(Deze column verschijnt in de nieuwe Tribune, ledenblad van de SP)
Na het voor het kabinet desastreus verlopen referendum over de Europese Grondwet zijn bijna twee van de drie mensen van mening dat er snel nieuwe verkiezingen moeten komen. De reden? Niet alleen het standpunt van de regering inzake de Grondwet, maar het totale beleid geniet minimale steun onder de bevolking.
Daar zit je dan. We hebben een democratie maar er bestaat geen mogelijkheid om dit kabinet weg te krijgen. De oppositie in de Kamer is net zo machtig als de partijen van de coalitie toestaan. En die houden elkaar stevig vast in de wetenschap dat ze alle drie enorm aan macht zouden inboeten als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De oppositie heeft alleen een vuist kunnen maken toen het verzet in de Kamer actief werd ondersteund buiten de Kamer. 2 Oktober van het vorig jaar – de grote demonstratie op het Museumplein – is daar het beste voorbeeld van. Maar ook de moedige strijd van de huisartsen leert dat Actie Helpt. Zolang de discussies ‘Haags’ blijven gelden de Haagse regels, en die zijn: Wij hebben de macht want we hebben de meerderheid. Argumenten zijn ondergeschikt aan dat gegeven. Mensen vinden dat raar want hoort niet in alle gevallen het algemeen belang, inclusief de bewaking van de waarden waarop onze beschaving is gebaseerd, begin- en eindpunt te zijn?
Een goed functionerende democratie kan niet zonder actief burgerschap. En dat burgerschap houdt meer in dan een vierjaarlijkse gang naar de stembus. De politiek behoort niet op een eiland voor de kust. De politiek is immers overal en altijd. Daarom zijn in een democratie ook alle burgers politici. Waarom aanvaardt iedereen het gegeven dat er belasting betaald moet worden, maar kijkt men op wanneer de vraag gesteld wordt hoe dat geld besteed moet worden?
Actief burgerschap heeft twee kanten. Burgers moeten veel meer te zeggen krijgen over hun woon-, werk-, en leefomstandigheden. Dat zal niet vanzelf gaan. Daar zal veel strijd voor nodig zijn. En daarin zit de oplossing. Die strijd zal namelijk door de betrokkenen zelf geleverd moeten worden. We slaan dan twee vliegen in één klap: Geëngageerde burgers en meer democratische verhoudingen, de twee kanten van actief burgerschap.
De individualisering (met neoliberaal karakter) is doorgeslagen. Met ieder-voor-zich redden we het niet om een menswaardige samenleving tot stand te brengen. Engagement is nodig om de ‘cultuur van wegkijken’ te boven te komen. Concreet: Horen, zien en spreken!
Jan Marijnissen
31 reacties
Zo is dat!
Reactie door e.krul — vrijdag 24 juni 2005 @ 17.16 uur
Stuur een leider naar Europa
Reactie door Marco — vrijdag 24 juni 2005 @ 17.25 uur
Horen, zien, spreken en harde actie voeren.
Keer dit kabinet de rug toe en weiger hun beslissingen uit te voeren!
Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 24 juni 2005 @ 17.37 uur
kom in opstand
Reactie door chrisinactie — vrijdag 24 juni 2005 @ 19.08 uur
Ik, (maar ja, wie ben ik?) zie maar één mogelijkheid om van dit kabinet af te komen voordat deze nog meer schade aanricht. Oppositie, sluit de rijen. Zet voorlopig de onderlinge verschillen even aan de kant. Daar moet toch uit te komen zijn? Wie niet waagt, die niet wint.
Anders weet ik het niet meer. W. Bos blijkt nu toch eindelijk ook de nodige scepsis te hebben.
