Woensdag telt elke stem

Als die dag een meerderheid van de bevolking het aandurft om nee te zeggen tegen deze Europese Grondwet dan geeft dat ons de unieke kans én de grote plicht om het debat over de toekomst van Nederland en Europa met onze bevolking voort te zetten.

Dát avontuur willen we allemaal dolgraag meemaken. Omdat het belangrijk is voor Nederland, Europa én de wereld. Hoe democratischer en socialer wij onze samenleving in Nederland en Europa maken, des te meer kansen krijgen de mensen elders op de wereld om ook in vrede en veiligheid, in welvaart en welzijn te leven. Het is een moeilijke weg, ongetwijfeld. Maar volgens mij ook de enige weg die ergens toe leidt en dus ons moet leiden. Als je ja zegt tegen democratie, internationale solidariteit en Europese samenwerking, dan zeg je nee tegen deze Grondwet. De kiezer heeft dat begrepen. Nu onze regering nog.

Uit de speech van Harry van Bommel uitgesproken op het SP-partijcongres 2005 afgelopen zaterdag.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 29 mei 2005 :: 16.04 uur

189 Comments

189 reacties

 1. Eerlijk gezegd komt die hele grondwetdiscussie mijn neus uit… Ik zal blij zijn als het 2 juni is!
  Maar 1 ding hebben we gewonnen: we hebben (eindelijk!) eens een kijkje in de keuken van deze regering gekregen. En, zoals een kookdocent zei, ‘die gasten laten zelfs water aanbranden!’
  Het is onbegrijpelijk dat dit zooitje stamelende, liegende en onwetende lieden ooit gekozen zijn. Jammer dat de volgende verkiezingen nog zo’n end weg zijn.
  Tot slot, hulde aan die SP-ers die in debatten de rug recht hielden en niet afdaalde tot het bedenkelijke niveau van veel tegenstanders.
  En Jan: het beste met je rug, we missen je!

  Reactie door @bacus — zondag 29 mei 2005 @ 17.08 uur

 2. Yep nieuwe nationale verkiezingen, ik ben er klaar voor.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 29 mei 2005 @ 17.25 uur

 3. Het zal ook woensdag spannend worden, maar dan in Nederland. Er van uitgaande dat de meeste mensen Nee stemmen, ben ik razend nieuwsgierig, hoe onze politicus zich gaan gedragen bij een Nee.Bij een ja zullen zij triomfantelijk zegevieren natuurlijk, maar ik denk dat ik dan een behoorlijke knoop in mijn maag zal hebben.
  A fistfull of Dynamite, is overigens een hele goede kijk op een en ander. Qua politiek en machthebbers. Revolutie, en overwinning. Was het niet zo dat door de Franse revolutie, er een hele nieuwe politiek beweging opkwam. Regeringen die vielen en dergelijke?

  Reactie door RedStar — zondag 29 mei 2005 @ 17.26 uur

 4. O, ik ben zoooo benieuwd naar wat frankrijk gestemd heeft en, niet te vergeten, wat wij stemmen.Bij de NOS.nl was de nee in de meerderheid…

  BTW Jan, hoe is het met je rug ??? Beterschap !!

  Reactie door lambert — zondag 29 mei 2005 @ 17.27 uur

 5. Een referendum waar je doodziek wordt van de ‘ja’ campagne van de overheid. Belachelijk. De overheid moet neutraal zijn in dit soort campagnes en alleen maar oproepen om van je stemrecht gebruik te maken. Dit soort minachting is voor mij een extra reden om ‘nee’ te stemmen.

  @heer Balkenende: als je alleen uitslag wenst die jij zelf wil, heb ik een tip voor je: organiseer dan geen referendum!

  Reactie door Robert-Jan — zondag 29 mei 2005 @ 17.28 uur

 6. Helemaal mee eens !!! Het zal een lange weg zijn maar laten we er alles aan doen dat onze kleinkinderen in een vredige,democratische wereld zullen leven,waar niemand meer dood gaat van de honger of oorlogsgeweld.Waar ieder mens dezelfde kansen krijgt,waar ter wereld hij ook leeft. Te beginnen bij Europa. Dus ;NEE !!!!!!!

  Reactie door Diny — zondag 29 mei 2005 @ 17.31 uur

 7. Ja ik wordt er ook doodziek van en dat bevestigt mijn mening: Een grondwet die op zóveel manieren geintepreteerd kan worden is een grondwet van niets. Iedereen kan erin lezen wat ‘ie wil. Stel je eens voor dat de wegenverkeerswet op deze manier geschreven was. Daar zouden geheid ongelukken van komen. Een grondwet moet duidelijk zijn, op één manier te lezen, geen discussie mogelijk maken. Behalve op inhoudelijke gronden. Bijna alles wat ik de laatste tijd heb gehoord zijn tegenstrijdige interpretaties van artikelen. Flutgrondwet dus. Achterlijk zwetsvoorstel. Nee stemmen. Punt.

  Reactie door Yvo — zondag 29 mei 2005 @ 18.04 uur

 8. Trouwens…

  Op de Belgische teletekst zetten ze het netjes neer, wat JA en NEE kamp zegt. Kunnen de journalisten in Nederland nog iets van leren.

  Reactie door TheSaint — zondag 29 mei 2005 @ 18.30 uur

 9. Goede speech van Harry.

  En het wordt maar geen 22:00 uur….ben zo vreselijk nieuwsgierig…uiteraard stem ik NEE woensdag, wat er ook gebeurt!

  Ik heb begrepen dat een eventueel “Ja” van Frankrijk ook een “Ja” in Nederland meer kans zou geven en ik roep iedereen op om, ook bij een “Ja” van Frankrijk, vooral wél naar de stembus te gaan om je tegenstem te laten “horen”, come rain or come shine….!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 18.44 uur

 10. Come shine, ziet het wel naar uit hoor Lijn. Niet zoveel shine dat iedereen aan het strand ligt, maar wel gewoon lekker weer om te gaan stemmen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 19.00 uur

 11. Het manipuleren van de stemmers in Nederland blijft maar doorgaan. Naast de spotjes van de SP, die ik niet meer hoor, heb ik bij de laatste reclameblokken op de radio de stem van ene W. Kok zo vaak gehoord dat er m.i. sprake is van Brainwashing. Die stem leent zich uitstekend voor zo’n campagne, rustig evenwichtig en met een intonatie van “stemt u nu maar voor want dat is beter voor u “. Gadverdamme, we weten inmiddels allemaal wie W. Kok is. En toch doorgaan he!!! Het is toch ongelooflijk. En bij een eventueel ja van Frankrijk zou ik zeggen: blijf bij je standpunt en trap er niet in!!!!!!!!!!

  Reactie door Bolliebert — zondag 29 mei 2005 @ 19.10 uur

 12. Van CNN:
  If the “No” camp wins, Chirac would suffer the humiliation of becoming only the second leader, after Gen. Charles de Gaulle, to lose a referendum since the founding of the French Fifth Republic in 1958.

  The president has said he would not resign if the French vote “No.”

  But he hinted that he might respond to calls to sack his unpopular Prime Minister Jean-Pierre Raffarin and make policy changes.

  Misschien kan daar een voorbeeld aan genomen worden? In ieder geval Brinkhorst weg, en als het even kan ook Zalm? Dan mag JPB de rit in z’n eentje uitzitten, zolang het nog duurt.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 19.10 uur

 13. Ps Inderdaad, hele goeie speech van van Bommel.Ik ga hem zo nog een keer lezen.

  Reactie door Bolliebert — zondag 29 mei 2005 @ 19.13 uur

 14. Ik heb vandaag een “vreemd gevoel van binnen”! Als Frankrijk vandaag in meerderheid “non” stemt, voel ik mij veel meer een Europeaan. Een nieuwe transcendente zielsverbondenheid. Dit is niet rationeel, maar volledig gevoelsmatig. Hebben jullie dit ook, Madelijne en Joan?

