We gaan het tij keren!

zaterdag 24 september 2005 :: 21.31 uur

Keer het Tij

De actie Keer het Tij heeft vandaag duizenden mensen naar Den Haag getrokken. Voordat de omsingeling van het Binnenhof begon heb ik de mensen toegesproken. De tekst kun je hieronder lezen, maar veel leuker is het natuurlijk om het terug te kijken.

Keer het Tij

Daarna ben ik zelf met de microfoon rond gegaan. Ik vroeg de mensen wat hun grootste bezwaren tegen dit kabinet waren. Toevallig kwam ik Ahmed Aboutaleb (wethouder Amsterdam) en Tiny Kox (SP-Eerste Kamerlid) nog tegen. Maar wat ze ook zeggen, ze kunnen niet op tegen de kinderlijke waarheid. Kijk zelf maar.

Keer het Tij

Toespraak Keer het Tij

Beste mensen,

Het is geweldig dat jullie hier allemaal zijn. Het is ook wel erg hard nodig! De situatie van het land is ernstig, heel ernstig: veel mensen zijn erg bezorgd. Nóg anderhalf jaar verder met dit kabinet: wat voor samenleving houden we over? Dit kabinet is zelf het doemscenario, dat het zegt te willen voorkomen.

Wij geloven in dit land, maar niet in deze regering. Wij houden van dit land, maar niet van dit kabinet. Wij willen offers brengen voor dit land, maar niet voor deze bewindslieden. Wij willen het land opbouwen, en niet afbreken. Wij willen trots kunnen zijn op hoe we met elkaar omgaan in dit land, maar het kabinet bewerkstelligt precies het tegendeel.

Mensen willen solidariteit, eerlijkheid en gemeenschapszin, maar Balkenende luistert niet, hij lijdt aan overmoed en veroorzaakt veel onbehagen. Mensen willen politiek en moreel leiderschap dat ze ergens brengt waar het beter is dan hier en nu. Dit kabinet wijst niet de weg, het laat de mensen aan hun lot over.

Beste mensen, als de overheid geen waarde meer hecht aan solidariteit dan sijpelt dat door in de samenleving. Het gevolg kunt je overal horen, zien en voelen. De spanningen lopen op, steeds meer mensen kiezen voor zichzelf, en hebben geen boodschap meer aan de gemeenschap en het algemeen belang. Niet van harte, maar uit lijfsbehoud.

Want, mensen willen zich dolgraag inzetten voor een betere wereld. Mensen zijn van nature optimistisch en tot veel bereid. Maar dan moeten ze wel kunnen rekenen op een overheid die hen steunt. Nu worden de mensen vooral tegengewerkt, gedemoraliseerd en gefrustreerd.

Werken aan een alternatief is nu harder nodig dan ooit. Daarom is samenwerking van alle progressieve en sociale krachten een opdracht. Ik wil me daar graag voor inzetten.

De komende tijd ga ik me zeker óók inzetten in de strijd tegen het nieuwe zorgstelsel. Nierman wil het ziektekostenstelsel van Hoogervorst dat ons land nu door de strot wordt gedrukt: de huisartsen niet, de patiënten niet, de specialisten niet en de verpleegkundigen niet.

Want de no claim laat ziek betalen voor gezond. De premie van 1100 Euro is voor iedereen, rijk en arm, hetzelfde. Nu al staat vast dat er veel onverzekerde armen zullen komen. De marktwerking zal ons alleen maar slechtere kwaliteit en motivatieverlies bij artsen en verpleegkundigen brengen. Het zal de bureaucratie enorm laten toenemen. En – het allerergste – de macht van de commerciële zorgverzekeraars wordt veel te groot.

Waarom zorgt de overheid niet voor één stelsel, eenvoudig en overzichtelijk, met de zorg voor iedereen die dat nodig heeft, gebaseerd op solidariteit, dus met een premie naar draagkracht? Ik roep jullie op om samen met mij en anderen aan de Noodrem te trekken en de acties te steunen.

Beste mensen, ze zeggen altijd: ‘Een volk krijgt de regering die het verdient.’ Ik weet zeker, heel zeker: dit volk verdient beter!

We gaan het tij keren. Samen en vastberaden. Daarom geef ik je tot slot deze dichtregels mee.
Ze zijn van de hand van onze dit jaar overleden strijdmakker Karel Glastra van Loon.

Ik geef ze je mee als bemoediging:

Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

85 Comments

85 reacties

 1. Jan, het spijt me, maar volgens mij waren er iets te weinig mensen om het tij te keren. Blijkbaar waren de zaterdagse boodschappen voor menigeen van groter belang.

  Reactie door Don — zaterdag 24 september 2005 @ 21.34 uur

 2. Beste lieve Jan,
  Nederland is aan het veranderen!!!
  Wij, eerlijk denkende socialisten, zijn niet meer welkom in het neo-liberale paradijs van Balkenende, Aatsen en de rest van deze pleuriskliek!!
  Hoe, in Godsnaam HOE kunnen wij hier nog verandering in aanbregen?
  Het merendeel van ons volk is al blij als ze het woord ‘eropvooruitgaan’ horen.
  Triest, maar waar!

  Reactie door Jeanne d'Arc — zaterdag 24 september 2005 @ 21.43 uur

 3. Wacht maar af Jeanne d`Arc, ze zullen het nog gigantisch op hun brood krijgen, dit kabinet list en bedrog!

  Reactie door e.krul — zaterdag 24 september 2005 @ 21.57 uur

 4. We geven het niet op, ze krijgen de kous op de kop!

  Reactie door e.krul — zaterdag 24 september 2005 @ 21.58 uur

 5. Jan,

  zelfs de mensen snappen het nu, praten heeft geen zin meer. Vandaar de lage opkomst. De regering negeert ons gewoon tot 2007, en wij en jij en niemand kan daar iets aan doen als de vakbonden geen kant willen kiezen en doorpolderen.

  Alleen harde actie kan deze regering op de knieen dwingen. En alleen de vakbond heeft de middelen daartoe (geld in kas om te staken).

  De mensen hebben alle hoop verloren. Ze zijn zowel door de regering als de vakbonden verraden.

  Murw geslagen… wacht iedereen nu op de verkiezingen in 2007. En dan krijgen we charlatan Wouter Bos, die zeker niet alle regelingen van balkie gaat terugdraaien. Wouter is net als de vakbonden… een halfzachte heelmeester die schurkt naar de macht en zodoende net als Wim Kok zijn achterban zal verraden.

  mijn advies: Ga eens met de FNV praten en probeer hun te bewegen tot het uitroepen van algehele stakingen totdat de koopkracht wordt hersteld en de regelingen worden teruggedraait. Echter de FNV zal op hun oorlogskas willen blijven zitten, want volgens hun is dat hun macht (hun “precious” – net als gollum). En juist die paradox maakt de FNV een farce want de werkgevers kennen de angst en de beperkingen van de vakbonden.

  Zoals eerder gezegd Jan, je ergste vijanden zijn je linkse vrienden.

  Reactie door Toine — zaterdag 24 september 2005 @ 22.08 uur

 6. Jan ik deel je optimisme helemaal niet en ik wil even stellen dat ik het schandalig vind dat er zo weinig SP-kader aanwezig was. Wie er wel waren: 4 kamerleden van de 11 en de partijsecretaris. Oost- en Noord Nederlandse afdelingen? Niemand gezien. Afdeling Utrecht: van de 1500 leden (!), slechts 2! Regiobestuurders? 1! Nee, met dat activisme van ons komt het helemaal goed…

  Reactie door Jan Voorbij — zaterdag 24 september 2005 @ 22.09 uur

 7. “Organisator Keer het Tij schatte het aantal deelnemers op 5000. De politie hield het op 3500 actievoerders.” Laten we er nu eens vanuit gaan dat de politie gelijk heeft, dus 3500 man en aangezien Jan de mening van de kinderen hoog heeft zitten kunnen we er gevoegelijk vanuit gaan dat 0.0002% van de Nederlandse bevolking HET TIJ WIL KEREN!! Dus 99.9998% van de bevolking interesseert het niet of vind het wel best zo.. zie ik dat goed?

