De ‘onzichtbare’ kracht

In deze rubriek komen vaak de ‘uitvoerende’ vrijwilligers aan de orde, maar een zeer grote groep mensen zet zich, minder zichtbaar, wel degelijk in voor de goede zaak. Mensen als de 54-jarige Henk Timmerman bijvoorbeeld die nu al 19 jaar penningmeester is van de stichting aangepast paardrijden “De Zwartendijkruiters” in Kampen.

Henk Timmerman

Negentien jaar geleden kwamen ze aan zijn deur. Of hij niet interesse had om penningmeester te worden. Eerst wimpelde hij het af, onder het motto, ‘als jullie echt niemand kunnen vinden’. Maar je weet hoe dat gaat, drie maanden later stonden ze weer aan zijn deur, en hij accepteerde het aanbod. Het zou hem één avond in de week kosten, zeiden ze.

Inmiddels is hij erachter dat dat wel wat meer tijd kost. Je gaat vanzelf meer doen, je wordt aanspreekpunt, gaat meehelpen met de organisatie van feesten en dagen, moet sponsors regelen etc. etc. Je weet eigenlijk niet waar je aan begint.’

Aangepast paardrijden is er speciaal voor kinderen, van 8 tot en met 60, want hoe oud ze ook zijn, geestelijk gehandicapten blijven toch altijd een beetje kinderen, grapt Henk. Maar je doet het wel voor hen. Ze bloeien echt op als ze op zo’n paard zitten.

Aangepast rijden is op het individu gericht. Elke ruiter heeft zijn eigen handicap en dus moet ook elke les op de persoon worden afgestemd. Dat vergt nogal wat mankracht, maar ook veel geld. Want naast de vele vrijwiggers zijn er ook de mensen die daadwerkelijk les geven. Die zijn allemaal gekwalificeerd en hebben lange cursussen gevolgd. Dit is dan ook hun werk en dat moeten worden betaald. En dat is het probleem van de penningmeester. Die moet zijn begroting sluitend maken en dat is tegenwoordig echt niet makkelijk. Henk verheft zijn stem. ‘Daarom ben ik ook zo boos op de regering, die hier nauwelijks tot geen subsidie voor geeft. Dit is echt belangrijk, maar we moeten onszelf bedruipen. Als penningmeester ben je overal je hand aan het ophouden, bijna alsof je een bedelaar bent.’

Toch doet Henk zijn werk graag, want je krijgt er tenslotte ook leuke dingen voor terug. Regelmatig hoort hij ‘He Henkie!’ door de straten heen, wanneer één van de ‘kinderen’ hem herkent. Dat was even wennen, maar wel erg grappig!

Als aanspreekpunt voor vrijwilligers was hij er mede verantwoordelijk voor dat er genoeg vrijwilligers kwamen, maar ook bleven, en ook dat wordt er niet makkelijker op in deze tijd. ‘De jeugd bijvoorbeeld krijgt het ook steeds drukker, de middelbare school neemt al hun tijd in beslag.’ Maar ook de administratie heeft hij volledig vanuit niets opgezet. Toen hij er kwam werkten men nog met kasboeken en bonnetjes, Henk heeft ervoor gezorgd dat de administratie volledig digitaal is geworden, En met een begroting van tienduizenden euro’s per jaar is dat uiteraard erg belangrijk.

Zwartendijkruiters

In de tijd dat hij nu penningmeester is, is de stichting gegroeid van veertig naar honderd ruiters, een hele toename. Zelf is hij is al negentien jaar in ieder geval elke dinsdagavond te vinden op de manage. ‘In die tijd ga je je realiseren dat de gehandicapten echt afhankelijk zijn van ons, zonder ons kunnen ze niet veel.’ Omdat Henk een redelijk vrije baan had, kon hij overdag ook vaak klusjes opknappen. ‘Afspraken bij sponsoren, even kijken bij een ziek paard, problemen oplossen, ik kon mijn eigen tijd indelen en ging er vaak even tussenuit om dingen te regelen. Dan begin je een half uurtje eerder met je werk, of ga je wat langer door. Dat soort dingen doe je automatisch.’

