Ordinaire propaganda in de vorm van een quiz

(Moeten we niet onderhand ‘buitenlandse waarnemers van de OVSE’ vragen toe te zien op een eerlijk verloop van het referendum?)

Gedwongen tot liggen op de bank heb ik vanavond alles op tv kunnen zien, helaas behalve deel II van de RTL-show op RTL V.

Ik vraag me werkelijk af: Wat is dit voor land geworden?

Ik walg van alle manipulatie. Ronald Plasterk sprak hieronder over Noord-Koreaanse toestanden. Ik vind dat nogal sterk uitgedrukt, maar vraag me nu toch echt af: heeft ie eigenlijk niet gewoon gelijk?

Een paar feiten:

1. De regering zegt eerst: wij gaan niet financieel investeren in de campagne. De peilingen vallen wat tegen, en wat doet men? Men verhoogt het eigen budget met een aantal miljoenen, en gebruikt daarvoor ons aller belastinggeld.

2. Men besteed het geld onder andere aan advertentie-ruimte voor kamerleden (bv AHA) die vóór zijn, zonder de tegenstaders ook een kans te geven.

3. Men koopt een quiz bij Reinoud Oerlemans (voor 1 miljoen Euro!) en komt met een reeks manipulatieve vragen die automatisch tot een JA moeten leiden, dat alles onder voorzitterschap van een dame die voor GroenLinks (vóór!) in het Euro-parlement heeft gezeten…

4. Ik heb dat nog niet eens over de enorme oververtegenwoordiging van de JA-zeggers bij de publieke omroepen (radio èn tv). Het valt mij op: iedereen die eet uit de ruif van de overheid en/of van de EU is vóór, en geen middel om de twijfelaars over de streep te trekken voor een JA wordt geschuwd.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat deze arrogante, manipulatieve aanpak van de overheid keihard wordt afgestraft door de kiezer. Europa kennen we van veel fraude en corruptie, maar wat is dit dan?

Het bewijst maar weer ‘ns dat als het voor gewone mensen maar ingewikkeld genoeg gemaakt wordt, de manipulatoren hun kans grijpen. Maar met een eerlijke democartie heeft het niets meer te maken!

(zie ook hier svp)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 28 mei 2005 :: 0.51 uur

127 Comments

127 reacties

 1. Volgens Ivo Niehe (bij Barend en Dorp)zou een miljoen veel te veel geld zijn voor dat programma. Er is dus lekker aan verdiend door die Oerleman..

  Reactie door Flint — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.04 uur

 2. We stellen er kamervragen over…

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.05 uur

 3. Je hebt helemaal gelijk Jan. Je kan er lang over praten kort over praten maar het blijft gewoon walgelijk hoe de voor campagne geen enkel middel schuwt om ons op zijn totalitair systeems “voor te lichten”.

  Reactie door Bastiaan — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.11 uur

 4. Ik heb op uw site nog geen gegronde argumenten gevonden, die werkelijk met de grondwet te maken hebben, die dan wel voor of tegen goed beargumenteren.
  groeten
  Leezie

  Reactie door leezie — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.11 uur

 5. Ah man wat gemeen zeg. Vooral van groenlinks valt het me dan toch nog tegen dat ze hier aan mee doen.

  Reactie door Jendsfree — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.12 uur

 6. @leezie

  Nou eh ze zijn er wel die argumenten. Maar volgens mij ben jij te leezie;-) om ze op te zoeken.

  Kijk is op sp.nl

  Reactie door Bastiaan — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.14 uur

 7. Laten ze die miljoen eens steken in het echt voorlichten wat de grondwet inhoudt. Ik heb verschillende dingen op inet gelzen en iedereen, ook op tv zegt weer wat anders. Wat zijn de consequenties precies. Ze zijn naar mijn mening te laat begonnen met het onder de aandacht brengen van de grondwet. Ze hadden daar al een jaar geleden mee moeten beginnen. Nu moet de burger maar even snel een beslissing nemen, met als gevolg dat er mensen zijn die er nog niet uit zijn en niet gaan stemmen. Geen stem is zonde.

  Laat de regering eens duidelijk zijn en in duidelijke taal zeggen wat ze voor ogen hebben, zodat ook de gemiddelde burger weet waar het over gaat…

  Reactie door J.Helder — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.15 uur

 8. iemand moet balkenende maar eens vragen wat normen en waarden eigenlijk zijn,

  ad bos – klokkenluider – bij b.en.vd – over de brief van balkie;

  het was zijn plicht, de klok te luiden, en de gevolgen zijn voor hem zelf,(is bos een kleuter?)(hij wordst wel zo behandeld)

  (niemand die nog de klok luidt nu natuurlijk) maar zover denkt balkenende niet, denkt dus niet verder dan de neus lang is)

  meneer bos moet een lintje of tee of drie!!

  en dan vanavond het gesprek met de mp., als de fransen voorstemmen dan is dat goed voor frankrijk en na…………..,

  Waarschijnlijk bedoelde balkie de nato.,

  Waarom zegt hij niet dat het goed is voor Europa.,

  Wat zijn ze van plan???

  Nato is dus belangrijker dan Europa, zeker weten dat er iets niet klopt.

  Reactie door Jansonius — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.18 uur

 9. Jammer Jan, dat je het tweede deel niet gezien hebt op RTL5, want daar gebeurde toch wel het meest kwalijke van de hele show. Een mevrouw van het Comité Grondwet Nee werd door Reinout Oerlemans de mond gesnoerd omdat ze kritiek had op de objectiviteit van http://www.referendumwijzer.nl.

  Na het zien van deze show ben ik nog meer tegenstander geworden.

  Reactie door Frank — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.24 uur

 10. Wat een aanstellerij, dit gaat nergens over. ik heb een TV programma gezien waarin Mat Herben en Harry van Bommel het hoogste woord voerden. Volgens mij was het vrij evenwichtig. Er zaten genoeg andere tegenstanders die ook heel kritisch waren. (9) Dat heb ik ook gezien, die mevrouw haar microfoon viel uit, Reinout Oerlemans vatte het netjes samen dat “die test volgens u niet deugt”. Nou dat was wel helder. Als je vantevoren al weet dat het betaald wordt en je het er niet mee eens bent, blijf dan weg maar nu eet je van twee walletjes: meedoen aan de discussie en tegelijkertijd doen alsof je onderdrukt wordt.

  Reactie door Jan — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.35 uur

 11. Goedzo, Jan M, uitgaande van BvD, De partij voor de dieren is uw bondgenoot.

  Brinkhorst is wat mij betreft sowieso de epigoon van de regerende rechtse partij, dus laat van je horen, hernia of niet!

  Reactie door Jory — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.39 uur

 12. Bos zat bij Nova gewoon glashard te liegen trouwens, over de overdracht van macht vanuit de lidstaten aan Brussel.

  Reactie door Johnito — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.42 uur

 13. Ik ben blij dat met dit ´debat´ wel blijkt dat ´de NLer´ niet hoog geacht wordt.
  Deze is doorgaans te makkelijk te beinvloeden en kijkt verkeerde programma´s waarbij deze niet door heeft dat het propaganda is.
  Hoe dan ook, nu vasthouden! Laat de kiezer zien (ook die niet gaan stemmen) dat men tijd in politiek moet steken, bij alle onderwerpen van belang. Lever maar wat tv tijd in! ´De schoorsteen moet roeken´ is dan je antwoord ?
  Stop tijd in politiek, in denken en stemmen, dan kost die schoorsteen je niet elk jaar meer en meer ten koste van wat echt belangrijk is.

  Reactie door barend — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.44 uur

 14. Tja…het hele referendum is schijn,stel we stemmen massaal NEE,dacht je nu heus dat deze regering dat serieus nam?
  De regering wil JA.dus…..je kan alles van deze regering verwachten, behalve dat ze naar het volk luisteren.

  Reactie door karnayna — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.49 uur

 15. de nee campagne is wel erg verzwakt. tiny kox kan niet in de schaduw staan van marijnissen en samen met spruijt was het de meest enge en ongeloofwaardige combinatie ooit….

  Reactie door evert — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.51 uur

 16. Ik vond dat Spruyt best zinnige dingen zei hoor, afgezien van het feit dat hij bang is dat Europa “te sociaal” wordt. (that’ll be the day ;) )

  Reactie door Johnito — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.53 uur

 17. Dag Evert… Nog steeds die 45-jarige communicatie-adviseur met z’n schaapjes op het droge? Of heb je nu een andere identiteit?

  slaap lekker, fopspeen nodig? zzzzzzzzzz

  Reactie door Henk Tukkers — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.59 uur

 18. Ja, ik zei het al eerder Jan, weer minder geld voor zorg en onderwijs!Ik denk wel dat je dit soort debatten niet meer moet doen, laat ze lekker debatteren met de ja, stemmers, dan hebben ze immers geen show!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.59 uur

 19. Lekker gaan slapen Jan, rust is goed voor je rug, sterkte ermee!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 28 mei 2005 @ 2.01 uur

 20. NEENEENEENEENEENEENEENEENEENEENEENEE
  DUS……………………………………………………….
  TEGENTEGENTEGENTEGENTEGENTEGENTEGEN!

  Zeker na die show van Oerlemans.
  Van Bommel kon in het begin gelukkig nog even wijzen op de financiering door deze regering.

  Bij Nova kreeg Wouter Bos er behoorlijk van langs.
  Heeft Witteman lering getrokken uit de kritiek over hem. Hij was nu iets objectiever.

  Ik las dat de ja stemmers inlopen. Dat komt omdat ‘hoger opgeleide’ nu toch maar ja gaan stemmen. Ben ik zo dom dan met alleen L.O. en LTS?

  Ik ben nog steeds van mening dat vóór stemmen levensgevaarlijk is.

  Reactie door Bollie/Bert — zaterdag 28 mei 2005 @ 6.37 uur

 21. haha ik moest eigenlijk alleen maar lachen, het was nog net niet zo dat ze zeiden ‘hallo domme Nederlander’. Politiek hoort niet in kwisjes, politiek hoort niet in een commerciële setting. Politiek is debat. In het Fortuyn tijdperk heeft men dat ook een getracht, was ook lachen gieren brullen en het haalde ook niets uit.

  Stem voor als je de kloof tussen kiezer en politici verder wilt vergroten. Want de kloof zal alleen maar groeien als je op nationaal niveau al niet in staat bent om goed te communiceren met de burger, hoe denk je dat het dan zal zijn als de ratten in Brussel zitten. En dan kan men roepen dit heeft niets met de EU grondwet te maken, dit heeft alles met de EU grondwet te maken. We belonen politici omdat ze zulk slecht werk afleveren?

