Onbegrijpelijk

In het AD staat dat hulpverleners (0.a. ambulancepersoneel) in N.O. Brabant genoeg hebben van het toenemende geweld.

,,In juni werd een ambulancebroeder op de kermis in Soerendonk geschopt en geslagen toen hij een meisje met een hoofdwond wilde helpen. Een maand later werd iemand zelfs enige tijd gegijzeld door een verslaafde. En dan heb je nog de gangbare scheld- en spuugpartijen van omstanders.” Van Driel klaagt ook over dieven die ziekenwagens leegroven.

Ambulance

Ze denken op dit moment zelfs aan het aanschaffen van anti-steekvesten…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 28 augustus 2005 :: 14.56 uur

87 Comments

87 reacties

 1. Helaas is er maar één middel: harder straffen. Maar dat is hier in Nederland niet bespreekbaar. Toen Nawijn de discussie opende over de doodstraf werd hij “geslacht” in de tweede kamer. Nu is dit een beetje te zwaar wellicht voor zo’n misdrijf, maar het gaat om het principe. Daarnaast moet links een hand in eigen boezem steken wat een harde aanpak van criminaliteit betreft, daar moet dit land het zeker niet van hebben. Ik zie dit niet meer goed komen. De mentaliteit wordt met de dag slechter, het opleidingsniveau idem dito en opvoeden is er al helemaal niet meer bij. Dag Nederland, je was zo mooi.

  Reactie door Ron — zondag 28 augustus 2005 @ 15.14 uur

 2. Ik zou wel willen weten wat dat voor mensen zijn. In Nederland wordt altijd alles in kaart gebracht en onderzocht. Wat zijn dat voor gestoorde mensen die hulpverleners belagen. En wat kan je er aan doen. We zitten al enige tijd op een hellend vlak. Het gezag dat de politie had bestaat ook al niet meer. Het is inderdaad slecht gesteld met de normen en waarden. Eigenlijk moeten we een regering hebben die gaat proberen de normen en waarden terug te brengen en vooral ook die van hen zelf. Dus een echte regering.

  Reactie door Gandalf — zondag 28 augustus 2005 @ 15.30 uur

 3. Ja de doodstraf zal aan de ene kant eigenlijk wel goed zijn , wat wil je liever levenslang of de doodstraf?
  eigenlijk een soort keuzen.
  maar aan de andere kant dan krijg je weer zo’n amerikaanse geval daar worden af en toe wel eens mensen ter doodveroordeelt die eigenlijk niks met de misdaad te maken heeft.
  Ik bedoel nou zijn er gewoon echt te lichte straffen als je iemand vermoord krijg je meschien net maximaal 5 jaar.
  ik zou zeggen levenslang.
  maak een stuk eiland in de zee en bouw de grooste gevangenis die er bestaat en die gevangenissen die er nu zijn , kun je studenten in proppen.

  Reactie door Jeroen — zondag 28 augustus 2005 @ 15.34 uur

 4. Tsja, dit is nou eenmaal nieuwe norm aan het worden in Nederland, Jan. En onze rechtelijke macht lijkt het alleen maar aan te moedigen. Tijdje terug werd namelijk Jan Kievit doodgeslagen omdat hij een groep meisjes te hulp schoot die belaagd werden door tuig. De moordenaar in kwestie kreeg 2,5 jaar gevangenisstraf, en in de praktijk is dat dus iets van 1,5 jaar vanwege de tweederde regeling en het aftrekken van het voorarrest. De kinderen van meneer Kieviet zien pappa nooit meer terug, maar de boef in kwestie loopt zo weer op vrije voeten. De rechtelijke macht, asociaal gedrag en de misdaad houden de gewone man en vrouw steeds meer in een wurggreep, en de politiek doet nog altijd niets om dit te veranderen. :(

  Reactie door Daniël O. — zondag 28 augustus 2005 @ 15.42 uur

 5. @Ron – Het gaat zeker om een principe: namelijk dat de doodstraf in alle gevallen verwerpelijk moet zijn. Om tot zwaardere straffen te komen heb je die echt niet nodig. Wat wel nodig is, is dat we anders moeten gaan denken over waarom we straffen en wat we er mee willen bereiken.

  Wij straffen (de Nederlandse staat straft) met drie doeleinden:

  1 – bescherming van de maatschappij
  2 – heropvoeding van de crimineel
  3 – wraak – genoegdoening voor de slachtoffers

  De afgelopen decenia hebben zowel ‘links’ ALS ‘rechts’ (hoor jij Donner om zwaardere straffen roepen – of is deze man soms ook ‘links ‘?) punten 1 en 3 minder belangrijk gemaakt. Het ‘iedereen is in principe een goed mens’ uitgangspunt heeft er voor gezorgd dat de heropvoeding het belangrijkste element van ons straffen is geworden. Let maar eens op als deskundigen roepen dat ‘langer straffen niet helpt’ ;ze bedoelen dan bijna zonder uitzondering dat aan punt 2 bij langer straffen in de praktijk niet beter wordt voldaan.

  Zolang we criminelen in de eerste plaats zien als zielepoten of kansarmen die we moeten genezen en bescherming van de maatschappij en wrake blijven af doen als veel minder belangrijk, en ouderwets en primitief, zal er weinig veranderen. Maar zowel ‘links’ als ‘rechts’ dienen hiervoor de hand in eigen boezem te steken.

  Reactie door Habay — zondag 28 augustus 2005 @ 15.49 uur

 6. Jazeker Habay

  Reactie door Henk — zondag 28 augustus 2005 @ 15.53 uur

 7. Volgens mij ligt Soerendonk toch echt in het ZuidOosten van Brabant (Z-O) ipv N-O.
  Verder een triest verhaal over de verharding in de maatschappij; ook hier helaas.

  Reactie door Paul Lempens — zondag 28 augustus 2005 @ 15.57 uur

 8. Strenger straffen is ook hier weer het middel…

  Doodstraf ben ik voor, maar onder voorwaarden.

  Reactie door lambert — zondag 28 augustus 2005 @ 16.36 uur

 9. Jammer dat de discussie weer uitkomt op ‘straffen’. Waarom een probleem pas aanpakken bij het resultaat i.p.v. de bron…

  Reactie door Guido — zondag 28 augustus 2005 @ 16.43 uur

 10. Frustraties en woede die in deze maatschappij spelen worden jammer en schandelijk genoeg op de goeden onder ons afgereageerd. Het is natuurlijk wel een feit dat zoiets niet getollereerd kan worden. Je zult maar met een hartaanval op de grond liggen en je aangesnelde ambulance broeder wordt even buiten westen gemept. Daar wordt je niet vrolijk van. Ik snap de redenering achter zulkse types die zoiets doen ook niet. Ik denk als je ze recht op de man afvraagt waarom ze zoiets doen, dat ze het zelf niet eens weten. Dat hier snel iets aan moet gebeuren staat als een paal boven water. Je kent ook wel de uitspraak, er lopen meer gekken buiten het gesticht dan erin. Tsja, oplossing hoe hou je een gek tegen, ik denk dat je vanuit die invalshoek moet denken. Ik ben het helemaal eens met Ron van nr1, ik zie dit ook niet meer goedkomen gezien de steeds verslechterende mentaliteit van mensen. Dit proces is omontkeerbaar. Het enigste wat ons rest is proberen het in zo goed mogelijke banen te lijden. Maar keiharde straffen voor zoiets onzinnigs en nutteloos zijn bij deze wel op hun plaats.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zondag 28 augustus 2005 @ 16.50 uur

 11. Nr9-Guido.

  Wat is volgens jou in deze dan de bron?.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zondag 28 augustus 2005 @ 16.58 uur

 12. @Guido – Als JIJ dat ZONDER straffen wil doen – leg dan maar eens uit hoe. En vertel dan maar eens bij wat DE bron is, waar we dan bij moeten zijn. Krijgen we dan niet weer hetzelfde verhaaltje over zielige en kansarmen mensen, die als ze het maar economisch beter krijgen vanzelf wel het criminele pad verlaten?

  Reactie door Habay — zondag 28 augustus 2005 @ 17.07 uur

 13. Lees op tt:Knokpartij op kermis Katwijk.
  Volgens mij is dit het drankgebruik van sommige kermisgangers.Vaak hoor je dat groepen elkaar gaan opzoeken op de kermissen en dan onstaat er een knokpartij van jewelste als ze gedronken hebben.Deze ” plezier-knokkers ” moeten stevig worden aangepakt en mogen niet wegkomen met een boete of andere slappe alternatieve straf!!
  Zij verpesten het voor goedwillende mensen.
  Je zult maar met kleine kinderen op de kermis zijn en er gebeurt zoiets.

  Reactie door Diny — zondag 28 augustus 2005 @ 17.36 uur

 14. Het is bizar dat zoiets voorkomt en inderdaad is er een mentaliteits verandering nodig en een grotere pakkans.

  Neem alleen maar het dorp Katwijk,het Christelijk Gereformeerd voorbeeld dorp,waar een honderdtal jongeren de politie bekogeld hebben met stoeptegels,verkeersborden,dranghekken enz.Waren dit allochtonen geweest dan had Mw.Sterk(cda},van Baalen(vvd) en Bakker(D66)morgen in de tweede kamer een spoed debat aangevraagd en gepleit voor hardere maatregelen.
  Misschien is het raadzaam om bij het uitgaan van de kerk een razzia te houden om de raddraaiers er uit te pikken en heb je per ongeluk een paar goeie er bij zitten is dit echt geen probleem voor deze mensen,want beter 10 teveel opgepakt dan 1 te weinig,dat is toch het credo van het CDA in deze gevallen(als het allochtonen zijn).