Wat een temperatuur zeg!!!!!!!!!!!11
Reactie door Gandalf — vrijdag 24 juni 2005 @ 19.10 uur
Iedereen gaat natuurlijk in eerste instantie voor zijn eigenbelang. En dat geldt natuurlijk ook voor dit kabinet en dat wil graag de vier jaar vol maken. Zij zullen beweren dat ze een missie hebben; namelijk Nederland voor te bereiden op de uitdagingen van de 21e eeuw. Of ze dat goed doen, daar heb ik wel mijn grote twijfels over. Maar wat is het alternatief? Als een linkse regering het over gaat nemen, dan moet wel duidelijk zin wat zo’n linkse regering wil. Ik zie alleen maar verdeeldheid.
Reactie door reint — vrijdag 24 juni 2005 @ 19.33 uur
Hallo Jan,
Het is een grote fout in onze staatsinrichting, dat een gekozen “meerderheid” 4 jaar lang zijn eigen gang kan gaan.
Waar is de democratie hiervan?
De oppositie, in ons systeem, zou het recht moeten krijgen om, indien gewenst, een referendum te eisen.
Een andere mogelijkheid, tot meer democratie in de besluitvorming, zou kunnen zijn een vereiste meerderheid van 75% van het parlement.
Beide maatregelen samen, geven meer garantie voor echte democratie, of te wel, de wil van het (gehele) volk.
Zie dat nou maar eens voor elkaar te krijgen in ons land.
Groet,
Amita
Reactie door Amita — vrijdag 24 juni 2005 @ 19.48 uur
Dat alle burgers (in een democratie) politici zijn – laten we het niet hopen. Dat wordt geen socialistische maatschappij maar een anarchistische chaos.
Maar, in dat geval zou dit weblog ook niet gecensureerd mogen worden. Mensen die schelden naar elkaar mag je er van mij afgooien, maar niet goedbedoelende mensen én leden die hier al heel lang lezen, maar toevallig wel eens een kritische opmerking naar de partij hebben. Mooie woorden over dat er naar de burger geluisterd moet worden, maar geef dan wel het goede voorbeeld.
Verder:
Wie zei het ook alweer, een Zuid-Amerikaanse bisschop geloof ik: “If you feed the people they call you a saint. If you ask why they are hungry, they call you a communist.”
Reactie door Sonja — vrijdag 24 juni 2005 @ 20.00 uur
Waarom zo kort door de bocht?
Het is beter dat het zo nog even doormoddert.
Ondertussen zou ik graag Jan ook eens “uit de kast” willen zien komen. Niet meer overal tegen maar steeds in de kamer met inhoudelijke tegenvoorstellen. Heel goede alternatieven waarbij de staatsbegroting niet wordt vergeten. Dit bedoelde ik (ooit) met dat de SP/Jan Marijnissen in de breedte moet groeien en kan groeien.
Ik zie uiteindelijk SP/Jan Marijnissen, waar ik het zeer veel keer niet mee eens ben, liever als premier dan een Wouter Bos.
Maar dan zou hij mij, en ik denk vele kiezers, eerst moeten overtuigen van voldoende economisch inzicht om niet alleen vanuit tunnelvisie maar globaal denkend een volk te kunnen sturen en leiden.
Dit vereist dus (eerst) een aanpassing in kamerpresentatie.
Nu denkt natuurlijk iedereen dat dit onmogelijk is, Jan Marijnissen als premier.
Dan vraag ik, wie was eigenlijk Pim Fortuyn?
Jan heeft een solide basis van ca. 12-15 zetels en een potentie van zeker nog 30 zetels.
Te kort door de bocht?
Ja! Jan heeft door ziekte achterstand opgelopen.
Ik wil Jan eerst weer een jaartje zien, maar nu als de “elder statesman”.
Zoals zo velen denken, ook van de zo genoemde rechterzijde, is een stem op Jan Marijnissen niet onmogelijk. Misschien eerst uit protest, maar waarom niet later uit overtuiging?
Aan Jan,
Ga voor het premierschap en benoem dit als zodanig vanaf nu.
Reactie door Jacobo — vrijdag 24 juni 2005 @ 20.09 uur
Aanvulling op 9.)
Wellicht is het Jan Marijnissen niet helemaal duidelijk. (grapje)
Hij staat voor een open deur.
De politiek zo als de gewone burger ervaart doet ons vervullen met plaatsvervangende schaamte.
