Hulp aan de Amerikanen

President Chávez van Venezuela wil arme Amerikanen de winter doorhelpen, zo bericht de Telegraaf vandaag. De staatsoliemaatschappij heeft opdracht gekregen om deze winter tegen kostprijs stookolie te leveren aan achtergestelde gemeenschappen in de VS.

“Ook in de VS zijn veel armen van wie er ieder jaar weer een aantal door de kou overlijdt. Dat mag niet zo zijn. Deze mensen gaan wij nu helpen door goedkope stookolie te leveren”, aldus Chávez.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 31 augustus 2005 :: 11.38 uur

53 Comments

53 reacties

 1. Tja wat wil je als Bush 10 miljard bezuinigd op de armen.
  Nog even wat privatiseren en dan mogen ze ook goedkoop gas leveren in Nederland.

  Alexander

  Reactie door alexander — woensdag 31 augustus 2005 @ 11.41 uur

 2. Chavez? Was er niet een of andere godsvruchtige, Bush-aanhangende conservatieveling die deze goede man wilde laten ombrengen?
  Prachtig dat Chavez Bush zo op zijn nummer zet!

  Reactie door kaatje — woensdag 31 augustus 2005 @ 11.54 uur

 3. It’s a dirty job, but someone’s got to do it…
  En als Bush het niet doet… Viva Chavez!

  Reactie door Jan Breur — woensdag 31 augustus 2005 @ 11.54 uur

 4. @2; Klopt helemaal Kaatje, ik ben alleen bang dat het bord voor het hoofd van Bush voorkomt dat de intentie hiervan ‘s mans grijze massa bereikt…

  Reactie door Bung Phê — woensdag 31 augustus 2005 @ 11.59 uur

 5. heel sterk !!!

  Reactie door edwin — woensdag 31 augustus 2005 @ 12.08 uur

 6. Ik heb begrepen dat dominee Jesse Jackson al aan Chavez heeft aangeboden om te helpen zoeken naar manieren om de stookolie daadwerkelijk te distribueren.

  Reactie door Johnito — woensdag 31 augustus 2005 @ 12.20 uur

 7. Leuke stunt van Chavez – maar hoe staat de SP tov het regiem van deze ‘verlichte despoot’ ? Is het feit dat ie voortdurend tegen Bush aanschopt genoeg om alle ellende in Venezuala onder het tapijt te schuiven? Want een vijand van onze vijand is een vriend?

  Reactie door Habay — woensdag 31 augustus 2005 @ 12.25 uur

 8. Hmm, zo;n actie is een zeer nette klap in het gezicht van de USA :) !!

  Die Chavez cs. zijn slimme boefjes! :)

  Alleen gaan die (USA) het toestaan, denk het niet.

  Reactie door Barend — woensdag 31 augustus 2005 @ 12.26 uur

 9. Deze Hugo Chavez is een doorn in het oog
  voor Amerika”s imperiale belangen,en dan
  met name de grote hoeveelheid olie waar het land over beschikt.De inkomsten die ze uit de olie ontvangen komen dan ook ten goede aan de bevolking.De C.I.A
  probeert voortdurend hem af te zetten door elitaire mafiosi te steunen in de
  vorm van geld,wapens,know how.Bij de laatste coup tegen zijn beleid heeft het
  volk hem weer in zadel geholpen,in
  latijnsamerika weet de bevolking wat
  het neoliberale imperialisme betekend

  Reactie door B.Hoekstra — woensdag 31 augustus 2005 @ 12.56 uur

 10. In de discussie moet je ook even het volgende meenemen.

  Beter Chavez vermoorden dan oorlog beginnen”
  di 23/08/05 – In de Verenigde Staten heeft de populaire televisiepredikant Pat Robertson opgeroepen om de president van Venezuela te vermoorden. Dat is goedkoper dan een oorlog te beginnen, zei hij. De Amerikaanse regering neemt afstand van de uitspraken, Venezuela reageert boos.

  Robertson is één van de bekendste televisiepredikanten van Amerika. Als stichter en boegbeeld van de Christian Coalition, oefent hij ook een grote invloed uit op politieke discussies, over buitenlands beleid en binnenlandse ethische thema’s.

