Ook jongeren zeggen nee

Ook onder scholieren is een referendum gehouden. 50.000 scholieren is gevraagd of zij voor of tegen de grondwet stemmen. De uitkomst spreekt voor zichzelf:

70% NEE!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 31 mei 2005 :: 19.36 uur

142 Comments

142 reacties

 1. Hoop voor de toekomst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Bertbollebiobak — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.43 uur

 2. Waarom organiseert de ANBO nou nooit eens zo´n peiling? Wil wel eens weten wat óúderen vinden! Ik ben de enige oudere momenteel in mijn gezelschap en ik stem tegen, dus voor 0%, tegen 100%.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.44 uur

 3. Hallo Jan,
  Het ja-kamp begint zich nu toch echt te realiseren dat ze het niet zullen halen morgen. Zelfs Lubbers hebben ze er bij gesleept, die nu zijn (eigen)wijze hoofd mag schudden om al dat onbegrip, – geen andere motivatie heeft dan one-liners, zoals: “We hebben een sterk Europa nodig”. – Het waarom en waarvoor vergeet hij er bij te vertellen. Zoals de rest van het la-kamp, geen motivaties, maar alleen maar emotionele slogans.
  Echte motivatie wordt alleen bij het nee-kamp gevonden (en hun taalgebruik wordt steeds meer beledigend).
  Maar . . . waar emoties belangrijker zijn dan gezond verstand,
  wordt niet eerlijk geluisterd en wordt het nee-kamp verweten dat ze een andere mening durven te hebben.
  Morgen gaan we nog even door Jan.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.54 uur

 4. Ik wil effe zeggen dat ik het helemaal met jullie eens ben, jullie campagnemateriaal goed gelezen heb en ik ook falikant tegen de europese grondwet ben. Ik heb veel radio 1 discussies gevolgd en een hoop tegenstrijdigheden en onzin gehoord, wat mij alsmaar meer sterkt om tegen te stemmen. De meest lullige stelling die ik gehoord heb is om makkelijker mobiel te kunnen bellen in europa. Je Reinste onzin !! Ik heb daar nu ook geen problemen mee, dus daar heb ik geen grondwet voor nodig. En om over de andere maar niet te spreken. Dat wilde ik toch effe kwijt. Ik hoop dat WIJ winnen en dus nee tegen de grondwet zeggen.

  Met vriendelijke Groeten
  Eddy Becker

  Reactie door Eddy Becker — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.07 uur

 5. Jan, bij je andere topic hadden we het erover of SP voor de grondwet gaat stemmen als de meerderheid “Ja” zou zeggen (zal gelukkig niet gebeuren, maar…) ís dat zo en zo ja, waarom en hoeveel gewicht legt dit in “de europese schaal”??

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.08 uur

 6. Alhoewel ik ook tegen ben, vind ik zo’n poll toch maar een beetje geblaat. ‘t is niet echt geloofwaardig om jongeren die er waarschijnlijk weinig tot niks van van af weten te laten stemmen. Maar ach, we stemmen toch wel nee op 1 juni, t is alleen hopen dat t meer dan 60% gaat worden!

  Reactie door Johan — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.14 uur

 7. Ik vond dat inderdaad zeer verassend,dat scholieren NEE, moet toch ook de politiek te denken geven lijkt me, vooral de grote partijen….Ga vanavond vroeg naar bed, zodat het snel morgen word….Succes allen morgen!!!!!

  Reactie door lambert — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.15 uur

 8. 6) Hoezo…55% is toch al genoeg???

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.15 uur

 9. @6 Beste Johan,

  Het scholierenreferendum is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek.

  Dat instituut organiseert al enkele jaren scholierenverkiezingen aan de vooravond van landelijke verkiezingen. In de loop der jaren is geconstateerd dat de uitslag,……… vaak de trend aangeeft van de uitslag van de landelijke verkiezingen.

  OK?

  Bron :

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2005/5/31/310505_scholierenreferendum.html

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.18 uur

 10. Bot is om !!!

  Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft zich dinsdag tegenover CNN somber getoond over de uitkomst van het referendum over de Europese grondwet. Als eerste lid van het kabinet erkende hij dat “het er naar uitziet dat het een ‘nee’ wordt”.

  In steenkolen engels op CNN….

  Reactie door lambert — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.22 uur

 11. @8 Van mij mag de uitslag wel wat hoger zijn dan in Frankrijk, dat geeft Europa toch wel te denken (incl. JP en consorten)

  @9 Maar verdiepen jongeren er zich zo in dat ze een fatsoenlijke mening kunnen geven, ik bedoel, ik heb toch ook flink wat nagezocht voordat ik enigszins snapte wat het verdrag inhield. En ik kan me echt niet voorstellen dat al die jongeren dat ook doen. Net zo zeer dat ik betwijfel dat iedereen die morgen in het stemhokje staat een weloverwogen mening geeft.

  Reactie door Johan — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.25 uur

 12. Jongens, weer lachen!! Ik zal het ook nog even bij Fred Flinstone zeggen want daar is het meer op z´n plaats. JPB in Netwerk!!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.27 uur

 13. 11) Lijkt mij ook, ik heb zeer jonge collega’s en die hadden ook weinig notie….gelukkig kwamen ze bij mij om advies… :D en stemmen ze nu NEE

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.28 uur

 14. wanneer gaat de SP Nationaal voor zijn naam zetten?

  Reactie door arthur martens — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.29 uur

 15. 14. Arthur, wanneer ga jij ziek achter je naam zetten?

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.33 uur

 16. Wordt er toch nog niet zo slecht onderwijs gegeven als dat de meeste mensen roepen in dit land :P

  Reactie door Jan-Derk — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.35 uur

 17. @14: Zogezegd de NSP.
  Och kennelijk heb je bij geschiedenislessen niet zo goed opgelet. Als ik tenminste goed in schat waar jij het over hebt…

  Reactie door Edwin — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.43 uur

 18. Wat een gelul zeg, bij JPB. Die mevrouw kan gerúst zijn? Zo zou er dus elke vorm van besluitvorming op buitenlands terrein, weet niet of daar ook de ontwikkelingshulp onder valt, geblokkeerd kunnen worden door één lidstaat? Want dat zegt JPB dus.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.44 uur

 19. Dit geeft weer eens aan dat onder de jeugd wel belangstelling bestaat voor politiek en zeker voor thema,s als Europese zaken die veel verder reiken dan alleen ons eigen polderland,het is wel de taak van politici om vooral op een respectvolle en duidelijke manier om te gaan met de jeugd want met het oog op de toekomst is nog erg veel te winnen!!
  Trouwens gisteravond bij BvD viel onze nationale minkukel-clown Freek de Jonge wel erg hard door de mand door te stellen dat de SP vergelijkbaar zou zijn met extremisme en in deze vorm in combinatie met uiterst rechts gevaarlijk dicht in de buurt van fascisme zich zou begeven.
  Ik zou zeggen na zulk een smerige en vooral suggestieve opmerking
  weet wie je vrienden zijn maar vooral wie niet!!!!

  Reactie door visgert — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.46 uur

 20. @ 14 Arthur,
  De SP beperkt zich niet tot “nationaal”, maar is internationaal.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.46 uur

 21. Dat begrijpt u natuurlijk ook!!! Wanneer begrijpen we het allemaal?

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.46 uur

 22. Als ik alle foldertjes lees, als ik alle dingen lees, de regering is voor, de foldertjes zijn voor, alles is voor. Tja. Hoe zit het met je turven, Lijn? Gek dat morgen toch wordt tegen gestemd!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.49 uur

 23. Ha, JPB heeft een paar nachtjes niet geslapen, maar hij gaat nu toch wel domme dingen zeggen, hoor!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.55 uur

 24. Voordat ik languit ga (mijn t.v. staat aan mijn voeteneind) maar horen jullie die vrouw die nauwelijks kan geloven dat ze misschien toch wel nee wil zeggen omdat de Referendumwijzer toch zo duidelijk ja zei???? Bij mij kwam er 70% uit, om ja te zeggen. En ik stem toch beargumenteerd nee. Het is verhelderend geweest hoezeer mensen gemanipuleerd kunnen worden. En hoe waakzaam je moet blijven als burger.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.06 uur

