En de makelaar, hij ploegde voort…

Op dit weblog is altijd veel aandacht geweest voor Nederland – Fraudeland?!

Gisteren besteedde het VARA-programma KASSA aandacht aan de praktijken in de makelaardij.

Niet alles is wat het lijkt en zou moeten zijn!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 25 september 2005 :: 17.29 uur

39 Comments

39 reacties

 1. Het viel wel mee deze week.?

  Zaakje Melchers begint steeds meer te ruiken.
  Het graaien van de HBO leiding viel door de mand.
  VVD raadslid Peters tilt een deel van de bewoners in Schermer voor 2 miljoen en duikt onder.
  De HsL gaat door wat foutjes 6-8 miljoen meer kosten.
  De beton fraude die de belasting betaler een paar miljoen kost,met als detail dat een van de commissarissen van de NCD groep de Hr. Platschorre is, de man van onze wel bekende minister van verkeer en waterstaat Karla Peijs.
  Volgende week weer beter.
  Mensen die werk zoeken volgende week succes,en die werk hebben lekker er tegen aan.

  Reactie door Jofel — zondag 25 september 2005 @ 17.33 uur

 2. Ik werd op de wijze als in KASSA (met tussenstroman) 24 jaar geleden al op die manier getild als jong broekje.
  Bij de notaris ontdekte ik het pas. Fraudeurs en gevestigde orde spelen al eeuwenlang onder één hoedje.

  Reactie door eLama — zondag 25 september 2005 @ 18.53 uur

 3. Dat die makelaren niet te vertrouwen zijn is wel duidelijk.
  Ik denk dat veel mensen ze nog scharen in de categorie notaris, doctor etc..
  Is het geen idee dat er een soort makelaatdij opgericht gaat worden zonder winstoogmerk. Een stichting, Jan is dat geen idee voor de SP?
  Eens kijken hoe die gladdo’s van de LPF zouden reageren!

  Reactie door jack — zondag 25 september 2005 @ 18.57 uur

 4. Is het geen ‘het’weblog? Hmm.

  Reactie door Joost — zondag 25 september 2005 @ 18.58 uur

 5. Ik bedoel natuurlijk ‘deze’ weblog. Maar ach, wat maakt het ook uit.

  @ Jack: goed idee, makelaars als stichting!

  Reactie door Joost — zondag 25 september 2005 @ 18.59 uur

 6. De makelaars behoren tot de meest overschatte en zichzelf overschattende beroepsgroep. Dit geld zowel voor kennis en bekwaamheden alsmede voor de ethische aspecten.
  De toegevoegde waarde van de makelaar bij aankoop en verkoop van een huis nadert tot nul, maar wel duizenden zo niet 10duizenden euro’s opstrijken. Vroeger werd de notaris afgeschilderd als de profiteur op de woningmarkt maar deze beroepsgroep is allang ingehaald door de makelaars.
  Tegelijkertijd heb ik ook wel enige bewondering voor ze omdat ze de markt perfect afgeschermd hebbben. En wie de markt heeft bepaalt de marges, zo simpel is dat.

  Reactie door twijfelaar — zondag 25 september 2005 @ 19.36 uur

 7. makelaars zijn ratten .ook steeds meer notarrissen nemen het niet meer zo nauw met de wet .uiteraard heeft ook huiseigenaar /koper zijn verandwoordelijkheid .maar de meeste laten zich ringeloeren door kreten als .over 10 jaar is je huis het driedubbele waard .en de mooiste heet OVERWAARDE !!!! JE HUIS IS GEEN FLIKKER MEER WAARD DAARDOOR .ENKEL KUN JE MEER LENEN .ZODAT JE NOG VERDER DE SHIT INGAAT !en daar heb je geen makelaar voor nodig .dat kan goedkoper bij scheringa.