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 19.18 uur

 15. @12
  Hallo Joan. Zou een stap in de goede richting zijn maar ik denk dat deze politici in ons land hier niet voor te porren zijn. Alleen als deze regering “het licht ziet”en beseft dat ze de burgers hebben belazerd met deze hele campagne en alles daar omheen. Denk het niet. Want wie vervangt dan Brinkhorst en zalm? van de regen in de drup.
  Ik zou het wel graag willen.

  Liever gisteren dan vandaag, voor de duidelijkheid.

  Reactie door Bolliebert — zondag 29 mei 2005 @ 19.22 uur

 16. Vandaag telt ook elke stem. Van de site van Le Monde:
  La participation était de 66,24 % à 19 heures, un chiffre plus élevé que lors du référendum sur le traité de Maastricht en 1992.
  Dat is een hoog opkomstpercentage en ik vraag me af of dat goed of kwaad is. De Fransen in het buitenland hebben nauwelijks gestemd, dat lijkt me gunstig.
  En een transcendente zielsverbondenheid, nee, zo ervaar ik dat niet helemaal, Kees. Maar ik voel me wel verbonden met de Franse nee-stemmers.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 19.24 uur

 17. 15. Hoi Bert, ik heb natuurlijk ook liever dat het hele zootje gelijk verdwijnt. O potjandosie, wat zeg ik nou?? Zootje?? Wat zou JPB daar geirriteerd door raken! Mag potjandosie wel, denk je Bert? Of is potverdriedubbeltjes beter?

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 19.26 uur

 18. 14)Hoi Kees…ik voel dan in ieder geval verbondenheid met de franse nee-stemmers, zag gisteren de franse neestemmers bij Nova en voelde veel sympathie voor die boer die aan het woord kwam. Maar die transcendente zielsverbondenheid vind ik wel ontzettend mooi verwoord, alleen daarom al ga ik er met je in mee! Het zou wel de eerste keer zijn dat ik iets dergelijks bij fransen zou voelen want voordat deze kwestie aan de orde was, vond ik de fransen redelijk chauvinistisch…. :)

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 19.28 uur

 19. Joan, ik had vroeger een gristelijke leraar die sprong al uit zijn vel als je “oje”zei. Afgeleid van o Jezus. Maarja, dat was op de Veluwe.

  Reactie door Bolliebert — zondag 29 mei 2005 @ 19.29 uur

 20. 19) Maar waarom “zooitje” JPB dan zo irriteerde….????

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 19.32 uur

 21. 18. O, meen je dat nou Lijn? Ik ben dol op Fransen, vooral Parijzenaars, en heb er echt nog nooit iets van begrepen wat mensen daar op tegen hebben. O.k., ik pas me wel aan, ik ga ook voor de transcendente zielsverbondenheid. Zullen wij ons met z’n drieën even terugtrekken, elk apart, voor een meditatiesessie zodat wij die kunnen ervaren met elke nee-stemmer die het stemhokje verlaat? Op Dunya werden trouwens ook nog die folders uitgedeeld die we vorige week allemaal door de brievenbus kregen. Niet op grote schaal, maar ik zag wel een zootje (Jezus, zeg ik het weer, en wat zeg ik nu!!! Jezus kan al helemaal niet, tjeempie is al wat beter)van die folders in het gras liggen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 19.33 uur

 22. 20. Ja, hij viel toen helemaal uit zijn aimabele rol van actie voeren voor betere bierprijzen op de studentensociëteit, vond je ook niet? Goed van Harry de Winter dat hij dat los wist te woelen. In Kapelle/Zeeland en Capelle/Zuid Holland wonen fatsoenlijke mensen!! JPB is daar een voorbeeld van. Nooit een onvertogen woord, en bij gereformeerden kijken we zeker op zondag niet naar hun acties!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 19.35 uur

 23. 21) Ja Joan, dat meen ik….ik heb ook altijd een beetje moeite met die quasi cult-scene terwijl ik toch dol op cultuur ben, maar ik wordt daar enorm depressief van….misschien iets uit een vorig leven….nu we toch “Meta” gaan…. :D

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 19.37 uur

 24. 23) word overigens en niet wordt….

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 19.40 uur

 25. Wat bedoel je met quasi cult-scene nou weer? Maar inderdaad, laten we over andere levens maar niet beginnen. Ik trek mij terug om te mediteren in de keuken.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 19.40 uur

 26. @ 12 Joan: De eerste die er bij een Nederlands “nee” territoriaal, drie-dimensionaal en rechtstreeks KAN (!) uitvliegen, is minister dr. B.R. Bot van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich immers diep schamen voor zijn eigen NEEderland!
  Het is een goede staatsrechtelijke traditie in Nederland dat de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken/Europese Zaken zijn afgetreden minister van BuZa volgt.

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 19.42 uur

 27. Kan ik niet uitleggen, maar denk aan mannen in onderhemden in van die cult-films…en we raken weer off topic…
  Eet smakelijk!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 19.42 uur

 28. 26. Ah, ik vind Bot wel lief, Kees. Die mag van mij best blijven. Laat Nicolai maar in z’n eentje gaan. En daar val ik nou juist op, Lijn. Mannen in onderhemden in cult films, absoluut, daar ga ik voor! Nou, tijd voor koken. Zal voor de off-topic niet zeggen wat ik eet, maar ik moet ze nog wel allemaal afhalen. En dan bedoel ik dat niet in de patatkraam. Straks komen in Frankrijk trouwens al wel de eerste peilingen van de stembureaus die al gesloten zijn. Alleen in een paar grote steden w.o. Parijs blijven ze ook vanavond nog geopend.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 19.46 uur

 29. Zouden we het kunnen maken om bij een Frans NON massaal feestend de straat op te rennen…??? Ik denk dat dát mijn behoefte zal zijn, namelijk…

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 19.50 uur

 30. Goeie speech Harry! ;)

  Reactie door Sulis — zondag 29 mei 2005 @ 20.15 uur

 31. Nederlanders die twijfelen of ze woensdag bij het referendum voor of tegen de Europese Grondwet moeten stemmen, maken massaal gebruik van de website http://www.referendumwijzer.nl van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) om hun keuze te bepalen. Dat liet het IPP zondag weten.

  Dit zou nog roet in het eten kunnen gooien…

  Aan de hand van 25 stellingen laat de website in een percentage zien in hoeverre de standpunten van de gebruiker overeenstemmen met de Europese Grondwet. Sinds de website op 21 april in de lucht ging, zijn er ruim 423.000 adviezen verstrekt. De organisatie verwacht de komende dagen nog een flinke stijging van het aantal bezoekers van de site. “Met name op de verkiezingsdag zelf worden tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers verwacht” , aldus het IPP.

  Reactie door lambert — zondag 29 mei 2005 @ 20.17 uur

 32. Nou, Lijn, geloof jij die Sven? Of voor de zekerheid nog maar even wachten?

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.19 uur

 33. 31. Ja, Lambert, heb ‘m voor de tweede keer gedaan en ging van 65 naar 70%. Het is maar hoe je de vragen weet te stellen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.20 uur

 34. O.k., Lijn, één nadeel hebben die Fransen. Ze kunnen niet snel tellen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.27 uur

 35. Nou, hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen daar in dat plaatsje in Frankrijk.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.28 uur

 36. Hallo, wie kijken er nu Netwerk? Horen jullie hoe Roger de nee-stemmers neerzet? Als een stelletje rancuneuze malloten.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.31 uur

 37. En wie is die hysterische PvdA’er? Je kunt kiezen tussen stagnatie en een paar stappen vooruit? De druiven worden wel goed zuur, hoor! Geert Wilders mag samen met Jan Marijnissen een nieuwe Grondwet schrijven, ik wens ze veel succes???? Ik vind dit echt wel een beetje vreemd.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.33 uur

 38. Sven zei al: als Nederland óók nee stemt. Dus Frankrijk lijkt echt wel binnen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.34 uur

 39. Harry was top!
  Heel goed dat de buitenwacht nu ook kan zien dat de SP meer is dan alleen jij.
  Ik vind Harry enorm gegroeid de afgelopen dagen.
  Het congres was trouwens ook super.

