Geen markt in de zorg

Het Comité Zorg Geen Markt is een meldpunt gestart in verband met de toenemende marktwerking in de zorg.

De marktwerking in de zorg kan leiden tot negatieve effecten zoals: te veel macht zorgverzekeraars, aantasting professionele onafhankelijkheid zorgverleners, inperking keuzevrijheid patienten, aantasting solidariteit, minder samenwerking, meer bureaucratie, hogere kosten, concurrentie vooral op prijs, minder kwaliteit, te weinig oog voor preventie.

Kent u voorbeelden uit de praktijk? Meldt deze hier!

Hier vind je het manifest van Zorg Geen Markt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 30 juli 2005 :: 0.07 uur

45 Comments

45 reacties

 1. Ik ken voorbeelden genoeg. Over psychiatrische patienten die, daar waar zelfs gedetineerde minimaal een uur per dag gelucht behoren te worden, soms maar een half uurtje per dag naar buiten kunnen, door gebrek aan personeel. Over personeelsgebrek waardoor dusdanig verwarde mensen gewoon beschimmeld brood voorgezet krijgen. (wat een aantal patienten dus niet eens in de gaten heeft, omdat ze te verward zijn). Waar zo weinig persoon werkt dat als men aan de ene kant bezig is met de isoleercellen, dat patienten aan de andere kant rustig weg kunnen wandelen om zichzelf als nog wat aan te kunnen doen.

  Reactie door Chase — zaterdag 30 juli 2005 @ 0.16 uur

 2. Volgens mij is dit proces al 20 jaar aan de gang. Het is begonnen toen het vak qua waardering omhoog gegaan is en mensen ineens ontdekten dat het ook een carriere mogelijkheid was. Er kwamen “managers” die je vertelden dat een kop koffie drinken met “clienten”, “patienten” te duur was. Mijn hoofd zat toen hooguit 2 uur per dag op kantoor, maar deze wijsneuzen zaten er openeens de hele dag. En dan hoor je ineens van het laatste rapport dat een kopje koffie drinken met mensen al veel op zou lossen, dan word ik woest en denk: hufters, de mensen die ervoor gewaarschuwd hebben zijn er 15 jaar gelden al systematisch uitgewerkt om die reden.

  Reactie door Ninka — zaterdag 30 juli 2005 @ 1.39 uur

 3. Wijs mij iemand aan die niet weet dat zorg geen markt is en de patiënt geen vrijwiliige consument.
  Iedereen is het op dat punt wel eens. Wat heeft het voor zin om verdere bewijzen aan te voeren? (ik snap wel dat jullie met harde bewijzen willen komen)

  Toch gaan we allemaal mee in die malle molen. Het spotje voor het nieuwe zorgstelsel is doorspekt met allerlei mannipulaties richten het denken: “oh.jeetje …nou daar worden we allemaal beter van. Onze regering heeft het beste met u voor en dit nieuwe systeem is geweldig!”

  Wat zou het geweldig zijn als de SP een anti-spotje maakt. Waarin al deze mannipulaties worden ontkracht.

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 30 juli 2005 @ 1.56 uur

 4. Wacht nog maar even, in december wanneer iedereen echt begrijpt wat het inhoudt, dan barst pas de hel los. In de tussentijd zijn de meeste van mijn vrienden heel erg blij, zij zijn zelfstandig ondernemer en gaan er redelijk op vooruit. Even wachten tot december en daarna tot september 2006 wanneer blijkt dat de belastingdienst nog lang niet klaar is voor de teruggave. ReneeR, leve de revolutie!

  Reactie door kaatje — zaterdag 30 juli 2005 @ 5.06 uur

 5. Ik heb net zo’n kleurige folder in de bus gehad. Dit is wel het kabinet van de grote veranderingen. Dus eigenlijk een “progressief” kabinet. (a hum) Alleen is de vraag: wie gaat het gelag betalen. Ik ben ook van mening dat door de marktwerking @2 ( die inderdaad al veel langer bezig is) de hele gezondheidszorg achteruit hobbelt. En hoedt u voor verzekeraars. Daar telt alleen de winst. En dat no-claim bedrag vind ik een grof schandaal. Daardoor bestaat de mogelijkheid voor zieken – mede door de huidige armoedeval- om hun gang naar een specialist uit te stellen met alle risico’s van dien.
  Goede morgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 30 juli 2005 @ 6.49 uur

