Noord-Korea aan de Rijn

Door Ronald Plasterk

Al vroeg in de discussie over de Grondwet werd ik gebeld door de leider van de Ja-campagne van het kabinet. Hij wilde ten eerste vragen of ik liefst zo snel mogelijk zou willen besluiten of ik ja of nee ging stemmen, en hij gaf me zijn mobiele nummer en bood elke mogelijke ondersteuning aan als het ging om het verschaffen van informatie.

Deze week verschenen er advertenties in de kranten, onder meer Volkskrant en Telegraaf. Zo riep Ayaan Hirsi Ali ons op om ja te stemmen, want dat was goed tegen vrouwenhandel; ook Hans van Baalen verscheen in een advertentie.

Ik heb zojuist de leider van de ja-campagne gebeld, en hem deze vraag gesteld. Kijk, het parlement heeft ermee ingestemd dat er extra belastinggeld wordt gebruikt om, in het kader van de ja-campagne, extra informatie te verschaffen aan de burger. Of je dat nu goed vindt of niet, het is besloten.

Maar nu heeft dit de vorm aangenomen dat de regering leden van de Tweede Kamer advertentieruimte biedt, hen selecterend op hun politieke standpunt. Dus alleen de ja-stemmers mogen van belastinggeld advertenties plaatsen. Mijn vraag was simpel: Jan, ik wil morgen ook zo’n advertentie uit dat budget, mag dat?

Het antwoord was nee. Dit geld is alleen bedoeld voor de ja-campagne.

Ik weet niet of het parlement dit in gedachte had toen het besloot. Maar de consequentie is dus dat de Tweede Kamer in meerderheid heeft besloten om algemene middelen ter beschikking te stellen aan sommige van haar leden, scherp geselecteerd op hun politieke opvatting. Tweede Kamerleden die tegen zijn, zoals André Rouvoet en Jan Marijnissen, en anderen uit de samenleving krijgen die kans niet. Daar heb ik echt bezwaar tegen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 27 mei 2005 :: 12.21 uur

60 Comments

60 reacties

 1. Als plasterk als opiniemaker inderdaad 1 of 2 dagen te voren JA gaat stemmen, is er een hele groep die volgt ben ik bang.
  Andersom is de regering dat dus ook.
  Maar ik blijf het raar vinden als het toch nog JA worden zal. Ik hoor overwegend nee, ook van anderen die het van anderen horen. De twijfelraars voelen meer voor nee en de meeste ex-twijfelaars gaan voor nee.

  Het is ongelovelijk dat de mens 2 soorten kent de laatste decennia. Uitkomsten bij 10 a 200 miljoen mensen die dan uitkomen op nog geen 1% verschil, tis ongelovelijk……..

  Reactie door Barend — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.25 uur

 2. ach ja met argumenten heb je geen advertentie ruimte nodig toch?

  Reactie door Patrick — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.31 uur

 3. Hoe rijmt dit met vermoedelijke democratie? Of is dit het geval van de zoveelste machtmisbruik?

  Reactie door Bo Tor — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.34 uur

 4. Het is schandalig, je doet er niets tegen.
  Was voor mij wel een reden om niet meer te geloven in de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.
  Juridisch gezien klopt er, volgens mij, namelijk niets van de uitspraak.
  Als het er echt om gaat zijn het de multinationals die aan alle touwtjes trekken. Bah.

  Reactie door kaatje — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.37 uur

 5. als je naar de media kijkt is 1984 al griezelig dichtbij

  Reactie door Aad Sweep — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.45 uur

 6. Corruptie in de politiek. Geen nieuw verschijnsel, maar de vormen worden steeds grotesker. wat rest mij anders, dan nee te stemmen?

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.45 uur

 7. niet alleen de media overigens. Ik was justitie en politie nog vergeten

  Reactie door Aad Sweep — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.46 uur

 8. Walgelijk wat een anti-democratische praktijken. Ik dacht dat ons kabinet van die Liberale denkers waren. Maar dan alleen wanneer het hunzelf aangaat natuurlijk. Ordinaire Maffia en Nazi praktijken zijn dit! Oeps dat mag alleen de VVD als argument gebruiken he… :?

