Helpdesk helpt!

helpdesk

Vanaf vanochtend 10 uur is de SP helpdesk geopenend. Tweede- en Eerstekamerleden zitten zij aan zij met fractie-medewerkers om de vragen van de kiezers te beantwoorden. Het aantal telefoontjes loopt al ver over de honderd.


Erik Meijer en Harry van Bommel

De telefoontjes zijn net zo gevarieërd als de meningen in de huiskamer thuis: Woede over de invoering van de euro, zorgen over de dienstenrichtlijn en vragen over dierenrechten. Het telefoonteam legt uit wat de grondwet hierover zegt. Bijvoorbeeld over de dierenrechten, waar tradities als stierenvechten nog steeds worden beschermd of over de dienstenrichtlijn, die de sociale zekerheid in Europa ondermijnt.

Remi Poppe

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 31 mei 2005 :: 14.07 uur

23 Comments

23 reacties

 1. Misschien een beetje off-topic maar wij zijn zo geschokt door het nederlandse uitzettingsbeleid dat we graag uw aandacht vragen voor Valdrit en zijn familie; http://droogzwemmen.web-log.nl/log/2671384

  Alvast bedankt!

  Reactie door petra — dinsdag 31 mei 2005 @ 14.28 uur

 2. Geweldig actie!

  Reactie door e.krul — dinsdag 31 mei 2005 @ 15.02 uur

 3. 1. Het uit elkaar trekken van gezinnen mag gewoon niet dat heeft Verdonk zelf ook gezegd, dus hij mag het land niet uitgezet worden.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 mei 2005 @ 15.26 uur

 4. Ronald Plasterk Volkskrant (NOS Teletekst)

  Fred Flintstone (31 mei)

  Het is een gelopen zaak. Frankrijk stemt tegen, Nederland tegen, dan Denemarken, en de Engelsen zullen niet meer mogen stemmen, maar zouden anders zeker tegen stemmen. België staat met zijn rug naar Europa toe.

  De ja-campagne doet denken aan de klassieke Fred Flintstone-scène: hij rent van een rots, hangt een moment stil in de lucht, maar zijn benen hollen nog even door, omdat hij niet ziet wat ieder ander al door heeft.

  Dus je ziet hoe alle TV programma’s geheel volgens plan de ja-campagne uitrollen. Je ziet hoe Femke Halsema, anders zo’n flinke meid, geheel volgens draaiboek de folder van de ja-campagne voordraagt, terwijl op het andere net Freek de Jonge probeert wat Herman van Veen niet gelukt was.

  Je hoort Van Aartsen wanhopig brullen dat de Franse tegenstemmers allemaal communisten en racisten zijn, 70% opkomst waarvan 55% racisten en communisten (vorige week prees hij nog het nivo van het Franse debat, iedereen had vijf boeken over de Grondwet gelezen, konden wij een voorbeeld aan nemen!).

  Je hoort dat Balkenende voor het eerst toestemming van zijn campagnebaas heeft gekregen om “Grondwet” te zeggen, driemaal achter elkaar; wat een opluchting na twee maanden “grondwettelijk verdrag” te hebben moeten zeggen. Je ziet vanochtend Wim Kok in een Volkskrant-advertentie oproepen om voor te stemmen (exorbitante zelfverrijking van een Kamermeerderheid die zichzelf advertentiegeld toedeelt).

  Je hoort het betaalde radiospotje van Lodewijk de Waal (“De FNV geeft geen stemadvies. Maar de Grondwet is wel goed voor ons”. Je weet dat de meerderheid van zijn leden tegen gaat stemmen). Je ziet de beentjes machteloos trappelen in de lucht.

  Er is geen reden tot vreugde. Belangrijker dan het verwerpen van deze Grondwet is de kloof die blijkt te bestaan tussen volksvertegenwoordigers, hoofdredacteuren en vakbondsleiders en het volk waarvoor ze werken.

  Alle reacties op het Franse nee waren neerbuigend: het was angst, het was eigenlijk gericht tegen Chirac, ze hadden het niet gesnapt; als ze ja hadden gestemd waren het typisch Franse intellectuelen geweest. Niemand die een moment overweegt dat de Fransen na al die boeken misschien een goede keuze gemaakt hebben. Die neerbuigendheid zie je bij het hele politiek-journalistieke complex. Die houding is het probleem.

  Vanavond is de laatste kans om de beentjes te zien. Komt dat zien. Het heeft iets naargeestigs.

  Reactie door Wimpie — dinsdag 31 mei 2005 @ 15.30 uur

 5. 4. Mooie column. Ik vind dat trouwens ook, die neerbuigendheid en arrogantie van de gevestigde orde in Nederland naar het volk dat ze nog denken te vertegenwoordigen, maar dat al lang niet meer doen, vind ik het grootste probleem momenteel, nog afgezien van de Grondwet hoewel het daar natuurlijk precies hetzelfde speelt. We dachten dat de arrogantie van de macht verleden tijd was, dat er nu naar mensen geluisterd werd. Integendeel. We zien nu dat het probleem veel dieper zit, en dat ook de vakbonden, op de SP na ook de linkse partijen, niet luisteren naar wat het volk wil. Ze hebben níéts geleerd de laatste jaren en zijn vervreemd van het volk waar ze voor zeggen te staan.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 15.38 uur

 6. ik was vandaag nog bij een debat van een SP’er tegen een PvdA’er.
  De PvdA’er stelde ook dat in Frankrijk de coomunisten en de extreem-rechtsen Nee hadden gestemd.
  Dat terwijl de doorslag in Frankrijk werd gegeven door de achterban van zijn eigen zusterpartij.
  Ik word doodziek van die lui.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 mei 2005 @ 15.41 uur

 7. Kaatje 4. Daar heb ik me bij van Aartsen ook al zo aan geergerd. Maar dat notabene iemand van de PvdA de mensen van zijn eigen zusterpartij zo beledigd met deze uitspraak vind ik toch wel het toppunt! :?