  Reactie door Omaha — zaterdag 24 september 2005 @ 22.18 uur

 8. Rene Danen (coordinator Keer het Tij) zei: “Dit kabinet is schadelijk voor de armste en de zwakste in dit land. Wij vertegenwoordigen vandaag de 85% van de bevolking die daarom geen vertrouwen meer heeft in het kabinet.” Zo, dat is even kort door de bocht met een opkomst van 3500 man, 85% van de bevolking vertegenwoordigen. Verder lezen we op dezelfde site “dat (kabinet) volgens onderzoek nog maar door 19% van de bevolking wordt gesteund!” Dus we smokkelen er ook gewoon nog wat procentjes bij!

  Nou kom maar op met de commentaren SP bloggertjes.

  Reactie door Omaha — zaterdag 24 september 2005 @ 22.25 uur

 9. Mensen hebben zo hun redenen om niet naar Den Haag te gaan, misschien vertrouwen ze geen enkel politieke partij nog.

  De laatste politieke beschouwingen gaven een kijkje in de keuken van hoe het er aan toe gaat in Den Haag, net zo respecktloos wordt het volk tegenmoet getreden.

  Misschien wacht iedereen af tot de ton in duigen ligt, dit kabinet luistert naar niemand en neemt de hel opositie en hun tegenbegroting niet eens serieus.

  Van samenwerken om uit de problemen te geraken hebben ze ook nog nooit gehoort, laat staan consessies doen, nee, ze willen de gehele macht en kost wat kost vol houden dat ze eerlijk rechtschapen en de waarheid hebben.

  Hebben ze van Bush en de gang van zaken in America afgekeken, of liever gezegd, zo afgesproken met elkaar.

  Het kabinet der rijken, is niet voor minima, eigenlijk zijn ze liever zo snel mogelijk van ze af, kost heel veel geld minder aan zorgkosten en medicijnen, nu al worden er zelfs medicijnen verstrekt aan de paupers, die goedkoop zijn en niet afdoende werkzaam zijn, dan is het probleem ook sneller opgelost en kunnen zij die geld hebben de duurder soort krijgen.

  Wie geld heeft krijgt alles, wie arm is de zak, de tering of de klere!

  Reactie door e.krul — zaterdag 24 september 2005 @ 22.45 uur

 10. Lieve Jan, laat dat Afghaanse gezin maar naar mij komen. Geld om te eten heb ik dan wel niet, maar dan hebben zij in iedergeval een dak boven hun hoofd EN tegenover mij staat een basisschool. Misschien kan ik als afgedankte leraarkracht leerkracht hun met de Nederlandse taal op weg helpen.
  Jammer, dat ik niet er bij kon zijn wegens mijn W.A.O.-tje. Maar de deur voor hen staat wel open!!!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — zaterdag 24 september 2005 @ 22.46 uur

 11. Beste mensen op dit forum:
  Zieke, bange, onzekere wao’ers die de herkeuring nog moeten ondergaan zijn vreselijk bang!!!
  Stel dat er een UWV medwerker de hele boel staat te filmen en bij het terugzien van de tapes zo de mensen kan aanwijzen die, omdat ze demonstreren, best nog restcpacitieten hebben!
  Helaas, maar in deze wereld leven wij thans!
  We praten hier tenslotte over mensen die een verzekerings uitkering krijgen!
  Lang leve het liberalisme, maar niet heus!!!
  KUT wereld aan het worden!!!

  Reactie door Jeanne d'Arc — zaterdag 24 september 2005 @ 22.47 uur

 12. @ Omaha, Dat zie je niet goed, mensen weten dat dit kabinet zich niets van demonstraties aantrekt. Het is dus verspilde moeite en tijd en daarom had ik vandaag dus ook wel wat beters te doen.

  Reactie door PrimeEvil — zaterdag 24 september 2005 @ 22.50 uur

 13. @Omaha
  Als de artsen of een andere groepering staakt of een andere actie op touw zet, twijfel je dan ook aan hun noodkreet? Ga je als er een paar artsen demonstreren ook gooien met procenten en laat je je dan ook laatdunkend daarover uit? Stel jezelf die vraag en kom dan met mij tot de conclusie dat je geen sympathie voelt voor links Nederland. Dat mag! Zeg dat dan ook gewoon.

  Reactie door Tamiem — zaterdag 24 september 2005 @ 22.51 uur

 14. Ik baal van het immage van de SP trouwens. Elke rechtse medeblogger heeft het altijd over (of denkt aan) mensen met een uitkering en wao’ers die SP-lid zijn.
  Alsof dat de enige SP leden zijn. Hoe komt dat toch?

  Reactie door Tamiem — zaterdag 24 september 2005 @ 22.56 uur

 15. @Jan Voorbij
  Drenthe is de enige provincie die geen provinciale SP vertegenwoordiger heeft. De SP is op sterven na dood in Drenthe. Van Groningen en Friesland weet ik niet hoe ze ervoor staan.

  Reactie door Tamiem — zaterdag 24 september 2005 @ 23.01 uur

 16. dat er wijnig mensen waren,denk ik.even uitgaande van reacties in mijn omgeving!
  ik kan het geld niet missen om te reisen 8 keer.
  mijn auto staat al zo lang stil dat de accu leeg is,invaliede man,1 keer.
  ik kan niet reizen,ziekte 2 keer.
  het kan me geen donder meer schelen 5 keer.
  als ik daar heen moet,, dan ga ik er heen en beland in het gevang,kut kabinet.1 keer.
  en 6 keer negatief waarschijnlijk christen.en of vvd.
  ik persoonlijk wil niets te maken hebben met cda/vvders en mensen met twee keer modaal die het niets kunnen schelen, die mensen zwijg ik dood.die zijn mij te min,dat zijn geen mensen,dat is de laagste vorm van leven.

  Reactie door ad — zaterdag 24 september 2005 @ 23.07 uur

 17. @14
  Bij die (zgn) rechtse webloggers gaat het vaak om het shockeren, dus elke nuance wordt zoveel mogelijk vermeden.Koren op de molen van die figuren zijn de SP-leden, stemmers, sympathisanten die eveneens niet gezegend zijn met gevoel voor nuancering. Ook op dit weblog tref je een aantal van hen, het opkomen voor mensen die minder bedeeld zijn moet kennelijk gepaard gaan met het niet gunnen van het licht in de ogen van mensen die het (iets of veel) beter hebben.

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 24 september 2005 @ 23.10 uur

 18. Ach en als dat zo zou zijn verliezen we dan iets ??

  Als alternatief zou ik dus zeggen stem op Wilders !!!!

  Reactie door asociaal — zaterdag 24 september 2005 @ 23.11 uur

 19. @Tamiem 14
  Omdat de SP momenteel de enige partij is die consequent opkomt voor de belangen van de laagst betaalden in de huidige samenleving en daar vallen dus veel mensen met een inkomen

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 24 september 2005 @ 23.18 uur

 20. @Twijfelaar
  Helemaal met je eens. Ik erger me geel en groen als er gegooid wordt met kreten als: de rijken, de twee keer modalen, de armen, de Jan met de Petten en de gewone burger. We worden allemaal geboren en gaan uiteindelijk dood. Alleen de mensen met veel pijn halen uit naar een ander. Dat verklaart voor een deel waarom er soms vel wordt uitgehaald door mensen op dit weblog. De rechts denkenden die hier komen reageren ook vanuit een bepaalde pijn. Die pijn zit hem eerder in angst voor het verliezen van geld als de SP aan de macht komt. Ik vind het jammer dat we nog zoveel pijn en angst hebben en elkaar niet weten te versterken in het geloof dat we allemaal in de kern hetzelfde zijn.