  Reactie door Sulis — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.04 uur

 9. Het toe-eigenen van miljoenen door deze regering en die verdelen onder de aanhangers van het ja kamp vind ik een grof schandaal. Als de regering selectief is met het verdelen van ons geld aan de politieke partijen die voor de grondwet zijn ontstaat er m.i. een verwevenheid van binnenlandse politiek met de EU grondwet. En wij mogen onze tegenstem niet laten beïnvloeden door de euro en het kabinetsbeleid!? Waar blijven die kamervragen hierover?

  Ik stel mij het als volgt voor:
  Mijnheer de voorzitter, kan deze regering uitleggen waarom ze overheidsgeld gebruikt om campagne te voeren om de EU grondwet doormiddel van het referendum op 1 juni dusdanig te beïnvloeden dat de stemming bij de bevolking – die op dit moment grotendeels tégen is – in haar voordeel om te buigen? En hoe denkt de regering dit te verklaren aan dié burgers die tégen deze grondwet zijn? Hier is sprake van oneigenlijk gebruik van overheidsgeld.

  Reactie door Bollie/Bert — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.04 uur

 10. @Barend (1): ik denk niet dat Plasterk “ja” gaat stemmen. Op zijn weblog bij het NOS-journaal heeft hij al gezegd dat hij “nee” gaat stemmen, zie http://www.nos.nl/nosjournaal/dossiers/europesegrondwet/plasterk_eu_weblog.html, op 20 mei. Het zou wel heel raar zijn als Plasterk nu nog van mening zou veranderen, zeker met dit soort rare fratsen.

  Reactie door Anne-Marie Mineur — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.11 uur

 11. Ik ben 63 jaar en politiek is mij met de paplepel ingegeven.Daardoor heb ik de politieke activiteiten altijd gevolgd maar ik kan me niet herinneren dat de mensen ooit zó bewust bedonderd en voorgelogen zijn.Vroeger werd ook campagne gevoerd maar nog nooit heb ik zoiets schaamteloos meegemaakt als wat er nu gebeurd ! NEE blijft NEE .

  Reactie door Diny — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.18 uur

 12. Ik dacht nog..zit Jan nou flauw te doen met de NOS en de tirade tegen andere programma’s ..nee volgens mij is Jantje zo achterlijk nog niet..en wordt de ja-campagne inderdaad “per ongeluk…ach” (eigenlijk opzet,maar wat geeft het) bevoordeeld.
  Jan de scherpe ziener..laat de rest maar ouwehoere,jonge..
  Sterkte bij Nova..is je rug al beter ?

  Reactie door eric — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.21 uur

 13. Indien de regering Tweede Kamerleden welbewust selecteert om in dagbladadvertenties enkel de meningen van de voorstanders naar voren te brengen, dan wordt de vrijheid van meningsuiting beperkt.
  Tevens handelt de regering in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel, het gelijkheidsbeginsel (zie ook het discriminatieverbod wegens “politieke gezindheid” in art. 1 van de Nederlandse Grondwet) en het evenredigheidsbeginsel; zijnde Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur (ABBB). Wellicht wordt tevens in strijd gehandeld met het verbod van willekeur c.q. misbruik van bevoegdheid (détournement de pouvoir)!

  Hint: het Comité Grondwet Nee zou op grond van de schending van deze ABBB nadere acties kunnen ondernemen!

  Het is zeer belangrijk om hierbij te bedenken, dat het referendum over het grondwettelijk EU-verdrag een initiatief is van de Tweede Kamer. De regering was en is hier fel tegen, maar heeft zich moeten neerleggen bij het besluit van de Tweede Kamer. De uitvoering en organisatie van het referendum over deze “EU-Grondwet” is formeel geen zaak van de regering. Het blijkt nu superduidelijk dat de regering de regie van de voorstanders overneemt (de PvdA en GroenLinks gedogen dit). De “onafhankelijke Referendumcommissie” zou zich tegen deze praktijk moeten weren!

