Het asbestdrama

Onthullend onderzoek over internationaal asbestkartel

Ondernemers die hun werknemers blootstellen aan dodelijke gevaren. Die overheden om de tuin leiden en onderzoek manipuleren. En verantwoordelijk zijn voor honderdduizenden slachtoffers. Dit is het beeld van Het asbestdrama, een boek over honderd jaar asbestindustrie. In Nederland stierven tot nu toe zo’n 7000 mensen aan asbestgerelateerde kanker, de komende vijfentwintig jaar zullen er nog ongeveer 12.000 volgen. In West-Europa zullen 250.000 mensen overlijden, wereldwijd nog veel meer.

(Persbericht SP, 28-07-2005)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 28 juli 2005 :: 11.50 uur

44 Comments

44 reacties

 1. Goed,dat de SP dit signaleert..!!
  meestal als je erover begint,zullen politieke tegenstanders en betrokkenen in die bouw je uitmaken als..ach watje,softie,flauwerik..op elke slak zout (..of asbest) leggen..
  wat maakt het allemaal uit..nee dus..dat is die onverschilligheid,(zie hieronder stukje van Jan,Global Village)waar ik me dus (net als Jantje) nooit bij neerleg..Gevaarlijke situatie..oplossen dus..en de SP ziet het weer eens juist..!!!
  Alles met as..is niks..asbest asbak..aswoensdag..ga zo maar door..

  Reactie door eric — donderdag 28 juli 2005 @ 12.19 uur

 2. assepoester? assertief? Assen? Mij is as best :-P

  Reactie door Freek Bersch — donderdag 28 juli 2005 @ 12.25 uur

 3. in het verkeer zijn de slachtoffers aantal velen malen hoger. (ik denk 30.000 tot nu toe)
  en dan praten wij niet over de slachtoffers die vallen door uitlaatgassen.

  Reactie door braakwater — donderdag 28 juli 2005 @ 12.38 uur

 4. Tsja en er zijn ook aardig wat mensen die zichzelf opgehangen hebben, wat heeft dat er nou mee te maken? Sorry hoor, maar dat is generaliseren, braakwater. Zo lijkt het minder erg.Maar het is niet minder erg! Het zijn mensenlevens hoor. Deze hardheid..brrrr! Heel raar hoor! Hoe kun je zo hard zijn?
  Het deugt niet, geld gaat voor alles.

  Reactie door cynthia — donderdag 28 juli 2005 @ 12.55 uur

 5. Een prima zaak, dit onderzoek en deze publicatie. Hopelijk komt het inderdaad tot een parlementair onderzoek. Want al heel lange tijd hebben mensen, die door zuiver op winst gerichte bedrijven onkundig zijn gehouden, een dodelijke ziekte door asbest opgelopen. De laatste jaren worden dan ook steeds meer eisen tot schadevergoeding in deze gevallen ingewilligd. Maar daarnaast is preventie natuurlijk de grootste zorg, en dat wereldwijd.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 28 juli 2005 @ 13.24 uur

 6. Zolang aan de dood en zijn aanhang geld kan worden verdiend zullen velen van rechts naar links hun ogen dichtknijpen. Goed dat er aandacht aan wordt geschonken maar morgen zijn we het weer vergeten. Leuk dat er zaken niet gaan zoals we dat zoudenn willen maar er moet tenslotte wel brood op de plank komen.

  Reactie door jojo — donderdag 28 juli 2005 @ 13.28 uur

 7. ‘Eternit kende risico’s asbest’

  AMSTERDAM/UTRECHT – Schadeclaims tegen het voormalige internationale asbestbedrijf Eternit maken meer kans nu blijkt dat dochterfirma’s al decennia op de hoogte waren van de gevaren van asbest. Alleen al in Nederland zullen de komende jaren nog duizenden mensen overlijden aan asbestziekten zoals longvlieskanker (mesothelioom).

  Dit stelt de Utrechtse advocaat en asbestexpert Bob Ruers. Hij deed twee jaar onderzoek naar het verleden van het Belgisch-Zwitserse conglomeraat Eternit, dat ook Nederlandse dochters had. Ruers, tot 2003 senator voor de SP, publiceert vandaag zijn bevindingen in een rapport van het wetenschappelijk bureau van dezelfde partij.