Per dag lijken er wel weer nieuwe politieke figuren op te staan om te roepen een nieuwe partij te beginnen. Meestal figuren die zich als eenling ook direct uitroepen tot “groep” .
En ondertussen is het parlement verworden tot de spreekbus van de dagelijkse televisie-uitzendingen die nieuws moeten brengen.
Is dat regeren en controleren?
Het vertrouwen is weg in regering en ook het parlement. We kunnen ons alleen nog maar koesteren in de waan van de politieke dag maar meer dus het nieuws. De oppositie is een protesterende massa zonder inhoud geworden waarbij hun wanprestatie alleen wordt overtroffen door deze “regering”.
Wat deze politici vergeten is dat de gewone man en vrouw, de man en vrouw die hard moet werken voor hun geld, al lang niet meer denkt in links en rechts.
En we zitten helemaal niet te wachten op een aantal kleine kutpartijen (excusez le mot) om weer met hun selectieve meningen een onderdeel te gaan vormen van het hart van onze democratie.
Nee Jan, het gaat nu om vertrouwen!
En daarbij scoren de huidige regeringspartijen onacceptabel laag, terecht, want schadelijk voor onze waarden en normen.
Als het voor links zowel als rechts nog om vertrouwen gaat valt de PvdA, ook met Wouter Bos, af. Geloof het nu maar echt! Hun verleden verzorgt huiduitslag.
Praat maar met je buren, je vrienden, van links of van rechts. Als Jan Marijnissen zich gaat opstellen als de man zoals de (politiek) gezonde gemiddelde Nederlander het graag zou zien is hij het enige alternatief.
Hoe je het ook wendt of keert, nergens meer vertrouwen in, misschien alleen dan nog in Jan Marijnissen.
Jan Marijnissen staat dus voor een open deur.
Hij hoeft hem dus niet eens meer in te trappen…
Reactie door Jacobo — vrijdag 24 juni 2005 @ 20.49 uur
@9, 10, Jacobo,
Gelukkig hoef je je over het economische inzicht van de SP ook geen zorgen te maken. Verkiezingsprogramma’s en ideeen zijn altijd prima financieel onderbouwd!
Reactie door Jeroen — vrijdag 24 juni 2005 @ 21.09 uur
Ik vind Jan Marijnissen een goede demagoog. Dat bedoel ik echt als een compliment. Ik geniet van zijn voordrachten. Ik zie dan ook liever 1 intelligente voorman dan 10 individuen (groep dit en groep dat) die vinden dat zij mogen bepalen hoe dit land geregeerd wordt. Iedere burger heeft een stem, buiten kijf, maar niet iedere burger is een politicus, en zeker niet is iedere burger in staat om iets goeds te doen voor Nederland.
Reactie door Sonja — vrijdag 24 juni 2005 @ 22.25 uur
Mensen begrijp nu eens, het referendum heeft de regering wakker geschut.
Daarom word nu alles in sneltempo door gedrukt. Misschien via de achterdeur gaan ze toch met de europese grondwet door. Alle veranderingen worden toch doorgezet, klaargestoomd voor een verenigd europa. Zietekosten verzekering, WAO, huurverhogingen en zo kunnen we nog even verder gaan. Dus word 2006 het jaar van de grote kaalslag. En in 2007 proberen ze de mensen door een kleinigheidje weer aan hun zijde te krijgen.
Daarom moeten we er nu voor zorgen een manier te vinden om van de regering af te komen. Voor dat zij de bevolking weer zand in de ogen kan gooien en weer proberen een volgend periode te regeren.
Reactie door johanna — vrijdag 24 juni 2005 @ 23.40 uur
als je de regering wil laten vallen omdat je het na het europa debat toevallig goed in de peilingen doet zou je mischien wel 30 zetels kunnen opleveren. Kom je daar dan in de eerste kamer mee is dat ook maar een tijdsbeeld als dan blijkt dat je bijv. een half jaar later nog maar op de helft zou staan of er zou wat kritiek zijn zou je dan zelf wel gelijk als regering opstappen? En als we het toch over opstappen hebben, wordt het voor jan niet eens tijd.Van Bommel deed het super en zou in mijn ogen meer stemmers binnenhalen als de toch wat zeurderig overkomende Marijnisen.