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.29 uur

 14. @13 Goed onderbouwd Kees.
  Je kan bovenstaande ook mailen naar: info@grondwetnee.org

  Reactie door Bollie/Bert — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.41 uur

 15. Als je mij dit alles een jaar geleden had gezegd, dan had ik gezegd dat TEGEN 0,0% kans had.
  Tegen propaganda van een dictoriaal bewind (want dat is nederland, ondanks het bestaan van kleine oppositiepartijen zoals de sp, cu en de lpf) kan je normaal gesproken niet op.

  Toch staat TEGEN er nog goed voor. Een wonder dus. En een teken dat de bevolking het ZAT is en slimmer is dan dat de dictators denken.

  Komt er alsnog een JA, dan zouden wij hetzelfde moeten doen als dat ze in Georgie en Oekraine hebben gedaan: Massaal protesteren, totdat de dictatuur omver is geworpen…

  (wellicht overdrijf ik hier en daar, maar laten de politieke elite maar eens bewijzen dat het anders ligt. Dat is wat ik wil)

  Reactie door Edwin — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.42 uur

 16. Edwin..inderdaad je overdrijft wel,ja..gelukkig dat je het zelf ook ziet..zeg,het klopt hoor,maar met overdrijven geef je de ja-stemmers meer kruit hoor…Ik ben het met je eens,hoor..
  maar rustig,he,rustig,he..alles komt goed,he Fijne dag !

  Reactie door eric — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.57 uur

 17. Wanneer dient dat kort geding dat hierover gaat?

  Reactie door Paul Geveke — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.04 uur

 18. Kort geding is al geweest en is verloren door Grondwet Nee. Regering staat in haar recht volgens de rechter…

  Reactie door Marion — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.11 uur

 19. Is al geweest Paul, afgelopen woensdag. Zeer teleurstellend maar gezien de huidige stand van zaken m.b.t. rechtspleging in Nederland en onze regering was dat wel te verwachten.
  http://www.grondwetnee.org/

  Reactie door Bollie/Bert — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.13 uur

 20. De motivering van het vonnis moet nog komen.
  Ben benieuwd hoe een koe een haas vangt.

  Reactie door Bollie/Bert — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.14 uur

 21. Dit is écht niet meer normaal, het lijkt wel een schrikbewind!
  Het referendum heeft, net als in Frankrijk, niks meer met democratie te maken, maar is nu een middel geworden om de schapen van de bokken te scheiden, de welwillenden van de onwilligen, de positieven van de negatieven, de gehoorzamen van de subversieven.

  Het dwangmatig, obsessief karakter van de Rijkspropaganda doet vermoeden dat de regeringsleiders bang zijn de controle te verliezen, want stel je voor als het volk massaal het hoofd nee schudt, dan hebben ze een gezagsprobleem!
  En gaat de de AIVD nu de weigeraars en neeroepers noteren en infiltreren net als de bij de CPN in de jaren zestig?

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.30 uur

 22. Plasterk via Marijnissen

  Noord-Korea aan de Rijn .

  Trackback door Jazper.nl — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.39 uur

 23. Oproep om ‘ja’ te stemmen in de Gay Krant

  Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken roept in de Gay Krant homo’s op ‘ja’ te stemmen voor de Europese grondwet.

  Discriminatie
  De Europese voorvechter wijst er in een bijdrage op de website van de krant op dat een hele reeks rechten en vrijheden in de Europese grondwet is opgenomen. “Discriminatie op grond van seksuele voorkeur wordt expliciet verboden. Het verbod daarop is afdwingbaar voor de rechter, zowel de EU als de lidstaten moeten zich daaraan houden.”

  Paal
  Het staat voor Nicolaï ‘als een paal boven water’ dat de grondwet een duidelijke verbetering is van de huidige verdragen.

  Ga dit straks maar eens aan Turkije uitleggen !
  (En hoelang duurt zo’n gerechtelijke uitspraak ?)