  Reactie door texas henkie — zondag 25 september 2005 @ 20.53 uur

 8. even off-topic

  Zwitsers stemmen voor verdere opening arbeidsmarkt

  BERN – De Zwitserse kiezers lijken achter verdere opening van de arbeidsmarkt in hun land te staan. Volgens de eerste prognoses over de uitslag van een zondag gehouden referendum blijkt dat 56 procent het goed vindt dat de inwoners van de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie zonder speciale werkvergunning in hun land mogen werken.

  De uitkomst van de volksraadpleging zal volgens waarnemers van invloed zijn op de relatie tussen Zwitserland en de EU. Door de uitslag wordt het zoeken naar banen in Zwitserland voor de inwoners van de nieuwe EU-landen tot 2011 in beperkte mate mogelijk omdat er allerlei uitzonderingen zijn. De burgers van de ‘oude’ EU-landen, voornamelijk West- en Zuid-Europeanen, kunnen al sinds 2002 in Zwitserland aan de slag.

  Het was de bedoeling dat het akkoord dat Bern destijds met de EU had bereikt over het vrije verkeer van arbeidskrachten, automatisch ook van toepassing zou zijn op de landen die in mei 2004 toetraden, onder meer Polen, Hongarije en Tsjechië. Maar de Zwitserse nationalistische oppositie wist genoeg handtekeningen op te halen om de kwestie in een referendum aan de bevolking te kunnen voorleggen.

  Tegenstanders vrezen dat de Zwitserse arbeidsmarkt wordt overspoeld met goedkope werkkrachten. Voorstanders denken dat een goede arbeidsregulering dat kan voorkomen en wijzen erop dat de relatie van Zwitserland met de EU in het geding zou komen, als het voorstel zou worden afgewezen. Uiteindelijk stemden negentien kantons voor en negen tegen het voorstel.

  Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft zondag meteen telefonisch zijn gelukwensen met de uitslag overgebracht aan de Zwitserse president Schmid. “Deze uitslag toont aan dat Zwitserland en de Unie met succes samenwerken om de integratie van onze volkeren en economieën te bevorderen en om de cohesie van Europa te versterken”, liet Barroso in een verklaring weten.

  Een Zwitsers nee had vergaande consequenties kunnen hebben. Velen in de Europese instellingen vinden toch al dat het Alpenland handig profiteert van allerlei handelsakkoorden met de EU, zonder de lasten van het lidmaatschap te hoeven dragen. Als Zwitserland de deuren gesloten zou houden voor de Oost-Europeanen, en daarmee in feite zou discrimineren tussen de ‘oude’ Europeanen en de nieuwe, zou de EU wellicht allerlei akkoorden hebben opgezegd. De controles aan de Zwitserse grenzen, die binnenkort vrijwel verdwijnen, zouden dan volledig kunnen terugkeren.

  dus ook straks ook goedkope polen achter de balie bij de zwitsere banken?

  Reactie door Ronald — zondag 25 september 2005 @ 21.15 uur

 9. Ronald,
  kunnen de polen ook daar uit gebuit worden en arbeids plaatsen in nemen van de zwitsers, het enige eerlijke in dat vrije verkeer van werk zou zijn als er betaald zou worden naar cao norm van betreffende land waar men werkt, ja die polen begrijp ik wel.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 25 september 2005 @ 21.55 uur

 10. @2 eLama hetzelde is mij ook overkomen. Moest zelfs een brandverzekering bij desbetreffende makelaar voor de woning. Heb dit jaar een rekening gekregen van een bank voor diezelfde verzekering, maar was wel tientallen euro’s duurder en ik was niet verwittigd dat de makelaar het over had gedragen. Dus ik in de telefoon geklommen en kreeg te horen dat ik lid ben van een vereniging van huiseigenaren. Never en nooit niet voor getekend. Je wordt belazerd waar je bij staat! En volgens de gemeente is het (wel een prachtig huis overigens) veel minder waard dan wat je er voor betaald heb.