  In ’88 deed hij nog mee aan de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap. Ook nu nog heeft hij nauwe banden met de partij van president George W. Bush.

  Robertson heeft nu tijdens zijn televisieshow opgeroepen om de linkse, populistische president Hugo Chavez (foto) van Venezuela te vermoorden.

  “We hebben geen geldverslindende oorlog nodig om van hem af te geraken. Het is een pak gemakkelijker om geheime agenten de klus te laten klaren”, zei hij.

  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de uitspraken van Robertson “ongepast”. Venezuela noemt het een “terroristische verklaring” en gaat bestuderen of er gerechtelijke stappen mogelijk zijn.

  Venezuela is een belangrijke olieproducent, de relaties tussen president Chavez en Washington zijn al sinds jaren gespannen.

  Bron: FOK.nl

  Dan laat Chavez zich van zijn goede kant zien om de arme Amerikaanse bevolking te steunen!

  Reactie door Frank Stoffer — woensdag 31 augustus 2005 @ 13.50 uur

 11. Aardig idee van Hugo. Maar laat hij eerst eens de afgrijselijke en extreme armoede in zijn eigen land oplossen met het geld van de olie. Daarna kan hij misschien iets gaan doen voor een aantal arme mensen in de USA, maar het zijn er zó veel dat daar geen beginnen aan is. 1 op meer dan 8 mensen in de VS zit onder de armoedegrens! Als president van zo’n land zou ik me doodschamen.
  Als we nu beelden zien van plunderende mensen in New Orleans zien we mensen met vooral voedsel en kleding rondrennen. Niet met dure apparaten. Nee, met ETEN en KLEDING!! Dat zijn de arme mensen die dat NIET meer hebben en niet verzekerd zijn, omdat dat te duur is.
  Plunderen is verkeerd. Maar begrijpen doe ik het wel.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 31 augustus 2005 @ 13.54 uur

 12. Dat bericht komt van Chavez en Fidel Castro samen, vergeet de Telegraaf te melden. Reuters niet. Ook willen ze de arme Amerikanen gratis ziektekostenverzekering geven en gratis artsen instellen. Ik ga maar eens een mailtje sturen naar mijn grote vriend Fidel… :)

  Reactie door Sonja — woensdag 31 augustus 2005 @ 14.22 uur

 13. @ Frank Stoffer (10):

  Van de Godvrezende dominees moet je het maar hebben. Ook president Bush heeft laten weten, dat hij er niet achter staat.(Althans officieel, want die ene dooie extra in Venezuela maakt niet zo veel uit, maar komt wel goed uit!).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 31 augustus 2005 @ 14.48 uur

 14. 12 Laat Fidel eerst maar eens ophouden mensen met een andere mening het leven zuur te maken in eigen land. Natuurlijk beweert Reuters dat Fidel er ook bij betrokken was, dat maakt het geintje van Chavez weer ranzig.

  Reactie door kaatje — woensdag 31 augustus 2005 @ 14.55 uur

 15. Laten we niet vergeten dat de CIA eerder heeft geprobeerd Chavez in een kwaad daglicht te stellen, met hulp van onder andere de Venezolaanse commerciële zenders. Er werd niet geschroomd om nieuws-en beeldmateriaal dusdanig te bewerken dat Chavez en zijn aanhangers als moordenaars werden gepresenteerd.

  Reactie door Johnito — woensdag 31 augustus 2005 @ 15.06 uur

 16. #10 #13

  Natuurlijk heeft die Amerikaanse dominee gelijk door te zeggen dat het vermoorden van Chavez makkelijker en goedkoper is dan een oorlog te beginnen. Het geeft wel aan dat die dominee op twee belangrijke punten niet veel van de VS politiek begrijpt.
  De VS voeren oorlogen tegen politieke systemen die het hun multinationale ondernemingen lastig maken. Dictatuur of niet. Om dat te veranderen is meer nodig dan iemand vermoorden. Daar is een totale ontmanteling van een samenleving voor nodig.
  En oorlogen worden door de VS juist gevoerd omdat ze veel geld kosten. Daarvoor word heel veel belastinggeld naar de bewapeningsindustrie gesluisd.
  Het is dus te begrijpen dat Bush het ook niet eens is met die dominee.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — woensdag 31 augustus 2005 @ 17.24 uur

 17. @10 heb ik ook in de kranten gelezen en ik vroeg me gelijk af wie de echte fundamentalisten/terroristen zijn?