  Reactie door kaatje — zondag 29 mei 2005 @ 20.35 uur

 40. Weet zo gauw iemand nog een andere Franse krant? Zit le canard enchainé en Le Monde in de gaten te houden, maar bij 1 is het helemaal nada en bij 2 blijft die hoge opkomst maar vermeld staan.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.38 uur

 41. 39. En zullen we Agnes óók even niet vergeten? Al gaat zij niet over Europa, ik geloof wel dat de buitenwacht al heel wat jaartjes weet waar Agnes voor staat.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.40 uur

 42. Als de Europese grondwet nu nit niet doorgaat, dan gebeurt dat later wel. In 2007 zit de PvdA in de regering en dan krijgen we opnieuw een referendum. Dat krijgen we omdat Shell er beter van wordt. Ze kunnen meer voor de benzine vragen vanwege EUROPESE millieuwetten en ze produceren de benzine goedkoper door goedkope arbeidskrachten uit de nieuwe lidstaten aan te nemen en de huidige werknemers te ontslaan.

  De functie en het salaris van PvdA’er Wim Kok komt natuurlijk niet in gevaar.

  Reactie door ACCEPT — zondag 29 mei 2005 @ 20.41 uur

 43. Les premières estimations de résultats seront connues à 22 heures.

  Dus kan ik even rustig gaan af eten.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.44 uur

 44. Hadden we maar tegen de euro kunnen stemmen, dan hadden we samen met de Zwitsers/Britten en Denen met vermaak naar de Euro schapen met een ingedeukte koopkracht gekeken. Nu horen we zelf bij die kudde.

  Reactie door ACCEPT — zondag 29 mei 2005 @ 20.45 uur

 45. 42. En Accept, weet je dat er vele cursussen worden gegeven, waarbij je kunt leren een positieve levenshouding aan te meten? Als Wouter Bos voor het grote geld was gegaan, dan was hij wel bij Shell gebleven.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.46 uur

 46. Drie Franse exit-polls van 18:00 uur geven aan dat ‘Non’ tegen de Europese Grondwet gewonnen heeft. De percentages schommelen tussen de 50,5 en 53%.

  De uitslagen werden bekend gemaakt in het NOS Journaal van 20:00 uur. In Frankrijk zelf moeten die nog geheim blijven, omdat in Parijs en Lyon tot 22:00 uur gestemd kan worden. In de rest van het land zijn de stembureaus om 20:00 uur dicht gegaan.

  Spannend !!!!

  Reactie door lambert — zondag 29 mei 2005 @ 20.49 uur

 47. @ 40 Joan, kijk eens in Le Figaro! Of l’Humanité!

  Ik hoorde zojuist in Netwerk dat de opkomst in Frankrijk tegen de 80% is. Dat is een goed teken.
  Dat vroegere mijnwerkersdorpje had een nee-stemmerspercentage van boven de 60%. Het precieze cijfer kon ik niet zo snel horen.

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 20.49 uur

 48. @ 37 Joan: Dat was Thijs Berman, Europarlementariër van de
  PvdA.
  Aan hem vanavond de eer de propagandazender Netwerk
  van japeptalk te voorzien. Hij wond zich in toenemende mate op
  bij het zien van beelden uit de mijnstreken bij Maubeuge
  waar het neekamp overduidelijk aanwezig is.
  Tjee, wat was die man giftig, hij daagde Marijnissen en Wilders op samen een nieuwe grondwet te schrijven. Wat zijn die
  propagandisten voor Ja toch slechte verliezers.
  Als ze allemaal zo nijdig worden moet men haast een Europese burgeroorlog vrezen.

  Reactie door C.Tilyx — zondag 29 mei 2005 @ 20.50 uur

 49. “Op het Dunya Festival in Rotterdam werd vanmiddag voorzitter Bos van het Comité Grondwet Nee opgepakt. Hij wilde een tegengeluid laten horen toen minister Van Ardenne sprak. Bos zat een uur vast.”


  Zie

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 29 mei 2005 @ 20.51 uur

 50. 48. O, bedankt Tilyx. Kwalijk mannetje vond ik het. Sociaal democraat noemde hij zich. Is hetzelfde als niet meer weten in welke wereld je leeft. Of rechts.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.53 uur

 51. 49. Was op Dunya, maar heb er niks van gehoord. Maar het wordt ook wel erg massaal, misschien omdat de lucht wél loodgrijs was, maar het niet is gaan stortregenen als in voorgaande jaren.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 20.55 uur

 52. Vive l’Europe, vive le non!

  Reactie door Jan Breur — zondag 29 mei 2005 @ 20.56 uur

 53. waarom al die moeite nemen of je voor of tegen moet stemmen.
  luister gewoon naar balkenellende of naar van aartsen..
  zijn zij voor de grondwet? dat is dus makkelijk dan zijn wij tegen.

  Reactie door ruud — zondag 29 mei 2005 @ 20.57 uur

 54. @47
  Knap gedaan. Off all places kiest Netwerk voor een Frans mijnwerkersdorpje waar de meerderheid van de inwoners stemt voor de communistische partij. Is dat toeval of is hier sprake van beeldvorming? Een Frans NEE is communistisch?. Aan u het woord. Waarom juist dit dorpje????????

  Reactie door Alie Dekker — zondag 29 mei 2005 @ 20.59 uur

 55. 47. Kees, heb al drie keer op je gereageerd, maar wordt steeds geblokt. Vreemd. Maar ik hou ze allemaal in de gaten.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.00 uur

 56. @45

  Heb ik geen zin in Joan, dat positieve gedoe. Af en toe lekker negatief zijn is heerlijk. Een beetje evenwicht, begrijp je. Yin en Yang, anders wordt je heel zielig op denduur.

  Reactie door ACCEPT — zondag 29 mei 2005 @ 21.00 uur

 57. @ 54. Misschien zijn ze nu toch aan het muiten bij Netwerk…

  Reactie door C.Tilyx — zondag 29 mei 2005 @ 21.02 uur

 58. 47. En kom er ook niet meer tussen, Kees, bij geen van de ca. 30 Franse kranten die op de site staan die ik gevonden heb. Steeds dat de pagina niet weergegeven kan worden. Iedereen vindt het spannend en zit alle kranten af te klikken.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.02 uur

 59. 56. Prima, Accept. Ben je hier meestal Yin of Yang?

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.03 uur

 60. Nou, ik ga lekker slapen. Ik ben eigenlijk hartstikke moe, en ik hoor het morgen wel.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.07 uur

 61. @59

  Dat ligt eraan waar we het over hebben.

  Reactie door ACCEPT — zondag 29 mei 2005 @ 21.07 uur

 62. (47) Kees Huizinga
  Het percentage was volgens mij 65%. Maar dat noemde de KRO natuurlijk niet. De hele uitzending was pro regering . Alleen die domme PvdA er was te zien, geen enkele tegenstemmer. Hoeveel zou Sven hiervoor gekregen hebben??

