Fred Flinstone

Ronald Plasterk schreef de volgende column voor de NOS

Het is een gelopen zaak. Frankrijk stemt tegen, Nederland tegen, dan Denemarken, en de Engelsen zullen niet meer mogen stemmen, maar zouden anders zeker tegen stemmen. België staat met zijn rug naar Europa toe.

De ja-campagne doet denken aan de klassieke Fred Flintstone-scène: hij rent van een rots, hangt een moment stil in de lucht, maar zijn benen hollen nog even door, omdat hij niet ziet wat ieder ander al door heeft.

Dus je ziet hoe alle TV programma’s geheel volgens plan de ja-campagne uitrollen. Je ziet hoe Femke Halsema, anders zo’n flinke meid, geheel volgens draaiboek de folder van de ja-campagne voordraagt, terwijl op het andere net Freek de Jonge probeert wat Herman van Veen niet gelukt was.

Je hoort Van Aartsen wanhopig brullen dat de Franse tegenstemmers allemaal communisten en racisten zijn, 70% opkomst waarvan 55% racisten en communisten (vorige week prees hij nog het nivo van het Franse debat, iedereen had vijf boeken over de Grondwet gelezen, konden wij een voorbeeld aan nemen!).

Je hoort dat Balkenende voor het eerst toestemming van zijn campagnebaas heeft gekregen om “Grondwet” te zeggen, driemaal achter elkaar; wat een opluchting na twee maanden “grondwettelijk verdrag” te hebben moeten zeggen. Je ziet vanochtend Wim Kok in een Volkskrant-advertentie oproepen om voor te stemmen (exorbitante zelfverrijking van een Kamermeerderheid die zichzelf advertentiegeld toedeelt).

Je hoort het betaalde radiospotje van Lodewijk de Waal (“De FNV geeft geen stemadvies. Maar de Grondwet is wel goed voor ons”. Je weet dat de meerderheid van zijn leden tegen gaat stemmen). Je ziet de beentjes machteloos trappelen in de lucht.

Er is geen reden tot vreugde. Belangrijker dan het verwerpen van deze Grondwet is de kloof die blijkt te bestaan tussen volksvertegenwoordigers, hoofdredacteuren en vakbondsleiders en het volk waarvoor ze werken.

Alle reacties op het Franse nee waren neerbuigend: het was angst, het was eigenlijk gericht tegen Chirac, ze hadden het niet gesnapt; als ze ja hadden gestemd waren het typisch Franse intellectuelen geweest. Niemand die een moment overweegt dat de Fransen na al die boeken misschien een goede keuze gemaakt hebben. Die neerbuigendheid zie je bij het hele politiek-journalistieke complex. Die houding is het probleem.

Vanavond is de laatste kans om de beentjes te zien. Komt dat zien. Het heeft iets naargeestigs.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 31 mei 2005 :: 15.57 uur

170 Comments

170 reacties

 1. Nou, was leuk geweest als je er even een echte cartoon van Fred Flinstone tussendoor had kunnen gooien, Jan. Heet die vrouw van JPB nou Wilma??

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.13 uur

 2. JABADABADOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO! Wat een stelletje losers is het toch ook he. :D

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.13 uur

 3. Gatverdamme…wat valt die partij van jullie mij ontzettend vies tegen.
  Die hele campagne die jullie gevoerd hebben over het NEE stemmen is niets meer dan het inspelen op de angstgevoelens van een groep mensen waarvan een groot deel het grote plaatje nooit zal kunnen overzien.
  Het is walgelijk gewoon! en Jan je mag jezelf dit voor de volle 100% aanrekenen.
  Ik hoop dat je lekker slaapt vannacht!

  Reactie door Ab — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.28 uur

 4. Verbazingwekkend dat Femke Halsema de art. niet goed gelezen heeft en de valkuilen ontkent …………..ook probeer ik met gr links/d66/pvda op internet te discuteren of standpunten te lezen van hun leden …………….OORVERDOVEND STILLLLLLLLLLL
  Geld ook voor andere partijen en bonden ?!!
  J.B.

  Reactie door jan625 — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.31 uur

 5. Ab, op welke angstgevoelens heeft de SP ingespeeld als ik vragen mag?
  Ben je misschien in de war met Donner: ‘Wie de toekomst op het spel wil zetten, moet vooral tegenstemmen in het referendum.’ ?

  Reactie door Thijs — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.32 uur

 6. 3. Geef eens voorbeelden, Ab? Zomaar wat roepen en gauw weer vertrekken is zo laf en makkelijk. Een beetje inhoud, graag.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.33 uur

 7. @1 joan

  het arme kind heet biaca hogendijk

  frappant is ook wel dat balkie op het PARADIJSsel park woont

  hij is dus continu in hogere sferen, verklaart een boel :)

  Reactie door Jansonius — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.36 uur

 8. @7

  moet zijn bianca!

  Reactie door Jansonius — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.37 uur

 9. Ab is een man die het geheel kan overzien kennelijk, dat hij slaapt vannacht is niet echt zeker.

  Zeker is wel dat ook hier weer iemand spreekt die het kennelijk niet is opgevallen dat de Ja knikkers voortdurend doem en verderf over het volk hebben uitgestrooid.

  Mensen zijn toch slimmer waarde Ab, zij doorzien meer dan jij denkt.

  Waarschijnlijk heb je de neerbuigende houding van de VVD afgekeken.

  Mensen beslissen nu eenmaal zelf wat ze stemmen en welke redenen zal zeer divers zijn, niemand kan iemand dwingen om Ja of Nee te stemmen.

  Reactie door e.krul — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.40 uur

 10. tsja ook al vele malen geroepen naar mensen hier en elders…die Fransen waren perfect voorgelicht, en toch zegt men nee. Maarja…het zijn dan ook allemaal communisten en facisten zoals van Aartsen even onsmakelijk melde. Ik vindt verder dat er ook consequenties getrokken moeten worden. Als je dat niet doet, neem je je volk niet serieus (alweer). Dit is enorm slecht voor dit land, als ze zouden opstappen zou dat een verstandige zaak zijn.

  Reactie door TheSaint — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.41 uur

 11. 7. Ook, ik vind Biaca meer bij hem horen, Jansonius. Maar die A zit er in ieder geval wel in. Kan hij morgenavond roepen: Biaaaaaacaaaaaaaa!!!!!!!! En fijn te weten waar dat positieve denken vandaan komt bij JPB. Kan hij lekker terug naar het Paradijs als hij moet aftreden. Er zijn slechter oorden!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.42 uur

 12. ook fred flinstone niet!

  Reactie door e.krul — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.42 uur

 13. @3 Ab
  Se koele woede afkoelen?

  Reactie door alex ander — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.49 uur

 14. Ab vergis je je niet? Plaats de comment ergens hier http://www.vvd.nl waar die hoort. Of heb je hun Holocaust spot niet gezien?

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.50 uur

 15. Wordt het nu niet eens tijd dat HEEL NEDERLAND WAKKER WORD !!!!
  Wanneer staat er iemand op, die ons land in een rustig en veilig vaarwater brengt. Ziet er nu niemand dat die klojoos in Den Haag alleen hun eigen zakken vullen en beslist niet aan het GEPEUPEL of “electoraad” denkt. Meedoen aan de oorlog in Irak om de Hoop Scheffer aan een topbaan (en daarmede zijn zakken te vullen) te helpen bij de NAVO, en daarmede onze jongens als schetschijf te laten gebruiken. Nederlasnd moet duidelijk tegen Brussel zeggen: onze bijdrage is per hoofd gelijk aan dat van Engeland en niet meer. Voeg dan woord bij daad. Zo kan ik nog wel dagen doorgaan.
  MENSEN WORDT EENS WAKKER en laat je niet meer ringeloren door DIT GESPUIS in Den Haag.

  Reactie door Bert — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.02 uur

 16. @3 Ab
  Die campagne ging niet over een NEE, maar het waarom van géén JA.
  De uitkomst van dat hele proces is velen en misschien ook jouw in
  de kouwe kleren gaan zitten. Koele compressen en een luchtige
  omgeving helpt.

  Reactie door alex ander — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.03 uur

 17. Neekamp denkt aan aftreden Bot of Nicolaï

  Uitgegeven: 31 mei 2005 15:04
  Laatst gewijzigd: 31 mei 2005 15:17

  DEN HAAG – Verscheidene partijen in het neekamp vinden dat het kabinet politieke consequenties moet trekken als Nederland woensdag massaal nee stemt bij het referendum over de Europese grondwet. Donderdag debatteren Tweede Kamer en kabinet over de uitslag van het referendum.