  Dit en nog veel meer over het rapport staat in 2 uitgebreide artikelen in de Volkskrant, te vinden op de economiepagina’s op http://www.volkskrant.nl.

  Reactie door Barry — donderdag 28 juli 2005 @ 14.36 uur

 8. Zo geraffineerd als asbest overal in verwerkt wordt zou eens boven tafel moeten komen of mensen die iemand voor de gek houden, dat ze in dat geval beter voor eterniet kunnen kiezen, walgelijk!!
  Ga eens in een woordenboek bekijken wélke
  omschrijving daaraan wordt gegeven!!
  Een dikke vette lijst van dat soort materialen/omschrijvingen kan althans mensen mogelijk beter waarschuwen.
  Vooral ook het met bezemd schoonvegen van al die schuurdakjes van eterniet, waarvan
  de poedervezels je tuin in wapperen wordt
  vermoedelijk zwaar onderschat!!
  Nu de échte vakman die hier eens de waarheid over komt vertellen aan de SP, en
  daarna? Hoaort zegt het voort.

  Reactie door Madelief — donderdag 28 juli 2005 @ 14.53 uur

 9. Gelukkig wordt hier nu aandacht aan besteed en hopenlijk wordt er ook naar geluisterd door de overheid. Nooit geweten dat het asbestprobleem een dermate grote bedreiging vormde voor de volksgezondheid.

  Dergelijke gezondheidsrisico’s moeten echt worden aangepakt! Helaas geeft het huidige milieubeleid omtrent de luchtkwaliteit in ons land weinig vertrouwen voor de aanpak van het asbestdrama…

  Reactie door Jeroen1 — donderdag 28 juli 2005 @ 15.59 uur

 10. OFF-TOPIC:

  Hieronder een nieuwsbericht, waarnaar ik heb uitgekeken. Dit was altijd al mijn mening. Nu nog het Europese Hof van Justitie, dat alleen een bindne juridisch oordeel kan geven…..

  Nederlandse Staatscourant d.d. 27 juli 2005:

  “Verplichte integratiecursus imams strijdig met Europese wetgeving

  Het voornemen van de Nederlandse regering om buitenlandse imams te verplichten een integratiecursus te volgen voor zij een verblijfsvergunning kunnen krijgen, is waarschijnlijk in strijd met Europese wetgeving. Datzelfde geldt voor de verplichte inburgeringscursus in het buitenland. Dat schrijft de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Franco Frattini, aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Verdonk had de Commissie gevraagd de nieuwe Nederlandse integratiewetgeving te toetsen aan de Europese wetgeving. Volgens Frattini zou een speciale behandeling voor imams alleen gegrond kunnen zijn als een ernstige verstoring van de arbeidsmarkt dreigt, of de nationale veiligheid in het geding is. Strijdigheid met Europese wetgeving voorziet Frattini ook in de eis dat migranten voortaan in hun thuisland een eerste integratietoets moeten doorlopen. Frattini wijst erop dat de vrijheid van verkeer voor Europese burgers en hun familieleden een grondrecht is. Alleen onder heel speciale omstandigheden mag van dit grondrecht afgeweken worden. Frattini voorziet verder problemen met de eis dat migranten hun inburgeringscursus met succes moeten doorlopen voordat zij een permanente verblijfsvergunning krijgen. Ook voor deze eis is geen basis in Europese wetgeving te vinden.”

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 28 juli 2005 @ 16.00 uur

 11. 6. je bent wel heel erg cynisch, dat is jammer, beetje positiever mag best. Als we er allemaal zo over zouden denken, kunnen we net zo goed stoppen met misstanden aan de kaak te stellen. Dat moeten we m.i juist niet doen, pak ze maar flink aan die gasten die dankzij de dood van een ander hun zakken vullen!

  Reactie door kaatje — donderdag 28 juli 2005 @ 16.44 uur

 12. In West Europa is (bij mijn weten althans) asbest al geruime tijd niet meer toegestaan, de slachtoffers die nu vallen hebben in het verleden met asbest gewerkt. Maar hoe zit het in de Derde Wereld? Hoe veel mensen sterven daar aan de gevolgen, is het daar nog toegestaan asbest te verwerken, en bestaat er daar enige controle en wordt het uit bestaande gebouwen verwijderd? Ik vrees van niet.