  @7 texas henkie, wanneer je je hyphotheek hebt afgelost, heb je woning al voor 3 x de waarde betaald! Over corruptie gesproken! En het kabinet en de gemeente (de dikkoppen, bonzen) doen er lachend in hun vuistje mee.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — zondag 25 september 2005 @ 22.20 uur

 11. Je hebt een VERMOGEN! Nee, je hebt een heuveltje bakstenen, want meer is het niet!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — zondag 25 september 2005 @ 22.22 uur

 12. @10 Elsa,

  Als je in een appartement woont dat jouw eigendom is ben je van rechtswege lid van de vereniging van eigenaren (VvE). Dat lidmaatschap is niet opzegbaar of overdraagbaar en in de transportakte/leveringsakte van het appartement moet er volgens mij iets daarover over opgenomen zijn.

  Het lidmaatschapsrecht is onlosmakelijk verbonden met het appartementsrecht. De eigenaar van het appartement is dus lid van de VvE.

  De VvE bestaat omdat je als appartementseigenaar met anderen de grond en het dak en de regenpijpen, riolering etc van het gebouw deelt. Daarvan ben je samen eigenaar en voor het onderhoud daavan moet je samen betalen.

  Dat gebeurt soms door een pot te vormen voor onderhoud etc. Andere keren bekijken appartementseigenaren van moment tot mometn hoe ze bepaalde klussen betalen.

  Als je het echt over een VvE hebt, is je verhaal dus niet helemaal correct.
  Martijn

  Reactie door Martijn — zondag 25 september 2005 @ 22.35 uur

 13. Stichting is ook geen oplossing, kun je weer hoge “onkosten” etc. wegboeken. Regeles zijn toch niet opgewassen tegen hebzucht. Dat is een mentaliteitskwestie en die is in alle gelederen ver te zoeken. Hebzucht moet maar eens als een ziekte onder mannen uitgeroepen worden net als anorexia bij vrouwen. Misschien gaan we erdan anders tegenaan kijken. Als iemand dan over een BMW “double you” praat kun je tenminste antwoorden…….goh beetje ziek jonge?

  Reactie door Ninka — maandag 26 september 2005 @ 0.28 uur

 14. Dat wil niet zeggen dat de gros van de vrouwen ook aan hebzucht leiden hoor voor de duidelijkheid, die het ook geen barst kan schelen als de kapper en de schoenen maar betaald worden…….en mannen die anorexia nog steeds aanterkkelijk vinden en rustig met hun kinderzitjes achterin over de heroinehoeren gaan zijn ook behoorlijk ziek.

  Reactie door Ninka — maandag 26 september 2005 @ 0.31 uur

 15. Uh… gaan we nu weer over tot het neuzelen over randverschijnselen…
  Het merendeel van de makelaars zijn ratten.
  Niets nieuws.
  Hetzelfde geldt voor tweedehands-auto-verkopers, standwerkers en nog honderd andere beroepen.
  Het moet heerlijk zijn om in de regering te zitten wanneer de oppositie zich (voornamelijk) bezig houdt met dit soort randverschijnselen.
  ‘k Ben nu al (niet echt) benieuwd naar wat dinsdag in het Vragenuurtje aan de orde komt…
  Wat is de juiste kleur blauw in de Nederlandse vlag ?
  Mogen nabestaanden de as van hun dierbaren met vuurpijlen de lucht inschieten ?
  Cynisch ? Ik ? Welnee…

  Reactie door Heraclitus VII — maandag 26 september 2005 @ 5.33 uur

 16. Heb zelf een paar jaar geleden ondervonden dat er bij de Makelaars addertjes onder het gras zitten , maar zo als het overal mee is er zitten goede en mindergoede tussen en ik had die minder goede. Maar het gaat bij hun alleen maar om het geld, en macht.

  Reactie door johan — maandag 26 september 2005 @ 7.04 uur

 17. Hallo jongens en meisjes. Willen we nou ‘n ‘vrije markt’ of niet. De overheid trekt zich dus terug en verminderd de regels. Dan krijgen ondernemers meer armslag. Kom, kom, ‘n beetje meer vertrouwen in het goede in de mens.