 25. Een heel vervelend gevoel van ellende overvalt me.

  Er is wel iets zeker.
  De huidige regering heeft gefaald.
  Ik heb het dan niet over de nationale politiek waar ook werkelijk wel wat aan schortte.
  De regering Balkende heeft, maar niet alleen, afschuwelijke inschattingsfouten gemaakt.
  Daar waar het gaat over de presentatie van een Europese overeenkomst die alles in zich had om te worden gezien als een internationale stap vooruit werd door de meeste kiezers dit referendum, en wellicht ook niet ten onrechte, gezien als een evaluatie hoe we vandaag als volk kijken tegen de EU.
  Inderdaad mensen, we zijn verneukt door de EU en zijn, al voordien, geconfronteerd met duidelijk zichtbare nationale belangen boven EU belangen. (Jawel, en steeds niet door ons maar door andere lidstaten)
  Geen econoom kan mij wijsmaken dat we niet met de invoering van de EURO zijn verneukt.
  Geen Wouter Bos durft hard op te zeggen dat zijn voorganger Wim Kok ons niet verneukt heeft met als resultaat dat we nu relatief de grootste betaler geworden zijn aan dit naoorlogs experiment.
  Gerrit Zalm is mede verantwoordelijk voor de handdoek in de ring als het gaat over de het opeisen van invulling van gemaakte monetaire afspraken.

  Frankrijk stemde tegen.
  Dat verwondert mij helemaal niets. Volgens mij komt het woord `egoïsme` direct uit de Franse taal.
  De Fransen zijn altijd een egoïstisch volk geweest dat slechts werd gecontroleerd en geconditioneerd werd door…Juist door de EU. Geen stemmer dacht daar werkelijk aan de EU. De meest pure vorm van Nationalisme is de Fransen niet vreemd.
  Ook daar is feitelijk gestemd tegen de regering waar men niet tevreden mee was.
  Het zelfde gaat ook in Nederland gebeuren.
  We gaan niet inhoudelijk stemmen tegen dit Europese verdrag, want slechts door ons volkje marginaal bestudeerd, en dat blijft in grote lijnen gewoon bestaan in zijn huidige krakkemikkige vorm.
  We stemmen tegen om dat we zowel de regering als alles wat de EU ons de laatste jaren gebracht heeft als een teleurstelling ervaren.
  Als we hier alleen op zouden stemmen hadden we nog gelijk ook….
  Maar nu stemmen we ook voor Le Pen en de Fransen en voor minder invloed op een fait accompli.
  Als SP scharen we ons ook nu te gemakkelijk tussen de mensen met dit soort gedachtegoed.

  Na ons gemeenschappelijke NEE zullen we ook ons eens moeten bedenken waar we dan wel nog voor staan. Dan maar uit de EU?
  Grenzen dicht…geen welvaart voor nieuwe lidstaten….als we daar zelf ook maar het geringste voor moeten inleveren?

  We gaan niet helemaal terug naar af…maar zijn wel niet veel verder meer dan bij het begin.
  De volgende stap is dat elk land nu ook eens gaat kijken, zonder rekening te houden met de buren, of ze niet gebruik kunnen maken van de nieuwe situatie.

  Ik voorspel geen oorlog maar wel een nieuwe ijstijd.

  Per Saldo.
  We gaan allemaal verliezen.

  Reactie door Tom — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.15 uur

 26. 5, Madelijne Pleines,

  Als je
  hier
  kijkt dan weet je het.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.16 uur

 27. Jezus, zeg, ik heb de SP wel eens demagogie verweten!!! Wat een griezel, die Bos! Goed dat de LPF Herben heeft ingezet ipv Van As.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.17 uur

 28. Herben moet blijven!!!! En Lijn, kun jij je onze knipperdiscussie bij Pechtold nog herinneren? Bos knippert nauwelijks.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.21 uur

 29. Jezus Christus, zeg, excuus hoor JPB mocht je meekijken. Maar wat is déze vraagstelling gemanipuleerd.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.27 uur

 30. 26) Dank Evert, maar dan nog de vraag: Rouvoet heeft aangegeven dat hij Nee zal zeggen, ook als de uitslag van het referendum “Ja” wordt…welke consequenties heeft zijn “Nee” dan…??? Is dan toch niet meer dan een duidelijke stellingname zonder verdere gevolgen??

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.32 uur

 31. Zullen ze dat soort dingen ook zeggen om Harry uit z´n evenwicht te halen? Vice-fractievoorzitter? Met Mingelen erbij die wel heel wat beter weet? Lijkt me wel.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.34 uur

 32. 30. Helemaal totaal niks, Lijn. Rouvoet heeft een fractie van 3 mensen en dit is echt zó totaal de issue niet!!! Maar wat zal Ronald lachen.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.36 uur

 33. Wat heeft Jezus Christus met gemanipuleerde vraagstellingen te maken? Niks, nou houd hem dan voor de echte vragen!

  Reactie door Gert-Jan — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.37 uur

 34. Hoop voor de toekomst! Eigenlijk vindt ik dat zulke scholieren referenda meegewogen moeten worden. Tenslotte moeten zij over een jaar of tien, twintig de consequenties opvangen van wat er nu beslist wordt in Nederland. Dat zij inzien dat deze grondwet een gedrocht van de eerste orde is, stemt mij optimistisch.

  @johan/6 Ik vind het nogal beledigend om te zeggen dat scholieren niet weten waar ze het over hebben, zowel tegenover de scholieren als ook de leerkrachten maatschappijleer/geschiedenis/staatsintichting, die ondanks de jarenlange bezuinigingen op het onderwijs toch hun uiterste best doen om de jeugd politiek bewust te maken. Als je denkt dat ik ongelijk hebt, zou ik je willen vragen het volgende te doen. Ga morgen (nadat je hebt gestemd) naar de bieb en pak een examenbundel geschiedenis/staatsinrichting HAVO. Doe het examen. Je zult ongetwijfeld merken dat de huidige examens geen domme opsomming van feitjes zijn, maar voor een groot deel bestaan uit “inzicht” vragen. Een scholier die inzicht toont in (bv. ) de oorzaken van de Franse revolutie, kan heus ook wel beoordelen of deze grondwet gunstig of ongunstig is voor haar/zijn toekomst.

  @ Jan M. Ook mijn beste wensen voor een spoedig herstel van je rug. Dat wordt nog wat morgen!

  @ iedereen. Moge de stem van het volk zegevieren. Veel succes allemaal. En mocht het nog niet duidelijk zijn: ik stem morgen NEE!

  Reactie door Margreet — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.39 uur

 35. Hullo,

  Tja, die fransen maken het mij wel moeilijk.
  Ik ben al jaren tegen de fransen, sjofinisme(!) wordt verward met nationalisme lijkt me. Ze zijn dus eigenlijk gewoon nationalistisch. Je zal er maar naartoe gaan op vakantie. Vooral het zuiden is een ramp …

  Nu wilde ik tegen de Europese grondwet stemmen wat eigenlijk niet eens een grondwet is, maar meer een verdrag.
  Maar ik stem altijd tegen fransen, koop hun producten niet etc. en nu zou ik het eens zijn met die achterlijken. Dat doen ik dus niet. Ik stem weer als vanouds niet. En ik hoop weer als vanouds dat iedereen dat doet. Opkomst 0.0002% daar ga ik voor.

  Daarbij wordt ik misselijk van de discussie die nu weer gaande is en die we destijds al in Denemarken hebben gezien.
  JA is ja en NEE is misschien. Als we NEE stemmen, dan wordt het gewoon nog een keer gevraagd. Bij JA wordt dat niet gedaan, waarom niet?

  Ook wordt ik schijtziek van het feit dat belastinggeld wordt gebruikt om de JA-campagne te voeren. Krijgt de NEE-campagne dan ook geld van ons allen om dat te promoten?
  De democratie staat hier meteen ter discussie. Hoe democratisch is het als ik als NEE-stemmer wel mee betaal aan de JA-campagne en er geen geld gereserveerd wordt voor de NEE-campagne?

  Voorts is de overheid (en de CDA deed dat in het verleden voortdurend) niet verder dan ‘we moeten het nog eens uitleggen’.
  Nee, je hoeft het niet meer uit te leggen, we vinden het niks. Dat heeft met de uitleg niks te maken.