  Reactie door Joan van der Lingen — donderdag 28 juli 2005 @ 19.05 uur

 13. Ik heb ooit gewerkt voor een advocaat die de belangen van werkgevers verdedigde… de dossiers waren (zijn) schrijnend.

  Fijn overigens dat jij reacties toelaat op je weblog!

  Ik groet,

  Dagmar

  Reactie door Dagmar — donderdag 28 juli 2005 @ 19.23 uur

 14. http://www.hetheleverhaal.nl/SP/viewtopic.php?p=18#18

  klik hierboven, of hieronder op mijn naam.

  Reactie door Barend — donderdag 28 juli 2005 @ 20.01 uur

 15. “Verdonk heeft de organisatie een dwangsom van 10.000 euro betaald, die de rechter haar had opgelegd voor het weigeren van volledige informatie.”
  (bron nu.nl)

  Biertje Jan?

  Reactie door Maurice — donderdag 28 juli 2005 @ 20.44 uur

 16. http://www.vrom.nl/pagina.html?id=8330

  Reactie door Edward — donderdag 28 juli 2005 @ 22.03 uur

 17. Deze ondernemers moeten keihard worden aangepakt, eerst flinke boete geven en ze verplichten het probleem aan te pakken binnen een bepaalde periode. Doen ze dit niet dan gewoon ze der uit schoppen en ze vervangen door ondernemers die wel oog hebben voor hun werknemers.

  Wie niet horen wil, moet maar voelen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 28 juli 2005 @ 22.06 uur

 18. De SP heeft vanaf 1975 aandacht gehad voor dit probleem en heeft het politiek aangekaart én heeft slachtoffers gesteund in hun strijd tegen gewetenloze werkgevers.
  Goed werk.

  Reactie door Henk — donderdag 28 juli 2005 @ 22.34 uur

 19. Henk (18),

  Bedant voor de informatie!
  Ja zeker, goed werk van de SP.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 28 juli 2005 @ 22.39 uur

 20. @Henk en Evert
  Ja zeker goed werk. Ik vind het prachtig dat Nederland een politieke partij heeft die een optimistischer kijkt geeft op een samenleving. Dat klinkt misschien raar maar doodat deze partij niet wegkijkt maar het lef heeft om op te komen voor het goede geeft me dat een positief gevoel over de samenleving waarin ik leef.
  Ik ben alle mensen van de SP daarvoor heel erg dankbaar.

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 29 juli 2005 @ 0.51 uur

 21. Uit de vele Tribunes en naslagwerken die de SP de afgelopen twintig jaar over het gevaar en de brutale asbestindustrie geschreven heeft, ben ik veel wijzer geworden.

  Mede dankzij de tomeloze inzet van velen mensen, als Bob Ruers, Remi Poppe, Nico Schouten, Jan de Wit en vele anderen zijn veel zaken succesvol aangepakt.

  Jan, is het niet zo dat mede dankzij de SP in 1993 de verwerking van asbest in Nederland definitief verboden is?

  Ik ben blij dat nu de partij vele succesen in Nederland heeft behaald, zij ook over de grens kijkt en hoe we de vervuilers internationaal aan kunnen pakken!!!

  Groet, Erik

  Reactie door Erik Manders — vrijdag 29 juli 2005 @ 1.40 uur

 22. Bij mijn weten is het zo dat het gaat om mensen die in de asbest industrie gewerkt hebben en mensen bij bedrijven die met asbestverwerking te maken hebben. Op zich is dat een ernstige zaak.
  Nog steeds komt er overal asbest voor. Er is een verbod op verwerking van asbest. Maar het is niet zo dat indien er zich ergens asbest bevindt, op een schuur of in een gebouw of apparaat, dat onmiddellijk verwijderd moet worden. Gewoon laten zitten. Dat kan echt geen kwaad. Je moet er natuurlijk niet in gaan zagen. Het gaat om de stofdeeltjes de je dan eventueel inademt.
  Een kleine hoeveelheid asbest mag ook (mits in plastic verpakt) naar de vuilstort gebracht worden. Bij grotere hoeveelheden komen de “mannen in witte pakken” met alle toeters en bellen om het te verwijderen. Kassa. Dus, asbest gewoon laten zitten.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 29 juli 2005 @ 8.01 uur

 23. HOHO…..7000 slachtoffers.
  VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL meer.
  Alleen ontdekken de artsen dit wel maar tot het laatste toe wordt het niet erkend OMDAT het de overheid dan geld gaat kosten joh.
  DAAROM.

