Wereldomroep krijgt de prijs vanwege zijn inzet voor de democratie, vrijheid en mensenrechten in Paraguay. De prijsuitreiking vindt plaats op 28 september in Paraguay.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 26 september 2005 :: 15.36 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Op welke wijze hebben ze daaraan bijgedragen dan? Ik weet eigenlijk niks van Paraguay is het daar slecht gesteld dan?

  Reactie door kaatje — maandag 26 september 2005 @ 16.01 uur

 2. Het persbericht maakt het wat duidelijker:

  “Radio Nederland Wereldomroep heeft in haar Spaanstalige programma’s, die in Paraguay ontvangen worden, altijd haar onwankelbare engagement getoond met de democratie, de mensenrechten en het respect voor de menselijke waardigheid”, aldus dr. Benjamín Fernández Bogado, voorzitter van de Stichting. De Spaanstalige nieuws- en achtergrondprogramma’s van de Wereldomroep worden in Paraguay uitgezonden door zeven partnerstations.

  In het juryrapport wordt verder gesteld dat ‘de programma’s en commentaren van de Wereldomroep in de donkere dagen van de dictatuur van Stroessner (1954 – 1989) een steun waren voor miljoenen burgers in Paraguay die hoopten op tijden van meer vrijheid. De reportages, interviews en standpunten van de Wereldomroep hielden duizenden luisteraars over de hele wereld op de hoogte van de ontberingen die het Paraguayaanse volk heeft ondergaan in de die rampzalige tijden van onderdrukking en angst.’

  José Zepeda, hoofd van de Latijns-Amerikaanse afdeling van de Wereldomroep, vindt de toekenning van de prijs een grote eer: “Democratie, vrijheid en rechten van de mens zijn belangrijke waarden van de Nederlandse maatschappij. Wij vinden dat deze in elke samenleving vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Daarom is het goed dat wij met onze uitzendingen kunnen bijdragen aan de Paraguayaanse democratie.”

  De prijs ‘Antorcha de la libertad’ wordt overhandigd aan José Zepeda, hoofd van de Latijns-Amerikaanse afdeling van de Wereldomroep, op 28 september om 19.00 uur in Paraguay. Op 24 november is er een herhaling van de plechtigheid in Nederland in het bijzijn van dr. Benjamín Fernández Bogado, voorzitter van de Stichting en directeur van Radio Libre en de ambassadeur van Paraguay in de Europese Unie.

  De Fundación Libre (Stichting voor de Vrijheid) werd in 1993 opgericht in Asunción. De prijs Antorcha de la libertad (Fakkel van vrijheid) bestaat uit een beeldhouwwerk van de internationaal bekende kunstenaar Hugo Pitilli. In voorgaande jaren is de prijs toegekend aan personen die zich op het gebied van cultuur, politiek, journalistiek, onderwijs en de samenleving in het algemeen hebben ingezet voor de bevordering van vrijheid en democratie in Paraguay.

  Reactie door Bastiaan — maandag 26 september 2005 @ 16.44 uur

 3. Werkelijk een fantastische beloning op het werk van de wereldomroep.
  Tegelijkertijd bedenk ik mij stil dat het commentaar van @1 eigenlijk wel goed voorstelbaar is; want wat heeft Nederland nu eigenlijk op met Paraguay. En hoe langer ik er over nadenk, hoe verdeelder ik raak over dit bericht. Naar mijn idee was de doelstelling van de wereldomroep het achterna babbelen van de Nederlanders in den vreemde.
  Nu lijkt het net alsof de wereldomroep zich inhoudelijk richt tot andere mensen dan Nederlanders. Dat mag dan in Paraguay door de bevolking op prijs gesteld worden, dat is mooi. Maar wordt er ook uitgezonden richting Irak? En wat is dan zoal de strekking van onze ‘nationale’ gedachte die wij daar aanbevelen?

  Reactie door Sjaak — maandag 26 september 2005 @ 18.21 uur

 4. Dat zouden meer omroepen moeten doen.

  Reactie door mariekefotografeert — maandag 26 september 2005 @ 20.56 uur

 5. Het gemis omtrent het aantal reacties over dit onderwerp heeft er waarschijnlijk mee te maken dat lezers van de zeze site zich bewust zijn dat de gevoelde problemen dichter bij huis liggen.

