Ik sta voor gek

Al maanden geleden zette Jan Peter Balkenende in Rome zijn (en onze) handtekening onder de Europese Grondwet. Nu lijkt het erop dat ie beter eerst het referemdum had kunnen afwachten.

In het AD van vandaag zegt ie: ‘Ik sta voor gek als het een NEE wordt. Ik kan het niet uitleggen in het buitenland.’

Kun je nog wel premier zijn van een land wanneer je de mening van ‘je’ volk niet kunt uitleggen?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 28 mei 2005 :: 23.36 uur

153 Comments

153 reacties

 1. Tip voor Judas Peter Balkenende:

  U kunt dit zeggen : Ik heb de zaak niet onder controle!

  Hoeft U ook niet te liegen en daardoor uw christelijke hart geweld aan te doen door te liegen,of is uw hart laatstelijk vervangen door een kluis misschien?

  Reactie door Jansonius — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.46 uur

 2. Nee Jan, dat kan niet :-).
  ‘k ga flyeren ….

  Reactie door Carla — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.46 uur

 3. Hij en geen enkele politicus heeft helemaal niets te tekenen in het buitenland aan verdragjes etc. die ons land te grabbel gooien zonder toestemming van zijn eigen volk. Achterban of niet. Samenwerking is allemaal leuk en aardig maar wel naar onze maatstaven en vanuit onze samenleving gevoed; mét alle (sub)- en multiculturele voeding die daarbij hoort, maar wel naar onze gezamenlijke voorwaarden. Het land en alles waarvoor wij staan (oa verzorgingsstaat) vogelvrij verklaren binnen zo’n e.u. hoort daar dus níet bij!

  Reactie door Paul Strenen — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.48 uur

 4. Ik zou me als ik Balkenende was meer druk maken dat hij bij een Nee voor gek staat tegenover de Nederlanders. Pleiten voor een referendum waar blijkbaar het volk niet voor is.

  Reactie door Tom — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.53 uur

 5. jeepee staat sowieso al voor gek, voor de nee die komt, dus daar moet ie toch wel aan gewend zijn :?

  Reactie door Patrick — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.54 uur

 6. Balkenende zal ongetwijfeld een intelligent man zijn, daar twijfel ik bij Balkenende geen moment aan. Alleen mensen die intelligent zijn staan vaak ook enorm buiten de samenleving en leven in een eigen wereldje waar hij dingen zo neerzet dat het buiten de samenleving komt te staan en voor hem als werkelijkheid gezien wordt. Dit is een tik die je vaak ziet bij dit slag mensen, zijn hele gedrag is er naar. Hij kan niet anders…

  Balkenende moet je ergens achter in het CDA zetten en advies laten geven zo dat je het kan filteren voor dat het naar buiten komt, want meer heeft de man niet in zich.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.54 uur

 7. Beste Jan, ik krijg serieus hoofdpijn van JP. Hij weet niet wat er leeft onder de bevolking. Hij wil een compleet andere kant op dan het meerendeel van de bevolking. Hij heeft zijn taak dus niet goed gedaan! Hij is minister president van ons allemaal en hij heeft ons voor gek gezet! Het is al lang duidelijk dat deze richting niet gewenst is. Hij zal moeten vertrekken wegens niet goed functioneren! Maak me ook zorgen over de negatieve opmerking van de franse minister president. Ook hij zit er niet goed denk ik! Het wordt tijd voor een frisse wind, nieuwe ministers, een nieuw systeem en socialer! Is dit te bereiken Jan? Ik wil er alles aan doen, mijn steun heb je sowiezo. Dan maar voorlopig geen EU.

  Reactie door cynthia — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.55 uur

 8. Hij zegt ook dat onze reputatie op het spel staat. Typische reactie voor zo´n zielig burgermannetje `wat zullen de buren wel niet zeggen?´. En neen, die man is niet op zijn plaats als premier van dit land. Als onze reputatie al op het spel zou staan, dan eerder omdat we zo´n sukkel als premier van het land tolereren. Dan kun je als volk inderdaad niet goed meer serieus genomen worden, hoewel de hardnekkigheid waarmee hij aan het pluche gekleefd blijft zitten, zonder enig draagvlak onder de bevolking, natuurlijk meer hem verweten kan worden dan het arme volk dat hieronder lijdt.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 12.58 uur

 9. JP staat pas echt voor gek als hij zijn volk niet serieus blijft nemen. Want inderdaad hij kan het niet uitleggen waarom zijn volk nee stemt. Dus hij moet gewoon de conclusie trekken dat hij niet langer premier kan zijn van ons land. Overigens staat hij al vanaf dat hij als premier begon voor gek dus wat dat betreft…. :?

  Reactie door Sulis — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.02 uur

 10. En wat trouwens óók nog in het AD van vandaag stond:

  quote:
  Uit vrees voor een Nederlands nee tegen de Europese Grondwet, heeft premier Balkenende gisteren te elfder ure een officieel bezoek van de minister-president van Slowakije afgebeld. Het is zeer ongebruikelijk dat een dergelijk officieel bezoek wordt uitgesteld.
  unquote.

  Hoezo zal het buitenland het niet meer begrijpen????

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.05 uur

 11. Het is eigenlijk heel legitiem om NEE te stemmen wanneer je tegen dit kabinet bent. Want bijna iedereen is daar voor. En t.a.v. het beleid kun je al aardig proeven van waar het naartoe moet met die EU Grondwet. NEE dus!

  Reactie door Sonja — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.08 uur

 12. Trouwens, de huidige regering was zo tevreden met dom stemvee! Dan moeten ze ons nu niet opeens gaan verwijten dat we dom zijn.

  Reactie door Sonja — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.10 uur

 13. Hoi Jan,

  Nee,helemaal gelijk,Jan..dat kan inderdaad niet.
  Nu leeft deze premier wel in een heel andere wereld..en hij
  is ook nog zo lief verrekte eigenwijs..je praat tegen een muur.
  Zeg..die rug is best wel erg,he..komt toch wel goed,hoop ik.
  Bij Nova zat Tiny Kox..niks speciaals van verwacht,maar wat een kanon,zeg..heel relaxted tegengas geven bij Wouter op een heel geloofwaardige manier..bij de SP zitten wel kanjers,zeg.
  Het betoogje van Kox klonk als muziek in de oren..
  Ik vond KOx errug sterk..!!

  Reactie door eric — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.10 uur

 14. Alleen een regent komt tot uitspraken als “Ik sta voor gek als het een NEE wordt. Ik kan het niet uitleggen aan het buitenland.”
  Een democraat accepteert dat bij een referendum zowel een ja als een nee mogelijk zijn. Als dat zo moeilijk uit te leggen is aan de bestuurlijke elite van de Europese Unie, dan is dat alleen al een goede reden om tegen de grondwet te zijn.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.12 uur

 15. Laat deze deze bebrilde Gristendemagoog tot zijn god bidden om niet voor gek te moeten staan als het gepeupel hem bij zijn stropdas pakt en die vastspijkert aan de goedkope tapkast in Brussel.
  Laat deze neoconformist en voor grootmachten bukkend kleinburger zijn excuses aanbieden aan het proletariaat dat hem te min was voor zijn strevens.
  Laat hare Majesteit deze mislukte hofnar clementie schenken, dan zal ik me van verder commentaar onthouden.

  Reactie door C.Tilyx — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.28 uur

 16. Jan,

  In navolging van JP kan ik alleen maar zeggen dat hij zich voorbereidt op een beter leiderschap door iemand anders. Een Europeaan dan wel. JP heeft blijkbaar niet de capaciteit te luisteren naar de stem van zijn volk, en kiest zijn eigen pad.

  Iets anders,
  een vervelend voorval als dilemma pik ik op om een stelling te bepalen. Helaas word op dit moment Paul freriks belaagd met beschuldigingen van ongewenste intimiteiten in de Zevenaarse raad. Ik ga niet in op deze beschuldigingen maar wil het volgende van je weten; Indien we één Europa hadden gehad, zou dit dan de Nederlandse doofpot in gaan of de Europese??

  Reactie door Hans — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.37 uur

 17. Niet alleen Balkenende maar ook die volksmennende PvdA manipulator Bos (hij had bij ‘Nova-Politiek’ de PvdA congres applausmachine weer meegenomen!) zal dan voor gek staan!

  Vóór de grondwet zijn terwijl driekwart van zijn achterban tégen is. Over ‘de kloof’ tussen burger en ‘De Haagse Elite’ gesproken…

  Reactie door Paul Jan Petersen — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.37 uur

 18. 14. Hè, Tilyx, onthoud je eens niet van verder commentaar? Het is me zó uit het hart gegrepen! Hoewel de amusementswaarde van JPB waarschijnlijk nooit meer te evenaren zal zijn, dus laten we dát dan in ieder geval nog even koesteren, lachen is goed voor de bloeddruk ook.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.39 uur

 19. Arme Balkie toch! Als je de politiek in gaat weet je dat je op je gezicht zult gaan vroeger of later. Soms gebeurt dat zelfs vaak. Daar moet je rekening mee houden. Wat hij nu doet is pure morele chantage: “Door jullie Nee-stemmers ga IK op mijn gezicht. Jullie schuld!” Ik vind die reactie gewoon zielig. Maar ik denk wel dat het effect heeft op minder lenige geesten in dit land. Die vinden het zielig dat hij in Brussel voor gek komt te staan. Voor gek staan, op je gezicht gaan, leren verliezen, dat zijn dingen die je moet accepteren als je de politiek in gaat en hoge boompjes vangen nu eenmaal veel wind. Balkenende is het hoogste boompje hier. Hij vangt dus veel wind. Dat wilde hij zelf. Ik vind hem dus niet zielig daarom. Ik vind hem WEL zielig dat hij zo loopt te jeremiëren erover. En mij krijgt hij dus niet om. Ik blijf bij mijn beslissing om NEE te stemmen en hoop van ganser harte dat ook Frankrijk morgen NEE stemt. Dan is er echt niets anders aan de hand dan dat de landen opnieuw om de tafel moeten en dit keer eens moeten proberen de echte wil van de bevolking erbij te betrekken. MOETEN we ons ECHT aanpassen aan Oost-Europa en Portugal en Griekenland en Malta en Cyprus waar ontstellende armoede heerst? Of moete we met man en macht gaan proberen in die landen enigszins fatsoenlijke sociale voorzieningen op te bouwen? Ik denk het laatste! Maar ik denk ook dat het niet zo zal gebeuren. De hogere heren vinden dat de rijke landen tien stappen achteruit moeten doen om de arme landen de kans te geven erbij te komen. Dat dit niet werkt zien we aan Portugal, waar de sociale voorzieningen nog steeds nauwelijks bestaand zijn.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.40 uur

 20. Goed voor gek kunnen staan is een van de weinige kwaliteiten van JP.

  Reactie door alexander — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.41 uur

 21. Waarom hebben we een L.. de behanger als MP?

  Reactie door Johan Smeets — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.45 uur

 22. Leuk. We kunnen vandaag nog méér van JPB verwachten!

  CDA-Congres grotendeels in teken van referendum Europese Grondwet

  Het CDA-partijcongres dat zaterdag 28 mei a.s. plaatsvindt in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht staat grotendeels in het teken van het referendum over de Europese Grondwet op 1 juni a.s.
  Fractievoorzitter Verhagen, minister Bot van Buitenlandse Zaken, CDA-delegatieleider in het Europees Parlement, Eurlings en de Belgische oud-premier Dehaene (tevens vice-voorzitter van de Europese Conventie) komen aan het woord over de Grondwet. Minister-president Balkenende houdt de slottoespraak waarin hij tevens ingaat op het referendum.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.47 uur

 23. @ Joan 17:
  Laat deze jandoedel de eer zijn verschaft te worden bijgeschoffeld als tragikomische voetnoot in de Geschiedenis van Het Koninkrijk der Nederlanden, misschien is het plebs alsnog genegen te knikken voor het werkelijk Volksbelang. ;)

  Reactie door C.Tilyx — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.58 uur

 24. 22. Dank je wel, Tilyx. Hij gaat vanmiddag weer een speech houden. Ben benieuwd naar je verdere commentaar daarna!