  De burger heeft hier 1 ding aan, namelijk dat hij nu ziet wat voor eerste klas manipulators er rondlopen in Denhaag. Je moet er ook niet naar luisteren, want het is pure staatspropaganda. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat het hier om hun eigen baantjes gaat, niets meer niets minder.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 7.21 uur

 22. Jeetje! Heb het “gemist”, was “stappen”, maar kan me er van alles bij voorstellen…Enfin…op de terrasjes ging ik veel gesprekken aan en daar was het, zoals het hoort, gewoon NEE!!

  En Oerlemans….nou vráág ik je….

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 28 mei 2005 @ 7.48 uur

 23. Bij de politieke barometer bleek dat de coalitiepartijen toch al garen spinnen bij deze eenzijdige voorlichting…als tegenstander van Superstaat Europa ben ik toch somber over de uiteindelijke uitslag. Een NEE is niet alleen noodzakelijk als afkeuring van Europa, maar ook als afkeuring van deze gang van zaken.

  Maar bedenk dan nog eens het volgende…het is schokkend wat er NU gebeurt…maar laten we eens vooruitkijken: wat voor trucs worden er straks bij verkiezingen uitgehaald? Dit gaat veel verder dan wat irritaties over de media, het raakt de wortels van de democratie! Kunnen de oppositiepartijen straks nog wel campagne voeren, of kan dat alleen nog maar ‘ondergronds’ zonder ‘de media’ ?

  Zo verliezen we de democratie straks niet alleen aan Superstaat Europa, maar ook nog aan ‘Superstaat’ Nederland!

  Jan, ook van mij heel veel sterkte toegewenst!

  Reactie door MartijnPleines — zaterdag 28 mei 2005 @ 7.54 uur

 24. Nou maar hopen dat die terrasgangers ook gáán stemmen, Lijn.
  Ik maak het zelfde mee, ik hoor bijna geen ja stemmer. Die zullen er wel zijn volgens de Hond. Ik hoop dat het op 1juni mooi weer is, dat scheelt in de opkomst. Ik zou zeggen : stemmen moet”

  Reactie door Bollie/Bert — zaterdag 28 mei 2005 @ 7.56 uur

 25. Met alle respect, maar ik vond dat Wouter Bos met betere argumenten kwam dan Kox, en die Spruyt is gewoon een engerd.
  De show van Reinout Oerlemans vond ik goedkoop in elkaar gezet, maar de voor- en tegenstanders kwamen allebei aan bod en daar valt wat mij betreft niks over te zeuren.
  Valt dat programma trouwens onder die 3,5 miljoen extra of komt die 1 miljoen daar nog eens over heen?

  Reactie door Karin — zaterdag 28 mei 2005 @ 7.57 uur

 26. @25 Dan heb ik zeker iets gemist. Inderdaad kreeg Bos applaus van het publiek, maar dat is niet zo moeilijk, Kox kreeg ook applaus. Bos was wel erg krampachtig bezig. Als leider van de grootste ‘oppositiepartij’ (lees meelooppartij) vond ik hem erg zwak. Ik heb niet geturfd maar Bos liet de naam Marijnissen wel érg vaak vallen.Trouwens een meerderheid van de pvda achterban is tegen.

  Reactie door Bollie/Bert — zaterdag 28 mei 2005 @ 8.07 uur

 27. Ik krijg steeds meer de indruk dat door de campagne om JA te zeggen, de Nederlanders alleen maar meer overtuigd worden om NEE te zeggen. Zou die ja-campagne dan toch nog ergens goed voor zijn? ;-)

  Het laat mijns inziens duidelijk zien dat Balkenende en consorte hun geloofwaardigheid (waar ze die nog hadden) nu helemaal verloren hebben.

  Reactie door Jeanneke — zaterdag 28 mei 2005 @ 8.25 uur

 28. @27 Strookt niet helemaal met de groei van het ja kamp, helaas.

  Reactie door Bolliebert — zaterdag 28 mei 2005 @ 8.30 uur

 29. Ik ben ook om na die show van gisteravond, het wordt dus NEE, en wel omdat er veel te veel dingen in die grondwet staan die mijn inziens er absoluut niet in thuis horen.
  Als ik dan zo’n lodewijk de waal hoor geilen op zijn ‘actie-recht’, ‘CAO-recht’ dan wordt ik al onpas.
  BLEUGH, weg met de grondwet.

  Reactie door Ronald — zaterdag 28 mei 2005 @ 8.36 uur

 30. Ik heb me werkelijk verbaasd aan deze vorm van propaganda. Dat dit in dit land tegen is!

  Ik was nog enigszins aan het twijfelen, maar nu weet ik eht 100% zeker: Ik stem nee!

  Reactie door Michel — zaterdag 28 mei 2005 @ 8.41 uur

 31. Het is achterban wat gemobiliseerd wordt. Zo gaat het altijd, binnen CDA/VVD/PVDA, het is bekend van deze achterban dat ze niet op oorlogspad durven te gaan tegen hun politiek leiders. Is nooit anders geweest. Achterban is nu bang dat erbij de volgende verkiezingen keiharde klappen gaan vallen in hun kamp, dus winnen is noodzaak. Denk dat dat idee een beetje is gaan heersen. Alleen maken ze een cruciale denkfout. Ze moeten hun politiek leider afzetten, want het zijn anti democraten en manipulators van de eerste orde, dus noodzakelijk om op oorlogspad te gaan met dit type politiek leiders.

  Oja en voor diegene die beweren dat het bij de SP ook zo is….niet dus want ben meerdere keren me flat uitgegaan tegenover de SP en dat was niet bepaald zachtzinnig…voor het geval dat…

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 8.43 uur

 32. @31 Je laatste alinea snap ik niet saint, vertel vertel……….

  Reactie door Bolliebert — zaterdag 28 mei 2005 @ 8.48 uur

 33. Bolliebert

  haha nee dat was voor de mensen die altijd roepen ‘SP achterban zijn jaknikkers’ en soms vinnik dat ook wel. Maar ik ben dat verre van…en weet van andere dat ze dat ook verre van zijn. Voor het geval dat een simpele ziel zich weer aangevallen voelt.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 8.52 uur

 34. karin (25)in de nova schow van gisteren werd bos door zijn p.v.d.a. vriendjes mingele en witteman .meer het woord geboden .niet terecht gewezen als hij met zijn gebrabbel tiny kox onderbrak als die aan het woord was .hij zat te liegen over de verdeling van de macht in europa en mingele en witteman er niets over door vroegen .iedereen die tot zondag de franse of (nederlands talige )belgiese pers volgt (v.r.t journaal) kan zien en horen dat de voorstanders de uitbreiding van de macht van frankrijk gebruiken als argument . BOS IS EEN LEUGENAAR !!!!!!

  Reactie door texas henkie — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.04 uur

 35. we zijn gisteren met de s.p brandweer auto de wijken in geldrop in geweest .kan je verzekeren jan dat de gewone burger onze campagne en beweegredenen heel!!!!!!!!!!!!!! goed begrepen hebben .wel hebben wij geconstateerd dat er redelijk veel mensen hun oproep kaart weggegooid hebben .wellicht kan er in de resterende dagen aangegeven worden hoe de mensen toch hun stem uit kunnen brengen .

  Reactie door texas henkie — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.09 uur

 36. @33 O.k. Duidelijk.

  Reactie door Bolliebert — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.09 uur

 37. In de nieuwe peilingen (BvD, RtlNieuws, 2Vandaag) zie ik dat na het dipje het tegenkamp overweldigend is teruggekomen. We hangen rond de 70%! Daar kan Arnie met z’n Grote Boze Grondwetshow niet tegenop.
  Maar ronduit schandalig dat onze overheid, die de democratie zogenaamd zo hoog in het vaandel heeft staan, nu de referendumuitslag probeert te kopen. Walgelijk!

  Reactie door Jan Breur — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.12 uur

 38. Ik zag bij de politieke barometer van NOVA gisteren een kleine stijging in zetels tov vorige keer van de partijen in het ja-kamp (al was het wel verlies in zetels op het totaal). Zou dit ook kunnen duiden in een groeiend aantal ja stemmers?

  Reactie door Paul Strenen — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.13 uur

 39. Harry van Bommel had blijkbaar geen enkele moeite om voluit mee te doen aan het quiz-programma. Hij is van alle gasten veruit het meeste aan het woord geweest. Het is goed dat er nu eindelijk in de media volop aandacht is voor Europa. Ik vind het ook strategisch onhandig om nee te stemmen. In de Volkskrant gaf je zelf onomwonden toe dat ‘nee’ een pas op de plaats betekent. Een kritisch ja is beter dan een onhandig nee. Met nee zet je Nederland een tijdje buitenspel en dan kun je niet scoren.

  Reactie door pukeko — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.21 uur

 40. Er heerst een juichstemming in het JA-kamp. Die paar procenten verschil halen we nog wel in, denken ze. Ik hoop toch echt op een steviger NEE eindspurt van het hele NEE kamp, desnoods samen met de LPF en de SGP en CU. Laat Geert er maar buiten, die is momenteel nogal veel stemmen aan het kwijtraken.

  Bollie, je opleiding mag dan zogenaamd LAAG zijn, in dit geval ga je uit van je intuïtie, soms ook wel eens “gezond verstand” genoemd. Die intuïtie heeft altijd gelijk. Meer mensen moeten eens leren naar die intuïtie te luisteren! Ga meer op je gevoel af en wat minder op rationeel denken. Dat laatste is niet slecht, maar heeft het vaker mis dan je intuïtie. Je gevoel heeft dus gelijk, Bollie. Zo simpel ligt het!

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.23 uur

 41. Als de mensen goed opletten en door hebben hoe deze regering ontzettend smerig bezig is door geld van ons allemaal te gebruiken om campagne te voeren zal dat alleen maar in hun nadeel werken. Daarom kan je niet genoeg deze misdadigheid in de media of hoe dan ook naar voren brengen. Dit is toch Gods geklaagd. Door dit handelen van deze regering hebben ze zichzelf belachelijk gemaakt.
  Ik hoor net op het nieuws dat Balkenende heeft gezegd dat: “als Nederland tegen stemt hij een belachelijk figuur slaat in Europa”. Hieruit kan je opmaken dat hij afgaat als een gieter, omdat hij niet alle neuzen een kant op heeft gekregen. Exit Balkenende. Maar in mijn ogen heeft hij zich internationaal en nationaal al eerder belachelijk gemaakt, denk maar aan zijn optreden bij sjors boes.