Reactie door pietje — zaterdag 25 juni 2005 @ 0.08 uur
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM WIJ DE MEESTE BELASTING BETALEN VAN ALLE WESTERSE LANDEN?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM WIJ DE LAAGSTE SALARISSEN HEBBEN VAN DE WESTERSE LANDEN?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM WIJ DE HOOGSTE PRIJS BETALEN VOOR DE AANSCHAF VAN EEN AUTO?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM DE BRANDSTOF HIER HET DUURST IS?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM DE BRANDSTOF IN DUITSLAND GOEDKOPER IS TERWIJL DAAR DE WEGENBELASTING AL IN ZIT?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM ER EXTRA WEGENBELASTING WORDT GEHEVEN OP MENSEN DIE OP GAS RIJDEN TERWIJL DIT HET BESTE IS VOOR HET MILIEU?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN DAT SHELL 34 MILJARD WINST MAAKT EN NOG DE PRIJZEN BLIJFT VERHOGEN?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM WIJ PER HOOFD VAN DE BEVOLKING HET MEESTE GELD AAN DE POT VOOR EUROPA MOETEN BETALEN?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM WIJ OOST EUROPEANEN BINNENHALEN OM ONZE BANEN TE LATEN INNEMEN TERWIJL WE 500.000 WERKELOZEN EEN UITKERING MOETEN GEVEN?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM DUITSLAND JUIST WEL EEN HOGE WISSELKOERS HEEFT BEDONGEN VOOR DE EURO TERWIJL ZALM VOND DAT JUIST EEN LAGE KOERS ZO GOED IS VOOR JE ECONOMIE?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN MET WELK RECHT HIJ VAN JAN MODAAL DUS 3000 EURO PER JAAR DOOR DE WC HEEFT GETROKKEN?
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAR ZE HET ZOTTE IDEE VANDAAN HALEN OM DE LONEN TE GAAN MATIGEN TERWIJL DE ECONOMIE NIET AAN TE JAGEN IS?
IS HET NIET ZO DAT HET NEDERLANDSE VOLK AL HEEL LANG WORDT BEDROGEN?
ZULLEN WIJ DE POLITIEK UITLEGGEN DAT DE MAAT VOL IS?
Reactie door Eef — zaterdag 25 juni 2005 @ 0.10 uur
Eef
Dat hadden mijn woorden kunnen zijn.
Je hebt het uitstekend verwoord!
Reactie door ReneR — zaterdag 25 juni 2005 @ 0.15 uur
@15.Eef.
Omdat wij in een neoliberale kapitalische maatschappij wonen met imperialistische ambities.
Maar je hebt gelijk, het is inderdaad de schuld van de politieke elite. Zij zijn verantwoordelijk, het is hun schuld.
Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 25 juni 2005 @ 1.25 uur
Als men de indruk wil wekken dat alle burgers politicy zijn dan probeert men in feite de schuld bij de burger te leggen.
TRAP HIER NIET IN!!!
De burger heeft geen macht.
Het is de schuld van de politieke elite, zij hebben deze ellende op hun geweten.
Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 25 juni 2005 @ 1.31 uur
We zitten opgescheept met een regering die terug wil naar het oude klassensysteem en die verschillen graag laat zien zodat de rijken zich ook werkelijk rijk kunnen voelen door simpelweg de materialistische verschillen makkelijk te herkennen.