  Reactie door Beste Kerel — zondag 28 augustus 2005 @ 17.47 uur

 15. Wat let de SP. bij monde van Jan Marijnissen of Harry van Bommel morgen een spoeddebat in de Tweede Kamer aan te vragen…….?

  Reactie door Pontius Maximus — zondag 28 augustus 2005 @ 17.56 uur

 16. @Beste Kerel, erg zwak om er allochtonen en mogelijke discriminatie bij te halen. En ja, weer eens lekker naar het CDA, VVD en D66 gaan wijzen (let op: ook voor klachten over het slechte weer van deze zomer kun je daar terecht) is natuurlijk veel makkelijker dan werkelijk over dit maatschappleijk probleem na denken. Zou het niet kunnen dat bij iedereen een omslag in het denken over straffen nodig is? Tsja – de hand in eigen boezem steken kan lastig zijn….

  Reactie door Habay — zondag 28 augustus 2005 @ 17.58 uur

 17. De heer Nawijn was en is nog steeds een vurig voorstander van de doodstraf. Er is dus nog hoop voor al die mensen die hier op dit weblog daarvoor min of meer pleiten. Nawijn en Flip de Winter komen straks met een nieuwe partij. Dus ik zou zeggen …….

  Reactie door Mollenvanger — zondag 28 augustus 2005 @ 18.02 uur

 18. Al vaker heb ik gevraagd naar een beetje begrip voor agressie.
  Het lijkt mijns inziens een proces dat je op kan roepen en af kan schrikken. Over het afschrikken zijn we hier nu wel aardig bezig geweest.
  Maar wat nou voor wat betreft het oproepen van agressie?
  Heeft het te maken met spanning die overvol Nederland oproept? Of heeft het te maken met het feit dat in onze rechtsstaat criminaliteit wordt ‘beloond’ met aandacht en de burger op zich wordt genegeerd?
  Het wordt nu echt tijd voor een beetje idee van wat er om ons heen gebeurd. Want zeg nu zelf; hoe verziekt is het idee om een ambulancebroeder in zijn dienst te storen!

  Reactie door de lange — zondag 28 augustus 2005 @ 18.07 uur

 19. 16 Habay

  Aangezien ik een groot voorstander ben van gelijke behandeling haal ik inderdaad het voorbeeld aan van selectieve verontwaardiging bij de door mij genoemde partijen.Was dit geweldadige delict gepleegd door allochtonen,dan waren de opvoed cursussen,straffen voor de ouders,onderzoek of de Moskee niet aanzet gaf tot.. ,weer van de daken geschreeuwd.
  En nu het weer de streng gereformeerde gemeenschap is die net als indertijd bij de varkenspest,zeer geweldadig blijkt te zijn,blijft het van de kant van de genoemde partijen oorverdovend stil.

  En dat komt mij per vierkante meter de strot uit.

  Reactie door Beste Kerel — zondag 28 augustus 2005 @ 18.33 uur

 20. Zeker ongbegrijpelijk, dat juist deze mensen lastig gevallen worden.

  Zwaardere straffen hebben volgens mij weinig zin, naast een straf hebben ze goede begeleiding nodig om ze voor te bereiden op hun terugkeer in de samenleving, daar makkeerd nog veel aan zoals Jan Marijnissen hier meerdere malen heeft verteld.
  Hierdoor kan een deel van de herhalingen voorkomen.

  Daarnaast moet er goed gekeken worden hoe we zulke dingen kunnen voorkomen.

  Habay (12),
  Ik denk niet dat het altijd het geval is dat als mensen het economisch beter krijgen
  opeens veranderenen in allemaal brave mensen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 28 augustus 2005 @ 18.42 uur

 21. Ambulance personeel, brandweer, maarschappelijke verharding? Het is wel een tendens in de grote steden, maar nu dus ook in dorpen. Wat moet je doen tegen dit soort normvervaging. Ik weet het eigelijk niet.

  Reactie door Harry Sangers — zondag 28 augustus 2005 @ 18.57 uur

 22. @Beste Kerel ik begrijp je verontwaardiging. Maar om die in een andere agressie om te zetten (richting je politieke tegenstanders) is m.i. toch weinig zinvol. Dat biedt geen oplossing.

  Reactie door Habay — zondag 28 augustus 2005 @ 19.15 uur

 23. Habay,het is een feitelijke constatering waarbij geen spoor van agressie zit wel verontwaardeging,dat is juist.Het is wel degelijk zinvol om zaken waarbij met twee maten gemeten word aan de kaak te stellen.
  Een gevoel van onrechtvaardigheid kan ook leiden tot agressie.

  Reactie door Beste Kerel — zondag 28 augustus 2005 @ 19.30 uur

 24. Een kennis van mij is ambulance-chauffeur in Rotterdam en een aantal malen is de navigatie-apparatuur gestolen terwijl ze hulp boden aan slachtoffers.
  De waarde van de apparatuur valt in het niet bij de schade aan de auto en het feit dat de ambulance de garage in moet voor reparatie waardoor de inzetbaarheid weer in geding komt.

  Lang straffen helpt niet (volgens sommige), kort straffen ook niet.
  Taakstraffen, dienstverlening, worden gesaboteerd door obstinaat gedrag waardoor ze maar een fractie van de uren straf krijgen die ze eigenlijk zouden moeten hebben.

  Moet de gemeenschap deze figuren nu ook nog eens gaan begeleiden bij de terugkeer in de samenleving? Hebben de ouders gefaald? Hebben ze een verstandelijke afwijking waardoor ze geen mijn en dein kennen ??
  Moeten we ze een opleiding, een baan, een huis en een toekomst geven?
  En is dat genoeg om ze op het rechte pad te houden ??

  Misschien op de amerikaanse manier(hoewel dit mensen tegen de borst stuit vanwege het feit dat het ‘amerikaans’ is), een soort bootcamp, militaire tuchtschool-achtig. Afbreken tot nul en dan opnieuw opbouwen met waarden en normen.
  Dit in plaats van gevangenisstraf.

  Maar dan als laatste waarschuwing, daarna gewoon in de gevangenis voor de rest van je leven, zie het maar als een carriere.
  Kan mij aansluiten bij # 3, een soort Alcatraz.
  Ik ben dus voorstander van Wilders zijn standpunt, 3 strikes, you’re out.

  Reactie door hac — zondag 28 augustus 2005 @ 20.08 uur

 25. habay(16)het heeft alles met het c.d.a .v.v.d. d66 te maken!deze parijten zijn al jaren bezig om overheids functies af te stoten (terugtredende overheid )m.a.w. de burgers kunnen de t.ring krijgen .een land besturen terwijl maar 19%van de bevolking achter je staat geeft problemen zoals deze .als burgers niet meer in hun (regering )maatschappij geloven gaat de hele zooi verloederen .verder is het van groot!!!!! belang dat er een hoop van die kinderverziekende programmas van de t.v gehaald worden .willen we straks nog een beetje samen kunnen leven .want die programmas verzieken onze kinderen .

  Reactie door texas henkie — zondag 28 augustus 2005 @ 20.14 uur

 26. Kan een verplichte taakstraf tot het volgen van een opleiding tot hulpverlener, een voorwaardelijke assistentieperiode en een jaarlijks terugkerende verplichte collecte-actie als middel gebruikt worden om de daders met de problemen van hulpverleners te confronteren een geschikt alternatief zijn ?

  Reactie door Renald Chi — zondag 28 augustus 2005 @ 20.16 uur

 27. Een paar maanden ambulances uitsoppen, lijkt me wel een goede straf.

  Reactie door Sonja — zondag 28 augustus 2005 @ 20.23 uur

 28. @Ron,

  Ik ben niet zo voor de doodstraf, omdat geen enkel systeem onfeilbaar is.
  Over de hele wereld gezien doet Nederland het vrij goed, maar we hebben toch een ‘Puttense moordzaak’, een ‘paskamermoord’, en nog zo wat zaken waar achteraf de verkeerde persoon voor moord bleek te zijn gestraft.
  Na je executie heb je niks meer aan Peter r. de Vries.
  Ik ben wel voor langere straffen; als dan je onschuld blijkt heb je nog wat aan de rest van je leven.
  En de maatschappij wordt beter beschermd.

  @Scarlet Pimpernel en Texas Henkie,

  Frustraties hebben hier niks mee te maken, wedden dat de daders voor 90 % ongehuwde jongemannen zijn?
  Agressie is zo oud als de mens, en haantjesgedrag van jongetjes die zich moeten bewijzen ook.

  Dat dat nu meer voorkomt dan in de jaren ’50 heeft juist te maken met verveling en rijkdom.
  Vroeger moest je hard werken en kinderen maken, nu blijft men klootviolen tot rond de 30e verjaardag.
  En zoals Diny ook al zei; een beetje alcohol en wat drugs helpen ook (bij het verzieken van de sfeer).
  Voor die luxe is wel altijd geld, ik vermoed dat veel mensen zichzelf allerlei frustraties aanpraten als excuus.