Je voelt het al aankomen, Henk gaat er na 19 jaar mee stoppen. Sinds februari heeft hij een nieuwe baan in een andere stad en daardoor kan hij zijn werk voor de stichting niet meer combineren. Heel erg jammer, maar ‘de tomaat voor een daad’ leek ons in deze een mooi afscheidskado! Met dank aan Mirella Kaspers voor het voordragen van Henk.

De Zwartendijkruiters

Zelf iemand opgeven voor een tomaat voor een daad?

Door Bas Stoffelsen

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 29 augustus 2005 :: 16.49 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Prachtig hoor zulke mensen die zich nog altijd inzetten of hebben ingezet voor goede doelen…de SP is toch ook voor het goede doel? Jammer dat ik geen brood op de plank had en een niet betaalde functie had binnen de SP (bestuurslid)… (OK dat is SP principe) maar als ik een minimumloon had gekregen voor alle inzet en georganiseerde activiteiten etc., en ik géén armoede had gehad, zou ik zeker verder gegaan zijn, helaas….denk dat we binnen de SP toch even de zogenaamde “”vrijwilligers” een klein salaris mogen toekennen, zeker als je er dag en nacht mee bezig bent. Ok je doet het voor de goede “zaak” maar mijn zaakje thuis vraagt ook om voedsel…sorry Jan..bepaalde dingen gaan mij echt te ver, want een ieder die socialist is heeft buiten zijn (hart en ziel waar hij voor staat) doen/denk wijze GELD nodig om te overleven…

  Reactie door pien — maandag 29 augustus 2005 @ 17.39 uur

 2. Ongeveer een kwart van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk, ongeveer het hoogste percentage ter wereld. De meeste vrijwilligers doen dit naast hun vaak drukke werkzaamheden uit betrokkenheid en naastenliefde. Bovendien is vrijwilligerswerk een prima manier voor werkloze en integrerende mensen die zich zo sociaal en maatschappelijk nuttig maken en bovendien werken aan hun eigen mogelijkheden en ontplooiing. Dat mes snijdt dus aan twee kanten. Nu welzijnswerk en sociale activering onder bezuinigingsvuur liggen en zelfs kansloze (vaak zieke) mensen een arbeidsmarkt worden opgejaagd waarin een diep gat van gebrek aan werkgelegenheid gaapt, gaat heel veel kapot. Niet alleen het zelfvertrouwen en zelfrespect van de slachtoffers, maar ook de vele goeie projecten waar al die mensen hun werk of vrijwilligerswerk deden. In combinatie met het wegbezuinigen en afserveren van actieve hardwerkende mensen met dreigende werkloosheid van de ID-baners sleurt men de basis en het fundament van veel vrijwilligerswerk onderuit bij o.a welzijnsprojecten in de buurten en sloopt men tevens een basis van deze maatschappij weg. Het gevolg zal nóg meer onvrede, nog meer armoede, steeds minder ontplooiingskansen veroorzaken van een groot deel van de Nederlandse bevolking. Er zijn er een paar duizend die lachend hun zakken vullen, maar er zijn straks miljoenen boos. Dat ga je met dollartekens in de ogen en een blik op nul echt niet goedmaken. Maar goed, ik ben een beetje boos. Ik heb namelijk zelf zo’n baan, en zesduizend met mij ook, waarvan drieduizend moeten afvloeien. Er werd vandaag tijdens zo’n afvloeiings voorlichting geprobeert het allemaal mooi te brengen, maar na een aantal bijdehante vragen vanuit het publiek (gewone hardwerkende volkse mensen)moesten ze toegeven dat er allemaal geen enkele garantie op werk was, eigenlijk integendeel maar ze doen hun best. Nu geloof ik die mensen van het reintegratieburo wel. Die zullen best wel hun best doen, maar lijkt mij toch ook vooral voor de euri die het per stuk of tig gaat opleveren. Iedereen die bij een reintegratieburo wordt gedreven zou als naam moeten geven: Ik ben Kunta Kinte! En jullie zijn geinstitutionaliseerde slavendrijvers. Mensenhandel zal ik het maar zelf noemen. Ach, je ventileert wel eens wat… :)

  Reactie door Kees — maandag 29 augustus 2005 @ 18.06 uur

 3. waroom voel ik mij niet goed?
  zelf werk ik, maar ja ben ik ziek,en weet jij wat? ik werk voor gehandicapten ,maar ben ik zelf (sinds ik ziek ben) gezien als een parazite leuk heh?
  SP hmmmm! morgen better
  Jan zou jij werken als vrijwilliger,zonder politiek (social)doeleind?