  Reactie door Aad Sweep — zondag 29 mei 2005 @ 21.13 uur

 63. @ 29 Madelijne: Als er goed nieuws uit Frankrijk is op het NOS-Journaal van 22:00 uur, trek ik een rode fles Franse wijn open. Doe je “eensgeestes” mee? Gewoon: samen solidair on line!

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 21.13 uur

 64. De opkomst ligt inmiddels tussen de 75 en 82,5%. Dat hebben wij hier niet eens bij de Tweede Kamer-verkiezingen. Daar krijg je in ieder geval niet dat geneuzel of het wel representatief is.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.16 uur

 65. (63) Madelijne en Kees, Mag ik dan ook meedrinken, franse wijn natuurlijk, (ik koop nooit wijn uit de USA of Australie, moesten meer mensen doen)

  Reactie door Aad Sweep — zondag 29 mei 2005 @ 21.17 uur

 66. Ik hoor net dat Bos (nee, niet Wouter) van Comité grondwet NEE is opgepakt op het Duniya festival.

  Reactie door Paul Strenen — zondag 29 mei 2005 @ 21.21 uur

 67. 66. Ja, dat stond hoger ook al. Ik was op Dunya en was juist verbaasd dat er op wat regeringsfoldertjes na helemaal niets te merken was van de Grondwet.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.24 uur

 68. Nou, eindelijk een Franse site gevonden waar het nieuws steeds ververst wordt op “de draad van de dag”. Als er iets opzienbarends staat meld ik het.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.32 uur

 69. Woensdag ga ik JA stemmen.
  Volgens mij helpt nee-stemmen niet om Europa te verbeteren. De grondwet is een compromis na lange onderhandelingen tussen 25 landen. Er is opmerkelijk veel vooruitgang geboekt ten opzichte van de huidige situatie. Nu nee zeggen betekent nieuwe onderhandelingen die misschien wel jaren kunnen duren. De huidige situatie blijft dan zoals hij nu is en de verbeteringen die er nu in staan worden niet ingevoerd.
  Enkele pluspunten:
  - Meer invloed voor het Europese parlement;
  - Europese instellingen worden verplicht om energiebesparing en ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren;
  - Klassieke grondrechten als recht op privacy, verbod op discriminatie, het recht op bijstand en sociale zekerhied worden bindend;
  Stem dus JA en laten we de grondwet gebruiken als springplank voor verdere hervormingen.

  Dinsdag en woensdag ga ik toch nog even folderen….

  Reactie door pukeko — zondag 29 mei 2005 @ 21.35 uur

 70. Wat vandaag in Frankrijk kan gebeuren, betekent in historische zin wellicht een Tweede Franse Revolutie tegen de autoritaire en gesloten regentencultuur in Frankrijk, waarvan de “EU-Grondwet” een treffend symbool en nadere bureaucratische uitwerking is.

  Zie ook het prachtige artikel van Marcel van Dam (de vroegere voorzitter van de VARA) op http://www.grondwetnee.nl, getiteld: “Democratie in Europa: 150 jaar achteruit”.

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 21.36 uur

 71. 69. Doe je best, Pukeko. Moet je helemaal zelf weten.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.40 uur

 72. En dan ook nog lekker hand in hand gaan met Geert Wilders. Daar griezel ik toch wel het meeste van.
  Beste SP’ers, waarvan ikzelf er ook een ben, denk toch na voordat je nee stemt, want dat is ook winst voor die engerd.
  We worden er met een JA zeker niet slechter op, alleen beter geregeld.
  Gerda

  Reactie door gerda — zondag 29 mei 2005 @ 21.44 uur

 73. 72. Dit vind ik nou echt op nét zoveel slaan als zeggen dat ja stemmen gelijk is aan stemmen voor Ali Lazrak. Krijgen we hier weer een aanval uit outer space? Doe lekker je best, Gerda. Ik denk dat je beter elders kunt gaan canvassen, als je nog iets wilt bereiken.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.46 uur

 74. @68 joan welke site is dat?

  Reactie door Ilse — zondag 29 mei 2005 @ 21.46 uur

 75. De socialistische minderheidskrant NPS van de (Franse) Socialistische Partij zegt een half uur voordat de stembussen overal dicht gaan dat nee het gehaald heeft.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.48 uur

 76. Marcel van Dam

  De staatsecretaris voor Europese Zaken, de heer Nicolaï, is bang dat het referendum over de nieuwe Europese grondwet door de Nederlandse kiezer wel eens zou kunnen worden gebruikt om een uitspraak te doen over ‘Europa’ in het algemeen. En dat kunnen we natuurlijk niet hebben in Europa, kiezers die zich uitspreken over zaken die er echt toe doen.

  ‘Europa’ vertrouwt de burgers niet. Kijk bijvoorbeeld op de speciale website van Brussel over de nieuwe grondwet onder de titel ‘documenten voor burgers’. Op die website worden de 250 pagina’s van de grondwet zelf ‘handig’ samengevat in vier powerpoint presentaties van ongeveer 170 pagina’s. Als je die wil downloaden en printen ben je ongeveer een week bezig.

  Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse burger zich een keer kan uitspreken over de Europese Unie. De Europese grondwet staat immers niet op zichzelf. De Europese eenwording heeft materiëel de Grondwet van Nederland ingrijpend gewijzigd. Maar daarvoor zijn nooit de door de Grondwet voorgeschreven aparte verkiezingen gehouden die nodig zijn voor een grondwetswijziging. Tot 1848 was in Nederland de vorst uiteindelijk de baas. Na de Grondwet van 1848 is er tussen Koning en parlement nog wat gesteggeld over de macht tot 1866. Daarna had het parlement het voor het zeggen. Tot het Verdrag van Rome in 1957. Vanaf die datum heeft op praktisch alle beleidsterreinen ‘Europa’ steeds meer te zeggen gekregen en het Nederlandse parlement, en daarmee de kiezer, steeds minder.

  De macht van het Nederlandse parlement komt tot uitdrukking in het recht om de begroting jaarlijks vast te stellen (het budgetrecht), het recht om wetten voor te stellen (het recht tot initiatief), ze te amenderen en aan te nemen, het recht op interpellatie en ten slotte het recht om de regering naar huis te sturen. Allemaal rechten die tussen 1848 en 1866 zijn afgedwongen.

  Net als in Nederland is ook in Europa het parlement het enige orgaan dat direct door de kiezer wordt gekozen. De Europese Commissie is het bestuursorgaan dat het meest op onze regering lijkt. Na de invoering van de nieuwe grondwet wordt de president van de Europese Commissie niet gekozen, maar benoemd door de Europese Raad van regeringsleiders. De voorstemmers in de Raad moeten ten minste drievijfde van de bevolking van Europa vertegenwoordigen.

  De benoemde president van de Commissie benoemt daarna zijn medecommissarissen. Het Europees Parlement mag vervolgens de samenstelling van de Commissie afkeuren. In ‘Europataal’ heet dat een verkiezing, in werkelijkheid is het niet meer dan een vetorecht.

  Is de Commissie eenmaal benoemd dan kan het Europees Parlement alleen met een meerderheid van tweederde de Commissie naar huis sturen. Alsof het naar huis sturen van de regering een grondwetswijziging is. Hoe vaak zou in Nederland het kabinet zijn gevallen als daar een tweederde meerderheid voor nodig zou zijn geweest?

  Het Europees Parlement heeft geen recht van initiatief. Alleen de Europese Commissie kan wetten indienen. Het Europees Parlement kan daartoe wel een verzoek indienen bij de Europese Commissie. De Commissie hoeft daar echter niets mee te doen. Ze hoeft alleen maar uit te leggen waarom ze er niets mee doet.

  Het Europees Parlement heeft ook geen onbeperkt recht om wetgeving te amenderen. Hetzelfde geldt voor het budgetrecht: als de Raad van Ministers het niet eens kan worden met het Europees Parlement kan het parlement de begroting alleen doordrukken met drievijfde van de stemmen.