  Reactie door Tamiem — zaterdag 24 september 2005 @ 23.19 uur

 21. @Beste Kerel
  Ja ik weet het. En het klopt natuurlijk wat je zegt. Veel Nederlanders moeten het met een veel minder inkomen doen. Helaas gaat het bij het stemmen om waar je je mee wilt identificeren. Is dat een partij die wordt neergezet als de partij voor de uitkeringsgerechtigden of is dat een partij voor de sociaal voelenden in onze samenleving. Ik baal van het stigma dat het woord sociaal heeft. Waarom is dat voor sommige mensen een vies woord?

  Reactie door Tamiem — zaterdag 24 september 2005 @ 23.26 uur

 22. Ik was vanmiddag in Den Haag en heb er een goed gevoel aan overgehouden,ook al was de opkomst niet zo groot als gehoopt.Wij waren met eensgezinde mensen bij elkaar en hebben onze ontevredenheid over deze regering kunnen uiten.Dat werkt inspirerend!De omsingeling was indrukwekkend:hand in hand en een oorverdovend lawaai!
  Ik vindt het grote onzin om te zeggen dat deze regering zich niks aantrekt van demonstratie’s en dat je daarom net zo goed niet kunt demonstreren.Als iedereen er zo over denkt kunnen ze lekker hun gang gaan en is het hek helemaal van de dam!!
  Kom op,toon je strijdlust !!!
  Als ze mij naar de slachtbank willen leiden,dan toch zéker onder protest !!!!!!!
  Ik heb er de reis vanuit Limburg,samen met mijn kleinzoon,graag voor over gehad.

  Reactie door Diny — zaterdag 24 september 2005 @ 23.30 uur

 23. Dat de opkomst tegenviel(Madelief wist dus al dat ook ik niet kon) heeft niets te maken met het feit of er veel of weinig mensen tegen dit Kabinetsbeleid zijn en Jan het is natuurlijk niet toevallig dat jij Aboutaleb en Tiny Cox tegenkwam…Ik vind de opkomstcijfers weliswaar ook tegenvallen, misschien is heel Nederland plat gooien,zoals door anderen gesuggereerd een betere manier om de minkukels van dit Kabinet eens en voor altijd duidelijk te maken dat de bevolking het meer dan spuugzat is.

  Reactie door JE. Mulder — zondag 25 september 2005 @ 0.15 uur

 24. @9 dus als het hele malieveld vol staat, laten we zeggen 100.000 man dan is dat een duidelijk signaal en als er 3500 man komen dat is dat ook een duidelijk signaal omdat niemand zich meer iets van dit kabinet aantrekt..zo lust ik er ook nog wel een paar. Wedden dat over 10 jaar men zal zeggen dat in 2003/4 er een hervorming van het sociale stelsel in gang is gezet die in veel andere Europese landen tot voorbeeld zal dienen? Wedden?

  @12 sjonge wat een onzin, het kabinet trekt zich niks aan van demonstraties dus ik had wel wat beters te doen? Ik denk als er 250.000 man hadden gestaan het wel degelijk iets had uitgemaakt maar misschien betekend het wel iets anders dat het er maar 3500 waren.

  @14 omdat ik denk dat het beeld dat je schetst voor de reaguurders op dit weblog aardig klopt. Buiten dit log valt het wel mee denk ik

  Reactie door Omaha — zondag 25 september 2005 @ 0.55 uur

 25. Het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in ons kabinet is tot een dieptepunt gedaald. Na Prinsjesdag hebben de regeringspartijen in de peilingen nog meer zetels verloren en komen nu uit op een beschamende minderheid. De overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft geen enkel vertrouwen meer in de huidige regering. De koopkracht van mensen met een modaal en minimum inkomen gaat er volgend jaar op achteruit. De zwakste beurzen gaan de zwaarste lasten dragen. Een kwestie van politieke keuze, nietwaar?

  Niet klagen, maar dragen. En vooral niet rechtstreeks vragen.

  @ Jan
  Goed dat je die microfoon niet alleen gebruikt om toespraken te houden, maar ook om midden tussen de mensen te staan. Daar heeft Balkenende geen tijd voor. Kwestie van prioriteiten, nietwaar?

  Reactie door Henk Tukkers — zondag 25 september 2005 @ 1.35 uur

 26. Bedankt voor het kijkje in de keuken ondanks dat ikzelf niet aanwezig was. Ga me niet verontschldigen of redenen opgeven maar je mag me wel meetellen. En dan die zonnebril……..wauw….serieus.
  Ik ga nu lekker naar bed om morgen de zaak over te nemen van iemand die geschept is door een vrachtauto. Ook overleggen hoe deze ondernemer zijn centen krijgt van de “taaie rakkers” van de verzekering nu hij ineens plotsklapt van ondernemer is tot iemand die niets meer kan. Tja zo zie je maar, SP weblog bezoekers zijn ook spinnen in het web die overal inspringen waar nodig is. Blijf gaan Jan, je bent hard nodig.

  Reactie door Ninka — zondag 25 september 2005 @ 2.19 uur

 27. http://journalist.web-log.nl/log/3650058

  (verslagje in beeld en geluid) ;)

  Reactie door Johnito — zondag 25 september 2005 @ 6.12 uur

 28. #2
  Natuurlijk kunnen wij het ty keren.
  kijk maar terug in de geschiedenis.
  Rot tijd daarna komt altijd een goede tijd.
  En om met Peter R de Vries te spreken(gisteren bij promotie van zijn jubileemuitzending)………(ik citeer)
  INSPANNING=RESULTAAT.
  Kan wat langer duren dan wij willen maar WIJ komen er wel.
  Als maar meer en veel meer mensen ons steunen in onze strijd!

  Reactie door anita — zondag 25 september 2005 @ 7.50 uur

 29. @27 JOHNITO !!!Wat een prachtige FOTO’S

  om de thuisblijvers een kijkje te

  gunnen op de aktie in DEN HAAG, waar

  de heer Marijniisen het woord voor de

  SP voerde.

  “Keer het tij” heeft er nu één in beeld

  en in veel te kleine lettertjes het

  banknr van de lokatie Amsterdam.

  REUZE BEDANKT, dat je velen, die écht

  niét konden komen, hier mee verrastte.

  Fijne zondag verder, via jouw web laat

  ik me zeker op de hoogte houden. Dank.

  Reactie door Madelief — zondag 25 september 2005 @ 9.17 uur

 30. Aanvulling volledigheidshalve op 29.
  Ik bedoelde de rits foto’s die je op jouw
  eigen log dus laat zien.
  Ook jij dus met die link naar Keer het tij!
  Bedankt nogmaals, ‘n goeie dag gewenst !

  Reactie door Madelief — zondag 25 september 2005 @ 9.55 uur

 31. Als SP en door Remkes uitgeklede politieagent, had ik gewoon het geld niet om naar Den Haag af te reizen.
  Volgens Remkes verdienen wij nog steeds te veel en dat vertaalt zich in een CAO bod, waar de honden geen brood van lusten.
  Eerdere reacties over het oproepen tot een staking van de vakbonden, daar heb ik mijn twijfels over. Kijk maar naar het afgesloten najaarsakkoord. Dat heeft voor deze sector geleid tot een verslechtering en de onderhandelaars zijn intussentijd iets anders gaan doen. Iets ambieeren in de politiek en voorzitter van de HBO raad.
  Nee, dan komt het met deze vakbonden echt wel goed in Nederland.
  Ik begrijp nu ook wel hoe het komt dat de stakingskassen zo goed gevuld zijn.