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.08 uur

 25. Het gaat er helemaal niet om dat JPB “in het buitenland voor gek staat”, indien … De regering is er voor de burgers; niet andersom. De burgers hoeven niet hun stemrechten te gebruiken om de dikke olifantshuid van deze premier te redden.

  Met andere woorden: de staatsburgers in Nederland moeten niet “gebruikt” worden om “ja” te stemmen met het oogmerk om deze zielige minister-president (in grote nood) van dienst te zijn. Centraal staat het grondwettelijk EU-verdrag; niet JPB.

  Heel tragisch is dat JPB door zijn uitingen het EU-referendum verpersoonlijkt. Hij maakt er een privé-drama van! Dat is zeer onzakelijk en niet professioneel. Zeker gezien vanuit effectieve overheidscommunicatie. JPB monopoliseert dit referendum voor zichzelf! Heel dom en hoogmoedig.

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.08 uur

 26. Whoohoo! Eindelijk weer een kans om JP voor gek te zetten!

  Reactie door Daniël O. — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.13 uur

 27. Om niet de beroerdste te zijn: wat mij betreft mag Balkenende best recht hebben op een bescheiden beeltenis in Brussel, naast Manneken Pis.

  Reactie door C.Tilyx — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.24 uur

 28. 26, ut zeikende ventje naast menneke pis ;-)

  Reactie door Patrick — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.26 uur

 29. Nou, er wordt écht niets nagelaten! Dit is het programma van Buitenhof morgen.

  // Jan Peter Balkenende in gesprek
  Hoe democratisch wordt Europa met het nieuwe grondwettelijk verdrag, waar houdt de bemoeizucht van Brussel op en wat zijn de grenzen van de Europese Unie?
  Drie dagen voor het referendum gaat minister-president Jan Peter Balkenende in gesprek met kritische Europeanen: columnist Ronald Plasterk, ondernemer Harrie de Winter, econoom Flip de Kam en filosoof Ad Verbrugge.

  En een gastcolumn van minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot.

  Presentatie:
  Paul Witteman

  Columnist:
  Ben Bot, minister van Buitenlandse zaken

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.30 uur

 30. Ze kunnen deze demo wel ombouwen…naja ombouwen hoeft niet eens..

  http://www.allyourbasearebelongtous.com/flash/allyourbase.swf

  zie het al helemaal voor me, Europa die zegt :
  All your base are belong to us….

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.52 uur

 31. Jan Marijnissen,

  Waarom bied je niet aan om het voor balkenende te doen, kan balkenende veilig in eigen land blijven? ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.54 uur

 32. Overigens is het zogenaamd voor gek staan in andere landen al een goede reden om tegen deze grondwet te stemmen. Als Nederland aangekeken wordt op een (eventueel) democratisch tot stand gekomen ‘Nee’ en andere landen kijken Nederland daar op aan. Dan is wel duidelijk hoe ze in Europa met democratie omgaan. (voor diegene die dat nog niet doorhadden)

  Reactie door Tom — zaterdag 28 mei 2005 @ 14.58 uur

 33. Lijkt me nogal een egoistische uitspraak.
  deze man staat toch niet voor zichzelf in de unie, maar als vertegenwoordiger van ons volk!

  Laat hij trots zijn dat we op een democratische manier tot het besluit zijn gekomen.

  Misschien moeten we hem met z’n allen even een pakje zakdoekjes toesturen. En een snoepje. Dat verzoet misschien.

  Reactie door Molly — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.00 uur

 34. Heb het al eerder geschreven op diverse forums en logs. Democratie stopt bij de drempel van de politiek. Democratie is in de ogen van een politici dat je een rechte lijn loopt, dan werkt de democratie.

  Voor ons burgers is democratie vooral verbonden aan gelijkheid en integriteit. Die 2 mixen dus niet en daarom is de democratie eigenlijk een lachertje. Komt omdat we ons nog steeds laten (mis)leiden door politici en het verotte om zelf na te denken. We besteden het wel uit…als je dat doet wordt je genaait.

  Ging laatst met iemand mee om een scooter te kijken, hele aardige man, de scooter was van zijn dochter geweest. Had er nooit wat mee gehad en was er altijd heel zuinig mee geweest. Me neefje wilde hem meteen hebben. Gaaf cool, zieter wow uit. Dus ik klim op het ding en merk dat het stuur link / rechts klapt, teveel stress op de voorvork. Ding had dus een klap gehad op zijn voorvork, ik werd genaait waar ik bij stond.

  En zo werken veel politici ook… ze vertellen je gewoon keihard poep. Als een politici iets graag wilt dan moet je gaan opletten, want dan stinkt het. Daarom ook altijd je eigen club in de smiezen houden…dat is eerlijk en dat is ook de taak van achterban.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.14 uur

 35. @ 29 Joan: Vergeet niet dat premier Balkenende in debat moet met vier kritische Europeanen van hoog niveau. Hij kan morgen in het defensief gedrukt worden. De keuze van deze vier euro-sceptici vind ik bewonderenswaardig. Hulde!

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.25 uur

 36. 35. Dat ben ik wel met je eens, Kees. Het is maar net wanneer ze Bot inplannen met zijn column. Want daar kun je weinig op terug zeggen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.30 uur

 37. @29
  Ik ben zeer pro publieke omroep (geweest).
  Bij ik de laatste weken echter zie krijg ik echter steeds vaker visioenen van een staatsomroep.
  Ik snap werkelijk niet waarom men zich zo voor het karretje laat spannen want de objectiviteit is m.i. ver te zoeken. Het regerings c.q. ja-kamp krijgt naar mijn gevoel meer aandacht dan de nee-stemmers.
  Zou men soms bezig zijn een wit voetje te halen om de plannen van mevr. v.d. Laan te verzachten?

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.35 uur

 38. @37: Twijfelaar > Twijfel niet langer, stem in godsnaam NEE.

  Reactie door Paul Strenen — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.37 uur

 39. Daniëlle Mitterrand, weduwe van de vroegere Franse president, heeft gezegd dat zij tegen een tekst is die een andere dictatuur institutionaliseert die wij (de Fransen dus) niet willen, namelijk een systeem dat van mensen economische subjecten maakt.

  Staat Frankrijk nou ook voor gek?

  En Nicolas Sarkozy heeft gesteld dat als Jacques Chirac het Franse economische model zegt te zullen beschermen: “het beste sociale systeem is dat waarbij iedereen werk kan krijgen. Dat is echter helaas niet het onze (Franse), met 3 miljoen werklozen”.

  Zal Frankrijk nu niet langer serieus worden genomen? Dan heeft JPB nog een uitwijkoord waar hij sámen voor gek kan staan. Dat geeft zo’n warm gevoel!

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.45 uur

 40. Van mijn eigen (bescheiden) weblog:

  Reputatie van nederland staat op het spel

  In een exclusief interview met onze verslaggever, vertelt Jan Peter over zijn zorgen mbt het aanstaande referendum.

  Balkenende staat voor gek bij ‘ja’

  DEN HAAG – Premier Balkenende kan met een Nederlands ‘ja’ tegen de Europese grondwet in Brussel geen kant uit. Als hij de uiteenlopende verhalen van het jakamp in Brussel moet gaan bepleiten ‘sta ik voor gek’. Volgens de premier is het jakamp te versplinterd om aan te geven wat er zo goed zou zijn aan de nieuwe Eurogrondwet .

  Hans van Baalen (VVD) vindt het een pluspunt dat de EU zich het recht toeeigent om militair in te grijpen, waar haar belangen in het geding zijn. Femke Halsema (GroenLinks) zegt dat de nieuwe grondwet de EU dat recht juist niet geeft.
  De fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer die zeggen voor de nieuwe Eurogrondwet te zijn, willen nog geeneens gezamenlijk op een foto. De diverse (ex-)presidenten van de Nederlandse Bank en de minister van Financien spreken elkaar onophoudelijk tegen waar het gaat over de perikelen rond de invoering van de Euro en de invloed die dit heeft gehad op de Nederlandse economie.
  Bovendien vindt Balkenende dat hij niet met een ‘ja’ kan aankomen in Brussel. Buitenlandse leiders kennen Nederland als drager van de Europese integratie, als land dat altijd constructief en kritisch meewerkt in internationale instellingen. Die reputatie staat op het spel. Om nu met een klakkeloos en ongenuanceerd ‘ja’ aan te komen in Brussel, zou de indruk kunnen wekken, dat de Nederlandse bevolking haar kritische en constructieve bijdrage aan de EU heeft ingewisseld voor de attitude van jaknikkend en willoos stemvee.

  De premier verwijt de voorstanders dat ze niet creatief genoeg zijn en wijst nogmaals op de brede steun. Meer dan 60% van de Nederlandse bevolking is tegen de Europese grondwet.

  Reactie door Henk Tukkers — zaterdag 28 mei 2005 @ 15.54 uur

 41. Heerlijk, Internet. Dit zei Bot deze week in the New York Times. Zal hij dat morgen ook gaan zeggen?

  “It surprised me,” Bernard Bot, the Dutch foreign minister, said of the surge in opposition to the constitution, which he helped negotiate.
  “I was out canvassing the other day, and I met a woman who said there was no point in trying to convince her, she was going to vote no. I asked her why, and she said, ‘I just feel good saying no for once.’ ”
  “There’s a lot of irrational reaction that has to do with the general economic situation in the country, European enlargement and immigration,” Mr. Bot continued in an interview in his office in The Hague. “You can take any issue that has come up in the last few years, and it’s a reason to vote no.”

  en verderop in het artikel:

  But proponents of the constitution like Mr. Bot make the opposite point, namely that a small country like the Netherlands is more vulnerable to uncontrolled immigration under the present system than under a future one.