  Televisie heeft volgens mij ook nauwelijks invloed, vroeger keek men ‘live’ naar martelingen en executies op het dorpsplein. Dat leidde ook niet tot hooliganisme.

  @Beste Kerel,

  Als 1 Marokkaan of een groep Marokkanen een misdrijf plegen komt dat niet als zodanig in het nieuws, en zeker niet in de tweede kamer.
  Dat geldt dus ook voor 1 Katwijker of een groep Katwijkers.
  Het komt wel in het nieuws als blijkt dat bepaalde groepen naar verhouding veel vaker problemen veroorzaken zijn dan andere groepen, en dat lijkt me ook terecht. Als Marokkanen gemiddeld 4 tot 5 keer zo vaak worden veroordeeld als Nederlanders klopt er iets niet, dan is enige aandacht bij de politiek niet misplaatst.
  Al is het maar om het probleem aan te pakken en zo (op de lange termijn) racisme te voorkomen.

  Katwijkers (of gereformeerden) halen dergelijke percentages niet, er is dus ook minder aandacht voor.
  Lonsdalers krijgen weer wel meer dan genoeg aandacht, en dat hebben ze toch te danken aan de rotte appels in de eigen groep.

  @Sonja,

  Ik ben wel voor taakstraffen, maar dan moeten die wel echt voldaan worden; in de praktijk wordt er nauwelijks opgetreden als gestraften niet op komen dagen.
  En als het echt gaat om mishandeling lijkt een paar maanden me wat weinig.

  Reactie door arend — zondag 28 augustus 2005 @ 21.26 uur

 29. 28 arend

  Als een groep van 100 alochtonen de politie op een dergelijke manier had aangevallen,geef ik je op een briefje dat heel de riedel zoals in 19 beschreven in een spoed debat in de tweede kamer aan de orde was gekomen.

  En wat de zogenaamde plichtsgetrouwe gereformeerden aangaat is dit het zoveelste incident waaruit blijkt dat men zich niet wil conformeren aan de Nederlandse wet,er zal dus onderzocht moeten worden of de opvoeding wel adequaat is en of er misschien tot haat aangezet word in de kerken en tot die tijd zou de AIVD opnamen moeten maken van alle preken.

  Je moet nu niet denken dat ik stigmatiseer,want zoiets zou ik natuurlijk nooit doen.

  Reactie door Beste Kerel — zondag 28 augustus 2005 @ 21.49 uur

 30. en we staan er allemaal bij als een hulpverlener/of wie dan ook, hulp verleent, en klappen oploopt,
  en 90% doet niets,staat er bij te kijken,
  stel dat er 90% is die ingrijpt,op zo’n moment, dan is het snel opgelost,
  sorry maar veel gezien dat 3 tot 7 personen het kunnen verpesten voor 60-70 man,
  werdt het gezwel gelijk verwijdert,was het meestal gebeurt met de rotzooi.

  Reactie door ad — zondag 28 augustus 2005 @ 22.03 uur

 31. De gevolgen van het afbreken van de
  solidariteit worden zichtbaar,het gebrek
  aan opvoeding en respect voor elkaar neemt
  af.We veramerikaniseren in de zin dat geld
  de allesbepalende factor wordt.In plaats
  van meer zouden we naar een kwalitatief
  hoogwaardiger samenleving moeten.

  Reactie door B.Hoekstra — zondag 28 augustus 2005 @ 22.11 uur

 32. @11 Helaas niet maar één bron.
  Veel heeft te maken met gewoonte.
  De gewoonte teveel te drinken bij uitgaan, de gewoonte om in groepsverband foutere keuzes te maken dan erbuiten, de gewoonte verslaafden de schuld te geven van hun drugsgebruik en de bijkomende effecten.

  Uiteindelijk zou ik dus zeggen zo’n 16 miljoen bronnen omdat we allemaal zelf aan de verandering bijdragen, terwijl strenger straffen in deze situaties alleen de problemen tijdelijk onderdrukt en vaak zelfs versterkt.

  Als er een enorme politiemacht uit moet rukken voor een voetbalwedstrijd, weet je dat er iets mis, toch hebben we dit door laten gaan. De gevolgen vind je nu terug op allerlei andere plaatsen.

  Overigens men al begonnen met een tegenoffensief (met de beveiligingsbranche als lachende derde) door beveiliging voor het personeel (niet alleen kroegen e.d. maar ook winkels en bijv. de eerste hulp van ziekenhuizen). Maar of dit de oplossing is?!

  Reactie door Guido — zondag 28 augustus 2005 @ 22.13 uur

 33. @Habay Beter lezen; waar schreef ik dat ik was voor -zonder straffen-. Ik reageerde enkel op de gemakzucht van -strenger straffen- terwijl de ambulancebroeders vaak aangevallen worden door van die dappere kroeglopers die de volgende dag (met een kater in de kop) niet eens weten wat ze hebben aangericht.
  Ik vraag me dan af: Waar waren de vrienden om tijdig te zeggen – voor jou geen bier meer-.
  Dat lost ter plekke meer op dan strenger straffen achteraf ooit kan doen.

  Reactie door Guido — zondag 28 augustus 2005 @ 22.21 uur

 34. Vroeger was de politie nog een handhaver van de wet. Maar sinds het apparaat ‘een service aan het publiek’ is geworden deugt er mijns inziens niet veel meer van.

  Reactie door Sonja — zondag 28 augustus 2005 @ 22.34 uur

 35. @ Sonja (#27): Ja, dat zal ze leren, de bengels.

  Reactie door Daniël O. — maandag 29 augustus 2005 @ 2.50 uur

 36. @30 Ad, Ik denk ook dat fysiek ingrijpen niet voor iedereen is weggelegd, hoe graag je dat ook zou willen. En het risico van een rechtzaak door de daders aangespannen met een advocaat die er wel brood in ziet, tegen jouw ingrijpen is ook iets dat meetelt.
  @34 Sonja, Klopt helemaal.
  Goede morgen overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 29 augustus 2005 @ 7.33 uur

 37. Het is triest te zien, dat we in Nederland moeten toekijken hoe een bepaalde groep mensen, die nog steeds lijkt te groeien, zich nergens meer iets van aantrekt en het zelfs een sport lijkt te gaan vinden om alle regels en wetten te breken.
  Onze maatschappij is niet bij machte op te treden tegen deze groep mensen, omdat we wel wetten maken, maar ze niet willen/kunnen handhaven. Op die manier is die wet slecht een waardeloos vodje en wordt ook zo behandeld.

  De oplossing ligt niet in het strenger straffen, hoewel in bepaalde overtredingen ik daarin ook een voorstander ben, maar in het consequent aanpakken van overtreders. Weg met dat gedoog, maakt duidelijk aan mensen wat wel en wat niet mag!

  Reactie door Helma D. — maandag 29 augustus 2005 @ 8.00 uur

 38. arend(28)ik ben ook z,on zuipend onder de 30 vrijgezelletje geweest !maar heb nooit gevochten .laat staan dat ik hulpverleners bedreigde of mishandelde .dat je dat niet doet is een kwestie van opvoeding !verder bagataliseer je de invloed van de media .terwijl je net als ik weet dat de media een heel grote invloed heeft op het gedrag van kinderen (en volwassenen )benhet met je eens dat taakstraffen beter zijn dan een gevangenis .die gasten die het ambulance personeel mishandelen moeten ze maar een keer meesturen om op het spoor de resten van een zelfdoding op te ruimen .dan gaat er de grote ,bakkes, wel af.

  Reactie door texas henkie — maandag 29 augustus 2005 @ 9.59 uur

 39. @37

  je hebt misschien gelijk als je zegt dat strenger straffen niet zou helpen. Maar nu straffen we helemaal niet. Je zou je kapot schrikken als je eens wist wat je in dit land moet uithalen om een paar(?) jaar achter de tralies te verdwijnen. minstens een paar pogingen tot doodslag en 1 echt fataal slachtoffer.

  dit land wordt geregeerd door een slappe, luie hypocriete elite en de oppositie-partij die er iets tegen zou moeten doen roept hier een week geleden nota bene op tot het tekenen van een petitie omdat het in de gevangenissen niet meer zo fijn is als het was…

  Reactie door nico — maandag 29 augustus 2005 @ 10.05 uur

 40. Slechte opvoeding, geen remmingen op gebied van drinken, blowen en agressie en het bekende haantjesgedrag. Ja, volgens mij klopt dat wel. Ik ben dan ook voor alternatieve straffen. Maar niet alleen die ambulances uitsoppen, Sonja. Meelopen met de schoonmaakploegen op straat die na steek- en schietpartijen het bloed en eventuele menselijke restjes moeten verwijderen en ook meelopen met de schoonmaakdienst op de Eerst Hulp van de ziekenhuizen, waarbij juist deze types mogen mee”genieten” van de hulp aan half afgeslachte slachtoffers van ongelukken en vechtpartijen. Tot hun enkels in het bloed en de kots, poep en pies van de slachtoffers helpen schoonmaken van de troep. Drie maanden lang, elk weekend! Want die haantjes zijn maar al te vaak lafaards als het aan komt op dit soort zaken.
  Ohja, en meegaan met de politie naar de ouders en/of familie van de slachtoffers om het slechte nieuws te vertellen!! En dat ook moeten doen. Ben benieuwd of ze dát aankunnen en durven. Maar of dit zal helpen? Ik heb er een hard hoofd in.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 29 augustus 2005 @ 10.15 uur

 41. #4 Daniel O

  Daniel, waarom richt je hiermee tot Jan? Die vindt 2,5 jaar voor die moord namelijk eerder te hoog dan te laag gestraft.

  heb ‘m in ieder geval nooit op een andere mening kunnen betrappen

  Reactie door nico — maandag 29 augustus 2005 @ 10.59 uur

 42. Ook de brandweer heeft wel eens last van baldadige lui die ons het werk onmogelijk maakt. Met oud en nieuw in bepaalde wijken staat 1 persoon te blussen en de rest staat volledig ingepakt de slang te beschermen. Het is namelijk o zo leuk om er een mes in te steken of om ons te bekogelen met vuurwerk……….