  Maar nogmaals. Ik had er gisteren graag bij willen zijn.

  Reactie door Marcel — zondag 25 september 2005 @ 10.18 uur

 32. Ik klink momenteel negatief verwacht ik.
  Maar ik heb totaal geen vertrouwen meer in de politiek. In niemand meer onderhand.
  Ik zat thuis vanwege mijn gezondheids-probleem omdat ik drie maanden terug aan mijn hart ge-opereerd ben.
  En nergens op de televisie heb ik gisteren iets gezien van de demonstratie. Was het niet belangrijk genoeg voor de media?

  Mijn vertrouwen in de politiek raak ik kwijt. Omdat het niemand lukt om het kabinet echt duidelijk te maken wat er leeft in ons land.
  Ik ben lid van de SP, maar ik heb zoveel twijfels. Want tot nu toe lukt het niemand om aan het kabinet Balkenende II duidelijk te maken wat wij als burgers willen.

  Dat de hele economie er niet op vooruit gaat. Maar alleen maar achteruit.
  Dat de nieuwe wet op de gezondheidszorg waardoor de ziektekostenverzekeraars zoveel macht krijgen niet goed voor ons is.

  Het leven word alleen maar duurder en ingewikkelder.

  Ik heb het gevoel dat we met onze rug tegen de muur gezet zijn door dit kabinet.

  Sinds de komst van de Euro is het leven veel zwaarder.

  Ik betreur het dat alles in het leven draait om geld, geld en nog eens geld.

  Dit kabinet hoeft bij mij er niet mee te komen dat ze weten wat de Normen en Waarden van het leven zijn want dat beseffen ze zelf niet eens.

  Reactie door Paula Buisman — zondag 25 september 2005 @ 10.26 uur

 33. Het up-date houden van alle items op dit
  log is vast nog een hele kunst, waar ik geen verstand van heb.
  Zonder tegenbericht lijkt het dus nu zo te
  zijn, en dan hoop ik het goed begrepen te
  hebben, dat de heer MARIJNISSEN OPNIEUW de
  discussie aangaat, maar dan met het publiek
  van de 50+beurs, op loopafstand van het
  NS station in Utrecht, in de Jaarbeurshal.
  Wie er toch nog even heen wil en kan zou
  er 15 euro voor over moeten hebben om eea
  dan nu van dichtbij mee te bediscussiëren.
  Wie oh wie? Al vast goeie gesprekken ge-
  wenst en zinnige vragenstellers !Sterkte !

  Reactie door Madelief — zondag 25 september 2005 @ 10.33 uur

 34. 50+ beurs, klinkt interessant, jammer dat de helft geen geld heeft om de beurs te bezoeken!

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 10.36 uur

 35. al dat gelul over opkomst cijfertjes. de mensen die naar den haag gekomen zijn .hebben hun eigen verandwoordelijkheid genomen .en dat is positief .alle aanwezige organisaties zijn het eens dat dit kabinet dit land naar de klote helpt .en dat we het tij moeten keren .ik weet ook zeker dat dit gaat liukken .dat dit kabinet bang is van de burgers is mij sinds gisteren wel duidelijk geworden .de politie mocht in eerste instantie een oude?s.p brandweer auto niet op het plein laten .ze (het kabinet)waren als de dood !voor een paar vlaggemastjes .na overleg met een welwillende politie commandant mochten we toch het plein op .vergeet niet dat het voor een gewone politie agent verrekkte moeilijk is omdat deze tussen de wetgever en de inwoners van dit land.staan .verder waren er veel kaderleden van de s.p aanwezing .en ik neem aan dat dit met de andere kamerleden afgestemd is .daar deze ook wel eens een vrije(zaterdag )mogen hebben .de .sp was PROMINENT AAN WEZIG .
  OMAHA (8)

  1 .KONINGIN VERTEGENWOORDIGD 16.000.000 INWONERS .
  1.MINISTER PRESIDENT ZEGT BIJ BOES 16.000.000 INWONERS TE VERTEGENWOORDIGEN ????
  WAAROM KUNNEN 5500 MENSEN DAN NIET 85% VAN DE BEVOLKING VERTEGENWOORDIGEN .

  IN JOUW WOORDEN KOM MAAR OP MET JE REACTIE !

  Reactie door texas henkie — zondag 25 september 2005 @ 10.45 uur

 36. Je hebt gelijk Paula, allen jammer dat wij opgescheept zitten met dat clubje met hun afgestompt geweten, gevoelsleven en vernauwd blikveld.

  Te veel eurotekens dwarrel hen voor de ogen, wat tot vervlakking heeft geleid.

  Er wordt ook geen appel meer gedaan op hun christelijk democratische uitgangspunten, daar die totaal van kleur en inhoud zijn vervaagd.

  Hun God is reeds dood of ligt op sterven, of zwijgen zij dood ten bate van het geld.

  Even geen God nu, geen geweten, geen gevoel, geen naastenliefde, geen inleving.

  Vreemd dat je je God zo gemakkelijk ter zijde kan schuiven, ten bate van de koehandel.

  Zou er dan tenminste niet een CDA`er zijn die denkt en zegt, God heb medelijden met het arme deel van dit volk en laat het rijkere deel het licht zien?

  Ik ben bang dat het een besmettelijke ziekte is om het eigen functioneren niet te zien, een soort goudkoorts dat de mens totaal vervreemd van zichzelf.

  Hun God is verworden tot woekeren, handeldrijven, uitbuiten, kopen kopen en nog meer kopen, vermaak, macht, eigenbelang en egoisme.

  Kortom verloedering.

  Is er nog hoop…hoop verloren al verloren!

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 10.54 uur

 37. Wat als tegenkracht van dit dolgedraaide kabinet…niets kopen en niets verbrassen zelfs geen kopje koffie bij een cafe.

  Koop het hoogstnodige om te overleven (voesel bedoel ik)(trouwens meer hadden we al niet om te besteden) en leg de aanbeden handel plat.

  Het volk heeft echt wel macht.

  We gaan in staking, desnoods in hongerstaking!

  Dat is onze macht.

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 10.59 uur

 38. Al die cijfers over opkomst. Het is zoals JPB zegt. Het is maar wat je er in stopt.

  16 ministers tegen 4000 demonstranten.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — zondag 25 september 2005 @ 11.04 uur

 39. Tref ze op de meest gevoelige plek, frustreer de koopkracht!

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 11.07 uur

 40. 38 Dirk

  Lamgeslagen volk moet je hoop geven!

  Laat hen hun kracht en hun mogelijkheden zien.

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 11.09 uur

 41. @ Omaha (24)

  Onzin? 2 oktober vorig jaar waren meer dan 250.000 mensen in de been om te demonstreren tegen dit kabinet. Mensen bleven op treinstations achter omdat de treinen vol zaten.

  Het kabinet beweerde toen dat de demonstrateurs niemand vertegenwoordigen. Dat zegt genoeg denk ik.

  Reactie door PrimeEvil — zondag 25 september 2005 @ 11.16 uur

 42. @ Krul (39)
  Dat doen ze zelf wel..