  Lukt dat niet dan geldt het voorstel van de Raad van Ministers. Het jaarlijkse budget moet bovendien passen binnen een meerjarenbudget, dat door de Raad van Ministers wordt vastgesteld. Het Europees Parlement heeft slechts een vetorecht ten aanzien van dit meerjarenplan.

  Het Europees Parlement heeft wel recht op informatie. Maar aangezien het moeilijk is de Europese Commissie naar huis te sturen kun je raden hoe serieus de Europese Commissie dat recht neemt. Het parlement zal dan ook nooit een effectieve controle kunnen uitoefenen op de Europese Commissie.

  Als de Europese grondwet van kracht zou worden is het met de politieke invloed van de burgers droevig gesteld. Zonder die grondwet is dat natuurlijk ook zo. Maar als het ontbreken van zeggenschap in de grondwet is vastgelegd, wordt het praktisch onmogelijk om op afzienbare termijn nog echt democratische verhoudingen in Europa te bewerkstelligen.

  Na het in werking treden van de Europese grondwet zijn we wat de democratische verhoudingen betreft in feite weer terug bij de Nederlandse verhoudingen van vóór 1848. Alleen heeft in Europa dan de Raad van Ministers de plaats van de Koning ingenomen. Daarom is het helemaal niet zo gek om te doen wat onze bewindsman voor Europese Zaken vreest en bij het referendum over de grondwet een stem uit te brengen over Europa in zijn geheel.

  Het is waar, wij kunnen niet meer zonder Europa. Maar het wordt hoog tijd dat ‘Europa’ leert dat het niet zonder ons kan.

  Deze column is eerder verschenen in de Volkskrant op 9 oktober 2003. Wij zijn de Volkskrant en dhr. Van Dam dankbaar voor hun toestemming om deze bijdrage hier onverkort over te nemen.

  Marcel van Dam was onder meer kamerlid voor de PvdA en staatssecretaris in het kabinet den Uyl.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 29 mei 2005 @ 21.49 uur

 77. 74. Ik probeer het nog een keer, Ilse. Ik word steeds geblokt als ik Franse woorden gebruik, maar hier komt ie hopelijk:
  http://permanent.nouvelobs.com/europe/20050529.OBS8145.html

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.50 uur

 78. Zag iedereen 75. wel staan???? Waar blijft het gejuich?

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.52 uur

 79. Sorry voor nr.76 die was voor Gerda en alle mensen die nog steeds denken dat het beter geregeld wordt.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 29 mei 2005 @ 21.52 uur

 80. @78

  Oui Oui…..juich juich…. c’est une NON…

  Reactie door Alie Dekker — zondag 29 mei 2005 @ 21.53 uur

 81. Joan dank, en @78 ik hoop dat dat klopt maar vertrouw het pas echt om eerlijk te zijn als ik het ook echt op la une of zoiets kan zien… niet omdat ik jouw bron niet geloof maar toch

  Reactie door Ilse — zondag 29 mei 2005 @ 21.54 uur

 82. Gerda

  Wat heeft Geert Wilders nu met mijn NEE stem te maken? Geert Wilders heeft zijn eigen achterban. Een JA voor Europa en maak je borst maar nat…zit vaak op underground chatkamers en nieuwsgroepen en hoor daar toch IRA achtige geluiden. Weetje van die mensen die beginnen samen te klonteren omdat ze geen zin hebben om hun identiteit te verliezen. Ach ze hebben allemaal wel hun eigen reden. Dat wordt jouw Europa… Alleen niet zeiken als je op een ochtend vol met granaat splinters eindigd. Europa verdeelt mensen, verdeling is verzet, is ellende….voorbeelden genoeg op deze aardbol waar eenheidswaanzin mensen tot extremen drijft.

  Reactie door TheSaint — zondag 29 mei 2005 @ 21.54 uur

 83. 21.50 De wijken waar neen sterk vertegenwoordigd is zijn in gejuich uitgebarsten, net als bij de militanten (de namen daarvan doen er even minder toe)

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.56 uur

 84. 81. Ilse, mijn bron is gewoon le nouvel observateur, hoor, een respectabele Franse krant. Hoop dat de naam nu doorkomt.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 21.57 uur

 85. DE HELE CLUB .V.AARTSEN ,DITTRICH ,VERHAGEN ,GAAN IN DEBAT MET ,ONZE, HARRY !!!!!!!!! OP MAANDAG 30 MEI TWEE VANDAAG VAN 18.20 TOT 19.30 .EEN HELE BATTERY RECHTSE BALLEN ,TEGEN NE ECHTE ROOIE .EN DE INTERVIEUWER ZAL ZOALS DE LAATSTE DAGEN WEL DUIDELIJK IS GEWORDEN OOK NIET GEHEEL NEUTRAAL ZIJN.KIJKEN DUS .WORD MOOI WANT HARRY PAKT ZE ALLEMAAL IN .PROUD TO BE , NE ROOIE,

  Reactie door texas henkie — zondag 29 mei 2005 @ 21.58 uur

 86. ja ik zag het nu… ken ik nog wel ik heb frans gestudeerd ;-) sorry

  Reactie door Ilse — zondag 29 mei 2005 @ 21.58 uur

 87. ik durf gewoon niet te hard te hopen Joan ;-)

  Reactie door Ilse — zondag 29 mei 2005 @ 21.58 uur

 88. Een vergelijking voor de niet stemmers.

  Bruiloft….is er iemand in de zaal die het niet eens is met deze verbintenis???

  “Speak now or forever hold your peace”

  Reactie door Alie Dekker — zondag 29 mei 2005 @ 21.59 uur

 89. Het is NON geworden!!!!

  Reactie door lambert — zondag 29 mei 2005 @ 22.02 uur

 90. YES!!!!!!! DE FRANSEN HEBBEN DE GRONDWET VERWORPEN. 55% TEGEN!!!!!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.02 uur

 91. Ik begrijp ook wel dat er een aantal zaken (bio-industrie, dierenmishandeling, zoals stierenvechten en proefdier-testen) in deze nieuwe grondwet NIET geregeld zijn. Met het franse nee, komt er een nieuwe kans dat deze zaken wel grondig aan de orde komen.
  Ik kan echter niet genoeg waarschuwen voor die waardeloze argumenten van Geert Wilders, die vooral Nederland voor Nederlanders wil houden. Daar kan ik met geen gerespecteerd sociaal gevoel niet bij. Gerda

  Reactie door gerda — zondag 29 mei 2005 @ 22.03 uur

 92. Ze verwachten een vette NON.
  De exitcijfers (die toch flink betrouwbaar zijn) zeggen 55 % voor NON.

  ole ole ole ole

  Alexander

  Reactie door Alexander — zondag 29 mei 2005 @ 22.03 uur

 93. Nou, waar gaan we feesten???

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.03 uur

 94. Joehoe geweldig nu wij nog!!!!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.04 uur

 95. http://www.nos.nl/nos/artikelen/2005/05/art0000C0060829.html

  Feesje !!!!!!!!!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 29 mei 2005 @ 22.05 uur

 96. Staat nu ook op teleteks nos…Wie heeft een foto van JP’s reactie ???

  Reactie door lambert — zondag 29 mei 2005 @ 22.05 uur

 97. Feesje = Feestje

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 29 mei 2005 @ 22.05 uur

 98. NON!!! 8) :lol: 8)

  Reactie door Mirella — zondag 29 mei 2005 @ 22.06 uur

 99. Overal overal waar de nonnen zijn feesten wij!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.06 uur

 100. JP is nu aan het huilen……

  Reactie door alexander — zondag 29 mei 2005 @ 22.06 uur

 101. Van de verschillende Maurice de Honden in Frankrijk:
  TNS Sofres – 54,4% tegen
  Paris Ipsos – 55% tegen
  CSA – 55,6% tegen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.06 uur