  Als ik je vertel wat een ellende mijn zwager Jan heeft gehad (net geen mesioliothoom) om aan te tonen WELKE werkgevers hij had en WANEER.
  Boekprenten vol met bewijzen moet je aanslepen.
  FNV helpt wel maar kan ook niet veel bereiken.
  En eind van het lied wordt er doodleuk gezegd…..:”had je maar beschermende kleding aan moeten trekken,mondkapjes e.d.).

  Ze vertellen er niet bij dat die er maar summier aanwezig waren vroeger 3 op de 100 werknemers. En dat de werkgever dit nooit bekend gemaakt heeft dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
  Nog meer moeilijkheden heb je als je bij de zgn KOPPELBAZEN gewerkt hebt.
  Die zijn heel moeilijk te traceren nu omdat ze allang falliet zijn.

  Nu mijn zwager heeft een lijdensweg achter de rug.ook al was er aangetoond dat zijn longen kapot waren door de asbest.
  Maar als je niet sterft aan die Mesioliothoom(eindfase) maar eerder. ZIE JE GEEN CENT.
  Je heb alleen de lange kwelling ,van ziekenhuis in,ziekenhuis uit.Operatie zis en operatie zo.
  En dan nog het knokken voor taxivervoer.
  Jan kon niet eens een stukje meer lopen maar taxivervoer met beleiding werd NIET vergoed door de overheid.
  WEER een staaltje waar de regering groot in kan zijn.
  Zieken mensen worden in dit land (MEESTAL ) aan hun lot overgelaten.
  Dus VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL meer asbestslachtoffers!!!!!!!!!

  Reactie door anita — vrijdag 29 juli 2005 @ 10.10 uur

 24. Ja, er zijn inderdaad veel en veel meer slachtoffers.

  Maar men gaat ook zo roekeloos om met zaken.
  Bv.

  School wordt aangestoken. Forse brand.
  Gebouw ligt drie dagen braak en spelende kinderen rotsooien er wat in.
  Omdat het gebouwd is in de asbesttijd gaan wij met een aantal mensen aan het bellen en mailen.

  Busje komt. Mannen in wit pak trekken een plastic lint rondom gebouw.
  Volgende dag komt er een hek.

  Inmiddels zijn brandweer en verzekering geweest voor onderzoek.

  Mijn kinderen worden erin gestuurd om tafels en stoelen te “redden”.
  Ik hoor dat pas na de schooldag.

  Ik ga bellen en mailen om uit te vinden van welke soort asbest er sprake is.
  “Kan geen kwaad mevrouw”.
  “Hoe weet U dat als U niet weet welke asbest is verwerkt?”

  Gedoe met school omdat ik wil dat de docenten die tafels en stoelen eruit halen. Uiteindelijk heeft alleen de opmerking: “Jullie onttrekken mijn kinderen aan de leerplicht en ik ga dat nu melden” zin.

  Ik eis een kopie van de onderzoeksgegevens.
  Precies…. had niemand naar binnen gemogen.

  Ik weet ook wel dat korte blottstelling geen gevolgen hoeft te hebben, maar het gaat mij ook om de houding.

  Reactie door Molly — vrijdag 29 juli 2005 @ 10.24 uur

 25. Wanneer zal het eindelijk stoppen dat winst maken voor mensenlevens gaat?

  Denk er maar eens aan hoe de overheid met een dubble pet op zit wat de tabaksindustrie betreft.

  Economie is maar al te vaak: velen hun dood, is de enkeling zijn brood.

  Reactie door e.krul — vrijdag 29 juli 2005 @ 10.30 uur

 26. De dood van velen, is de enkeling zijn brood. Deze zin klinkt beter, de betekenis blijft even erg.

  Wat mij het meest verbaasd, is dat de mens na duizenden jaren, de schijn van beschaving op blijft houden.