 6. Gisteren werd er door Hr. Tissen terecht op gewezen dat Bijstandsgerechtigden en mensen met een minimuminkomen wel eens in de verleiding kunnen komen om de zorgtoeslag voor andere zaken te gaan gebruiken. De Zorgverzekeraars kunnen dan die mensen eruit gooien,zodat zij niet meer verzekerd zijn. Ik acht dat gevaar aanwezig. Nu zijn er al veel mensen die geen ziektekostenverzekering hebben. Als er toch een stelsel komt op 1 januari 2006, waarom dan niet EEN Zorgverzekeraar? Dat zou pas echt veel kunnen schelen. Ik weet bijvoobeeld dat de drie Topbestuurders bij Agis samen 1 miljoen euro hebben… (Zakkenvullers dus,,,)

  Reactie door JE. Mulder — zaterdag 30 juli 2005 @ 6.52 uur

 7. De zorg is niet meer en minder dan handig zaken doen voor de meneertjes. De patiënten waar het om hoort te draaien zijn zij allang uit het oog verloren. De zorg is straks gewoon big business aan het worden over de ruggen van de zieken. Ik zie mijn huisarts nu al niet meer en minder dan een zakelijke overeenkomst. Wat de meneertjes straks overhouden met hun zelf uitgedokterde nieuwe zorgstelsel, dat krijgen wij er gewoon bij opgedrukt bij onze premie.Stukje bij beetje hangelen ze de 30% wel naar binnen.Ik voorspel nu al (net zo als vele anderen) dat er inderdaad vele mensen zullen zijn die straks niet meer verzekerd zijn of dat ze de tandarts of iets anders vaarwel gaan zeggen, niet meer gaan verzekeren dus. Ja, we hollen buitenland al snel achterna. Voorkomen was toch altijd beter dan genezen? Nee hoor, u moet niet zelf gaan dokteren was altijd de uitspraak van Den Haag. Nou, je zult wel weer moeten. Trek het wondermiddel tegen 1001 en 1 kwalen maar weer de kast uit, het parasetamolletje. Deze rotzooi en co is teminste zo sportief om de mensen (de zwaksten) altijd op die dingen te grazen te nemen waar je geheid altijd van afhangkelijk bent. Ja rechten heb je zogenaamd in Nederland wel, we maken het alleen even onmogelijk om er gebruik van te maken. En zo gaat het straks in de zorg ook, zie nu al het resultaat met de fyshiotherapie. Zorg is een luxe aan het worden inplaats van een vanzelfsprekenheid. Maar goed, weer genoeg gezwalkt. Ik wens ieder die dit leest nu alvast een gezond 2006 toe,want je zult het harder nodig hebben dan ooit. Gelukkig nieuwjaar of 2006 doe ik maar niet, want dat zit er geheid niet in met deze Neverending Nightmare van Rotzooi en co met hun gruwelkabinet.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel — zaterdag 30 juli 2005 @ 8.45 uur

 8. Onderstaande opmerking las ik ergens…….

  “als die zorg toeslag door de belasting teruggeven gaat worden zullen ze die eerst wel verrekenen met eventuele belasting schuld …. de ultime incasso methode dus die hier uit voort gaat vloeien, er was al niks meer te halen cq stelen en dan nu maar op deze wijze … HULDE we zijn er weer ingetuint of ingeluist”

  Reactie door Gandalf — zaterdag 30 juli 2005 @ 9.04 uur

 9. Ik heb gisteren toevallig gebeld met een zorgverzekeraar, omdat ik een nieuwe verzekering moet. (ben geen student meer) Ik vroeg meteen wat de nieuwe verzekering ongeveer ging kosten komend jaar. 1100 euro kreeg ik te horen !!! Plus ook nog eens een inkomensgebonden toeslag, die kan oplopen tot 1800 euro per jaar. Allemaal leuk dat het naar inkomen is verdeeld, maar zelfs een basisverzekering is voor mensen met weinig inkomen al niet meer te betalen. Ik moet voortaan meer dan het dubbele gaan betalen voor premie en dan heb ik alleen een kaal pakket, niet eens aanvullende dekking of tandarts.
  Ik ben benieuwd wanneer de eerste groepen zich melden dat ze niet verzekerd zijn, omdat ze het gewoon niet kunnen betalen.

