Politiek op Lowlands

Lowlands is het inmiddels vermaarde, jaarlijkse augustus-festival in Flevoland. Ik zag vanavond bij NOVA dat Coolpolitics dit jaar Wouter Bos en Hildebrand Nawijn hadden uitgenodigd voor een debat.

Twee jaar geleden, toen ze begonnen met politiek op het festival, was ik een van de gasten. De organisatoren hadden vooraf nog allerlei vage idee├źn over eerst gesprekken in de tent met de mensen en daarna op het podium onder leiding van Theo van Gogh. Het liep allemaal anders.

In plaats van de verwachte 200 – 300 mensen kwamen er 2.000, de meerderheid kon niet eens in de tent. En dat op de zondagochtend rond een uur of twaalf! Ik zag op tv dat de belangstelling voor politiek in die tussentijd niet is afgenomen op Lowlands. Gisteren met Lubbers was het druk, en vandaag weer.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 20 augustus 2005 :: 22.46 uur

23 Comments

23 reacties

 1. Ik zie geen reden om daar heen te gaan, niet voor bos en al helemaal niet voor nawijn.

  Het is een stuk relaxter om vanaf thuis dit weblog te volgen, en er staan hier over het algemeen wel leuke,interresante en goede stukjes.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 21 augustus 2005 @ 0.17 uur

 2. Sommige jeugdigen zijn gelukkig best op de hoogte inmiddels dat de politiek hun toekomst en ook de voorgaande jaren bepaalden.
  Ouders van nu zullen niet zelden klagen, en kleine grutjes hebben grote oren.
  Oftewel: elk nadeel heb ze voordeel.
  Nu nog de juiste keuzen maken…..

  Reactie door Barend — zondag 21 augustus 2005 @ 0.17 uur

 3. Behalve Lubbers was er ook nog Ronald Plasterk en dat lijkt mij ook een publiekstrekker.

  Reactie door JE. Mulder — zondag 21 augustus 2005 @ 0.37 uur

 4. “Lowlands”: Hoe “low” moet je zijn om Nazwijn uit te nodigen ;-)

  Reactie door Henk S — zondag 21 augustus 2005 @ 1.30 uur

 5. (4) Misschien omdat zij wel andere meningen willen horen?
  Een discussie met gelijkkgestemden lijkt me zo saai…

  Reactie door Warrior — zondag 21 augustus 2005 @ 10.08 uur

 6. @4 ben het helemaal met je eens Henk !!.
  hoe dom kan je zijn met het uitnodigen van een zwijn.!!

  Reactie door marianne — zondag 21 augustus 2005 @ 10.38 uur

 7. Het is altijd goed wanneer politici met andere mensen geconfronteerd worden, in discussie of debat. Wat dacht je, dat die mensen in het Lowlandspubliek hun ogen in hun zak hebben? – Nee toch zeker!!!
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — zondag 21 augustus 2005 @ 10.53 uur

 8. als bos met nawijn zich laat strikken voor een dergelijk iets zegd dat meer over bos(DE P.V.D.A)dan over nawijn .het zijn alle twee niksnutten (noem mij een politiek wapenfeit van die twee?)de politiek word steeds meer gebracht als show .we weten inmiddels allemaal wat het betekend als er uitsluitend clowns in het kabinet zitten .

  en jan volgend jaar weer een festival tomaat ????

  Reactie door texas henkie — zondag 21 augustus 2005 @ 11.28 uur

 9. Ik zag gisteravond (20 aug.05) Minister de Geus bij Paul Roosenmoller op tv.

  Minister de Geus wil aan de toekomst aan gaan werken en niet aan het heden.

  Kijkt Minister de Geus in een glazenbol ofzo?
  Een glazenbol met troebelwater erin?

  Is het niet te riskant om nu al beslissingen tegaan nemen voor in de toekomst, die hoogswaarschijnlijk misschien WEL of NIET uit komen?