  Reactie door patrice — maandag 29 augustus 2005 @ 18.16 uur

 4. Nee hoooor niemand werkt voor noppes Patrice, en onze Jan krijgt ook zijn salaris uit de partijkas, hij moet ook leven met zijn gezin net zoals ons!!

  Reactie door pien — maandag 29 augustus 2005 @ 19.32 uur

 5. Mooi verhaal heb je er van gemaakt Bas ;-).

  Naar mijn mening een absoluut terechte Tomaat! Zulke vrijwilligers vind je tegenwoordig zelden meer helaas…
  Hoop dat Henk in zijn altijd drukke agenda een dagje vrij kan maken om naar Den Haag te gaan!

  Reactie door Mirella — maandag 29 augustus 2005 @ 21.06 uur

 6. @ Patrice welkom bij de paria’s. De echt zieke mensen worden alleen maar gezien als parasieten. Wij zieken worden verstoten en uitgeworpen door de kaste, deze regering die gewoon ontzettend bot op ons reageren en daardoor de gezonde mensen met zich meetrekken. Hoe werd Balkie niet behandeld: goed en de hele staat moest het maar vreselijk vinden. Hij is genezen, en werkt weer. Die ziekte die hij heeft gehad in zijn voet, heb ik in mijn hersens. Hij heeft gelukkig zijn been mogen houden en kan weer lopen. Ik ben 1/3 van mijn hersencellen kwijt en kan dus niet meer lopen en vervelende restverschijnselen, waardoor ik niet eens meer het simpelste werk kan doen. Oh jaha, ik heb het 15 jaar geprobeerd, herintreden. Jammer genoeg vond het U.W.V. dat ik niet meer in staat was om het simpelste baantje te doen. Werd ontslagen per 1 januari 2005, en wacht nog steeds op de zoveelste herkeuring. De SP kan het morgen niet beter voor me maken. Gelukkig bestaat de voedselbank, gerund door de ‘uitvoerende’ vrijwilligers, zoals mensen als de 54-jarige Henk Timmerman.
  Veel lof voor deze sociale mensen. Mijn dank gaat naar hen, niet naar het kabinet.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — maandag 29 augustus 2005 @ 21.42 uur

 7. Mooi werk Henk!

  Altijd mooi om te ontdekken wat voor goede mensen we hier in NL hebben, het helpt zeker om positief te blijven denken.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 29 augustus 2005 @ 21.46 uur

 8. Prachtig natuurlijk,maar jouw optreden bij Nova vanavond was ook echt sterk…Klasse.
  Geef jezelf een tomaat,want je bent weer helemaal terug..Kabinet kom maar op,zou ik zeggen. In je gastenboek ook maar wat gekrabbeld,want ik zat weer te genieten van je optreden..Sterk hoor,nog scherper zijn dan Clairy is echte kunde !!een SP.fan

  Reactie door eric — maandag 29 augustus 2005 @ 23.08 uur

 9. Ik sluit mij aan bij bovenstaande reactie… 8)

  Reactie door Mirella — maandag 29 augustus 2005 @ 23.32 uur

 10. Kijk, de samenleving wordt gedragen door de armen, en geduwd door de rijken. Maar hij wordt momenteel misschien wel de verkeerde kant opgeduwd. Maar de armen, die hebben alleen maar geleerd om te dragen.