Waar nu een arme alle dubbeltjes moet omdraaien om rond te komen wat niet gaat lukken, laten de rijken een gigantisch mooi huis bouwen en komen ze dagelijks in hun range rover even kijken hoe het met de bouw van hun nieuwe huis gaat. Dat zijn de gristelijke waarden van die oplichter die zichzelf premier wil noemen maar die in werkelijkheid een waar schrikbewind aan het voeren is en daardoor meer als psychopaat bestempeld kan worden, eentje die samen met zijn coalitiegenoten die zo niet een nog grotere bedreiging vormen voor deze samenleving als zijnde criminele organisaties in opdracht van hooguit twee procent van de bevolking en wat mij betreft direct aan de eerste de beste boom opgeknoopt mogen worden zonder enige vorm van proces in het kader van bezuinigingen, daar de denegrerende bewijzen lang en breed gevoeld worden door grote delen van de bevolking. Er moet een voorbeeld gesteld worden om het belazeren, bestelen en bedriegen van dit volk voor eens en voor altijd af te leren, dit zijn misdaden die voor eenieder verboden zijn in dit land behalve zoals nu blijkt voor deze politici tot dusver, die deze wandaden op grote schaal ongestoord kunnen uitvoeren.
Als wij dit nu pikken, komen er later weer anderen die het stelen en bedriegen nog beter onder de knie hebben dan deze op het eerste gezicht lijkende kneusjes. Twintig jaar terug had je de Kakkers met van die geruitte broekjes die er niet uitzagen, daar die kinderen van, zijn nu tegen de veertig en hebben het uitbuiten van hun medemens van huisuit meegekregen, daar zullen best wel wat aanstaande politici tussen zitten die het stelen en bedriegen in het bloed zit en die dat graag op grote schaal over de lijken van de bevolking willen uitvoeren.
Als deze regering hier ongestraft mee wegkomt ligt de weg open voor allerhande vreselijke lui die nog minder goeds met dit land voor ogen hebben.
Reactie door Swell — zaterdag 25 juni 2005 @ 8.45 uur
Het is in een paar woorden uit te leggen:
het gaat om winst maken, niet om mensen, desnoods gaat het ten koste van mensen.
Reactie door e.krul — zaterdag 25 juni 2005 @ 10.42 uur
je neemt me de woorden uit de mond e.krul.
maar hoe lossen wij burgers dit op ?
want een ding is zeker zij doen het niet !!
Reactie door marianne — zaterdag 25 juni 2005 @ 10.54 uur
Krul, je haalt me bijna de woorden uit de mond. Helemaal goed.
Ik zeg het zelfde, alleen anders:
Het gaat om GELD en MACHT en het is nog nooir om de mensen gegaan. Maar in feite zeggen we hetzelfde. Gebrek aan beschaving noem ik dat ook wel eens.
Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 25 juni 2005 @ 11.27 uur
Bob Geldof organiseerd het live8 concert in opvolging van live aid in de jaren ’80.
Deze concerten vinden op 2 juli a.s. plaats in Londen, Parijs, Berlijn, Rome en Philidelphia. Deze concerten zijn gratis en reeds volgeboekt. Geldof wil GEEN geld inzamelen, maar stelt de politieke elite verantwoordelijk voor de armoede in Africa.
De bedoeling is om na de concerten een symbolische “walk for justice” te organiseren. De bedoeling is dat 1 miljoen mensen in Europa zich naar Edinburgh begeven om daar te demonstreren en politieke druk uit te oefenen op de G8 (de 8 rijkste landen) vergadering die in Glenneagles op 6-8 juli gehouden wordt.
De politieke elite is verantwoordelijk voor de armoede, laat je stem horen!
Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 25 juni 2005 @ 13.07 uur
#18
gelijk heb je……er komen steeds meer schijnburgers bij.
schijnburgers die toch niet meer gaan stemmen.
schijnburgers die fraude plegen.
schijnburgers die alles op de grond gooien.
schijnburgers die armoede hebben etc etc.
Wij mogen alleen even hun in het zadel helpen en dan wordt je weer de grond in getrapt.
Dit kabinet is niet weg te krijgen.
Eens heeft iemand hier op de weblog eens gezegd……als de oppositie demonstratief eens weg bleef met zijn allen,kan het land dan verder???????
Actie voeren met zijn allen voor de deur in den Haag.
Oeps…..was leuke droom,ben net wakker geworden.