  “I have to remind people that if you say no, the E.U. doesn’t cease to exist,” he said. And under the present system, any country can admit any number of immigrants, as Spain recently did when it accepted some 700,000 previously illegal immigrants, and those immigrants can then move freely to any of the 25 member states. The new constitution would in essence, Mr. Bot contends, prevent Spain or any other country from determining the immigration risks of every other country.

  “The Netherlands is one of the founding fathers and a country with a very open economy and a very vulnerable one,” Mr. Bot said. “We cannot afford to say no. So I say to people: ‘If you vote no in order to ventilate, you’ll bring harm to yourself. You have to be seen as a team player in Europe and to understand the nature of the times in which you live.’ ”

  Tja, een teamplayer die in eigen doel schiet, want zo zal hij een neen bij het referendum wel opvatten? Dan sta je inderdaad een beetje voor gek als je zó met foldertjes langs het strand in Scheveningen hebt lopen leuren in die bloedhitte!

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.02 uur

 42. @38 Paul

  Over mijn stem op het referendum twijfel ik in het geheel niet, dit wordt een keihard NEE, ik druk die nee-knop dwars door de stemmachine :)

  Ik gebruik op deze plek de nickname “twijfelaar” omdat ik me sterk aangetrokken voel tot de manier waarop de SP haar mening uitdraagt en de manier waarop de SP politici acteren.
  Maar…….. zo af en toe lees ik ook de ongenuanceerde mening van SP aanhangers die mij de rillingen bezorgen. Het is een foute aanname van die lieden dat sociale rechtvaardigheid uitsluitend is voorbehouden aan mensen die zelf op het minimum moeten leven en dat alles wat daarboven verdient asociaal is en dat je die beter alles af kunt nemen.

  We zijn geen grootverdiener maar kunnen er royaal van leven, bovenal zijn we in ons gezin allemaal gezond maar ik erger me wild aan de plannen en maatregelen die mensen treffen die niet zoveel mazzel hebben. (huurprijzen vrijgeven, eigen risico’s , medicijnen uit het pakket enz. enz. enz.)

  Daarover gaan dus mijn twijfels.

  politiek bedrijft. sterk het gevoel heb dat bij de SP de laatste fatsoenlijke mening t evinden is enerzijds ontdekt heb dat

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.17 uur

 43. Nee dat kan inderdaad niet, maar nu heb ik toch ook zelf nog een vraag: Dit is de eerste keer dat ons iets gevraagd wordt over Europa, zal het ook tevens de laatste keer zijn?

  Reactie door Ronald — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.34 uur

 44. Sowieso was de formatie van dit huidige kabinet al een coupe de farce waar je u tegen zegt. Onee, dit argument mochten we niet gebruiken in het Europese debat, bijna vergeten. Mijns inziens heeft het clubje CDA haar beste tijd wel gehad als regeringspartij. vijfentwintig jaar CDA, dat we ooit zo naief waren.

  Reactie door Vic — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.38 uur

 45. Nu weet ik teminste het verschil tussen een Ja stemmer en een Nee stemmer.
  Mw.Louise van de Laan(D66) op de Duitse zender ARD,Nee stemmers stemmen niet met hun verstand,niet met hun hart maar met hun onderbuik.
  Mw.van de Laan ik zal proberen of ik zo bij het Nee knopje kan komen,anders maar wachten op een bierbuik of een zwangere deerne.

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.45 uur

 46. Twijfelaar
  Ik zit verre van het minimum, maar steun wel de SP. Dus klopt niet helemaal wat je zegt. Maar begrijp het wel wat je zegt, want ook ik heb weleens problemen met die anti geld houding van sommige SP’ers. NU moet ik zeggen, sommige mensen hebben het wel erg beroerd hoor. Maar men moet niet doorschieten..

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.49 uur

 47. 45. Kijk, door dat soort uitspraken komt Nederland inderdaad voor gek te staan. Dat wij hier een parlementariër hebben gekozen met zo´n ongelofelijk arrogante houding, die dus schijnt te denken dat al die talloze mensen die nee gaan stemmen allemaal zo stom zijn als het achterend van een varken. Weet waar je op stemt als je D´66 stemt!

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.53 uur

 48. Ik ben zo toe aan een lekkere lachfilm!!!! Morgen eerst dat referendum, en dan om lekker bij te komen op t.v. gelijk er achteraan:
  Uitzending: Bagdad Reality TV
  Zondag 29 mei, 21:00, NET3
  Herhaling: zaterdag 4 juni, 14.40 uur, NET3

  Dat het leven onder Saddam Hussein geen pretje was weet iedereen. Overdag maakte hij zijn volk het leven zuur, maar ook ‘s avonds thuis viel er niet aan hem te ontsnappen. Urenlang kon je op TV elke verrichting van de grote leider gadeslaan. Met bijbehorend jubelend commentaar. Als de val van de dictator ergens voor een revolutie heeft gezorgd is het wel op televisie. Regisseur Roel van Broekhoven stelde voor Tegenlicht een avondje Iraakse televisie samen.

  Ik bedoel, enough is enough!!!!! Gelukkig is hier Dunya, en misschien, misschien wordt de traditie van Dunya = slecht weer deze keer wel doorbroken? Dan ga ik daar lekker dansen, zodat JPB niet in z’n eentje voor gek staat. Solidariteit moet er zijn.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.57 uur

 49. @42: Wat dat betreft ben ik denk ik net zo’n twijfelaar hoor. Ik zit dan wel op echt een minimuminkomen maar kan soms net zo elitair uit de hoek komen als sommige grootverdieners waartegen inderdaad ook naar mijn mening vaak een aversie bestaat vanuit het socialistische kamp. Op deze blog zijn veel van mijn meningen net zo ongenuanceerd. Hoewel ik zelf vindt dat ik doorgaans wel inhoudelijk en genuanceerd op dingen inga, is dit een materia (grondwet) die mij zeer na aan het hart ligt en waartegen ik zo’n aversie koester dat het me geen flikker uitmaakt of m’n geluid genuanceerd is of niet; het moet gehoord. Wat de anti geldhouding betreft: Ik denk dat de grootste aanhang van de s.p. inderdaad op een minimuminkomen zit. Wat daarbij denk ik een belangrijke aanname zou kunnen zijn is dat we met z”n allen inmiddels in Nederland heel moeilijk idealen nog aan de man kunnen krijgen en misschien wordt het “wij-gevoel” binnen de s.p. wel bijeengehouden door onderling de nadruk te leggen op de gemenedeler weinig geld(?) Ik ben maar een nieuweling dus ik weet het niet, maar het klinkt me aannemelijk.

  Reactie door Paul Strenen — zaterdag 28 mei 2005 @ 16.59 uur

 50. We zijn echt een stel randdebielen hier in Nederland als we de politici moeten geloven. We kennen echt totaal niets goeds doen. Najaaa…tot de volgende verkiezingen dan. Dan spreekt men weer over ‘de burgers’ ‘luisteren naar de burger’ ‘de burgers serieus nemen’ ‘de kloof’. Ahja ben er al helemaal klaar voor om ze onzinnig te horen brallen.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.00 uur

 51. @ 39 Joan: Is het overwegenswaardig dat JPB als “nationaal warm uitwijkoord” Madurodam krijgt toegewezen? Daar was hij afgelopen donderdag aanwezig. Samen met Maxim Verhagen, de fractieleider van het CDA in de TK, stond hij daar een (Nederlandse?) haring te verorberen. De “uiros” daalden op zijn colbert neer …!

  Dat “beeld in het kleine Madurodam” vond ik potsierlijk en tegelijkertijd typerend voor de bekrompenheid van deze premier. Holland op zijn smalst!

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.01 uur

 52. Ja, dat heb ik ook gezien, Kees. Maar zelfs JPB ziet op Madurodam kans boven alles uit te torenen en dan staat hij wel héél erg opvallend voor gek, vind ik. Ik heb een warm hart, dus van mij mag hij naar Frankrijk.

  Het was trouwens inderdaad van een meutigheid en een truttigheid daar alle drie met een haring tussen de minihuisjes, misschien ga je dat soort beelden na 40 jaar verblijf op een farm in Australië, afgezonderd van enig contact met een andere vorm van leven dan het schaap, missen. Ach, kijk eens, in Holland is er nog níks veranderd! Australië vind ik trouwens ook wel een goede plek voor JPB om zich te verbergen als hij voor gek heeft gestaan straks! Beter dan Frankrijk, want dan zien we ‘m hopelijk nooit meer terug.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.08 uur

 53. Hier wat steun uit Vlaanderen. Stuur die kerels wandelen!
  Op de website http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=285 vindt u een artikel dat Nederland moet interesseren, en dat al uitgaat van een Frans NON morgen.

  Reactie door Karel Anthonissen — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.14 uur

 54. Paul Strenen en anderen: Minima hebben een platform nodig. De SP biedt ze dat. En de SP alleen. Zelf minimuminkomer zijnd, maar afkomstig uit de middenstand, ben ik meer sociaal dan socalistisch en behoud me dan ook het recht voor te denken dat de SP de Mao-kant al tijden geleden heeft afgeschud. Voor mensen als ikzelf, aan de financiële onderkant van de samenleving, komt er veel meer op ons af dan er op de financiëel welgestelden afkomt. Juist in onze groep vind je de financiële tovenaressen en tovenaars die, hoe onwaarschijnlijk dat vandaag de dag ook is, nog steeds kunnen uitkomen met een inkomen dat structureel 200 EURO per maand te laag is en waarvan steeds meer wordt geëist, zoals extra bijbetalen in de Zorg, minder huursubsidie (valt dit jaar weer een beetje minder erg uit gelukkig) en de kosten van levensonderhoud die de pan zijn uitgerezen. Juist in de SP vinden we mensen die dit kennen uit eigen ervaring, of met mensen die ervaringsdeskundig zijn, werken. Maar ook ik ben af en toe een geheel andere mening toegedaan, dan vele anderen hier op dit Log. Misschien komt dat, omdat ik oorspronkelijk uit een KVP-nest kom, waar zich nu een meerderheid van VVD-ers bevindt. Ik ben het spreekwoordelijke ROOIE schaap in de familie. Met een zwart randje. Ik ben, denk ik, de enige die SP-er is en Links! Omdat ik sociaal voelend ben en vanuit de mens denk. Vanuit het Micro gegeven dus. Per mens. Niet macrodenken, want daar krijg je slachtoffers door. Toch voel ik me behoorlijk thuis, al ben ik een zeer kritische SP-erm hetgeen Jan wel weet! :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.18 uur