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 15.48 uur

 8. Dit is een van de beste grondwet actie van het hele land!! Toppie SP

  Reactie door RedStar — dinsdag 31 mei 2005 @ 15.49 uur

 9. Kaatje, niet ziek worden hoor. Even geduld tot morgenavond. Als onze verwachtingen uitkomen kan dat een heel lekker gevoel geven.
  Maar wat we ook kunnen verwachten, is de schuldontkenning van het JA-kamp, – het onder het kleed schuiven van hun eigen misvattingen – en het mogelijk de zwarte piet toespelen aan . . . ., ja maak je borst maar nat, niet naar de communisten en racisten (een beetje moeilijk in ons land), maar mogelijk aan de SP. – Kijk ze aan en geef ze als enige reactie een grote grijnslach.
  Groet,
  Amita.

  Reactie door Amita — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.00 uur

 10. Amita: Laten ze ons maar de schuld geven bij een nee inderdaad. :D

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.03 uur

 11. Jan, je wordt gemist hoor! Veel succes met je rug!

  Ondertussen gaan wij hier druk door met het beantwoorden van de vragen, op naar de overwinning!

  Reactie door PeterK — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.20 uur

 12. @11
  Zeker wordt hij gemist en ik wens Jan een spoedig en volledig herstel toe.
  Maar ik moet zeggen dat van Bommel een meer dan uitstekende vervanger is, zeker in het debat. Ik vroeg me altijd af wat de SP moest zonder Jan maar die vraag heb ik niet meer. Van Bommel is top, zonder van Jan af te doen.

  Groeten,
  Japie

  Reactie door Japie — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.49 uur

 13. 12. Japie, er zijn veel meer goede SP-ers, hoor! Alleen hebben ze allemaal hun eigen beleidsterrein, bij Harry is dat toevallig Europa. Maar heb je Agnes wel eens gehoord over de zorg? Ze zijn allemaal goed, Krista, Fenna, Arda, Agnes, Jan, JAN DE WIT al helemaal, Harry, Anja, Tineke, Ronald, Tiny, inderdaad één van de weinige goede kanten van de huidige ziekte van Jan M. dat ook mensen die minder bekend zijn met de SP dat nu eens zien.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.01 uur

 14. beterschap Jan ik hoop dat de aankomende overwinning je een handje helpt er weer boven op te komen.

  Reactie door dj — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.15 uur

 15. Bij Groenlinks hebben ze ook een bellijn met Kamerleden en Europarlementariërs. Maar slechts van 18.30 tot 20.00 uur.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.22 uur

 16. dit is dus echt de SP he! gewoon de kamerleden achter de telefoon en klaar staan voor iedereen die maar vragen heeft. Gewoon nog een keer uitleggen als mensen het niet snappen of juist aangeven waarom wij tegen zijn! Dit is wat ik nou zo waardeer in de SP!

  ga zo door!

  Reactie door Jan-Derk — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.47 uur

 17. Zou de LPF ook weer een lijntje met Pim hebben vandaag en morgen? :P

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.52 uur

 18. wanneer gaat de SP Nationaal voor zijn naam zetten? O ja, en het opgeven van mijn email-adres, is dat vast voor denog op te richten KGB zodra de NSP de macht heeft? O ja, en wat is er deomcratisch aan een vetorecht?

  Reactie door arthur martens — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.30 uur

 19. Ik vind het reuze spannend.
  Ik vind toch niet dat we zomaar moeten aannemen dat het al een gelopen race is.
  Ik denk wel steeds meer dat de mensen in Nederland echt nit achterlijk zijn en niet trappen in dat pro-gezwets.
  Net weer even Ned 2 5 minuten gekeken en voel dat ze de ja weer 2 x zo lang aan het woord laten en dat de 120 ZOGENAAMDE zwevers(vast partijleden) uiteindelijk allemaal op Ja uitkomen.

  Als het definitief NEE is moeten we goed uithalen naar dat zooitje lieg -en bedrieg.
  Gek ik verwacht toch nog iets onverwachts gemeens van ze.Want ze zullen het niet cadeau geven.

  Fingers crossed dus tot morgenavond! TOY TOY.

  Reactie door anita — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.20 uur

 20. 18. Joh, je valt wel erg in herhaling, hè? De SP gaat nooit de N voor de naam zetten. Dat ongepubliceerde mailadres wordt op elke weblog gevraagd waar je iets wilt opschrijven voor het publiek (overigens wordt het op andere weblogs vaak wel gelijk gepubliceerd). Dat je er al beducht voor bent zegt genoeg. Je had kennelijk graag lekker laf wat vuil willen spuien zonder dat je traceerbaar zou zijn.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.50 uur

 21. ach, hij noemt wel zijn naam. NSP zou ook niet klinken trouwens.
  En zijn mailadres wordt inderdaad bewaard. Leek ons vandaag voor de sfeer wel leuk om ook de lokale grappenmaker erbij te hebben voor de sfeer.
  En ach, als je na al die campagne nou nog niet weet waar de SP voor staan…ook best knap.

  Reactie door PeterK — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.59 uur

 22. @18

  ?????????? + ?????????? = ????????????????????

  Reactie door domiNEE — woensdag 1 juni 2005 @ 16.04 uur

 23. @13 Joan

  Guilty as charged. Je hebt helemaal gelijk, ik zou me meer in moeten verdiepen in de rest van de SP. Beloofd.

  Reactie door Japie — woensdag 1 juni 2005 @ 21.14 uur