  Tweede-Kamerlid Wilders vindt dat bij een nee het hele kabinet moet opstappen, voor de LPF staat de positie van minister Bot (Buitenlandse Zaken) ter discussie. De SP en de SGP kunnen zich goed voorstellen dat staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) de eer aan zichzelf houdt.

  Geen politieke consequenties

  In Frankrijk trad dinsdag premier Raffarin af na het verloren referendum. Premier Balkenende zei zondag nog dat een nee bij de stembusgang woensdag geen politieke consequenties zal hebben.

  Maar voor verschillende partijen in het neekamp komt Balkenende daar niet zo makkelijk mee weg. Wilders: “Als het een nee wordt, moet het kabinet meteen zijn biezen pakken. Dit kabinet heeft de grondwet gepropageerd met een beledigende campagne gebaseerd op onderbuikgevoelens en heeft alle geloofwaardigheid verloren. Opstappen dus, en nieuwe verkiezingen”.

  Geërgerd

  LPF-Kamerlid Herben vindt dat “niet alleen het kabinet maar ook Wouter Bos en Femke Halsema” consequenties moeten trekken uit een afwijzing van de grondwet. Hij heeft zich zeer geërgerd aan de oproep van premier Balkenende om de Fransen een lesje te leren. “Een ongehoorde opmerking, die aantoont dat Balkenende niet begrijpt dat er opnieuw verzet is van de bevolking tegen de elite, net als in 2002 met Pim Fortuyn.”

  Herben wil “een knieval” van de premier. Als die er niet ruiterlijk komt, is Herben geneigd een motie van afkeuring te steunen. Hij zou het stijlvol vinden als minister Bot aftreedt. “Hij is eerstverantwoordelijk.”

  Opstappen

  SP-Kamerlid Van Bommel zal daar niet op aansturen. “Maar als Balkenende weer zegt dat hij de neestem van de bevolking niet kan uitleggen in Brussel, dan kan hij maar beter opstappen.” Van Bommel kan zich goed voorstellen dat Nicolaï de eer aan zichzelf houdt en opstapt. “Zijn situatie is vergelijkbaar met die van oud-minister Thom de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) eerder: dat je niet meer kunt doen waarvoor je bent ingehuurd.”

  Ook bij de SGP kan men zich vinden in zo’n scenario. “Nicolaï heeft tenslotte de kar getrokken bij de campagne. Het hangt er ook van af hoe groot dat nee is. We maken pas na de uitslag de balans op.”

  Uitslag

  De ChristenUnie – eveneens tegenstander van de grondwet – is het daar niet mee eens. Het bindende referendum in Frankrijk is iets anders dan het raadplegende in Nederland. “Dan kun je niet met goed fatsoen zeggen dat de uitslag een probleem van het kabinet is.”

  GroenLinks – voor de grondwet – vindt dat als de uitslag politieke consequenties moet hebben, “je in Nederland nooit meer een referendum kunt uitschrijven”. De PvdA strijdt nog volop voor een ja woensdag. “Voorlopig zijn we dus nog niet bezig met wat daarna gebeurt.”

  Reactie door Wimpie — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.04 uur

 18. Ik sta op en ben wakker Bert! Kan ik het helpen dat ze doof zijn in Den Haag?!

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.04 uur

 19. Nou zeg! Lees net dat zelfs Búsh verwacht dat Amerika de samenwerking met de EU gewoon zal kunnen voortzetten ondanks het Franse nee. Kan ook Ab vannacht lekker slapen! En Fred Flinstone is het er dus ondanks al het beentje trappelen gewoon mee eens, een hele geruststelling!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.08 uur

 20. 16. Dit kleine onderdeeltje van het nee-kamp denkt meer aan het aftreden van Balkenende, als het ff kan met z’n hele troepje erbij.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.09 uur

 21. Ik denk niet dat ze aftreden Joan. Daar zijn ze te arrogant voor. Wij begrijpen het niet zullen ze zeggen. Dan volgend jaar natuurlijk weer het hele circus opnieuw. :?

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.11 uur

 22. 20. Ik denk dat Nicolai wel aftreedt, Sulis. Maar verder is het een mens toegestaan om te hopen. Ik hoop heel erg dat ze zien dat ze, ook al heeft het niet met het referendum te maken, beter kunnen aftreden, omdat ze het land geen dienst bewijzen. Ik zie ook echt niet in wat het ermee te maken heeft dat het in Frankrijk een bindend referendum was en hier een raadgevend. Denkt iemand soms dat de Nederlandse bevolking daar z’n stem van laat afhangen?? Onzin natuurlijk. Het Nederlandse volk wil nóch deze Grondwet, nóch dit kabinet. En hoopt, met de bekende Nederlandse zuinigheid, met één stem van beide verlost te zijn. Twee voor de prijs van één.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.19 uur

 23. Plasterk schreef: ” ”
  “Je ziet vanochtend Wim Kok in een Volkskrant-advertentie oproepen om voor te stemmen (exorbitante zelfverrijking van een
  Kamermeerderheid die zichzelf advertentiegeld toedeelt). ”

  En de SP, hebben wij ook een krantentekst met de fijne optelsom van deze gegevens? (10 x zo veel belasting geld naar het JA kamp e.d. andere zaken)

  Ook morgen is nog een dag, zo lang de stembus open is zal de tv en radio de laatste massa psychologie uitbazuinen op dat men toch NEE gaat doen in de laatste uren.
  HOE ze dat willen trachten… morgen gaan we het zien en horen….

  Reactie door Barend — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.23 uur

 24. Scholieren afgetekend tegen Europese grondwet

  Uitgegeven: 31 mei 2005 17:07
  Laatst gewijzigd: 31 mei 2005 17:16

  DEN HAAG – Nederlandse scholieren moeten niks hebben van de Europese grondwet. Bij het landelijke ScholierenReferendum stemde dinsdag 69,9 procent tegen. Dat maakte het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dinsdag bekend.

  Voor het referendum hadden zich 50.000 leerlingen van bijna 150 middelbare scholen in heel Nederland aangemeld. Net niet de helft (47,4 procent) heeft ook daadwerkelijk gestemd. Van de stemmers bracht 13 procent vorige week al zijn stem uit via een stembiljet. De rest deed dat dinsdag via internet.

  Trend

  Het IPP hield de afgelopen jaren vaker een dag voor de officiële verkiezingen de Scholierenverkiezingen. “Bij deze verkiezingen geven scholieren meestal de trend aan die een de dag later bij de echte verkiezingen realiteit blijken” aldus het instituut.

  De resultaten van het ScholierenReferendum werden dinsdagmiddag aangeboden aan minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing.

  Reactie door wimpie — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.25 uur

 25. 23. Mooi zo, Wimpie, bij Standpunt.nl is de stand 69-31 maar dat geeft natuurlijk een vertekend beeld, de echte CDA-achterban van grijze permanentjes en de bijbel voor en na het eten zit niet op het Internet. Desondanks wordt het morgen nee. De vraag is alleen met hoeveel procent.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.29 uur

 26. @Joan 21:

  Hoop moeten we zeker houden Joan Want als we dat niet meer hebben kunnen we er net zo goed mee ophouden. Maar ik heb er een hard hoofd in. Of het referendum nou bindend of raadgevend is maakt inderdaad niks uit. We mogen ons niet laten leiden door ons onderbuikgevoel richting kabinet. Dat vind ik vreemd. Is het immers niet zo dat het huidige beleid in de EU lidstaten komt van pro Euro leiders? Is het niet zo dat er al jaren naar een Europese grondwet word toegewerkt en dat het huidige kabinets beleid een afspiegeling is van hoe het er in Europa uit gaat zien? Dat ziet er voor de burgers in de praktijk nou eenmaal niet rooskleurig en sociaal uit. We hebben alleen de praktijk om te toetsen wat we als burger wel en niet willen.