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 26 september 2005 @ 9.08 uur

 18. Hierover moeten toch vragen aan Hoogervorste kunnen worden gesteld? Marktwerking moet toch het een en ander goedkoper maken of vergis ik me nu?

  Marktwerking ziekenhuizen kost 40 miljoen euro extra
  Uit een eerste oriënterende monitor over de vrije prijzen van de ziekenhuiszorg concludeert het College Tarieven gezondheidszorg/Zorgautoriteit in oprichting heel voorzichtig dat de macrokosten met ongeveer 60 miljoen euro per jaar stijgen als gevolg van de vrije prijzen. Na inflatiecorrectie blijft daar nog een stijging van 40 miljoen euro van over. Sinds februari van dit jaar gelden voor 10% van de ziekenhuisbehandelingen vrije prijzen: ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderhandelen met elkaar over hoeveelheid en prijs van veel voorkomende aandoeningen zoals staar en spataderen. Op grond van de eerste beschikbare cijfers liggen de prijzen gemiddeld ruim 5% hoger dan de administratieve kostprijzen die zijn gebruikt bij het aanpassen van de budgetten, berekent het CTG/Zaio met de nodige slagen om de arm. In het voorjaar van 2006 komt het college met een tweede en beter onderbouwde evaluatie. Wel valt over verschillen in prijzen al met meer zekerheid iets te zeggen. Het blijkt dat de prijzen van academische ziekenhuizen en topklinische ziekenhuizen hoger liggen dan bij de algemene en categorale ziekenhuizen. Wanneer zorgverzekeraars veel zorg afnemen in een bepaald ziekenhuis, zijn ze in staat lagere prijzen af te spreken dan andere zorgverzekeraars.

  Reactie door Opheffer — maandag 26 september 2005 @ 9.16 uur

 19. de pest met makelaars is ? dat je ze zelf uitzoekt .meer denken minder hebzucht .leverd het meeste geld op .

  Reactie door texas henkie — maandag 26 september 2005 @ 9.17 uur

 20. De pest met al die stenenverhandelaars is dat ze deze regering zo aardig spekken…. en tenminste een van de politieke partijen in de Kamer drijft op vastgoed (=: stenen)….

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 26 september 2005 @ 9.48 uur

 21. Dat Nederland-fraudeland geen loze kreet is bewees staatssecretaris Joop Wijn van financien gisteren in een tv programma.
  Het betreft informatie over belastingfraude waarvan we nog niet weten aldus Wijn,maar die wel in bezit is van de AFM maar wegens de geheimhoudingsplicht NIET aan de fiscus kan worden doorgegeven!!
  Om te zorgen dat aan deze situatie een einde komt word een advies van de raad van state gevraagd.
  Hieruit blijkt weer eens dat bij miljoenen fraude,s of zelfs miljarden het systeem van controle en toezicht jammerlijk faalt.
  Het is dus interresant om te weten wat we nog niet wisten in dit geval,vooral voor het ministerie van financien,maar weet u volgens mij lijkt het er op dat het niet is zoals het MOET zijn!

  Reactie door visgert — maandag 26 september 2005 @ 9.53 uur

 22. Reactie van Boudewijn Pleines

  Gedeeltelijk ben ik het wel met jou eens Boudewijn maar volgens mij zijn er twee dingen die daar zeker niet onder moeten vallen dat zijn energie en de ziekenverzorging.
  Dit zijn levens behoeften waar we niet zonder mee kunnen en hier mag zeker geen uitbuiting op plaats vinden.
  Zodat dit voor iedereen bereikbaar blijft.

  Reactie door Jofel — maandag 26 september 2005 @ 9.54 uur

 23. ongelofelijk … maar waar hè?!