  Reactie door Wimpie — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.46 uur

 24. Europees Parlement tegen opslag data

  Uitgegeven: 26 mei 2005 21:17

  BRUSSEL – De commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement heeft donderdag bijna unaniem voorstellen afgewezen om gegevens over computer-, internet- en telefoonverkeer langer op te kunnen slaan. Dat gebeurde op initiatief van PvdA-europarlementariër Mastenbroek, die ervan uitgaat dat het voltallige EP in juni het voorstel ook zal verwerpen.

  Het plan om onbeperkte opslag van persoonlijke data mogelijk te maken, komt van de Britse ex-minister van Binnenlandse Zaken Blunkett. Die wilde het in Europees verband regelen, nadat hij er in het nationale parlement geen meerderheid voor had gekregen.

  Frankrijk, Zweden en Ierland steunden hem in dat streven. Nederland zette het onderwerp in de tweede helft van vorig jaar onder zijn EU-voorzitterschap op de Europese justitie-agenda.

  Het Europees Parlement heeft alleen adviesrecht op dit terrein. Invoering van de Europese grondwet zou het EP wel volledige beslissingsbevoegdheid geven. Na het advies van het parlement moeten de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zich opnieuw buigen over de data-opslag.

  Nu kon het nog ….

  Reactie door Wimpie — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.52 uur

 25. 23. ik mag toch aannemen dat onze gay’s slim genoeg zijn om te snappen dat zij hun rechten kunnen verliezen met deze grondwet.
  Wederom wordt het gezin als hoeksteen van de samenleving beschermd.
  Neem maar van mij aan dat Baroso en Berlusconi dan niet aan een gezinnetje zitten te denken van Henk, Pieter en de kindertjes.

  Reactie door kaatje — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.59 uur

 26. Het kabinet staat zeker al in dienst van Brussel en hebben ze de contracten al getekend!
  Met JP aan het bewind is de afbreuk van de democratie begonnen.
  Alleen advertentieruimte voor de Ja knikkers, hoezo dictatoriaal gedrag.

  Reactie door sinne — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.05 uur

 27. Het zinnigste stemadvies komt van Herman Philipse:

  Het valt te betreuren dat weinig Nederlanders de Franse taal machtig zijn. Ware dit anders geweest, dan had Nederland kunnen profiteren van het diepgaande debat over de Europese Grondwet in Frankrijk, waarbij vergeleken de discussie in ons land schamel afsteekt. Ofschoon het Franse referendum op 29 mei maar drie dagen eerder is dan het Nederlandse, begon de discussie in Frankrijk aanzienlijk vroeger, eind 2004, en ze wordt met veel grotere intensiteit gevoerd. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele boeken die in Frankrijk over de grondwet verschenen en uit de enorme oplagen die zijn verkocht. Eind april stond het boek “Constitution européenne, voter en connaissance de cause” nummer 1 op de hitlijst, met 140.000 verkochte exemplaren. In Nederland verscheen er geen enkel behoorlijk analyserend boek over de grondwet.
  Hoe moeten wij, geestes-arme Nederlanders, dan onze mening bepalen over het voorgestelde grondwettelijk verdrag? Kunnen we dat nog op een verantwoorde manier doen vóór 1 juni? De samenvatting van de referendumcommissie is daartoe onvoldoende, want een kritische analyse van het verdrag ontbreekt. Allereerst zoudt U het hele verdrag moeten doorlezen (1 werkdag). Dan zoudt U nogal wat bepalingen moeten vergelijken met de eerdere verdragen (nog 1 werkdag), waarbij de vergelijkende teksteditie van Dr. Besselink (Universiteit Utrecht) en anderen dienstig is (“Grondwet voor Europa”, Sdu, 2005). Zodra U dat heeft gedaan, en wat buitenlandse commentaren hebt gelezen (3e werkdag), beseft U waarschijnlijk wat ingewijden al lang duidelijk was: het beoordelen van dit verdrag is een zaak voor specialisten en we hebben in onze democratie beroepspolitici aangesteld om dat te doen. Overigens gaan de finesses van het verdrag waarschijnlijk ook de meeste kamerleden boven de pet.