 55. hoi Jan

  meneertje Balkenende staat al jaren voor lul, hij is de enige die het nog niet in de gaten heeft .
  zelfs diegenen die ervan pariciteren, en aan alle kanten nederland lopen te bestelen en dus naar de knoppen hielpen, weten het.
  Hij heeft de mazzel gehad dat PIM werd vermoord, daar pariciteerde hij van,..
  en dat die Dappere Dodo ook nog eens de mazzel had met de terroristische aanslagen en dat de LPF er een pleuriszooitje(sorry taalgebruik, maar vind ff geen ander woord)van maakte, Wouter Bos zich flink heeft laten naaien, kortom Nederland lag al in puin, dus hij had mazzel herkozen te worden,
  Hij werd ons in de strot geduwd!!!
  maar na te hebben gezien dat Nederland er niet beter van is geworden, de hele wereld 1 grote chaos is, vind ik dat die Balkende en aanhangers van dit hele politieke poppenkastspel, allemaal eens op moesten stappen!!! en zekers niet WEER herkozen moeten worden!!Men zaait maar verdeeldheid men doet ALSOF we wat te vertellen hebben,..maar ondertussen kruipt ie Bush zijn reet in, en nu onder het mom van, we moeten EU grondwet om het terrorisme bestrijden,..BULL SHIT,………
  Met oorlog, breng je niemand aan het verstand, dat men 1 wereld moet worden!!!
  je moet voor oorlog zekers niet weglopen, maar het opzoeken heeft ook geen nut,
  heeft 1 van de zogenaamde grote leiders weleens diegenen aangesproken die het terrorisme bedrijven? heeft men wel eens geprobeerd om die strijd met woorden te bestrijden? heeft men ooit wat aan de kern gedaan, waardoor de moslims in opstand zijn gekomen?
  Als een Balkenende niet eens weet hoe ie de mensen hier in Nederland op 1 lijn kan krijgen, wat moet zo’n man met een EUROPA dan, niet HIJ maar WIJ staan als land voor LUL met zo’n Minister President!!
  Pim zag wel van te voren in, dat er problemen zouden ontstaan,
  PIM vond dat we eerst eens in eigen land, met een ieder die hier thuishoort, de boel weer in orde moesten krijgen!
  Daar waar te veel gejat werd in het land, wou hij de boel eens uitvegen, daar waar de knelpunten zaten wou Hij iets aan doen.
  Wat nou bezuinigen zei Hij, we hebben zat als we de nutteloze uitgaven inkorten!
  Pim was niet tegen de islam, al vond hij het een achterlijke cultuur, maar hij vond wel dat een land , waar hij van hield, er ook niet door naar de knoppen geholpen hoefde te worden!!
  Dat hij de pech had, dat men hem niet van vroeger kende, en dat men niet wist, dat hij goedgeschoold was, en wel wist wat er gedaan moest worden, om nederland te behouden.
  Het land dat ooit overal hoog in de vaandel stond, er is niets meer van over, en nu ook nog minder waarde zal gaan hebben als
  die EU wet er komt!! nadat er door de EURO al een flinke knauw is geweest!
  Balkendende loopt maar achter iedereen aan te hobbelen,
  maar tot nu heb ik nog niets gezien waarvan is zeg, nou dat heeft ie goed gedaan!!!
  OPROTTEN met die man, NEE tegen EU, en laat er dan verdorie in Nederland eens een partij komen , die Nederland weer in goede staat kan brengen, opdat we naar de wereld toe, kunnen laten zien hoe het moet en kan!!dan kan die EU altijd nog!!
  Laten we onze vrijheid en rijkdom nu eens goed benutten,
  laten we de grotere en belangrijkere dingen in het leven nu eens aanpakken!!!
  DRAAG HET POSITIEVE EENS UIT!!

  ja sorry wat een reaktie, maar ik word zo schijtziek van dit land.
  het moeten toekijken naar hoe een land naar de klote is geholpen en het zien van dat het KWAAD maar steeds meer voedingsbodem krijgt, ik word er ziek van!!
  Mensen worden aan alle kanten maar uitgebuit, ze blijven maar klagen en plukken,…..maar gooien zelf van alles over de balk.
  jeugd, oudjes, school,de zorg, criminaliteit, hoeren, snoeren, commercieele shit, wereldproblemen etcetc
  zo kan ik wel uren doorgaan!!!
  haha maar dat brengt mij dus eigenlijk tot het punt waar ik eigenlijk voor naar hier kwam,…
  en dat was die uitzending van SP, met de zendtijd voor politieke partijen!!!! die ben ik dus op het internet aan het zoeken,….
  omdat ik hier graag de aandacht aan zou willen schenken!!!
  ff alle harde feiten op een rij!!
  Maar helaas nog niet gevonden!! dus als je een tip hebt, waar ik die zo spoedig mogelijk kan vinden graag!!!!!

  nou ik heb mijn frustraties er ff uit kunnen gooien,
  en hoop dat Balkenende het ook leest en zich realiseerd dat ie met mazzel zolang aan de MACHT is,..NIET OMDAT IE ZO GOED IS!!

  dus JA meneer balkenende U staat altijd voorschut!!!!
  wat wil je met EU als je je eigen land niet eens onder controle kan houden,……….

  was getekend,
  een very BLUE LADY

  laat dit alles al genoeg reden zijn om GEEN JA te stemmen,……

  Reactie door bluelady — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.18 uur

 56. Hij kan nog altijd vertrekken naar het buitenland. Wat denk je van Timboektoe, Balkenende?

  Reactie door E.Krul — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.18 uur

 57. Voor gek staan is toch geen probleem? Snip en Snap konden er zelf ook om lachen. Ik zou me trouwens eerder zorgen maken over ongeloofwaardig gevonden worden thuis, dan in het buitenland.

  Reactie door Roy Mauric Heijligers — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.19 uur

 58. waar gaat dit heen lees net op internet dat cda uitslag niet automatisch overneemt.power to the people.

  Reactie door anarchy99 — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.20 uur

 59. Laat hij het nu zijn eigen hebben aangedaan. Nee, nu eerst nog ff medelijden wekken bij, de gevoelige burger.

  Reactie door RedStar — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.23 uur

 60. de gek zei, ik ben gek,gekker dan gek
  dus hou even mijn mond
  het volk stemt
  ik ben niet alleen
  mijn belang is geen belang of ja eigen belang
  of toch nee,want als gek ga toch graag niet op mijn gezicht

  Reactie door dominee — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.23 uur

 61. Dank u wel, heer Balkenende, voor dit EXTRA argument dat u aan de NEEN-campagne levert….. :)

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.30 uur

 62. Tja, ik wil uiteraard niet onaardig doen, Maar onze Harry Potter look-a-like loopt natuurlijk al jaren een beetje voor gek met zijn haardrecht, type bril, zijn manier van spreken, zijn manier van bewegen (ministry of silly walks), zodat ik altijd plaatsvervangende schaamte krijg als hij op het Journaal zie de een of andere internationaal bekende politieke wereldburger de hand schudt….

  Ach alles is zo relatief, mijnheer Balkenende…
  Ze lachen toch al om u in Europa, dus wat maakt het uit dat wij massaal NEE zullen zeggen!!!???

  Reactie door hannes — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.37 uur

 63. Ennuh…wie zijn wij om na het Franse “NON!” niet ook “NEEN!” te zeggen? :)

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.38 uur

 64. Met al zijn uitlatingen de afgelopen weken heeft JPB de nee-stemmende burgers van dit land tot 2e-rangsburgers gedenigreerd. Zijn positie is onafhankelijk van de uitslag van het referendum onhoudbaar. JP hou de eer aan jezelf en vertrek heel snel.

  Jan beterschap!

  Reactie door Alinda — zaterdag 28 mei 2005 @ 18.07 uur

 65. De voorstanders laten steeds meer hun ware gezicht zien
  Gelukkig wel, nu maar hopen dat de stemmers dat OOK zien.

  “De premier verwijt de tegenstanders dat ze geen alternatieven aandragen en wijst nogmaals op de brede steun. “In de Tweede Kamer is 85 procent voor de grondwet. Vakbondsleiders, werkgevers, milieubeweging, ontwikkelingsorganisaties, jongerenclubs – allemaal voor!”

  Tja, als het niet zo is weten ze dat zelf ook, en stemmen dan sneller NEE! :-)

  “Bovendien vindt Balkenende dat hij niet met een ‘nee’ kan aankomen in Brussel.”

  Want? Het is dan toch democratisch gekozen door de burgers?
  Afijn, al stemmen we nee, het wordt toch JA waarschijnlijk.
  Echter wel stemmen gaan hoor!! NEE stemmen, dan kan de volgende verkiezing eindelijk eens echte vernieuwing het proberen.

  “Buitenlandse leiders kennen Nederland als drager van de Europese integratie, als land dat altijd constructief en kritisch meewerkt in internationale instellingen. Die reputatie staat op het spel.”

  Ja, omdat den haag doet wat ie wil, ik zag een mooie:
  http://www.sp.nl/nieuws/actie/grondwet/foto.php?code=291

  Nu stemmen we echt een keer democratisch, op een wijze die zwaarder is dan de lokale grondwet (dan moet 2/3e VOOR stemmen!!!) en ja dan zie je dat kiezers dom zijn, ze kiezen, ze klagen, en kiezen weer.

  DIT kan het omslag punt zijn !

  Reactie door Barend — zaterdag 28 mei 2005 @ 19.09 uur

 66. ‘Ik kan het niet uitleggen in het buitenland’
  tja je kunt het hier ook niets uitleggen, dus waarom zal je daar iets kunnen uitleggen. opvallend ook dat JP over ‘het buitenland’ spreekt, kennelijk ziet JP het zelf ook niet als 1 Europa.

  Reactie door Hektor — zaterdag 28 mei 2005 @ 19.39 uur

 67. Heb al zoveel voordeel van europa gehad dat ik nu nee gaat stemmen.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 28 mei 2005 @ 20.31 uur

 68. Sta ik nu voor gek dat ik het voordeel voor nee inlevert

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 28 mei 2005 @ 20.32 uur

 69. Het is niet mijn bedoeling onze eerste minister te beschadigen, zelfs niet om zijn autoriteit in diskrediet te brengen, maar als deze democratisch gekozen hoogwaardigheidsbekleder nummer één zich in alle ernst laat ontvallen, in een populistisch dagblad, dat zijn eventueel falen mocht worden geasocieerd met psychisch onvermogen, dan mag men als kritisch én stemhebbend burger toch vragen laten rijzen over het niveau van zijn geestelijk welbevinden. Omwille van het landsbelang!

  Ik begrijp best dat Zeeuwen zuinig zijn, maar als een van origine Zeeuws minister-president het voortouw heeft gemeend te moeten nemen in beknibbelingen in de nationale geestelijke gezondheidszorg, en vervolgens meent zijn eigen geestelijke tekortkomingen aan de káák te moeten stellen in de populaire media, dan denk ik dat we rijp zijn voor een radicale ingreep in ons democratisch bestel.
  Omwille van de geloofwaardigheid in een solidair Europa waarin ik me als integer Nederlander ook in goed fatsoen wil kunnen laten tonen.