  Reactie door Bolliebert — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.28 uur

 42. @39 Liever onhandig nee, als een ja waar je niet meer over kunt praten en onderhandelen, dit gedrocht kan beter.

  Reactie door Johan Smeets — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.28 uur

 43. @40 Dank je Leonora, met jou comment kom ik deze dag wel weer door.

  Reactie door Bolliebert — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.31 uur

 44. 34. Ik vond het inderdaad hoogst irritant, dat lijkt de nieuwste truc bij politici. Als de ander aan het woord is er volhardend doorheen blijven praten, het viel me inderdaad op dat Bos dat ook deed. Onbeschoft en onbegrijpelijk dat ervaren gespreksleiders als Witteman en Mingelen dat toe lieten.
  Overigens zie ik net op TT dat Balkenende alweer een interview heeft gegeven, dat een neen niet uit te leggen is in Brussel. Laat hij dat dan ook niet doen, maar gewoon opstappen als een meerderheid neen zegt tegen de Grondwet. Want ook al heeft de Grondwet niets te maken met de binnenlandse politiek, als je zo volhardend bezig bent geweest (gisteren weer in Scheveningen) uit te leggen waarom het volgens jouw kabinet ja moet zijn en het blijft massaal nee, dan is de vertrouwensbreuk zó groot geworden dat je niet meer geloofwaardig kunt blijven regeren.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.32 uur

 45. GROM IK ZIT ME HIER SUF TE TYPEN IS MIJN TEKST WEG!!!!!!!!!

  Reactie door Sulis — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.49 uur

 46. Nou ja kwam erop neer dat ik het gemanipuleer over de grondwet helemaal zat ben!!! :?

  Reactie door Sulis — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.50 uur

 47. Ik ben er inderdaad op tegen dat er zoveel geld aan de ja-campagne wordt uitgegeven, en ik neig er voor 70% naar om nee te stemmen. Maar het irriteert me op deze site dat iedereen die voor is, voor alles wordt uitgemaakt. Ik mis een duidelijke discussie met goede argumenten. Het feit dat er zoveel geld aan de ja-campagne wordt uitgegeven is ergerlijk maar vind ik geen argument om tegen te stemmen. En ik kan me niet voorstellen dat gerenommeerde organisaties zoals de vakbonden voor zijn, omdat ze gemanipuleerd zijn door Balkende en cs.

  Reactie door Karin — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.00 uur

 48. Karin

  goede argumenten ???????????????

  De kloof tussen politiek en burgers is nu al inmense groot, met europa wordt dat alleen maar groter en nog meer onderbuik gevoelens.

  klote argument…. ??? lijkt me toch een argument van de bovenste plank! Kan er zo nog wel tig bedenken, maar wat je niet wilt horen is geen argument….toch.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.12 uur

 49. Ik hoorde net een radiospotje van Jan Marijnissen die opriep om toch maar Ja TEGEN de nieuwe Europese Grondwet te stemmen.
  Nu begrijp ik er helemaal niks meer van ???
  (Of het was die Edwin Evers of zo weer)

  Reactie door Tom — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.17 uur

 50. Verwacht men nu écht dat de mensen deze propaganda geloven en ja zullen stemmen ?? Straks tijdens het uitdelen van de SP-flyers in de stad maar even de reacties peilen.
  Verder vind ik het ongelofelijk dat een manipulerende uitzending als deze nog gemaakt kan worden, volgens mij heeft Ronald Plasterk groot gelijk.
  Ook heb ik nog een vraag aan John De Mol…”Mag Oerlemans alstublieft ook naar Tien? Alstublieieieieieft?
  Fijne zonnige dag allemaal !

  Reactie door Carla — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.17 uur

 51. Het is een illusie, te denken dat je mensen van dit regime kunt vertrouwen..

  Reactie door Terry — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.22 uur

 52. Oeoeoee… die is diep..

  Reactie door Terry — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.28 uur

 53. Als ik het niet dacht. Nog maar net een paar uur terug uit Portugal, waar ik heerlijk een week lang het nieuws uit ons kneuterlandje niet gevolgd heb en zie terug van weggeweest gelijk weer de onfrisse praktijken van dit kabinet onder de frisse neus. Ik zeg fris, omdat de zeer zuivere lucht in de Algarve echt heerlijk was. Terug in Nederland zat gelijk de neus weer dicht!

  Zo over tot de orde van de dag, back toe Zweinstein BV.

  Gelukkig dat de zon schijnt!

  Reactie door E.Krul — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.34 uur

 54. vrijdag 27 mei 2005 17:14

  Ontwerper grondwet: opnieuw stemmen bij ‘nee’
  In de landen waar de bevolking de Europese Grondwet afwijst, moet eind volgend jaar een nieuw referendum gehouden worden. Dat vindt de Franse oud-president Valéry Giscard d’Estaing, die zelf aan de wieg stond van het grondwettelijk verdrag.

  Wat er ook gestemd wordt, NEE wordt gewoon over een half jaar JA.
  Kunnen we beter gelijk JA stemmen want dat scheelt weer benzine en is dus veel milieuvriendelijker.
  Nog een keer stemmen kost de regering weer miljoenen aan campagnegeld zoals inkooop en omkoop TV en radioprogramma’s.
  Dan moet er weer extra bezuinigd worden op de minima.
  Dus als je goed nadenkt zorgt de SP er voor dan hun stemadvies uiteindelijk leidt tot kortingen op de uitkeringen.
  Stem dus allemaal JA tegen de nieuwe Europese Grondwet.

  Reactie door Tom — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.39 uur

 55. Je moet het zo zien, ze denken een ja-campagne te voeren, maar door hun onfrisse aanpak en manepulatief gedrag voeren ze eigenlijk gewoon een nee-campagne, ook al kopen ze nog zo veel zendtijd en advertentieruimte!

  Reactie door E.Krul — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.40 uur

 56. ad 48) Saint
  ..dus als de regering miljoenen had uitgetrokken om tegen de grondwet te stemmen, dan had je voor gestemd?

  Reactie door Karin — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.42 uur

 57. Bangmakerij bevalt de bevolking het minst en kiest zeker voor nee!

  Reactie door E.Krul — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.42 uur

 58. Hallo Jan,
  Ook ik heb me over deze manipulaties van het kabinet verwonderd;
  de leugens,
  de verdraaing van feiten,
  de kortzichtigheid,
  de arrogante superioriteitshouding,
  het misbruiken van macht,
  het kwaad reageren als er om verantwoording wordt gevraagt,
  de onverschilligheid voor de gevolgen van hun bezuinigingen.
  Kortom, als dictators, stuk voor stuk.
  Dit heeft niets, maar dan ook niets meer met democratie te maken.
  Hoe lang nog?????
  Groet,
  Amita.

  Reactie door Amita — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.44 uur

 59. Karin

  Dat zeg ik niet, ik heb meerdere argumenten maar 1 die de boventoon voert is de relatie tussen politici en burger en die kloof is inmens groot, met Europa wordt deze nog groter.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.45 uur

 60. @54

  Over een half jaar zijn er toch zelf weer bij, bij dat eventuele 2de referendum? Waarom zou er dan ineens wel ja worden gestemd als de grondwet dan nog steeds niet deugt?

  Reactie door Peter — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.47 uur

 61. Laatste nieuws van het SP front.
  Jan Marijnissen is bereid zijn stemadvies te wijzigen als we de gulden weer terug krijgen. Wel gelijk oversteken.

  Reactie door Tom — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.47 uur

 62. Jan: Helemaal gelijk, maar ik zeg het al dagen . Het gewoon idioot.

  @40: Juist wilders moet op de tv komen. Weet je waarom?
  De linkse kiezer begrijpt precies wat de SP en Partij van de Dieren zeggen. De christelijke kiezer begrijpt precies wat Christen Unie en SGP zeggen.
  Maar de rechtse kiezer, door wie moet deze aangesproken worden?
  Bij het lpf is hier niet iemand met veel kennis. Herben is een ramp in het debat.
  Er is er maar 1 die het kan en dat is Wilders.

  @47: Karin, er zijn heel veel sites op internet met inhoudelijke redenen om tegen te stemmen. Dit is een weblog, gewoon wat jan marijnissen belangrijk vind. Dit is niet de plaats om diepgaande stukken neer te zetten met tig argumenten. Ze staan er overigens wel tussen.
  En als je hier kijkt: http://www.sp.nl/nieuws/actie/grondwet/weblog/ dan zie je aan de rechterkant tig-links staan over de grondwet, waaronder waarom je tegen wilt stemmen.

  Reactie door Edwin — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.48 uur

 63. lijkt me sterk

  Reactie door Peter — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.49 uur

 64. ad 59) Saint
  Maar wordt die kloof kleiner, als er tegen de grondwet wordt gestemd? Met de nieuwe grondwet heeft de bevolking de kans om een onderwerp op de politieke agenda te zetten, weliswaar met 1 miljoen handtekeningen, maar het is toch een vooruitgang vergeleken met de huidige grondwet.

  Reactie door Karin — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.49 uur

 65. Karin, je vergeet dat die handtekeningen uit een groot aantal verschillende landen moet komen, en dat het advies gewoon naast zich neer gelegd kan worden… ze hoeven er helemaal niets mee te doen… enne handtekeningen ophalen mag nu ook al…

  Reactie door Patrick — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.51 uur

 66. ad 65)
  Was het juist niet zo dat die handtekeningen uit alle landen mogen komen, dus niet perse 1 miljoen uit 1 land?

  Reactie door Karin — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.52 uur

 67. er moet een miljoen handtekeningen uit een significant aantal landen opgehaald worden (geloof 7 of 8)

  Reactie door Patrick — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.53 uur

 68. uh 8 dus ehe

  Reactie door Patrick — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.54 uur

 69. Ik kom veel in Polen, omdat mijn vrouw Pools is, en ik zie parallellen. Daar is de politiek corrupt, de managers incompetent. Veel van hun gaan voor de quick-win. Liever nu 50 euro in de zak, dan over een jaar 600 euro op de bank. Ze belazeren de boel openlijk en niemand doet er wat aan. Als een directeur een onderneming de gond in stuurt dan is het een geval van “jammer”. Hij krijgt wel weer een andere baan (door zijn netwerk van vriendjes). Maar de medewerkers kunnen nog geen brood op de plank zetten.
  Als een journalist er wat negatief over is (staatsomroep) mag ie vertrekken.
  Polen heeft 1% zeer rijken 20% mensen die rond kunnen komen 60% kunnen net rondkomen en de rest heeft honger.

