Over het referendum en nog wat…

donderdag 09 juni 2005 :: 0.22 uur

(Mijn column in De Tribune van deze maand)

Zo, het referendum zit erop. Als ik dit schrijf zijn de tegenstanders (in de peilingen) nog in de meerderheid. Over ’n week – op 1 juni – zal duidelijk worden of die Hollanders hun rug recht hebben gehouden of dat ze bezweken zijn onder massieve propaganda van de voorstanders van de Europese Grondwet; of dat ze hun eigen hoofd en hart hebben durven te volgen of dat ze zich bang hebben laten maken door het vóórkamp. Spannend was het zeker.

Het referendum heeft in ieder geval in één opzicht succes gehad. Er is meer aandacht geweest voor de Europese samenwerking dan ooit te voren. En dat is goed. Ons land is geen eiland en daarom is samenwerking nodig. De discussie over de Grondwet ging over de vormgeving en de inhoud van die samenwerking. De SP bemoeit zich al vele, vele jaren intensief met ‘Europa’. Wat de uitslag ook geweest is, dat zal zo blijven.

Het referendum heeft ook nog ’n aantal andere dingen aan het licht gebracht. Bijvoorbeeld: Een overheid die niet schroomt om met miljoenen belastinggeld (van iedereen!) campagne te voeren vóór een Grondwet waar een zeer groot deel van de bevolking bezwaar tegen heeft.

Maar ook: Een fractieleider van de PvdA die reeds twee jaar voor de verkiezingen de samenwerking met de SP opzegt. Waarom? Omdat de samenwerking niet goed verloopt? Nee, want die verloopt uitstekend, tot voordeel van de hele oppositie. Bos gooit dit nu welbewust over boord. Erg jammer, vooral voor al die progressieve mensen in ons land die snakken naar een alternatief en een nieuwe coalitie. Waarom? Omdat Wouter Bos niet tevreden was over de wijze van campagne voeren van de SP in de aanloop naar het referendum. Ik toonde geen leiderschap, en ik ‘heb de kloof tussen de politiek en de kiezers vergroot’. Daarom ‘voldoet de SP niet aan de cruciale test van politiek leiderschap en verantwoordelijk gedrag.’ Nu zag Bos toch al niet veel in de samenwerking met GL en de SP. Het lijkt erop dat ie nu ’n stok heeft gevonden om de hond te slaan.

Bos veroordeelt zich nu tot samenwerking met CDA of VVD… Tsja, ben benieuwd wat de PvdA-leden en -achterban hiervan denken. 60% van de PvdA-stemmers was ’n week voor het referendum nog tégen de Grondwet en bijna de helft gaf aan misschien toch maar SP te gaan stemmen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

28 Comments

28 reacties

 1. Over 2 jaar is de massa dit alweer vergeten.
  Jammer.

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 9 juni 2005 @ 6.58 uur

 2. De massa komt langzaam op gang maar ik denk dat het pas een begin is van massaal protest tegen de huidige a-sociale politiek .

  Reactie door Betty Felten — donderdag 9 juni 2005 @ 7.10 uur

 3. Zo de wind waait waait m’n jasje, dát is de instelling van Wouter Bos.

  Als SP moeten we gewoon de mensen, het volk dus, laten weten waar we staan, wat er speelt en hoe we er over denken.
  Gewoon eerlijk en oprecht verschijnen in de juiste!! tv programma’s en misschien is een tweewekelijkse “advertentie” mogelijk in landelijke dagbladen waarin we inhoudelijk ingaan op de hedendaagse en haagse problematiek. De regering licht het volk niet in misschien is dat een mooie taak voor de SP.

  Reactie door Carla — donderdag 9 juni 2005 @ 8.30 uur

 4. Wat is het toch dat er altijd demonstraties zijn als er een regering CDA/VVD aan de macht is? Geeft toch wel wat te denken…

  Reactie door Chantal — donderdag 9 juni 2005 @ 8.35 uur

 5. Ik ben erg bang dat de massa zich laat leiden door het moment van de dag. En geen idee heeft van wat er op langere termijn gaat gebeuren.
  Over 2 jaar gaat Zalm kadotjes uitdelen. En in die verkiezingstijd gaat de massa vanzelf weer om.
  Julius Ceasar zij het al: geeft het volk brood en spelen.
  Na tweeduizend jaar is dat ge-evolueerd in: geef het ene deel van het volk patat en voetbal en het andere deel chocola en soap-series.