  Reactie door IngeB — maandag 29 augustus 2005 @ 11.28 uur

 43. Dit gebeurt helaas in heel Nederland, we hebben er met zijn alle een rotzooitje van gemaakt.

  Reactie door leen — maandag 29 augustus 2005 @ 11.47 uur

 44. @ 37 Helma, precies, niet strenger straffen, maar gewoon straffen, aan de hand van de wet.

  Voorbeeld: ik en man en kind ben een keer door een vuurwapengevaarlijke crimineel met de dood bedreigd (vader van de bovenburen), en een andere keer heeft hij mijn man van de trap afgeslagen. Meteen aangifte gedaan. Eerste reactie op het bureau: “Zou u dat wel doen? Die man is gevaarlijk hoor.”

  Dan vragen ze ook altijd of je op de hoogte gehouden wilt worden van de zaak. Ja, natuurlijk.
  Nooit meer iets van gehoord.

  Mijn man is wel eens door een kickboxer het ziekenhuis ingeslagen. Hij reedt mijn man bijna omver op het zebrapad, en toen riep mijn man na dat hij een lul was. Auto stopt, kickboxer stapt uit en slaat hem in 1 klap knock out. Volgens getuigen (die zeer behulpzaam waren!) heeft hij ook nog nagetrapt.
  Weer aangifte doen, met getuigen. Op de hoogte houden? Ja natuurlijk.
  Nooit meer iets van gehoord. En let wel, dit is geboekt onder “zware mishandeling”.

  Kortom: niet strenger straffen, maar gewoon straffen!

  Reactie door Sonja — maandag 29 augustus 2005 @ 13.06 uur

 45. @ 39 Nico,

  Als nu eens eerst daadwerkelijk alle aangiften serieus zouden worden genomen en mensen daarvoor zouden worden opgepakt en berecht, dus ook bestraft, zouden er grote problemen ontstaan in de gevangenissen (gebrek aan plaatsen), lange wachtrijen onstaan voor rechtzaken, bezetting van politie niet te vergeten.
  Maar dat zou slechts van tijdelijke aard zijn. Al snel zou een kentering te zien zijn, die ervoor zorgt dat het aantal aangiften sterk vermindert, het aantal op te sporen criminelen idem dito en dus uiteindelijk zal resulteren in een “normale” bezetting van de gevangenissen.
  Langere straffen zijn dan niet nodig! (uitzonderingen daargelaten)

  Reactie door Helma D. — maandag 29 augustus 2005 @ 13.46 uur

 46. Het lijkt tegenwoordig inderdaad wel alsof de straf niet hoog genoeg is.

  Akelig loont het meer om eigen rechter te spelen. Wat is de ‘prijs’ voor iemand’s leven tegenwoordig? Pak en beet 2 a 3 jaar voor het doodslaan van een willekeurig iemand op straat of je baby vermoorden. 3 jaar met een directe 1/3e aftrek dan wel. Waar is dat eigenlijk goed voor die aftrek? Het is in en in treurig en een klap in het geziccht voor de nabestaanden. Is dat gewoon een financieel iets hier in Nederland, hogere straffen zijn ook langer hoge kosten?

  Daarentegen is het een patstelling. De gevangenissen in Amerika en de death row afdelingen zitten ook daar propvol. Hoge straffen en zelfs de doodstraf schijnt dan ook niet echt afschrikwekkend meer te zijn. Een oplossing? Geen idee.

  To hell in a handbasket.

  Reactie door Kayleigh — maandag 29 augustus 2005 @ 14.38 uur

 47. @45 Helma

  deels met je eens. maar die 2,5 jaar waar daniel het in #4 over heeft, dat soort dingen lees ik iets te vaak in de krant.

  Reactie door nico — maandag 29 augustus 2005 @ 14.44 uur

 48. @Beste Kerel(29),

  Ik heb van nabij meerdere gevallen meegemaakt van mensen die slachtoffer werden van geweld door allochtone jongeren. Daar was in de media niks over terug te vinden, en terecht.

  Maar als er statistische verschillen zijn tussen diverse bevolkingsgroepen, ligt de zaak heel anders. Een probleem kan alleen worden aangepakt als het wordt erkend.
  Vind jij het goed dat 85% van de loverboys van allochtone afkomst is en zo nee, wat ga je er aan doen als we het er niet over mogen hebben?

  Kom eerst maar eens met statistische gegevens over gereformeerde jongeren en criminaliteit, of een extremistische uitlating van een kerk (iets in de geest van ‘homo’s moet je van een dak af gooien’, ‘joden zijn verachtelijk en achterbaks’, etcetera).
  Dan praten we verder.

  @Texas Henkie(38),

  Ik zeg niet dat alle vrijgezelle drinkers/druggebruikers onder de 30 jaar vechtersbazen zijn, maar veel vechtersbazen vallen wel in die categorie.
  Statistieken over mannen en agressie wijzen dat gewoon uit.

  Het is een logisch gevolg van o.a. het mannelijk hormoon testosteron, in de evolutie zo belangrijk om het eigen nageslacht te vergroten (sterkste mannetje neukt het meest) en te beschermen.
  We zien dit bij praktisch elke diersoort terug. Bij de weinige diersoorten waar vrouwtjes ook buitengewoon agressief zijn (gevlekte hyena), blijken vrouwtjes vaak abnormaal veel testosteron aan te maken.

  Daarmee praat ik niks goed, maar alleen door te weten waar de oorzaak ligt kun je het probleem aanpakken.

  Media lijkt me, zoals gezegd, onbelangrijk. Nergens zijn TV en videogames zo agressief als in het keurige Japan.

  Verveling speelt een veel grotere rol.
  Misschien moeten we dus vechtpartijtjes organiseren? Onder toezicht een kooigevecht met ongewapende vechtersbazen.
  Vrijwillig natuurlijk, en eerlijke partijen 5 tegen 5 of 1 tegen 1.
  Zo kunnen de haantjes hun status verhogen zonder dat er slachtoffers vallen.
  Ik heb in het verleden aan boksen gedaan, en veel mensen op die sportschool waren eigenlijk ‘tot rust gekomen’ door te sporten.
  Als je weet wat je kan, hoef je je ook niet te bewijzen op straat.

  Daarnaast moet agressie op straat meer bestraft worden. In theorie zijn straffen in Nederland vrij hoog (zomaar 20 jaar), in de praktijk geven rechters zelden zo’n hoge straf.
  En dat wordt ook steeds moeilijker, vanwege ‘jurispredentie’; er zijn in het verleden zulke lage straffen uitgedeeld dat men nu niet iemand veel zwaarder kan aanpakken voor eenzelfde vergrijp.

  Reactie door arend — maandag 29 augustus 2005 @ 17.04 uur

 49. Iedereen is zo met zichzelf bezig en moet dit ook vaak financieel. Ik vind het niet vreemd dat mensen zich niet meer in kunnen leven in een ander..Als je hoofd al vol is met je eigen dingen kan er niets meer bij..

  Reactie door cynthia — maandag 29 augustus 2005 @ 17.11 uur

 50. arend(48)het is iedereen genoegzaam bekend dat bepaalde stoffen in je lichaam je gedrag (kunnen )beinvloeden .maar de westerse mens kan dit beinvloeden door middel van een goede sociale opvoeding .en de overheid is daar mede verandwoordelijk voor .en om je agressie kwijt te raken hoef je geen vechtpartijen te organiseren .dit kan heel goed met welke sport dan ook .nederland is een narco staat met veel geflipte inwoners .die enkel denken dat je met ,spulletjes, gelukkig kunt zijn .

  Reactie door texas henkie — maandag 29 augustus 2005 @ 17.35 uur

 51. arend,natuurlijk heb je gelijk.In orthodox gereformeerde kerken wordt met respect over de gelijke positie van de vrouw gesproken en zul je zeker geen onvertogen woord over homo’s of anders denkenden horen.
  Misschien heb ik daarom de vergelijking scherp neer gezet om vooral ruimdenkende mensen zoals jij te stimuleren nog wat ruimdenkender te worden.