  Ik zie hetzelfde proces zich afwikkelen in Nederland. Nederland rot van binnen uit. Nog acht jaar Balkenenden en dan gaan wij ook overal werken voor een hongerloontje in een tentenkampen.

  Als Nederland iet gauw wakker wordt, dan kan het wel eens te laat zijn om iets te veranderen.

  Alexander

  Reactie door alexander — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.54 uur

 70. Karin

  Technisch gezien is dat een onhaalbaar iets. En dat weten de politici in Europa, daarbij schijnen ze het ook zo naast zich neer te kunnen leggen. Dus het is niet bindend. Politici, vakbonden hebben al de grootste moeite om 300.000 mensen te mobiliseren, laat staan dat je 1 miljoen handtekeningen moet ophalen. Men noemt dit burger initiatief, het is meer burgertje doodmeppen.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 10.56 uur

 71. 47. Karin, ik heb onlangs bij de 1-mei bezinningsbijeenskomst van de FNV, die trouwens op 28 mei werd gehouden in De Horsten te Driebergen, aan De Waal gevraagd waarom zij een stemadvies gaven. Hij zei toen dat hij geen stemadvies gaf omdat hij de Grondwet niet in zijn totaliteit kende, alleen het deelaspect van de sociale zekerheid. Nu denk ik dat De Waal de enige zal zijn die zijn aanmaning op de FNV-site niet als een stemadvies zal opvatten. Verder weet ik, omdat ik daar als sociaal jurist en als voormalig docent Europees recht toevallig verstand van heb, dat hij gisteravond onzin zat uit te kramen over de ESF, die samen met de overige verdragen ook nu al een grote steun vormen voor het sociaal beleid, daar is geen Grondwet voor nodig. Wel zegt hij steeds dat Turkije straks na toetreding door deze Grondwet kan worden gedwongen zowel op het gebied van de mensenrechten als op het terrein van de sociale zekerheid een aantal barbaarse dingen niet meer te doen. Moeten wij als Nederland, met een goed sociaal stelsel, eerbiediging van de mensenrechten, daarom vele verslechteringen toelaten? Ik bedoel, heb uw naaste lief gelijk uzelve, maar gaat dat niet wat ver? Wat De Waal verder betreft, hij noemt zichzelf `van de grote lijnen´ en naar inhoudelijke kennis kun je hem ook beter niet vragen. Ik zou ook zeker niet vergeten dat hij érg hard bezig is zich een ministerspost in het komende kabinet Bos te verwerven, zo was hij vorige week hier in Rotterdam om vóór de PvdA voor de Grondwet te pleiten, en vanmiddag is hij hier al weer, de hele middag, wederom op een partijbijeenkomst van de PvdA. Vreemd, voor een man die in Haarlem woont. Zeker voor iemand die herhaaldelijk heeft gezegd eigenlijk meer voor GroenLinks te voelen, maar ja, bij De Waal gaat alles om macht en aanzien.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.01 uur

 72. 71. Ik bedoel 28 april trouwens.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.02 uur

 73. “Als Nederland ‘nee’zegt tegen de eu grondwet,sta ik in Brussel voor gek”.Dat zegt PM Balkenende in het AD.

  Meneer de Minister President misschien kunt u zich is druk maken over de algehele malaise in Nederland.Aangezien u Brussel nu al belangrijker vind dan uw Vaderland lijkt mij de angst om een Superstaat zeer gerechtvaardigd.
  En laten we eerlijk zijn,dat voor gek staan is voor u toch dagelijkse kost.

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.12 uur

 74. hahahaha beste kerel..

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.13 uur

 75. Denk ook dat het ja-kamp probeerd het nee-kamp zo klein mogelijk te maken, zodat ze als ze toch accoord gaan, niet al te veel oproer krijgen!

  en bush wil denk ik iran en noord korea op de korrel nemen, daarom moet europa zich snel verenigen ,om mee te kunnen doen.

  kan er geen andere reden voor bedenken!

  balkenende leidt ons de oorlog in, maar zelf voorop gaan, nee, daar moet je voorzichtig mee zijn.,

  wens hem de grootste hersenschudding toe die er maar kan zijn ,zonder blijvend letsel dat dan weer wel!

  Reactie door Jansonius — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.16 uur

 76. Jansonius

  Een NEE naast zich neerleggen is ondemocratisch en kan voor een rechter komen, maar oproer en wat mij betreft mag het uitlopen op een oorlogje dan. Als de interne democratie in gevaar is is het iedere burger zijn taak hier tegen in verzet te komen. Doe je dat niet ben je geen knip voor neus waard.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.23 uur

 77. Al die propaganda rond het referendum, die ons om de oren vliegt, heeft mij veel aan het nadenken gezet. Ik was al vanaf het begin tegen de grondwet (eigenlijk ook tegen een verenigd Europa, maar dat daargelaten), maar nu helemaal… Ik ben, mede dankzij alle ellende nu, ook lid geworden van de SP. Omdat ik hoop dat de SP een nog grotere rol in de Nederlandse politiek krijgt en daardoor straks in het Verenigd Europa (&@#$!) misschien nog wat meer tegengas kan bieden ;)

  Beterschap Jan!
  Met vriendelijke groet, Indra

  Reactie door Indra — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.30 uur

 78. Beste Jan,
  Het allerbeste toegewenst met je gezondheid!!
  Ik ben het helemaal met je eens: in wat voor land zijn we terecht gekomen? Noord-koreaanse toestanden vind ik wel een toepasselijke typering.
  Iets anders: er wordt op onze site veel geschreven over manipulerende media op tv en radio, maar wat denk je van de Volkskrant? M.i. allang zeer manipulerend, met inmiddels alle trekken van een propgandamachine voor Balkenende c.s. Afgelopen donderdag leek er toch nog een kentering te komen, maar vrijdag 27 mei was het weer goed mis en vandaag, zaterdag 28 mei, zo mogelijk nog erger. Als klap op de vuurpijl wordt er vandaag in deze krant een eigen “referendumwijzer” gepresenteerd, die minstens zo misleidend en manipulatief is als de officiele van de regering.
  De hoofdredactie heeft zich een week zo geleden eindelijk uitgesproken voorstander van de grondwet verklaard, wat naar mijn idee natuurlijk nooit mag betekenen dat de hele krant een propagandamachine voor de staat wordt. De manipulerende krachten van de hoofdredactie strekken zich zelfs uit tot de rubrieken van de ingezonden brieven (98% voorstanders) , de U pagina, de Forum-pagina en zelfs, niet te geloven, tot de dagelijkse weergave van de tv-programma’s (het is mij 2 x opgevallen deze week)
  Als abonnee heb ik al 3 x geschreven, van de redactie krijg ik geen antwoord, van de ombudsman wel, maar die heeft zelfs vandaag het in zijn column nog niet over de volgens mij talloze klachten als de mijne die toch bij hem moeten zijn binnengekomen. Na 1 juni hoeft het natuurlijk niet meer…
  Ik hoop da de SP de Volkskrant gaat opnemen in het rijtje van media, die de vrijheid en democratie in Nederland om zeep proberen te helpen. Liefst in de openbaarheid.

  Vriendelijke groet,

  Elly

  Reactie door elly griebling — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.30 uur

 79. Dat is nou typische manipulatie: eerst bij het nieuws het bericht dat de ja-stemmen zijn toegenomen ten koste van de nee-zeggers – waar of niet? ik heb zo mijn twijfels. En dan de RTL-show: Alles moest op “JA” eindigen, de tegenstemmen kwamen maar heel kort aan bod. En dat met onze belastinggelden! Deze miljoen had beter aan zieken en gehandicapten kunnen worden besteed!

  Reactie door Uschi — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.31 uur

 80. Beste Karin,

  Saint zei het al eerder, maar kennelijk kwam dit iet goed over.

  Wat heb je er nu aan dat je een verzoek mag indienen bij de commissie? ZE HOEVEN ER NIETS MEE TE DOEN.

  Er staat nog iets in de grondwet:
  Als de Commissie zich ergens mee bemoeid, dan mag nederland hier bezwaar tegen indienen, mits ze de steun hebben van 8 andere landen. Maar nu komt het meeste belachelijke: OOK DIT KUNNEN ZE NAAST ZICH NEERLEGGEN.

  Idioot gewoon

  Reactie door Edwin — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.33 uur

 81. @78 e.a.
  Onlangs heb ik onderstaande email naar de redactie van rtvnoord verzonden. Tot op heden géén antwoord.

  Geachte redactie,
  Na het beluisteren van “Altijd wat anders” van vandaag 25 mei, is mij een en ander op gevallen.
  Het ging hier om de EU grondwet. In de studio was aanwezig ene Prof waarvan ik de naam niet heb mee gekregen. En zoals gewoonlijk konden de mensen bellen.
  Die prof was een voorstander van de EU grondwet. Op zich is daar niets op tegen ware het niet dat hij na elk telefoontje de kans kreeg om een en ander dusdanig te beredeneren dat het vóór standpunt werd belicht. Ik ben er van overtuigd dat hier de objectiviteit in het geding is.
  Het zou fair geweest zijn om of géén gast uit te nodigen of van beide kampen één.
  En tijdens de afkondiging van het programma werd gezegd dat morgen wéér een voorstander in de studio zou zijn. Dit vind ik ongehoord. U weet waarschijnlijk ook wel dat de overheid met miljoenen ( belastinggeld) smijt om de vóór campagne te financieren.
  Zo ben ik ook overtuigd van het feit dat de publieke omroepen- waarbij overigens de verhouding vóór en tégenstanders die van 40:11 is- er een belang bij hebben om deze regering niet tegen de haren in te strijken. Dit gezien de voor aankondiging van Mvr. Van de Laan om de publieke omroepen zo goed als de nek om te draaien.
  De enige echte objectieve berichtgeving over dit onderwerp was gisteren bij Netwerk.
  Ik kan mij niet onttrekken aan de indruk dat ook rtvnoord in het keurslijf van deze regering loopt. Wat in Italië kan, kan hier ook. Mocht ik het mis hebben en uit uw eventuele info naar mij toe zou blijken dat de verhouding tussen vóór en tégenstanders recht getrokken wordt, biedt ik u hierbij mijn verontschuldigingen aan. Ik volg de programma’s van rtvnoord op de voet.

  Reactie door Bolliebert — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.37 uur

 82. Nu krijt Arnie ook nog eens te maken met een vertrouwens-crisis!

  Het feit dat Brussel net zoals Amerika straks gewoon een land kan gaan binnenvallen buiten de VN om bevalt me niet, dit betekend dat je je als Europa tegen de mensenrechten organisaties zet, daarbij vervalt bij mij al het gelul dat deze Grondwet, solidair en sociaal is.