  Reactie door Carlijn — zaterdag 30 juli 2005 @ 9.09 uur

 10. nou dat duurt niet lang dus dat mensen onverzekerd zijn, zeker voor mij
  € 1100 + 6% van je salaris das niet op te brengen, ik heb nauwelijks € 1100 salaris per maand en daar gaat al een berg vaste lasten van af
  tja de best patient is een dooie patient blijkbaar

  Reactie door Annet — zaterdag 30 juli 2005 @ 9.18 uur

 11. Wie kan helpen met een rekenvoorbeeldje of een link waarin duidelijk wordt wie er beter en wie er slechter van worden met die nieuwe verzekering?
  Dat iemand met een minimuminkomen de pineut is is overduidelijk, bovendien zijn we dat al een tijdje gewend met onze huidige regenten.
  Maar een eigengemaakt rekensommetje voor bovenmodale tweeverdieners levert volgens mij ook op dat die duurder uit zijn. (relatief gezien niet zoveel als de eerstgenoemde groep)
  Waar zit mijn fout??
  Want waar blijft dat geld dan allemaal vraag ik mij af. (jaja… de dames en heren uit nr.6 zullen wel in ruime mate meedelen, maar wie nog meer?)

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 30 juli 2005 @ 9.21 uur

 12. Om te beginnen: ik ben net zo tegen Marktwerking in de Zorg als iedereen hier, maar ik lees nu bijdragen die uitgaan van het volle pond, als je een laag of minimuminkomen hebt. Dat klopt echt niet! Iedereen heeft die informatie thuis ontvangen of vraag het anders op bij postbus 51! Ik heb een bijstandinkomen en ja, ik ga er ook weer opnieuw op achteruit en dat is niet leuk. Maar de zorgtoeslag voor mij wordt 330 euro per jaar. Dat is 27,50 euro per maand. Dat geld komt begin van de maand op je rekening. Zet het gelijk opzij in je budgetteren en blijf er af. Dan maar een week droog brood met een appel, maar van dit geld moet je afblijven, omdat de zorgverzekering ontzettend belangrijk is, net zoals wonen en energie. Misschien kan je regelen dat dit automatisch geregeld wordt. Zorgje minder. Ik ben zowieso mijn No-Claim allang kwijt. Momenteel betaal ik 50 euro per maand. Dat gaat misschien wel 65 euro worden, denk ik en ja, da’s heel veel, maar zo blijf ik dus wel verzekerd! En dat telt. Dan eet ik maar wat minder.
  Voor de mensen die denken dat deze zorgtoeslag problemen zou kunnen veroorzaken voor huursubsidie-ontvangers: volgens Postbus 51 klopt dat niet en hoeven we daar tenminste NIET bang voor te zijn! Je wordt dus NIET gekort strakjes.
  En ja, van mij had het allemaal ook anders kunnen zijn. Liever wel, ja… want zo wordt het heel erg ingewikkeld en hartstikke duur en nee, daar loopt ik ook niet over te juichen. Alleen, wat kunnen we er nu nog aan doen? Proberen te redden wat er te redden valt en realistisch te blijven.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 30 juli 2005 @ 9.58 uur

 13. Waarom doet de oppositie er dan niks mee?
  Maak je geen illussies, als links straks gaat regeren gaat dit dus echt niet terug gedraaid worden….

  Reactie door Lambert — zaterdag 30 juli 2005 @ 10.33 uur

 14. Ook hier zal weer blijken, dat men achteraf de put gaat dempen als het kalf verdronken is.

  Tweedeling in onze maatschappij is al jaren gaande en de minst draagkrachtige is er altijd de dupe van.

  Tweede rangsburgers zijn dit.

  Dit kabinet heeft ingezet op de middenklasse en de rijken en zoals we al jarenlang weten, is de alleenstaande het ondergeschoven kindje.

  Tja dat heb je als je de hoeksteen van de samenleving niet bent.

  Reactie door e.krul — zaterdag 30 juli 2005 @ 10.42 uur

 15. De put wordt volgens mij nu al gedempt. In plaats van minder kosten worden er nu al meer kosten gemaakt door het aantrekken van extra personeel. En bovendien lijkt het er op dat het kabinet doelbewust een kloof aan het scheppen is tussen arm en rijk. Wat dit kabinet ontbeert is een stukje begrip en emotie. Misschien moeten wee om dit onderwerp maar eens de boel plat leggen.

  Reactie door jojo — zaterdag 30 juli 2005 @ 10.47 uur

 16. http://www.nu.nl/news/566889/37/Stijgende
  _lijn_in_schuldhulpverlening.html

  Reactie door e.krul — zaterdag 30 juli 2005 @ 11.05 uur

 17. Dit land stevent recht af op de ondergang.
  Maar iedereen heeft er aan mee gewerkt ook de slappe vakbonden en de oppositie die nauwelijks reageerde.
  Het mij nog steeds niet duidelijk wat het nieuwe zorg stelstel gaat kosten zijn er tabellen wat de werkelijke kosten zijn ten opzichte van je inkomen.
  Maar toen ik gisteravond naar NOVA keek moet dat heel veel zijn om al die salarissen te gaan betalen.
  Aandeel houders(zie zakken vullers) in de zorg het is niet te geloven.

