Goedemorgen Nederland

Vanochtend was minister Ben Bot bij ‘Goedemorgen Nederland’. Hij vroeg zich af op welke punten de tegenstemmers nu precies verbeteringen wilden, want die hoorde hij maar niet. Kennelijk was ie nog niet helemaal wakker want het volgende had ik toch ook al tegen Balkenende gezegd:

1. Voorlopig een moratorium op verdere overdracht van bevoegdheden aan Brussel.

2. Geen standpunten in de Grondwet die daar niet thuishoren, zoals ‘de vrije markt’ en de ontwikkeling van Europees leger.

3. Een Conventie waarin iedereen kan meepraten over hoe we de toekomst van Nederland in Europa zien. Meer concreet: welke bevoegdheden geven we aan Brussel, en van welke vinden we dat we die beter zelf kunnen houden?

4. Een Grondwet die te behappen en te begrijpen is voor iedereen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 27 mei 2005 :: 10.09 uur

34 Comments

34 reacties

 1. Ik hoop niet dat alle (voormalige) diplomaten zo slecht kunnen luisteren als opper regent meneer Bot.
  Duidelijke punten Jan.

  Reactie door Pieter — vrijdag 27 mei 2005 @ 10.28 uur

 2. goedemorgen in mij de zon schijnt ik dacht even het is voorbij en klein botte wolk verdonkerde mijn kamer
  na 9 uur klaarde het weer op mijn gedachte gereset de stem is domiNEE

  Reactie door dominee — vrijdag 27 mei 2005 @ 10.31 uur

 3. Ik vindt het belangrijk dat politici eens echt gaan luisteren naar de burgers. Niet zeggen mijn achterban is tegen dus ga ze manipuleren naar een JA. Dat is niet democratisch. Je moet dan als politici zeggen ‘het wordt NEE, want dit is wat de meerderheid wil’. Vindt ook dat er een soort Maurice de Hond peil systeem moet komen van het rijk zelf. Waar alle partijen dus toegang tot toe hebben om zo het volk te kunnen beluisteren.

  Want stoor me enorm aan het ontkennende gedrag van politici. Dan kan men iedegeval niet meer ontkennen.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 27 mei 2005 @ 10.32 uur

 4. Allereerst beterschap toegewenst.
  Ik zou aan jouw lijstje nog willen toevoegen:
  - Europese overeenkomsten moeten aan een bepaalde tijd gebonden zijn
  - Elk land moet de mogelijkheid hebben om zelfstandig een overeenkomst af te wijzen d.m.v. een uitsluitingsrecht voor elk land

  Het belangrijkste is dat de mensen in Europa nog geen Europianen zijn en nog altijd vechten om zo veel mogelijk ‘krenten uit de pap’ te halen. Grote landen trekken zich niets aan van afspraken, zoals Duisland en Frankrijk t.a.v. het euro-stabiliteitspact.
  Ze zijn nog niet toe aan Europees denken en handelen.

  Daarom stem ik woensdag “tegen” de grondwet

  Reactie door Joop Berger — vrijdag 27 mei 2005 @ 10.42 uur

 5. Zeker wel 1 leger. Dan duurt het niet zo lang om volkeren in nood te ontzetten. denk aan de Balkan. Dat duurde wel heel lang voor Europa een strijdmacht op de been had.

  Reactie door MPL — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.04 uur

 6. MPL

  Wat dacht je gewoon van een sterk nationaal leger. En als ze die dan willen inzetten gaan ze eerst maar eens slijmen bij onze Nederlandse politici.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.10 uur

 7. Bot vergeet het dweilen met de kraan open.

  Iedereen, voor en tegenstemmers, geeft toe dat een hoop zaken op dit moment niet goed geregeld zijn in europa. Daarom zou je voor moeten stemmen.
  Ik geloof best dat de grondwet enkele problemen gaat oplossen, maar wat heeft dan voor zin als je 10tallen nieuwe problemen laat ontstaan of niet oplost?

  Laat ze eerst eens de huidige problemen oplossen, dat is werk genoeg.
  Daarna kan je pas gaan denken aan nieuwe zaken die de EU mag gaan bepalen.