  Reactie door AE van Hattum — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.41 uur

 83. @81 / Eigenlijk aan alle briefschrijvers aan de media :
  Ik heb (zie elders) ook een boze mail met gelijke strekking aan de NOS (journaal) gezonden en meerderen op dit blog deden dit ook. Ik heb die mail ook doorgezonden aan o.a. de Ned. Vereniging voor Journalisten / Villa Media en aan `De Leugen Regeert.’ Misschien is het aardig om (en dit is gericht aan de websmid en Jan M.) al die mailtjes gebundeld (al dan niet electronisch) aan alle klachtorganen en mediawaakhonden te zenden?

  Reactie door Paul Strenen — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.53 uur

 84. @76

  helaas is de rechtspraak ook niet meer wat het geweest is,

  rechtvaardigheidsgevoel is schijnbaar geen voorwaarde voor zo.n baantje

  Reactie door Jansonius — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.53 uur

 85. Jansonius

  Nee ook dat is waar, daarom is het van belang dat het volk laat zien dat ze ongehoorzaam is. En zich niet laat inpakken door mooi praat….ik heb altijd 1 regel en die gebruik ik al heel lang ‘Eerste indruk altijd de juiste indruk’. Een tweede en een derde wordt altijd een slap aftreksel van het eerste. Als ik ergens ‘bad vibes’ van krijg is het niet goed.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.03 uur

 86. Waaron nog kamervragen stellen het is toch afgekaart tussen de grote drie.

  Gewoon tendentieuze spotjes uitzenden met teksten over de euro over de werkgelegenheid,als ze oorlog willen kunnen ze die krijgen niet zeiken maar onder de gordel terug meppen.

  Al is de euro nog zo snel de gulden achterhaald hem wel.
  Stem NEE

  Bang uw baan te verliezen? Wij delen uw zorg.
  Stem tegen

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.09 uur

 87. Het mooiste van de show vond ik die strafpleiter op het eind (ben zijn naam vergeten), die terecht aangaf dat de stellingen in het programma nergens op sloegen, waardoor iedereen wel voor moest zijn. Arnie was helaas al te laat met hem stevig onderbreken, want dit ontkrachtte eigenlijk de hele show.

  Stellingen als ‘ik ben voor mensenrechten’ gaan natuurlijk nergens over, of je nu voor of tegen de grondwet bent, qua mensenrechten doen we het in Europa toch best aardig dacht ik zo. Mensen worden gewoon gemanipuleerd door de regering om ja te stemmen, echt walgelijk. Ik weet dat het verkeerd is, maar juist door deze propaganda wil ik nee gaan stemmen.

  Reactie door Martijn — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.09 uur

 88. Ik denk dat de mensen die echt geloven in een democratie in Nederland eigenlijk sterk in de minderheid zijn. De meeste mensen (willen) geloven in een sterke leider die alles beter maakt, iemand waar ze blind in kunnen vertrouwen.

  Democratie is namelijk best wel veel werk. De meeste mensen hebben gewoon geen zin om wetgeving bestuderen en te vergelijken. De meeste mensen willen gewoon een betrouwbare leider die hun verteld wat ze moeten doen. De meeste mensen hebben zelfs nog wel begrip er voor dat een leider soms niet de hele waarheid kan vertellen over gevoelige onderwerpen, en accepteren dat men het volk soms moet beschermen tegen haar zelf.

  Democratie valt of staat met onderwijs volgens mij. Het is misschien niet politiek correct om dit te zeggen maar je kunt volgens mij geen democratische instelling eisen van mensen die niet minimaal op havo niveau kunnen nadenken over beleid. Je hebt een volk nodig die gemiddeld erg hoog is opgeleid en zelfstandig kan nadenken, onderzoek doen en hun eigen essays publiceren waarin ze het resultaat van hun onderzoek onder woorden brengen.

  Wij hebben geen cultuur van individueel onderzoek en gemeenschappelijke discussie. We hebben een cultuur van gehoorzamen wat de baas zegt en in de eigen kring klagen (zonder kennis) over (vermeende) misstanden, maar zonder dat men echt iets hoopt te veranderen.

  Nederland heeft eigenlijk een cultuur van slime/rijke handelaren en dome/arme werknemers: Geld verdienen is namelijk veel belangrijker dan persoonlijke ontwikkeling. De droom om zo snel mogelijk heel veel geld te verdienen is voor de meerderheid veel belangrijker dan vage democratische idealen.

  Reactie door Gideon — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.12 uur

 89. @ Karin

  Aangezien ik het zelf niet beter kan verwoorden wil ik “Niels” quoten die de volgende tekst had achtergelaten op: http://www.sp.nl/interact/tegenspraak/tegenspraak.php?stelling_code=215

  27-05-2005
  Dit zijn naar mijn mening 5 belangrijke punten om tegen de grondwet te stemmen.
  1. Een Grondwet moet leesbaar zijn om een volksstemming mogelijk te maken : deze tekst is onleesbaar.
  2. Een Grondwet legt geen welbepaalde politiek op: deze tekst is partijdig.
  3. Een Grondwet is herzienbaar: deze tekst is afgegrendeld door een eis van dubbele unanimiteit.
  4. Een Grondwet beschermt tegen tirannie door de scheiding en de onderlinge controle der machten: deze tekst organiseert noch een echte scheiding, noch een echte controle der machten.
  5. Een Grondwet wordt niet toegestaan door de machthebbers, maar wordt door het volk zelf opgesteld. Precies om zich te beschermen tegen de willekeur van de machthebbers. Dit gebeurt door middel van een onafhankelijke en speciaal daartoe verkozen grondwetgevende vergadering, die achteraf wordt ontbonden. Deze tekst bekrachtigt Europese instellingen die sinds vijftig jaar zijn geschreven door de mensen aan de macht, die tegelijk rechter en partij zijn.

  Reactie door Debby Bernarfds — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.19 uur

 90. Nog meer manipulatie….

  Weleens afgevraagt waarom onze minister president niet in debat gaat met b.v. Marijnissen. Simpel omdat hij niet bij het volk legt en omdat hij tot pulp vermalen wordt in een debat. Balkenende staat nog al buiten de werkelijkheid, zo is hij ook nooit in staat zich natuurlijk te bewegen tussen burgers. Dit is echt een hele slechte minister president.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.20 uur

 91. Ik heb me doodgeërgerd aan Wouter Bos. Hoezo is de SP niet geschikt om te regeren. Daar gaat hij niet over. Daar gaat de kiezer over. Of is hij soms vergeten hoe hij stond te brullen voor de camera over kiezersbedrog toen Balkenende hem afserveerde als coalitie-partner? Wat een arrogantie bij die PvdA zeg. Tiny, heel goed gedaan!

  Overigens heb ik die propagandashow van Oerlemans na 10 minuten weggezapt. Wat een bullshit zeg. Bent u voor dierwelzijn? Bent u voor vrede? Dan moet je voor stemmen. Ik ben tegen dierwelzijn en vrede, nou goed?

  Reactie door Tom — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.25 uur

 92. Eigenlijk raar: Je kunt eigenlijk alleen vóór stemmen als je het eens bent met alles (100%) wat in de eu-grondwet staat. Het is geen lopend buffet waarbij je dit en dit en dit wel kunt nemen en de rest kunt laten staan: Het is alles of niets. Toch is dat niet de indruk die je krijgt van de stemwijzers en deze quiz.

  Reactie door Gideon — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.35 uur

 93. Tom

  Spruyt kwam toch ook met hele zinnige dingen, politiek gezien ben ik het volledig met hem oneens. Maar hij wist in mijn visie wel precies te zeggen waar de pijn zit bij de burgers. En dat mis ik toch wel, de ontevredenheid van de burger wordt zo van tafel geveegd. En daar heeft de hele politiek schuld aan, naja met name de grote partijen. Hun fout, maargoed het zal wel weer voor de tv …spijt betuigen worden en hoppa we zitten weer voor 4 jaar op onze ontiegelijk grote achterwerk een zetel te bewaken blehhh.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.37 uur

 94. Ik zie dit ook Jan en serieus ik heb er stress van! Ze doen hun taken niet goed, denken aleen maar aan zichzelf. Eigenlijk zouden ze allemaal voor de rechter moeten verschijnen wegens onjuist handelen, discriminatie, armoede bevordering, liegen, bedriegen/stelen, arrogatie en bonussen opstrijken. Ik voel me serieus gediscrimineerd en ik voel me in het hokje onnozele hals geplaatst, dit terwijl ik zie dat dit beleid onnozel is!!Europa wordt wel Amerika 2, ondanks dat JP zegt van niet. Wat is hier tegen te doen Jan?

  Reactie door cynthia — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.01 uur

 95. De hele JA-campagne is 1 grote leugen. Dat is in mijn ogen zo, want zaken verzwijgen noem ik ook een vorm van liegen.

  Meer democratie wordt in praktijk minder democratie, want ‘versimpeling’ van het democratisch proces in dit geval betekent meer macht bij minder mensen (landen).

  Bescherming van de zwakkeren in de samenleving (solidariteitsprincipe: bestaat dat nog?) wil men verzekeren d.m.v. privatisering van de zorg, incl. de uitkeringen. Stel je eens voor: er komen allerlei bedrijven die jou van een uitkering moeten voorzien. Denk niet dat die ook moeite gaan doen om jou aan een baan te helpen. Nee, die zijn meer gebaat bij bijvoorbeeld grote gecentraliseerde ‘werkverschaffingsinstituten’ waarbij je voor slavenarbeid je recht op een uitkering moet ‘rechtvaardigen’. Arbeit macht Frei, weet u nog?

  Privatisering betekent dat bedrijven de focus leggen op het maken van winst en het bieden van een zo goedkoop mogelijk product voor een zo hoog mogelijke prijs. Ook bepaalt straks een ondernemersclub wie er recht heeft op zorg, en die club zorgt natuurlijk het eerst voor zichzelf.

  Naar mijn mening zitten er geen gaten in de grondwet, maar enorme valkuilen en gigantische hiaten: je zóu er een goed beleid mee kunnen maken, maar even goed een ultra-rechtse (neo-conservatieve) bedrijvendictatuur. En een ieder die de politiek de laatste 10 jaar een beetje heeft gevolgd, zowel in Nederland als in de wereld, kan op zijn vingers natellen welke kant het dan uitgaat.

  Wie zitten er nu te wachten op een neo-liberale grondwet? Het bedrijfsleven! Globalisering van neo-conservatieve “waarden” naar Amerikaans model. Een “vrije markt” is goed voor de economie, en bezuinigen op kansarmen en hulpbehoevenden, is ook goed voor de economie, volgens de regeringspartijen. Gebruik dus uw gezond verstand en stem NEE!