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.30 uur

 27. Natuurlijk moet de uitslag van het referendum GEEN gevolgen hebben voor het kabinet. Zolang ze de uitslag maar respecteren. Maar als ze moeten opstappen omdat hun mening toevallig niet strookt met die van de meerderheid dan kunnen er nooit meer controversiele impopulaire beslissingen genomen worden….Wij kunnen over anderhalf jaar weer stemmen en daar ligt dus de mogelijkheid dit kabinet weg te stemmen (althans voorlopig) daarvoor hebben we ooit dit stelsel bedacht…

  Reactie door bart — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.32 uur

 28. Dit kabinet hobbelt al tijden achter de feiten aan, het mist visie, wanneer je alles doodbezuinigt dan houdt je als overheid wel een keer een bakje geld over. Ze falen met het innovatieplatvorm en ze hebben ook gefaal met dit verdrag.
  Ze zijn in 2003 te laat begonnen met echt onderhandelen over het Europese verdrag. En gezien de verrichte inspanningen destijds hebben ze nog geluk gehad dat het huidige resultaat niet ‘erger’ is. Er had dus veel meer ingezeten. Hopelijk zijn de onderstaande uris niet te lang, maar zie ook:
  http://www.franstimmermans.nl/renderer.do/menuId/30538/sf/30375/returnPage/30375/itemId/21225/realItemId/21225/pageId/30375/instanceId/30544/
  http://www.franstimmermans.nl/renderer.do/menuId/30538/clearState/true/sf/30538/returnPage/30538/itemId/17485/realItemId/17485/pageId/30375/instanceId/30544/

  Reactie door Pieter — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.39 uur

 29. 25. Daar heb je inderdaad groot gelijk in, Sulis. Maar van mij mogen ze nog even blijven zitten totdat ze over het binnenlandse beleid struikelen, volgende maand of zo? “Iedereen weet”, zegt JPB altijd, maar “iedereen weet” dat het volk dit kabinet mijlenver uit de strot heeft hangen en spuugzat is!
  26. Op zich heb je natuurlijk gelijk. Maar als het echt een verpletterende meerderheid wordt voor nee zou het wel een beetje dom en een beetje arrogant zijn van dit kabinet om net te doen of er op binnenlands gebied niks aan de hand is. Maar goed, we zullen al eerder dan over anderhalf jaar weer kunnen stemmen, want ze halen het eind van het jaar niet. Dat zegt mijn prikkende eksteroog, heb ik geen kristallen bol voor nodig!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.42 uur

 30. @ Jan Marijnissen,
  een serieuze vraag aan u, deze vraag werd gisteren ook aan Rouvoet gesteld, als er (puur hypothetisch) morgen een Ja uit het referendum komt, zal de SP dan de wens van het volk respecteren en ook Ja stemmen of zoals Rouvoet toegegeven heeft nog steeds tegenstemmen (wat een hufter dus).

  Reactie door Ronald — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.44 uur

 31. Kabinet zal nu wel stem advies aanpassen naar Nee,aangezien elke bezuiniging word beargumenteerd met”Wij doen dit voor onze kinderen die kunnen wij niet met onze rotzooi opzadelen”.

  Scholieren stemmen over grondwet.

  70% Tegen
  30% Voor

  Kijk de kinderen hebben gesproken,nu moet het advies van JP wel Nee worden.

  Reactie door Beste Kerel — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.45 uur

 32. 27. Nu zie je nog eens goed hoe het ja-kamp koste wat kost dat ja er doorheen probeert te pushen, want met al die kritiek is Frans Timmermans nu één van de grootste jazeggers. Waarschijnlijk omdat hem dat door een ijzeren fractiediscipline bij de PvdA is opgelegd. Een eigen geluid wordt daar niet op prijs gesteld.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.47 uur

 33. @Joan 28. Inderdaad iedereen weet dat het volk dit kabinet meer dan zat is! Wat ik ook zo grappig vind is dat Balkenende altijd zijn mond vol heeft over eigen verantwoording nemen. Waarom dan alles op de Europese grondwet afschuiven? Doen alsof Nederland niet meer kan functioneren zonder die grondwet. Dat is natuurlijk omdat Balkenende de grip op zijn land kwijt is maar daar wil hij geen verantwoording voor nemen. Hij schuift liever alles op Europa af. :?

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.49 uur

 34. 29. Hoezo hufter, Ronald? Dat vermag ik niet in te zien. Morgen zegt 69% van de bevolking nee. 31% zegt ja, en die verdienen respect. Verwacht je soms van Bos en Balkenende dat ze morgen na het verpletterende nee ineens gaan zeggen dat zij nu óók tegen de Grondwet zijn? Waarom? We leven hier niet in een dictatuur, hoor, en iedereen mag zeggen wat hij of zij wil.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.50 uur

 35. Als de SP tegen blijft luisteren ze in ieder geval naar hun achterban dat kun je van dit kabinet en de PvdA niet zeggen Ronald.

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.53 uur

 36. @Joan, van het Ja kamp wordt wel verwacht dat zij de uitslag respecteren, dus dan mag je dat ook van Rouvoet verwachten, of mag volgens jou het kabinet dus de uitslag naast zich neer leggen?

  Mischien moet je de vraag nog eens opnieuw lezen.
  Rouvoet zei dat hij tegen zou stemmen OOK al zou er een JA uit het referendum komen, dat is dus volksverlakkerij, als balkenende zoiets zou zeggen dan was heel nederland over hem gevallen.

  Reactie door Ronald — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.54 uur

 37. 32. Sulis, ik vind dat ook zo’n idioot argument. Alsof de pleuris zou uitbreken als we door zouden gaan zoals we dat nu doen! Ik bedoel, het kan stukken beter, maar daar hebben we geen Europese grondwet voor nodig. Als je kijkt naar Noorwegen, Zwitserland, daar gaat het een stuk beter dan hier hoor. En niet alleen zonder Grondwet, zelfs zonder E.U. Hoewel ik voor Europese samenwerking ben, maar het is een non-argument, angstaanjagerij van de gevestigde macht. Je ziet aan dat artikel van Frans Timmermans, al is hij dan voorstander, dat er hier zelfs totaal niet over is nagedacht. Dat is ook weer de gezapigheid en de arrogantie van de macht ten top. Die sukkels zeggen tóch wel ja, wat zullen we ons druk maken!!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.55 uur

 38. @Sulis, dat is geen excuus en dat weet je, als het volk ja zegt dan moet ook rouvoet ja zeggen en niet alsnog tegen stemmen.

  Reactie door Ronald — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.55 uur

 39. 35. Nee, dat is toch iets heel anders? Het is een raadgevend referendum, dus zal de regering het meerderheidsstandpunt moeten aanvaarden. Dat betekent toch niet dat een parlementariër een ander standpunt moet innemen? Rouvoet zit toch niet in de regering? Wat is dit trouwens voor zinloze discussie?

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.56 uur

 40. Ronald dat is ook geen excuus. Het ja-kamp is voornamelijk onze regering die hebben gewoon maar te luisteren naar hun volk! Zonder ons zaten ze daar niet. Het is tijd dat ze weer op hun plaats gezet worden. Zij zijn in dienst van ons en niet andersom!!!!!

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 17.57 uur

 41. Joan 36. Inderdaad daar gaat het ook goed. Maar jah ze hebben waarschijnlijk zelf heel goed door dat zij nooit zo’n maatschappij kunnen stichten met hun beleid. Daar is de weerstand te groot voor. Dan is het toch veel makkelijker straks te roepen: ‘Daar kunnen wij niks aan doen dat staat zo in de Europese grondwet’! :?

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.00 uur

 42. 40. Tja. Dat zullen ze toch echt niet kunnen zeggen, Sulis. Die Grondwet wordt morgen weggestemd. Ik ga eens even boodschappen doen, mijn maag begint te knorren!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.04 uur

 43. 41.Inderdaad die natte droom van dit Kabinet is al bijna gevlogen! :D Eets smakelijk en tot later!

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.05 uur

 44. Fred Flintstone zal toch eens echt van de buis gaan om nooit meer terug te komen, behalve in sentimentele herhalingen.

  Laten we hem bij de volgende verkiezingen de uitgang aanwijzen, want zelf vindt ie hem nooit.

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.06 uur

 45. Vindt het wel consequent van rouvoet,

  tegen is tegen en niet anders,!
  de tekst veranderd toch niet overnacht,!

  je kunt ook niet voor zijn, want als ze het over een jaar weer proberen, zou je dan je tegen positie niet meer kunnen handhaven.

  Reactie door Jansonius — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.07 uur

 46. het lijk mij een goed idee om bot in een verzorgingstehuis te stoppen bij een nee…kan hij het ervaren wat het is om 1 keer per week gewassen te worden en minimaal 1 dag op zijn bed te blijven.. wat een fijn europa he de oudjes moeten het bezuren door de bezuinigings drift van dit fijne kabinet die alleen hun europa zien en niet die van de burgers

  Reactie door henk — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.10 uur

 47. Ik zag Verhagen net nog vergeefs vliegeren (flyeren). Zelfs de pubers hebben door dat die grondwet niets is want oko de jongeren hebben NEE gestemd (in hoeverre relevant).