  Reactie door PrimeEvil — zondag 25 september 2005 @ 11.20 uur

 43. @krul

  De spontane maar bescheiden consumentenstaking zoals die nu door de bevolking wordt gevoerd lijkt mij een geweldige mogelijkheid om te laten zien welke kracht de bevolking bezit om veranderingen af te kunnen dwingen.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — zondag 25 september 2005 @ 11.25 uur

 44. Boycot de consumptiemaatschappij…

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — zondag 25 september 2005 @ 11.29 uur

 45. Hallo Jan,
  Dit was een pracht kans om een grote vuist te maken.
  Helaas, de meerderheid van de bevolking heeft deze kans niet benut.
  Ook van onze eigen 45000 SP-leden waren er veel te weinig aanwezig. (Nog geen 150 uit Amsterdam).
  Er wordt veel gemopperd en geklaagt, maar wanneer er het er op aan komt, zijn er te veel mensen die ieder zo hun eigen redenen hebben om niet aan zo’n demo mee te doen.
  Deze mensen beseffen niet dat ze hiermede JP en zijn kabinet ondersteunen.
  Aan alle afwezigen: Bedankt voor jullie wegblijven!!!!
  Jan haalde het gezegde aan, dat elk land de regering krijgt die ze verdient!
  Dat hebben jullie hiermede dus weer mooi bevestigd.
  Ook zei hij:”Maar Nederland verdient beter”.
  Ik voeg daar aan toe: Dat kan alleen als je er iets voor doet!
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — zondag 25 september 2005 @ 11.36 uur

 46. Veroordeel de thuisblijvers niet te hard Amita er kunnen tal van redenen voor zijn.

  Wat ik hier in mijn buurt hoorde was b.v. op zaterdag zit er niemand in Den Haag, ik ga dus niet.

  andere mensen wilden graag maar moesten op het laatste moment afhalen omdat het lichamelijk of geestelijk even niet haalbaar was.

  Er waren mensen met geldproblemen.

  Ziekten en verdriet, de vele redenen kent men niet.

  O ja bijna vergeten; er zijn zelfs mensen die bang zijn voor aanslagen in grote menigten, ook dit gevoel van onveiligheid is aangewkkerd door dit kabinet!

  Komt ze natuurlijk ook heel goed uit.

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 11.43 uur

 47. @ Amita (45)
  Geen dank. Het tij keren lukt je niet op deze manier.

  Reactie door PrimeEvil — zondag 25 september 2005 @ 12.09 uur

 48. ik denk niet dat die 3500 mensen een signaal waren dat er niet iets ongelofelijk aan het broeien is. Ik denk dat dit een signaal is, dat dit misschien wel gewoon niet de juiste manier is om mensen te organiseren. Demonstreren, ik vind het altijd weer een kippenvel moment om daar met velen te staan en te laten zien dat er iets moet veranderen. Maar langs de andere kant vraag ik me af, of dit soort acties zoals gisteren wel zin hebben… En ik denk dat veel mensen met mij dat gevoel hebben en daarom niet komen, ook al zouden ze GRAAG iets veranderen. Het leeft echt in Nederland, alle reacties van Omaha en anderen ten spijt. Maar ook ik ben soms negatief over de mogelijkheden die we hebben om het tij te keren. Toen ik gister stond te demonstreren, zag ik de rijkelui uit Den Haag weer met een minachtende glimlach langslopen om terug te keren naar hun huizen en dure winkels. Ze trekken zich er echt niet zoveel van aan…. zolang ze zelf maar de macht houden die ze hebben, en die geven ze niet zo makkelijk af geloof me. Symbolisch met de rug naar het kabinet staan helpt weinig daartegen.

  Reactie door Ilse — zondag 25 september 2005 @ 12.20 uur

 49. 48 Ilse

  je hebt helemaal gelijk

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 12.34 uur

 50. (36) Dank je wel voor je woorden E. Krul.
  Ik ben blij dat je me begrijpt en dat je vind dat ik gelijk heb. Het is alleen zo jammer dat ik er zo tegen aan kijk. Maar het is helaas wel de waarheid.
  Ook jouw woorden in je reactie raakten mij diep E. Krul. Dank je hiervoor.

  Ik ga nu rusten vanmiddag omdat mijn lichaam moe is. Moe van het vechten om een goede gezondheid terug te krijgen.
  Moe van alles om mij heen.
  Maar het leven gaat door en daarom moet ik energie op doen en dat krijg je terug door op tijd je rust te nemen.
  Gisteravond lag ik al om half 7 in bed zo moe was ik. En nu overmand door de slaap zit ik alweer achter de computer dit te typen. Ik denk dat ik even een terug slag heb na de grote hartoperatie die ik gehad heb op 22 juni 2005 j.l. .
  En dan de hart-medicatie aanpassing waar ik nu mee bezig ben dat wreet energie uit je lichaam. En dat terwijl ik een vechter ben en niet toe wil geven aan die vermoeidheid.
  Ik had er graag bij gestaan gisteren in Den Haag. Maar vanwege mijn gezondheid kon ik dus helaas niet komen.

  Reactie door Paula Buisman — zondag 25 september 2005 @ 12.34 uur

 51. (48) Ook ik vind dat je helemaal gelijk hebt Ilse.

  Reactie door Paula Buisman — zondag 25 september 2005 @ 12.38 uur

 52. Reken maar dat het wel goed broeit hier in Nederland, ik hoor het overal om me heen. Maar het is ook typisch Nederlands om maar de schouders op te halen. Maar ik denk, als de vlam in de pan slaat bij Nederlanders, dat er dan ook een massaale opstand komt die z’n weerga niet kent. De meerderheid in dit land wil dat geboefte in Den Haag wel letterlijk met die luie reet van die stoelen aftrappen. Wat ontbreekt is de vonk die tot nu toe niet overslaat.

  Reactie door Jan W. — zondag 25 september 2005 @ 12.51 uur

 53. Dat gezeur over een lage opkomst… Organiseer maar eens een demonstratie vóór het kabinet, eens kijken of je dan duizenden mensen op de been krijgt!

  Reactie door Barry — zondag 25 september 2005 @ 13.16 uur

 54. ilse(48)heeft helemaal geen gelijk .dit volk laat zich knechten door dit kabinet en zijn eigenwaarde afnemen .de meeste mensen hebben geen zelfrespect meer .voelen zich slechts slachtoffer van het kapitaal .en berusten daarin .niet nadenkend dat ze hun eigen kinderen daarmee ontzettend te kort doen .iedere actie heeft zijn nut .voor degene die het nog niet snappen .als dergelijke acties en een partij als de s.p niets!!!!!!! uithaalde .WAREN WE NU ALLEMAAL DAGLONERS !!!!!!!!!!! actie helpt .en iedereen kan actie voeren .geen excusses van ik heb geen geld en die onzin .het is een kwestie van keuzes . accepteren we het heden .en laten we ons mooie land naar de klote helpen .of vechten we voor een goede toekomst voor onze kinderen .zowel in nederland als daarbuiten .voor mij geld het laatste .was dan ook blijverrast met de grote opkomst van nederlanders van allochtone afkomst .die zien blijkbaar wel het belang van actie voeren in .

  Reactie door texas henkie — zondag 25 september 2005 @ 13.20 uur

 55. waarom er zo weinig mensen gekomen zijn weet ik niet.
  Dit zullen ze zeker gebruiken om hun kromme ombuigigen recht te lullen. BE gaat niet in op de dagkoers van de peilingen. Eens kijken of het het kan weerstaan om deze dagkoers ook te negeren.
  Maar wij hebben nog een grotere troef achter de hand en dat is een kotsende minister, die in een gebaar het hele beleid karakteriseert.
  Ik deed dit soort gebaren ook, toen ik nog op de lagere school zat en ik strafwerk kreeg.
  Nu ben ik inmiddels volwassen geworden.
  Ik hoopdat Hogenvorst dot ook nog een keer wordt.