  Mensen aan het werken helpen?
  Hoorde ik dat goed van Minister de Geus?

  Terwijl de FNV voorzitster toch iets anders van gedachten was.

  Met andere woorden, volgens Minister de Geus.
  Jongeren zoveel mogelijk aan het werk helpen.
  Verversen van vers bloed, om het zomaar even te zeggen.
  En de ouderen of jongeren boven de 40jaar, die misschien net zo ambiteus zijn, aan de kant te schuiven.

  Is het niet zo, dat iedereen gelijk kansen behoort te hebben?

  Reactie door Ron — zondag 21 augustus 2005 @ 12.45 uur

 10. @6 Marianne…al deugt Nawijn niet echt..een zwijn kun je niemand noemen…dan deug je zelf ook niet,sorry…een keer meedoen aan “stop de uitverkoop van de beschaving” van Jan..en dan jij als gastspreker..niet teveel naar the prodigy luisteren..als je een vredestichter wilt zijn en politiek wil debatteren..moet je vooral termen als zwijn gebruiken…komt lekker over voor je …groetjes van een sp-er..ben het wel met je eens..maar zeg het anders

  Reactie door eric — zondag 21 augustus 2005 @ 12.54 uur

 11. Zwijnen zijn anders wel intelligente dieren…. Ja het is maar hoe je iets leest :)

  Reactie door Kees — zondag 21 augustus 2005 @ 17.34 uur

 12. Mister Piggy of Spekkie, mag dat wel?.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zondag 21 augustus 2005 @ 18.36 uur

 13. eric(10),maar zeg het anders !! hoe dan eric ?

  Reactie door texas henkie — maandag 22 augustus 2005 @ 9.27 uur

 14. @ 10 erik wat beschaving betreft mag je er van uit gaan dat ik daar over beschik maar of de heren van de politiek deze gave ook hebben dacht het niet !!en een gastspreker dan moet geen watje zijn maar een wat durft te praten en dan wel recht voor de raap !! en met andere woorden ?? Minister Zwijny misschien??

  Reactie door marianne — maandag 22 augustus 2005 @ 9.41 uur

 15. Misschien was er wel zoveel opkomst omdat ze die Nazwijn (nee, geen tikfout) de mond wilden snoeren. Hoe meer debat, hoe beter, tegen die man.

  Reactie door IngeB — maandag 22 augustus 2005 @ 15.29 uur

 16. Heb lef, stem geen LPF.

  Reactie door Robert — maandag 22 augustus 2005 @ 15.29 uur

 17. Ik ben naar lowlands geweest dit jaar!! Ik wilde mezelf toch even verwennen. Toen ik hoorde dat Wouter Bos kwam besloot ik om niet naar coolpolitics te gaan, bespaarde me een maaltijd die er anders uit was gekomen en dat onvrijwillig! Nawijn heeft zich ook van zijn beste kant laten zien…als wij geen slavernij hadden gehad was jij hier niet geweest..ok nawijn…DONDER OP PLEASE! Goed dat deze lui zichzelf voor lul mgezet hebben, net wat wij nodig hebben!!!

  Reactie door cynthia — dinsdag 23 augustus 2005 @ 18.01 uur

 18. @10: Bekijk dit fragment uit de NOVA uitzending eens…

  Reactie door Morosoof — donderdag 25 augustus 2005 @ 2.19 uur

 19. Het zijn mensen als Nawijn en Verdonk die de politieke klimaat in Nedeland in een atmosfeer van tegestellingen tussen bevolkingsgroepen graag levend houden. Zo houd je het volk druk bezig met onbelangrijke zaken terwijl we afzakken naar de afgrond. Als we wakker worden is Nederland hopelijk niet leeg gelopen.

  Maar deze overheid is failliet voor ideeen. Nawijn moet zeker meer van dit soort uitspraken doen want dan weten wij hoe dom hij is.