  Reactie door Tamtama — maandag 26 september 2005 @ 10.22 uur

 24. Het was ironisch bedoeld, Jofel. Noem me maar cynicus, of sarcast, of negatieveling, of ‘links’, of….

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 26 september 2005 @ 11.02 uur

 25. Makelaars, autoverkopers, aannemers….
  Daar vindt je de grondslag van het kapitalisme, ‘elke prijs die men uiteindelijk betaalt is de goede prijs’ hoe absurd hoog ook.
  Kereltjes nooit-genoeg. Echter 1 feit blijft, de nullen maken de millionaire. De kiezers krijgen de regering die ze verdienen, en wat op een bijeenkomst een hit is, daarvan is de rest van het electoraat niet eens van op de hoogte.
  STraks haalt pvda en cda gewoon weer de meeste zetels en kunnen vvd of d66 weer aanschuiven.

  Reactie door Barend — maandag 26 september 2005 @ 11.02 uur

 26. Als je je huis wil verkopen, kijk je gewoon in de buurt wat andere huizen zo’ n beetje doen. Vervolgens nodig je alle makelaars uit om je een prijs te bieden waarvoor ze het gaan verkopen. Gratis natuurlijk, als ze de deal willen, gaan ze er eerst maar voor werken. Hierna bedank je ze hartelijk. Je haalt iemand uit je kennissenkring die verstand heeft van bouw om eventuele gebreken netjes te kunnen melden en tot slot zet je je huis op de veiling. Volgens mij werk je op deze manier de makelaars eruit. Volgens mij pakt een veilinghuis een stuk minder dan een makelaar. Zou dit een goed idee zijn?

  Reactie door kaatje — maandag 26 september 2005 @ 12.52 uur

 27. Ik vond onze makelaar ook al zo’n gladkoker…

  Reactie door J3roen — maandag 26 september 2005 @ 13.09 uur

 28. Het is CYNISCH, Boudewijn. Dát, en niets anders en zo volkomen logisch, dat ik niet snap dat anderen dat niet snappen, als je snapt wat ik bedoel.
  Een fatsoenlijk mens WORDT hier wel cynisch van…

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 26 september 2005 @ 14.07 uur

 29. Felix Meurders doet heel goed werk zo..
  Met hippiebaard maakte ie me al blij toen ie voor de NOS 100 jaar terug radiowerk, de Nationale Hitparade deed…zonder dj-gewauwel ertussendoor..super…en nu zoekt ie ranzige zaakjes uit zonder Robin Hood te zijn….Petje af..Felix ik hou van je.
  Altijd trouw gebleven aan de Vara..goed,hoor.
  Die makelaars zijn FOOOOUUUUTTTTTT !!!!!

  Reactie door eric — maandag 26 september 2005 @ 15.51 uur

 30. Felix legt mensen woorden in de mond en is regelmatig onbeschoft naar zijn gasten. Als we een huis hebben te verkopen willen we de hoogste prijs, als we er één kopen het liefst de laagste. Er wordt veel gefinancieerd op basis van overwaarde. Bij het vaststellen van een hypotheek zijn veel mensen geïnterreseerd in het verschil tussen netto en bruto. Een makelaar vertegenwoordigt één partij, koper of verkoper. Als je zelf denkt dat je gemangeld wordt kun je op zoek gaan naar een andere, want je bezwaar zal door een rechter waarschijnlijk ingewilligd worden, immers als consument ben je juridisch bijna vogelvrij verklaard. Felix heeft een taak in het programma en kleurt daarmee de vorming van beeld. Ik kan mijn geen situatie herinneren waarin hij naar een verkopende partij positief is. Dat is zijn rol niet, dit doet hij goed, ook al is het niet fatsoenlijk om andere mensen woorden en uitspraken in de mond te leggen en/of uitspraken zo te verdraaien en de kijkers vervolgens doen geloven alsof dat negatieve gezegd is. Hoeveel van ons overwegen te gaan werken zonder daar een salaris van te ontvangen ? Weinig, dus zijn we eigenlijk allemaal zakkenvullers.