  Reactie door Walking Bull — woensdag 31 augustus 2005 @ 17.35 uur

 18. Hugo Chavez is een geval apart in Zuid America: ten eerste hij schuift niet onder banken en stoelen zijn admiratie en vriendschap met de Lieder Maximus van Cuba. Cubaanse artsen werken in de armste gebieden van Venezuela.

  Ten tweede probeert hij een zelfstandige politiek te voeren gebaseerd op de olie-inkomsten die veelal naar sociale opbouw gaan. Dit is de voornaamste factor dat hij na zoveel poggingen omver gegooid te worden door buitenlandse krachten nog steeds in zijn zadel zit.

  Ten derde hij is zeer christelijk gelovig en probeert dit uit te drukken in zijn leiderschap.

  Apart,hé?

  Reactie door Walking Bull — woensdag 31 augustus 2005 @ 17.44 uur

 19. chavez is op een gooie weg,gaat het zo bliijven? i denk het
  Zal Jan het zelf doen met nederland ,zou ik blij zijn,since ik denk dat chavez is meer reformist dan revolutionaire,what moet ik denken over de SP,ja zo arm is onze politic.
  Minsten chavez doet het,zo wat wachten wij?

  Reactie door patrice — woensdag 31 augustus 2005 @ 17.47 uur

 20. USA derde wereld land, yes.

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 31 augustus 2005 @ 17.50 uur

 21. Schitterend ! Een koekje van eigen deeg, de trots van de Amerikaanse leiders moet hierdoor toch enige schade oplopen..

  koppen als; ‘Amerika hulpbehoevend ?’ … ik wil die kop van Bush wel eens zien…haha

  Reactie door Swell — woensdag 31 augustus 2005 @ 18.44 uur

 22. In het Cuba van Fidel Castro is de gezondheidszorg en het onderwijs GRATIS.
  waarom kan het daar wel en hier niet?Omdat daar bijna iedereen hetzelfde verdient en er geen zakkenvullers zijn.
  De nederlandse Overheid zou eens kunnen beginnen om de mensen een eenmalige uitkering te geven om de hoge energieprijzen te compenseren. In Belgie heeft men de stap al genomen door i.v.m. de hoge olieprijs de mensen tot aan een inkomen van euro 13.500,00 bruto een vergoeding te geven die kan oplopen tot maximaal 150 euro, maar de Overheid geeft veel liever miljoenen euro,s uit aan de mariniers die in Afghanistan zitten om daar de verkiezingen in goede banen te leiden!

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 31 augustus 2005 @ 18.51 uur

 23. Nóg zoiets waar men in de VS eigenlijk helemaal niet trots op is: S.O.S. Kinderdorpen heeft al een aantal dorpen opgericht in de V.S. Ze doen dat vrijwel uitsluitend in Derde Wereld landen… En dat geeft wel te denken over dat rijke en machtige Amerika, dat zoveel van zijn kinderen laat creperen aan armoede en ziekte en ook nog eens weeskinderen en dakloze kinderen misbruikt voor medicijnproeven… Hoezo, beschaafd land?

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 31 augustus 2005 @ 19.08 uur

 24. Laat hij zich maar eens met zijn eigen land bezighouden. Met een gemiddeld inkomen van 5,800 dollar per venezoleaan heeft chavez niet echt recht van spreken.

  Reactie door McCarthy — woensdag 31 augustus 2005 @ 20.21 uur

 25. O o o wat een onnozelheid weer over Castro van de (neem ik aan) Telegraaflezers hier. Het is net zo stupide als beweren dat Saddam Hoessein 2 vliegtuigen in de Twin Towers heeft laten vliegen. Leren jullie het nou nooit?