  Reactie door Edwin — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.22 uur

 8. Bot z’n grammofoonplaat blijft vastzitten. Hij blijft maar herhalen en herhalen…. het lijkt wel een zomerprogrammering van Nederland 1 !!

  Vanmorgen ook op Radio 1 – VPRO NotaBene!! – een meneer René van der Linden uit Limburg. Die vond alle bedreigingen die zijn gedaan door kabinetsleden niet iets dat HIJ zou doen, maar ging daar verder niet op in. Hij vond wel dat alle Tegenstemmers de verkeerde argumenten en bedreigingen uitten… Waarvan akte! Uitgerekend bij de VPRO en van VPRO had ik wel iets meer nuance verwacht.

  Et tu, Brute!

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.28 uur

 9. Behalve Nee stemmers zijn dom , 3.5 miljoen euri voor ja campagne , Nee stemmers hebben geen argumenten en ja is goed anders gaat het licht uit en of komt er oorlog.
  Heeft het ja kamp niet meer gedaan.
  Ow en natuurlijk niet vergeten ja is ja en NEE is volgende keer mischien wel ja.

  Reactie door jansen — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.45 uur

 10. Ik weet dat de meeste lezers hier allang hun mening hebben bepaald, maar toch…

  “1. Voorlopig een moratorium op verdere overdracht van bevoegdheden aan Brussel.”

  Aardig punt. Maar de nieuwe grondwet regelt duidelijker dan voorheen welke bevoegdheden Brussel nu eigenlijk heeft. En vergeet niet dat afgeschafte veto’s niet alleen de macht van kleine landen beperken, maar ook die van grote landen.

  “2. Geen standpunten in de Grondwet die daar niet thuishoren, zoals ‘de vrije markt’ en de ontwikkeling van Europees leger.”

  De vrije markt is *het* grote succes van de EU. De SP wil waarschijnlijk terug naar een niet-vrije markt:
  – minimum melk- en broodprijs weer invoeren
  – alle postbodes weer ambtenaar maken
  – alle kartels weer introduceren (bouwfraude geen bouwfraude meer, maar gewoon gezellig legaal vooroverleg, want concurreren is lastig)

  “3. Een Conventie waarin iedereen kan meepraten over hoe we de toekomst van Nederland in Europa zien. Meer concreet: welke bevoegdheden geven we aan Brussel, en van welke vinden we dat we die beter zelf kunnen houden?”

  Die Conventie is dus al geweest, met gevarieerde deelnemers uit alle landen van de EU, en daar kwam deze grondwet uit voort. Waarom zou een tweede conventie iets ‘beters’ voortbrengen? Of moeten we over elk punt in de verdragen een referendum houden onder 400 miljoen mensen?

  “4. Een Grondwet die te behappen en te begrijpen is voor iedereen.”

  Hoeveel mensen behappen en begrijpen de Nederlandse grondwet? Of hebben deze zelfs maar gelezen? Ook maar afschaffen dan?

  Reactie door Rijk — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.46 uur

 11. Iedereen gaat er al half van uit dat het nee wordt, lijkt me ook logisch na alle geluiden uit het land. Maar wie of wat kan bevestigen dat er niet gesjoemeld wordt met de uitslag, ook weer zo’n punt waarvan je niet weet of het wel eerlijk gaat. Net als menige zaken die nu aan de orde zijn. Ik ben zeker geen voorstander van de SP maar ik hoop dat ook jullie samen met de andere tegenstanders een nog harder geluid maken.

  Reactie door D.W — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.47 uur

 12. Hans van Maanen stemt voor de europese grondwet!
  Radiospotje!!
  tjaa!

  Reactie door TonZandboer — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.47 uur

 13. Op de site van RLT Nieuws is een poll waar 70 % Tegen de EU- Grondwet stemt. (1352 Stemmers) Op de site van de Stentor (Zwollsche Krant) is 78 % Tegen de EU-grondwet. (157 Stemmers)

  Reactie door Wimpie — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.59 uur

 14. Ik plaatste een reactie op uw postje van een week geleden dat exact de zelfde inhoud had. Ik herhaal hem dus hier maar even en vul het aan:

  Stel nu eens dat er *echt geluisterd wordt* naar uw voorstellen.
  Ik probeer dat.
  U stelt o.a.:
  “Een Conventie waarin iedereen kan meepraten over hoe we de toekomst van Nederland in Europa zien”
  Dat lijkt een mooi streven maar als we (de mensen die naar ja neigen) echt naar u luisteren komen we onherroepelijk eerst met de conclusie dat u dus inderdaad het complete proces van tot dit verdrag komen helemaal opnieuw wilt beginnen en (okay, die jaren uitstel van het regelen van de afspraken over beslissingen nemen met 25 landen ipv 15 dan maar op uw verantwoordelijkheid even voorlief nemend zal ik maar zeggen) vervolgens met de vraag: wie is iedereen?

  Dat lijkt voor uw fans misschien een flauwe vraag maar u zult daar zelf toch iets over moeten zeggen. Gaan we een speciaal soort conventie in het leven roepen en eerst praten over wie daar aan mee mogen doen? Wie gaan daar trouwens over praten?
  En als we nu uitgebreid daar over gepraat hebben en een enkel dingetje veranderd krijgen in de gesprekken met de andere EU-landen moet er dan weer een referendum komen. Adviseert u dan weer tegen te stemmen?
  Ik heb ook mijn bezwaren tegen deze grondwet maar voor een groot deel komen die overeen met bezwaren tegen wat deze Nederlandse regering er van maakt. (en de andere Europese).
  Maar heel eerlijk antwoorden: is het mogelijk dat er een ander voorstel voor de grondwet komt waar u wel mee instemt terwijl er geen meerderheid in Nederland is voor de SP-standpunten op allerlei terreinen?
  Waarom kan de SP trouwens met haar zusterpartijen niet met een alternatief voor de grondwet komen?
  Dus niet alleen aangeven wat er NIET in moet staan (daarin ben ik het voor de helft met u eens trouwens) maar ook wat er WEL in zou moeten staan?
  Of heb ik uw voorstellen gemist?

  Reactie door Frans Groenendijk — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.02 uur

 15. @10 Vrije markt is een groot suc6

  1.80€ voor een brood , zorg ooit gratis nu mag je steeds meer betalen voor minder , bedrijven die 2miljard winst maken in een jaar 1000mensen ontslaan , energie rekening voor de meeste mensen een shock “salarissen van de topmensen ook” , biertje 2€ ,
  4000mensen maken al gebruik van voedselbank.nl “minder dan 150€ per maand te besteden voor een gezin” , ik kan nog wel effies doorgaan met voorbeelden hoe goed het gaat met ons land.

  Reactie door jansen — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.04 uur

 16. Noord-Nederland moet EU-subsidies terugbetalen

  Uitgegeven: 27 mei 2005 11:00

  BRUSSEL – De drie noordelijke provincies moeten 9 miljoen euro subsidie aan Brussel terugbetalen wegens onregelmatigheden in de boekhouding. Dat heeft het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), waarin Friesland, Groningen en Drenthe samenwerken, vrijdag bevestigd.

  Het SNN zou in de periode van 1995 tot en met 1999 onder meer op verkeerde manier Europees geld als subsidie aan instellingen in Noord-Nederland hebben verstrekt. Subsidieontvangers die een commercieel project uitvoeren, moeten bijvoorbeeld het inhuren van externe partners ‘Europees’ aanbesteden. “Dat is niet altijd gebeurd”, aldus een zegsman van het SNN.

  Het SNN verwacht overigens minder dan de geëiste 9 miljoen euro terug te hoeven betalen. “We moeten sowieso betalen, maar we hebben bezwaar aangetekend en meestal betaal je uiteindelijk wat minder”, aldus de woordvoerder.

  Reactie door Wimpie — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.04 uur

 17. Jan, gisteren heb ik je een artikel uit NRC gemaild over Giscard d’Estaing en de nieuwe functie van President. Dit lijkt ook een behoorlijk ‘enge’ vernieuwing van het Europese bestel. Giscard d’Estaing belooft de Franse kiezer dat het een kopie wordt van het Franse staatsbestel. Wat vind jij Jan? Kan iemand over dit onderwerp zijn mening geven? Of heeft dat iemand al eens ergens gedaan?