Eerst vakantietijd natuurlijk,we moeten vooral wel rekening met de dames/heren volksverlakkers(de goede in de tweede kamer,die het goed voor hebben met de burgers,bedoel ik niet hoor)houden.
Reactie door anita — zaterdag 25 juni 2005 @ 13.53 uur
bij 15
je bent er 1 vergeten eef
KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM WE DIT AL JAREN PIKKEN ?
Reactie door pietje — zaterdag 25 juni 2005 @ 13.54 uur
Ik zal hem erbij prikken Pietje.
Maar dat komt omdat onze volksverlakkers al jarenlang een beleid(lees strategie volgen) waardoor het volk/burgers uit elkaar zijn getrokken. We zijn allemaal daardoor individualisten geworden die dus niet meer solidair zijn zoals vroeger.
Toen stonden we nog met z’n allen op de barricade en toen kenden we onze buren nog. Nu zijn er een hoop die bang zijn om hun baan te verliezen omdat onze volksverlakkers het leven zo duur hebben gemaakt dat je wel met z’n tweeen MOET werken.
Ze hebben de mensen dus bewust uit elkaar getrokken om hun kapitalistische beleid makkelijker
te kunnen doorvoeren.
En daarom pikken we dit al jaren.
Er is geen homogeniteit meer.
Reactie door Eef — zaterdag 25 juni 2005 @ 17.33 uur
de nederlander doet weinig voor zijn eigen bestwil .de nederlander is al jaren geknecht door het amerikaanse systeem .die krijg niet zomaar met een knuppel naar het malieveld .dit (en vorige)kabinet(ten) hebben heel goed in de gaten dat dit volkje makkelijk te knechten is bouw zoethoudertjes voor ze en je hebt ze voor 30 jaar (hypotheek)monddood gemaakt .zolang de nederlander zijn spulletjes belangrijker vind als zijn eigenwaarde .zal er weinig veranderen .
Reactie door texas henkie — zaterdag 25 juni 2005 @ 18.29 uur
Het volk heeft het gewild hé. Ze hebben er op gestemd en zo die gasten in de zadel geholpen! Zou het volk er in 2007 weer in trappen? Ik ben bang van wel, want de Nederlander wil nu éénmaal graag verneukt en bedrogen worden!
Reactie door ACCEPT — zaterdag 25 juni 2005 @ 21.05 uur
In onze democratie is het simpel, en ook goed, dat de meerderheid beslist of we dit nu leuk vinden of niet. Afgeven op de kiezers die hebben gekozen is dus onkies ook als je links bent.
Reactie door Ger Gerrand — zondag 26 juni 2005 @ 0.00 uur
@ Ger gerrand
Nee; het zit toch iets anders in elkaar; als je bekijkt; hoe mooi de beloftes elke keer weer zijn van die partijen waar de meedreerheid op stemt.
Want als je een TV koopt van een handelaar; die zegt dat het een kleurenTV is; maar het blijkt later zwart-wit te zijn; dan ben je gewoonweg beduvelt. En zo is dat elke keer weer gegaan met die verkiezingen.
@Rob de Kuster
Inderdaad is het de politiek; die de armoede in de wereld in stand houdt. Ik heb ook altijd gezegd; dat geld geven niks helpt. Dat geld van LifeAid is ook grotendeels verdwenen en als druppel op een gloeiende plaat ergens in de Bush belandt.
En nu hoor je ook steeds meer dezelfde verhalen over de gelden ten bate van de Tsunami slachtoffers. Ben blij dat geen geld van mij erheen is gegaan (behalve dan wat ik via de belasting al had betaald!).
Reactie door ReneR — maandag 27 juni 2005 @ 16.42 uur
Waarom denkt iedereen hetzelfde inkomen te moeten hebben als iemand die keihard gestudeerd en gewerkt heeft?
Aan die jaloerse gedachten gaan we kapot.
Wees gelukkig met wat je hebt ook als je een eenvoudige baan hebt met een eenvoudig salaris.
Reactie door Nielsk — zondag 11 december 2005 @ 2.24 uur