  Dat Omaha (McCarthy ?), nu ineens gaat zeggen dat Nederland blij is met BE is lachwekkend. Ga maar eens naar buiten zou ik zeggen.

  Reactie door alexander — zondag 25 september 2005 @ 13.28 uur

 56. Lees nog eens wat je nu zelf zegt Texas Henkie.

  Ilse heeft dus wel gelijk, jij herhaalt wat zij opmerkt, alleen vraagt zij zich af of demonstratie in deze huidige situatie zin heeft.

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 13.30 uur

 57. #21`
  Ach voor de ‘socialisten’ onder ons is rechts een vies woord, een soort pot verwijt de ketel geval.

  Reactie door asociaal — zondag 25 september 2005 @ 13.44 uur

 58. Op de eerste plaats is een goed actie nu:

  -Wordt lid van de SP.
  Ik heb vandaag de daad bij het woord gevoegd, omdat ik de ernst van de situatie in dit land steeds beter begin te zien.

  -koop zo weinig mogelijk

  - zet uw trots even opzij en vervoeg u tot de voedselbank, ook dat scheelt aankopen

  -tweedehands en leger des heilsgoederen, kosten niet tot heel weinig

  - we kunnen ook aan ruiling gaan doen, geen geld maar ruiling,jij doet wat voor mij en ik doe iets terug.

  We kunnen van alles bedenken.

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 13.47 uur

 59. Misschien kwam het wel door die spreker op het podium die begon met ‘Hallo welkom linkse vrienden’ dat ik begon te denken dat het voorlopig helemaal niks zal worden met links. Wij(links) gezellig met het gekreun en gehijg van een hip hop bandje elkaar laten weten hoe fout we deze regering wel vinden. Aangemoedigd door allerlei organisaties die fotokopieën uitdelen aan andere organisaties met fotokopieën. En we vinden het allemaal overtuigend wat daar instaat. Niemand kwaad geworden door de pamfletten of sprekers en niemand gekwetst. De linkse eenheid waar we onderling verstandige dingen uitruilen. Maar we blijven natuurlijk wel preken voor eigen parochie.
  Of misschien denk ik wel dat het voorlopig niets zal worden doordat de troetelminister van de bevolking Rita V. tot vervelends toe met een orkaan word vergeleken. De linkse parochianen vinden het prachtig. En de rechtse zien hun aanhang weer groeien.

  Nieuwsgierigheid dwong me om ook eens een paar straten verder te kijken. Daar had ik toch minstens een paar activisten verwacht die het niet zo actieve deel van de bevolking zouden aanmoedigen om ook eens rond de vijverhof te lopen of uitleg zouden geven over het nut van het protest. Maar blijkbaar had links de fotokopieën hard nodig om elkaar te motiveren. Maar misschien heb ik iets gemist.
  Vooral van de SP, die toch de traditie hebben zich op het door de politiek genegeerde volksdeel te richten, had ik meer verwacht. Maar helaas ook de beroemde SP activisten heb ik niet gezien. Blijkbaar was er onder het ledenbestand waarvan 10% de hele demonstratie had kunnen bevolken niemand te vinden. Misschien zaten ze op een cursus waar geleerd wordt voor wie linkse politiek gevoerd moet worden. Want op het Plein kon je dat niet leren.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — zondag 25 september 2005 @ 13.52 uur

 60. (52) Waarom zou iemand dat doen? De voorstanders hebben toch wat ze willen?

  Reactie door Warrior — zondag 25 september 2005 @ 14.05 uur

 61. @57 Ha Eleonora, 13.58, lees ik nu ook het
  door jou genomen besluit. Eerlijk gezegd
  dacht ik dat al velen hier niet alleen met
  de partij sympathiseerden, maar ook wel
  degelijk een SP lidmaatschap hadden of
  zelfs mogelijk een funktie in de dichtsbij-
  zijnde ‘afdeling’. Ik schreef jou net
  élders hier en vind het leuk dat ook jij
  nu dit besluit nam. Mijn verklaring was er
  de 21ste, maar kon die pas gisteren faxen
  naar het aangegeven nummer. De hoeveelsten
  zouden we zijn? Nog even dan over die
  Fukuyama vandaag in Buitenhof, waarvan ik
  begreep dat het groeiproces naar echt politiek bewustzijn traag, maar gestaag kan
  gaan. Zoals dus ook de SP een fusie van 2
  andere partijen een heel langzaam proces
  was, en sommigen blijk geven niets van de
  oorsprong ervan schijnen te kennen. Niet
  zonder reden was dus ook de groei van de SP
  aanvankelijk traag. Inmiddels heeft deze
  partij een eigen ideologie ontwikkeld, ge-
  paard gaande aan de faktor betrouwbaarheid.
  Zeker gezien het verleden moest de partij
  dit vertrouwen door de kiezer weten te
  winnen en ik stel vast dat het hen gelukt is. Echter er moet nu naarstig gezocht worden m.i. naar ongeveer gelijkdenkenden
  die ook inderdaad daar wat mee gaan doén.
  Bundelen van krachten hoeft geenszins de
  ondergang van DE partij in te houden:
  integendeel! Drie partijen, of 4?, die elkaar ‘schérp’weten te houden in het af-
  wegen van standpunten en idealen zou een
  heilzame werking op de politieke DADEN
  kunnen hebben en gezamenlijk bewerken,
  waar zij ieder voor staan: solidariteit !
  De protestantse kerken hebben hun weg door
  de woestijn van ‘kibbelen’ achter de rug
  en zijn met flinke blaren nu bij de start
  aangeland van Samen Op Weg.
  Velen hebben afgehaakt op het uitblijven
  van de WIL tot sámenwérking. De tol daarvoor is het leeglopen van de kerken,
  ook omdat het ‘instituut’ niet de flexibiliteit toonde die er dogmatisch van
  verwacht werd.
  De politiek kan daar lering uit trekken en
  zien dat de mens van nu nog bij ZIJN LEVEN
  resultaat van denken en doen wil ZIEN !
  Gefeliciteerd, eten we volgend jaar taart
  samen? Ik trakteer !
  Een Piet, een Eleonora, een madelief, dat
  zijn er al vast 3 nieuwe leden dit weekend
  en het Sinterklaasfeestje van de SP be-
  staat misschien al uit….X…nieuwe leden
  op 5 december a.s., een leuke opmaat om ook
  de gemeenteraadsverkiezingen al vast mee in
  te gaan. Fijne zondag voor jou en ook ik
  houd de ‘aandacht’erbij, groetjes Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 25 september 2005 @ 14.18 uur

 62. @30/31 Madelief: bedankt voor de complimenten, ik zou het zou weer doen.

  Ik moet trouwens eerlijk zeggen dat ik, als ik niet in Den Haag zou wonen, misschien ook niet naar de demonstratie was gegaan, simpelweg omdat mijn bankrekening en portemonnee zo goed als leeg waren, en de demo precies twee dagen voor mijn nieuwe salaris viel ;)

  Verder zou ik niet al te negatief doen over de vermeende lage opkomst. Er zijn tal van aktiemanieren om dit kabinet op de knieën te brengen. Op de SP-site zijn er enkele te vinden, die ook door middel van kaartenakties buiten internet worden georganiseerd (Aktie Noodrem, Rode Kaart). En als ik het goed begrepen heb zaterdag gaan er ook weer stakingen komen. Die niet bekritiseerd maar ondersteund moeten worden, mocht het bijvoorbeeld om gemeentelijke – of vervoersbedrijven gaan.

  Verder viel me inderdaad op dat de vakbonden schitterden door afwezigheid. Ik heb tenminste alleen de luitjes van De Maat Is Vol gespot. Jammer.