  Reactie door Gekke Gerrit — donderdag 9 juni 2005 @ 8.36 uur

 6. Waar Wouter Bos Jan Marijnissen van beschuldigd, geldt voor hemzelf. Hij vergroot zelf de kloof tussen politiek en de kiezers; al heeft hij dat blijkbaar zelf nog niet door. Zijn pro Europese grondwet houding wordt door een groot deel van zijn eigen achterban niet begrepen; daardoor verliest hij PVDA stemmers. Als hij zo doorgaat wordt de PVDA vanzelf kleiner en winnen de nu nog kleine linkse en rechtse partijen.

  Reactie door reint — donderdag 9 juni 2005 @ 8.43 uur

 7. @5

  Nee hoor. Geef mij een diabetesmaaltijd, muziek en goede begeleiding van kinderen.

  In een verkiezingsprogramma is het inderdaad zo dat je moet kijken naar wat de grote massa bezighoud, zowel in negatieve als positieve zin. Maar je moet ook kunnen vooruitzien.

  Ik zou aan het eind van elke kabinetsperiode wel eens een goede evaluatie willen zien.
  Wat werd beloofd, wat werd waargemaakt etc etc.

  Reactie door Molly — donderdag 9 juni 2005 @ 8.51 uur

 8. Het is werkelijk schokkend wat voor kul Woutertje verkoopt op zijn website. Even wat quotes:

  “SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen trekt rookgordijnen op over de Grondwet. (..) Daarnaast prikt Bos onder meer de mythe door dat de Grondwet zou leiden tot een superstaat”

  “Grotere ongelijkheid is noodzaak”

  “Toekomstlezing Wouter Bos: “De Burger bestaat niet””

  Reactie door Simon — donderdag 9 juni 2005 @ 9.28 uur

 9. De Pvda eens een regenten partij, altijd een regenten partij.
  Een vos verliest nooit zijn streken, en het verschil tussen vos en bos is maar 1 letter.

  Reactie door leen — donderdag 9 juni 2005 @ 9.33 uur

 10. Voor de zoveelste keer: de PvdA is een onbetrouwbare partij waar progressieve mensen niets te zoeken hebben!

  Reactie door Robert — donderdag 9 juni 2005 @ 9.35 uur

 11. Als ik iemand niet betrouwbaar acht dan is het Wouter Bos wel. Een opportunist in hart en nieren, die onbegrijpelijke spelletjes speelt, die het volk niet begrijpt!

  Reactie door e.krul — donderdag 9 juni 2005 @ 10.09 uur

 12. Alle minsters van cda, vvd en d66 kan ik wel uit mijn nek trekken. Ik word onpasselijk als ik ze zie. Wouter Bos praat naar de hoeveelheid verstand dat hij heeft. Daarbij komt dat hij met de wind meedraait, dus een eigen standpunt heeft hij niet. Het is alleen jammer, Dat hij door de stemmers in de gelegenheid komt dit jaren vol te houden. De SP zou iedere gelegenheid moeten aanpakken om op de tv overal op in te gaan. Niet overdrijven maar wel de waarheid, zodat de mensen eindelijk gaan begrijpen wat de veranderingen allemaal betekenen.

  Reactie door johanna — donderdag 9 juni 2005 @ 10.14 uur

 13. Even nog een extra berichtje
  Kijk even op 29 juni 23.40 naar het programma ‘t was maar een mof.
  De nationale televisie heeft dat van mij overgenomen.
  Hierbij wat gegevens.

  Zeer leuk van je reactie op ons programma, nu zal je wel denken ik heb dit aan Geertjan Lassche gestuurd. dat klop ook wel,
  Maar de EO Netwerk heeft mijn programma over genomen omdat ze het mooi vonden. Ik heb hier zes maanden onderzoek naar gedaan. Het was net of Karl-Heinz Rosch mij mee genomen heeft op een onmogelijke reis. Wat een kans van een programmamaker van de Lokale omroep Goirle.
  We hebben zelf in het kader van de Kerst op 28 december 2004. Er een prachtig programma over gemaakt, maar toch anders.Deze is 60 minuten, Ik doe hier een paar bijlage bij van ons, zodat u kan zien hoe zo iets in het werk gegaan is. Verder de uitgebreiden documentaire is 49 minuten lang en zou eerst uitgezonden worden op 15 juni, dat wordt nu op 29 juni om 23.10 uur, zodat u nog meer kan zien van ons bijzonder onderzoek. Je mag na deze uitzendig weer zo leuk reageren, bedankt dit doet een mens goed. Verders de kijkcijfers waren ondanks de voetbal. Direct naar Netwerk 808000 en in de avond uitzending nog eens 79000 goed hé !!!
  Verders open even de bijlage. Daar staat de cover op van de DVD die ik zelf gemaakt heb voor de Lokale Omroep. En de reactie van het Brabantsdagblad 30 december 2004 En als toegift een foto gemaakt op het Heemerf. De Schutsboom te Goirle. De amateur spelers van de reconstuctie komen allemaal uit Goirle. Wat zijn wij trots op ons durpke. Zo zie je maar wat een onderzoek na 60 jaar naar boven kan brengen zelf bij een LokaLe Omroep. Dus wakker blijven, het is om 23.40 krijg ik net door van de EO Nederland 1