  Reactie door Sonja — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.16 uur

 96. Gisteravond naar een debat tussen groen links en de sp geweest. Ik snap werkelijk niet waarom groen links voor kan zijn, met bovenstaande wat Sonja zegt. Een slap argument om voor te zijn was het wordt toch niet beter. …De grondwet veranderen als hij in werking is getreden is welhaast onmogelijk, laat ze eerst de stukken over liberalisering maar eens schrappen voor ze van mij een ja kunnen krijgen.
  Gelukkig dacht de meerderheid van de achterban van groenlinks er ook zo over :-)

  Reactie door Patrick — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.27 uur

 97. de uitspraak van JP dat hij geen néé kan verkopen in Europa is al een zeer gegronde reden om néé te stemmen.
  Immers als dat al zo is snap ik de gedachte achter dit referendum niet.
  Het referendum is toch juist bedoeld om te kiezen.
  Echter volgens JP en Co hebben we geen keus.

  De schijnvertoning gisteren op RTL 4 moet ons toch achter de oren doen krabben.
  Willen we echt deze “regering” dat zo met ons belasting geld omgaat nog wel twee jaar laten zitten?
  Dit is een tijd van enorme bezuinigen ik hoor het ze nog zeggen.
  Wat heeft dit in vredesnaam nog met een democratie te maken.
  Pure propaganda en misleiding.
  Ja zelfs bedrog.

  En dan de Tweede kamer wat een lachertje.
  De mensen in de tweede kamer danken hun “baan” aan de kiezer.
  Gekozen door de kiezer om deze te vertegenwoordigen in de tweede kamer.
  Maar nu deze kiezers zeer kritisch staan tegen een belangrijk onderwerp zijn ze niet thuis.
  Ze laten de kiezer gewoon in de kou staan.
  Dit vind ik trouwens naast zeer kwalijk en irritant ook gevaarlijk.

  Nu hoor ik ook hier weer dat er geen argumenten zouden zijn tegen deze grondwet.

  Het eerste belanrijk bezwaar is dat de regering en ook de tweede kamer niet hebben kunnen uitleggen aan de burger wat deze grondwet nu echt inhoud.
  In plaats van informatie kreeg de burger een propaganda lawine.
  .
  Ik heb deze grondwet gelezen (hele zware kost maar toch)

  Een belangrijk bezwaar is de manier waarop dadelijk de Europese regering is samengesteld en hoe deze gaat worden gekozen. ( institutioneel kader Artikel I-19)

  Wat zijn trouwens “vrije én geheime verkiezingen”?
  (Artikel I-20 lid 3)
  Er klopt toch iets niet aan deze zin

  Verder lijkt het juist veel minder democratisch worden.
  Ook zijn er veel te weinig controle mogelijkheden voor de Europese macht.
  Achterkamer politiek.

  De Europese grondwet is voornamelijk bedacht door een groep rijke multinationals , bankiers en politieke elite.
  Dit zie je ook duidelijk terug in de grondwet.
  De hele grondwet is doordrenk met vrije marktwerking en nog meer commercie.
  Dat regering én tweede kamer dit héél graag willen zie je toch ook in het nationaal beleid.
  Privatisering van toch hele essentiële elementen uit onze samenleving.
  -Energie markt
  -Zorg
  -enz.

  Alles maar dan ook alles staat letterlijk in dienst van de economie en vrij marktwerking.

  En wie zit daar nu op de wachten buiten de belanghebbers ?
  Nog vaker worden aangesproken op straat.
  Nog meer reclame die men ons in de strot duwt
  Nog vaker de ongevraagde telefoontjes of je bij iemand anders stroom wil afnemen.
  (Hoezo ?? Ik had nooit problemen met de oude leverancier)
  En dan de dienstverlening van energie bedrijven of de spoorwegen.
  Die is er toch ook niet echt op vooruit gegaan en dan druk ik het nog zacht uit.

  Stem Nee!

  Voor de geïnteresseerde hier een link naar een Pdf van de grondwet
  http://www.dwerg.com/grondwet-EU.pdf
  http://www.dwerg.com/Bijlagen-I.pdf
  http://www.dwerg.com/tractaten.pdf
  http://www.dwerg.com/slotakte.pdf

  Reactie door Martin — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.36 uur

 98. Mee eens. Hoe han GL inderdaad voor zijn.
  Dat wouter de Shell kabouter voor is is triest, maar GL, is bijna verlakkerij.
  Ik ben teleurgesteld in Wouter. Ik hoopte dat hij stiekum links was.
  Helaas, hij kwijlt nu weer bij het CDA. Het is gewoon een rechste bal, alleen zonder ruggengraat.

  Alexander

  Reactie door alexander — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.53 uur

 99. Interessant stukje van oud-diplomaat Vijverberg in de Elsevier van deze week:

  “… Het zou goed zijn als de voorstanders in Nederland kennisnemen van
  de argumenten van de voorstanders in Frankrijk. Die worden steeds duidelijker en moeten ons aan het denken zetten!
  Volgens Valéry Giscard d’Estaing (liberaal en godfather van de Grondwet) is de Grondwet een Franse conceptie, die de positie van Frankrijk in de Unie versterkt en de volgens de Fransen te grote invloed van de kleine landen (zoals Nederland) terugdringt. Ook Roger Badinter, socialistisch oud-minister van Justitie en oud-president van het Constitutionele Hof, sprak duidelijke taal. Samen met Duitsland zullen ‘wij’, aldus Badinter, 31 procent van de stemmen hebben en krijgt het Frans-Duits koppel weer zijn gerechte plaats in de Europese Unie.
  Deze ‘stemmenwinst’ geldt niet alleen voor Frankrijk en Duitsland, maar ook voor Groot-Brittanië en Italië. Deze vier krijgen samen 57 procent (nu 39) van de stemment. Polen en Spanië krijgen elk circa 10 procent en de resterende negentien ‘kleine landen’ zo’n 23 procent.
  De Grondwet is dus bedoeld om de macht van grotere lidstaten te vergroten en de invloed van de kleinere terug te dringen. Voor de kleine landen van belang aangezien er meer besloten wordt met gekwalificeerde meerderheid en het vetorecht afneemt. … Nus is het stemgewicht van het Frans-Duitse koppel vierenhalf keer zwaarder dan het Nederlandse. Met de Grondwet wordt dat tienmaal zwaarder! Verkoopt Nederland zijn ‘eerstgeboorterechten voor een bord linzesoep?’ Het nieuwe grondwettelijke stelsel is permanent en zal voor de komende generaties gelden.

  Reactie door Edwin — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.57 uur

 100. [quote]Ik vraag me werkelijk af: Wat is dit voor land geworden?[/quote] Dit is nu mede waarom wij hier weg willen.

  Reactie door RedStar — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.01 uur

 101. 39, van pukeko

  Het is schandalig als we onze mening geven en als anderen daar niet naar willen luisteren ze ons maar voor straf een paar maanden negeren. Dus alleen als je het met hun eens bent willen ze naar je luisteren. Hoe kun je kritisch zijn als je eigen mening niet mag laten horen en je alleen maar met hun eens mag zijn?
  Vertel mij maar eens hoe jij denk dan kritisch te kunnen zijn?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.48 uur

 102. Laten we er maar een revolte van maken, ben er geen voorstander van, maar desnoods met geweld.

  Maar ik ben bang dat er niet genoeg medestanders te vinden zijn in dit apeland.

  Wat een arrogante klootzakken hebben wij als regering.

  Reactie door Johan Smeets — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.59 uur

 103. Het viel me gisteravond op dat in NOVA voor de eerste keer twee tegenstanders van de “EU-Grondwet” spraken met één voorstander.
  Senator Tiny Kox van de SP deed het erg goed. Hij was zeer ad rem, zakelijk en ontspannen. Bart-Jan Spruyt van de Edmund Burke Stichting eveneens. Wouter Bos had het er maar moeilijk mee.

  Het viel me op dat Wouter Bos in NOVA meerdere keren de Volkskrant van gisteren citeerde. Daarin stond een interview met Jan Marijnissen. Hij was erg blij met de door jou, Jan, voorgestelde “pas op de plaats” (= een moratorium om diep na te denken over waar we in Europa wezenlijk mee bezig zijn). Waarom deed Wouter Bos dan eerder deze week zo afstandelijk en de boot afhoudend, wat betreft nadere linkse samenwerking tussen de PvdA, GroenLinks en de SP? Ik begrijp deze politieke dubbelzinnigheid niet. Kun jij mij dit uitleggen, Jan? Denkt de partijleider van de PvdA misschien dat een “moratorium” dit omstreden ontwerp-grondwettelijk EU-verdrag (op termijn) onaangetast laat?

  Nu het artikel in de Volkskrant van 27 mei 2005 (citaat):

  Interview

  ‘Grondwet gaat veel mensen boven de pet’

  Van onze verslaggever Theo Koelé

  OSS – Zijn moeder zei al: bij twijfel niet inhalen. Jan Marijnissen is tegen de Europese Grondwet omdat die na de euro en de uitbreiding van de EU een brug te ver is. ‘De Grondwet is het speeltje van de elite.’

  SP-leider Jan Marijnissen vindt dat Nederland nee moet stemmen om pas op de plaats te maken

  Hij wordt uitgemaakt voor demagoog, hij zou ongegeneerd onwaarheden verkondigen, en geen politiek leiderschap tonen. Jan Marijnissen haalt de schouders op over de kritiek die voorstanders van de Europese Grondwet over hem uitstorten. De SP-chef volhardt in uitspraken over een Europese superstaat waarin Nederland verwordt tot een provincie.

  PvdA-leider Bos vraagt zich af in welk Grondwetsartikel u leest dat grote landen meer macht krijgen.

  ‘Hier heb ik een tabelletje uit Brussel waaruit blijkt dat de stem van Nederland zwakker wordt in de Europese ministerraad. Nu ligt de stemmacht van Nederland nog op ruim 4 procent, dat daalt met een half procent. Een groot land als Duitsland gaat er juist op vooruit. De Franse president Chirac probeert kiezers te paaien met de uitspraak dat zijn land aan macht wint. Bij onderwerpen waar het vetorecht van de lidstaten niet bestaat of wordt afgeschaft, hebben de Grote Drie (Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië) aan een kleintje als Malta genoeg om een besluit te blokkeren. Nederland heeft veel meer bondgenoten nodig.’

  Nationale parlementen kunnen een gele kaart trekken als Brussel tegen hun zin iets wil regelen; regeringen hebben de noodrem om een nationaal belang te redden. Dat is toch winst?