  Deze overwegingen brengen mij tot één conclusie en twee stemadviezen. De conclusie is dat de initiatiefnemers tot het referendum, de Tweede Kamerleden Van der Ham (D66), Dubbelboer (PvdA), en Karimi (Groen Links), zich schuldig hebben gemaakt aan populistische volksverlakkerij. Zonder een substantieel debat tussen politieke partijen over het verdrag (zoals in Frankrijk) is dit referendum een farce, omdat de materie te complex is voor de meeste burgers. Als U een integer mens bent, erkent U dit en doet U dus niet mee aan het referendum op 1 juni. Dat is mijn eerste stemadvies: ga niet stemmen. Mocht U uit plichtsbesef toch willen stemmen, dan is mijn tweede advies: stem vóór het verdrag. De reden is dat dit grondwettelijk verdrag volgens de meeste deskundigen te verkiezen is boven de bestaande verdragen. En wie iets niet zelf kan beoordelen, moet bij deskundigen te rade gaan.

  Reactie door rinus — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.08 uur

 28. een autoriteitsargument is geen argument…. doet me denken aan Eurlings die ging verkondigen dat ‘zelfs’de voorzitter van de europese vakbonden voor was…

  beste voorprogandisten, kom eens met argumenten en beroep je niet op wat andere autoriteiten vinden

  Reactie door bart — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.24 uur

 29. @ 27 Rinus, Beetje simpel toch … Stem voor omdat iedereen het zegt. Toen de Euro is ingevoerd heeft Holleke Bolleke Steijn ook geadviseerd om voor de Euro te stemmen. Nu enkele jaren later zegt onze Bolleke dat als hij toe had geweten wat hij nu weet dat hij een tegenstem zou hebben geadviseerd. Dus niet alle “deskundigen” hebben gelijk.

  Niet gaan stemmen is uiteindelijk voor stemmen …

  Reactie door Wimpie — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.31 uur

 30. Ach; het is allemaal reinste kul; veel te negatieve stemmingmakerij; indianenverhalen etc etc etc………

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.32 uur

 31. #5 Aad Sweep

  het is al erger dan je weet of denkt…

  Reactie door ReneR — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.34 uur

 32. @24: “Het plan om onbeperkte opslag van persoonlijke data mogelijk te maken, komt van de Britse ex-minister van Binnenlandse Zaken Blunkett. Die wilde het in Europees verband regelen, nadat hij er in het nationale parlement geen meerderheid voor had gekregen.”
  Het is toch belachelijk dat een minister een plan de EU inslingert, waar hij in eigen land niet eens steun kan vinden?
  Echt krankjorum. Het debiele europa in een notendop.

  @27: Phillipse is zeker ook gekocht. De mensen weten dondersgoed waar het om gaat.
  En dat ze niet alles begrijpen is heel duidelijk. Als dit niet uit te leggen valt, dan is het gewoon een waardeloze grondwet. In dat geval moet je gewoon tegenstemmen.
  Ik vraag me ook nog eens af of phillipse dit advies ook bij de kamerverkiezingen geeft, want als ik als kiezer alle programma’s van alle politiek partijen moet gaan lezen en ook de achtergronden moet uitzoeken, dan ben ik vermoedelijk een hele tijd bezig, langer als bij deze grondwet!
  Moet ik dan ook maar NIET gaan stemmen.
  Kom nu…
  Een intelligent man laat zich nu duidelijk voor een verkeerd karretje spannen. Eng.

  Reactie door Edwin — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.38 uur

 33. Op de site van RTL Nieuws is er een poll. Inmiddels 2296 stemmers en 70 % zegt tegen te gaan stemmen.

  Woensdag … Gehaktdag !

  Reactie door Wimpie — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.43 uur

 34. balkenbende – asocialiteit ten top!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.47 uur

 35. DE SP kan morgen zelf wel een betalen toch jan? ;) ow nee wij hebben dat niet nodig wij hebben namenlijk argumenten!

  Reactie door Jan-Derk — vrijdag 27 mei 2005 @ 16.02 uur

 36. on topic:

  Ja en natuurlijk kun je met die grondwet ook heel goed het vuur van je barbeceu aanmaken of je kont mee afvegen als je toevallig geen WC papier meer hebt.