  Reactie door Paul Strenen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.17 uur

 48. Zo nog een dagje te gaan, en ik moet zeggen dat ik toch behoorlijk wat tijd gestoken heb in het loggen over de grondwet. Strax moet ik nog een andere hobby gaan zoeken. Maar zoals een berg mensen heb ik gister naar het grondwet debat gekeken, en een paar dingen vielen me erg op. Minister van Aartsen is bang voor communisten dat staat vast. Weet hij de grond beginselen van het communisme eigenlijk wel, en verward hij communisme niet met dictatuur? Een ander ding is zeker, en dat is dat hij bijna nooit echt een vraag beantwoord. Hij begint, en dan valt hij over in”maar laat ik het eerst eens hier over hebben”hoppa, weg aandacht. Tja, net zoals minister Gerrit Zalm. Die zie je opeens niet meer zoveel op tv. Kijk dan vergeten we hem mss wel. Nou Gerrit, we zijn je nog niet vergeten hoor. Hoe kan dat nu ook. Je bent een van de duurste ministers uit de geschiedenis, en dat vergeten we niet zo snel. Telkens als we ergens moeten betalen, en we halen de Euro tevoorschijn, zal jou naam opdoemen. En we geloven niet zoveel meer in de leugentjes die verkondigt worden, met jullie door de grondwet verlamde tong.
  Overigens lof voor Rouvoet, als aanvoerder van een van Nederlands kleinste partijtjes, stond hij echt zijn mannetje. Petje af dus dus deze man, net zoals voor van Bommel van de SP.
  Maar nog even ter verduidelijking. Zoals Jan Marrijnissen al zegt thuisblijven heeft geen zin

  Reactie door RedStar — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.17 uur

 49. Inderdaad: misschien is nog wel het meest verbijsterend de enorme kloof die is ontstaan tussen de Haagse politici en de vakbondstop aan de ene kant, en de gewone mensen, de kiezers en leden aan de andere kant. De opportunistische, tegenstrijdige en leugenachtige argumenten die het ja-kamp zicxh permittert te gebruiken. (Gisteren weer gehoord: de nieuwe Europese “Grondwet” zou voor het eerst de mesenrechten en sociale rechten in Europa codificeren; alsof niet al lang het Eurpopese Verdrag van de Rechten van de Mens en het Europees Sociaal Handvast enz. bestaan!).
  Kennelijk zijn ze in Den Haag zo hardleers dat ze een tweede dreun à la Pim Fortuyn nodig hebben. Met hun voetjes trappelend boven de afgrond…..

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.19 uur

 50. Sorry: typcorrectie vergeten….

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.20 uur

 51. Olav 49: Alweer?! :P ;) :D

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.30 uur

 52. Als de FNV zich hiertoe nou zou hebben beperkt, dan hadden ze het vanmorgen misschien niet in het Financieel Dagblad hoeven lezen, maar er iets aan kunnen doen!!

  FNV woedend over ingreep in ontslagvergoeding
  Ontslagen werknemers moeten extra belasting gaan betalen over hun ontslagvergoeding. De FNV is woedend over deze maatregel waar het Financieele Dagblad vanochtend als eerste over berichtte.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.30 uur

 53. Ronald, je denkt niet analytisch na: uit onderzoek is gebleken dat de aanhang van de SP, in tegenstelling tot de aanhang van de partijen in het kabinet en van de PvdA en Groen links, het meest in overeenstemming met de SP, tegen deze europese grondwet stemt, het zou zodoende zéér onlogisch zijn als de SP bij een eventueel “Ja”, ook “Ja” zou gaan zeggen. Dat zou verraad betekenen aan de kiezers en de leden van de SP en aan alle beginselen die tot het nee stemmen hebben geleid!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.30 uur

 54. 52. Ik denk dat Ronald gewoon denkt dat het in Den Haag één grote pot nat is, en dat ze allemaal in de regering zitten, Lijn. Anders kan ik dat gedram dat Rouvoet ja zou moeten zeggen als de uitslag positief zou zijn ook niet goed snappen. Maar het is sowieso een non-discussie want het wordt nee.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.33 uur

 55. Precies Joan, het is een vreemde redenering van Ronald…En ook ik hoop op nee, het ziet gelukkig erg naar uit, maar ik durf het pas morgenavond te geloven….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.36 uur

 56. Madelijne ik heb er ook nog een beetje moeite mee op de peilingen af te gaan. Ik ben al vaker teleurgesteld.

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.38 uur

 57. @Madelijne, maar Nee zeggen terwijl het volk Ja wil (of andersom) is pure volksverlakkerij, meneer Rouvoet is VOLKSvertegenwoordiger en niet CU achterban Vertegenwoordiger.

  @Joan, het gaat er niet om wat het wordt maar het gaat er om dat rouvoet zich geen ruk van het referendum aantrekt, en als hij het mag, dan mag iedereen dat toch, dus ook het kabinet.

  Reactie door Ronald — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.38 uur

 58. Ja….eng hè Sullis…ik houd het niet meer van de spanning….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.38 uur

 59. maar als ik jullie dus begrijp hebben jullie er geen moeite mee dus als andere partijen zoals het PVDA de uitslag ook naast zich neer legt?

  Reactie door Ronald — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.39 uur

 60. 54. Tja, jij bent natuurlijk niet paranormaal begaafd! (grapje! Ik was ooit eens op zo’n damesgebeuren van dat blad Santé en zat daar zeer sceptisch in een zaal waar een waarzegster was, en stelde een heel kritische vraag, waarna dat mens me geheel uit m’n evenwicht kreeg door me diepzinnig aan te kijken en te zeggen: u weet het toch wel?? Dus ik sullig terugkijken en toen zei ze: u wéét toch dat u paranormaal begaafd bent?) Nou, bij dit referendum komt het goed van pas. Het wordt nee. Niks spannends aan.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.40 uur

 61. Madelijne 57. Ik loop al een paar dagen met pijn in mijn buik. Ik zou blij zijn als het afgelopen is…

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.41 uur

 62. 56) Nee hoor Ronald, de SP vertegenwoordigt dát deel van de bevolking dat NIET voor dit kabinet heeft gestemd en datzelfde geldt voor de CU!!! Bovendien vertegenwoordigen ze in dit geval ook nog eens heel duidelijk de mensen die NEE hebben gestemd en hebben ze een volledig andere inbreng in deze zaak dan de regeringspartijen! De regeringspartijen dienen dit referendum te respecteren, de andere partijen niet.

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.44 uur

 63. 56/58: Ja, natuurlijk Ronald, ik zou erg vreemd opkijken als Wouter Bos ineens zou zeggen dat hij nu tégen de Grondwet was! Waar slaat dit nou op? Het zijn twee verschillende dingen, je hebt een raadgevend referendum, en de regeringspartijen hebben aangegeven de uitslag daarvan te zullen respecteren. Wordt het dus nee, dan zullen ze die uitslag uitvoeren. Dat betekent nog niet dat zij nu zelf ook tegenstanders van de Grondwet worden en dat verwacht ook uiteraard niemand van ze. Ik neem een simpel voorbeeld. De hervorming van de WAO. De SP was daar zwaar op tegen, maar de meerderheid van de Kamer was voor dat wetsvoorstel. Daar moet de SP zich dan bij neerleggen, maar daarmee zijn ze nog geen voorstanders van de hervorming van de WAO geworden!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.44 uur

 64. Ronald lees de comments op jouw comment nog maar een keer. Deze discussie gaat echt helemaal nergens over zo. Ik ga het niet nog een keer uitleggen. :? Bovendien zegt Joan dat het nee word dus waar hebben we nog over?! :D :P

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.45 uur

 65. 60)Ja Sulis (overigens excuus dat ik je naam verkeerd spelde!)…pijn in buik, maag en hoofd….ben ook blij als we meer weten….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.46 uur

 66. @56

  ronald in jouw optiek is rouvoet al premier(frans woord)

  balkenende staat daarvoor op papier hoor!, niet rouvoet.

  als het hele dorp zegt, dat je in het water moet springen, doe jij dat dan ook ?

  Reactie door Jansonius — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.47 uur

 67. Precies, Sulis! Mijn paranormale gevoelens, de steken in mijn eksteroog en mijn kristallen bol zeggen allemaal hetzelfde. Het wordt gewoon nee. Kán natuurlijk nog in het koffiedik gaan gluren maar dat is helemaal niet nodig. Maar ga nu wél echt eten! Kan me nauwelijks van de computer losscheuren.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.47 uur

 68. Madelijne 64. Dat geeft niet hoor. ;) Ik denk dat ik morgen helemaal op ben van de zenuwen. Dat heb ik ook altijd met de verkiezingen. :D

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.48 uur

 69. mooie collom spijker op z’n kop! ik krijg steeds meer bewondering voor deze man!