 102. Zoals ik op een andere pagina van deze site al heb geschreven, vind de meeste reacties over Europa, het referendum, de nederlandse regering etc negatief, sneerend, wantrouwend en in het algemeen dus erg negatief. Er spreekt heel weinig positieve toekomstvisie uit. Stel voor dat onze ouders of grootouders in het verleden allemaal zo hadden gereageerd op de plannen voor de opbouw van een verenigd Europa! Dan waren de plannen van Robert Schuman en Jean Monnet de prullebak in gegaan, waren we nog even verdeeld, en er was in Europa ongetwijfeld een stuk minder rust,welzijn en welvaart.
  Waarom moeten we aannemen dat de mensen die de tekst van het nieuwe verdrag hebben gemaakt – ongetwijfeld een compromis en niet volmaakt – en alle voorstanders van het stroomlijnen van de eerdere overeenkomsten en verbetering van de efficiency en democratie van het europese bestuur, allemaal minkukels zijn? Zou het met uitstel allemaal veel beter worden? Ik geloof het niet.
  Ook de vaak gehoorde kritiek op de ambtenaren in Brussel, de burocratie e.d. getuigen m.i. van een benauwd en eng standpunt: Nederlanders zijn heus niet veel beter dan andere Europeanen. Bovendien: bij alle regelingen waarbij nederlandse belangen een rol spelen,zijn nederlandse ambtenaren of deskundigen in EU comité’s betrokken.

  SPers, probeer ook positief te denken en overweeg ook een stem JA.

  Reactie door MaxS — zondag 29 mei 2005 @ 22.06 uur

 103. Ik kan niet wachten tot ik die kutkop van JP zie

  Reactie door alexander — zondag 29 mei 2005 @ 22.06 uur

 104. de nee woon in frankrijk.55 tegen 45…yeah!

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.06 uur

 105. ouiuiuiuiuiuiu, c’ést le NON :-)))))

  Reactie door Carla — zondag 29 mei 2005 @ 22.06 uur

 106. Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk, ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk was ik nooit!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.07 uur

 107. Viva la france!!!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.07 uur

 108. festje allemaal?

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.08 uur

 109. 106. Woensdag nog vrolijker, Krul!!!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.08 uur

 110. Nou hij komt vanavond nog met commentaar op de tv als het goed is!! Balkenende

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.08 uur

 111. Ja dan is het echt feest!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.08 uur

 112. oh he!oh he! oh he!…..

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.09 uur

 113. Wow!!!!!! :D :D :D

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 22.09 uur

 114. YAAAAAAAAAAAAI HAHAHAHA YESYESYESYES

  Reactie door Bastiaan — zondag 29 mei 2005 @ 22.09 uur

 115. Een nieuwe Franse revolutie.
  http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=285

  Reactie door Karel Anthonissen — zondag 29 mei 2005 @ 22.10 uur

 116. Wanner kom de guillotine here?(lol)

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.10 uur

 117. Vivre la France,
  Ik heb niet de tiojd genoemn de juiste spelling op te zoeken in in de dictionaire.
  Op het goede moment ben ik Europeaan

  Reactie door leny eijssen — zondag 29 mei 2005 @ 22.10 uur

 118. Mooooi nu wij nog een revolutie in Nederland!! Naja heeft Rener eindelijk een beetje zijn zin met het is tijd voor een revolutie:)

  Reactie door TheSaint — zondag 29 mei 2005 @ 22.10 uur

 119. Ik kan mijn lol niet op!! :D :lol:

  Reactie door Mirella — zondag 29 mei 2005 @ 22.10 uur

 120. De Franse ja-adepten zeggen al Michel Bernier Minister van Buitenlandse Zaken:

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.11 uur

 121. Heerlijk om die rechtse ballen dadelijk commentaar zien geven

  ik denk dat ik dit opneem om het een paar keer te bekijken

  ;-)

  Reactie door alexander — zondag 29 mei 2005 @ 22.11 uur

 122. lol.lol.lol..en nu de echte werk!

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.11 uur

 123. Ga toch weg MaxS, bij schaven die onduidelijke misschriften, dat wordt de opdracht voor Europa!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.12 uur

 124. 120. Ja die dus, drukte in mijn enthousiasme op de verkeerde knop dat het een echte teleurstelling is, en Michèle Aliot-Marie, wie het ook mag wezen, zegt dat het een echte nederlaag is voor Frankrijk en een echte nederlaag voor Europa. Dus hoeven wij op de officiele uitslag niet meer te wachten.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.12 uur

 125. ah geschiedenis!

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.13 uur

 126. We kunnen papierenzakdoekjes uitdelen woensdag aan de rechtseballen met: Non… ik wist dat het kon… erop!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.13 uur

 127. Heb me zeik mailtje net naar Balkenende verzonden. Kon het niet laten…

  Reactie door TheSaint — zondag 29 mei 2005 @ 22.13 uur

 128. Feestje!!!!

  Ik zeg 2 x nee, woensdag en tegen Wilders (Voor Gerda)

  Reactie door Johan Smeets — zondag 29 mei 2005 @ 22.14 uur

 129. Chirac weg!

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.14 uur

 130. balkenende ook!

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.15 uur

 131. @121 en anderen. Het heeft niets met rechtse ballen te maken, maar met regenten vs het volk
  De pvda en groenlinks rechts noemen slaat nergens op.
  Regenten dekt de lading wel. Alle voor-partijen zijn de beruchte regentenpartijen in Nederland.

  Ik juich pas voor frankrijk als een definitieve prognose door de franse overheid binnen is. Rond 12 uur gaf nos teletekst toen aan.
  Maar ik hoop dat de polls gelijk krijgen!!

  Reactie door Edwin — zondag 29 mei 2005 @ 22.15 uur

 132. Frankrijk zegt massaal NEE, althans daar wijst alles
  d.d. 29 mei 2005 22:16 uur op!!

  75% opkomst!

  Reactie door Barend — zondag 29 mei 2005 @ 22.15 uur

 133. Nou, Raffarin is de eerste die een andere baan mag zoeken. Staat nog niet op die lijn, maar las ik eerder vanavond in andere Franse kranten. Wie volgt??? Ben zo benieuwd naar JPB!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.16 uur

 134. Jan Marijnissen, doe rustig aan en slaap lekker,moet nu wel lukken dacht ik zo met dit goede nieuws.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 29 mei 2005 @ 22.17 uur

 135. 133) Oh Joan, wat zal het een zooitje zijn in zijn hoofd!! :D

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 22.17 uur

 136. democratie moet direct zijn, reform,reform!!!!

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.17 uur

 137. Een alleraardigst plaatje… :lol:
  http://www.bleublancturc.com/Franco-Turcs/images-frtr/Viva-la-fr1.jpg

  Reactie door Mirella — zondag 29 mei 2005 @ 22.18 uur

 138. Edwin

  Het heeft ook alles met regenten te maken. Het Franse volk loopt tegen dezelfde arrogante debielen aan als wij hier in Nederland. Alle partijen in Nederland, op de NEE club na, hebben zich extreem schuldig gemaakt aan manipulatie e.d. Ik vindt ook dat dit consequenties moet hebben bij een Nederlands NEE.

  Reactie door TheSaint — zondag 29 mei 2005 @ 22.18 uur

 139. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken:
  57,26% non
  42,74% ouie
  DAT LIJKT ME OFFICIEEL DUS, ALS BIZA HET ZEGT!!!!!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.18 uur

 140. He Saint wat is het email stuur ik er ook even een!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.18 uur

 141. 63) Kees……”plop”…..PROOST :D :D :D

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 22.19 uur

 142. @ Joan
  Geweldig hoe je ons hier van info voorziet. Te gek, dank je wel!!!