  Reactie door Beste Kerel — maandag 29 augustus 2005 @ 17.55 uur

 52. Meer solidariteit = die pet past ons allemaal (politie-slogan)
  Ja maar alleen als er een Walhter P5 naast ligt.

  Een collega van mij heeft eens in Rotterdam een tasjesrover tegengehouden.
  Nu is de collega in kwestie nogal van het potige type en doet aan kooigevechten.
  Door simpel zijn arm uit te steken werd de tasjes rover geveld.
  Maar nu komt het : de tasjesrover klaagde hem aan omdat hij twee tanden miste.
  Resultaat : mijn collega kon opdraaien voor de schade.
  Eindresultaat : alleen voor zijn vrouw en kind en voor de rest doe hij een stap opzij en laat de rover lekker voorbij lopen.

  Ik zou zeggen, als tasjesrover loop je een bepaald (beroeps) risico en dat moet je dan maar voor lief nemen, helaas denkt de rechterlijke macht er niet zo over.
  Want laten we wel wezen van de politie moet je het niet hebben, als je ze nodig hebt dan zie je ze niet en als je ze niet kunt gebruiken dan zijn ze er en geven ze je een prent voor 5 km te hard.
  Wat dat betreft zie ik meer in het belgische syteem waar je inbrekers gewoon ondersteboven kan schieten zonder probleem.
  Kost een stuk minder dan in de gevangenis.

  Reactie door asociaal — maandag 29 augustus 2005 @ 18.21 uur

 53. @ 47 Nico,

  Ook jij krijgt van mij groot gelijk, ik vind het ook niet kunnen dat mensen die een ander van het leven beroven door willens en wetens geweld te gebruiken, zonder dat van zelfverdediging sprake is, veel te zacht worden gestraft. Ook als slachtoffers gewond, getraumatiseerd en/of invalide zijn geworden, mag van mij de strafmaat hoger worden gelegd.
  Echter is het niet de oplossing voor het probleem wat in deze topic wordt aangedragen door Jan.

  Opvoeden, dat doe je niet alleen met kinderen maar ook met elkaar. Onduidelijkheid schept ook bij volwassenen (gelukkig niet bij alle) gedragsproblemen.

  Reactie door Helma D. — maandag 29 augustus 2005 @ 20.31 uur

 54. Wel Helma dan heb ik nog wel een uitdaging, ga jij lekker de Tokkie’s opvoeden !!!

  Reactie door hac — maandag 29 augustus 2005 @ 21.24 uur

 55. Kijk en dat is nou de vinger op de zere plek leggen: opvoeden is iets wat een gezamelijke verantwoording is. Dus niet afschuiven, hac!

  Reactie door Helma D. — maandag 29 augustus 2005 @ 21.35 uur

 56. @Texas Henkie(50),

  Opvoeding is een taak van de ouders, als je wil dat je kinderen goed tercht komen moet je daar zelf voor zorgen.
  Juist het afstoten van taken naar de overheid zorgt dat niemand zich verantwoordelijk voelt voor zijn eigen leefomgeving.
  Alle sport kan agressie tegengaan, maar zoals smaken qua muziek kunnen verschillen, zo zijn er gewoon mensen die van vechten houden. Die tem je niet door ze te laten volleyballen; als mensen willen vechten, laat ze, maar dan onder begeleiding in een sportschool.

  Nederland is een ‘narcostaat waar iedereen blij is met spulletjes’, maar is dat niet een algemeen, menselijk verschijnsel over de hele wereld?

  @Beste Kerel(51),

  Imams mogen van mij best zeggen dat homo’s zondaars zijn, net als sommige dominees doen.
  Maar van een flat afgooien is weer wat anders. Zelfs dat mogen ze van mij zeggen overigens (vrijheid van meningsuiting), maar dan wil ik kunnen zeggen dat dat achterlijk is, zonder voor racist te worden uitgemaakt.

  Maar waar het mij om ging was iets anders; als lonsdalers of Marokkaanse jongeren de krant halen snapt iedereen dat niet èlke lonsdaler een racist is, en niet èlke Marokkaan een crimineel.
  Maar dat media en politiek aandacht besteden aan een probleem lijkt me normaal.
  Bij gereformeerde jongeren spelen dergelijke problemen nauwelijks (zeg ik als atheïst).

  Een jaar of 10 geleden werd een buurjongen van mij afgetuigd door een groep Antillianen, lachen.
  In de krant stond later dat het ging om een conflict tussen allochtone en racistische jongeren. Die onzin ben ik gewoon zat, en jouw suggestie dat de media dergelijke incidenten opkloppen klopt gewoon niet; het is eerder andersom.

  Van mij hoeft niet bij elk incident de achtergrond van de dader te worden vermeld. Maar als blijkt dat bepaalde groepen onevenredig veel problemen veroorzaken mag dat best hardop gezegd worden. Ook als dat (over een jaar of 20) brildragende atheïstische smiths-fans blijken te zijn, zoals ik.

  Reactie door arend — maandag 29 augustus 2005 @ 22.20 uur

 57. @ 48 arend
  Kom eerst maar eens met … een extremistische uitlating van een kerk (iets in de geest van ‘homo’s moet je van een dak af gooien’, ‘joden zijn verachtelijk en achterbaks’, etcetera).
  Dan praten we verder.

  Okiedokie. Komtie dan (hè):

  Deuteronomium 17
  2-5  Als iemand in één van de dorpen of steden van uw land het verbond met God verbreekt door andere goden, de zon, de maan of de sterren te aanbidden (wat Ik streng verboden heb), controleer dit dan eerst zorgvuldig; als geen twijfel bestaat over de waarheid ervan, zal die man of vrouw buiten de stad worden gebracht en door steniging worden gedood.

  Psalmen 34
  21-22 Hij beschermt zijn gebeente; er zal geen bot worden gebroken. De ongelovige zal sterven door het onheil

  Psalmen 110:6 Hij spreekt het vonnis over de ongelovigen uit en de lijken stapelen zich op. Hij vernietigt hen, waar zij ook zijn.

  Openbaring 21:8 Maar de lafaards, de ongelovigen, de mensen van wie Ik walg, de moordenaars, de mensen die ontucht plegen, de tovenaars, de afgodendienaars en alle bedriegers staat wat anders te wachten: Het brandende zwavelmeer, de tweede dood.

  Leviticus 26:36 En zij die mijn straffen hebben overleefd, zullen als krijgsgevangenen en slaven naar verre landen worden gesleept. Daar zullen zij in voortdurende angst leven.

  Leviticus 20:
  9   Ieder die zijn vader of moeder vervloekt, moet zeker ter dood worden gebracht
  13   De straf op homosexuele omgang is de dood voor beide partijen.
  27   Een medium of waarzegger (man of vrouw) moet zonder meer worden gestenigd tot de dood erop volgt.

  2 Kronieken 21
  14   Daarom zal de HERE uw volk verwoesten door een grote plaag. U, uw kinderen, uw vrouwen en alles wat u bezit, zullen worden vernietigd.
  15   U zult worden gestraft met een ziekte aan de ingewanden. Door deze jarenlange ziekte zullen uiteindelijk uw ingewanden uit uw lichaam puilen.”

  Lucas 19:27 “Doch deze mijn vijanden, die niet hebben gewild, dat ik over hen koning zoude zijn, brengt ze hier, en slaat ze hier voor mij dood.”

  Leuk hè, ‘onze’ bijbel. Wil je nog meer arend? Kan hoor.

  Reactie door Sonja — maandag 29 augustus 2005 @ 22.30 uur

 58. O ja, vergeet ook niet de dominee uit Tholen niet:

  THOLEN – Burgemeester en wethouders van Tholen heeft gisteren unaniem afstand genomen van de uitlatingen van de hervormde predikant J. Lohuis. Deze zei twee weken geleden in zijn afscheidspreek “dat de democratie een uitvinding van de duivel was”.

  Volgens Lohuis, inmiddels woonachtig in Harskamp, “moeten we immers door God geregeerd worden”. Hij haalde in zijn preek Willem van Oranje aan. Lohuis hoopte dat er weer iemand als hij zou opstaan, “die de democratie gaat verjagen, zodat er een theocratie komt en God alleen verheerlijkt wordt”, aldus een verslag in De Eendrachtbode, een weekblad op Tholen.

  Bron: Nederlands Dagblad

  Reactie door Sonja — maandag 29 augustus 2005 @ 22.34 uur

 59. Wat een enge uitspraken!
  Weer iemand om op te voeden… :(

  Reactie door Helma D. — maandag 29 augustus 2005 @ 22.40 uur

 60. Beste arend mag ik weten waar ik geschreven heb dat ik vind dat de media de boel opklopt?

  Sonja,bedankt scheelt weer een hoop typewerk:)

  Reactie door Beste Kerel — maandag 29 augustus 2005 @ 22.43 uur

 61. Duh BK, iedereen kan knippen en plakken. Alleen moet je het even paraat hebben. Voor de Koranbashers weet je wel. Daar doe je ze echt een groot plezier mee. :)

  Reactie door Sonja — dinsdag 30 augustus 2005 @ 0.06 uur

 62. Door de huidige economie ligt een belangrijke oorzaak in de “geen-ouder-gezinnen”.
  Pa en ma werken of voor een 2e auto (luxe)
  of omdat ze anders niets te vreten hebben (gevolgen van een verloederde samenleving; [ikke ikke en de rest kan stikke of anders liberaal egoïsme met een vleug christelijke naastenliefde ;-) ] )
  Mijn vrouw is ook geëmancipeerd en kon en mocht werken.
  Onze kinderen werden niet op straat of wat dan ook geslingerd.
  Er was altijd iemand van ons beide aanwezig en ik denk ook dat het zo hoort en dat dit een hoop asootjes zou schelen.