  Reactie door Jan-Derk — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.49 uur

 70. Joan 66: Of theeblaadjes lezen, pendelen en tarotten. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon naar je intuitie luisteren. ;) :P

  Nou gauw eten zeg, hup schiet op! (komt me bekend voor dit LOL)

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.50 uur

 71. 67) Tja…komt me zeer bekend voor….ik ga, net als Joan, maar eens iets eten…sterkte met alle spanning en tot gauw!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.51 uur

 72. Oh…en vanavond weer een debat hè…Verheug me nu al op Harry van Bommel en Rouvoet… :D

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.52 uur

 73. nummer 66
  weetje hoe ze koffiedik kijken in het europese parlement vertalen :
  to look in the coffie
  wat zullen die andere 42 landen hier wel niet van denken

  Reactie door anarchy99 — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.53 uur

 74. Owjah weer een debat heerlijk! Kan ik weer lekker meebrullen als ik me aan die kwallen van het ja-kamp erger. :D

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.54 uur

 75. Goed dat Plasterk ook even appelleerde aan de hoofdredacteuren. Ook deze zitten in het complot van het verdelen van 4.000.000,00 euro of anders het afzwakken van de plannen van Mevr. Van de Laan. Dit heb ik nog nooit mee gemaakt sinds de communistenjacht na de inval van de Sovjetunie in Hongarije en later in Tjechoslowakije. Vanaf nu bekijk ik de media met andere ogen. Dit is de teloorgang van de vrije pers in Nederland.

  En goed die uitslag van de scholieren. Heb ik toch weer wat hoop voor de toekomst!!!

  Reactie door Bertbollebiobak — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.55 uur

 76. Nog even op de valreep zie ik weer een goed voorbeeld waarom deze Grondwet niet zal gaan werken op Teletekst. GroenLinks wilde dus iets doen aan die diertransporten door Europa, door met zo´n burgerinitiatief meer dan een miljoen handtekeningen te verzamelen. En hoeveel hebben ze er hier opgehaald met een intensieve campagne? 43.000. Verwachten ze zeker dat er nog 957.001 uit het buitenland komen? Een betere illustratie waarom dat burgerinitiatief niet werkt kon niet gegeven worden. Bovendien hoeft het dan ook nog alleen maar op de agenda worden geplaatst. Dat betekent natuurlijk óók nog helemaal niks. Stelletje sukkels!!!!!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 18.57 uur

 77. 43000? Geweldig. Femke zal daar wel blij mee zijn. Weet ze waarschijnlijk toch om te buigen naar iets positiefs!!!?

  Reactie door Bertbollebiobak — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.01 uur

 78. @71 Waarneer en waar is dit debat Lijn.?

  Reactie door Bertbollebiobak — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.03 uur

 79. Ik heb een gesprek gehad met mijn directeur over marktwerking in de zorg.Hij had hierover een stuk geschreven in onze personeels krant.Hierop heb ik gereageerd met een stuk over de nadelen van marktwerking in de zorg.
  Hij was namelijke tegen agnes kant haar mening en ik voor agnes kant.
  Op een gegeven moment gaf hij te kennen dat den haag zijn budget had gekort met 3 miljoen euro.
  Ik vroeg heel dom waarom eigelijk. Nu dit had te maken met de drie procent inflatie van de europese norm.
  Waarop ik zei,dat is nou één van de redenen waarom ik tegen de europese grondwet stem.

  Gré

  Reactie door Gré Rinzema — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.03 uur

 80. 76. Ja, Bert. Dat ze er met intensief campagne voeren in een spannende referendumtijd, waarin iedereen extra fanatiek bezig was om z´n eigen standpunt te bewijzen, 4,3% van de benodigde stemmen wist binnen te halen!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.04 uur

 81. 79. Maar dat is altijd nog meer dan Nederland straks met die Grondwet in heeft te brengen! Dus Femke heeft alle reden om positief te zijn.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.08 uur

 82. @79 Zoiets ja, ik zie het haar zo zeggen.
  By the way, ik heb ook geschreven onder Gandalf. Ik dacht dat je/jullie dat wel door hadden.Ik krijg spontaan last van een gespleten persoonlijkheid door het veranderen van mijn alias maar heeft wel zijn redenen.

  Reactie door Bertbollebiobak — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.12 uur

 83. 81. Nou, ik hou het maar simpelweg bij Bert. Lijkt me het simpelste.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.13 uur

 84. @81 O.k.

  —————————————————————–

  Je weet, ik ben soms “kort van stof”.

  Reactie door Bertbollebiobak — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.15 uur

 85. @77

  Harry in actie

  Dinsdag 31 mei 2005 – NL 2
  20.00 – 23.00 uur, Harry van Bommel debatteert in het NOS-debat met fractievoorzitters over de grondwet.

  zie ook:

  http://www.sp.nl/nieuws/actie/grondwet/agenda/index.php?waaro=10

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.19 uur

 86. Ronald,

  De CU is altijd tegen referenda geweest en ook tegen dit referendum. Dan is het toch logisch dat Rouvoet de uitslag niet overneemt?

  Reactie door Govert — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.28 uur

 87. @54 Madelijne(tje)
  Het komt nu echt wel goed. Geen analyse of geloof zal het beletten.

  Reactie door alex ander — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.30 uur

 88. 77)Hoi Bollie,
  op ned 2 dus…één ding is vervelend: het wordt gepresenteerd door Maartje van Weegen….

  86)Oh, ik hoop het zo Alex!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.34 uur

 89. @Gofert, de VVD/CDA is ook tegen referenda

  Reactie door Ronald — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.36 uur

 90. 77) Om 20:00 uur begint het volgens de SP-agenda, maar in mijn TV-gids staat dat het om 21:00 begint….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.37 uur

 91. 89. De SP zit er wel eens naast, hoewel niet met de Grondwet. Wél met het tijdstip van uitzending, 21.00/22.30 uur Ned. 2

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.39 uur

 92. @Ronald

  Ik heb vorige week ergens gehoord dat van Bommel zei dat de SP bij een Ja gewoon de uitslag respecteert en voor de grondwet gaat stemmen. Lijkt me ook niet meer dan logisch. Maar gelukkig is dit alleen een hypothetisch geval en zal Nederland gewoon Tegen de Europese grondwet stemmen.

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.40 uur

 93. Maartje van Weegen, goh, daar ben ik eeeeeeeeeecht een fan van.
  Bedankt voor je info Lijn, ik ga des ondanks kijken.

  Reactie door Bertbollebiobak — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.46 uur

 94. 91) Is dat écht zo???? Zo logisch vind ik dat dus niet…

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.47 uur

 95. 92. Dan vind je het vast ook leuk te weten dat we er weer een prinsesje bij hebben, Bert!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.48 uur

 96. Ronald, maar ze hebben wel ingestemd met dit referendum (VVD in ieder geval, CDA weet ik niet zeker). CU dus niet.

  Reactie door Govert — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.50 uur

 97. @ Ronald

  Ik ben het me je eens wat Rouvoet betreft. Hij zal zich moeten neerleggen bij de uitkomst van het referendum. Het is immers de wil van het volk. Ik het een ‘jan’ dan doet deze partij er goed aan om ook ja te stemmen. Die je dit niet dan ben je niet veel beter dan de regeringspartijen.
  Ik dacht zelfs gehoord te hebben dat SP ook ja stemt als het referendum dit uitwijst, maar ik twijfel nu na de reakties van diverse forumleden gelezen te hebben.

  Persoonlijk vind ik dit een misser van Rouwvoet. Jammer, het was een hele goede debater en ik acht hem hoog door zijn betrokkenheid met het welzijn van de Nederlanders.

  Een uitzondering zou nog gemaakt kunnen worden voor een partij waar de achtergrond falikant tegen is. Deze partij kan zich dan nog beroepen op het uitdragen van de mening van hun aanhangers. Maar dan moet het een sterk en duidelijke voor keur zijn voor ja of nee. Maar ik persoonlijk ben er tegen.
  Ik zal het de SP ook niet verwijten als ze ‘ja’ stemmen als het fererendum dit uitwijst.
  Het volk is nu immers aan het woord, en ook als zijn we (SP) het er niet mee eens, we moeten wel de wens van het volk respecteren. Os dit nu een ja of nee is, maakt niet zoveel uit.