  Reactie door Renald Chi — maandag 26 september 2005 @ 16.21 uur

 31. Bij mij is vandaag het Oranje gevoel weer helemaal terug.
  Toch maar die corrupte Italianen verslagen met onze eigen ABN AMRO.
  Ik zou zeggen de vlaggen uit en de kroegen in.

  Reactie door Jofel — maandag 26 september 2005 @ 21.25 uur

 32. ah! 1x per 4 jaar stemen!
  maffiosi.legal zijn ze.
  lang leve democracy

  Reactie door gaf — dinsdag 27 september 2005 @ 1.00 uur

 33. (31)waarom hoera ?de abn/amro heeft niks anders gedaan dan er een ,officeel, zwartgeld witwas circuit bijgekocht ! kleine ondernemers en inwoners van dit land worden er weggepest bij die klote bank .

  Reactie door texas henkie — dinsdag 27 september 2005 @ 9.14 uur

 34. Nu nog even +/-.€ 540.000,. onrechtmatig gebruikt fractiegeld terugstorten op de rekening van “ONZE” overheid,dus burgers van nederland,de belastingbetalers……………..

  Reactie door Pontius Maximus — dinsdag 27 september 2005 @ 14.53 uur

 35. Reactie van Pontius Maximus

  Ja,ik denk als frauderend nederland alle het geld zou storten, we dit jaar niet veel belasting meer hoeven te batalen.
  Want er zijn wat grootverdieners die naast de pot piesen.
  Laatse de beton fraude met hoofd verdachte de Hr. Platschorre , de man van onze wel bekende minister van verkeer en waterstaat Karla Peijs

  Reactie door Jofel — dinsdag 27 september 2005 @ 15.11 uur

 36. Maar er is veel hoop voor frauderend nederland, we hebben nu vaste voet in de ziel van de Maffia met onze eigen ABN AMRO.

  Reactie door Jofel — dinsdag 27 september 2005 @ 15.26 uur

 37. Hallo allemaal, aangezien ik zelf een studie doe, om in de hypothekenmarkt wil gaan werken, kan ik niet anders zeggen, dat ik met veel van de reacties eens ben, dat makelaars en hypotheekadviseurs genieten van hun hebzucht, en dat moet eens en voor altijd veranderen. Ik ben van mening, dat je mensen de eerlijke waarheid moet vertellen, dat je dan wat minder klanten hebt in het begin, maar uiteindelijk er meer aan overhoudt. Die courtage die een makelaar/hypotheekadviseur krijgt, vind ik wel heel erg hoog, en natuurlijk verkopen ze een zo’n hoog mogelijke woning, zodat je zo’n hoog mogelijke hypotheek moet afsluiten, en dan ieder dubbeltje moet omdraaien, echter helemaal niet verstandig.
  Kijk naar de wensen van de klant, en daar hoor je als makelaar/hypotheekadviseur op in te spelen, want ook klanten hebben een netwerk, en dat kan je uiteindelijk geld gaan kosten. Dus laat er een wet komen, dat de klant CENTRAAL staat en niet de hebzuchtige makelaar/hypotheekadviseur.

  Reactie door n.j.knegtering — dinsdag 27 september 2005 @ 22.14 uur

 38. 37. Nou, dat zijn tenminste hoopgevende geluiden…

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 28 september 2005 @ 9.01 uur

 39. Beste N.J. Knegtering
  courtage….k.k. in Duitsland is minder dan 4%. Dus die Duitsers kunnen niet alleen goed voetballen.
  Zo te horen ben je een oprecht mens. Ik wens je oprecht veel succes in die glibberige wereld.
  Mocht je het uiteindelijk financieel niet redden in deze scheve economie dan kun je over 10 jaar je ervaringen op schrift stellen en een vermogen verdienen aan je bestseller.

  Reactie door Jan J — woensdag 22 februari 2006 @ 10.29 uur