  Reactie door ReneR — vrijdag 27 mei 2005 @ 16.41 uur

 37. Mag ik even off topic een vraag aan Jan Marijnissen stellen?

  Waarom werkt de SP mee aan Nova van vanavond?

  Tiny Kox mag op audientie bij de heer Bos en Witteman om een discussie te voeren over de campagne van de SP als het om standpunten gaat graag,maar je gaat aan Bos toch geen tekst en uitleg geven waarom je op deze manier campane voert.
  Het kan dan wel examen tijd zijn maar dat doet de SP bij de kiezer en niet bij Bos.

  Reactie door Beste Kerel — vrijdag 27 mei 2005 @ 16.46 uur

 38. beste kerel .laat dat maar aan tiny kox over .ik heb de knuppel van mijn opa maar vast van de zolder gehaald

  Reactie door texas henkie — vrijdag 27 mei 2005 @ 16.59 uur

 39. Dit is totaal tegenstrijdig met elke vorm van democratie. Dit is een voorbeeld uit de politiek, maar ook burgers die iets willen zeggen wordt de mond gesnoerd. Ik heb diverse keren een reactie gegeven op de telegraaf, en naar herhaaldelijk inzenden met aanpassingen, werd er eindelijk iets geplaatst. Alleen totaal andere woorden, en datgene wat ik te vertellen had, bestaat niet meer. Ik vraag me daarbij gelijk af hoe het komt dat er zomaar 3,5 miljoen uit de kist getrokken kan worden, terwijl wij als burger overal op hebben moet in leveren. Er is totaal geen relevante verhouding meer, betreffende wat het kabinet ons vertelt, en wat het zelf doet. De polaire verhouding zegeviert, en er is een polariteit ontstaan, die natuurkundig in zijn geheel niet verklaarbaar is.
  De hamer en de sikkel moeten volgens verschillende ministeries verboden worden, maar waar zijn ze zelf mee bezig. De burger als poppetjes aan touwtjes, controleerbaar en vervangbaar. Steeds meer handelingen schijn naar onrust stoken te nijgen. Wie maakt deze regels? Juist, degene die bang zijn op hun bek te gaan. Democratische politiek is een Utopia waar socialisten alleen maar van kunnen dromen.

  Reactie door RedStar — vrijdag 27 mei 2005 @ 17.45 uur

 40. @Rinus
  Ik heb de afgelopen 2 jaar me al verdiept in de Europese grondwet, waarvan de laatste paar maanden intensief. Ik kan dus zeggen dat ik er verstand van heb, dus ik mag stemmen. En mensen die er geen verstand van hebben, kunnen mijn advies om TEGEN te stemmen zo overnemen; want dat moet je toch overlaten aan degenen die er verstand van hebben?
  Kortom: iedereen stemmen.

  Trouwens, ik heb Filipse niet zo hoog staan. Veel te overtuigd van z’n eigen gelijk, op het totalitaire af… bah.

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 27 mei 2005 @ 18.07 uur

 41. Wat een negatieve stemmingmakerij weer, mensen. Ik zal het nog één keer uitleggen. De regering heeft het verdrag reeds ondertekend. De volksvertegenwoordiging (het parlement) moet het ratificeren om het besluit definitief te maken, maar heeft besloten tot het raadgevend referendum. Daar heeft de regering dus niets meer mee te maken. Wat wil dit kabinet? Ratificatie van deze grondwet. Waar gaat de regeringssubsidie dus naar toe? Niet naar de nee-stemmers natuurlijk. Dat is dus naast netjes grondwettelijk ook begrijpelijk en terecht.

