Dans voor het leven

Ongetwijfeld de oudste mensen tot nu toe die een tomaat voor hun daad hebben gekregen, Gijs en Truus de Bruin uit Bunnik, 73 en 69 jaar oud. En het zal je verbazen waarom, want wie wil er nu niet op deze leeftijd een ‘tomaat’ krijgen omdat je al jarenlang vrijwillig dansles geeft aan leeftijdsgenoten en gehandicapten.

Gijs en Truus de Bruin

‘Foxtrot, Latin-America, Quickstep, alles wat dansbaar is, dansen wij.’ Gijs de Bruin klinkt als een levensgenieter. En waarom ook niet? Het leven stopt niet wanneer je met pensioen bent, en dat bewijst dit 51 jaar getrouwde stel wel. Op zijn 62ste kon Gijs eindelijk gaan doen wat hij leuk vond en dat mocht ook wel, op dat moment had hij al vijftig jaar gewerkt. Het grootste gedeelte ervan als kolensjouwer. Toen Nederland rond 1967 overging naar aardgas is hij in de bouw gaan werken. ‘Kolensjouwen, toen bestonder er nog geen arbo-regels. Je liep de hele dag met zakken van 80 á 90 kilo op je rug te sjouwen. Je zult het niet geloven maar ik heb eens berekend dat ik in 16 uur 28.000 kilo heb getild.’

De rug is gelukkig heel gebleven en na zijn pensioen is Gijs samen met Truus op dansles gegaan. Ze dansten al vaker op feestjes en partijen en nu hadden ze de tijd om het echt te gaan leren. Hun toenmalige leraren stopten er na een tijdje mee, en als niemand het overnam zou het dansen niet meer doorgaan. Samen hebben ze het overgenomen. Zelf namen ze privé lessen en het geleerde gaven ze door aan de andere dansers op leeftijd. Naast stijldansen deden beide ook aan country-line dansen en daar werd hen door een begeleidster van een woongroep voor twaalf gehandicapten gevraagd of ze deze mensen ook niet les wilden geven. Natuurlijk wilden ze dat.

‘Fantastisch is dat. En wat een ritmegevoel hebben die mensen nog. En wat je allemaal terugkrijgt als je je openstelt, de aanhankelijkheid van die mensen! Er is ook niets gespeeld. Ze zijn zo echt en eerlijk. Ze kunnen ook opeens gaan zitten als ze het zat zijn, en dan krijg je ze met geen mogelijkheid meer overeind. Geweldig!’

Speciaal voor deze gehandicapten maakte Gijs persoonlijk de diploma’s. Een kunst die hij geleerd heeft toen hij zijn oude jeugdhobby schilderen weer oppakte. Na drie jaar les gegeven te hebben aan deze gehandicapten werd de woongroep uit elkaar gehaald. ‘Jammer, maar zo gaan die dingen nu eenmaal.’

Gijs en Truus dansten gewoon door en bleven lessen geven aan hun leeftijdsgenoten. Tegenwoordig geven ze drie avonden per week les voor verschillende groepen, één in Odijk en twee in Zeist. De grootste groep bestaat uit ongeveer 40 man. De leeftijd varieert van begin 60 tot een vrouw van 84. Om hun eigen kennis op peil te houden nemen ze er zelf privé-les bij. Dit moet ook wel, want sommigen van hun leerlingen dansen al jaren bij hen en zouden anders weinig meer te leren hebben. Maar eigenlijk draait het daar helemaal niet om. Het is vooral de gezelligheid volgens Gijs.

‘De mensen die komen hebben allemaal dezelfde instelling, het zijn goede mensen, ze drinken sap, houden van muziek en het samenzijn. Het zijn allemaal mensen uit dezelfde rottijd, mensen die de oorlog en de wederopbouw hebben meegemaakt. Het zijn ook de mensen die de afbraak voelen, mensen die keer op keer gekort worden. Het dansen is een beetje ‘terug naar die goede oude sociale tijd’ voor ons. De groepen bestaan uit mensen die jarenlang blijven, maar er is altijd nog wel wat te leren en vooral ook te herhalen, want het geheugen wordt natuurlijk ook een beetje minder,’ grinnikt Gijs.