  Reactie door C.Tilyx — zaterdag 28 mei 2005 @ 20.40 uur

 70. Meneer of mevrouw Tilyx (reactie 15) tegen de tijd dat u een bril draagt is uw uiterlijke charme dermate afgetakeld dat die bril steeds minder gewicht in de schaal zal leggen om de boel nog te verergeren. Ik hoop dat het voor u zo laat mogelijk zal zijn. U zult niet zoals ik op jonge leeftijd al om het dragen van een bril worden neergesabeld, maar heel zachtjes worden neergezet in de lagere regionen van de charme, met meer lotgenoten dan ik destijds. Afhankelijk van uw geslacht, stel ik voor om Enrique Iglesias of Shakira als premier in te huren, dan heeft het oog ook wat. En hun zien is altijd een feestje, zodat de pil ook wat verguld wordt dat we aan de Latino landen nettobetaler zijn. Dan weet je weer waarvoor je het doet, en leidt het uiterlijk wat aandacht weg van het inhoudelijke.

  Reactie door W6969 — zaterdag 28 mei 2005 @ 21.31 uur

 71. Hoe vervelend ook deze weer klinkt, het is toegestaan om zowel een bril als vermeende psychische problemen in de keuze van een volksvertegenwoordiger te laten meespelen. Bolkestein was ook bang een pleefiguur te slaan met Fortuyn, enige ijdelheid kan politici niet worden ontzegd en het is vast een gevoelig punt om op te spelen bij politieke tegenstanders.

  Reactie door W6969 — zaterdag 28 mei 2005 @ 21.36 uur

 72. Beste dobbeljoe wee negenenzestig negenenzestig, begrijo me alsjeblieft niet verkeerd: ik ben ook getooid met, en veroordeeld tot een Bril, ja want contactlenzen kan ik niet verdragen, de `bebrilde’ premier moet je niet opvatten als
  lullig stempel om iemand af te zeiken.

  Reactie door C.Tilyx — zaterdag 28 mei 2005 @ 21.58 uur

 73. Tja Jan, als hij vindt dat hij voor gek staat…. wie zijn wij om hem tegen te spreken….. als de vader die niet trots kan zijn op zijn eigen produktjes….. als de leraar die geen orde weet te houden voor de klas. Geachte heer Balkenende: als u toevallig meeleest: 1 gratis tip: misschien zou u kunnen proberen, tenminste als u de ambitie heeft ooit een echte vader van het land te willen worden, de moeite te nemen met hart en ziel te luisteren naar wat uw kinderen u te vertellen hebben……. misschien…. misschien… wordt u dan ooit een zielsgelukkige trotse vader.
  mvg Karin

  Reactie door Karin — zaterdag 28 mei 2005 @ 22.00 uur

 74. Oja, nog wat. Ik denk dat het niet gaat lukken…. misschien wordt het tuchtschool voor alle stoute burgers…. spannend….. mvg Karin

  Reactie door Karin — zaterdag 28 mei 2005 @ 22.10 uur

 75. @72

  bedoeld is denk ik bebrild als zijnde : een bebrilde cobra

  oftwel brilslang ,een listig misleidend wezen !

  Reactie door Jansonius — zaterdag 28 mei 2005 @ 22.11 uur

 76. Dat JP voor lul staat kan me weinig interesseren dus ik stem nog steeds NEE woensdag… Verder ben ik wel heel benieuwd naar de uitslag morgen in Frankrijk.
  Wat ik overigens belachelijk vind is dat het CDA nog steeds eisen stelt aan de uitslag, namelijk 30% opkomst en 60% tegen dan nemen ze de uitslag pas over… Ik heb alleen het vermoeden als de opkomst 28% is en 54% voor is dat ze dan ineens de uitslag ook overnemen…
  Het is te zot voor woorden!

  Reactie door Mirella — zaterdag 28 mei 2005 @ 22.15 uur

 77. Wat een gruwelijk idee om Balkenende als een vader te zien! Jakkes, ik krijg beslist nachtmerries nu! :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 28 mei 2005 @ 22.33 uur

 78. :O
  Karin

  Reactie door Karin — zaterdag 28 mei 2005 @ 22.40 uur

 79. Deze uitspraak is tekenend voor hoe goed onze MP funcitoneert. Want wat is zijn taak??? Hij is volksvertegenwoordiger!!! Ongeacht wat,hoe of wanneer, hij heeft onze stem te respecteren omdat hij in dienst is van het volk.

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 28 mei 2005 @ 22.42 uur

 80. wat? funcitoneert??? Das wel heel erg disfunctioneel taalgebruik Alie.

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 28 mei 2005 @ 22.44 uur

 81. Beste Jan,

  Je ziet het niet goed. Geloof me maar. Die superstaat zal nooit ontstaan. Een voortvarend Europa is gebaat bij goede debatten tussen natie-staten. Er is geen land in Europa die haar soevereiniteit echt wil opgeven. Maar er is ook geen land wat wil terugzakken in een doelloos isolationisme.

  Over vruchtbare debatten tussen eigenzinnige natie-staten – die onder de paraplu van Brussel functioneren (en die paraplu is aan de dure kant – daar heb je een punt!) – hebben we al goede voorbeelden. We weten allemaal dat grotere landen de macro-economische afspraken soms aan hun laars lappen. Geen goede zaak (of vind jij van wel? – want dan zijn we het helemaal oneens..), en de huidige voorstellen betreffende de grondwet geven de kleinere landen meer – en niet minder, zoals jij lijkt te suggereren – gelegenheid om daar iets over te mogen vinden en om daar ook invloed op te kunnen uitoefenen. Tweede voorbeeld betreft het drugsbeleid: het feit dat
  Frankrijk – dat nog maar enkele jaren geleden Nederland afschilderde als een ‘narco-état’ – steeds meer opschuift richting legalisering van softdrugs-gebruik is toch mooi, nietwaar. Wie had dat gedacht? Als daar nou eens fraaie Europese regelgeving van komt – ja, ja, onder invloed van grotere staten die leren van bijvoorbeeld ons kleine landje; en daar zijn in die Grondwet mogelijkheden voor gemaakt – hebben we weer een belangrijke stap gezet in de oplossing van een vrij mondiaal probleem. Geloof me, dat gemodder in onze polder is op dit soort terreinen geen alternatief. Invloed uitoefenen op een hoger niveau – op alle terreinen – daar gaat het om, en ik ben ervan overtuigd dat dat veel beter kan met de opgepoetste grondwet (lees de spelregels!) dan met een hang naar middeleeuws isolationisme. Klinkt ook wat populistisch, maar zo voel ik het wel als wereldburger.

  Ofwel, uit de 3 mogelijikheden (niet stemmen, nee stemmen, ja stemmen) kies ik de laatste. Laten we onze kans grijpen en ons hard maken voor de progressieve zaken die ons allen (en dan bedoel ik: Europeanen) ter harte gaan. Er valt zoveel te doen…. Dus: voorstemmen, en condities stellen.

  René Dubbeldam

  Met vriendelijke groet

  Reactie door René Dubbeldam — zaterdag 28 mei 2005 @ 22.58 uur

 82. Als we ‘nee’ zeggen, dan staat meneer voor gek? Tja, dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Dan wordt het dus toch maar een ‘ja’. Maar had hij dat niet eerder kunnen zeggen? Dan had ik die 448 artikelen niet hoeven lezen om tot een afgewogen oordeel te komen.

  Reactie door Barry — zaterdag 28 mei 2005 @ 23.05 uur

 83. @Renee
  Als je na de invoering van deze grondwet nog condities wilt stellen lijkt mij dat voor een groot aantal onderwerpen mosterd na de maaltijd.
  Neem nou de marktwerking en de verplichting van elke lidstaat om te investeren in verbetering van zijn nationale leger.
  Voor de marktwerking geldt dat de concurentiestrijd ook in zorg en onderwijs verplicht worden? Ik ben in deze sectoren geen consument maar zeer afhankelijk. Ik kan niet zeggen: ik ga met mijn hartinfarct vandaag naar een goedkoper ziekenhuis of ik ga met mijn kinderen naar een peperdure school omdat daar, door sponsoring, veel beter onderwijs gegeven wordt.
  Voor de modernisering van het leger geldt dan dat we projecten als het JSF nu verplicht worden te financieren. Hoe duur het ook wordt. Nee, sorry, uw moeder kan geen stoeltjes lift meer krijgen want het geld is nodig voor de modernisering van ons leger. Ik noem maar een zijstraat.
  Als dit soort zaken in een grondwet worden verankerd en wij als lidstaat daarover dus geen interne discussie meer over aan mogen gaan maakt mij dat erg verdrietig.

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 28 mei 2005 @ 23.17 uur

 84. Natuurlijk stem ik NEE, en om de zelfde reden met mij, waarschijnlijk een paar honderd duizend.
  De reden? Deze regering staat toe dat banken en verzekeringsmaatschappijen ongestraft, hun klanten met leaseproducten hebben opgelicht. Laat ze dat eerst maar eens rechtzetten
  Dus NEE NEE NEE

  Reactie door wreker — zondag 29 mei 2005 @ 1.21 uur

 85. @ 83:

  Wat een goedkoop populisme! Militarisme en vrijhandel zijn in minimale mate verankerd in deze grondwet. Beleid wordt bovendien niet gemaakt door een grondwet, maar door mensen. Zolang op belangrijke terreinen het veto behouden blijft, worden wij geen marktdictatuur, hoewel ik dat overigens best zou willen, en óók geen tweede militaristisch Amerika… Nogmaals: als je wilt dat de ja-stemmers hun debat eerlijk voeren, moet je eerst een naar jezelf kijken.

  Reactie door Easy Lover — zondag 29 mei 2005 @ 1.40 uur

 86. Beste Jan-Peter Balkenende,

  U bent er voor ons, wij zijn er niet voor u.
  Basta.

  Reactie door Olav ten Broek — zondag 29 mei 2005 @ 3.15 uur

 87. ik kan het niet uitleggen aan het buiten land??
  probeer dit eens,,i am sorry buthe the duthse peopeley have tjoost not to listen to me,the stopid kows,!!snappen/begrijpen ze wel ,eeuu wel exact zoals hierboven,en in de microfoon praten,

  Reactie door ad — zondag 29 mei 2005 @ 4.43 uur

 88. Nou ja, misschien helpt het hem als de Fransen vandaag al nee stemmen. Dan mag hij samen met Chirac in z´n hemdje staan. Door zo´n opmerking ga je je inderdaad afvragen hoe onze minister-president zijn rol ziet, zoals Olav terecht opmerkt. Als hij nou nog had gezegd “Nederland staat voor gek”, dan was het ook absurd geweest, maar “ík sta voor gek” inderdaad of hij de dierentemmer is die de controle hélemaal kwijt is. Dit hebben we uiteindelijk allemaal aan die Marnix van Rij te danken. Die schijnt zijn nieuwbakken echtgenote ooit in haar oren te hebben gefluisterd, tijdens de huwelijksnacht, dat ze trouwde met de nieuwe premier van Nederland. Waar gefrustreerde ambitie wel niet toe kan leiden, uiteindelijk. Wat was het resultaat? De Hoop Scheffer bij de NAVO, mevrouw van Rij werd lesbisch en wíj zitten met JPB opgezadeld.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 5.05 uur

 89. balkende moet niet lullen .maar zich inschrijven bij het c.w.i .hij moet n.l op 2 juni aftreden !!!!!!!!!!!