  Reactie door e.krul — vrijdag 29 juli 2005 @ 10.37 uur

 27. Vergeet niet, asbest is een wereldwijd probleem. Er worden hier aantallen “slachtoffers” genoemd, maar dat is aleen maar in ons land.
  Er zijn helaas nog gebieden op onze planeet, waar geen enkele kennis/bescherming over het asbestgevaar bestaat.
  Dus, – wereldwijd is het probleem gigantisch!
  Onwetendheid en hebzucht, de grootste vernietigende krachten op Aarde, houden dit in stand.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 29 juli 2005 @ 10.51 uur

 28. 12. niet alleen in de derde wereld.
  In mijn wijk is laatst gerenoveerd. Ook de aannemer had een bus oost-duitsers en polen aan laten rukken, die wel even zonder mondkappen voor en zonder een stofschot de asbestvensterbanken eruit zouden slaan met een hamer. Ik wist dit te voorkomen, maar kan me zo voorstellen dat dit in vele huizen wel gewoon gebeurd is.

  Reactie door kaatje — vrijdag 29 juli 2005 @ 11.38 uur

 29. heel Goor (Eternietfabriek)is vergeven van asbest en moet gesaneerd, kostten 9 miljard.,
  kan precies als we de JSF schrappen!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 29 juli 2005 @ 12.03 uur

 30. @ Maurice (15):

  Voor de duidelijkheid: het gaat om de kerkelijke vluchtelingenorganisatie Inlia. Verdonk weigert inzage te geven in documenten over landen van herkomst van uitgeprocedeerde asielzoekers, zoals de rechter haar had bevolen te doen. Omdat ze halsstarrig blijft weigeren betaalt ze nu een door de rechter bepaalde dwangsom uit belastinggeld. Directeur Van Tilborg van Inlia: “Tegen asielzoekers zegt ze altijd dat hun zaak klaar is als de rechter heeft gesproken. Blijkbaar gaat dat verhaal niet op voor ministers.”

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 29 juli 2005 @ 12.11 uur

 31. Als je bedenkt hoeveel mensen in ontwikkelingslanden door (onder andere) grote Westerse bedrijven moedwillig worden blootgesteld aan asbest en andere uiterst giftige stoffen, bijvoorbeeld bij de sloop van zogenaamde gifschepen, wordt je toch werkelijk pissig!

  Reactie door Jeroen1 — vrijdag 29 juli 2005 @ 21.10 uur

 32. 7000 !!!!! wat te denken van al die auto/motor /vrachtwagen / monteurs jaren lang remmen zuiver geblazen .dus kanker .maar de fabriekanten zijn niet gek .al die monteurs die gerookt hebben worden niet meegeteld omdat het dan niet te achterhalen is????ik geloof er geen barst van ,maar het komt ze goed uit .

  Reactie door texas henkie — vrijdag 29 juli 2005 @ 21.59 uur

 33. Wat goor dat de mensen in Goor zo door en
  door goor voor de gek gehouden blijken te
  zijn. Wie had ooit gedacht dat daardoor de
  huizen daar nu fors zullen dalen in waarde.
  Een gore rotstreek voor al die bewoners van alle soorten woningen. Dan denk je:
  what ‘s in a name, maar intussen de eerste
  gemeente die zijn naam heeft laten aandikken, echt om te stikken van kwaadheid. Ik wens hen sterkte met de te ondernemen akties om hier wat constructiefs
  op touw te zetten. Wie daar nog niet buiten adem is mag dus nu een flinke keel opzetten….en hetzelfde voor al die gemeenten, wijken of straten, die hun eigen
  buurt er nu eens op gaan onderzoeken.
  Een nationaal telefoonnummer ervoor is geen overbodige luxe en als opzichters niet bezig zijn met nieuwbouw, of zonder werk, laat ze dan maar aan de gang gaan,
  maar natuurlijk wel op onafhankelijke basis
  anders heeft het nog geen zin: een eerlijke benadering zonder terughoudendheid. Wie de schoen past trekke
  hem nu aan, of liever: lieslaarzen !!!