Als ik vraag of ze samen naar Den Haag willen komen wordt er resoluut ‘nee’ gezegd aan de telefoon. ‘Nee, dan lijkt het weer of we ons beter vinden, alsof wij zo goed zijn,’ zegt Gijs. Ik ontken dat, het is gewoon iets leuks dat wij graag voor mensen doen die zelf ook vrijwillig zoveel voor anderen doen. Maar nee is en blijft nee. Harry Sangers, degene die hen opgaf had me al gewaarschuwd dat ze ‘niet zo van dat gedoe houden’.

Jammer, maar de tomaat is zeker niet minder verdiend!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 25 juli 2005 :: 0.10 uur

24 Comments

24 reacties

 1. Groots! 51 jaar getrouwd!
  En wie gehandicapten het leven meer vreugde geeft, chapeau.
  Zie ook de website onder mijn naam (klik op naam)

  Reactie door Barend — maandag 25 juli 2005 @ 0.56 uur

 2. Mooi. Dansend door het leven. Ook voor bejaarden en gehandicapten. Blijf dansen Gijs en Truus!

  Dagje Den Haag voor Truus en Gijs? Om onze volksvertegenwoordigers te leren dansen?
  :)

  Reactie door Henk Tukkers — maandag 25 juli 2005 @ 1.00 uur

 3. Met een hartverwarmende dans, breken Gijs en Truus de Bruin voor anderen een lans ;-)

  Respect, voor het vele goede werk dat jullie verricht hebben. Jullie zijn een voorbeeld voor anderen!

  Met vriendelijke groet,

  Erik Manders

  Reactie door Erik Manders — maandag 25 juli 2005 @ 4.05 uur

 4. Leuk dat die mensen op deze leeftijd nog zo bezig zijn en niet achter de geraniums gaan zitten. Echt een voorbeeld voor alle senioren.

  Reactie door karin — maandag 25 juli 2005 @ 7.52 uur

 5. “It takes two to Tango!” Van harte! Alweer een verdiende Tomaat! Hopenlijk ben ik nog lenig genoeg op die leeftijd al hol ik er wel al naar toe! Hihihi. :)

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 25 juli 2005 @ 10.39 uur

 6. Gijs en Truus daar kom ik al vanaf 1998 1000 of 1500 folders wegbrengen geen probleem, tribunes bij de leden brengen deden zij ook jarenlang. Hij schilderd ook nog, maar maakt ook kunstwerken van metaal.
  En hij maakte ook een Hortensia op stam, met een geduld van we 20 jaar. Rond de kerst soms een 100 tal.kerststukjes. Gewoon een fantastisch stel.

  Reactie door Harry Sangers — maandag 25 juli 2005 @ 11.59 uur

 7. Weer een prachtig voorbeeld ervan, dat het er niet toe doet, hoe oud je bent, maar hoe je leeft.

  @ Lydia (5):

  Een tip: DANS er naar toe! :)

  Reactie door Olav Meijer — maandag 25 juli 2005 @ 12.14 uur

 8. Hallo Gijs en Truus de Bruijn ik heb veel respect voor jullie dat jullie 51 jaar samen getrouwd zijn en nog steeds met veel plezier dansles geven. Reuze knap dat jullie dansles
  geven aan leeftijdsgenoten en gehandicapten.
  Leuk dat nog steeds de ‘Fox-trot’, ‘Latin-America’ en ‘de Quiqstep’gedaan worden. Ik heb er veel van gehoord maar ken de dansen zelf helaas niet. Maar lijkt me machtig mooi om te kunnen dansen.

  Reactie door Paula Buisman — maandag 25 juli 2005 @ 12.27 uur

 9. Tof, zeer zeker verdiend!! ;)

  Reactie door RedSt@r — maandag 25 juli 2005 @ 13.56 uur

 10. Hahahaha, Olav, nee dat wil je ECHT niet hoor!!! Hihihihihi :)

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 25 juli 2005 @ 14.25 uur

 11. super, echt fantastisch wat deze mensen doen. Als je zoveel plezier in het leven van anderen kan brengen, ben je die tomaat meer dan waard!
  Jammer dat ze niet naar Den-Haag willen komen, ze hadden best extra in het zonnetje gezet mogen worden, maar als Mohammed niet naar de berg komt….