  Kort gezegd zou ik het liefst tegen stemmen:
  1. omdat we nooit eerder gevraagd zijn
  2. bij de invoering van de euro plechtig beloofd is dat geen enkele lidstaat het begrotings-tekort zou laten oplopen (want daar zou een boete tegenover staan). Praktijk leert dat na zelfs al een paar jaar de grote landen dat wel doen zonder enige vorm van sanctie.
  3. Zalm en BakEllende letterlijk en aantoonbaar liegen.
  4. Balkenende zegt dat als we tegen stemmen hij dan voor gek staat. Dat staat hij trouwens ook als ik de hond uitlaat. En ik heb niet eens een hond :-)
  5. nog korter door de bocht: Nederlanders worden genaaid omdat bij de inflatie-berekeningen van het CPB de gemeentelijke belastingen niet worden meegerekend, louter omdat de ene gemeente nog meer in rekening brengt dan de andere.
  6. Daar waar de overheid al jaren lonen bevriest, geldt dat niet voor henzelf. Ambtenaren mogen er dit jaar wel 1.8% op vooruitgaan. Dan heb ik het nog niet over ATV-dagen (als je werkgever gewoon de CAO overboord gooit) of FUT-regelingen.
  7. Leg mij eens uit: gemeente Hengelo (daar woon ik dus) is enorm aan het klooien met WOZ-waardes en heeft nu opeens een touristen-belasting ingevoerd. Ik hoor van buurtschappen uit omliggende gemeentes het zelfde, zo niet erger.

  Kortom TEGEN stemmen.
  En als je dezelfde problemen hebt als ik met de Fransen, dan gewoon niet stemnmen.

  Dus STEM NIET, tenzij je liever Zalm of bakellende wilt steunen en ga daar maar eens goede redenen voor zoeken …
  Ik hoor ze graag!

  Peter!

  Reactie door Peter — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.42 uur

 36. Jan,

  Die jongeren weten niet waar ze nee tegen zeggen ;)..

  Ik hoor net zeggen dat je een blessure hebt. Jij met je atletische lijf hoe kan dat nou? Misschien voel je jezelf beter als ik zeg dat ik een extra uur voor de club heb gefolderd. Nu zijn die 700 folders echt op. Komt wel goed Jan.

  Gr en beterschap,

  Han

  Reactie door Han — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.45 uur

 37. Wat vinden jullie van dit programma?

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.49 uur

 38. Wat ís dit voor een walgelijke Ja-propaganda-show op ned2, zeg???!

  Zeker op bevel van het kabinet na het 2vandaagdebat…

  Walgelijke club, die NOS!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.50 uur

 39. Nou ja, ze hebben niet zoveel kijkers, Lijn. Benieuwd wat straks op RTL is.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.53 uur

 40. Deel de mening van Madelijne.

  Wat een onzin,een bakvis die gek van Bos is,lekker afgewogen de mensen die er zitten.

  Het zijn weer stellingen die erg kort door de bocht zijn.

  Reactie door Beste Kerel — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.02 uur

 41. Bij dit Verdrag van Rome zou ik ook sprakeloos blijven. Dat dateert volgens mij uit 1946. Ik ga Rouvoet stemmen. Gewoon een keertje. Als beloning.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.02 uur

 42. Zullen wij het Communistische juk zijn? En weten jullie dat Mingelen VVD´er is?

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.04 uur

 43. Hoi Madelijne.

  Ach, welke zender of omroeporganisatie het ook is, de wijze waarop men tekeer gaat is hetzelfde.
  Dat neerbuigende van van Aartsen, bah!! Hij luistert niet eens goed.

  Ik heb met een aantal jongeren gesproken en het is heerlijk hoe helder ze redeneren.

  Eigenlijk zijn alle ouders nu verplicht om tegen te stemmen, want die jongeren moeten leven in het europa van de toekomst.
  Wie zijn wij om hun keuze niet te respecteren. LOL!

  Ook wij kunnen onzinredeneringen aanvoeren, nietwaar?

  Reactie door Molly — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.06 uur

 44. Ik moet eerlijk zeggen dat die rouwvoet mij erg meevalt…Inhoudelijk sterk, maar die van Aartsen is knap arrogant ,straalt ie ook uit met zijn houding….

  Ik hoop voor alle ja stemmers dat ze een beetje kunnen slapen, en voor ons hoop ik dat het echt gaat gebeuren nu….

  Reactie door lambert — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.12 uur

 45. Ik geloof ook dat het de hoogste tijd is dat het Nederlandse volk aan het woord komt. Voor de eerste keer dat ik het met de VVD eens ben. En Mingelen vind ik écht niet meer kunnen.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.15 uur

 46. @11

  Ik geef alleen aan dat die poll onder de jongeren als trendsettend verklaard wordt, impliceert niet gedegen studie over dit onderwerp, al komt uit uit hun onderbuik.

  Jij gaf het gebrek aan studie als tegenargument voor de geloofwaardigheid van de poll.

  @ 25 laten we hopen op een nieuwe dag! Nieuwe politiek dichter bij de mens.

  Programma op 2 lijkt met voorgeprogrammeerd publiek te werken.

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.16 uur

 47. En Rouvoet was al de parlementariër van het jaar, maar dat mag hij van mij volgend jaar weer worden. En dat zeg ik als SP´er die vond dat Harry, die al eens bij de eerste 10 voor die verkiezing is gekomen van de 150, het ook erg prima deed. Dit was een zaal die selectief was samengesteld en de SP niet zag zitten. Eens kijken wat ze doen daar, 57% nee na zoveel manipulatie, we hoeven ons geen zorgen te maken.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.18 uur

 48. Een pluim voor alle duidelijke uitleg van de jongeren die Nee hebben gestemd. Daarvan heb ik niet een jongere gehoord die Nee stemde vanwege de euro of het beleid van dit kabinet (het grote verwijt van het Ja-kamp). Het ging hen duidelijk (zowel de ja’s als de nee’s) om de inhoud/gevolgen/hiaten van de europese grondwet. Een pluim voor de maatschappijleerleerkrachten (leuk woord voor galgje) die er werk van hebben gemaakt om de jongeren goed voor te lichten. En het was niet een opgezegd rijmpje, maar een eigen geluid. Voor mij is de stem van de jongeren een serieus signaal naar de stemmer van morgen. Als er nu een grondwet komt die nog hiaten heeft zullen de jongeren hier ook de gevolgen van dragen. 70 – 30 is wel erg duidelijk.

  Reactie door Karinnnneee — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.20 uur

 49. Nou….het viel met de einduitslag nog wat mee, gelukkig.

  Maar die van Aartsen, inderdaad Molly (43) wat een verschrikkelijke man!!! Ordinaire kwal! Ik vond Harry prima en opnieuw heel integer en daar hou ik van.

  En Rouvoet was opnieuw fantastisch, ik ga zeker niet op hem stemmen Joan, maar misschien stuur ik hem wel een aantal stevige complimenten want als mens en politicus acht ik hem heel hoog!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.23 uur

 50. Wat zal ik blij zijn als we 24 uur verder zijn.
  Einde aan de propagandaoorlog waar het kabinet ons in gestort heeft.
  Dat was dus het dreigement van oorlog waar minister bot/donner (wie van de 2?) het over had.