  Reactie door Jofel — zaterdag 30 juli 2005 @ 11.14 uur

 18. Ja die aandeelhouders maken ook een groot deel van de macht uit, ten koste van het sociale bestel en de gewone burger .

  Reactie door e.krul — zaterdag 30 juli 2005 @ 11.21 uur

 19. Sociale ondergang door de te ver doorgevoerde marktwerking en het vullen van de zakken van hen die het dichtst bij het vuur zitten.

  Reactie door e.krul — zaterdag 30 juli 2005 @ 11.24 uur

 20. @12
  Wie is er niet tegen marktwerking in de gezondheidszorg zou ik zeggen !

  In je eigen voorbeeld reken je uit dat je 30% meer gaat betalen voor naar ik aanneem hetzelfde pakket. (hoezo nullijn ??)

  Ik heb geprobeerd voor onze gezinsituatie ook uit te rekenen wat dat gaat betekenen volgend jaar. Probleem daarbij is dat alle verzekeraars zich oorverdovend stilhouden als het gaat om de premie voor de aanvullende verzekering, want zo gaat dat op de vrije markt, je moet immers je concurrenten niet te snel wakker maken. Hoera voor de marktwerking en transparantie, budgetteren en anticiperen moet je als consument maar op de tast doen. De echte premies hoor je wel als je getekend hebt.

  Een partijtje gokwerk dan maar.
  We betalen nu zo’n 300 Euro per maand voor 3x particulier en 1x ZF + aanvullend. In het nieuwe systeem wordt dat ongeveer 190 euro nominaal met daarbij 4x een aanvullende verzekering om weer op dezelfde dekking te komen als nu. Stel dat die aanvullende verzekering tussen de 30 en 50 euro gaat kosten dan komt het nieuwe maandbedrag ergens uit tussen de 310 en 390.

  En dus kom ik weer uit bij mijn eerdere opmerkingen/vragen:
  Wie wordt er dan wel beter van dit systeem
  en
  Met een minimum inkomen heb je de grootste procentuele stijging in kosten.

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 30 juli 2005 @ 11.28 uur

 21. Nr,13 – Lambeet, de Oppositie probeert het wel, maar krijgt geen poot aan de grond, omdat in de Tweede Kamer de coalitie-partijen de meerderheid hebben. Dan kan je TEGEN stemmen, of NEE, zoveel je wilt, maar dan houd je dit nooit tegen.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 30 juli 2005 @ 12.07 uur

 22. Excuseer: dat moet natuurlijk LambeRt zijn!

  Trouwens, de Zorg IS heel duur geworden en er zal inderdaad iets moeten veranderen. Maar zolang de “bovenbazen”(met innige dank aan Marten Toonder voor dit schitterende woord!) de BAAS zijn, zullen ze zich blijven verrijken en hun posities veilig blijven stellen. Het is duidelijk dat deze Bovenbazen een verbazend klein DENKRAAM (DANK aan MT) blijken te hebben met een heel beperkt inzicht op inkomen. N.l. uitsluitend het EIGEN inkomen. Als we allemaal in 2007 nu eens WEL gaan stemmen ipv van wegblijven, zo van: maakttochnieuit…., misschien kunnen we dan eindelijk wel eens goede veranderingen doorvoeren! Maar zolang de meeste mensen thuisblijven en toch niet gaan stemmen, blijven wij opgescheept met VVD en CDA en SGP, omdat die partijen de meest trouwe stemmersaanhang hebben en de SP niet…. Lijkt me een fikse uitdaging, Jan. Hoe bereik je die mensen en hoe krijg je ze zover dat ze gaan stemmen en ook nog op de SP?

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 30 juli 2005 @ 12.11 uur

 23. ook ik leef momenteel van de bijstand .
  hou m,n hart vast hoe het hier nog afloopt.je komt op middelbareleeftijd niet snel meer aan een baan dus voorlopig reken ik ook niet op meer inkomsten.ik reken nu al iedere maand uit wat ik wel kan en niet kan .hoe ik het volgend jaar moet gaan bereken weet ik echt niet .we worden naar beneden gehaald door dit kabinet in deze maatschappij dit land is alleen nog voor rijken haalbaar en als de sp het bij de volgende verkiezingen dit wil veranderen kan dat natuurlijk ook niet in een keer dan zal het voor de meesten al te laat zijn de 255 terug gave van het ziekenfondsclaim krijg ik ook niet helaas chronish ziek jammer dus regelmatig naar het ziekenhuis en medicijnen hier kan ik alleen maar op zeggen bedankt hoogervorst voor deze discriminatie en wat ik hier heb gelezen vindt ik persoonlijk grote onzin ook mensen in de bijstand zijn graag verzekert dus geven het geld niet aan iets anders uit ook dat vindt ik nogal discrimineerend.zou graag dit kabinet willen laten aftreden maar hoe ?hoe kunnen wij burgers nieuwe verkiezingen eisen??