  Reactie door alex — maandag 26 september 2005 @ 20.57 uur

 6. zeze=deze

  Reactie door alex — maandag 26 september 2005 @ 20.59 uur

 7. Want het is hier in dit land dat de vrijheid van keuse verloren dreigt te gaan onder het mom van de keuzevrijheid.
  Het dictaat van de doctrine ‘Marktwerking’

  Reactie door alex — maandag 26 september 2005 @ 21.03 uur

 8. Lof voor de Wereldomroep!
  Nu maar hopen dat dit kabinet goede programma’s van de wereldomroep wel tolereert en het niet de nek wil omdraaien zoals bij de NPS ;-)

  Reactie door Henk S — dinsdag 27 september 2005 @ 1.34 uur

 9. jammer dat rutger v.santen het politiek commentaar bij goedemorgen nederland niet meer verzorgt .vond hem altijd duidelijk ,oprecht , en onpartijdig .nu zit er z,on zetbaasje van wouterbos .jammer,jammer,jammer.

  Reactie door texas henkie — dinsdag 27 september 2005 @ 9.09 uur

 10. Erg leuk voor de Wereldomroep…, maar waar kende ik Paraguay nou ook alweer van?
  Was dat niet één van die ‘veilige havens’ voor oorlogsmisdadigers? Mensen als Mengele? Rond 1945? Ik kan me vergissen…

  Reactie door Boudewijn Pleines — dinsdag 27 september 2005 @ 9.26 uur

 11. Hongarije had het heel erg moeilijk en nu?
  Wat wéten zij feitelijk van hoe het er in
  Nederland toe zou gaan?
  Wat bezielt een stad of regering in Boeda-
  pest om Nederland met mooie papieren onder
  de kin te kietelen?
  Moeten er commerciele afspraken bekrachtigd
  worden en moet dan een MP in Nederland dan
  daar dan als voorschot vast ‘versier’selen
  voor worden uitgereikt?
  Laat grote kansarme groepen in Hongarije
  hier weer eens op vakantie komen en álles
  laten zien!! Dat wordt een hoop vertaalwerk
  en dan maar hopen dat we de gediplomeerde
  tolken ervoor in huis hebben. Na de WO II
  werden kleine kinderen naar nb nog in opbouw zijnd Nederland met vakantie gestuurd om er een onbezorgde vakantie te
  hebben en om op krachten te komen.
  Nog slechter was het daar toen dan hier in
  de wederopbouw. Hoe is het daar, 60 jaar
  later, de onderbouw vergaan? Hier en daar
  toch zeker niet beter dan in Roemenië.
  Politiek moet een beweging zijn en zich al
  vroegtijdig op vermeende verdiensten te
  laten afrekenen, lijkt mij erg prematuur:
  je zou dat nog niet eens moeten willen,
  tenzij je vindt dat je theorieën wézenlijk
  gestalte hebben gekregen..och Boeddha..!!
  Communicatie lijkt dus wel heel erg:
  geselecteerd en gedistribueerd !

  Reactie door Madelief — dinsdag 27 september 2005 @ 10.56 uur

 12. UTRECHT – 27/09/05 – (Novum) – Driekwart van de Duitsers die in Nederland wonen, voelt zich na de integratie geen Nederlander. Een kwart van hen blijft zich Duitser noemen, de helft voelt zich Europeaan. Het overige kwart van de Duitse immigranten in Nederland voelt zich Nederlander. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  Integratie is daarmee ‘zelfs voor nieuwkomers met een vergelijkbare cultuurachtergrond geen eenvoudige kwestie’, concludeert onderzoeker Mira Peeters-Bijlsma. Zij deed onderzoek onder 343 Duitse immigranten in Nederland. Op 12 oktober promoveert ze op haar onderzoek.