  Als de uitslag NEE is, dan is dat een pluspunt voor de democratie. Een teken dat propaganda niet werkt. Ik hoop het zo.. (neen ik ben nog niet overtuigd van een NEEN, laat niemand het zijn aub)

  Reactie door Edwin — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.25 uur

 51. Oh en Joan (32) wat is dan nogmaals de relevantie??? Ja ik blijf een beetje doorzeuren, maar de man heeft mijn zegen als hij vast houdt aan nee ( maar goed, die zegen krijgt hij al van elders, geloof ik…)

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.26 uur

 52. 51. Je blijft ontzettend doorzeuren, Lijn! En ik heb hier eerlijk gezegd ook echt geen zin meer in, je steunt de jastemmers met dit gezeik, ik heb al gevraagd of iemand het duidelijker kan uitleggen en ik heb zelf inmiddels tig keer uitgelegd wat ik ervan vind, beter kan ik dat niet meer doen.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.38 uur

 53. Sorry Lijn, kwam wat heftiger uit mijn vingers dan ik het bedoelde. Maar ik heb inderdaad niet langer zin in deze discussie omdat ik al herhaaldelijk heb gezegd dat ik het ook niet precies weet en het alleen maar heb uitgelegd naar eigen interpretatie.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.40 uur

 54. Laatste cijfers van het nipo.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.43 uur

 55. hier dus:
  http://www.tns-nipo.com/sub_content.asp?id=c003&file=persvannipo\rtl_referendum_310505.htm

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.43 uur

 56. 52) Nou zeg, dat ik de ja-stemmers hiermee zou steunen is werkelijk onzin! Het tegendeel is waar! Ik steun juist van harte de nee-stemmers hiermee!!! En ik ben echt nieuwsgierig, maar begrijp dat niemand er een precies antwoord op heeft dus ik houd er over op….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.46 uur

 57. 55. Hartstikke goed, Evert! Bedankt.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.52 uur

 58. Interview/NSS: ja-kamp in opmars

  HILVERSUM Mogelijk wordt het referendum morgen toch nog spannend. Volgens de laatste peiling van Interview/NSS is het aantal ja-stemmers de laatste dagen fors toegenomen. De peilingen van TNS Nipo en Maurice de Hond wijzen echter nog steeds op een gelopen race.

  Volgens Interview/NSS is de verhouding tussen ja- en neestemmers nu 46-54.De Hond houdt het op 41-59 en TNS Nipo op 38-62.Interview/NSS constateert dat veel twijfelaars nu toch voor willen stemmen. Zeven procent van de kiezers zegt pas morgen de keus te bepalen.

  MORGEN STEMMEN! MORGEN STEMMEN!
  STEM MORGEN! STEM MORGEN!

  Reactie door Edwin — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.54 uur

 59. Ik vond de meest intelligente opmerking van Balkenende vandaag. ‘De toekomst van Nederland ligt in Europa’. *PROEST*

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.55 uur

 60. Ja-stemmers zetten eindsprint in
  HILVERSUM – Aan de vooravond van het referendum voor de Europese grondwet heeft de groep ja-stemmers de achtervolging ingezet op de tegenstanders. De beide kampen zitten volgens de laatste peilingen weer dichter bij elkaar: 46 procent wil voor stemmen, 54 procent is tegen.

  Foto: ANP

  Volgens Interview/NSS, die de peiling dinsdag uitvoerde in opdracht van tv-programma Nova, zijn het vooral de twijfelaars die zich te elfder ure achter de grondwet scharen. Van de Nederlanders, die zeggen te gaan stemmen, zal 7 procent pas in het stemhokje bepalen of het voor of tegen wordt.

  Als belangrijkste reden om tegen de grondwet te stemmen zeggen kiezers, dat Nederland invloed in Europa zal verliezen (54 procent), grote landen de dienst uit gaan maken in de EU (52 procent) en de politiek anders “over onze hoofden heen” beslist (42 procent). Voorstanders menen dat grensoverschrijdende problemen Europees moeten worden aangepakt (57 procent) en een verenigd Europa “wenselijk” is (53 procent).

  Interview/NSS constateerde maandag nog dat 60 procent tegen en 40 procent voor de grondwet wil stemmen

  Reactie door Edwin — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.58 uur

 61. Interview/NSS what the f…

  Mij lul je niet om, wie wel?

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.59 uur

 62. zolang je maar gaat stemmen, johan EN TEGEN!

  Reactie door Edwin — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.00 uur

 63. Ik ben die peilingen meer dan zat, ik stem morgen zéér overtuigd NEE!!! Meer kan ik niet doen, ben ziek van de zenuwen!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.01 uur

 64. En ik geloof niet dat de uitslag zo dicht bij elkaar ligt.
  Proef de sfeer op straat, op het werk, gewoon onder de mensen.

  Moet je genoeg zeggen.

  Tijd voor nieuwe politiek!

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.02 uur

 65. Bij Nova (de zeepkist) zat natuurlijk weer een voorstander. :?

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.02 uur

 66. Jongens, we zullen het wel zien morgen. Ik weet zó zeker dat het nee wordt, dat ik niet eens meer naar Remkes ga kijken bij BVD.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.02 uur

 67. 65) Uitgegleden zeker….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.03 uur

 68. Juist dat is tenslotte de enige peiling die bepalend is en ook ik stem NEE NON NO NEIN

  Reactie door Anne — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.03 uur

 69. Dat is gewoon weer een goedkope truc van het ja-kamp. Want laten we wel wezen onze pers is niet onpartijdig te noemen.

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.04 uur

 70. 67. :D volgens mij ook…

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.05 uur

 71. 70) En uiteindelijk vallen ze allemaal vooral op hun mondje…

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.06 uur

 72. stand.nl

  30 voor / 70 tegen

  Reactie door Jansonius — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.08 uur

 73. Ook ik zal mijn mening eens geven over het geheel van die grondwet. Op zich is het allemaal héél simpel. Ze moeten gewoon GEEN referendum houden. Überhaupt NERGENS over! Dat referendum is een dom idee van de D66 (jammer genoeg nu ook van de VVD)en slaat helemaal nergens op. Denken ze nu écht dat het volk over zoiets kan stemmen of dat ze verstand van hebben wat goed of niet goed is voor Europa?

  De politiek is er om beslissingen te nemen over deze zaken. De politici zijn gekozen door alle stemgerechtigden, dat is meer dan genoeg democratie. De bevolking hoeft dus niet weer te stemmen, maar gewoonweg toe te kijken hoe de kamer hierover beslist. Staat het ze niet aan, dan hebben ze in 2007 weer de kans een andere regering en een nieuwe zetelverdeling te ‘creëren’.

  Niet zeuren dus, en gewoon zelf beslissen. Je kunt niet ALTIJD de meerderheid van de bevolking achter je hebben….

  Over het commentaar op Balkenende: Hij heeft misschien domme dingen gezegd, maar dat betekend niet dat hij het in zijn geheel slecht doet. De meeste dingen zijn ‘slechts’ geldkwesties. Het probleem is dus dat er geen geld is… weetje hoe dat komt? Dat heeft Wim Kok over de Balk gesmeten. Vind je het gek dat we nu een minister-president hebben die Balkenende heet! De Balk is aan zijn ende! Als we wat meer bij het anticyclische begrotingsbeleid waren gebleven, zouden die ‘reserves’ zijn overgebleven voor de slechtere tijden… Dan hadden we nu meer geld ter beschikking gehad.

  Toch gaan we op naar 2007. Een nieuwe regering. Als ‘t maar niet de PvdA is. Wel één die het motto: “Flikker het niet over de Balk maar investeer het in de toekomst, want dan komt die niet aan zijn Ende”.

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.10 uur

 74. Hebben jullie van Aartsen gezien??? Zegt tegen Rouvoet dat hij hem niet een overeenskomst ziet sluiten met Le Pen. Ik viel zowat van mijn stoel van boosheid. Wat een smeerlapperij, wat een vreselijke rot opmerking. Met deze opmerking heeft van Aartsen de ware aard van de voorstemmers laten zien. Ook had hij het over communisme en extreem recht en links. Wat een (vloek).
  Aan alle voor-stemmers wil ik zeggen: als jullie niet zien welk een smerig spelletje hij speelt ben je ziende blind en verdien je de leiding die je met dit soort taal naar de slachtbank leidt
  Je krijgt de baas die je verdient !!!!

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.12 uur

 75. @73: Politici hebben in elk geval laten blijken dat zij zichzelf NIET kunnen controleren.
  Hoe kan het anders dat een ex-eu-commissaris (bolkesteyn) nu zegt dat hij tegen de euro was geweest, als hij had geweten wat hij nu wist.

  Dat hadden genoeg mensen dem politici vertelt voor de invoering. Stelletje eigenwijze sukkels in den haag.
  Slimmer als de normale man?
  NEEN, achterbakser? JA, dat wel.
  Dat is ook een bepaalde slimheid, dat zal ik niet ontkennen

  Reactie door Edwin — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.14 uur

 76. Gewoon geen referendum!!!!!!!!! Hoef je ook niet voor of tegen te stemmen hea?

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.15 uur

 77. @ 74

  Modder gooien, is van Aartsen niet vreemd, als het met goede argumenten niet te verkopen is!

  Kleuterkesberg (Den Haag) dient gereorganiseerd te worden.