  Dat mensen hier dit soort onzin kunnen verkopen toont aan dat wij in een prachtig land wonen waarin vrijheden van denken en doen sterk liggen verankerd. Niemand hier die de AIVD op zijn dak krijgt, toch? 1984 was fictie, behalve daar waar de hamers en sikkels wél zegevierden…

  Reactie door Easy Lover — vrijdag 27 mei 2005 @ 18.13 uur

 42. ach, daar hebben we easy looser weer!
  Heb je inmiddels de grondwet gelezen?
  Het is helemaal niet grondwettelijk verantwoord dat het geld alleen maar naar de Ja kant gaat.
  Lees aub eerst alle verhandelingen hier eens over, voordat je de lezers weer in slaap gaat sussen met je grote hekel aan SP’ers en aan het socialisme.

  Reactie door kaatje — vrijdag 27 mei 2005 @ 18.21 uur

 43. We moeten kijken of het hard waait in noord-duitsland woensdag.,

  en of we dan een “stroomstoring” krijgen tijdens het stemmen!

  zou net iets voor balkenende en de energiebedrijven zijn.

  Reactie door Jansonius — vrijdag 27 mei 2005 @ 18.23 uur

 44. Ik had toch al besloten NEE te stemmen.
  Opgepikte feiten uit krant en vanaf internet in de afgelopen week die mijn keuze bevestigen:

  Volkskrant van 21-5: Nederland is de grootste nettobetaler, en niet zo’n klein beetje. Twee keer zo veel als de nummer 2 (Duitsland), 3x zoveel als Engeland en 6x zo veel als Frankrijk. Grootste netto ontvanger……… Luxemburg !!!!!!
  Misschien allemaal niet direct gerelateerd aan de grondwet, maar deze kans om en spaak in het wiel te steken laat ik me niet ontnemen.

  Nu.nl 26-5 : Het CDA neemt een nee-uitslag pas over als er 60% nee heeft gestemd. Hoe bedenken ze het !

  Vandaag op janmarijnissen.nl : Publieke middelen t.b.v. deomcratische activiteit uitsluitend aangewend voor regeringsgezinden. ONGEHOORD.

  Reactie door twijfelaar — vrijdag 27 mei 2005 @ 18.52 uur

 45. En in Amsterdam zag ik dat de PvdA zijn campagne-posters over die van de SP heeft geplakt. Bedankt hoor!
  Groet,
  Amita.

  Reactie door Amita — vrijdag 27 mei 2005 @ 18.52 uur

 46. @41 Makkelijk zwetsende figuranten als Facile Amant trof men ook wel aan in het Frankrijk onder Maréchal Pétain, als Germaans erfgoedverspreiders in de wijnstreken onder Lyon. De Maquis maakte er korte metten mee.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 27 mei 2005 @ 21.02 uur

 47. Nederlanders hebben de reputatie een nuchter volk te zijn.
  Maar als ik zo’n emotionele Easy Lover dan weer hoor brallen
  en het napapagaaien van zijn dubieuze soortgenoten, dan schaam ik me voor mijn volk. Buitenlanders zouden misschien wel eens kunnen denken dat iederéen in dit land durft te zeggen wat hij vindt, mits onder genot van een Heineken-Bokma kopstoot.
  En dat moet ik dan maar weer uitleggen aan mijn Franse vrienden:
  Dat ze niet moeten denken dat we een volk zijn van jajem eerst en dan stoer doen.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 27 mei 2005 @ 21.14 uur

 48. heir, heir.

  Reactie door kaatje — vrijdag 27 mei 2005 @ 21.18 uur

 49. Populistische platitudenverspreiders als Easy Lover zijn de bezwete handdoeken in een voorbije boksring, of zoals u wilt:
  het groezelige voorzaad van een gedroomde copulatie.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 27 mei 2005 @ 21.37 uur

 50. Tilyx, je bent een poëet!

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 27 mei 2005 @ 22.16 uur

 51. hallo, ik ben arno ik snap godverdomme helemaal geen fuck van de klote grondwet.En ik heb godverdomme wel havo gehad. Door die debatten dacht ik maar aan een advies Niet ja stemmen als je de regels niet snapt. Dit vind ik gewoon een bijzonder advies dus dank aan de groteske leider Jan. HOERA HOERA HOERA voor JAN