  Reactie door texas henkie — zondag 29 mei 2005 @ 5.59 uur

 90. O, nu ga ik toch maar ‘ja’ stemmen dan… we willen natuurlijk niet JP voor gek zetten… tss…as if… Nou, ik heb dus nu eindelijk de grootste reden gevonden om wel NEE te stemmen, hihihi ;)

  Reactie door Indra — zondag 29 mei 2005 @ 5.59 uur

 91. Het wordt de hoogste tijd dat Balkenende en friends tegen zichzelve in bescherming wordt genomen.
  Het is van een uitzonderlijke zotheid dat een zittende regering campagne voort bij haar burgers om hun zin door te drijven.De regering zelf moet zich daar helemaal niet mee bemoeien. Dat moeten de politieke partijen doen.
  Deze achterlijke handelswijze komt vast in de geschiedenisboekjes!

  Reactie door Bolliebert — zondag 29 mei 2005 @ 6.45 uur

 92. Alles heeft zo zijn reden, de mijne is NEE, ik stem tegen.
  Met de invoering van de euro stond ik als burger voor LUL!!!

  Alles was ineens duurder, maar ons werd wijs gemaakt: dat lijkt maar zo.
  Nu mogen zij voelen hoe dat voelt.

  De europeese grondwet is goed voor Nederland!!
  Inderdaad, dat lijkt maar zo!

  Schaduw
  *lange dagen, aangename nachten*

  Reactie door schaduw — zondag 29 mei 2005 @ 8.14 uur

 93. Hij staat toch wel voor gek, heeft ie alleen zelf nog niet door.
  Krijg je ervan als je de bevolking niet serieus neemt, zoiets kan
  [want dat moet eerst nog blijken op dit moment]
  keihard afgestrafd worden.
  Persoonlijk vind ik heel zijn positie zowat onhoudbaar, echt geloofwaardig is hij nooit geweest.
  Ik heb het altijd maar zo`n dreinerig betweterig ventje gevonden zoals er op school ook altijd voorkwamen en ook nooit serieus werden genomen.
  JP, weg ermee, de bevolking voelt zich genoeg genaaid.

  Reactie door hans van geel — zondag 29 mei 2005 @ 8.24 uur

 94. Jullie allemaal kunnen zeggen wat je wilt maar volgens mij is gezien zijn uitspraak, ik sta voor gek, wel degelijk sprake van voortschrijdend inzicht bij onze premier. Ha ha ha!

  Reactie door Peter W — zondag 29 mei 2005 @ 10.18 uur

 95. Geestelijk niet toerekeningsvatbaar, reden voor eervol ontslag?

  En plaatsing in een verzorgings tehuis waar je 1 keer in de week in bad mag?
  Ik breng ‘m wel effe, op eigen kosten.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 29 mei 2005 @ 10.31 uur

 96. Hoop dat de Fransen NEE zeggen. Dan wij nog een keer NEE, hebben ze ook wat. Kunnen ze met zijn alle voorlul gaan staan in Den haag. Hand in hand….samen voorlul…hand in hand … balkenende en zijn kabinets spul samen voorlul….e.d.

  Reactie door TheSaint — zondag 29 mei 2005 @ 10.39 uur

 97. ik weet nog wel een baantje voor hem gezelig schoffelen in almere. word je eerst met een busje opgehaald om kwart voor 6 waarna je de heledag in de hitte mag werken. tot je er bij neer valt.

  Reactie door dj — zondag 29 mei 2005 @ 10.47 uur

 98. Dit vind ik werkelijk een buitengewoon griezelige reactie van Jan Peter Balkenende, het zegt veel over wat hem “bezielt” en dat is dus niets….doodeng wanneer iemand slechts wordt gemotiveerd door de eigen wens zich te profileren, zo iemand kan echt de belangen niet zuiver zien, dus nee, natuurlijk kan zo iemand in feite niet de premier zijn van ons land….

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 10.57 uur

 99. Tja, dat heb je als je telkens de verkeerde volgorde hanteert, erg slim is dat niet.

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 11.12 uur

 100. Het is zeker griezelig van Balkenende dat hij al een handtekening zet onder een Europese Grondwet zonder dat hij weet wat de burgers willen dat we met zijn allen gaan doen. Hij zegt nu; ik sta voor gek als er NEE gestemt word op de Europese Grondwet. Tja, Balkenendje dan had je maar niet stiekum een handtekening moeten plaatsen onder iets waarvan je de mening nog niet wist van de burgers. Jij doet beloftes aan de Europese Unie zonder dat je als premier weet wat wij Nederlanders ervan vinden. Dus Balkenende kijk voortaan goed uit waar je, je handtekening onderzet.
  Zielig vind ik het dat Balkenende met zijn medewerkers er nu alles aan doen om de NEE stemmers aan hun kant te krijgen.
  Ik stem dus NEE, ik ben tegen de Europese Grondwet.
  De Europese Unie krijgt dan veel te veel macht over ons land en dat wil ik absoluut niet.

  Reactie door Paula Buisman — zondag 29 mei 2005 @ 11.20 uur

 101. @85
  Ik maak me zorgen over de publieke sector als deze verder worden geliberaliseerd. Ook maak ik me zorgen om de machtsverschuiving van collectief waarborgen, van deze sectoren,naar de concurentiestrijd op de markt. Recht van de sterkste. Wie het recht van de sterkste zaait moet niet raar opkijken als je een jungle oogst. Daarom vindt ik dat de marktwerking en verplichte modernisering van het leger NIET in de grondwet thuis horen.
  Ik wil niet bijdragen (via belastinggelden) aan het financieren van giga salarissen voor de direktie. Ik wil wel bijdragen aan een collectief waarborgen van zorg en onderwijs voor iedereen.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 29 mei 2005 @ 11.22 uur

 102. Het is gewoon het minst belangrijk dat die “voor lul staat” in europa, what about nederland.. wij gaan nog altijd voor en je gezicht verliezen hier in eigen land is toch wel even heel wat erger dacht ik…

  Reactie door celda — zondag 29 mei 2005 @ 11.36 uur

 103. Er zijn in Nederland mensen nodig die aantonen, dat de keizer geen kleren aan heeft. Balkenende is dus wel een leeuw, die in zijn hempie staat.

  Reactie door reint — zondag 29 mei 2005 @ 11.38 uur

 104. Spannend vandaag!!!!! Ik hoop dat de Fransen nee zeggen!!!!

  Reactie door Sulis — zondag 29 mei 2005 @ 11.45 uur

 105. bij buitenhof mag ie zichzelf alvast voor lul zetten :)

  Reactie door Jory — zondag 29 mei 2005 @ 12.08 uur

 106. Er blijft Jan Peter dan niets anders over dan toegeven dan toegeven dat de grondwet te inwikkeld is voor het arbeidersvolk.
  En dat een referendum een domme beslissing is geweest, natuurlijk klinkt het mooi mee mogen beslissen, maar het gezegde;

  Inspraak zonder inzicht leidt tot een uitspraak zonder uitzicht is nog steeds waar.

  Reactie door Peter — zondag 29 mei 2005 @ 12.15 uur

 107. Onze regeringspartijen zijn het ook weer lekker eens. VVD neemt uitslag referendum zonder voorwaarden over. CDA neemt het alleen over als er in ieder geval voor 60% voor of tegen gestemt word. Dat die partij uberhaupt nog het woord democratisch in hun naam heeft staan. :?

  Reactie door Sulis — zondag 29 mei 2005 @ 12.18 uur

 108. 106: Peter, misschien kan je beter wat meer gaan lezen over de grondwet, ipv de gekleurde foldertjes van de overheid.
  Er zijn namelijk teveel redenen om tegen de grondwet te stemmen.
  Ons land zal in 20 jaar drastisch veranderen door deze grondwet.
  Elke keer als wij als bevolking aan onze politici vragen om iets te veranderen zullen zij zeggen:
  Helaas, wij zouden het ook graag veranderen, maar dit is europese regelgeving. Daar zitten wij aan vast. Niet nu, maar wel over 10-20 jaar. Bij dit referendum moet je vooruit kijken. Erg belangrijk.

  Dat is mijn allergrootste bezwaar tegen deze grondwet, naast de vele andere.

  Reactie door Edwin — zondag 29 mei 2005 @ 12.23 uur

 109. We stonden met z’n allen al voor schut, toen we voor dit kabinet “kozen”. Nederland sloeg toen écht een pleefiguur naar de rest van de wereld met deze prof. Harry Potter aan het roer.

  Ziehier het resultaat van zijn bewind. Maar Kok en Lubbers etc zouden ook hun paraaf hebben gezet hoor! Nee; we moeten als volk verdomme eens beter leren nadenken over de gevolgen van de keus in het stemhokje en beter leren scheiding aan te brengen in waarheid en leugens tijden de verkiezingscampagnes.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 29 mei 2005 @ 12.43 uur

 110. #6 TheSaint

  Prima analyse van het innerlijk vermogen van deze man! Had ik niet zo 123 van je verwacht.

  Reactie door ReneR — zondag 29 mei 2005 @ 12.44 uur

 111. En ook de S.P. staat op een bepaalde manier voor gek.

  Heel de S.P. is bezig, op alle fronten met de EU (want er staat ook verdomd veel op het spel), maar er is nog steeds iemand, die het steeds alleen maar heeft over Gaza Gaza, palestijnen, islam enz enz. Laat dat mens oprotten naar Gaza en daar blijven. Ze is echt niks waard voor de S.P. en zit er alleen voor zichzelf en haar privé passies. Ik hoop echt Jan; dat we na de volgende staten verkiezing afscheid kunnen gaan nemen van Anja Meulenbelt! In’shallah!!

  Reactie door ReneR — zondag 29 mei 2005 @ 13.02 uur

 112. ik vind dit een heel eigenaardig verschijnsel, Balkenende die grapjes maakt bij Buitenhof :S

  Reactie door Jory — zondag 29 mei 2005 @ 13.04 uur

 113. Nou, even los van Balkenende en of hij al dan niet voor gek staat, maar dit debat heeft me nog eens sterk gesterkt in mijn overtuiging nee te zeggen. Vooral Flip de Kam vond ik erg overtuigend, en Harry de Winter vond ik ook erg goed, omdat hij tóch de kleinzieligheid van JPB, die natuurlijk behoorlijk afgetraind was hierop, boven water wist te krijgen met zijn reactie op “zootje”. Dat had wel niet met de Grondwet te maken, maar als je ziet aan wie wij hier de macht hebben toevertrouwd en als je bedenkt dat je dat in Europa straks in veel groter verband en dan zonder verantwoordingsplicht doet, dat is voor mij al voldoende argument om nee te zeggen. Mensen zijn en blijven mensen en zijn feilbaar. Daar moet je goede en gedegen controle op hebben als burger.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 13.12 uur

 114. Maar als Balkenende op wonderbaarlijke wijze zijn zin krijgt en het wordt één groot Jafeest, dan bekruipt me de vrees dat men als neezegger zich moet schikken en voegen om niet als `gek’ te
  worden opgepakt en naar de Europese Goelags in b.v. Polen te worden heropgevoed.