  Reactie door Sonja — woensdag 31 augustus 2005 @ 20.27 uur

 26. Geweldig dat in Cuba onderwijs en gezondheidszorg gratis is. Heb je veel aan als je niets te eten hebt, of na een gezellig gesprek met de politie als je er een iets andere mening dan onze grote roerganger Fidel op na houdt.

  Reactie door BJ — woensdag 31 augustus 2005 @ 20.37 uur

 27. Cuba in the Cross-Hairs: A Near Half-Century of Terror
  by Noam Chomsky
  (korte introductie over Cuba)
  http://www.informationclearinghouse.info/article5080.htm

  Een citaat:
  In early 1964, the State Department Policy Planning Council expanded on these concerns: “The primary danger we face in Castro is . . . in the impact the very existence of his regime has upon the leftist movement in many Latin American countries. . . . The simple fact is that Castro represents a successful defiance of the US, a negation of our whole hemispheric policy of almost a century and a half.”

  To put it simply, Thomas Paterson writes, “Cuba, as symbol and reality, challenged U.S. hegemony in Latin America.” International terrorism and economic warfare to bring about regime change are justified not by what Cuba does, but by its “very existence,” its “successful defiance” of the proper master of the hemisphere. Defiance may justify even more violent actions, as in Serbia, as quietly conceded after the fact; or Iraq, as also recognized when pretexts had collapsed.

  Reactie door Sonja — woensdag 31 augustus 2005 @ 20.38 uur

 28. Wat heeft Fidel Castro nou helemaal bereikt? Behalve dat de rijke stinkerds zijn verjaagd, is de rest er niks beter op geworden. Ja, de socialistische gedachte leeft daar nog steeds, maar dat is overal waar armoede heerst….of mensen niet tevreden zijn.
  En Chavez….is die ook niet al een keer weggejaagd, omdat hij het zo goed deed?

  Reactie door Warrior — woensdag 31 augustus 2005 @ 20.47 uur

 29. Knappe actie.

  Zal Bush tegenvallen, komt er zowaar iets goeds…… van links?!

  Reactie door hanri — woensdag 31 augustus 2005 @ 20.56 uur

 30. @25 Waarom de Cubanen niets te vreten hebben komt door de 40 jaar (!) van sancties van de VS stupid!

  En al die zogenaamde zielige Cubaanse ‘dissidenten’ blijken later CIA mensen te zijn die zijn ingehuurd om Castro te demoniseren. Dat het land niet perfect is, vooral dankzij de Amerikaanse sancties, dat is bekend, maar staat absoluut niet in verhouding met wat de VS met haar burgers, en die van andere landen, uitvreet. O.a. op Cuba zelf (Guantanamo Bay).

  Human Rights Watch:
  By contrast, we have objected to the form of sanctions currently imposed on Cuba because they reflect an all-or-nothing approach, with no promise of loosening until the government changes, rather than rewarding concrete steps toward democratization and respect for human rights.

  Reactie door Sonja — woensdag 31 augustus 2005 @ 20.58 uur

 31. @27

  Knap hoor, benieuwd hoe wij het er vanaf zouden brengen als we, met dank aan de VS, van de rest van de wereld geïsoleerd zouden worden!

  Reactie door hanri — woensdag 31 augustus 2005 @ 21.02 uur

 32. Aardig bedacht …

  Ik vraag mij één ding af: Is dit fysiek mogelijk?

  Ik zie namelijk nog niet zo snel een scenario werkelijkheid worden waarbij de autoriteiten in de VS aan zo’n actie medewerking zouden verlenen.

  Wat dat betreft zei Pat Robinson alleen maar hardop wat talloze rechtse republikeinen (in de regering van de VS?) denken …

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — woensdag 31 augustus 2005 @ 21.14 uur

 33. sorry @27, @31 was bedoeld als reactie op @24, er gebeuren af en toe rare dingen met het verversen van mijn browser…

  Reactie door hanri — woensdag 31 augustus 2005 @ 21.15 uur

 34. (30)Hoezo knap hoor?
  Geen uitzondering hoor…het hele Oostblok was ook zo’n succes. En werd Castro dan niet gesteund door grote vriend USSR? Socialisme is een mooie gedachte, maar waar is het echt goed gegaan? Het verschil met socialistische landen is, dat je hier nog mag klagen.