  Alexander

  Reactie door alexander — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.51 uur

 98. Ik vind het een ingewikkelde kwestie met dat ja of nee zeggen, wel of niet tegen de wil van “het volk”….Maar ja…ik ben dan ook op grond van zoveel argumenten tegen deze grondwet dat ik me niet voor kan stellen dat iemand in het belang van welk volk dan ook vóór kan stemmen…

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.56 uur

 99. 96) De SP is toch wel een heel duidelijk voorbeeld van een partij van welke de achterban in grote meerderheid tegen deze grondwet is en wat is de rol eigenlijk van “niet-regerings”-partijen in het voor- of tegen stemmen, welk gewicht leggen die in de schaal??? Stom misschien, maar dat weet ik dus domweg niet…

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.01 uur

 100. Weet jij dat, Joan?? Hoe zit dat???

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.02 uur

 101. 93. Ik vind het heel logisch. Het volk is nu aan het woord. De uitslag zal moeten worden overgenomen door de kamer, tenzij je van tevoren wat anders aangeeft (zoals het CDA heeft gedaan), zowel door het ja-kamp als het nee-kamp. Het gaat om het respect voor de uitslag.

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.06 uur

 102. 99. Nee, dat weet ik ook niet Lijn, er is toch allang over deze Grondwet gestemd in de Kamer? Dus waar gaat dit over? Stel die vraag eens bij de bellijn, vinden ze vast leuk.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.07 uur

 103. 101 Heb ik dus net geprobeerd, maar die is blijkbaar al gesloten, ik kreeg een antwoordapperaat…

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.11 uur

 104. 102 Apparaat natuurlijk…

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.12 uur

 105. Madelijne

  hier een linkje

  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2005/5/26/260505_referendum_haags.html

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.15 uur

 106. @ Ronald,

  Deze keer ben ik het eens met je eens. (Goh, wie had dat gedacht)
  Als we een raadgevend referendum houden, wat heeft het dan voor nut, als niemand die raad zou volgen?
  Wat betreft voor- en tegenstemmers: Uit welke achterban de Ja- of Nee-stemmers komen wordt niet gemeten. Volgens mij zijn in alle partijen wel voor- en tegenstanders te vinden. Maar los van de reden voor de stem of politieke kleur, telt alleen “JA” of “NEE”.

  Reactie door Helma D. — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.15 uur

 107. 104. Bedankt, Erik. Maar dat betekent nog niet dat voorstemmers nu ook inhoudelijk achter de argumenten van de tegenstemmers gaan staan of omgekeerd. Het gaat hier om de acceptatie van de uitslag van het referendum, dat is iets anders dan de acceptatie van de Grondwet.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.17 uur

 108. Erik volgens dat artikel zou de SP het dus overnemen. Maar goed dat het nee word dan. :D

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.17 uur

 109. Helma ik zag laatst een uitkomst van een onderzoek en daaruit bleek dat er bij de ja-stemmende partijen een grotere discrepantie is tussen de mening van de partij en diens achterban dan bij de tegenstemmende partijen. Werd dus wel gemeten en bij de SP was er de minste discrepantie!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.18 uur

 110. idd.. dan zullen we op een andere manier moeten proberen om de slechte punten uit de grondwet te verbeteren

  Reactie door Erik — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.19 uur

 111. 107. de uitkomst van het referendum is iets anders dan de inhoud van de Grondwet, Sulis. Over de Grondwet is allang gestemd. Anders zou draaikont Bos allang zijn teruggekrabbeld toen hij ging zien vanuit welke hoek de wind kwam.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.21 uur

 112. @ Madelijne,

  Was dat bij SP-leden of stemmers?

  En die uitslag is overigens logisch als een ruime meerderheid van het volk tegen is en de meerderheid in de kamer voor.
  Daar hoef ik mijn wiskundige knobbel niet eens voor aan het werk te zetten! ;)

  Reactie door Helma D. — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.22 uur

 113. Erik 109. Gewoon blijven samenwerken en overleggen met de Europese bevolking. Niet gewoon maar dingen door de strot rammen zoals met de Euro. Als Franse en Nederlandse burgers en mogelijk nog meer landen tegen de grondwet zijn en daarmee een boodschap afgeven tegen dit beleid, is het misschien eens tijd daar naar te gaan luisteren…

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.22 uur

 114. Joan 110. ik had het over het artikel waar Erik een link van plaatste dat ging over het referendum.

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.24 uur

 115. 104) Heel erg bedankt Erik! Maar ik vraag me dus nog steeds af wát de overeenkomst is tussen “overnemen” en “Ja” zeggen…”Overnemen” lijkt me zo vanzelfsprekend en “Ja” vind ik weer zo “uitgesproken”…en welk gewicht legt het “ja” van de SP en het “nee” van Rouvoet (in het ergste geval van een “ja” op het referendum dus) dan in de schaal is nog steeds mijn vraag….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.24 uur

 116. Een variant op Fred Flinstone, nieuwe vorm van Comedy Capers, JPB in Netwerk nú!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.28 uur

 117. wanneer gaat de SP Nationaal voor zijn naam zetten?

  Reactie door arthur martens — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.28 uur

 118. 114. Dat zijn twee andere dingen, Lijn. De uitkomst van een referendum respecteren of een Grondwet aannemen. Er IS allang over die Grondwet gestemd, en de meerderheid van de Kamer was voor, zoals je ellenlang herhaald hebt gehoord. Daar gaat juist die hele discussie over dat vakbonden/linkse politieke partijen behalve SP vervreemd zijn van hun achterban. Nou, lukte nog net in de Sterreclame, nu `WE WETEN ALLEMAAL´!!!
  We weten allemaal dat we nee gaan stemmen!

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.30 uur

 119. 116. Lukt dit ook nog onder de STER? Wil jij je even gaan verdiepen in die combinatie van letters, Arthur, je vervolgens willen verdiepen in de beginselen van de SP, en je dan tot slot diep gaan schamen? Excuses krijgen we morgen wel van je.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.32 uur

 120. LOL Madelijne snel terug! :D

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.32 uur

 121. Ik bedoelde Joan ships nu mis ik het. :?

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.33 uur

 122. 117 Nou dan begrijp ik dus écht de drukte om het “Nee” van Rouvoet niet….heeft dan toch verder geen consequenties?? Ik vind het een onlogisch verhaal worden, Joan en begrijp er helemaal niets meer van, dan is het dus niet meer dan een kwestie van “je erbij neerleggen” ondanks je “ja” of je “nee”???

  Het nee van Rouvoet is dan toch niet meer dan een stevige stellingname en wat doet dát nu af aan respect voor anderen wanneer dat “nee” geen consequenties zal hebben…ik ben er dus nog steeds niet uit….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.36 uur

 123. De hond thuis is zo onrustig het lijkt er op dat er wat te gebeuren staat binnen 24 uur.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.42 uur

 124. Zie zojuist op teletekst: De bonden zijn woedend, omdat er een extra heffing betaald moet worden van 26% over een ontslagvergoeding die toch al asociaal belast wordt. Ik heb eerst eens weer diep gezucht, want de bonden roepen voor de zoveelste keer dat ze woedend zijn, maar doen uiteindelijk weer helemaal niets!!! Die bonden stelt hier in Nederland geen FUCK voor. Het zijn een stelletje schreeuwers, maar daadwerkelijk iets doen, ho maar.

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.45 uur

 125. @121 Lijntje
  Waarom denk je dat J.P er zo pips uitziet in Netwerk?

  Reactie door alex ander — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.45 uur

 126. Nou, Lijn, zag je het antwoord op je vraag in Netwerk?

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.51 uur

 127. Een raadgevend referendum wordt ook wel een correctief referendum genoemd, Lijn. De bevolking kan dus de regering corrigeren en de raad geven een eerder ingenomen standpunt te laten varen. Je kunt dat advies respecteren. Volgens mij gaat het daar om, maar graag advies van een hogere macht met rugpijn en een laptopje als ik het geheel verkeerd begrepen heb. En nu switch ik naar Ned. 2.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.01 uur

 128. 126 Ik vind het nog steeds niet bevredigend…..

  En ik heb een bang vermoeden dat die “twijfelaars” bij dit programma nu op ned.2 goed betaald zijn…en dat het op Ja-propaganda uitdraait…

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.06 uur

 129. Lijn, ik ga nu languit, maar hoeveel ja-propaganda ook, het wordt nee. En je moet je niet in de er niet toe doende details vastpinnen. Wat doet het er toe? De uitslag wordt overgenomen. That´s it. En die uitslag wordt nee.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.09 uur

 130. @128 Joan
  Ik kan niets anders als het roerend met je eens zijn.
  Dat NEE in the mind van het grootste gedeelte kiezers is al lang
  bepaald. Ongeacht welke propaganda. En de franjes aan de buitenkant n.b. van staatswege gesubsidieerd, zal dit niet verhelpen.