  Reactie door C.Tilyx — zondag 29 mei 2005 @ 13.12 uur

 115. 114. Het wordt geen ja, Tilyx. Sommige dingen zijn voorspelbaar, bijvoorbeeld dat het bij Dunya altijd slecht weer is en verdomd, ik heb daar over een uurtje afgesproken en donkere wolken pakken zich samen. Maar Frankrijk zegt vandaag neen, zegt mijn prikkende eksteroog, en woensdag gebeurt in Nederland precies hetzelfde. En een waarzegster heeft mij ooit gezegd dat ik paranormaal begaafd ben! Wat zou JPB trouwens hebben gedaan als iemand “verdomd” had gezegd? Als hij al zo geirriteerd raakte van zootje? Zou hij dan zijn weggelopen?

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 13.18 uur

 116. Geweldig debat bij Buitenhof! Ad verbrugge zei heel rake dingen die precies mijn voornaamste argument om TEGEN te stemmen onderschrijft: Het uitgangspunt waarop deze Grondwet is gebaseerd heeft niets te maken met de huidige situatie en kent daarmee geen voldoende samenhang met wat samenwerking zou moeten-en kunnen betekenen, ook zijn opmerking die impliceerde dat de inhoud van deze grondwet voornamelijk verder borduurt op een visie van rechts, vind ik een volledig juiste conclusie. En Flip de Kam gaf heel goed aan dat het aannemen van deze grondwet in feite betekent dat we ons overleveren aan de willekeur van “interpretatie”

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 13.23 uur

 117. Ik vond trouwens ook heel goed dat werd aangegeven dat je door die interpretatieverschillen die Madelijne al aangeeft gaat naar een nog verder gaande juridisering van de zo veel grotere samenleving van 450 miljoen burgers. Dat geeft alleen stagnatie, óf aantasting van de bevoegdheden en rechten omdat anders die moloch niet meer werkt.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 13.26 uur

 118. Het was inderdaad een goed debat van JP met 4 niet politici. Verbrugge was inderdaad erg goed maar JP durfde het ook niet om al teveel op zijn opmerkingen in te gaan. Kan ook moeilijk want ze zijn ook moeilijk te weerleggen. Plasterk dit keer iets minder sterk en De Kam was ook goed, de Winter was een leuke stoorzender om het debat af en toe te verlichten en JP uit zijn tent te lokken van voorgeprogrammeerde praatjes. In het algemeen is het heel goed om niet politici de discussie te laten aangaan met JP omdat het anders weer een SP vs de rest verhaal wordt. Ik vond de opmerking van Jan op het congres gisteren die ik zag op het journaal iets te triomfalistisch, absoluut niet gaan juichen voordat de beer geschoten is en inhoudelijk blijven is het devies. Die sukkel van de Waal moet in het vervolg ook eens beter nadenken alvorens die iets zegt, pfff misschien kan die nog eens kamerlid van het CDA worden met al die complimenten.

  Reactie door Opheffer — zondag 29 mei 2005 @ 13.32 uur

 119. De Ja campagne blijkt dus gebaseerd te zijn op interpretatie van een grondwet/telijk verdrag.Op alle leterlijke citaten uit de grondwet wist de Premier te vertellen dat het anders lag of gaf helemaal geen antwoord.
  Of Balkenende deugd niet of de grondwet deugd niet.Laat ik is gaan polderen,zij deugen geen van beide.

  Reactie door Beste Kerel — zondag 29 mei 2005 @ 13.35 uur

 120. Precies Joan en als het fout gaat zal dus ook niet of heel moeilijk de vinger op de zere plek gelegd kunnen worden met alle consequenties zoals internationale spanningen van dien, daarom geloof ik niet dat de Europese samenwerking met aanname van deze grondwet zal verbeteren, integendeel!!

  Dat deze grondwet een verbetering zou betekenen ten opzichte van het verdrag van Nice, is in essentie dus ook geen argument, maar een zwaktebod!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 13.37 uur

 121. 120 sloeg op 117…

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 13.37 uur

 122. Heel pikant was dat Balkenende in Buitenhof zijn boosheid en irritatie toonde over de kop in het Algemeen Dagblad: “Ik sta voor gek”.

  Conclusie: als de premier zich niet beheerst en spontaan iets uitroept (ongecontroleerd dus), dan is de pers/de boodschapper de schuldige.

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 13.38 uur

 123. 120. Het is op zich wel waar dat deze Grondwet beter is dan het Verdrag van Nice. Maar over Nice hebben wij ons niet kunnen uitspreken en dat is geen argument om dan nu een óók slecht document maar aan te nemen. Zoals je weet, Lijn, heb ik lang geaarzeld en vond ik de SP-campagne soms absoluut te demagogisch. Maar uiteindelijk stem ik toch een overtuigd nee. Ik ben trouwens in eerste instantie overtuigd door Rouvoet. Moet kunnen, ook al ben je SP’er!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 29 mei 2005 @ 13.40 uur

 124. 123) Ja Joan, is ook beter, maar in essentie dus een verbetering van iets dat aan de basis al zo slecht voldoet dat ik een kleine verbetering echt een zwaktebod vind!!

  En ook ik ben gecharmeerd van Rouvoet, goed en integer politicus, natuurlijk kan dat als je SP-er bent.

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 13.44 uur

 125. 123/124 Harry van Bommel leek tijdens het debat bij Netwerk ook zeer tevreden met Rouvoet en Harry deed het daar overigens zelf ook erg goed!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 29 mei 2005 @ 13.46 uur

 126. (.98) “Doodeng wanneer iemand slechts wordt gemotiveerd door de eigen wens zich te profileren, zo iemand kan echt de belangen niet zuiver zien, dus nee, natuurlijk kan zo iemand in feite niet de premier zijn van ons land”.

  Komt natuurlijk door de euro, “iedereen” is bang zijn baan te verliezen en dan maak je soms gekke sprongen. Het is om misselijk van te worden !

  Telkens wanneer hij het JA! verkondigd vraag ik me af van welk land hij nu weer premier is ?!?

  Reactie door Erick Schluter — zondag 29 mei 2005 @ 13.56 uur

 127. Balkenende wil niet, letterlijke stukken uit de tekst van het voorstel erkennen, die zijn ongelijk bewijzen.

  Zoals het stuk over, het aanstellen van een Europese president met verregaande bevoegdheden, glashard ontkennen. (Buitenhof hedenmiddag)

  Hij geeft nog steeds me het gevoel bezeken te worden.

  Kan die man weg?

  Reactie door Johan Smeets — zondag 29 mei 2005 @ 13.56 uur

 128. JA dat viel mij ook op. Mensen wezen hem gewoon op teksten in dat debat, en hij had als enige argumenten wat tijdens de besluitvorming de insteek was. Het gaat daar allang niet meer om, er is iets besloten waar wat tijdens de besluitvorming het niet heeft gered op een bepaald punt. Het is aan deze tekst dat mensen zich zullen vastklampen en niet in de notulen van de vergaderingen, of de goede bedoelingen van hoe sommigen misschien begonnen mee te doen aan de conventie.

  Reactie door W6969 — zondag 29 mei 2005 @ 14.00 uur

 129. Hij zei tegen de mensen die hem op teksten wezen, dat dat hun interpretatie was, alsof ze er gekleurd, bevooroordeeld, beïnvloed, emotioneel en wat dan ook, maar niet met hun verstand naar keken. Dus het blijft uitkijken met politici, al noemen ze zich nog zo democratisch. Als het gaat om een debat. Mensen die later zullen komen, zullen niet in de notulen van de besluitvorming duiken, maar ook die vage teksten interpreteren.

  Reactie door W6969 — zondag 29 mei 2005 @ 14.02 uur

 130. ‘t Viel me op dat Balkenende totaal geen inhoudelijk verweer had tegen de argumenten van m.n. De Kam en Plassterk. Wel weer de bekende woordenstroom en veel algemeenheden, maar geen steekhoudende argumentatie. TEGEN.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 29 mei 2005 @ 14.41 uur

 131. @ 116, 117: Deel III van het grondwettelijk EU-verdrag is het groteske (neo)liberale beleidsprogramma van de EU. Veel artikelen zijn zeer vaag, vanwege het compromiskarakter ervan.

  Prof. dr. mr. Flip de Kam gaf in Buitenhof als voorbeeld art. III-210 lid 1 sub c (citaat):
  “Ter verwezenlijking van de doelstellingen van artikel III-209 wordt het optreden van de lidstaten op de volgende gebieden ondersteund en aangevuld: (sub c): de sociale zekerheid en de sociale bescherming van werknemers.” Artikel III-209 heeft het onder meer over “de harmonisatie der sociale stelsels” als gevolg van “de werking van de interne markt”.
  De vraag is: wat is ondersteuning? Wat is aanvulling? Wanneer wel, wanneer niet? In welke mate? Als het om interpretatie van dit verdrag gaat, moet men naar het Hof van Justitie van de EU. Rechters bepalen dan de inhoud, aard en draagwijdte van dit grondwettelijk verdrag. Niet de burgers en de parlementen van de EU! Juridisering van de uitleg van dit grondwettelijk verdrag staat op gespannen voet met de democratische aanvaarding van dit ontwerp-EU-verdrag.
  Sterker nog: het Hof van Justitie van de EU krijgt meer bevoegdheden, waardoor het federalistische karakter van dit grondwettelijk verdrag nader wordt beklemtoond en gedemonstreerd.

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 14.46 uur

 132. @131
  Hoorde deze week op radio 1 dat Bush heel erg zijn best doet om conservatieve rechters benoemt te krijgen. De tegenstanders van deze poging laten al hun inspanning een beetje varen totdat Bush gaat proberen conservatieve federale rechters te benoemen.
  Dan zijn de rapen gaar in de United States of America.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 29 mei 2005 @ 14.51 uur

 133. Ik vind reactie 111 van ReneR (van het maandblad Opzij) zeer ongepast en zeer grof. Dit heeft SP-senator Anja Meulenbelt niet verdiend!
  Haar boek “Het beroofde land” (Van Gennep, Amsterdam, 2000) is een standaardwerk over de Palestijnse zaak.

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 15.27 uur

 134. Ik schijn toch iets gemist te hebben. Op een ander, fortuyn-forum op precies te zijn, forum hadden ze het er ook al over dat het zo’n goed debat was.
  Toch maar eens op internet naar de uitzending kijken.
  Ik vond wilders bij engnek harrie mens ook al heel sterk.

  Hopelijk komt het nog goed, aan mij zal het niet liggen in elk geval.