  Reactie door Madelief — vrijdag 29 juli 2005 @ 22.03 uur

 34. Gore zaakjes die het daglicht niet kunnen verdragen, maken altijd slachtoffers al zie je dat vaak niet direkt!

  Reactie door e.krul — zaterdag 30 juli 2005 @ 11.27 uur

 35. #25 dhr of mevr E.krul.

  Dat mensenlevens niets waard zijn staat ook in een goed geschreven artikel wat ik vandaag ontvangen heb…in het blad van de ANGO.
  gratis te bestellen op http://www.ango.nl daar staat ook dat de overheid alleen dollartekens heeft en totaal geen solidariteit met de medemens.
  goed artikel over” onbegrijpelijke ziekten”
  en over de pkn dat er steeds meer mensen door de armoede de weg naar de kerk weten te vinden.
  Op teletekst staat dat 99% van de aanvragers die niet meer rond kunnen komen alleenstaand zijn.
  Wat wordt de volgende wetswijziging…..met zijn tweeen verplicht samenwonen???
  Ook de gehandicapte mens heeft met de nieuwe wmo per 1 Jan.niets meer.
  Ik kan dan ook alleen de gehandicapte en chronisch zieken aanraden wordt lid van de ANGO.
  Een groep die 18.000 leden heeft en nog op kan komen om de solidariteit terug te krijgen onder de medemens.
  p.s. opeens kan minister Hoogervorst WEL 1,9 miljoen “vinden”om onderzoek te steunen
  over cvs/me ziekten
  Dus het zwarte garen uitvinden waar het witte al bestaat.
  Geen geld voor menslievende acties maar alleen de wetenschap steunen.
  De wetenschap die halsstarig is en zijn eigen fouten en gebreken niet kan of wilt zien!

  Reactie door anita — zaterdag 30 juli 2005 @ 17.00 uur

 36. Anita e.a.

  Sinds de vernieuwing van het Burgerlijk Wetboek is eindelijk vwb het aantonen van aansprakelijkheid voor beroepsziekten een omgekeerde bewijslast ingevoerd: een slachtoffer moet aangeven bij welke werkgevers hij mogelijk met asbest kan zijn besmet, en die werkgevers moeten vervolgens kunnen aantonen dat onder hun beleid onmogelijk de veroorzaker kunnen zijn. dat is een hele vooruitgang, maar het helpt de slachtoffers van vóór 1997 niets, omdat die wetgeving er toen nog niet was.

  Bovendien weet ik niet hoe zoiets bij de Nederlandse rechters wordt beoordeeld, met al die nevenfuncties en bijbaantjes die zij hebben in het bedrijfsleven. Maar dat is een ander verhaal.

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 30 juli 2005 @ 23.40 uur

 37. @ texas henkie,

  Ook niet algemeen bekend: alle voertuigen boven 3500 kg incl. laadvermogen MOGEN NOG STEEDS ASBEST MATERIAAL BEVATTEN.

  Zij zijn uitgesloten bij het asbestbesluit 1993. Net als treinen, vliegtuigen en schepen.

  Woon je in de buurt van een drukke kruising? Vlakbij een rangeerterrein? Ergens in de buurt van een luchthaven? Dan adem je beslist duizenden keren de toegestane hoeveelheid asbestvezels in.

  Een onderzoek in de verkeerstunnel van Lyon bracht twee jaar geleden aan het licht, dat de MAC-waarde voor “respirabele vezels” werd overschreden met een factor 3000.. En daardoorheen rijden wij met kinderen en al naar onze vakantiebestemming.

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 30 juli 2005 @ 23.45 uur

 38. @ Texas Henkie,

  Longkanker door roken is meestal duidelijk te onderscheiden van lonkanker door asbestvezels. Bij roken onstaan de gezwellen meestal locaal, terwijl bij asbestlongkanker in het algemeen de gehele long is aangetast, bovendien in combinatie met longemfyseem (stoflong) en mogelijk mesothelioom.

  Mesothelioom, kanker aan long- of buikvlies (een specifiek asbestgerelateerde ziekte), is de meest aggressieve kankervorm die bestaat. Na diagnose volgt binnen een paar weken tot maanden de dood, behandeling ervan is niet mogelijk.