  Reactie door Alie Dekker — zondag 29 mei 2005 @ 22.19 uur

 143. Hallo Joan, Madelijne, Aad en iedereen van eurokritische wil: dit is heel, heel goed nieuws uit Frankrijk!!!

  De teerling is geworpen! De kogel is door de kerk. Vive La France!!! Ik ga een goed glas wijn drinken. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Hoera, hoera, hoera!!!

  Om 22:50 uur is er een extra journaal op Nederland 2.

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 22.19 uur

 144. raffarin gaat zeker weg.maar wat betreft die andere?
  ik wil geen Sarkozy!!!!1

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.20 uur

 145. ik drink voortaan alleen nog maar franse wijn proost :)

  Reactie door RedStar — zondag 29 mei 2005 @ 22.21 uur

 146. Zapte even langs de Teletekst wanneer JPB kwam en stuitte op “toen was geluk heel gewoon”. Vandaag ook weer even! JPB trouwens 22.50 op 2.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.21 uur

 147. Krul
  Gewoon naar CDA gezonden…t.a.v. De lachwekkende clown van Nederland :)

  Reactie door TheSaint — zondag 29 mei 2005 @ 22.22 uur

 148. 143…
  proost!

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.22 uur

 149. bbb@minaz.nl werkt ook wel geloof ik… ;)

  Reactie door Mirella — zondag 29 mei 2005 @ 22.22 uur

 150. Gaat even kijken of hier nog Franse wijn in huis is! 8)
  Heb al een kwartier een grijns op m’n smoelwerk :lol:

  Reactie door Mirella — zondag 29 mei 2005 @ 22.23 uur

 151. Een ieder gefeliciteerd met het goede nieuws!

  s’kijken wanneer nu de oorlog uitbreekt,:)

  bah wat een demagogie!

  hoop dat kabinet balkenende oprot, en nooit meer terug mag komen.

  denk dat we nu een burgeroorlog voorkomen hebben trouwens!

  rotzakken van het kabinet!!!!

  Reactie door Jansonius — zondag 29 mei 2005 @ 22.23 uur

 152. RS proost,maar wij heben nog veel te doen,knip oog!

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.24 uur

 153. Philippine de Villiers en Marine le Pen (is dus niet Jean) hebben het aftreden van Chirac geeist. Jack Lang heeft gezegd dat de toestand ernstig is, en dat Europa helaas het slachtoffer is geworden. Henri Emmanuelli van de Parti Socialiste zegt dat het neen geen stem uit angst is, maar een stem uit hoop.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.24 uur

 154. Ik was de een week bij vrienden in Portugal, tjonge jonge, wat heb ik gesmikkeld, van al die heerlijke vis enz.

  Een complete maaltijd: koffie vooraf, mineraalwater, een zalm moot 2x zo groot als in Nederland, groenten, salade, aardappelen, fruitcocktail en koffie toe= 7,50 euro, dat is dan meer dan de helft goedkoper als bij ons dus!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.24 uur

 155. Nu de Europese grondwet naar alle waarschijnlijkheid naar het land der fabelen is verwezen door de Fransen, ben ik heel benieuwd naar de reactie van Minister Hoogervorst en de maatregelen die hij gaat nemen om het conflict met de huisartsen op te lossen en hoe hij nu zal omgaan met de problemen in de zorg. Zal hij nu eindelijk toegeven dat de zorg geen markt is en luisteren naar de huisartsen?

  Een NEE is geen stilstand maar juist een vooruitgang naar nieuwe opties en mogelijkheden.

  Reactie door Carla — zondag 29 mei 2005 @ 22.26 uur

 156. Nu wij nog !!!!

  Op CNN werd de verwachting uit gesproken dat ook wij NEE zeggen, maar dit kan ook de JA stemmers ertoe bewegen te gaan stemmen, dus mensen, ook al zegt frankrijk nee, ga stemmen !!!

  Reactie door lambert — zondag 29 mei 2005 @ 22.27 uur

 157. Zalm moet zich ongelofelijk de ogen uit het hoofd schamen vind ik, als ik aan al dat gejatte geld denk waar we massaal van zijn beroofd!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.28 uur

 158. geen democracy is no democraty….
  La fete de la bastille gaat door!!!

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.28 uur

 159. Het zou fijn zijn als we met NEE stemmen ‘onze’ JPB weg kunnen krijgen. Want onze Nederlandse Nee stelt nu niets meer voor nu Frankrijk al nee heeft gezegd.
  Gerda

  Reactie door gerda — zondag 29 mei 2005 @ 22.29 uur

 160. Carla dat snappen ze niet daar in Den Haag, geen flexibele slimmerds daar namelijk!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.30 uur

 161. zonder guillotine,ik ben met jij stem Nee…
  nu Chirac…..stilte…lol

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.31 uur

 162. Hourra champions!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.33 uur

 163. De nee-stemmers verzamelen zich op de Place de la Bastille (zal het tijd zijn voor de nieuwe revolutie??)
  Brussel: de 29e mei is een zeer, zeer trieste dag voor Frankrijk en voor Europa, maar de geruchten over de dood van de Europese Grondwet zijn sterk overdreven, volgens Rasmussen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.33 uur

 164. 159) HO ho…voor het vervolg is het wel degelijk van belang om ook ons NEE te laten horen, Gerda!!! Allemaal NEE stemmen woensdag!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 22.34 uur

 165. De Franse minister van vervoer Gilles de Robien schat in dat het nodig zal zijn als één blok achter Chirac te gaan staan.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.35 uur

 166. solidariteit! is chirac last worden!lol

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.36 uur

 167. Het Nederlandse nee zal klinken, Gerda.

  Tijd om het regime te veranderen.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 29 mei 2005 @ 22.37 uur

 168. sakozy als waak hond.nu op tv 5

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.38 uur

 169. Nou, laatste bericht, en dan stop ik: PRESIDENT CHIRAC NEEMT NOTA VAN HET NEEN TEGEN DE EUROPESE GRONDWET, in een boodschap op televisie.

  O.k., laat JPB nou gelijk na dat extra journaal vroeg naar z’n bedje gaan, zodat hij woensdag een beetje uitgeslapen is als hij het voorbeeld van Chirac moet volgen. Fijne avond nog allemaal. Ik ga slapen zodat ik woensdag een nachtje kan doortrekken.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.42 uur

 170. Nou, nog eentje dan. De metrostations bij de Champs Elysees die in de namiddag uit veiligheidsoverwegingen waren gesloten zijn weer open. Dat wordt lekker feesten daar. Wou dat ik in Parijs zat!!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.44 uur

 171. Ja en dan nu die enge Le Pen (ook een NEE stemmer) op TV5, die het gek gemoeg heeft over democratie. Ik wist niet dat dit woord in zijn woordenboek stond.

  Reactie door gerda — zondag 29 mei 2005 @ 22.47 uur

 172. Hierbij wil ik oud-eurocommissaris Frits Bolkestein hartelijk bedanken voor zijn optreden bij de Franse televisie (± één maand geleden). Dat “verhaal” over die Poolse loodgieters bij zijn tweede huis in Frankrijk heeft de Franse bevolking nog meer wakker geschud (n.a.v. de beruchte Dienstenrichtlijn). Dat heeft ± 10% extra nee-stemmers opgeleverd in Frankrijk!

  Ik toast hierbij op Frits Bolkestein!