  De groetjes vanuit het Brabantse Goirle
  Joop Schepens
  Tilburgseweg 77 5051 AB Goirle
  E-mail: studio77@home.nl
  telefoon 013-5341337 of Startravel 013-5348258

  Bijlage Brabantsdagblad in twee verschillende formaten.

  Reactie door Joop schepens — donderdag 9 juni 2005 @ 10.24 uur

 14. Wouter Bos wil gewoon de baas spelen. Als hij dat niet zou kunnen realiseren bij de PvdA, was hij al lang naar een andere partij overgestapt, zoals andere ex-PvdA leden naar de VVD zijn verhuist!!!
  Hij kent ook de tactiek: zijn eigen tekortkomingen te verwijten aan anderen.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 9 juni 2005 @ 10.25 uur

 15. Deze hele regering mag van mij opstappen,wat een stelletje rara snuiters.
  Ze hadden moeten opstappen, toen ze de uitslag van het referendum kregen.
  Ze moeten nu toch wel weten dat de burgers deze regering niet meer willen, neen ik vind dat er nu nieuwe verkiezingen moeten komen.greezt st gercon

  Reactie door saint gercon — donderdag 9 juni 2005 @ 10.28 uur

 16. linkse smanewerking zou fantastisch zijn, maar is met Wouter Bos een utopie. Wellicht dat het over 6 jaar lukt met Diederik Samson. Ons aller Wouter zit dan allang met een of andere topbaan in een ander land.

  Reactie door kaatje — donderdag 9 juni 2005 @ 10.42 uur

 17. Volgens mij is de hele PvdA beter van Bos af, juist door die regentenmentaliteit van opgelegde EU willetjes die haaks stana op een referendum, wat er dus wellicht ook niet meer komt van deze magnitude.

  Ik hoop dat de PvdAers in hart en nieren hier en elders lezen.
  Dat zij ook eens refelctief en kritisch de PvdA-van-ooit in het nu bekijken…

  Reactie door barend — donderdag 9 juni 2005 @ 11.08 uur

 18. Ik vind die Bos maar een populistisch mannetje, meer een quizmaster type dan een politicus, maar goed, dat is mijn mening.

  Reactie door Vic — donderdag 9 juni 2005 @ 13.02 uur

 19. Ja,het is klip en klaar.
  Bos lonkt al aardig naar VVD.En die buigen alweer een beetje langzaam naar links.
  VVD is het zat dat Balkenende niet popie jopie is en is al weer er op uit CDA een zetje te geven.
  Bos die jaren verguisd is en in een hoek gezet is voelt weer frisse lucht.

  Nu het is nu aan SP de aandacht van de kiezer vast te houden.
  Wijs waar goed op het verkeerde beleid van deze partijen en wat mij betreft mag het best een tandje hoger in afkraken.
  Net zoals Agnes Kant zich niet liet inmaken bij NOVA.Op die toer moet het.

  Reactie door anita — donderdag 9 juni 2005 @ 14.38 uur

 20. In dat opzicht zou het goed zijn; als de economische malaise nog 2 jaar door zou zetten. Dan doet die SHELL-yup Bos nog meer goeds voor de S.P. dan wij ooit kunnen verzinnen. Want die achterban zal kotstend weglopen van zijn liberale praatjes en gevlei richting Zalm en HP Balkenende.

  Zoals hij Jan M. aanviel, getuigd van zeer weinig respect en klasse, maar heeft alles te maken met een slechte verliezer. Van zeer weinig inzicht ook in wat werkelijk leeft onder het volk, waarvan deze man zich heeft vervreemd. Ik zie hem nog foldertjes lopen in de straat….bijna elke deur werd kort daarna snel weer dichtgeslagen ha ha. En nóg weet ie het niet…?