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 30 juli 2005 @ 23.55 uur

 39. 1 MISSTANDEN BIJ ASBESTVERWIJDERING
  Er zijn ernstige misstanden bij veel asbestverwijderingsbedrijven in Nederland. De asbestregels worden door hen vaak zwaar overtreden. Het overheidstoezicht daarop faalt ernstig. Toch zijn de bedragen die deze bedrijven rekenen altijd gigantisch hoog.

  Ook veel Nederlandse woningbouwverenigingen, sloopbedrijven, aannemers, tapijtleggers, installatiebedrijven enz… overtreden massaal en zeer ernstig de asbestwetgeving, zonder dat de overheid ingrijpt.

  Huurwoningen worden vaak aan de huurder opgeleverd met een ernstige asbestvervuiling, zonder dat de huurder dat weet. Dit bijvoorbeeld doordat de vertrekkende bewoner asbesthoudend keukenzeil heeft verwijderd bij zijn vertrek, zonder daarna de woning te reinigen van het asbeststof.

  2 OVERHEID GEDOOGT
  De ministeries van VROM en SZW beschrijven deze situatie zelf al jaren in hun interne rapporten, maar houden deze problemen bewust in stand en zwijgen. De SP is de enige politieke partij die zich voor deze problemen inzet.

  3 ONDERZOEK
  Misschien is het goed als over dit onderwerp vragen worden gesteld aan VROM, de NMA, de Rekenkamer, de milieupolitie, de Ombudsman en de overkoepelende vereniging van woningbouwcorporaties?

  4 BRONNEN
  Hieronder noem ik een aantal bronnen. (Deze discussies zijn het makkelijkst te lezen door daar bovenaan te klikken op: ‘Uitklappen’.)

  A. http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1463&i=71&t=71

  B. http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1463&i=537&t=350#reply_537

  Deze discussies staan op het prikbord van http://www.asbest.pagina.nl

  C. http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1458&i=280&t=280#reply_280

  D. http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1458&i=312&t=312#reply_312

  E. http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1458&i=276&t=276#reply_276

  Deze discussies staan op het prikbord van http://www.milieu.pagina.nl

  Reactie door Nico van Heusden — zondag 31 juli 2005 @ 9.42 uur

 40. Dank je wel Nico van Heusden.
  Nu kunnen mensen dicht bij het vuur aan het
  werk en een karwei klaren dat ze in de kracht van hun leven nog kunnen aanpakken.
  Zo heb ik zelf ooit een keukenzeil verwij-derd, en hoorde pas achteraf waar het om
  ging. Mensen met naoorlogse woningen die
  een oliekachel brandden en bij gebrek aan
  een kachel achterplaat een vierkante meter
  eterniet plaatsten, zo is er nog wel meer.

  NU echter zou per gemeente, alle buiten-
  schuurtjes van ook eigenlijk geen kwaliteit
  en gemaakt destijds met materiaal dat je
  zo uit de bouwvakhandel kon halen, een grondig onderzoek daarnaar kunnen doen en is er dus ‘werk’ te doen en althans ergens
  een begin te maken. Zeker door slijtage
  waait buiten alles alle kanten op, ook in
  tuinen waar kinderen spelen en de katten
  over dat soort daken lopen en de troep bij
  je binnen brengen.
  Eindeloze “wij zijn voornemens om”, of
  “er is een plan van aanpak in de maak”,
  e.d. “kluitje-in-het-riet-strooier’”,
  komen me niet meer acceptabel voor.
  Het overheidsgejoel, zoals ze dat in London
  doen, zou hier ook eens hard moeten
  klinken. Schuurtjes, daken, binnenafwerking
  overdekte voederplekken, inderhaast overlapte recreatie-onderdelen, of ook in
  speeltuinen misschien….waar wacht men nu
  nog steeds op? Eerst meedoen aan een duur
  “ruimtevaartobject”, of “pistooltjes inslaan voor je weet maar nooit”.
  Wie van de gezagsdragers steekt er nu eens
  werkelijk definitief zijn nek voor uit,
  want een Wet is snel gemaakt, maar niet hét
  lapmiddel voor misstanden die niet grondig
  worden aangepakt.
  Nog meer mensen die binnen 3 maanden in 1
  keer ‘terminaal’ worden terwijl ze een
  keurig -niets-op-aan-te-merken- léven
  leidden? Diagnose van kanker aan het buikvlies ondergeschoven naar een onderdeel
  met een naam die toch wel aan kanker wordt
  verbonden in de volksmond?
  Hoe groot moet die medische geheimplicht
  eigenlijk zijn en is die dan ook crimineel,
  door de zwijgplicht oneigenlijk te hanteren, aan het worden??
  Vragen voor de kamer, commissies die aan de
  slag kunnen in de “komkommertijd”, er kan
  toch iets gestart worden, of krijgt straks
  d’één of andere klokkenluider het weer voor
  zijn kiezen? Regeren is toch vooruitzien of
  bedachtzaam zo langzaam achter de feiten
  aanlopen, dat je er letterlijk bij neervalt?!!