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.16 uur

 78. 74) van Aartsen is echt de meest verschrikkelijke man die er is, vreselijke patjepeejer! Ik ben ook erg boos op hem, Alie!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.17 uur

 79. 74. Alie, niet doen, is slecht voor je botten en je bloeddruk. Ja, ik heb het gezien en hij zette alleen zichzelf voor gek. Bij BVD is nu onze man van de dienders, Nordholt, met Remkes. Nordholt zegt dat waar de samenwerkingsmogelijkheden er nationaal al zijn de diensten die al niet benutten. Remkes zit nu alleen maar te roepen dat NATUURLIJK de AIVD samenwerkt met CIA etc., al zei Nordholt, die leiding heeft gegeven vroeger aan de AIVD toen die nog anders heette, dat het helemaal niet werkt, die samenwerking. Maar volgens Remkes zal als de Grondwet wordt aangenomen daar een stimulans van uitgaan voor de stimulering. Sneu, hè? Wat zal de kwaliteit van het kader van de VVD zijn dat ze zulke zielepoten minister maken?

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.17 uur

 80. Neeej, jullie weten het hier wel ff allemaal te vertellen hea? De beste stuurlui staat aan wal! En dat zal voor de SP wel zo blijven… want in de regering zullen ze wel niet zo snel komen. Houden zo!

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.17 uur

 81. 80. Erik, FO.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.20 uur

 82. 80)Zien we jou soms ergens op een schip Erik… of dobber je ergens op een reddingsbootje rond…?

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.20 uur

 83. encore @ 81

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.22 uur

 84. Leuk hoor, Nordholt. Hij blijft zeggen, als man uit de praktijk: de bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit in Néderland werkt al niet. Dat is zo. Zelfs de wijkgrensoverschrijdende bestrijding van criminaliteit werkt niet, weet ik me nog van een stage bij de recherche te herinneren. Maar Europees zou dat ineens gaan werken? Ha, ha, ha, lachen is gezond!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.23 uur

 85. @77
  Het is meer dan dat Johan. Het is bewust inspelen op domheid. Het is bewust inspelen op angstgevoelens. Hij heeft in al zijn discussies van te voren duidelijk welke woorden hij wil zeggen. Ik vind dit zo vreselijk mensonwaardige taal dat ik hasst geneigd ben om dit als propaganda te betitelen. Hoe denk je dat Hitler zoveel macht heeft gekregen. Door dit soort woorden te gebruiken. Door niet eerlijk te informeren. Ik vind het heel vreemd dat de andere voorstemmers zich niet distantiëren van deze man. Sorry meneer van Aartsen maar u heeft voor mij een dusdanig eng karakter ten toon gesprijdt dat ik dit moet schrijven.

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.24 uur

 86. Jan kan et allemaal beter?? Zijn er nu echt mensen die daarin geloven?? Als ‘t zo is, zijn dat vast de mensen die ook in reïncarnatie geloven… dan zou alles beter worden in zijn 2e leven misschien.. maar niet nu iig. We kunnen wel op alles en iedereen afgeven, maar daar schiet niemand iets mee op

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.26 uur

 87. @ Erik
  Ik weet héél zeker dat jij later de baas krijgt die je verdient.
  Heb er vrede mee.

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.28 uur

 88. 86. Erik, wat is “et”? En als je daar geen inhoudelijk antwoord op hebt, FO.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.28 uur

 89. Shit…Kan niet slapen..Vond wel dit…
  http://www.speurders.nl/speurder.php?id=8738259

  Reactie door lambert — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.28 uur

 90. Domheid is te genezen door goede voorlichting, eerlijke en neutraal de feiten en gevolgen zorgvuldig gewikt en gewogen weergeven.

  Angst kun je inderdaad aanwakkeren en wegnemen door je internationale houding t.o.v. terrrorisme.

  En natuurlijk wordt de “elite” ingehaald door de beter ontwikkelde burger van heden ten dagen.

  Zelfs de domste boer doorziet list en bedrog.

  Het wordt NEE, 3 x hoera

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.31 uur

 91. Hè, dit was echt totaal spontaan dat ik in lachen uitbarstte! Remkes. Dat was echt heel erg lachen. Het wordt ja, morgen. Volgens Remkes.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.32 uur

 92. Remkes zei net bij bvd dat hij een JA niet onmogelijk acht, sterker hij rekent erop…..

  Help i’m stepping into the twilight zone……

  Reactie door lambert — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.33 uur

 93. 92. Hij rekent er niet alleen op, Lambert, hij weet het zéker! Die is net op cursus positief denken geweest.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.34 uur

 94. First of all: ik krijg niet de baas die ik verdien.. ik ben de baas die andere verdienen! Bazen zijn meestal niet de kwaaddoeners.. personeel daarentegen… oh shit.. had ik beter niet tegen jullie kunnen zeggen.

  Never heard of MSN?

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.37 uur

 95. 94. Erik, ik ben er diep van overtuigd dat je een zielige puber bent met jeugdpuistjes. Zo schrijf je tenminste wel.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.37 uur

 96. @Erik
  Ik ben blij dat jij een voorstemmer bent.

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.38 uur

 97. Neeej tegen!

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.38 uur

 98. But it’s not only the government to blame! Dat is wel erg gemakkelijk…

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.39 uur

 99. 98. Als jij hier teksten wilt verzamelen waarin dat zou staan, dan ben je misschien een tijdje zoet. Kinderen weten zichzelf tegenwoordig ook niet meer te vermaken zonder dat ouderen wat voor ze bedenken om te doen.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.41 uur

 100. @Erik
  Vertel me dan eens wat je probleem is?

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.42 uur

 101. Voor mij is er slechts één troost: gelukkig zitten jullie niet in ‘s-Gravenhage en zij wel! Tot ziens, het ga u goed!

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.44 uur

 102. Beste mensen, ik sluit af en stem nee.

  Ter overweging voor alle twijfelaars.

  Harmoniseren (van nationale verschillen, geleidelijk) gaat voor verenigen in grondwet (internationaal).

  Let wel harmoniseren niet nivelleren.

  Slaap zacht, al dromende van de victorie van het volk.

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.44 uur

 103. Het ga jou ook goed Erik.

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.44 uur

 104. @ 59 Sulis zei:
  “Ik vond de meest intelligente opmerking van Balkenende vandaag. De toekomst van Nederland ligt in Europa. *PROEST*”

  Begint-ie toch vooruitgang te boeken, want eerst dacht-ie dat de toekomst van Nederland in Amerika lag. *Grijns*

  Reactie door Molly — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.46 uur

 105. 101/3. Ja, Erik, als je zo sneu bent, kun je maar beter veel beste wensen meekrijgen. Het ga je zéér goed!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.51 uur

 106. 102. Ik denk dat je voor de twijfelaars beter elders nog een boodschap kan zetten, Johan. Erik is al weg, en ik geloof dat we verder vrij eensgezind zijn. Ik stop er ook mee, en ben blij dat het morgen voorbij is, want ik krijg er vreetbuien van. Morgen even het nee vieren, en woensdag ga ik weer hartstikke gezond leven!!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.53 uur

 107. 106 morgen is het woensdag…

  Hoe vieren we morgen het NEE ?????Jan organiseer je nog een kinky iets ergens……

  Reactie door lambert — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.58 uur

 108. Als toetje vanavond: Haagse bluf met lange vingers

  Voor 4 personen.

  500 gram (seizoens)fruit naar keuze
  2 dl bessensap
  150 gram suiker
  4 eiwitten (zonder dooiers)
  lange vingers

  Bereiding:
  1. Klop de bessensap, suiker en eiwitten in een kom tot een stijve massa (stevig kloppen).
  2. Doe de opgeklopte bessenschuim in een spuitzak. Als je geen spuitzak hebt, kun je in stap 3 het bessenschuim ook gewoon met een lepel bovenop het fruit scheppen.
  3. Verdeel het fruit over 4 grote glazen of schaaltjes. Spuit er een berg bessenschuim bovenop.
  4. Steek er een paar lange vingers in.
  5. Smullen maar.

  Reactie door Henk Tukkers — woensdag 1 juni 2005 @ 0.15 uur

 109. Jan en alleman en -vrouw,

  welterusten !