  Reactie door kaatje — maandag 25 juli 2005 @ 15.58 uur

 12. Gigantisch! Een van de meest verdiende tomaten tot nu toe! Petje af voor Gijs en Truus, wat een fijne mensen!

  Reactie door Jeroen1 — maandag 25 juli 2005 @ 17.32 uur

 13. Geweldig!

  Wat een inspirerende mensen.

  Proficiat!!

  Reactie door Molly — maandag 25 juli 2005 @ 18.04 uur

 14. Toppie!!

  Een voorbeeld voor velen !

  Reactie door waiter — maandag 25 juli 2005 @ 19.22 uur

 15. Off@topic

  Net even op 2vandaag gezien hoe verrot dit land eigenlijk is. Vraag het maar aan Jan de Wit, want die kwam er ook in voor. Het ging over de relatie tussen de gevestigde orde en bijklussende justitie. Mischien Jan; kun je er even toch apart hier iets aan wijden?.

  Bah wat een zootje is het hier. En dat wil met een vinger wijzen naar landen als Suriname.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — maandag 25 juli 2005 @ 19.46 uur

 16. Hartstikke mooi, mooi dat we zulke mensen hebben in NL, alleen schadalig dat juist deze mensen die NL hebben opgebouwd zo getroffen worden door het afbraak beleid. Want juist aan deze mensen (ook al kennen we ze niet persoonlijk) hebben we veel te danken.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 25 juli 2005 @ 19.50 uur

 17. en dat voor Bunnik, da’s toch best wel een dorp met een hoge vvddichtheid

  Reactie door Jory — maandag 25 juli 2005 @ 20.15 uur

 18. Even off the record: Jan, we zijn op mijn log alvast aan het bekijken wie het best de nieuwe premier kan worden, volgens ons! (want je moet een beetje optimistisch zijn in deze barre tijden).
  http://lucide.web-log.nl/log/3105463

  Reactie door Lucide — dinsdag 26 juli 2005 @ 11.40 uur

 19. Geweldig! Hoezo oud en achter de geraniums! Je bent nooit te oud!!!
  Gefeliciteerd met de verdiende tomaat

  Reactie door cynthia — dinsdag 26 juli 2005 @ 12.24 uur

 20. Hebben zij gevraagd om de tomaat voor de daad? Nee. Als de SP aan de macht is bepaalt de overheid op machts-wijze wat een tomaat verdient. Blijf dus maar lekker in de oppositie, dit hadden ze ook zonder dat die hele SP bestaat gewoon gedaan als vrij burgerinitiatief. Leve de vrijheid dus.

  Reactie door W6969 — dinsdag 26 juli 2005 @ 19.21 uur

 21. W6969 (20),

  Ik vind het erg mooi dat Jan af en toe wat aandacht besteed een zulke goede mensen, ik denk wel dat het wel een positief effect kan hebben.

  De SP aan de macht? Nee, de mensen, de SP vertegenwoordigt mensen, het is geen cda,vvd die doen waar ze zelf zin in hebben en die zeggen “Nee meneertje, we zullen het nog een keertje uitleggen.”.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 26 juli 2005 @ 21.36 uur

 22. Geweldig zulke mensen, wat zou het mooi zijn als nog veel meer mensen de moeite nemen om anderen fijne uren te bezorgen en daar zelf lol in hebben. Fantastisch! (mogen van elke partij zijn….)
  En die persoon met ondertekenig “Reactie van W6969″ Noem je dat zelf vrijheid onder een nummer reageren?

  Reactie door Peter Oomen — woensdag 27 juli 2005 @ 23.11 uur

 23. Ik hoop dat Gijs en zijn vrouw nog even hard mogen genieten van het leven als hij gewerkt heeft.

  Reactie door Herman van Bergen — vrijdag 5 augustus 2005 @ 19.40 uur

 24. Ome Gijs en Tante Truus, wij zijn trots op jullie. Maar dat wisten jullie al.
  Martie en de rest uit Brabant.

  Reactie door Martie — donderdag 11 augustus 2005 @ 16.50 uur