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 22.47 uur

 173. Leuk. De Franse afwijzing is een “aanvullende motivatie” voor het Nederlandse nee-kamp, denkt de SP, een kleine zeer linkse Nederlandse partij die campagne voert voor neen. Nog steeds op mijn Franse lijn bij le Nouvel Observateur.
  Zullen we ze eens laten merken daar in Frankrijk dat we niet klein zijn???

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 22.49 uur

 174. 172….
  wat zijn ze mee bezig?

  170…
  hier is en feest bij la bastille

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.52 uur

 175. @171, ja gerda. Democratie geldt alleen voor mensen die hetzelfde denken als jij.
  Triest.

  Niemand in Nederland weet iets van Le Pen, dus laat dat lekker aan de Fransen over.

  Overigens las ik op teletekst een berichtje van chirac, die helemaal paniekerig reageerde hoe hij nu moest handelen in Europa. Zijn politici nu echt achterlijk?
  Een nee is nee, dus geen grondwet. Lekker belangrijk.
  Als andere partijen democratie niet willen accepteren…

  Reactie door Edwin — zondag 29 mei 2005 @ 22.52 uur

 176. Ja, de Exit-PEILINGEN zeggen winst voor NEE van 55%.

  Maar: juich nou niet te vroeg allemaal. Eind 2006 is de hele Referendumronde pas voorbij, hoor. Er kan van alles gebeuren. Ook als twee of drie of zelfs vier landen NEE zeggen, gaat het gewoon door. Echt, daar ben ik bang voor.

  Wat het WEL doet, dit NEE stemmen, is laten zien dat miljoenen Europeanen dit verdrag der verdragen niet zien zitten. Het mag meer democratisch lijken, maar wat te denken van de EU inmenging in veel te veel nationale zaken, zoals bv de Woningcorporaties? Van de EU moeten die aan vrije en onvervalste”" marktwerking doen en mogen ze niet gesusidieerd worden door de staat. Maar het Ministerie van VROM o.a. heeft een dikke vinger in de corporatiepap steken. En die is toch een vorm van bescherming dat het niet helemaal uit de hand loopt. Bovendien is dit een nationale zaak, waar EU niets mee te maken heeft, maar in de loop van de komende jaren zal Europa zich met steeds meer nationale zaken en zaakjes gaan bemoeien. Wie dat niet wil stemt dus NEE. Zelfs, al zou de grondwet toch doorgaan. Het afgeven van een zo duidelijk signaal moet gehoord worden. Zo niet, dan vermoed ik dat het best eens mogelijk zou zijn dat er hier en daar opstandjes en relletjes zullen ontstaan. Die eh.. oorlog van Donner, zou wel eens een burger revolte kunnen worden van burgers tegen hun eigen regeringen. Mij heb je – ik doe mee.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 29 mei 2005 @ 22.53 uur

 177. @174 een terecht feest!
  Een feest voor heel europa!

  Reactie door Edwin — zondag 29 mei 2005 @ 22.53 uur

 178. 173

  ga voor meer communists,in plaats van managers

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.54 uur

 179. of petit bougeoisie.weet jullie dat le pen is a murderer als een millijonaire?

  Reactie door gaf — zondag 29 mei 2005 @ 22.59 uur

 180. Balkenende heeft het nog steeds over grondwettelijk verdrag, de journalist over grondwet.

  Weer 2x nee, altijd goed.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 29 mei 2005 @ 22.59 uur

 181. 176. Lydia, je weet er echt de stemming in te houden! Ondertussen stroomt het commentaar over die Franse site, behalve van Tony Blair. Die heeft gezegd dat hij tot maandagochtend wacht voordat hij iets zegt. Lekker veilig, dan kun je alle kanten op! Welterusten allemaal. Ik zou die smoelwerken van al die ja-zeggers in die RTL-propaganda-show bij de Nederlandse uitslag ook wel weer verzameld willen zien. Misschien leuk ideetje voor RTL?

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 23.01 uur

 182. Joan, ik ben hartstikke blij met dit NON van de Fransen. Alleen wil ik niet al te vroeg gaan juichen. Ik heb te veel gelezen en gehoord over de andere plannen die zouden bestaan, maar wat wel zeker is dat die ronde van referenda pas eind 2006 afgelopen is! Verkoop de huid niet voor die beer geschoten is. Eh..ezel bedoel ik. Hondsdolle ezel…. :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 29 mei 2005 @ 23.27 uur

 183. ik heb er geen woorden meer voor, ik stem tegen omdat al onze verworven rechten zoals onse VOLKSverzekeringen door winstbejacht worden afgebroken en europa er alleen maar is voor et grootkapitaal en het knechten van de man met de pet.!

  Reactie door A Bruinsma — maandag 30 mei 2005 @ 0.36 uur

 184. Frankrijk zegt NEE ,wat zal Nederland doen?
  Ik volg het nieuws uit het buitenland ,heb vroeger altijd Vvd gestemd en sta ook zeker niet achter de ideeen van de SP.
  Maar wat ik de laatste paar jaar meekrijg van de Nederlandse politiek is ,het is allemaal gekonkel en achterkamer politiek.
  Zeker van de grote partijen ,en ik vind Marijnissen 1 van de weinigen die eerlijk is EN EERLIJK DUURT HET LANGST!!!!!Ik hoop dat het uitbetaald word ,stem NEE

  Reactie door jeroen — maandag 30 mei 2005 @ 3.17 uur

 185. WARSCHAU (ANP) – Ruim meer dan de helft van de Polen (54 procent) zou op dit moment voor de Europese grondwet stemmen. Dat blijkt uit een opiniepieling waarvan de resultaten zondag werden bekendgemaakt.

  Iets meer dan een op de vijf Poolse kiezers (21 procent) heeft geen mening en 19 procent is van plan tegen te stemmen.

  Ook in Polen wordt een referendum gehouden over de grondwet. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet vastgesteld.
  —————————————————————–
  Daar kan ik me wel iets bij voorstellen!! Ze krijgen daar euro tekentjes in de ogen.
  De maffia terplaatse nemen hun positie’s al in om de geldstromen in hun richting om te buigen.

  Reactie door Bolliebert — maandag 30 mei 2005 @ 7.18 uur

 186. Tja, als er wat te halen valt… en wij hier in klootjesland maar dokken.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 30 mei 2005 @ 7.27 uur

 187. keerde de kleuren van de vlag
  het blijf rood wit blaauw
  in hart en nier scheeuwde hij nee met plezier
  ik heb uw ruis gehoord minister president en lachte hem toe
  was het nu nee of nee

  “ik schreef aan hem: sta achter uw volk dat maak een leider van u, maar harry was teleurgesteld verzonken is zijn wereld van egoisten
  god heeft dat gewild volg zijn stem minister president stem domiNEE”

  Reactie door domiNEE — maandag 30 mei 2005 @ 9.59 uur

 188. Mooie speech en zo niet nationalistisch ook! Het getuigt van inzicht, iets wat enorm ontbreekt binnen het huidige kabinet.

  Reactie door cynthia — maandag 30 mei 2005 @ 19.21 uur

 189. 185

  Ja; de lui uit het jakamp, doen een beroep op ons solidair gevoel om het goed te praten; dat het allemaal ineens zo snel gaat en dat we 3 maal zoveel dokken als Frankrijk. Natuurlijk stemmen de Polen voor, er komen flinke geldstromen hun kant op. En ze willen hier graag werken voor een riant loon van 3 euro per uur; dan stem je toch nooit tegen.

  Maar het gaat dus wel allemaal alleen om de poen; of het nu deze kant op komt of naar een ander. En degenen; die nu het hardst roepen om solidariteit, die regeren hier in Nederland met de keiharde knoet van afbraak van solidaire sociale voorzieningen!
  Als je dit nagaat; dan weet je dat er iets niet klopt…

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 31 mei 2005 @ 0.49 uur