  Reactie door Molly — woensdag 1 juni 2005 @ 0.21 uur

 110. Onderweg naar mijn werk nog ecven stand.nl geluisterd.

  Meneer Joop Wijn moest antwoord geven op de vraag: “na deze referendum kan er beter maar geen referendum meer komen”

  Daar zei hij dus “Ja” op. Hou ze in de gaten, dit kon wel eens onze laatse referendum worden. Maar weet goed, dat we in elk geval over 2 jaar weer bijltjesdag hebben!

  Reactie door ReneR — woensdag 1 juni 2005 @ 0.21 uur

 111. @110
  Of maar beter geen politici. In 2020 hebben we allemaal een ja of nee knop in de huiskamer.

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 1 juni 2005 @ 0.23 uur

 112. Het is trouwens totally off-topic, maar die ongewenste intimiteiten zijn niet ongemerkt aan Lubbers voorbij gegaan, wat ziet hij er uit!!!!! Z’n linkeroog zit dicht, hij is 15 jaar ouder geworden, als ze een poster van hem voor en na inzetten bij een taakstraf-cursus voor mannen die hun handen niet kunnen thuis houden dan zijn ze gauw genezen. Ik weet nog wel een kandidaat. Maar dat was off-topic, vandaag gaan we stemmen, hopelijk met net zo’n prachtig resultaat als in Frankrijk, ik ga gauw weer eens naar Parijs. Fraternité, Egalité, Liberté, begrippen waar ik ook wel achter kan staan. Slaap lekker en als eerste gaan stemmen zodat het er niet bij in kan schieten!

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 0.25 uur

 113. Ja welterusten joan

  Ik heb trouwens nog een overdenking voor vandaag.

  het ja-kamp gebruikt de verworvenheden van de EU in hun propaganda; vooral probeert men de link te leggen, dat er al zo lang geen oorlog meer is door die EU (samenwerking).

  Dan wil ik dit stellen; dat dit een valse kijk van zaken is.
  Want ARMOEDE heeft dit continent gestort in die laatste gruwelijke oorlog en hebzucht is er ook eentje van. Welnu; we zitten al zoveel jaren in die EU en wat zie je stijgen door het liberalisme en afbraak? Diezelfde voedingsbodem voor oorlogen. De armoede is immers gestegen in vele EU landen; vooral waar de Euro is ingevoerd. De verschillen tussen rijk en arm worden steeds groter en de sociale afbraak is in volle gang.

  Eigenlijk zou je eerder moeten breken met die EU, dan de banden nog intenser te maken en je vast te leggen aan een grotesk en multi-interpretabele grondwet. Een grondwet moet juist burgers duidelijkheid verschaffen, maar dat beseffen de euro-ezels van Baalen en Femke Halsema zelfs nu nog niet. Die spreken elkaar juist tegen, om maar een voorbeeld te noemen,

  Reactie door ReneR — woensdag 1 juni 2005 @ 1.04 uur

 114. dit wou ik ook nog even kwijt.,

  duitsland kreeg oost duitsland erbij., dit was het zelfde volk, hun eigen landgenoten die 45 jaar een ander systeem hadden,

  hoe loopt de vereniging – knap beroerd en kost veel geld -

  nu moet west-europa zich verenigen met oost-europa,
  verschillende volkeren,vreemd voor elkaar,andere taal,

  hoe loopt de vereniging – totaal niet en zaait armoede -

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 juni 2005 @ 1.45 uur

 115. het is net als de keuze tussen hemel en hel.,

  je mag eerst een dagje naar de hemel en dan een dagje naar de hel.,

  je besluit naar de hel te gaan, meer te doen en meer feest!

  de volgende dag meld je je, en valt het enorm tegen;

  je zoekt verbaasd een verklaring voor de ellende en de mensen die op de vuilnisbelt naar eten zoeken

  wat blijkt,

  de dag dat jij er was waren ze aan het campagne voeren!

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 juni 2005 @ 2.06 uur

 116. De reden dat André Rouvoet bij een (hypothetische) ja-stem van de Nederlandse bevolking toch vast blijft houden aan zijn ‘nee’ werd door hem, enkele dagen eerder tijdens een debat, wel gegeven (op een vraag die deze kwestie ter sprake bracht). Zijn partij beschouwt het referendum als een “zwaarwegend advies”, niet als een referendum waar het oordeel van de bevolking over de Grondwet van bepalende invloed moet kunnen zijn op het in te nemen partijstandpunt (in tegenstelling tot de meeste andere partijen, die daar, al dan niet met wat ‘tegengesputter’, door het stellen van extra randvoorwaarden – zoals minimaal 30% opkomst – geen probleem in zien).

  Tegenover de opvatting van de CU, die het raadplegend referendum niet tot iets anders wil maken dan wat het formeel en grondwettelijk beschouwd is, nl. een middel om ‘advies’ in te winnen bij de bevolking dat strict genomen ook niet meer dan een ‘advies’ mag opleveren, staat een andere opvatting over het raadplegend referendum die de status van ‘ingewonnen advies’ juist niet beperkt tot wat het volgens de Nederlandse Grondwet strict genomen behoort te zijn, maar daar een wat een ‘ruimere’ betekenis aan geeft. ‘Ruimer’, omdat de meeste mensen van mening zijn (en terecht wat mij betreft) dat het referendum, als het wordt gehouden, ook wat te betekenen moet hebben (meer dus dan een vrijblijvend advies): je vraagt de bevolking niet om een standpunt (via een referendum) als je als politieke partij tegelijkertijd in alle vrijblijvendheid dit standpunt (bij een onwelgevallige uitkomst) kunt negeren.

  Tegelijkertijd is er wel een tegenstrijdigheid te bespeuren in de campagne van Rouvoet: juist hij brengt telkens het argument naar voren dat het referendum over de Grondwet een goede zaak is omdat de burgers over alle voorgaande Europese verdragen (zoals die waarin de komst van de Euro werd vastgelegd) nooit iets is ‘gevraagd’. Maar ‘vragen’ impliceert hier toch ook ‘luisteren’, luisteren naar wat de mening van de burgers zelf is over belangrijke issues. Dat betekent ook dat je, als je het als partij belangrijk acht om naar de mening van de burgers te luisteren, je vervolgens niet het standpunt kunt verdedigen dat je daar bij een ongunstige uitkomst geen consequenties aan hoeft te verbinden, m.b.t. het bepalen van het partijstandpunt.

  Eigenlijk is dit hele verhaal niet meer dan een ‘klein detail’, het belangrijkste voor nu is toch wel dát er een referendum is waarin de bevolking zich over een belangrijke zaak, wel of geen Europese Grondwet, mag beslissen. Dat ook de nee-stem wordt opgevolgd door de meeste partijen moet dan ook een serieuze aansporng zijn voor iedereen die (nog) niet overtuigd is van de voordelen van deze Grondwet, om tegen te stemmen. Vóór stemmen kan altijd nog, als Chirac, over 5 jaar, samen met Kok, Berlusconi en enkele andere (oud-)Europese leiders die al (ver) over hun hoogtepunt heen zijn, een nieuwe (betere?) Grondwet gaan bedenken.

  En wat de opmerkingen van de heer Van Aartsen betreft: als de SP ooit een Europese Grondwet zou gaan schrijven dan zal dat er in ieder geval een zijn die voor iedere burger te begrijpen is; bovenal een toekomst waarin een sociaal Europa voor de burgers centraal staat behoeft niet in 500 pagina’s Grondwettekst te worden beschreven, dat kan best in minder pagina’s (en ook zonder deze, in diverse artikelen voorkomende tegenstrijdige doelstellingen en vage, multi-interpretabele teksten waar deze Grondwet toch wel in lijkt uit te blinken).

  Reactie door David Tompot — woensdag 1 juni 2005 @ 3.27 uur

 117. Ook een grondwet geschreven door de SP zal ik tegen stemmen, er komt wat mij betreft geen grondwet meer, niet nu, niet straks, gewoon nooit meer.
  Kans gehad, kans verkeken.

  Reactie door Ronald — woensdag 1 juni 2005 @ 4.57 uur

 118. @Sulis, wat de economen volgens jou niet konden voorspellen is toch gebeurt, sterker nog, alleen de dreiging van een Nee stem haalt de euro al onderuit.
  Leuk voor de Minima, Olie dus duurder, dus wederom (sterk) stijgende energie rekeningen.