  Reactie door marianne — zaterdag 30 juli 2005 @ 12.13 uur

 24. De enigste remedie is een regelrechte volksopstand of dat iedere burger gewoon besluit de verplichte premie niet te betalen. Wat gaan ze doen, iedere nederlander een boete geven? Nederlanders zijn te slap op dit gebied, te braaf, te meelopend, mischien wel te gehoorzaam. Ze weten er in het buitenland wel raad met zoiets,die zeggen gewoon dit gaat niet door of het hele land gaat maar op de fles(stakingen of opstanden). Ze weten in Den Haag maar al te goed dat de Nederlanders een beetje van die softie’s zijn en over zich heen laten walzen in vergelijking tot het buitenland. Maar ze weten nog beter dat er in Nederland geen eendracht is waar zeer handig misbruik van wordt gemaakt. Als heel Nederland zegt, van val maar dood met je uitknijppremie, dan ben ik benieuwd wat ze er aan gaan doen. Wie niet waagt, die niet wint. Een algehele boycot van deze uitknijperij, dat is algauw een hele zorg minder. Want dit is zorgen dat je nog meer zorgen krijgt, en dan wordt je ziek en dat mag niet in Nederland. Ik zie over een jaartje ook nog wel een wettelijke herstel termijn ingevoerd worden waar je aan moet voldoen als je een ziekte of kwaal hebt. Niet hersteld binnen het gestelde termijn?, boete. Zijn gek op boetes uitdelen nou ja burgertje uitknijpen. Nou ja, weer genoeg gezwalkt. Ik zou zeggen, Hals und beinbruch en een gezond 2006 toegewenst,want dat is een hele zorg minder.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel — zaterdag 30 juli 2005 @ 12.40 uur

 25. Hallo Jan,
  Ik heb ook een folder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangen.Heb dit zorgvuldig gelezen en zie de problemen al aan komen. De Volksgezondheids verzekering word onbetaalbaar. Welzijn is ver te zoeken. En voor Sport is er al lang geen geld meer. Ik leef nu van een kleine WAO uitkering. Nu heeft Eikel Hoogervorst ook nog in de folder toegevoegt, dat degene die de ziektekosten verzekering opzegt of niet betaald, wat op hetzelfde neerkomt een grote boete krijgt. Maar weet je wat ik nog steeds mis, een aanwijzing WAAR ik het geld vandaan moet halen.

  Reactie door johanna — zaterdag 30 juli 2005 @ 12.41 uur

 26. ik ken wel wat voorbeelden, maar iets anders hier. Ik kreeg een brief van het ziekenhuis, waarin werd vermeld, dat het aantal reuma patienten drastisch gestegen is. Niet alleen in onze provincie, maar het is een landelijke trent. Hierdoor gaan de wachttijden in de toekomst verder oplopen. Hmmm, vind niemand het vreemd, die toenemende reuma gevallen?

  Reactie door redst@r — zaterdag 30 juli 2005 @ 12.42 uur

 27. 25 Johanna

  Ja dat is regeren nieuwe stijl, maatregelen nemen die de burger veel geld kosten en wijze op de eigen verantwoordelijkheid.

  de minderdraagkrachtigen hebben geen geld voor cultuur, sport, welzijn en straks ook gezondheid.

  Je vraagt je af waarom we eigenlijk nog onder het ministerie van volksgezondheid sport en welzijn vallen he!

  Een ministerie voor minderdraagkrachtigen zou misschien inleven geroepen moeten worden.

  Reactie door e.krul — zaterdag 30 juli 2005 @ 14.35 uur

 28. L.M. Lembeck (22),

  Lijkt mij ook een grote uitdaging voor de SP.

  Jan Marijnissen, schuif Agnes Kant wat meer naar voren bij de volgende verkiezingen.

  Hier
  staat ook nog een nieuwsbericht over het onderwerp van zorg geen markt.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 30 juli 2005 @ 14.40 uur

 29. @21 Ja dat snap ik ook wel, maar nogmaals, ik denk dat met de SP in de regering dit niet teruggedraaid gaat worden.