  Reactie door Johnito — zondag 25 september 2005 @ 14.42 uur

 63. En er wordt ik dacht op 24 maart volgend jaar, een grote demonstratie tegen de huurplannen van Dekker georganiseerd

  Reactie door Johnito — zondag 25 september 2005 @ 14.47 uur

 64. @63 Johnito, nogmaals bedankt.
  Even een herstelletje: ik was niet al
  te negatief over de opkomst, bedoelde
  alleen maar een paar mogelijkheden tot
  absentie aan te geven, waarvan geldge-
  gebrek bij velen, of een lift, zeker
  niet de laatste was. Goed, op naar 24
  maart, sparen dus voor de volgende trip
  als het dan maar niet te koud is voor
  die óuderenhap die graag wil komen.
  Fijne zondag, en nogmaals bedankt !

  Reactie door Madelief — zondag 25 september 2005 @ 15.26 uur

 65. @ 35 “1 .KONINGIN VERTEGENWOORDIGD 16.000.000 INWONERS .
  1.MINISTER PRESIDENT ZEGT BIJ BOES 16.000.000 INWONERS TE VERTEGENWOORDIGEN ????”

  Ha,ha,ha,ha. Je hebt helemaal gelijk.

  Verder:
  Al hadden er gisteren weer 200.000 mensen gestaan, dan nog had dit kabinet gezegd dat zij het beter weten dan de rest van de samenleving. Zíj hebben immers doorzettingsvermogen en durf en wíj zijn een stelletje zwakkelingen dat alleen aan de korte termijn denkt. Zíj denken aan onze achterkleinkinderen en wíj alleen aan onszelf.

  Wat ik dan wel vreemd vindt, is dat zíj nog niet eens in staat zijn 1 jaar vooruit te kijken (we horen al 3 jaar dat vólgend jaar de economie zal verbeteren). Ook zijn zíj niet in staat om ons nu (3 maanden voor invoering van een nieuw stelsel) te vertellen wat de kosten en consequenties van dit stelsel zijn (of weten het wel maar durven het niet te vertellen). Kortom zíj zijn niet eens in staat om op korte termijn een en ander in te schatten maar denken wel te weten hoe de economie er over 40 jaar (!) uitziet!???

  Ik denk ook dat de enige manier om dit kabinet écht te raken een kopersstaking is. Deze staking lijkt al een tijdje aan de gang te zijn en maakt de coalitie behoorlijk zenuwachtig. Gewoon volhouden dus!

  Reactie door emma — zondag 25 september 2005 @ 15.44 uur

 66. Ik doelde niet specifiek op jou Madelif, maar een beetje op de teleurstelling over de opkomst die uit meerdere reacties spreekt. Ik geloof gewoon in een hete herfst, een stomende winter, en tot slot een Haagse Lente ;)

  Reactie door Johnito — zondag 25 september 2005 @ 15.57 uur

 67. Maar dan wel één die niet de kop ingedrukt wordt.

  Reactie door Johnito — zondag 25 september 2005 @ 15.59 uur

 68. 61 Madelief

  Ja goed idee we vieren het over een jaar!

  Ik zet het op de kalender 25-09-2006 13.58 jaar lid van SP.

  Dat had ik nooit gedacht dat ooit ergens lid van zou worden…nood breekt principes.

  Reactie door e.krul — zondag 25 september 2005 @ 16.19 uur

 69. @24 Mee eens dat een negatieve voorbeeld met de hervorming van de sociale stelsel in ons land zou overal in Europa over 10 jaar als voorbeeld gegeven kunnen worden hoe het echter NIET gedaan moet worden!

  Wat zit in een getal? Ik denk aan het verhaal van het jongetje die toen de dijk het begeven wou, zijn vinger in stak en en ramp voorkwam.
  Een jongetje maar.
  Zaterdag waren er veel meer en het gaat om dat daar degenen waren die niet aan vervreemding leidden.

  Reactie door Walking Bull — zondag 25 september 2005 @ 18.09 uur

 70. @68 Zelf ben ik ook een vrijheid/blijheid
  figuur na alle verplichtingen die een leven
  met zich meebrengt.
  Dus ook ik stomverbaasd dat ik de ‘binding’
  aanga en toch met plezier, maar wel zeker
  met oplettendheid voor alles d’rop en d’ran
  Korte metten ga ik ook maken met ‘geneuzel’
  en de sfeer zullen we hoog houden, toch?
  Natuurlijk laat ik me niet voor de gek hou-
  den en het is ook niet zo moeilijk om zelf
  voor Peterr…..Devriessssssss..te spelen!!
  Wat er ook gebeurt, “rood” gaat regeren en
  de rest gaat dan maar verder even ‘uitrusten’ in de bankjes en hoeft zich geen zorgen meer te maken over de mens
  die het minst heeft en er alleen maar op
  toe te zien, dat die wel zijn deel krijgt.
  Laat daar geen twijfel over bestaan, tegen
  die tijd is Neel ook weer terug, en zal dan
  moederlijk toezien, stel ik me voor.Nu gaat
  Z.E. dhr Hoogervorst antwoord geven in
  “Netwerk” , even zien of ik ehbo bij de
  hand heb. Fijne avond verder !.

  Reactie door Madelief — zondag 25 september 2005 @ 20.33 uur

 71. @ Jan Voorbij (6):

  Jouw teleurstelling over de opkomst begrijp ik wel, maar je overdijft wel een beetje. Uit Utrecht zijn b.v. echt wel meer dan “twee” SP-leden naar Den Haag gegaan. Maar voor zover mij bekend was geen gezamenlijk vertrek geregeld (wat wel gebruikelijk is), zodat niet duidelijk is hoeveel (ongeveer) hebben deelgenomen.
  Overiges was in de meer dan 5.000 demonstranten wel een heel breed spectrum van mensen en organisaties in Nederland vertegenwoordigd, wat op zich ook al goed en betekenisvol is.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 26 september 2005 @ 1.16 uur

 72. @ Omaha (7):

  Nee, dat zie je niet goed. Wat een flauwe kul! In oktober vorig jaar demonstreerden zo’n 300.000 mensen tegen het kabinet(sbeleid). Volgens jouw scherpzinnige logica stonden DUS 15,7 miljoen ACHTER het kabinet. Hee, wat vreemd, hoe zou het dan toch kunnen komen dat slechts 15 % van de mensen vertrouwen heeft in dit kabinet volgens de opiniepeilingen?

  Reactie door Olav Meijer — maandag 26 september 2005 @ 1.19 uur

 73. Vervolg op 72:
  Correcter geciteerd: 15,7 miljoen mensen “interesseert het niet of vind het wel best zo,” volgens jou.
  Maar dat verandert mijn punt niet, natuurlijk. Het is immers altijd maar een gedeelte van mensen dat -om allelei redenen- de facto in staat is om te demonstreren, en een groot deel van degenen, die wel kunnen komen maar dat (uiteindelijk) toch niet doen, sympathiseren er wél mee. Dat zijn feiten van algemene bekendheid, zal ik maar zeggen.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 26 september 2005 @ 1.25 uur

 74. @ Tamiem (14):

  Dat is helemaal niet het werkelijke imago van de SP. Dat is duidelijk een discussietrucje van bepaalde rechtse figuren, die hier graag moeilijk komen doen en aandacht willen trekken.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 26 september 2005 @ 1.30 uur

 75. JP: “U weet net zo goed als ik dat het maar net is van naar welke peiling je kijkt; is de vraag van: bent u tevreden met uw leven in dit land, dan zegt ‘n meerderheid van: ik ben tevreden, ja, en zo is het ook. En dat strookt dan niet met de peilingen over vertrouwen in deze regering. Wij zijn wel eerlijk, ook over de harde keuzes die wij maken. Laat daar geen misverstand over bestaan…”.