  FOREX-Euro falls under $1.23 ahead of Netherlands vote
  Tuesday, May 31, 2005 7:12:00 PM
  http://www.reuters.com

  (Updates prices, adds comments, changes byline)

  By Kevin Plumberg

  NEW YORK, May 31 (Reuters) – The dollar surged to fresh seven-month highs against the euro on Tuesday after France’s rejection of the European Union constitution sparked worries about the prospects for economic reform in Europe.

  The euro slid 1.4 percent against the dollar compared with late Friday, on track for its largest one-day decline since early January.

  Against the strengthening U.S. currency, the euro swiftly fell to $1.2297 in New York , piercing major support around $1.2450 and technical barriers at $1.23, according to Reuters data.

  “The weekend ‘No’ vote was deemed to be negative for the euro and has sent the euro/dollar into a new trading range,” said Michael Woolfolk, senior currency strategist with the Bank of New York. “It is quite possible that in the coming weeks we could get as low as $1.20 before the market decides that it has has bought enough dollars for the time being.”

  Analysts say the euro zone needs deep reforms because of its anemic growth and low confidence. But the French vote underscored voters’ distrust of a reform drive that could limit social protection.

  Voters in the Netherlands were likely to deal another blow to the prospects for the European constitution on Wednesday, where polls show the “No” camp is likely to gain 60 percent of the votes.

  Aziz McMahon, currency strategist with ABN AMRO in New York, said the euro’s decline was significant since larger institutional accounts were joining short-term speculators in selling off the euro.

  “To see an acceleration of a move lower suggests that what’s happening is you’ve seen mainly spec selling above the $1.25 area but now longer-term long positions in euro/dollar are being taken off,” he said.

  Many long-term investors established long euro/dollar positions — essentially a bet that the euro will appreciate — last autumn when the pair broke out of an eight-month range, rising above $1.2450.

  EURO OUT OF OPTIONS?

  In the currency options market, traders pushed up implied volatility of 1-month euro/dollar contracts to a 3-month high, as the euro entered a new range for the year in the spot market. Bids on volatility of contracts lasting the next week, which includes the Dutch referendum and the next U.S. payrolls report, spiked to four-month highs.

  Implied volatility is a guide of potential price action within a particular time frame. Higher volatility in the foreign exchange options market usually signals that a currency has entered or is about to move into new ranges.

  According to data provided by GFI, a New York brokerage, the options market is currently expecting the euro to be confined within a range of roughly $1.22 to $1.2456 in the next month.

  Traders paid little attention to the mixed U.S. economic data releases on Tuesday. The Chicago purchasing management index of regional factory and business activity was 54.1 in May, well below economists’ forecasts of 62.0.

  “You would have expected to see the dollar go lower on that, but a couple of minutes later you had consumer confidence for May, which came out as a surprise increase and I think that saved the dollar,” said T.J. Marta, senior currency strategist with RBC Capital Markets in New York.

  U.S. consumer confidence for May was 102.2, the Conference Board said, above economists’ forecasts of a 96.5 reading.

  Against the yen, the dollar traded at a 1-1/2 month high of 108.53 yen , up nearly a half percent from late Monday.

  Earlier, the euro had hit a four-month low against the yen around 133.07 yen , down almost 1 percent.

  (Additional reporting by John Parry in New York)

  Reactie door Ronald — woensdag 1 juni 2005 @ 5.14 uur

 119. 118. Dat is oud nieuws, Ronald, stond gisteren tussen de middag al in de Franse kranten en de Europese Commissie heeft al gezegd dat het geen relatie heeft tot de nee-stem van Frankrijk heeft, maar tot de stand van de huidige wereldeconomie. Aangezien de Europese Commissie nadelige gevolgen van een nee-stem graag zou uitbuiten omdat ze daar gebaat bij zouden zijn, zal dat waarschijnlijk ook wel zo zijn.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 5.22 uur

 120. @Joan, nee daar is de europese comissie totaal niet bij gebaat omdat dat zou aangeven bij beleggers dat europa (en dus de euro) op dit moment instabiel is en dat zal op haar beurt die beleggers weer doen afschrikken waardoor je het risico loopt dat de euro in een vrije val terecht komt.
  De europese comissie doet dus wat ze moet doen om te voorkomen dat de euro nog verder wegzakt.
  Volgens het artikel is het zelfs mogelijk dat de euro nog 3 cent verliest na een nederlandse nee stem.
  Moch dat gebeuren dan betekend dat grofweg dat op de korte termijn een stijging van zo’n 4 tot 5% in de prijzen van met name dollar gerelateerde produkten (zoals olie e.d.)

  goedemorgen trouwens :D

  Reactie door Ronald — woensdag 1 juni 2005 @ 5.30 uur

 121. Ja, jij ook goeiemorgen, Ronald! Ik wilde al gaan stemmen, maar het is nog veel te vroeg, dus ik draai me nog even om! Tot later.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 5.34 uur

 122. sorry, ga zo naar m’n werk, dus tot vanavond evt. misschien

  Reactie door Ronald — woensdag 1 juni 2005 @ 5.41 uur

 123. Nou, ik zit al klaar om naar het stemhok te rennen en NEE te stemmen hoor ;) Fingers crossed!Suc6 vandaag Jan! Hoe voelt het nu eigenlijk om (zij het om andere redenen) eens aan dezelfde kant te staan als Geert Wilders? Vreemd zeker? hihi
  x Indra

  Reactie door Indra — woensdag 1 juni 2005 @ 6.35 uur

 124. 116)Met wat je zegt over de tegenstrijdigheid binnen Rouvoet’s campagne aangaande geen voorkeur geven aan een referendum en het anderzijds aanmanen van wél luisteren, ben ik het slechts eens voor wat betreft zijn standpunt vast te zullen houden aan zijn eigen “nee” bij een eventueel, maar gelukkig onwaarschijnlijk, “Ja”: er zit iets dubbels in. Maar dat hij anderen aanmaant te luisteren naar het volk vind ik, ondanks zijn eigen weerzin tegen een referendum, terecht omdat die anderen het volk tenslotte hebben opgeroepen om te “spreken” (dus luister dan ook)
  En ondanks dit heel kleine “schoonheidsfoutje” van Rouvoet, ben ik hem erg dankbaar voor zijn aandeel in de debatten en voor mij persooonlijk is zijn “NEE, wat men ook zegt” ook wel weer een getuigenis van zijn integriteit op de één of andere manier….

  Hoe dan ook…Ik wens iedereen een heel bevredigende “Stem-dag” toe en hoop dat we vananvond allemaal een gat in de lucht kunnen springen bij een heel overtuigend NEE!!!! :D

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 1 juni 2005 @ 6.48 uur

 125. Na vandaag zijn we verlost van:
  Wim Kok
  De betrouwbare ja stemmenwerver op de radio en in de kranten.
  Deze o zo betrouwbare man -want zo komt hij over – mag van mij voorgoed in de anonimiteit verdwijnen.

  Goede morgen voor iedereen die vandaag naar het stemhokje gaat!
  Die niet gaan wens ik vandaag geen goede morgen maar daar zullen ze wel niet wakker van liggen.
  Ik hoop de we vanavond een beetje feest kunnen vieren.

  Reactie door Bertbollebiobak — woensdag 1 juni 2005 @ 6.58 uur

 126. zo… klus is geklaard!

  Reactie door Yvo — woensdag 1 juni 2005 @ 7.38 uur

 127. Mocht er vandaag een ‘ja’ uitkomen, dan vind ik ook dat er een Europese wegenverkeerswet moet komen. Ben zelfs bereid om mee te schrijven.
  Enkele mooie artikelen zouden zijn:

  1. Op een kruising of t-splitsing heeft de ander altijd voorrang.

  2. Bij het afslaan moet er een knipperlicht aangezet worden.

  3. Vóór het inparkeren moeten er in minstens 3 omliggende straten 25 handtekeningen opgehaald worden die toestemming verlenen om de beoogde plaats te bezetten. Deze handtekeningen dienen op een formulier zichtbaar achter de voorruit geplaatst worden.

  4. Iedereen die zich in het buitenland op de weg bevind, moet zich aan de snelheidsregels houden die in het land van herkomst gelden.