  Reactie door Lambert — zaterdag 30 juli 2005 @ 14.55 uur

 30. Ze hebben pas de No-Claim ingevoerd en die van mij is nu al verlopen omdat ik medische zorg nodig heb. Ik heb een bezwaarschrift ingedient en ben benieuwd wat voor antwoord ik krijg hierop. De telefoniste was overigens heel verbaasd dat ik een bezwaarschrift wil indienden tegen het vervallen van mijn No-Claim ze legde me uit dat dit wettelijk is vast gelegd. Ik antwoorde; maar jullie schrijven zelf in de brief dat je de mogelijkheid hebt om tegen die beslissing in beroep te gaan en van die mogelijkheid maak ik nu gebruik.
  Ben benieuwd hoedat dit gaat aflopen.
  Maar zo nodig onderneem ik meer stappen om mijn No-Claim terug te krijgen.

  En dan volgend jaar nog hogere kosten voor de ziekenfonds verzekering die we allemaal moeten betalen. Ik hou mijn hart vast of ik wel verzekerd kan blijven. Ik hoop het want de bedragen die er nu liggen zijn mijn inziens veel te hoog. Iedereen in hetzelfde ziekenfonds-pakket wij met een laag inkomen kunnen het straks wel schudden.

  Reactie door Paula Buisman — zaterdag 30 juli 2005 @ 17.53 uur

 31. De zorg word binnenkort een stuk voordeliger althans voor diegene met of een hoog inkomen of vermogen.
  De grootste groep van verzekerden gaat fors meer betalen voor MINDER of hetzelfde en is afhankelijk van een compensatieregeling die in de toekomst aangetast kan worden door nog meer bezuinigingen.
  Wat krijgen we terug voor deze hervormingen,want de zorg is NIET verbeterd,en de vraag naar zorg overtreft het aanbod.
  We hoeven ons geen zorgen te maken en moeten vooral niet zeuren volgens gezondheidsminister Hansworst Hoogervorst,die z,n politieke lot afhankelijk maakt van het slagen van dit nieuwe financieringsstelsel.
  Inplaats te kiezen voor een stapsgewijze en gematigde reorganisatie van het huidige stelsel en de sector te ontdoen van vorstelijk betaalde of onkundige managers en adviseurs,word gekozen voor marktwerking die grote druk zet op commerciele belangen en artsen die in toenemende mate moeten kiezen voor financiel-economische doelen van ziekenhuizen en verzekeraars.
  Nu al is er de tendens dat financiele overwegingen voor medische criteria gaan.
  Bij een ongewijzigd beleid word de invloed van verzekeraars op de zorg en z,n zorgverleners onaanvaardbaar groot,en dit ondanks de geruststellende en mooie woorden vanuit Den Haag.
  Want ook u kent het gezegde,WIE BETAALD BEPAALD ,en zo moet het ook volgens Hansworst Hoogervorst en de verzekeraars!!!??

  Reactie door visgert — zaterdag 30 juli 2005 @ 19.10 uur

 32. Wie betaald bepaald, wie niet betalen kan die baalt, omdat dit a-sociale systeem faalt.

  Reactie door E.Krul — zondag 31 juli 2005 @ 11.06 uur

 33. @32…….Feiten hebben alles achterhaald,
  “zorg”werd verkeerd “ingeschaald,
  de regering die er niet om maalt,
  naar récht moet men zoeken als
  naar een hooibergnaald,
  animo naar solidariteit gedaald,
  ‘stemmen’ dan maar snel herhaald,
  de kiezer zet het hén betaald,
  géén paradepaard prijkt of praalt

  Als de regering géén Sinterklaas
  is komt dat omdat er geen
  werkgelegenheid voor speculaas is

  We kunnen ons wringen in bochten
  en krullen,
  maar Den Haag moet ophouden met
  dat enorme………………..
  met op zak slechts eventueel 1
  papieren bul,
  waarmee ik echt mijn zak niet vul

  5 december wordt al vast een
  totaal ongerijmd geheel, jammer!

  Reactie door Madelief — zondag 31 juli 2005 @ 15.29 uur

 34. We kunnen ons niet verblijeren
  de sint zijn geld is zeer verschraald
  de oude klaas die als een stekker baalt,
  is door gladde hazen in gehaald en hun manden met rotte eieren!

  Reactie door E.Krul — zondag 31 juli 2005 @ 16.37 uur

 35. In mijn werk met verstandelijk gehandicapten merk ik vooral de afhankelijkheid van “fondsenwerving” en dat leidt altijd af van de oorspronkelijke en waarachtige zorgvraag van de cliënt en ondermijnt een gedegen en integer beleid ten gunste van de cliënt versus commerciële belagen.
  Commerciële belangen gaan nu eenmaal niet samen met wat inherent is aan ons “mens-zijn”. Dát is het grootste probleem dat nu een beroep doet op wat ons trouw zou moeten doen zijn aan wat werkelijk van belang is: menselijkheid, wederkerigheid en warmte. Het einde is een beetje zoek en ik kan niet voorspellen waar dat toe leidt, maar ik vrees het ergste….