  Reactie door Madelief — zondag 31 juli 2005 @ 14.48 uur

 41. Boos? Of IK boos ben? Ja zeker en eindeloos teleurgesteld in wat zichzelf elitair geschoolde middenmoot of hoger kader wil doen betitelen.
  Elitair gevormd is heel aardig maar stelt geen moer voor als diezelfde mensen niet
  kans zien hun uitspraken kracht bij te zetten en de hánden úít de mouwen weten te
  steken, dan zijn het hólle vaten geworden.
  Op je strépen staan betekent dan ook de
  daad bij het woord voegen door diegenen, waarin de burger zijn vertrouwen stelde en ervoor heeft gekozen!
  De gekozen regering is zaakwaarnemer voor de burger, uit hun midden gerecruteerd en
  gedelegeerd voor alle akties die nodig zijn binnen een goed funktionerende samenleving.
  Hoe meer gedegen en transparant wordt opgetreden, hoe meer het vertrouwen in de
  regering zal toenemen en daar waar de burger niet zou begrijpen dat de regering aan handen en voeten en wetten en regels gebonden is, constateer ik dat zélfs het
  verwijderen van asbest nog te moeilijk is,
  maar paradepaardjes alle aandacht krijgen.
  Fijne zondag ja….nou ja,….wat héét….!

  Reactie door Madelief — zondag 31 juli 2005 @ 15.04 uur

 42. 0laf(38)klopt .maar als je een schade claim in wilt dienen .moet je bewijzen welke soort kanker je klachten veroorzaakt .daar zit hem de clou.!!!!!

  Reactie door texas henkie — maandag 1 augustus 2005 @ 9.50 uur

 43. Heel goed dat er een publicatie komt over asbest slachtoffers, deze slachtoffers verdienen het om eens en voor altijd duidelijk te worden dat asbest zoveel schade brengt.
  Maar dat geld voor alle ernstige beroepsziekten zoals OPS die schijnbaar door de regering als slechts een beroepsrisico wordt bezien.
  Vooral de VVD en het CDA zien niet in waarom er een speciaal fonds of een gezamelijk fonds moet zijn om die slachtoffers te gaan compenseren in hun ernstige ziekte.
  Schilders, drukkers, autospuiters en landbouw en andere beroepsgroepen die mensen met OPS hebben opgeleverd worden helaas niet door die partijen erkend.
  Het zijn vooral de oplosmiddelen en ander gif die deze mensen hebben gevloerd met alle ellende ten gevolg.
  Ook daar dient aandacht te worden besteed, evenals aan andere getroffenen van een ernstige beroepsziekte.
  Info: http://www.bbzfnv.nl

  Reactie door gerson — dinsdag 2 augustus 2005 @ 2.17 uur

 44. mijn vader heeft jaren in de asbest gewerkt, zelfs nog zo een 15 jaar terug om dat de grote baas zo nodig alles goedkoop wou voor een hoge omzet, de cement werd vanuit polen gehaald en nu 10 jaar terug is bij mijn vader longemfyseem vastgesteld, en op 23 augustus jl is mijn avder op 66 jarige leeftijd aan zijn ziket overleden, mooi leven he? en wat nu me meoder heeft de financiele eleende en mijn vader heeft maar een jaar van zijn pensieon mogen genieten, dit is je dank en wat doet de overheid? achterover leunen, want ach je stelt niks voor.

  Reactie door chantal grauwelman — maandag 11 september 2006 @ 16.05 uur