  Reactie door alex ander — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.55 uur

 131. Het is, dacht ik, toch simpel: het kabinet heeft besloten haar goedkeuring te verlenen aan de “grondwet” (oh pardon: grondwettelijk verdrag). Nu moet de Tweede Kamer dit besluit bevestigen (zoals altijd met nieuwe wetgeving) en de Tweede Kamer vraagt in dit geval advies aan de bevolking. Het is inderdaad een raadplegend referendum, maar het zou nogal dom zijn om advies aan de bevolking te vragen en dan de uitslag naast je neer te leggen!

  Als het (wat ik vurig hoop) morgen een nee wordt, kan de Tweede Kamer niet anders dan de “grondwet” niet ratificeren. Dat betekent natuurlijk niet dat de voorstanders opeens in tegenstanders zijn veranderd, maar zij respecteren de mening van de bevolking en stemmen (ondanks hun eigen mening of mening van hun partij) toch tegen. Dit zouden de tegenstanders ook moeten doen bij een ja-stem van de bevolking.

  Maar we blijven positief: het wordt morgen NEE!

  Reactie door emma — dinsdag 31 mei 2005 @ 21.57 uur

 132. Vanavond na het journaal balkenende gezien bij netwerk?
  gehoord wat ie antwoorde op de laatste vraag: “wat voor lering trekt u eruit als het nee wordt?” hier gaf hij dus geen antwoord op maar konkelde er weer omheen. Nee stemmen dus. kunnen de hoge heren gaan nadenken. Eerst keuze bieden vervolgens zeggen dat je alleen maar ja mag stemmen, bah!
  Peter

  Reactie door peter — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.09 uur

 133. Wat een ontzettende KLOOT*** is die journalist Mengele. Wat een partijdige man zeg. Laat de voorstanders langer en als eerste aan het woord. BAH! Ik ga snel weer terug.

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.14 uur

 134. Balkenende is gewoon anti-reclame. Als hij zegt dat pindakaas vies is, dan koopt (bijna) heel nederland pindakaas. Niemand vertrouwt hem, en dat een meerderheid tegen gaat stemmen, daar mag hij zelf wel zijn conclusies uittrekken.

  Reactie door Karin — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.14 uur

 135. ja wat Karin zegt, conclusies trekken, maar dat doet ie dus niet(of kan of wil ie dat niet?)

  Reactie door peter — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.24 uur

 136. 132) Ja Sulis, ik vind Mengele ook een enge man…hij kijkt overigens steeds alsof hij iets viezigs ruikt, zou het zijn onderlip zijn…?

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.31 uur

 137. @133 Karin
  Ik hou niet van pindakaas. Maar je hebt gelijk, omdat ik geen kaas lust van wat hij zegt, zal ik met graagte een dubbele boterham met pindakees verorberen.
  Een soort desensibiliesatiekuur als het ware.

  Reactie door alex ander — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.33 uur

 138. Wanneer je moet kiezen tussen twee zaken die je niet lust, kies je voor het minst smakeloze.

  Reactie door alex ander — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.37 uur

 139. ad 137)
  In ieder geval niet voor Mat Herben, dat is pas echt een griezel zeg. Geef hem een paar euro, en hij wil er weer een vliegtuig voor kopen.

  Reactie door Karin — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.42 uur

 140. @138 Karin
  Nou dat weet ik niet. Ik vind n.l. pindakaas écht vies

  Reactie door alex ander — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.50 uur

 141. ad 138)Alex
  Ik kan je garanderen, Pindakaas is veel lekkerder dan een plakje Mat Herben.

  Reactie door Karin — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.52 uur

 142. Madelijne 135. Hahahaha ja dat is vast zijn onderlip. :P Hij stond ook telkens heel hard mee te knikken met de voorstanders. En hij kroop Brinkhorst zowat in zijn kont.

  Maar van Aartsen was ook weer het toppunt van arrogantie. Jakkes wat heeft die man een aardappel in zijn keel.

  Reactie door Sulis — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.52 uur

 143. 141 Oh….dan rook hij dát…nu begrijp ik het….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.54 uur

 144. volgens laatste peiling van nps of zoiets ja kamp in opmars.
  zal toch niet gebeuren he

  Reactie door anarchy99 — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.01 uur

 145. Ik geloof niet dat de uitslag zo dicht bij elkaar ligt.
  Proef de sfeer op straat, op het werk, gewoon onder de mensen.

  Moet je genoeg zeggen.

  Tijd voor nieuwe politiek!

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.04 uur

 146. nou laten we maar hopen dat het nederlandse volk verstandig is en nee stemt.

  Reactie door anarchy99 — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.13 uur

 147. Beste mensen, ik sluit af en stem nee.

  Ter overweging voor alle twijfelaars.

  Harmoniseren (van nationale verschillen, geleidelijk) gaat voor verenigen in grondwet (internationaal).

  Let wel harmoniseren niet nivelleren.

  Slaap zacht, al dromende van de victorie van het volk.

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.45 uur

 148. Slaap jij ook zacht, Johan, en de rest ook. O, pak even deze stemming bij BVD mee. Als Balkenende geen premier geweest was, had ik ja gestemd. Daar zegt 35% ja op. Remkes zegt dat hij morgen ook op deze uitslag hoopt, maar dan 65% ja voor de Grondwet, en 35% nee. Er wordt hem vervolgens gevraagd nog een sprookje te vertellen. Ach Gossie!!!! Nordholt gaat lekker nee zeggen, en zegt dat hij nóg vroeger gaat stemmen. Ik hoop dat er nog érg veel dienders naar hem luisteren, en niet-dienders ook. Nu zegt Remkes nog dat de argumenten van de nee-stemmers diametraal op elkaar staan. Ach ja. Dat was zeker kaart 39! Weten jullie het kaartspel nog? Welterusten allemaal! En morgen vroeg stemmen.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 23.58 uur

 149. Landgenoten!
  Ik heb me er écht in verdiept, en ik zeg: NEE tegen de nieuwe Europese Grondwet. Maar…, wat had ik graag JA willen stemmen, want we willen toch allemaal vooruit? Maar dan dus wel met de juiste motieven en zonder dubbele agenda’s.

  Reactie door Hans — woensdag 1 juni 2005 @ 0.21 uur

 150. @149
  Ik heb nog liever een Aarde(grond)wet. Maar ik denk dat ik dat niet meer ga meemaken. Zou mooi zijn. Ieder voor het welzijn van één en één door mondiaal welzijn.

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 1 juni 2005 @ 0.29 uur

 151. Heel goed stuk van Ronald P.

  Ik heb trouwens nog op teletekst kunnen lezen; dat het kabinet van plan is de ontslagvergoeding fiscaal zwaarder te belasten.

  Verder: “de bonden zijn woedend”. Nou, in november waren ze ook “woedend”. En volgens mij is dat hetzelfde in vakbondstermen als: We doen eerst alsof we het absoluut niet slikken; om vervolgens later samen met een kabinet gezellig een dikke sigaar te roken en de achterban mag barsten; dank weer voor de extra leden en de contributies, kunnen we goed gebruiken voor de Ja-campagne; de gouden handdruk voor van der Waal en de verkiezingskas van de PvdA in 2007!

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 1 juni 2005 @ 0.33 uur

 152. #149 Hans

  Ik denk dat, als men roept, dat “wij” er zo op vooruit gaan, dat in werkelijkheid dus “zij” erop vooruit gaan.

  Reactie door ReneR — woensdag 1 juni 2005 @ 0.35 uur

 153. Ik had misschien ja gestemd als de voorstanders mij goed en vooral TIJDIG konden overtuigen van het belang daarvan. Zo objectief mogelijk, zonder opgeheven vingertje. Als ongeloofwaardige, arrogante politici (die een asociale beleid voeren waar ik tegen ben) mij wanhopig proberen te overtuigen van wat dan ook is de kans natuurlijk groot dat ik daar tegen ben. Als we hier ‘ja’ tegen hadden gezegd, dan zaten we daar heel lang aan vast. Daarentegen geeft een ‘nee’ ons de kans om alsnog tot een goede ‘ja’ te komen. Met of zonder JP. Ik heb trouwens zojuist op “JP’s stemwijzer” mijn stem getracht uit te brengen en voor het eerst tijdens deze campagne heel hartelijk en oprecht moeten lachen. Meer, meer!!!