  Reactie door Edwin — zondag 29 mei 2005 @ 16.02 uur

 135. Kees, 131 , je slaat hier de spijker keihard op zijn kop: de HARMONISATIE van de sociale stelsels…. Dáár zit het venijn!
  Het sociale stelsel van Portugal is nog steeds niet geharmoniseerd. D.w.z. nog steeds vrijwel niet bestaand daar. De harmonisatie moet komen van de landen waar WEL een (min of meer fatsoenlijk) sociaal stelsel is. Die landen moeten zich aan gaan passen aan de Oost Europese landen, waar die stelsels zo goed als niet bestaand zijn! HARMONISATIE betekent niets meer en niets minder dan dat er hier nog verder bezuinigd zal worden op onze sociale voorzieningen. “WIE NIET WERKT ZAL NIET ETEN, ZAL NIET WONEN, ZAL GEEN GEZONDHEIDSZORG KUNNEN KRIJGEN” Denk daar aan als u gaat stemmen. Eenmaal JA betekent GEEN weg terug! Bij NEE gaat men opnieuw praten, ook al vermoed ook ik een adder onder het zand, die “PLAN B” heet en dat houdt dan in dat alles toch gewoon doorgaat. Dat is mijn grote angst hier. Maar STEL dat PLAN B er NIET is… stem dan NEE. Stem altijd NEE. Terug naar de tekentafel en doe je huiswerk overnieuw! Bij NEE kan dat, bij JA niet meer……

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 29 mei 2005 @ 16.55 uur

 136. Is het niet altijd zo bij Balkenende en zijn aanhang dat het altijd de schuld is van de journalist als er met grote kop in op de voorpagina staat; Ik sta voor gek als Nederland NEE stemt.
  Nou mijnheer Balkenende ik heb het U gisteren zelf horen zeggen op het journaal en de journalist zei nog dat het geen slimme uitspraak van U was. Ik zou maar voorzichtig zijn om de journalisten zwart te gaan maken over uitroepen van Uzelf die burgers gehoord hebben in een journaaluitzending.
  Ik ben zo benieuwd wat Frankrijk gaat doen vandaag er was heb ik
  gehoord een grote opkomst van kiezers. Ik hoop maar dat het een NEE word tegen de Europese Grondwet.

  Reactie door Paula Buisman — zondag 29 mei 2005 @ 16.59 uur

 137. Flip de Kam had het in Buitenhof eveneens over de machtige positie van de “voorzitter” van de Europese Raad. Hier ging premier Balkenende niet inhoudelijk op in. Hij legde het onderwerp hovaardig en hoofdschuddend naast zich neer.

  Ik citeer art. I-22 lid 2 sub d:
  “(…) De voorzitter van de Europese Raad zorgt op zijn niveau en in zijn hoedanigheid voor de externe vertegenwoordiging van de Unie in aangelegenheden die onder het gemeenschappelijk buitenlands – en veiligheidsbeleid vallen, onverminderd de aan de minister van Buitenlandse Zaken van de Unie toegedeelde bevoegdheden.” Einde citaat.
  Zie tevens art. I-22 lid 2 sub a, waaruit zijn (interne) spilfunctie ten volle blijkt.

  Dit artikellid I-22 lid 2 sub d bevestigt het beoogd STATELIJK karakter van de EU en van de “EU-Grondwet” (hoewel de EU formeel geen staat is!). De voorzitter van de Europese Raad heeft een eigenstandige bevoegdheid nààst de minister van “Buitenlandse Zaken” van de EU. Let vooral op de bijzin van bovengenoemd citaat.
  Premier Balkenende miskende de gefundeerde kritiek van Flip de Kam. Dat zegt voldoende, dunkt me! Als een hoogleraar in de Algemene Economie al niet serieus wordt genomen, hoe zit het dan met de burgers in Nederland en binnen de EU???

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 mei 2005 @ 17.00 uur

 138. Hallo Jan,

  Zoals je afgelopen Zaterdag tijdens het congres in ons mooie Nijmegen al aan de telefoon zei: Nooit geweten dat JP daar nu pas achter is gekomen dat hij gek is…..gelukkig weten wij het al een paar jaar.

  Ik hoop je snel weer op de been te zien Jan en dat ik je dan eens de hand met je kan drukken!! Beterschap

  Reactie door Marc van Hulst — zondag 29 mei 2005 @ 18.12 uur

 139. Als men een socialer Europa wil (d.w.z. elders een grotere verzorgingsstaat) dan heeft men maar te hopen dat dat andere landen niet hoeft te worden opgelegd door een bijvoorbeeld mede door Nederland gesteund “sociaal” grondwetsvoorstel (hoge belastingdruk), anders zijn wij geen haar beter dan de EU. Kortom landen zouden volgens de SP in staat moeten zijn om zelf een sociaal stelsel van de grond te krijgen als de SP consequent is, omdat je het een ander niet mag opleggen. Nederland zou alleen JA stemmen als de kiezer bereid was krom te liggen voor de WW etc van Portugezen, Grieken en Oost-Europeanen bijvoorbeeld.

  Reactie door W6969 — zondag 29 mei 2005 @ 18.29 uur

 140. Balkenende stond in het debat in Buitenhof niet voor gek. Maar overtuigend vond ik hem ook niet. Naar mijn idee verschuilt hij zich teveel achter een bestuuurlijk bureaucratisch masker. Hij is voor de EU grondwet; dus ook voor het vrije markprincipe. Dit leidt er in de praktijk toe dat de EU in de persoon van Neelie Smit Kroes mag bepalen of Artis nog subsidie krijgt. Ik zou graag willen dat JP hier zijn persoonlijke mening over uitspreekt, maar dat doet JP niet. Hij zegt dat hij hier niet over gaat. Maar zo worden de achterliggende motieven van JP voor de kiezer niet duidelijk.
  Persoonlijk heb ik sterk de indruk, dat JP voor de EU grondwet is, omdat hij van bureaucratie houdt. Hij wil een wereld waarin veel door juridische en ambtelijke procedures wordt bepaald. Terwijl hij minder geinteresseerd is in de resultaten van de bureaucratie of hij plaatst die wat mij betreft alleen maar in een vaag utopisch perpectief. De wereld van Balkenende is niet de wereld waar ik naar verlang.

  Reactie door reint — zondag 29 mei 2005 @ 18.32 uur

 141. Het is te hopen dat die minkukels in Den Haag nu eens flink de oren gewassen worden bij een Nee,tegen die grondwet.Laat ze nu maar eens voelen wat het volk er van vind.

  Reactie door Charles — zondag 29 mei 2005 @ 20.50 uur

 142. Ja, die J.P. Hij stond al eerder voor gek. Maar nu pas krijgt het voor hemzelf (hopelijk) betekenis.
  Een voowaarde voor groei. Zij het, dat die niet van economische aard is.

  Reactie door Pim — zondag 29 mei 2005 @ 20.51 uur

 143. Oei die Pim vergeet een erretje

  Reactie door Alex ander — zondag 29 mei 2005 @ 20.55 uur

 144. #133 Kees Huizinga

  Sorry, Kees, ik merk dus dat je wat minder lang meeloopt hier. Mensen zijn het wel van me gewend, zelfs Jan M. Ze komen er anders vanzelf wel achter. Ik heb hier een eigen mening met goede redenen. Het moge duidelijk zijn.

  Reactie door ReneR — maandag 30 mei 2005 @ 0.49 uur

 145. Wat is er nou mooier voor JP dan voor gek staan in heel Europa!!
  Hij zou er trots op moeten zijn dat hij in een land woont, waar mensen nog zelf denken.

  Reactie door elianne — maandag 30 mei 2005 @ 13.19 uur

 146. Hoe moet de politiek van uit Europa er uit zien als de zogenaamde opdring democratie en liberalisering en gerechtigheid.
  Als die zelfs in zo een klein land als Nederland (dat niets in te brengen heeft, maar meest betalende burger aan de EU van heel Europa)

  Hier in dit land gebeuren ook mens ont eerendezaken.
  Hoef ik alleen maar hier bij mij thuis te kijken.
  Betreft hoe men omgaat met naturalisatie bij de IND.
  Leggen alle uitspraken naast zich neer van de rechtbank en hof.
  moeten nu voor de 3de keer naar de rechtbank wij zijn radeloos.
  hoezo goeie politiek.
  Hoezo gerechtigheid mijn vrouw werkt al 12en half jaar.
  woont hier nu bij mij al 14 jaar hebben samen een kind.
  En hebben 11 jaar hard moeten vechten om uberhaupt te mogen trouwen.
  En nog zegt de IND nee, hoezo inburgering belangrijk?
  Hoezo multi cultureel?
  Dank mevrouw Verdonk maar nu na zoveel jaar strijd geven wij het nu out in the open onze advocaat heeft het mij aan bevolen om eindelijk eens een einde te maken aan dit mensonterende beleid

  Reactie door Chris — maandag 30 mei 2005 @ 14.41 uur

 147. Balkenende: ‘Nederlands ‘ja’ nu nog belangrijker’
  En ik maar denken dat het een referendum is. Dat is toch de keuze uit ja EN nee?!?!?!
  Jan-Peter, Ik maak mijn keuze zelf wel, en zolang ik het ja-front steeds meer drogredenaties en leugens hoor vertellen (en zelf nee-stemmers uitmaakt voor racisten; bedankt Van Aartsen) geloof ik steeds meer in een NEE!

  Reactie door Paul — maandag 30 mei 2005 @ 20.45 uur

 148. Bij een Nee hoeft de heer Balkenende niets uit te leggen aan Europa. Hij moet dan de politieke consequenties aanvaarden en opstappen. Gewoon nieuwe verkiezingen in Nederland.

  Reactie door Piet — maandag 30 mei 2005 @ 23.09 uur

 149. J.P Balkenende……
  misschien dat ik bij hem aan kan bellen en kan zeggen..

  hoi, heb je voor mij even wat geld, ik sta namelijk voor gek als mijn kinderen om een ijsje vragen waar ik het geld niet voor heb en ze dus moet afwijzen.

  hij kan beter opstappen want op deze manier maakt hij niet veel vrienden, hij zet zichzelf voor schut door de opmerkingen die hij maakt..

  Reactie door wendy — dinsdag 31 mei 2005 @ 1.04 uur

 150. J.P.Balkenende
  Je hebt het vertrouwen van de mensen verloren,ook die van mij.
  Daar wordt je nu op afgerekend

  Reactie door hanne — dinsdag 31 mei 2005 @ 11.32 uur

 151. Jan Peter, wij hebben je die baan gegeven (min of meer)

  We zijn niet tevreden over je, je kan je bureau opruimen en
  de beveiliging escorteert je wel naar buiten

  goedendag

  Reactie door de chef — dinsdag 31 mei 2005 @ 12.20 uur

 152. balkenende kan de klere krijgen

  Reactie door hayo — dinsdag 24 januari 2006 @ 13.15 uur

 153. ik krijg wat van deze balkenende en zalm
  maar ook van rita verdonk.
  balkenende is gelijk aan Hitler en zalm
  is de man voor de gaskamer maar dan in de vorm van belastingen.rita verdonk
  moedigt alles aan voor deze twee.
  zij doen bijna het zelfde werk als Hitler.
  zachtjes maar zeker maken zij burgers en nederland kapot.er hangt een vreselijke gifwolk in nederland.

  Reactie door erickuijpers — donderdag 25 mei 2006 @ 22.09 uur