  Reactie door Henk S — dinsdag 30 augustus 2005 @ 0.15 uur

 63. Land van normen en waarden.

  politie vindt op dit moment veel bekeuringen uitdelen nog steeds de leukste bezigheid. En de verloedering gaat verder o.a. via de TV. met BB.

  Dit land is gek en verrot.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 30 augustus 2005 @ 0.18 uur

 64. @Sonja(57,58),

  Leuke citaten uit een eeuwenoud boekje, ik ken er nog veel meer, zowel uit de bijbel, de koran als de torah, noem maar op.
  Alle oubollige boeken zijn fout, waarom mag dat dan alleen van de bijbel gezegd worden?

  Die uitspraken waar ik het over had waren vrij recent, net als ‘hamas, de joden aan het gas moet kunnen’(AEL), of de antisemitische film ‘Zahra’s ogen’, verkrijgbaar in de betere moskee.
  Dergelijke incidenten zijn er zoveel in het kleine Nederland, dat die ene uitspraak van de onbeduidende mijnheer Lohuijs daarbij in het niet valt. En mijnheertje Lohuijs mag daarop ook openlijk worden aangevallen, zonder dat mensen van racisme worden beschuldigd en moeten onderduiken.

  Overigens heb ik al veel vaker gezegd dat imams van mij dergelijke dingen mogen roepen, zolang ik maar mag roepen dat die imams achterlijk zijn.
  Zoals ik ook Jenny Goeree al 25 jaar achterlijk vindt.

  Ondertussen praat je weer mooi om de problemen heen; als een christenhond een gebouw in Oklahoma opblaast, roept niemand ‘dat doen moslims’ ook.
  Maar als een … door een flat heen vliegt roepen we in koor dat er ook hele fundamentalistische christenen zijn; hoe ontroerend, dat relativisme.

  PS, wat bedoel je met koranbashers, zijn dat mensen die de koran en de bijbel als gelijkwaardig beschouwen, en vinden dat beiden dus bekritiseerd mogen worden?
  Of deel je de mening van politiek correct nederland dat iedereen die niet pist op de bijbel en slijmt op de koran een moslimbasher, racist, islamofoob of wat voor moois dan ook is?
  Ben je niet bang dat die woorden straks hun betekenis verliezen, als je elke afwijkende mening daarmee dood probeert te maken?

  Ik haat alle religie, maar sommige religies zijn momenteel even wat gevaarlijker dan anderen; jammer dat we liever de boodschapper de schuld geven.
  Overigens dwalen we af van het onderwerp; wat zeggen de statistieken over gereformeerde jongeren en criminaliteit.

  @Beste Kerel(60),

  Wel, je zegt het inderdaad niet letterlijk zo, maar het is wel de constatering die je doet;

  Berichtje 14; “waren dit allochtonen geweest dan…”
  Berichtje 19; “selectieve verontwaardiging…”
  Berichtje 23; “zaken waarbij met 2 maten gemeten wordt…”
  Berichtje 29; “als een groep van 100 allochtonen…”

  Later kom je nog met wat sarcasme met dezelfde strekking, gereformeerden zijn ook kut. Alleen raar dat we daar in de statistieken niks van terugvinden.

  Reactie door arend — dinsdag 30 augustus 2005 @ 1.31 uur

 65. #Arend

  leuk dat je weer eens erbij bent om de relativeringstheologen hier en -theorieen van repliek te dienen. Zoals deze, die voor mijn gevoel wel veel weg heeft van een zekere Sullis.

  We wel wel wat hebben we hier voor een onzin: Quote Sonja #57

  ” Leuk hè, ‘onze’ bijbel. Wil je nog meer arend? Kan hoor”.

  Sonja; wil je dat “onze” er even uitlaten ja? Er zijn namelijk genoeg Nederlanders; waaronder ik; die de Bijbel, met name het oude testament; in het rijtje zetten van Mein Kampf. Want de Bijbel is een boek dat mensen haat.

  Reactie door ReneR — dinsdag 30 augustus 2005 @ 2.16 uur

 66. @ asociaal (reactie 52): ik ken ook zo’n geval. Iemand had in z’n eigen huis een inbreker betrapt en deze even getracteerd op een flinke mep op de benen met een ijzeren staaf. Deze ijzeren staaf staat altijd klaar mocht er ongewenst bezoek komen. De ‘arme’ inbreker deed aangifte van mishandeling, de huiseigenaar mocht mee naar het bureau. Inbreker liep na het opmaken van het procesverbaal weer vrolijk vrij rond en de huiseigenaar zat iets langer vast. Toen die later toch weer vrij kwam was z’n huis alsnog leeggehaald.

  Reactie door IngeB — dinsdag 30 augustus 2005 @ 10.22 uur

 67. @ ReneR (65): ‘onze’ stond bij Sonja dan ook tussen aanhalingstekens, hoor! ;)

  Reactie door IngeB — dinsdag 30 augustus 2005 @ 10.23 uur

 68. @IngeB,

  Tja, voorbeelden genoeg; een kennis van me is leraar en moest worden geschorst omdat hij een leerling tegen de grond had gewerkt. Het lievertje was met tafels en stoelen gaan gooien dus het aardige is; als die leraar niks had gedaan en er was iemand gewond geraakt was hij óók verantwoordelijk geweest.

  Uit de krant; tasjesrover klaagt buschauffeur aan wegens mishandeling (de dief wilde geen kaartje kopen en werd in een houdgreep genomen), conductrice geschorst omdat ze terugsloeg (rechter; U had weg kunnen lopen), en ondertussen is het onderzoek naar de Albert Hein medewerkers (sloegen 2 jaar geleden een gewapende dief) ook weer opgestart.

  Het is gewoon makkelijker om werkende mensen te straffen, want die hebben meer geld. Op papier in ieder geval.

  Reactie door arend — dinsdag 30 augustus 2005 @ 11.55 uur

 69. @ReneR,

  Hoi, een goede dag, ach ik vind het belangrijk om wijsheid te vergaren, maar zeker zo belangrijk om wijsheid te verspreiden; vandaar mijn bezoekjes hier.

  (Niet kotsen Sonja, grapje!).

  Waar staat die opmerking van Sullis eigenlijk? ik heb ook op de andere logs gekeken maar kon hem niet vinden.

  Maar Sullis heeft wel gelijk dat de bijbel en de koran mein kampf-achtige, mensenhatende boekjes zijn.
  Het is aan de gelovigen daar goed mee om te gaan. De meeste van de 4 miljard monotheïsten zijn redelijk verdraagzaam.

  Reactie door arend — dinsdag 30 augustus 2005 @ 13.51 uur

 70. @ Arend (28):

  In de VS zijn inderdaad velen, naar achteraf is gebleken, ten onrechte geëxecuteerd. Het hedendaagse DNA-onderzoek kan soms gelukkig ook aantonen, dat iemand de dader NIET kan zijn, maar in een Amerikaanse documentaire heb ik eens een officier van justitie gezien, die DESONDANKS weigerde een ten onrechte op “death row” verblijvende veroordeelde vrij te laten! Zó bar kan het dus zijn, in de VS!

  Jarenlang criminologisch onderzoek heeft aangetoond, dat bedreiging met zwaardere straffen (ook de doodstraf) in het algemeen niet preventief werkt. Misdaad moet dus vooral met andere, preventieve maatregelen worden aangepakt. (Zoals: voorkoming van armoede en kansloosheid, betere opvoeding en scholing, enz.). Criminaliteit is een veel te ingewikkeld sociaal verschijnsel om met simpele kretologie ( “harder straffen!”, “na drie keer levenslang!” e.d.) af te doen. Het moet serieus worden aangepakt, natuurlijk, maar dan wel op verschillende fronten en met “maatwerk”, ook waar het de daders betreft. (Sommigen wel (zie b.v. wat L. Lembeck zegt in nr. 40), anderen geen “alternatieve straf”, enz.). En vooral consequent aanpakken, zoals sommigen al zeiden.

  Overigens zie ik het lastig vallen, hinderen, bestelen enz. van hulpverleners meer als ernstig a-sociaal (wan)gedrag, net als Guido (nr. 33), dat wel een voorstadium kan zijn van (ernstiger) criminaliteit.

  Maar Arend, wat je schrijft over de strafmaat, klopt niet (nr. 48). Sinds ongeveer 1985 zijn de door rechters uitgesproken straffen stelselmatig verhoogd. En de laatste jaren zijn veel meer hogere vrijheidsstraffen (inclusief levenslang) uitgesproken dan de jaren ervoor. In de rechtspraak is dus al lang een verstrenging gaande (geweest).