  “Die kaart is een lachertje. Iemand noemde het een ‘pieprecht’, je kunt hooguit piepen als iets niet bevalt. Je hebt een flink aantal parlementen nodig om zo’n kaart op te steken, en de Europese Commissie kan die zomaar naast zich neerleggen. Inderdaad, in het uiterste geval kan het Europese Hof van Justitie eraan te pas komen. Voorstanders beoordelen de Grondwet op juridische merites, maar het gaat juist om de politieke ontwikkelingen. En het is duidelijk dat de meeste mensen die niet kunnen bijhouden.’

  ‘Mijn stelling is dat je geen democratie kunt opbouwen als de bevolking er geen vertrouwen in heeft. De kiezers krijgen nu een Grondwet van vijfhonderd pagina’s met een zeer ingewikkelde structuur voorgelegd. Democratie bestaat bij de gratie van openheid, herkenbaarheid en verantwoordelijkheid. Daaraan heeft Europa een chronisch gebrek. Het gaat heel veel mensen boven de pet. Mijn moeder zei al: ‘bij twijfel niet inhalen’.”

  En dat betekent?

  ‘Nee zeggen op 1 juni. Dus niet thuisblijven, zoals minister Bot van Buitenlandse Zaken zegt tegen mensen die niet weten wat de Grondwet behelst. Hij probeert het aantal nee-stemmers zo klein mogelijk te houden. Dat past in de strategie van het kabinet om met grote woorden en propaganda op kosten van de belastingbetaler een ja-stem binnen te slepen. Ik word van demagogie beticht, maar wat te denken van al die waarschuwingen dat Nederland zich met een nee-stem internationaal belachelijk maakt en economisch benadeelt. 80 procent van onze export gaat naar EU-landen. Daar hadden en hebben we geen Grondwet voor nodig.’

  Staat er dan niks positiefs in de Grondwet? Ontslagbescherming en andere rechten voor werknemers zijn er ook in opgenomen.

  ‘Die zijn boterzacht. Ontslagbescherming wordt juist uitgehold door de plannen om via ‘vrije en onvervalste concurrentie’ van Europa de sterkste economische macht ter wereld te maken. Als er staat dat iedereen recht heeft op sociale bijstand, mag ik dan vragen: hoe veel? De Grondwet is een stuk met een neo-liberale inslag, je leest er delen van het VVD-verkiezingsprogramma in terug.’

  Heeft u een alternatief?

  ‘Pas op de plaats maken. Na de invoering van de euro, de uitbreiding van de EU, en de beslissing om over het lidmaatschap van Turkije te onderhandelen, is de Grondwet een brug te ver. Laten we eerst in Nederland een discussie voeren over bevoegdheden die we willen behouden of afstaan. Als er ‘nee’ uit de stembus komt, moeten we hier een conventie houden over het thema ‘Nederland in Europa, Europa in Nederland’. Daaraan zouden de regering, partijen, maatschappelijke organisaties en burgers moeten meedoen. Een ja-stem is definitief, dan slaan we de richting in van een superstaat Europa. Een nee-stem maakt het mogelijk om een discussie te voeren over de vraag hoe we Europa socialer en democratischer kunnen maken.

  Trouwens, wat is een Grondwet waard die de bevolking splijt? Een Grondwet hoort door iedereen, of bijna iedereen, onderschreven te worden. De achterban van alle grote partijen is sterk verdeeld. De Grondwet is het speeltje van de elite, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven.’

  Wat te doen als de bevolking toch ja zegt?

  ‘Dan moeten politici eindelijk eens naar de mensen luisteren, en respect tonen voor wat ze zeggen. Dan dient het referendum als wekker. Wouter Bos noemt het referendum ‘mislukt’ als er een nee uit komt. Hoezo? Omdat het volk niet doet wat hij zegt? Het getuigt bovendien van minachting voor de kiezers als Bos suggereert om hen, als het nee wordt, een tweede keer te laten stemmen.

  Wat ik ook kwalijk vind, is dat CDA, VVD en PvdA de uitslag slechts respecteren bij een bepaalde opkomst. De opkomst is altijd goed. Een nee op 1 juni is een gegeven, daar kan niemand in Den Haag omheen!’

  Einde citaat uit de Volkskrant.

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.59 uur

 104. Als je de meeste Nederlanders op dezelfde wijze vragen zou stellen over de moslim wet, de sharia, dan tussen de 70-90% het eens zijn met de sharia. Want de overgrote meerderheid van wat er in staat zijn zaken die iedereen rechtvaardig vind: het verbieden van moord, diefstal, bedrog, en zo voort. Maar moeten de mensen dan voor de invoering van de sharia stemmen?

  Het gaat er juist om waar men het niet mee eens is.

  Reactie door Gideon — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.19 uur

 105. Uit het Parool van vandaag±

  Voorsprong van Frans ‘non’ slinkt
  Van onze redactie buitenland
  AMSTERDAM – Een nipte meerderheid van de Franse kiezers is van plan om morgen bij het referendum over de Europese grondwet tegen te stemmen. Maar het ja-kamp lijkt zijn achterstand te verkleinen, zo valt op te maken uit een nieuwe opiniepeiling, die gisteren is gepubliceerd.

  Van de ondervraagde kiezers zei 52 procent van plan te zijn de grondwet af te wijzen, aldus het onderzoeksbureau CSA. Voorstanders van het verdrag vormen 48 procent van de ondervraagden. Dat is een groei van drie procentpunten ten opzichte van een onderzoek dat CSA donderdag publiceerde.

  Het lijkt wel voetbal uit de tijd dat ik voetbal nog leuk vond!!! Hartstikke spannend. Hopelijk loopt het anders af dan in de tijd dat ik voetbal nog leuk vond. Hoewel Feijenoord toch mooi wel als eerste club ooit de Europacup won.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.29 uur

 106. De uitspraak van JP dat hij geen néé kan verkopen in Europa is al een zeer gegronde reden om néé te stemmen.
  Immers als dat al zo is snap ik de gedachte achter dit referendum niet.
  Het referendum is toch juist bedoeld om te kiezen.
  Echter volgens JP en Co hebben we geen keus.

  De schijnvertoning gisteren op RTL 4 moet ons toch achter de oren doen krabben.
  Willen we echt deze “regering” dat zo met ons belasting geld omgaat nog wel twee jaar laten zitten?
  Dit is een tijd van enorme bezuinigingen ik hoor het ze nog zeggen.
  Wat heeft dit in vredesnaam nog met een democratie te maken.
  Pure propaganda en misleiding.
  Ja zelfs bedrog.

  En dan de Tweede kamer wat een lachertje.
  De mensen in de tweede kamer danken hun “baan” aan de kiezer.
  Gekozen door de kiezer om deze te vertegenwoordigen in de tweede kamer.
  Maar nu deze kiezers zeer kritisch staan tegen een belangrijk onderwerp zijn ze niet thuis.
  Ze laten de kiezer gewoon in de kou staan.
  Dit vind ik trouwens naast zeer kwalijk en irritant ook gevaarlijk.

  Nu hoor ik ook hier weer dat er geen argumenten zouden zijn tegen deze grondwet.

  Het eerste belangrijk bezwaar is dat de regering en ook de tweede kamer niet hebben kunnen uitleggen aan de burger wat deze grondwet nu echt inhoud.
  In plaats van informatie kreeg de burger een propaganda lawine.
  .
  Ik heb deze grondwet gelezen (hele zware kost maar toch)

  Een ander belangrijk bezwaar van is de manier waarop dadelijk de Europese regering is samengesteld en hoe deze word gekozen. ( institutioneel kader Artikel I-19)

  Wat zijn trouwens “vrije én geheime verkiezingen”?
  (Artikel I-20 lid 3)
  Er klopt toch iets niet aan deze zin

  Verder lijkt het juist veel minder democratisch worden.
  Ook zijn er veel te weinig controle mogelijkheden voor de Europese macht.
  Achterkamer politiek.

  De Europese grondwet is voornamelijk bedacht door een groep rijke multinationals, bankiers en politieke elite.
  Dit zie je ook duidelijk terug in de grondwet.
  De hele grondwet is doordrenk met vrije marktwerking en nog meer commercie.
  Dat regering én tweede kamer dit héél graag willen zie je toch ook in het nationale beleid.
  Privatisering van toch hele essentiële elementen uit onze samenleving.
  -Energie markt
  -Zorg
  -enz.
  Alles maar dan ook alles staat letterlijk in dienst van de economie en vrij marktwerking.

  En wie zit daar nu op te wachten buiten de belanghebbers ?
  Nog vaker worden aangesproken op straat.
  Nog meer reclame die men ons in de strot duwt
  Nog vaker de ongevraagde telefoontjes of je bij iemand anders stroom wil afnemen.
  (Hoezo ?? Ik had nooit problemen met de oude leverancier)
  En dan de dienstverlening van energie bedrijven of de spoorwegen.
  Die is er toch ook niet echt op vooruit gegaan en dan druk ik het nog zacht uit.

  Voor de geïnteresseerde hier een link naar een Pdf van de grondwet
  http://www.dwerg.com/grondwet-EU.pdf
  http://www.dwerg.com/Bijlagen-I.pdf
  http://www.dwerg.com/tractaten.pdf
  http://www.dwerg.com/slotakte.pdf

  Reactie door Martin — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.52 uur

 107. Bijna de gehele Nederlandse media “pijpt naar het dansen van de regering”.
  Neem mij niet kwalijk maar het moest er even uit!

  Reactie door Bolliebert — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.09 uur

 108. Volkskrant van vandaag al gezien?

  Eén groot stem-voor-pamflet.

  Reactie door Kinge — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.05 uur

 109. Je wordt er toch ook niet goed van. Op mij log schrijf ik vandaag ook, dat ik mezelf niet snap het nog te volgen. Maar ja……je moet wel he

  Reactie door RedStar — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.24 uur

 110. @107 Kinge, ja die Volkskrant van vorige week zaterdag was ook
  al één groot stemadvies, dat heb je als je als krant je hebt om laten praten tot beursgang en je hebt uitheleverd aan een Europees beursgroepcluster dat punten moet scoren voor de aandeelhouders.
  De Volkskrant is aldus al anderhalf jaar niet meer redactioneel onafhankelijk. Winstmaximalisatie, over de ruggen van de lezers heen die denken nog te doen te hebben met een progressief dagblad. Ik heb mijn abonnement inmiddels opgezegd.