  Reactie door Warrior — woensdag 31 augustus 2005 @ 21.21 uur

 35. ????
  Oei, en 34 was een reactie op 31…
  Zijn wij nou gek, of gaat hier iets niet goed?

  Reactie door Warrior — woensdag 31 augustus 2005 @ 21.24 uur

 36. warrior denk dat je socialisme verward met communisme

  Reactie door edwin — woensdag 31 augustus 2005 @ 22.05 uur

 37. @ Sonja: Stom, helemaal vergeten, alles is de schuld van de Amerikanen. Dat vakbondsleiders in de gevangenis worden gegooid (die tot twee keer toe genoeg handtekeningen wisten te verzamelen om een referendum over de grote trotse leider te kunnen houden), toen Amerika Irak binnenviel, want toen lette de wereld niet op. Het fabelhafte landbouwbeleid waardoor de suikeroogst nog nooit zo laag is geweest. En Bush is ook niet alles, maar die kan je wel wegstemmen en is over 3 jaar weg. Fidel wordt gewoon opgezet (als in dieren opzetten) en zo de onsterfelijk leider. Maar dat zal ook wel weer de schuld van de Amerikanen zijn.

  Reactie door BJ — woensdag 31 augustus 2005 @ 22.12 uur

 38. (36)
  Is dat zo? Welk land is/was dan een socialistisch land?
  En is/was het daar dan goed?

  Reactie door Warrior — woensdag 31 augustus 2005 @ 22.35 uur

 39. @38
  Waarom het vaak niet goed gaat in een land dat een sociaal land?

  http://www.stelling.nl/kleintje/400/RIKMIN.htm

  Reactie door hanri — woensdag 31 augustus 2005 @ 22.51 uur

 40. @38
  Waarom het vaak niet goed gaat in een socialistisch geregeerd land?

  http://www.stelling.nl/kleintje/400/RIKMIN.htm

  Reactie door hanri — woensdag 31 augustus 2005 @ 22.52 uur

 41. De VS laat zijn failliet nu echt goed zien! Er is veel te weinig hulp voor de slachtoffers van Katrina in Biloxi en New Orleans. De mensen kunnen niet geholpen worden en de doden kunnen niet eens geborgen worden. De VS zullen hulp moeten vragen aan andere landen om de gevolgen van deze ramp te helpen oplossen!

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 31 augustus 2005 @ 23.15 uur

 42. Oh, pardon, vergeten: de echte slachtoffers zijn wel weer de armen…

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 31 augustus 2005 @ 23.16 uur

 43. i love america!!!!!!!!! je pompt de hele atmosfeer vol met rotzooi zo maak je tornados .de rijke stinkerts (je kiezers)vertrekken.de arme zwarte bevolking stop je in een stadion!!! (een paar extra gratis treinen en bussen voor die mensen is te duur ,het gaat tenslotte van je oorlogs budget af)blijft godverdomme dat dak op dat stadion zitten en verzuipen ze niet! .volgens mij heeft god dat expres gedaan .hij is kotsmisselijk van boes.bidden voor de slachtoffers .fuck it .gewoon de mensen ALLEMAAL EVACUEREN !!!! dit is de ware boes .als ik je niet kan gebruiken verzuip je maar !katrina! klinkt lekker russisch .toeval .ik denk het niet !

  Reactie door h.verbeek — woensdag 31 augustus 2005 @ 23.26 uur

 44. 41
  Gelukkig rijdt het karretje op de planeet Mars nog vrolijk rond en komen de astronauten aan boord van het ruimtelab niets tekort. Ze vliegen sneller boven Bagdad om daar bommen te laten vallen dan dat er voedselpakketten in het rampgebied gedropt kunnen worden, maar ja bommen hebben ze op voorraad!

  Het is maar waar je de prioriteiten legt.