  Wat je in nr. 68 zegt, vind ik veel te simpel. In het strafrecht bestaat het begrip proportionaliteit. B.v. bij “noodweer(exces)”: iemand mag, voor zover echt nodig of onvermijdelijk, als verweer tegen een omnmiddellijke dreiging van aanrandig van lijf of goed, geweld gebruiken. Maar dat moet, net als bij een aanhouding, wel in redelijke proportie staan. Daar gaat het om. Alleen de rechter kan in eenn concrete zaak precies bepalen of er wel of niet sprake is van “proportioneel” geweld.

  Tenslotte: de vergelijking van “Mein Kampf” met de Bijbel en de Koran vind ik zo onzinnig, dat ik daarop niet inga.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 30 augustus 2005 @ 16.00 uur

 71. @Olav Meijer(70),

  Overal ter wereld vallen onschuldige slachtoffers, daarom ben ik sowieso tegen de doodstraf; ik zei al dat we ook in Nederland de laatste paar jaar een paar flinke vergissingen hebben gemaakt.
  Zelfs zonder juryrechtsspraak en ‘tough on crime’-officieren van justitie.

  Als je wilt weten of harder straffen
  werkt, moet je in Singapore gaan kijken.
  Misdaad bestaat overal, maar percentages verschillen toch wel her en der.
  Niet dat ik voor zo’n bruut systeem ben, maar een strenger systeem werkt wel degelijk; laten we dus een gulden middenweg zoeken.
  Met armoede en kansloosheid heeft dat niks te maken, we zijn in Nederland vooral verwend.
  Echt arm en kansloos zijn (bijvoorbeeld) de Filippijnse arbeiders in Saudie-Arabië, maar dat leidt daar echt niet tot meer criminaliteit.

  Maatwerk, alternatieve straffen, consequent straffen, ik ben er allemaal voor, maar soms zijn lange straffen ook nodig. Al is het maar om meer slachtoffers te voorkomen.

  Dat de straffen de laatste 20 jaar ietsje zijn gestegen is mooi, maar daar kan best nog ietsje bij.
  Als ik lees dat 4 jongens die probeerden een voorbijganger te vermoorden worden veroordeeld tot 235 euro boete vind ik dat wat karig. Al hebben ze ook even in voorarrest gezeten, dat dan weer wel.
  Dat is natuurlijk een uitzondering, maar ook straffen van 2,5 jaar voor doodslag in R’dam, etcetera; uitzonderingen zat. Zodat de samenleving na veel te korte tijd weer met een blindganger wordt geconfronteerd.

  Wat ik in 68 zeg klopt gewoon; justitie pakt normale mensen harder aan.
  Omdat die een ‘voorbeeldfunctie hebben’, we ‘eigen rechter spelen moeten voorkomen’, of gewoon omdat die niet dronken waren terwijl ze hun ‘misdrijf’ pleegden.
  Hoe zou jij omgaan met een leerling die met stoelen en tafels gaat gooien?
  Denk erom dat als een andere leerling gewond raakt, jij óók verantwoordelijk bent.
  En hoe zou jij, zonder geweld, zwartrijders uit je bus/trein verwijderen als die gewoon blijven zitten?
  Ik vind een houdgreep of een tikkie terug geen ‘buitenproportioneel geweld’.

  De vergelijking mein kampf en de bijbel kwam niet van mij, en er werd ook niet op gereageerd. Ik zette de koran er naast ter provocatie en zie; daarop wordt weer wel gereageerd.
  Daaruit blijkt maar weer eens dat een cursus ‘gelijke behandeling’ veel mensen hier goed zou doen.

  Reactie door arend — dinsdag 30 augustus 2005 @ 17.31 uur

 72. #70

  De bijbel en de koran zijn de enige boeken die oproepen tot moord maar toch legaal zijn. Ze verbieden gaat moeilijk gezien kennis van de ware inhoud van deze verachtelijke boeken natuurlijk beter is. Om iedereen duidelijk te maken dat de bijbel en de koran oproepen tot moord kan men om die reden Mein Kampf om diezelfde reden ook legaliseren.

  Reactie door hac — dinsdag 30 augustus 2005 @ 19.57 uur

 73. Om om te roepen tot onverdraagzaamheid behoef je geen enkel boek te lezen.

  Reactie door Kees — dinsdag 30 augustus 2005 @ 21.36 uur

 74. @Hac en Kees,

  Of mensen verdraagzaam zijn heeft weinig te maken met de vraag of ze wel of geen boeken lezen, en zo ja welke.
  Mensen zijn individuen, die individueel op hun gedrag moeten kunnen worden aangesproken.

  Dit log ging over ‘gewoon’ uitgaansgeweld, maar ene ‘Beste Kerel’ wilde daar pèr sé allochtonen bij betrekken. Ik legde hem uit waarom dat niet klopt.
  En gelijk haalt Sonja de bijbel erbij, en even later ben ik een ‘koranbasher’.

  Keurig 1-2-tje van de politiek correcte kerk.
  Zolang dergelijke mensen het modieus vinden om met een enorme plaat voor de kop rond te lopen kan er nooit een probleem opgelost worden.

  Reactie door arend — dinsdag 30 augustus 2005 @ 22.27 uur

 75. @Sonja,

  En ach Sonja, U strooit met termen als ‘haatzaaier’ en ‘knuffelracist’ alsof het pepernoten zijn.
  Ik heb je al eerder gevraagd ‘waarom dan?’, en uiteraard nooit antwoord gehad.

  Ik ga er dus vanuit dat ik niet meer te horen krijg waarom je mij een ‘koranbasher’ vindt, en wat je precies met die term bedoelt.

  Reactie door arend — dinsdag 30 augustus 2005 @ 22.38 uur

 76. #67 Oke IngeB

  Eigenlijk is de Bijbel ook niet van ” ons’ omdat het door de hebreeers vanuit palestina is meegelift naar Europa in de Romeinse tijd.

  @arend

  Nee, het is geen Quote van Sullis, maar Sonja doet me sterk aan haar denken…

  Reactie door ReneR — woensdag 31 augustus 2005 @ 2.18 uur

 77. #74dat bedoel ik ook Arend…geen boeken erbij slepen maar mensen individueel aanspreken. Er is hier dus geen ‘politiek correcte kerk’, wel mensen van verschillende pluimage die reageren op elkaar. Trap je er nu zelf ook in zeg… :)

  Reactie door Kees — woensdag 31 augustus 2005 @ 6.28 uur

 78. Arend, ik zal je even citeren ter herinnering: “of een extremistische uitlating van een kerk (iets in de geest van ‘homo’s moet je van een dak af gooien’, ‘joden zijn verachtelijk en achterbaks’, etcetera). Dan praten we verder.
  Dus doe ik precies wat je wenst, en nou wil je er opeens niet meer over praten. Slap arend, zeer slap.

  Nog slapper is om mij zwart te maken door te stellen dat ik jou een koranbasher heb genoemd. Het is weer de bekende laffe manier om de discussie te negeren door mensen persoonlijk aan te vallen.

  Reactie door Sonja — woensdag 31 augustus 2005 @ 10.02 uur

 79. @ Barend(71):

  Ik had al opgemerkt, dat je tegenstander bent van de doodstraf. (Vandaar het woord “inderdaad” in de eerste regel (nr. 70)).

  Hoezo:”justitie pakt normale mensen harder aan”? Wat je daarmee bedoelt is mij onduidelijk. Ik bestrijd in elk geval dat de Nederlandse rechter, die een hoge professionele standaard heeft, op die manier (“normaal” en “abnormaal”) met twee maten meet.

  In Singapore worden nog steeds mensen ter dood veroordeeld. Hoezo preventieve werking van strengere straffen? Lijkt me ook daar discutabel.

  Er zijn natuurlijk altijd voorbeelden van ogenschijnlijk naar verhouding (zeer) lichte straffen. Maar een concrete strafzaak kan je pas echt goed beoordelen als je het hele strafdossier kent! Vaak zijn er allerlei details die voor het rechterlijk oordeel van belang zijn, maar die “de krantenlezer” niet weet.

  In Nederland bestaat naast vrijheidsstraf ook TBS (waaraan nog het e.e.a. verbeterd kan worden, en waarnaar de Tweede Kamer nu onderzoek doet). Mensen met (gedeeltelijke) ontoerekeningsvatbaarheid (tijdens het begaan van het misdrijf)kunnen deze maatregel krijgen, en denk niet dat dat zo leuk is: je weet nooit wanneer je eruit komt (soms zelfs helemaal niet). Er zijn verdachten die liever een langere gevangenisstraf hebben dan TBS (naast een lichtere straf; ze werken dan niet mee aan onderzoek), omdat ze dan tenminste zeker zijn van een einddatum van detentie!

  En hoezo zou ik met twee maten meten: ik reageerde juist op de vergelijking met de Bijbel én de Koran!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 31 augustus 2005 @ 10.20 uur

 80. @Sonja(78),

  Heb je het vanaf het begin gevolgd?
  Het log ging over ‘gewoon’ geweld.
  ‘Beste Kerel’ haalt daar steeds allochtonen bij (berichtjes 14,19,23,29), ik zeg dat dat onzin is.
  Dus komt ‘Beste Kerel’ met sarcasme over criminele gereformeerde jeugd en intolerante dominees, dat de AIVD daar maar eens moet gaan luisteren(29).
  Pas dàn vraag ik of hij voorbeelden van dergelijke citaten kan geven.
  Dat kan hij natuurlijk niet, en jij hebt ook maar 1 citaat.