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 26 september 2005 @ 9.52 uur

 76. Peilingen zijn nog enigszins te volgen als
  ze echt een doorsnee van de Nederlandse be-
  volking beslaan en in alle vrijheid anoniem
  worden gehouden.
  Géén hond die metde MP of een politicus op
  straat het achterste van zijn tong zal laten zien, als hem eerst gevraagd wordt of hij blij is met zijn uitkering, door de
  Nederlandse belastingbetaler gefinancierd:
  het zou zo ondankbaar lijken. Men zal pro-
  beren de rug recht te houden al was het
  maar voor diegenen die dat voor hem verdient, elke dag opnieuw.
  Een enkeling, zit zo in de penarie, dat er
  mogelijk wel furieus gereageerd zou kunnen
  worden.
  De persoonlijke peilingen “op straat” of
  bij “lezingen” zijn al helemaal niet rele-
  vant, en zeker niet als je aardig kunt in-
  schatten wie je uitnodigt voor zo’n gesprekje in politieke zin, en wie niét !!
  Overigens welke politicus zou dan zijn eigen peilingen als betrouwbaar durven noe-
  men tegenover wélke andere danook?
  Met twee maten meten is zo’n kunst niet en
  de maat van zelfoverschatting is niet het
  meest gelukkige uitgangspunt om mee van
  start te gaan.
  Nederland heeft tenslotte al helemaal geen
  zin in een spelletje bluf, en vooral
  “Haagse bluf” staat haaks op het gerecht
  wat de Nederlanders veelal eten: zuurkool !

  Laat niemand van die na-oorlogse vertegen-
  woordiging nog de ‘hongerwinter’ in zijn
  betoog gebruiken: er zijn nog steeds veel
  mensen van voor en in die oorlog die dat
  persoonlijk hebben meegemaakt, incl. onder-
  getekende. De mij toekomende moedermelk werd zelfs gedeeld en osteoporose slaat dus
  toe, nu gebleken is dat ik tot het 4e jaar
  kalkprodukten te weinig had. Meer mensen
  hebben daar op dit moment veel last van en
  kunnen zelf de oorzaak opzoeken, en dulden
  dus geen opmerkingen meer die buitengewoon
  kwetsend overkomen. Dit voor al die mensen
  die ook te weinig kalkopbouw hebben moeten
  ondergaan en verweten wordt maar al te ge-
  makkelijk zich van ‘rugklachten’te voorzien. Nog liever zou ik 50 uur gezond
  werken en menigeen met mij !

  Reactie door Madelief — maandag 26 september 2005 @ 13.40 uur

 77. Een retourtje naar Den Haag vanuit het noorden van het land kost al gauw zo’n 35 euro. Een hoop mensen kunnen dat niet betalen. Ook niet voor zo iets belangrijks als de demonstratie.
  Jammer.

  Reactie door roel — maandag 26 september 2005 @ 17.48 uur

 78. trouwens….3000 of 5500 wat maakt het uit.
  Het hoeft er maar 1 te zijn die het lont aansteekt.

  Reactie door anita — maandag 26 september 2005 @ 18.47 uur

 79. Ook al geloof ook ik niet zo in het effect van demonstraties, dan toch was ik er wel.

  Alleen maar om te -tonen-.

  En helaas te veel vluchtelingen in uitzichtloosheid.

  Sprak vrouwtje met kind dat nu al weet dat ze 4 oktober (werelddierendag de daag warop mijn moeder indertijd bij de Nightingales kwam, ze was ook zo dood, nadat ze haar van haar geld hadden afgeholpen) de gevangenis in gaat omdat ze niet terugkan naar Rwanda.

  Gut gut wat moesten we toen allemaal huilen gut gut wat een reportages. Allemaal erg erg, zolang ze maar niet denken hier een veilig heenkomen te hebben gevonden.

  Nee ik geloof niet in het effect van demonstraties, slechts een VOLKSOPROER en daarvoor hebben kennelijk nog te veel mensen het te goed.

  Voor te velen is het grootste probleem kennelijk nog “dit jaar niet op vakantie” (want van een kamperen en wandeltocht heeft nog niemand gehoord).

  Ook in de kracht van de Dam heb ik niet geloofd, slechts in stakingen en vakbondsacties. Pas als ze het zelf voelen, helaas niet de rede.

  En echt schattie hoe Jan zich naar de kleine kinderen boog om ze een woord te geven. Helaas met lief zijn kom je niet ver in deze wereld, maar toch maar zo door gaan.

  Jan houd je rug nou in de gaten.

  Kan het goed zijn af en toe rustig in zwembad te gaan liggen beetje bewegen tijdens bejaardenzwemmen. Dus neit echt zwemmen, geen krachtige bewgingen. Want onder water kun je bijna alle spieren bewegen zonder dat het pijn doet. Maar niet op eigen gezag want zou ook averechts kunnen werken.

  Reactie door verkouteren — maandag 26 september 2005 @ 19.30 uur

 80. Ondanks mijn leeftijd van 75 jaar leef ik mee met al die Nederlanders die zich door dit kabinet uitgekleed voelen. Maar het is niet alleen van deze tijd. Jaren geleden heb ik iets op papier gezet, dit is te lezen op
  http://members.home.nl/h.hiensch/
  al jaren wordt de sociale voorzieningen in dit asociale landje afgebouwd dus de armen worden armer en de rijken worden rijker nog eventjes en wij zijn het voorbeeld voor Amerika.

  Sterkte Henk Hiensch

  Reactie door Henk Hiensch — maandag 26 september 2005 @ 21.35 uur

 81. ik was daar,well
  veni vedi vici,allen iederen verget de socii
  ja zo ,socii een romein beweging,een politic
  illusie,ja ja,nix niew
  tijd voor een revolutie

  Reactie door gaf — dinsdag 27 september 2005 @ 1.22 uur

 82. Tja, dat wordt het hele jaar of pre-fabri-
  cated flensjes of poffertjes kopen en op-
  warmen, of zelf beslag leggen op een baal
  meel en de hele winter verse…..!……
  pannenkoeken bakken en van mijn pijnlijke
  handen zou het afhangen waar ik de voorkeur
  aan..gaf…blijkt dan achteraf wel weer!

  Reactie door Madelief — dinsdag 27 september 2005 @ 10.40 uur

 83. @11 Jeanne d’Arc
  Nee, niet allemaal! Wanneer ik voor de zoveelste herkeuring gezond wordt verklaard, neem ik al mijn voorgeschreven medicatie, zware pinstillers in. Zachte, maar zekere dood. Alleen hoop ik van harte voor alle bejaarde, gehandicapte, zieke mensen, met RESPECT worden behandeld.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — dinsdag 27 september 2005 @ 16.00 uur

 84. Met dank aan de Bonden mensen!!!

  Of wordt ik er nu weer afgewist? Ik hou het in de gaten!

  Reactie door ACCEPT — woensdag 28 september 2005 @ 23.20 uur

 85. Het was een belevinis. Geweldig. Maar als wij nou eens eerst naar ons zelf kijken hoe wij omgaan met het W&N project, zal het een stuk beter gaan. Ik vind het schandalig dat men een troep achter heeft gelaten op het plein. Ik schaamde mij dood dat ik dit moet zien. Wel demonsteren tegen het beleid van de regering en tegen dit kabinet, maar niet het fantsoen hebben om de stencils, koffie bekers en alle overige rotzooi te deponeren daar waar het hoort. In de vuilnisbak, dus. Of neem het mee naar huis en gooi het daar in de daarvoor bestemde grijze rolcontaner.
  SCHAAM JULLIE.

  Reactie door Peter Dirks — donderdag 29 september 2005 @ 10.09 uur