  Daaruit blijkt verder dat Duitsers die langer in Nederland wonen, steeds negatiever denken over Nederlanders en een steeds positiever beeld krijgen van Duitsers. Het onderzoek toont aan dat veel Duitse immigranten Nederlanders aanvankelijk vriendelijker, gezelliger, humoristischer, ongecompliceerder en toleranter vinden dan Duitsers. Hun ‘oude’ landgenoten beschouwen ze in de eerste fase van hun integratie als gezagsgetrouwer, arroganter en overheersender dan hun ‘nieuwe’ landgenoten.

  Dat beeld verandert wanneer ze langer in Nederland wonen. De promovenda vermoedt dat de Duitse immigranten door hun verblijf in Nederland meer kennis hebben van de cultuur en daardoor ook kritischer zijn. Een deel van de immigranten constateert bijvoorbeeld dat Nederlanders betweterig zijn en anti-Duits.

  © Tiscali/Novum

  Reactie door Pontius Maximus — dinsdag 27 september 2005 @ 11.15 uur

 13. 10. Ach, wat zwets ik nou toch weer! Geen staat, geen regering die geen boter op z’n hoofd heeft… Wat is integriteit toch ‘n onhaalbaar begrip…

  Reactie door Boudewijn Pleines — dinsdag 27 september 2005 @ 11.15 uur

 14. @12 Pontius Maximus

  Als Nederlander ervaar ik Nederland als anti-Nederlands.

  Reactie door Sjaak — dinsdag 27 september 2005 @ 13.36 uur

 15. Wat is dat dan precies Sjaak, “anti-Nederlands”?

  Reactie door Sonja — dinsdag 27 september 2005 @ 15.03 uur

 16. @15 Sonja,

  ik denk dat het gaat om het zelfde gevoel dat de Duitsers ervaren als “anti-Duits”.
  Ik zou bijna willen zeggen ‘unheimisch’.

  Reactie door Sjaak — dinsdag 27 september 2005 @ 15.15 uur

 17. Het is een wijdverbreid misverstand dat de Wereldomroep er alleen is voor “het achterna babbelen van de Nederlanders in den vreemde” (reactie 3). Dit is minder dan een kwart van onze activiteiten.
  Daarnaast levert de Wereldomroep een belangrijke bijdrage aan onafhankelijke informatievoorziening, opinievorming, dialoog en debat in vele gebieden in de wereld. Zo ook in Paraguay en de rest van Zuid Amerika. Dit doet de Wereldomroep met radio-uitzendingen en/of websites in het Engels, Spaans, Papiamento, Indonesisch, Frans, Arabisch en Sranangtongo.
  En terecht, want een land met de internationale positie en reputatie van Nederland (bv. als enige 0,8% BNP voor ontwikkelingssamenwerking) met kernwaarden als open, betrouwbaar, kritisch betrokken, (journalistiek) onafhankelijk, democratisch en rechtsgelijkheid, is het aan zichzelf (en de wereld) verplicht om dat te doen.
  En onze Wereldomroep hoort daarmee samen met de BBC, Deutsche Welle, Voice of America en Radio France Internationale tot de 5 meest toonaangevende internationale omroepen ter wereld.

  Jan Hoek
  een trotse Wereldomroepdirecteur

  Reactie door Jan Hoek — dinsdag 27 september 2005 @ 17.15 uur

 18. gefeliciteerd meneer Hoek

  Reactie door kaatje — dinsdag 27 september 2005 @ 17.20 uur

 19. Zeker, en hartelijk gefeliciteerd ook, Paraguay, met zo’n stichting die zo’n prijs toekent aan zo’n organisatie. Wat weet ik ook van de interne verhoudingen, daar…

  Reactie door Boudewijn Pleines — dinsdag 27 september 2005 @ 18.37 uur

 20. Wordt er ook door deze trotse directeur in de wereld omgeroepen dat een belangrijk deel van het BNP verloren gaat aan marktwerking, ziektekostenverzekering en salarissen in de top van het bedrijfsleven? Of weet de wereld nog niets van de interne verziekte verhoudingen hier. Nog even en de bevolking hier leeft zelf in een rudimentaire bananenrepubliek te bereiken via de korte golf via de wereldomroep.

  Reactie door alex — dinsdag 27 september 2005 @ 20.50 uur

 21. 20. …Bananenmonarchie…, maar dat is ‘t toch al lang?

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 28 september 2005 @ 8.56 uur