  Reactie door C.Tilyx — zaterdag 28 mei 2005 @ 18.49 uur

 111. goede tijden maar vooral slechte tv tijden
  het geluid stond uit
  al praatend praten we verder
  de avond was warm
  was het stil
  het geluid weer aan
  er was niets veranderd
  mijn beste vriend frits

  Reactie door dominee — zaterdag 28 mei 2005 @ 19.08 uur

 112. Ach kijk dan maar om half 8 naar Nederland III.

  Lenette van Dongen gaat ons verrassen met een show van 2 uur.
  Na alles wat er nee en ja schijnt te moeten worden, zeggen we
  wellicht nee tegen een “Europees verdrag” ‘op herhaling’.

  Maar Lenette stort er vast nog iets aktueels tussendoor en
  dáár zeggen we allemaal in ieder geval graag “ja” tegen en wie
  weet hoe ze ons nog op schitterende gedachten kan brengen.

  Immers ‘nee’heb je, en ja….uh….daar gaan we toch niet van uit? Dus ontspannen vanavond aan de buis, goed voor onze rug,
  allemaal op de bank en nérgens meer aan denken.
  Het komt wel goed….

  Reactie door Madelief — zaterdag 28 mei 2005 @ 19.33 uur

 113. @ Pukeko (39):

  Citaat: “Een kritisch ja is beter dan een onhandg nee”. Een “kritisch” ja is in het geheel niet mogelijk: ja is ja! En dan zit je eraan vast. “Nee” biedt nog de mogelijkheid, om de samenwerking in Europa -die ook dan trouwens gewoon door zal gaan- een betere vorm te geven.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 28 mei 2005 @ 20.27 uur

 114. @ Patrick (67)

  Precies, en ze in Brussel zullen zelf wel uitmaken, zodra het van pas komt, wat een “significant aantal” is. Dan kan het “burgerinitiatief” altijd afgewezen worden, hoeveel miljoenen handtekeningen er ook onder staan! :(

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 28 mei 2005 @ 20.36 uur

 115. Kijk Jan, dit getuigt nou van inzicht, u bent tegen wat naar Noord-Koreaanse toestanden riekt. Als u hier al bij gaat steigeren, laat staan bij het nationaliseren van de spoorwegen en een paar takken van diensten en industrie die u van landsbelang acht, dat die gegarandeerd moeten worden voor een zo groot mogelijke groep, van overheidswege. Als dit door de eenheidsworst van staatsmonopolies geleverd moet worden, dan weet je nooit als het wat minder gaat, of een ander het niet beter had kunnen doen op de vrije markt. Daarom ben ik voor prestatie-afhankelijke subsidies, en een toezicht voor de overheid, mocht het ooit tot iets Marxistisch achtig komen in Nederland als de SP aan de macht komt. China experimenteert ook met concurrentie onderling tussen overheidsaanbieders, om de boel wat speels en alert te houden.

  Reactie door W6969 — zaterdag 28 mei 2005 @ 21.57 uur

 116. Nu er toch Kamervragen over gesteld gaan worden: zou het ook niet mogelijk zijn om, mét de reeds gestelde vragen, ook nog de vraag te stellen naar hetgeen de regeringscampagne nu TOTAAL al gekost heeft. We zien nu telkens slechts een ‘onderdeel’ waar dan een prijskaartje van al gauw 1 miljoen euro bijstaat, maar het zou toch ook wel het recht zijn van de Nederlandse burger om ook te weten wat het totaalbedrag is dat nu staat op deze rekening met vele nullen voor alles wat er aan staatspropaganda is uitgegeven. De rekening moet nu toch wel zo hoog zijn dat de regering dit geld alleen maar kan ‘terugverdienen’ door ergens anders op te bezuinigen of door bijvoorbeeld belastingen extra te verhogen.

  In ieder geval was de campagne-avond bij RTL-4 het (voorlopige) hoogtepunt van een ‘leuker kunnen we het niet maken’ regeringscampagne waarin koste wat het kost de massa bewogen moet worden om ‘ja’ te stemmen.

  Laat ik voor deze laatste dagen voor het referendum toch vooral hopen dat de kiezers van hun kant laten zien dat hun stem niet ‘te koop’ is door het inmiddels op al deze kiezers uitgestorte bombardement aan media-reclame, media-shows en personen die ineens het ‘licht’ van de Europese Grondwet hebben gezien. En natuurlijk hopen op volledig betrouwbaar werkende stemcomputers, waarbij de nee-knop minstens even goed functioneert als de ja-knop.

  Reactie door David Tompot — zondag 29 mei 2005 @ 1.36 uur

 117. Zo erg kan het toch niet zijn dat ik nog steeds niets zeg aan een Grondwet of een lantaarnpaal….Wie kan zich daaraan toch
  ergeren. Als er geen vrijheid van meningsuiting of twijfel mag zijn, zoals ik die talloze keren hier heb zien verwoorden door
  regelmatig dezelfde inzenders/sters, is het dan nu zo, dat,
  indien twijfel geconstateerd wordt, er nu ook door de SP
  gecensureerd wordt??????? Kinderachtig en narrow-minded,,,,,,
  laat de Grondwet dan maar …..voor zich…..spreken.
  Duidelijker kan het niet….en onduidelijker ook niet, jammer !!

  Reactie door Madelief — zondag 29 mei 2005 @ 1.57 uur

 118. De regering, maar ook de kamer, hebben er een potje van gemaakt. Deze tekst is al zo lang bekend, daar hadden ze makkelijk een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar kunnen doen naar de effecten van deze grondwet. Zoals het nu is, blijft het giswerk. Iedereen loopt als een kip zonder kop tegen elkaar aan te blaten en discussieren heeft helemaal geen zin, want iedereen interpreteert de grondwet toch hoe ie dat zelf wil.
  Wanneer je de informatie inzichtelijk hebt gemaakt kan iedereen zijn eigen afweging maken waarom hij voor of tegen is. Dan kan er ook een gelijkwaardige discussie gevoerd worden en loopt men ook niet rond met een chronische spraakverwarring. In iedergeval kun je fiasco’s voorkomen zoals die afgelopen vrijdag te zien was op RTL4.

  Voor komende woensdag rest dan ook maar 1 oplossing en dat is tegenstemmen

  Reactie door Erik — zondag 29 mei 2005 @ 2.37 uur

 119. Die meid van de Partij voor dieren was heerlijk fel tegen dat slap gelul van Brinkhorst bij BvD. Brinkhorst zat alleen maar dom te lachen; maar ik weet wel beter.

  Reactie door ReneR — zondag 29 mei 2005 @ 12.52 uur

 120. Hoewel er goede argumenten zijn tegen de Grondwet, worden tot nu toe mensen alleen maar verleid nee te stemmen met valse feiten en keiharde leugens.

  Tiny Kox ontkende bijvoorbeeld glashard in Nova de stelling van Wouter Bos dat vier grote landen nu ook al een besluit kunnen tegenhouden. Dit is echter wel juist: in de nieuwe Grondwet moet een wet gesteund worden door lidstaten die minstens 65% van de Europeanen vertegenwoordigen, maar in de huidige situatie is dat ook al 62%. Maakt die drie procent van Europa een federale superstaat waarin Nederland wordt onderdrukt door de grote landen?!?!

  Alsjeblieft, SP, ga nou eens de waarheid vertellen. Ik zie liever dat mensen ja stemmen tegen deze Grondwet dan dat ze nee stemmen tegen een verkeerde voorstelling van zaken.

  Reactie door Rob — zondag 29 mei 2005 @ 14.22 uur

 121. Ik heb,nadat ik een groot gedeelte heb gezien hebben van het rtl4 programma. Een misschien hele simpel vraag en dat is deze.Heb ik met mijn Nee stem bijvoorbaat al niet verloren?
  Gezien het een nek aan nek race wordt en het belang en het geld wat deze regering er voor over heeft om zoveel mogelijk mensen Ja te laten stemmen.Wie controleerd wie? Of geef ik met deze vraag meer aan dat de kloof tussen de burger en de regering wel erg groot is geworden.

  Reactie door J.Karmelk — zondag 29 mei 2005 @ 14.28 uur

 122. Ik vind de meeste reacties op deze site over Europa, het referendum, de nederlandse regering etc negatief, sneerend, wantrouwend en in het algemeen dus erg negatief. Er spreekt heel weinig positieve toekomstvisie uit. Stel voor dat onze ouders of grootouders in het verleden allemaal zo hadden gereageerd op de plannen voor de opbouw van een verenigd Europa. Dan waren de plannen van Schumann en Monnet de prullebak in gegaan, waren we nog even verdeeld, ongetwijfeld een stuk minder welzijn en welvaart e.d.
  Waarom moeten we aannemen dat de mensen die de tekst van het nieuwe verdrag hebben gemaakt – ongetwijfeld een compromis en niet volmaakt – en alle voorstanders van het stroomlijnen van de eerdere overeenkomsten en verbetering van de efficiency en democratie van het europese bestuur, allemaal minkukels zijn? Zou het met uitstel allemaal veel beter worden? Ik geloof het niet.
  Ook de vaak gehoorde kritiek op de ambtenaren in Brussel, de burocratie e.d. getuigen m.i. van een eng standpunt: Nederlanders zijn heus niet veel beter dan andere Europeanen. Bovendien: bij alle regelingen waarbij nederlandse belangen een rol spelen ,zijn nederlandse ambtenaren betrokken.

  SPers, probeer ook positief te denken en overweeg ook een stem “Ja” (indien dat binnen de partij democratie aanvaardbaar is)!

  Reactie door MaxS — zondag 29 mei 2005 @ 17.55 uur

 123. MaxS, bewondering voor je positieve denken, maar creatie en positiviteit houdt nog niet in dat je alles wat een ander wil maar met ja en amen beantwooordt. De geschiedenisboeken staan vol van rechtvaardig verzet en oneensheid.

  Reactie door W6969 — zondag 29 mei 2005 @ 19.14 uur

 124. Volgens het kabinet zijn we opweg naar een democratisch europa.
  Jammer dat het nederlands kabinet een schijndemocratie opvoert.
  Dit geeft nog meer reden om woensdag NEE te stemmen

  Reactie door Tineke — maandag 30 mei 2005 @ 12.32 uur

 125. De minimis non curat praetor. Concordia res parvae crescunt

  Reactie door Caveat Lector — woensdag 4 januari 2006 @ 15.21 uur

 126. eej lul
  waar is die kwis dan?
  haat je
  van ons

  Reactie door nn — vrijdag 6 januari 2006 @ 14.52 uur

 127. Stem vóór, Stem SP, anyone?

  Reactie door Geert — dinsdag 7 februari 2006 @ 15.43 uur