  Er is geen broeikaseffect, er komt geen broeikas effect……., hoe hoog moet het water stijgen voordat het kwartje aan de andere kant van de plas zal vallen?

  En jawel, ‘rich and famous’ heeft zich op tijd uit de voeten kunnen maken.

  Reactie door hanri — woensdag 31 augustus 2005 @ 23.32 uur

 45. Warrior wat is dan wel goed? Wat we nu hebben helpt iedergeval heel de wereld naar de klootte

  Reactie door edwin — donderdag 1 september 2005 @ 0.10 uur

 46. De nieuwste trend in Republikeinse publicaties over Cuba is het idee dat het heel slecht zou zijn voor Cuba om de sancties op te heffen. Zonder blikken of blozen.

  Reactie door Sonja — donderdag 1 september 2005 @ 8.26 uur

 47. Sonja, je bent erg eenzijdig. Niet elke dissident werkt bij de CIA. Fidel is een dictator, niet meer en niet minder. Ook ik heb grote bewondering voor de man enerzijds, maar je moet anderzijds dus niet de ogen sluiten.

  Reactie door kaatje — donderdag 1 september 2005 @ 11.25 uur

 48. castro was een grote net als mugabe beide zijn te veel bezeten geworden van de macht, beiden hadden geschiedenis kunnen schrijven, nu eindigen ze in de boeken als ordinaire dictators, doodzonde

  en sonja ik snap jou niet, heb in je log gelezen en jij hebt echt wel hersens, als je objectief en geloofwaardig wilt zijn kijk je naar beide kanten van een verhaal, niet alleen naar die kant die jou uitkomt

  oordelen is makkelijk een ander begrijpen niet

  Reactie door edwin — donderdag 1 september 2005 @ 12.40 uur

 49. Even voor de goede orde, die sancties voor Cuba zijn veel groter dan over het algemeen wordt beweert:

  De VS verbied niet alleen handel tussen de VS en Cuba maar *ook* van alle andere landen ter wereld met Cuba op straffe van enorme boetes en handelsverboden.

  Ook noodzakelijke medicijnen zijn verboden in te voeren waardoor er velen op Cuba overleiden in ziekenhuizen aan eenvoudig te verhelpen ziekten, als de medicijnen er waren.

  Reactie door reinoud — donderdag 1 september 2005 @ 17.11 uur

 50. Het is geenzins mijn bedoeling om dictators te vergoeijliken, maar men gaat hier inderdaad voorbij aan wat een blokkade + geheime diensten operaties voor schade aan een land kunnen toebrengen!

  Zijn we al gauw vergeten dat alleen in paar jaren zijn milioenen kinderen in Irak door de blokkade doodgegaan met ratio van +/- 500.000 per jaar en mw Albright vond het ook goed toen want het rechtwaardidge het doel!

  Wie is hier krankzinnig en hoort in en inrichting?

  Reactie door Walking Bull — vrijdag 2 september 2005 @ 12.53 uur

 51. Nou Walking Bull, je hebt wel gelijk maar mensen die werkzaam zijn in een inrichting zeggen soms dat de échte gekken buiten rondlopen. De patienten weten dat dan ook al lang… Zolang je bewust krankzinnig bent is er niks aan de hand, maar als je onbewust raar bent geworden wordt het niks… En de wereld is knap raar aan het worden. Ik denk dus wel dat ik jouw vraag zou kunnen beantwoorden :)

  Reactie door Keesje — vrijdag 2 september 2005 @ 17.14 uur

 52. Het zal best dat er een hoop onschuldigen doodgaan door die boycot(s). Maar het zijn de dictators van het land zelf die dat laten gebeuren. Zelf komen ze niets tekort, maar laten wel hun volk omkomen. Dus het is wel erg makkelijk om de mensen die de boycot instellen de schuld te geven.

  Reactie door BJ — zondag 4 september 2005 @ 19.09 uur

 53. ik woon zelf in belgië en ik kan ook wel wat goedkope stookolie gebruiken.weet ook niet meer hoe ik het moet betalen.

  Reactie door AF — vrijdag 14 april 2006 @ 13.49 uur