  Reactie door Simon — maandag 29 augustus 2005 @ 23.45 uur

 11. ja een pyramidal maatschaapij bestaat niet,wanneer zullen we over mafiocracy/ekonocracy hebben?
  Irak? bestaat niet
  Olie? illusie
  graaiers? Rechtstat(nation state)
  lang leve de koninging….
  Corporatie/vrije mark,,,lekertoetje zeg!!!!!
  nu polen, morgen onzin…
  Ah better!!!!!We gaan naar afghanistan
  Cool!want we weten toch better

  Reactie door patrice — dinsdag 30 augustus 2005 @ 0.18 uur

 12. Het LOONT niet om aardig en sociaal te zijn. Dat is volgens mij de onzichtbare kracht achter het gebrek aan sociale betrokkenheid. Geld is de stimulus waar ons gedrag en denken op is gebaseerd.
  Met de Tomaat voor een daad is een begin gemaakt om aan dit geconditioneerde denkpatroon iets te doen. Er ligt voor de SP zeker een grote uitdaging om zich op dit gebied te onderscheiden. Maak dat sociaal zijn loont. Speel daarbij dit kabinet niet in de kaart door zoveel mogelijk kostenloze arbeid te genereren maar maak dat ons land inziet dat sociale en rechtvaardige mensen het betalen meer dan waard zijn.

  Reactie door Dekker — dinsdag 30 augustus 2005 @ 1.18 uur

 13. Hoi Jan & Bas,

  Een goed initiatief om vrijwilligers zo in het zonnetje te zetten. In deze tijd van individualisme is het moeilijk mensen te motiveren, deze rubriek laat zien dat het wel degelijk de moeite loont je in te zetten voor een goede zaak! Gefeliciteerd pap!

  Reactie door Dico Timmerman — dinsdag 30 augustus 2005 @ 2.28 uur

 14. Dico Timmerman (12),

  Op zo’n vader mag je zeker wel trots zijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 30 augustus 2005 @ 8.47 uur

 15. Prachtig intiatief “de tomaat”. Vrijwilligers zijn vaak nog moeilijk te krijgen/vinden en je moet ze dan ook koesteren als je ze binnen je vereniging/stichting hebt. Die mensen zijn vaak van onbetaalbare waarde. Achter de schermen regelen zij vaak enorm veel dingen die voor de leden heel vanzelfsprekend zijn en waar je als bestuur vaak niet aan toe komt.

  Ik moet er nog wel even bij vermelden dat ik supertrots ben dat “de tomaat-ontvanger” toevallig mijn vader is!!

  Reactie door Nanda Timmerman — dinsdag 30 augustus 2005 @ 16.37 uur

 16. Zulkse mensen zijn schaars en zeldzaam aan het worden in Nederland. Mensen die zich belangenloos jarenlang inzetten voor anderen mensen, zouden eens wat vaker in het zonnetje gezet en onder de aandacht gebracht moeten worden. Aan zulkse mensen kan menigeen nog een voorbeeld aan nemen. Zoiets verdient pas respect, en Nanda handjes dichtknijpen met zo’n vader.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 30 augustus 2005 @ 19.13 uur

 17. Een geweldig initiatief! ‘Ome’ Henk heeft het zeer zeker verdiend! Gefelicteerd!

  Reactie door Else van der Poel- Timmerman — dinsdag 30 augustus 2005 @ 21.02 uur

 18. Super en enorm verdient.
  Ik kan het weten want Henk zorgde jaren lang met pijn en moeite voor mijn salaris.

  Marina

  Reactie door Marina Sterken — dinsdag 30 augustus 2005 @ 22.11 uur

 19. Nog even wil ik kwijt dat ook de partner van zulke mensen een pluim verdient.
  Ze moetenen zich nl wel vaak aanpassen aan de supervrijwilligers.

  Reactie door Marina Sterken — dinsdag 30 augustus 2005 @ 22.14 uur

 20. Dat laatste is helemaal waar Marina! ;)

  Reactie door Mirella — woensdag 31 augustus 2005 @ 0.07 uur

 21. excellent! i enjoyed reading your material. all the artist knew one another: http://cribspace.blogspot.com/2005/10/open-doors.html , i finished the 6th ball

  Reactie door gabriel drake — maandag 10 oktober 2005 @ 0.49 uur

 22. hello! http://www.dirare.com/Sweden/ online directory. About DIRare, Search in Business Category, Yellowpages search. From online directory .

  Reactie door online directory main — vrijdag 21 april 2006 @ 9.00 uur