  5. Alleen de kleur groen is toegestaan als kleur voor de bekleding van het interieur van de auto.

  6. Er mag alleen bij twijfel ingehaald worden.

  7. Bij verminderd zicht moet men zich zichtbaar maken voor het overige verkeer.

  8. In de auto mogen slechts broodjes met in Europa geproduceerde kaas, gekocht bij een benzinestation worden genuttigd.

  Kijk… daar komen we verder mee… Als deze Europese Grondzwets er doorheen komt, dan moet het een eitje zijn om dit óók voor elkaar te krijgen.
  En dan blijf ik voortaan binnen, of ik verhuis naar buiten Europa…

  Reactie door Yvo — woensdag 1 juni 2005 @ 7.58 uur

 128. T E G E N de invoering van de Europese Grondwet (dat stond er toch écht wel)

  Reactie door Carla — woensdag 1 juni 2005 @ 8.13 uur

 129. Het zou ontzettend stom zijn om tegen Europa te stemmen”, aldus Lubbers op Radio 1.

  Snapt die man het nu nog steeds niet ????

  Reactie door Carla — woensdag 1 juni 2005 @ 8.16 uur

 130. @129
  Gelukkig stemmen wij ook niet tegen Europa. Het is toch een prachbtige vorm van Europese Samenwerking als wij samen met de Fransen, Denen en Britten de misstap van deze grondwet kunnen voorkomen? Wat doen de Ieren eigenlijk?
  Ik heb me nog nooit zoveel Europeaan gevoeld als sinds afgelopen zondag.

  VOOR Europa
  TEGEN het Verdrag tot Vaststelling van een Europese Grondwet (in de vorm waarop zij thans voor ons ter beroordeling ligt)

  Reactie door Jan Breur — woensdag 1 juni 2005 @ 8.34 uur

 131. #118 Ronald

  het is ook noooooit goed hè?

  De euro; die de pan uit rees boven ALLE andere valuta, heeft ervoor gezorgt, dat de economie hier nog dieper in het slop raakte dan normaal het geval zou zijn. Onze export wordt namelijk DUURDER. Wat slecht is voor het bedrijfsleven hier. Veel bedrijven zijn al op de fles gegaan dankzij die shit-euro. Om maar niet te denken van de schade aan koopkracht, al direct na de omwisseltruuk.

  En dat de energieprijzen hier zo duur zijn Ronald; moet je je eerst maar eens even afvragen, welk deel van je energierekening en je liter benzine naar de belasting gaat!!!!!!!!!!!!!!

  Denk eens na joh! maar hopelijk blijf je hier nog vertoeven, dan wordt je wel wat wijzer.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 1 juni 2005 @ 10.19 uur

 132. Wat betreft de eerder genoemde discussie over de deelname aan dat RTL propagandaprogramma afgelopen vrijdag kreeg ik nog een keer het volgende antwoord:
  Mevrouw,

  De FNV betaald niet om deel te nemen aan informatie-uitzendingen inzake standpuntbepaling voor of tegen Europese Grondwet.

  Met vriendelijke groet,
  John Willemse

  FNV Publieksvoorlichting

  Als nou straks uit de beantwoording van de vragen van Harry van Bommel blijkt dat ze dat wél gedaan hebben, dan is het voor mij in elk geval reden mijn lidmaatschap op te zeggen.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 12.06 uur

 133. Hoewel Harry trouwens beantwoording van die vragen vóór 1 juni had gevraagd, is dat antwoord er nog niet. Dat zegt al genoeg. Als ze propaganda hadden kunnen bedrijven door te zeggen dat er geen cent naar de commerciële omroep was gegaan van de regering en andere organisaties om de mening te beinvloeden, dan was dat antwoord er wel al geweest. Hoop dat één van de medewerkers van Harry vandaag nog tijd heeft om aan de bel te trekken.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 12.11 uur

 134. Beste ,

  Men zegt dat door The Dutch Referendum er een koersval is van de euro t.o.z. van de dollar.
  Maar het gerucht gaat vandaag (Der Stern) ook dat het komt door een uitpraak van de Duitse minister van Financien Hans Eichel (SPD) dat in feite de invoering van de euro tot nu toe mislukt is.
  Zie ook website:

  http://www.stern.de/presse/vorab/541124.html

  hartelijke NEE-groeten,

  Jim

  Reactie door Jimmy va Uriaan — woensdag 1 juni 2005 @ 12.19 uur

 135. Nog even op de valreep, gek om in een Fránse krant te lezen dat de opkomst hier tot nog toe 12% is geweest. Dát kan stukken beter!!! Stemmen allemaal!!!! Vraag onderweg aan iedereen of ze al zijn wezen stemmen. Zeg tegen mensen als ze willen overwerken dat ze het niet te laat moeten maken, omdat ze nog moeten gaan stemmen. Vergeet het dus niet, STEMMEN!

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 12.26 uur

 136. Toch nog even:

  @34 Als mijn opmerkingen beledigend zijn overgekomen, dat was niet de bedoeling. Het ligt meer in het feit dat ik me afvraag of als mensen die mogen gaan stemmen aangeven dat ze toch eigenlijk niet weten wat dit verdrag inhoud, hoezo zouden jongeren dan wel goed geinformeerd zijn. Kijk, dat iedereen nu een paar van de hoofdzaken kent, logisch, maar ik zie het nu eenmaal niet gebeuren dat jongeren die niet hoeven te stemmen zich massaal gaan verdiepen in de kleine lettertjes van het verdrag.

  Zoals Dhr. van Bommel in enkele van zijn debatten al zei, het idee mag er wezen, maar het zit hem in allerlei kleine regels en stukjes die absoluut niet deugen. En als veel stemgerechtigde mensen het verdrag niet goed kennen, dan vraag ik me af of jongeren dat wel kennen.

  En misschien vraagt u zich af of dat ik dan niet meteen zag dat dit verdrag slecht was. Nou inderdaad, ik was aanvankelijk blij met de onderhandelingen, en dat er wat serieus uit leek te rollen, maar toen het eenmaal bekend was dat er een referendum kwam heb ik toch wel eens verder gespeurd. Pas toen vond ik dat ik voor mezelf een bewuste keuze kon maken.

  Reactie door Johan — woensdag 1 juni 2005 @ 16.02 uur

 137. Wat een herrie om zo’n wetje.

  Reactie door Lucas — woensdag 1 juni 2005 @ 18.30 uur

 138. Maakt niet uit Johan, iedereen loopt risico om op met wat dan ook geïnformeerd, geïndoctrineerd, bevooroordeeld te zijn. Scholier of niet. Dezelfde reden waarom volwassenen of SP of christenunie stemmen bijvoorbeeld. Vertel mij wat. Op scholen heb je zelfs een bovenmatige kans dat er in een aantal weken toch bij geschiedenis of maatschappijleer iets over gediscussieerd wordt, terwijl ik bij volwassenen weer denk dat een deel van hen alleen maar aan borrelpraatjes doet. Maar nu vrees ik op mijn beurt de nodige reacties. Bij voorbaat zeg ik dus maar iedereen zijn eigen leefwereld en dus mening. Peace!!

  Reactie door W6969 — woensdag 1 juni 2005 @ 18.34 uur

 139. Laat u niet bang maken door Jan Marijnessen en zijn Thatcheresque Europese Superstaat gelul. Stem VOOR.

  Reactie door Bryan — woensdag 1 juni 2005 @ 18.58 uur

 140. @131, Rener,

  Ik kan mijn nee stem en de evt. verhoging van de levenskosten betalen, maar kan elke nee-stemmer dat?

  Reactie door Ronald — woensdag 1 juni 2005 @ 19.21 uur

 141. (sorry ik ben van wallonie
  Dringend !!!!!

  Zie ook deze links (tekst van een franse leraar van recht,, vertald in het nederland :

  “Een slechte grondwet die een geheime kanker van onze democratie aan het licht brengt”

  http://etienne.chouard.free.fr/Europe/Traductions/Eenslechtegrondwetdieeengeheimekankervanonzedemocratieaanhetlichtbrengt.htm

  Reactie door Usai — woensdag 1 juni 2005 @ 20.00 uur

 142. al gelezen dat brussel ons adviseert om de hypotheek-aftrek maar
  af te schaffen in ons land, hoezo wij blijven baas in ons eigen land.stond dit ook al vermeld in de grondwet.

  Reactie door hennie ribbink — woensdag 1 juni 2005 @ 22.00 uur