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 1 augustus 2005 @ 0.48 uur

 36. Zou het niet verstandig zijn om ook te lezen wat het Ministerie er ZELF over zegt, voor we misschien dingen zeggen die niet kloppen?
  En nee, ik ben het er NIET mee eens! Maar de manier van de SP, zal de komende tijd (nóg) niet kunnen, gezien het feit dat de Coalitie de meerderheid heeft in de Tweede Kamer. Een rietstengel breekt niet in de wind: hij buigt mee. Om te overleven. Laten we dan rietstengels zijn en meebuigen in de hoop dat er betere tijden zullen komen voor ons allemaal.

  http://www.denieuwezorgverzekering.nl/zorgverzekering/

  Madeleine, fijn je weer te lezen! En ja, ik ben het helemaal met je eens.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 1 augustus 2005 @ 10.27 uur

 37. Na dit bericht op het forum van radar gelezen te hebben,, blijkt dus dat zelfs de overheid niet weet, hoe het nieuwe zorgstelsel in elkaar steekt.

  We weten dat bij werknemers een inkomensafhankelijke bijdrage wordt ingehouden op het loon en deze weer volledig vergoed wordt door de werkgever. Dat de vergoeding van de werkgever bij het bruto loon wordt opgeteld en daar belasting over wordt geheven, dat is bekend. Maar waar de overheid onduidelijk in blijft is het volgende. Wanneer houdt men de inkomensafhankelijke bijdrage in? Oftewel wordt de inkomensafhankelijke inhouding nu bruto of netto afgehouden?
  Als men de stelling leest van “Eerst wordt de inkomensafhankelijke bijdrage van het loon afgehouden en daarna wordt de bijdrage door de werkgever volledig vergoed.”, zou men verwachten dat de vergoeding van de werkgever altijd na de inhouding plaatsvindt. Echter…. nu twijfelt men bij de overheid of men dat wel daadwerkelijk zo gaat doen. Mijn vraag was eigenlijk of men variant 1 of variant 2 (door mij beschreven op pagina 26, 29 Jul 2005 08:54) gaat toepassen. Ik was eerst vrijwel zeker dat men variant 1 ging toepassen, bovenstaande schuine citaat wijst daar onder andere op, (er zijn nog andere zaken die daarop duiden)

  Echter de belastingdienst geeft geen uitsluitsel of het variant 1 of 2 wordt, postbus 51, zoals je eerder hebt kunnen lezen ook niet, het CNV weet het niet zeker, maar vermoedt dat het variant 2 gaat worden. Ik wil nu absoluut zeker weten welke variant men gaat toepassen, want variant 1 zal het meest gunstig zijn voor werknemers en variant 2 een lastenverzwaring voor de meeste mensen.

  Reactie door leen — maandag 1 augustus 2005 @ 13.48 uur

 38. Het zal wel variant 3 worden Puinhoop.

  Reactie door Jofel — maandag 1 augustus 2005 @ 15.34 uur

 39. Hoi Lydia, ook zo…

  Kus,

  Madelijne

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 2 augustus 2005 @ 0.37 uur

 40. Sinds de markt zijn “werk” doet in de zorg
  nemen de zorgen toe. Het speerpunt in dit kabinetsbeleid. Zorgen doen toenemen.
  Een synoniem voor marktwerking.

  Reactie door Alex — woensdag 3 augustus 2005 @ 19.03 uur

 41. @33Madelief @35 Madelijne
  Inderdaad, fijn om jullie weer te lezen.
  Maar dit terzijde.

  Reactie door Alex — woensdag 3 augustus 2005 @ 19.06 uur

 42. net gelezen in de krant!!!
  als ik het niet dacht GRRRRRRRRRRRRRR het wordt allemaal nog veel erger

  Ziektekostenpremie valt hoger uit
  Gepubliceerd op donderdag 04 augustus 2005

  De ziektenkostenpremie valt nog hoger uit dan verwacht. Dat meldt de Telegraaf donderdagochtend. De basisverzekering zal per persoon tussen de 1250 en de 3000 euro gaan liggen.
  Dat is meer dan de 1100 euro dat eerder werd gemeld als standaard bedrag. Verzekeraars moeten immers hun administratiekosten ook doorberekenen aan de klant. Met de overgang naar het nieuwe zorgstelsel zeggen verzekeraars veel administratief werk te moeten doen.