  Reactie door arno — vrijdag 27 mei 2005 @ 23.11 uur

 52. Dit is toch ook gewoon te gek voor woorden? Dat die leider van die campagne Plasterk min of meer onder druk zet en dat parlementariërs worden gesubsidieerd om mensen te bewegen ja te zeggen? En dan nog Hirsi Ali, die er net in dat RTL-programma blijk van gaf geen idee te hebben waar die Grondwet over gaat? Het gekke was dat ik háást om was om voor te stemmen. Maar als dit het nieuwe democratische gehalte is wat we straks van Europa mogen verwachten, mijn keuze is eindelijk duidelijk. Neen.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 27 mei 2005 @ 23.41 uur

 53. Noord-korea stevent op hongersnood af!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.18 uur

 54. @Sabieneke van Schie-Pleines,
  Hoezo ‘stevent af op hongersnood’?

  In de jaren ’90 zijn in Noord Korea al 3 miljoen mensen gestorven van de honger.
  Dit ondanks grootschalige voedselhulp uit ‘imperialistisch’(althans volgens de N-Koreaanse media) Amerika.
  Gratis voedsel uit de V.S. werd door de partijtop op de zwarte markt verkocht, socialisme in de praktijk.

  Met de E.U. heeft dit weinig te maken, ik ben vooral bang voor de bureaucratie, de corruptie en het ‘isolationisme’ tegen (bijvoorbeeld) boeren in de derde wereld.
  Machtsblok Europa gaat straks failliet aan bureaucratie en allerlei lobby’s, en we proberen de rekening op de derde wereld te verhalen.
  Daarom stem ik tegen.

  Reactie door arend — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.44 uur

 55. @54Arend, stond in de krant, ze hebben het nu dus weer heel moeilijk daar en het sloeg op deze kop en ook dus op nee stem tegen deze grondwet!Net als jij denk ik dat deze grondwet veel meer zal kosten dan hij oplevert en aangezien hier in Nederland ook al meer dan 5ooo gezinnen van voedselbanken moeten leven denk ik dat dat met deze grondwet en het nieuwe zorgstelsel nog erger gaat worden!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 28 mei 2005 @ 1.50 uur

 56. Ik ga zeker nee stemmen.
  Maar ik wil even reageren op mensen die zeggen, wat kan je er doen.
  Het voorbeeld/oplossing ligt , wat onlangs in de oekraine is gebeurd.
  Maar door individualisme zijn we vergeten dat het volk, macht heeft.

  Reactie door Martien Lourens — zaterdag 28 mei 2005 @ 8.35 uur

 57. balkenende: stem voor anders verspillen we 30000000 euro. en dat willen julie toch niet.

  als de fransen tegen stemmen roep ik elke ja stemmer die een pest hekel heeft aan balkenende om nee te stemmen. dit kan wel eens het kabinet laten vallen.

  Reactie door dj — zaterdag 28 mei 2005 @ 11.59 uur

 58. Nee hoor. Balkenende heeft van tevoren al duidelijk gesteld dat hij bij een NEE niet gaat opstappen. Zou ik ook niet doen, voor zo’n “dom” volk.

  Reactie door Sonja — zaterdag 28 mei 2005 @ 13.27 uur

 59. In onze grondwet staat nog steeds dat vrijheid van meningsuitting geoorloofd is, breed uitdragen mensen! Ze gaan tegen de grondwet in en dat mag niet! Bovendien zijn ze respectloos. En sp, ik ben ook bereid extra geld te geven als dit nodig is, maar ik denk jan, dat jij gelijk hebt. Ze proberen ja stemmers te kopen en ik zou tegen hen willen zeggen: wordt kritisch en luister naar je gevoel ( schijnt moeilijk te zijn voor veel nederlanders, jammer!!!1)

  Reactie door cynthia — zaterdag 28 mei 2005 @ 18.02 uur

 60. very nice. you’re site is very helpful. hours drive from where: http://home.u65.com/36/home-and-garden-accessories-home-gyms/ , quilt your fabric yoyo

  Reactie door kenneth drake — dinsdag 4 oktober 2005 @ 3.10 uur