  Groetjes en vandaag wel stemmen, woar

  Reactie door Paula Truyens — woensdag 1 juni 2005 @ 0.36 uur

 154. De NOS en Interview/NSS kunnen nog zo hard hopen en manipuleren, maar ik heb de afgelopen weken werkelijk niemand kunnen vinden in mijn omgeving die NIET tegen zal stemmen…

  Reactie door Johnito — woensdag 1 juni 2005 @ 0.48 uur

 155. 154 Johnito

  nee, ik ook niet,

  Ik en vele anderen met mij, hopen nu alleen nog, dat dit kabinet een mokerslag voor het aangezicht van de EU krijgt door een NEE percentage van 80% of meer. dat zou nog het mooiste zijn. Gezien mijn omgeving; zou het er niet aan liggen.

  Reactie door ReneR — woensdag 1 juni 2005 @ 1.09 uur

 156. Las gister in de krant (welke? Weet ik niet meer) dat de Euro gekelderd was. Ondertussen sluiten de Europese Beurzen wel af met winst. Van die gekelderde Euro heb ik niks gemerkt…

  Reactie door Jan Breur — woensdag 1 juni 2005 @ 8.38 uur

 157. @ Sulis (61):

  Vandaag zal je van je buikpijn worden verlost. Het wordt feest!!! Nederland zal, na de “knock out” van Frankrijk, het “nekschot” geven! Dus vanavond ga je anders mauwen, hè? :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 9.57 uur

 158. #156

  De euro is 5% in waarde gedaalt, dat is nog veel te weinig!! Die euro mag van mij net zo hard kelderen, dat europa wat mij betreft verleden tijd wordt en ook die euromunt. Laten we maar snel guldens gaan drukken, ook moeilijker na te maken ook, dan dat lelijke duitse design.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 1 juni 2005 @ 10.22 uur

 159. @ Alxander (97):

  De SP heeft zich glashelder erover uitgesproken, dat ze de uitslag van het referendum overneemt. (In theorie dus ook een ‘ja”).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 11.48 uur

 160. Compleet mee eens en vooral dat laatste! Ik wil even kwijt wat mij stoorde.Tijdens de quiz over het referendum gisteravond toen van aartsen zijn mond open had viel mijn mond van verbazing open. Wat een minachting voor mensen die het niet eens zijn met hem. Nee stemmers in Frankrijk werden gelijkgesteld met extreem linkse mensen, vreselijk! En nee stemmers in Nederland zijn al niet veel beter. Hij ontkent dus botweg wat hij niet wil horen. Met zo`n man valt niet te praten en ik hoop dat hij op wil stappen! Er zijn nog meer ministers waar niet mee valt te praten en ik sluit me aan bij Eric Nordholt. Er mogen wel meer ministers weg!Ontkennen dat de euro te goedkoop ingewisseld is en dat de directeur van de Nederlande bank szaz dit gezegd heeft!!, ontkennen dat hij bij Barend en van Dorp gezegd heeft dat het verdrag van Nice ook nog wel even werkt. Het gesprek bij Barend en van Dorp met minister Remkes en en de voormalige politiecommissaris was een verademing na al het gedreig en gelieg op de buis van afgelopen tijd! Ik heb eindelijk weer eens gelachen! Prachtig zoals de ex hoofdcommissaris Eric Nordholt van de politie NUCHTER zijn menig gaf. En prachtig hoe remkes ook zichtbaar genoot van deze mening en zelf ook humor gebruikte om zijn verhaal te bekrachtigen. Wat mij opviel is dat Minister remkes na het betoog van Ed te veel aan het zoeken naar woorden.Ik denk dat hij Ed gelijk geeft, maar het niet mag zeggen vanwege het kabinet. Een nee stem is zo gek nog niet

  Reactie door cynthia — woensdag 1 juni 2005 @ 11.49 uur

 161. Lieve Olav 157 :)

  Ik ga vanavond het Nederlandse volkslied maauwen! :D ;)

  Reactie door Sulis — woensdag 1 juni 2005 @ 12.06 uur

 162. @ Joan (107, 11 en 118) en Madelijne (115 en 122):

  De Tweede Kamer heeft er niet eerder over gestemd. De regering heeft het verdrag ondertekend, maar daarna moet het nog worden geratificeerd door het parlement, voordat het voor Nederland bindend wordt. (Deze procedureregeling voor verdragen is anders dan die voor gewone wetgeving). De Tweede Kamer heeft zélf besloten -dus zonder een verplichting daartoe te hebben- een adviserend referendum uit te schrijven, en vervolgens hebben de meeste fracties verklaard, dat ze hun stemgedrag zullen laten bepalen door de uitslag -ook zonder een verplichting daartoe te hebben-. Alleen hierdoor wordt het referendum in feite tóch bindend, en zal een nee-uitslag verhinderen dat het verdrag door Nederland wordt geratificeerd.

  @ Joan (127):

  Een raadgevend referendum is NIET hetzelfde als een correctief referendum. Het eerste wordt gehouden voordat een politiek besluit genomen wordt, en is in principe niet bindend. Het laatste wordt gehouden nadat een politiek besluit is gevallen, en is in juist wél bindend!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 12.09 uur

 163. Balkenendes vrouw heet dacht ik Claudia…

  Reactie door Piet — woensdag 1 juni 2005 @ 12.27 uur

 164. 162/27:
  Tijdelijke referendumwet (27.034)
  Dit wetsvoorstel geeft regels inzake het raadgevend correctief referendum. Het wetsvoorstel bevat een volledige regeling van het raadgevend referendum op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau.

  De voorgestelde regeling draagt een tijdelijk karakter en is van toepasing op wetten en besluiten die in de periode vanaf de inwerkingtreding van deze wet tot 1 januari 2005 tot stand komen, tenzij bij wet een andere datum wordt vastgesteld.

  Komst van de site van de Eerste Kamer. Maar sorry, ik moet gaan werken, dus kan de discussie niet meer aangaan.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 12.31 uur

 165. 164. Dit referendum was als ik het me goed herinner o.g.v. deze helaas tijdelijke mogelijkheid in gang gezet. Maar het kan best dat ik me vergis. Maar is deze discussie nou echt bijster interessant? Denken jullie echt dat dit nou eens een goede reden zal vormen om tegen te gaan stemmen? Bij D´66 is alle info voorhanden.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 12.51 uur

 166. Joan (164/165):

  Mijn reactie in nr. 162 heb ik alleen gegeven vanwege kennelijke beripsverwarring. Het is echt zoals ik daar heb geschreven: een raadgevend resp. correctief referendum zijn verschillende zaken!
  That’s all. Het heeft niets te maken met de redenen om voor of tegen de Europese “Grondwet” te stemmen. Heb ik zoiets beweerd, dan?

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 13.43 uur

 167. Zojuist heb ik op de website van de Eerste Kamer gekeken. Inderdaad gebruiken zij de terminologie: “raadgevend correctief referendum” en “beslissend correctief referendum”. Met “correctief referendum” bedoel ik zelf het laatste (beslissende). De terminologie van de Eerste Kamer is verwarrend, en m.i. onjuist. Want het “raadgevend referendum”, dat vóór een politiek besluit wordt genomen plaatsvindt, kan nooit werkelijk “correctief” zijn, omdat het desbetreffende politieke orgaan vrij is te beslissen wat het met de “raad” van het volkk doet! (Alleen vrijwillig kan het zich aan de uitslag verplichten, zoals nu de meeste fracties van de Tweede Kamer hebben gedaan). Een “beslissend referendum”, gehouden na een reeds genomen politiek besluit, kan daarentegen wél correctief zijn, omdat het desbetreffende politieke orgaan dan verplicht is zijn beslissing aan te passen aan de uitslag.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 13.55 uur

 168. Bij dit referendum zitten we in ieder geval over het opkomstpercentage heen waarbij het parlement het overneemt, en dat is al heel wat winst!!

  Reactie door W6969 — woensdag 1 juni 2005 @ 18.41 uur

 169. gewonnen!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door kaatje — woensdag 1 juni 2005 @ 21.03 uur

 170. Gelukkig, de NEE stemmers hebben een duidelijk signaal afgegeven.
  Maar nu komt nog het echte werk, een echt Europa van alle inwoners van Europa en niet alleen van de figuren die denken het alleen voor het zeggen te hebben namens ons.
  Dit geld tevens voor de pluche zitters in den Haag (muv de SP natuurlijk) die denken dat het stemvee na het zetten van het rode kruisje verder monddood moet worden gehouden ten faveure van de krijtstreep dragende figuren met enorme zakken die gevuld moeten worden ten koste van de minima.

  Reactie door Martin Beets (NL) — donderdag 2 juni 2005 @ 10.00 uur