  Per 1 januari 2006 vervalt het verschil tussen een ziekenfondsverzekering en een particuliere verzekering en moet iedereen in Nderland een vaste premie betalen die aangevuld kan worden met extra dekkingen. De lagere inkomens krijgen een extra toeslag om de hogere kosten op te vangen.

  Reactie door Annet — donderdag 4 augustus 2005 @ 10.35 uur

 43. Ik heb het volgende gevonden op de site van de CZziekenfondsverzekering waar ikzelf verzekerde ben en dan word je ook boos op wat je leest.
  Ik las het volgende:

  - Hoeveel ga ik betalen?
  De nominale premie van de nieuwe zorgverzekering zal naar verwachting op jaarbasis tussen de 1100 en 1200 euro gaan bedragen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd. Naast deze nominlae premie wordt er een inkomensafhankelijke bijdrage geheven. Dit is een bijdrage die u, ongeacht uw leeftijd, verschuldigd bent over uw bijdrage inkomen. De bijdrage bedraagt voor 2006 naar verwachting 6.25% van het bijdrage-inkomen. Het bijdrage-inkomen bestaat uit het belastbaar loon, reslutaat uit overige werkzaamheden, winst uit onderneming en bepaalde periodieke utkeringen. Er geldt een maximum voor het bedrag waarover de inkomensafhandelijke bijdrage wordt geheven (in 2006 naar verwachting 30.000 euro).
  Als u werknemer bent of een uitkering ontvangt waarop nu ziekenfondspremie wordt ingehouden, vergoedt de werkgever of de uitkeringsinstantie de inkomensafhankelijke bijdrage. Om de hogere nominale premie af te dekken is zijn in de Zorgverzekeringswet fisale maatregelen en de zorgtoeslag opgenomen.

  Verder vind je onder andere ook nog het volgende:

  - Mijn situatie
  Ziekenfonds verzekerd
  De zorgverzekering heeft een (wettelijk vastgesteld) basispakket. De inhoud van dit pakket is gelijk aan het huidige ziekenfondspakket en de meeste particuliere verzekeringen.

  In het basispakket zijn opgenomen:
  1. geneeskundige zorg, waaronder zorg door huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen;
  2. ziekenhuisverblijf;
  3. tandheelkundige zorg (tot 18 jaar, vanaf 18 jaar alleen specialistische tandheelkunde en het kunstgebit).
  4. hulpmiddelen;
  5. geneesmiddelen;
  6. kraamzorg;
  7. ziekenvervoer (ambulance en zittend vervoer);
  8. paramedische zorg (beperkt fysiotherapie/oefentherapie, logopedie, ergotherapie, dieetadvisering).

  Meer informatie kan je vinden op de website van het CZziekenfonds:
  http://www.cz.nl

  Je zal je straks in 2006 ook veel meer moeten bijverzekeren en hoe hoog worden de kosten dan?

  Reactie door Paula Buisman — zaterdag 6 augustus 2005 @ 12.02 uur

 44. heb oudere familie over ,die wonen in de USA
  Hun hele leven tot vorig jaar prezen ze het Nederlandse ziekenfonds systeem.
  tot nu
  Over een week gaan ze weer naar huis om een operatie te laten uitvoeren omdat in de USA kunnen ze kiezen voor techniek ,
  Hier zouden ze de aangeboden optie (niet de beste maar de goedkoopste) moeten accepteren.

  Heb nooit gedacht dat het USA syteem dat decennia een slechte roep heeft gehad voor deze ouderen nu een vlucht zou worden.
  De zorg verzekering is nog niet eens ingevoerd, dat beloofd wat voor de toekomst
  Hoe diep kunen we zinken!

  Reactie door richard rozeboom — dinsdag 20 september 2005 @ 20.53 uur

 45. Nou gaat super in ons land,heb gister avond de voorlopige terugave in gevult nu ik krijg terug joepieee,maar nu komt het ergste,dit wordt onze eerste maand dat we een aanvulling krijgen van de sosiaaledienst want ik werk nog 18 uur in de week,wat blijkt tot mijn grote schrik nu dat ik mijn teruggave van 2005 moet inleveren bij de gemeente alleen de kinder toeslag mag ik houden,nou ja zeg ben echt pissig nu dacht ik mooi nu kan ik eens wat opzij zetten gaat het weer naar de gemeente,maar mag dat eigenlijk wel ik heb er voor betaald dus is het toch van mij.of zit ik nu weer verkeerd.ik snap er werkelijk niks meer van.

  Reactie door Gre — vrijdag 17 maart 2006 @ 13.32 uur