  Oude citaten kan iedereen geven, zowel uit de bijbel als uit de koran.
  Jij geeft ze alleen uit de bijbel, speciaal voor mij (57).
  En zegt dan tegen ‘Beste Kerel’(61) dat je daar “altijd koranbashers een plezier mee doet”; koranbashers zoals Arend?

  Ik val jou persoonlijk aan omdat ik er vanuit ga dat mensen begrijpend kunnen lezen; als dat koranbashen niet op mij sloeg ben ik benieuwd op wie het dan wel sloeg.

  En zoals gezegd; ik heb je al eerder horen roepen “de helft van de haagse kliek kan de bak in wegens haatzaaien”, ik vroeg waarom en kreeg natuurlijk geen antwoord.
  Je noemde Hans Jansen een ‘knuffelracist’, ik vroeg waarom maar kreeg natuurlijk geen antwoord.

  Niks laf, leg jij maar eens met argumenten uit waarom je anderen van van alles beschuldigd.

  Reactie door arend — woensdag 31 augustus 2005 @ 15.49 uur

 81. @ReneR(76),

  Oké, sorry.
  In ieder geval vloog er een aardig knuppeltje door het hoenderhok.

  Reactie door arend — woensdag 31 augustus 2005 @ 15.51 uur

 82. @Kees(77),

  Valt wel mee, mijn stelling blijft overeind; mensen kunnen wel de haatzaaiende teksten uit de bijbel citeren, maar niet die uit de koran.
  Zoals ze ook wel aanslagen van moslims goedpraten/bagatelliseren, maar niet die van christenen.

  Sonja heeft deze foute bijbelcitaten zelfs ergens ‘paraat’ staan om altijd te kunnen ‘plakken en knippen’ om ‘koranbashers’ een plezier te doen(61).
  Ik ben benieuwd of ze de bijbel ook echt gelezen heeft, of dat ze deze citaten ook weer viavia heeft.
  In ieder geval denk ik niet dat ze met foute korancitaten gaat strooien, als iemand daar naar vraagt.
  Maar dat kunnen we uitproberen;

  Algemene oproep; zouden er ook foute citaten uit de koran gehaald kunnen worden?

  Ik ben benieuwd.

  Reactie door arend — woensdag 31 augustus 2005 @ 16.03 uur

 83. @Olav Meijer(79),

  Over de doodstraf zijn we het dus eens.
  Over de onafhankelijke rechters; het is natuurlijk altijd lastig om individuele zaken met elkaar te vergelijken.
  Maar ik lees toch zo vaak over lichte straffen voor zware misdrijven, en flinke straffen voor mensen die ‘eigen rechter spelen’, dat het toch moeilijk is mij van het tegendeel te overtuigen.

  Ik zei niet dat strengere straffen de misdaad helpen verdwijnen, wel dat het percentage te beïnvloeden is.
  Simpel voorbeeld; een vriend van mij zit bij de politie, en hij weet precies wie waarvoor verantwoordelijk zijn. Als een bepaalde inbreker een maand vast zit merk je dat echt in het aantal inbraken.
  Los van het feit dat crimineeltjes die nauwelijks gestraft worden een voorbeeldfunctie krijgen; da’s makkelijk geld verdienen.
  Over TBS heb je gelijk, en soms kan dat een alternatief zijn voor gevangenisstraf.
  Maar het blijkt ook dat rechters soms gevaarlijke mensen weer de straat op gooien, tegen het advies van de behandelend artsen in.

  Wat dat meten met 2 maten betreft;
  Op berichtje 65, waar de bijbel met mein kampf wordt vergeleken, ga je niet in.
  Op mijn ‘bevestiging’ van dat bericht(69), dat de bijbel en de koran allebei met mein kampf kunnen worden vergeleken, ga je wel in.
  En je ziet mijn nuance daar gelijk achteraan (“het is aan de gelovigen daar goed mee om te gaan, de meeste monotheïsten zijn redelijk verdraagzaam”) over het hoofd.

  Reactie door arend — woensdag 31 augustus 2005 @ 16.21 uur

 84. @ Arend (82):

  Het heeft hier nogal eens blauw gestaan van de rook van Koranteksten, die als actueel haatzaaiend werden uitgelegd en als voorbeelden werden gebracht van de absolute verdorvenheid van de gehele Islam. (Daaraan refereert ook Sonja met “Koranbashers”). Meer genuanceerde geesten voelen echt niet te behoefte daaraan mee te doen, hoor!

  En, Arend, ik koos ervoor (dat is mijn recht, toch?) niet in te gaan op bericht nr. 65, omdart dat van ReneR komt. Met hem heb ik de ervaring nogal eens in mijn ogen kinderachtige en verongelijkte, maar ook verdraaiende reacties te krijgen. (Heeft al een lange gecshiedenis). Daarin heb ik niet zo veel trek. Ik kom hier ook maar tussen door en moet mijn tijd goed besteden.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 31 augustus 2005 @ 18.10 uur

 85. #82 U vraagt wij draaien !!!

  2-191. En doodt hen, waar gij hen ook ontmoet en drijft hen uit, vanwaar zij u hebben uitgedreven; want vervolging is erger dan doden. En bevecht hen niet nabij de heilige Moskee, voordat zij u daarin bevechten. Maar indien zij u bevechten, bevecht hen dan – zo is de vergelding voor de ongelovigen

  2-193. En bestrijdt hen, totdat er geen vervolging meer is en de godsdienst alleen voor Allah wordt. Maar indien zij (met strijden) ophouden, dan is er geen vijandelijkheid meer toegestaan, behalve tegen de onrechtvaardigen.

  3-10. Voorzeker zullen de bezittingen en kinderen der ongelovigen hun tegen Allah in het geheel niet baten: dezen zullen brandstof voor het Vuur zijn,

  3-12. Zeg tot de ongelovigen: “Gij zult worden terneergeslagen en in de hel worden verzameld, dit is een kwade rustplaats.

  3-56. Doch de ongelovigen zal Ik in deze wereld en in de volgende streng straffen en zij zullen geen helpers hebben.”

  3-131. En vreest het Vuur dat voor de ongelovigen is bereid.

  5-51. O, gij die gelooft, neemt de Joden en de Christenen niet tot vrienden. Zij zijn elkanders vrienden. En wie uwer hen tot vrienden neemt, is inderdaad één hunner. Voorwaar, Allah leidt het overtredende volk niet.

  9-5. Wanneer de heilige maanden voorbij zijn, doodt dan de afgodendienaren waar gij hen ook vindt en grijpt hen en belegert hen en loert op hen uit elke hinderlaag. Maar als zij berouw hebben en het gebed houden en de Zakaat betalen, laat hun weg dan vrij. Voorzeker, Allah is Vergevensgezind, Genadevol.
  Zakaat = soort van belasting voor ongelovige, afkoopsom voor straf.
  Misschien kunnen wij ook een hollandse versie ervan maken, een soort moslim belasting !!!!

  9-123. O, gij die gelooft, bestrijdt de ongelovigen die in uw nabijheid zijn en laat hen hardheid in u vinden en weet, dat Allah met de godvruchtigen is.

  Kan nog wel even doorgaan maar dan krijg ik last van mijn (muis) pols, :-)

  Reactie door hac — woensdag 31 augustus 2005 @ 18.59 uur

 86. @Olav Meijer,

  Die voorgeschiedenis kende ik niet, het staat je natuurlijk vrij bepaalde personen te mijden als je elkaar niet zo ligt.
  Ik vind mezelf behoorlijk genuanceerd, en ga op diverse fora met diverse mensen de discussie aan. Maar extremisten, links, rechts of religieus, zijn altijd hetzelfde; irritant.

  Ik ben hier niet over allochtonen begonnen, en ik begon ook niet over de relatie geloof-criminaliteit. Dat was iemand anders (14,19,23,29); als ik die persoon uitleg hoe het zit krijg ik van Sonja oubollige teksten naar mijn hoofd (57).
  Dat weerleg ik met argumentatie (64), en daar wordt dus niet meer op gereageerd.

  Pas als ik wat persoonlijker vraag wat ze met koranbasher (75) bedoelt, springt ze op de kast; Ze zegt nu dat het ‘slap’ is persoonlijk te reageren, en nu doet ze alsof IK op een ‘laffe manier de discussie negeer’ (78).

  Ik ga er dus nog steeds vanuit dat ze mij met ‘koranbasher’ bedoelde, zoals ze Hans Jansen bedoelde met ‘knuffelracist’ (vraag me even niet welk log).
  En ik denk niet dat ze nog gaat uitleggen waarom.

  Reactie door arend — woensdag 31 augustus 2005 @ 19.15 uur

 87. @HAC,

  Bedankt, maar eerlijk gezegd had ik vooral gehoopt dat Sonja deze teksten zou citeren, omdat ze ook zo goed met bijbelcitaten overweg kan.

  Uiteindelijk is iedere religie/ideologie te misbruiken, de mens is zelf verantwoordelijk voor zijn daden.
  Daarvoor moet je wel vrij zijn om elke religie/ideologie even hard aan te kunnen pakken.

  Reactie door arend — woensdag 31 augustus 2005 @ 19.21 uur