  Reactie door ReneR — donderdag 9 juni 2005 @ 15.12 uur

 21. Wouter Bos is ook vervangbaar. Hij beseft dit misschien wel niet, maar de PVDA bestaat niet alleen uit Wouter. Deze partij zal ook eieren voor zijn geld kiezen, want de leden, en de PVDA stemmers, zitten niet te wachten op een coalitie waar het CDA mss wel weer inzit. Ook zijn de meeste Nederlanders de VVD wel aardig beu. Dit land kan alleen veranderen met een ander politiek beleid. Solidariteit voorop! moet het nieuwe moto zijn.
  Als alles beter verdeelt wordt moet dit mogelijk zijn. Er moet gekeken worden naar wat er belangrijker is. Economische super groei en druk op werknemers en zieken in onze maatschappij, of genoegen nemen met een gematigde wetloop, waar er plak is voor iedereen. Namelijk geld maakt niet gelukkig!!!! Het is alleen erg makkelijk als je het hebt

  Reactie door Redstar — donderdag 9 juni 2005 @ 17.46 uur

 22. Inderdaad, het gedraai van “het is mij, Wouter Bos” en zijn schijnbaar permanente aanwezigheid naast Van Aartsen is werkelijk niet om aan te zien.

  Het is mij een raadsel waarom de PvdA Bos niet terugfluit, of nog beter, inruilt voor een meer consistente fractieleider.

  Niettemin; ex-PvdA stemmers zijn bij de SP van harte welkom!

  Reactie door Jeroen — donderdag 9 juni 2005 @ 18.45 uur

 23. @Jeroen

  Welnee, laat deze loser nog maar even langer bij die PvdA aanblijven, lopen er nog meer weg bij die partij. En als er een nieuwe partijleider gekozen wordt, dan geven mensen vaak helaas weer de PvdA het voordeel van de twijfel. Dat is de truuk, die ze de laatste tijd steeds weer toepast.

  Alleen is het wel shit; dat Bos zo lief en leuk of vertederend/vertrouwenwekkend overkomt bij veel vrouwen. (ideale schoonzoon-complex). Met alle gevolgen van dien.

  Reactie door ReneR — donderdag 9 juni 2005 @ 20.22 uur

 24. @23,Rener,

  Inderdaad, Bos levert de SP nog wel wat meer kiezers op met z’n gehannes.

  Commercieel koppie, hordes vrouwen, weinig inhoud en beroerd van kwaliteit: doet me denken aan Idols

  Reactie door Jeroen — donderdag 9 juni 2005 @ 20.43 uur

 25. Misschien kan Bos ook naar Talpa,een leuke quiz voor de betere yup of zo.

  De “Wat is mijn mening Quiz”,de enige quiz waarbij u altijd prijs heeft.

  Reactie door Beste Kerel — donderdag 9 juni 2005 @ 20.43 uur

 26. Kunnen we (als volk) de overheid niet aanklagen, dat zij (van ONZE CENTEN!) ongevraagd campagne hebben gevoerd????
  Het is toch iets om helemaal beroerd van te worden???
  Ze hadden het beter in de gezondheidszorg kunnen stoppen!!!

  Reactie door Diny — donderdag 9 juni 2005 @ 23.15 uur

 27. in het aller begin, toen ik BOS zag dacht ik: leuke vent, mijn benieuwen wat hij ervan gaat bakken,…
  nou ik was verbaasd, hij drukte zich goed uit, stond waar ie voor stond, en kreeg de kiezers aan zijn zijde,..
  verbaasd dacht ik toen,..ZOOOOOOooooooo
  maar ja ach dat duurde niet lang, binnen no time, legde die man allerlei verschillende verklaringen over van alles af, en waaide met elke wind mee, verdraaide zijn eigen dingen, en dit alles om een ieder aan zijn kant te krijgen,
  maar ja nu is dat anders, iedereen weet nu dat een uitspraak van hem niet echt betrouwbaar is, want wat ie nu bijv stellig kan uitspreken, veranderd ie morgen misschien weer, dus stabiliteit geeft ie zeker niet,….

  hij kan van mij du sook wel het BOS in
  politiek gelul, schijnheilig, achterbaks, en een huichelaar,..
  dus tja dan ga ik niet eens meer opletten welke punten hij belangrijk vind,..
  want bijvoorbaat ga ik er toch al vanuit, dat ie als de wind gaat liggen, weer bijdraait,……..

  Reactie door bluelady — vrijdag 17 juni 2005 @ 10.25 uur

 28. zondag 19 november 2006 Is er dodenherdenking op het Duitsekerkhof
  te IJselsteyn bij Venray om 13.30
  iedereen is van harte welkom.
  bekijk na meer dan zestig jaar ook eens de andere kant van de tweede wereldoorlog
  Alles is niet zo zwart-wit

  Joop schepens

  Reactie door Joop Schepens Goirle — donderdag 16 november 2006 @ 18.21 uur