  Reactie door Jabulani — donderdag 25 augustus 2005 @ 22.52 uur

 20. Ik wil wel even kwijt dat ik mensen nooit inkader als zijnde goed of fout/slim of dom..dus ook nooit ministers. Ik ben het niet eens met de uitspraken en beslissingen van veel ministers, toch zal ik hun als persoon nooit inkaderen. Een mens heeft meerdere kanten en het hoort bij tolerantie om andere zienswijzen te respecteren. Ik respecteer ze, ik wordt er alleen steeds vaker boos van..In mijn boosheid kom ik tot uitspraken die niet persoonlijk bedoelt zijn, maar uitting geven aan mijn boosheid.. Zoals hierboven.Ik zou willen dat het kabinet respect had voor het volk dat ze vertegenwoordigt..

  Reactie door cynthia — maandag 29 augustus 2005 @ 17.38 uur

 21. En het bleek een zwijn te zijn, meneer Nawijn. Deze persoon die ik bij lange na geen heer zou noemen, doet zijn naam eer aan. Want wat doe je ‘na wijn’? Slap uit je nek praten. ‘Slip of the tongue’ noemde hij de opmerking: ‘als er geen slavernij was had jij hier nu niet gezeten’ die hij maakte tegen een gekleurde landgenoot. Het achterste van zijn tong heeft de heer Nawijn laten zien. Ik kan hem er alleen maar dankbaar voor zijn. En lowlands ook bedankt, want dankzij de informele sfeer heeft deze duivelse-hond zich van zijn ‘beste’ kant laten zien. En dat willen graag. Weten waarom je niet op iemand zou moeten stemmen.

  Reactie door m.f. — dinsdag 30 augustus 2005 @ 23.15 uur

 22. Dat gelul dat minister de Geus aan de toekomst wil werken kennen we nu wel, veel lullen,niks doen.
  Ik zit al 3 maanden thuis, omdat de een of andere Pool mijn werk goedkoper kan doen.(uitbenen)z.g.n een faillisement, maar mijn baas werkt alweer.
  de UWV waar ik mijn geld van krijg (en die onder de Geus valt) werkt zo snel dat ik nu over de laatste 3 maanden al weet ik hoeveel aanmaningen heb, en een wekelijkse dreigbrievenparade van de bank tot en met de telecombedrijven (die mijn rekening+ mobiel al hebben geblokkeerd)(deblokkeren a 15 euro adm.+25 euro deblokk.), maar geld heb ik nog niet gezien van het UWV.
  misschien na mijn huisuitzetting, BESTE TOEKOMST, de GEUS!!!!!
  p.s. voor werk hoef ik niet te kijken met al die goedkope oostblokcollega’s (of onderbetaald, zodat ik mijn huis kan verkopen, en met de schuld blijf zitten,door een antispeculatiebeding), dus ben ik maar gaan studeren om na mijn studie naar een beter betaald buitenland te verdwijnen.(Polen misschien, wel aardige lui)
  Petje af voor onze VOLKS???vertegenwoordiging.
  Laat mijn Oostblokcollega’s maar voor dezelfde prijs als ons werken, of maak onze lasten lichter zodat wij ook voor concurrerende prijzen kunnen werken, want zo krijgt de Geus nog werk zat met zijn sociale?-zakenmakkers, en verdwijnt ons geld naar het buitenland.
  Nederlandse(Euro/Elite)politiek, mag van mij de T..ING krijgen, Slappe kl…z….n.

  Reactie door tony papa — zaterdag 22 oktober 2005 @ 19.36 uur

 23. Ik zie niet in waarom Nawijn minder is dan het gemiddelde tweedekamer lid (en van schelden houd ik al helemaal niet).
  Ik vind mw Halsema heel erg. Intrigant en toneelspeelster 1e klasse.

  Reactie door Nico de Vries — zaterdag 19 augustus 2006 @ 13.52 uur