  Reactie door Paul Geveke — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.19 uur

 18. Wimpie, opnieuw voorbeelden van de walgelijke machinaties van de EU-machine:
  1) De walgelijk ver doorgevoerde bureaucratie, dat aan subsidies weer allerlei instructies en procedures hangen over de bestedingswijze etc. Maar deze ver doorgevoerde bureaucratie is tegelijkertijd niet in staat om de enorme fraude met subsidies tegen te gaan.
  2) De walgelijk ver doorgevoerde liberalisatie: dat je ‘Europees’ moet aanbesteden. Dat slaat toch nergens op! Ik neem bovendien aan dat je altijd voor het alternatief dicht bij huis kunt kiezen, dus dan is Europese aanbesteding een wassen neus!
  3) Een regio die kennelijk geld nodig heeft, dus ‘arm is, krijgt geld van de EU, maar kan naderhand vanwege onjuist doorlopen procedures een tegenvordering krijgen. Dit is toch absurd? Dit werkt toch de ‘rechtszekerheid’ niet in de hand? Je laat een bijstandsmoeder toch ook de 500 euro voor een wasmachine niet terugbetalen nadat ze de wasmachine heeft gekocht, omdat ze eerst alle winkels in de stad had moeten binnenlopen? Waar moet die bijstandsmoeder dat geld vandaan halen? Ze kreeg juist 500 euro omdat ze geen geld had!

  Reactie door Paul Geveke — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.30 uur

 19. Aanvulling op Marijnissen:

  Een Europa dat niet alleen wordt gedragen door de polituieke elite, de bureaucraten en de lobbyisten; maar des te meer door het gewone volk.

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.47 uur

 20. (5) MPL
  Dat ene leger kan dan ook mooi ingezet worden als hier of daar de bevolking in opstand komt tegen Europa!

  (8) Lembeck
  Een bewijs te meer dat 1984 er aan zit te komen.De media zijn al gelijkgeschakeld!.

  Reactie door Aad Sweep — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.00 uur

 21. Nu maar hopen dat de burgers van Europa democratie een goed systeem vinden. Dan hoeven ze ook niet in een gewapende opstand te komen, maar stemmen ze degene die verantwoordelijk voor vermeende toestanden zijn weg. Maar wacht…. daar is de Europese grondwet voor, meer democratie en dus meer macht voor de Europese burger.

  Die opstand komt er dus wel, zeker wanneer de democratisering niet wordt doorgezet in Europa! Stem dus vooral tegen de grondwet.

  Reactie door MPL — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.47 uur

 22. Heb je die man wel eens euro horen zeggen?
  Dat gaat zo ueri(euro) verrek hete aardappel in de keel.

  Reactie door leen — vrijdag 27 mei 2005 @ 15.21 uur

 23. @L.M. Lembeck

  Je gallerij-plaatje is op de gallerij!!!!!!

  Reactie door ReneR — vrijdag 27 mei 2005 @ 16.18 uur

 24. Ach, Ben Bot.
  Maar uw antwoord is correct, heer Marijnissen.
  Ik zou daar nog graag aan toevoegen dat het prettig zou zijn, wanneer Europa en de Europese visie nader gedefinieerd zouden worden, liefst zo exact mogelijk. Waar liggen de uiterste fysieke grenzen, bijvoorbeeld? Mij wordt dat niet duidelijk, maar als ik een huis koop, weet ik toch ook, waar mijn perceel ophoudt en waar dat van de gemeente en buren begint?
  Wat gaat er gedoogd worden van de bevolking van aanpalend territorium met aspiraties in de richting van Europa?
  Hoe worden die grenzen beschermd? En door wie, op kosten van wie, gecontroleerd door wie?
  Etc., etc., etc.
  Dit verdrag is broddelwerk en weg ermee.
  Om nog maar te zwijgen over Nederland in Europa. Dat wordt straks ‘n onvindbaar gehucht, waar ‘ze’ dat vreemde taaltje spreken en er zulke rare gedachtes op na houden. De muis die brulde.

  Reactie door Grumpy — vrijdag 27 mei 2005 @ 17.10 uur

 25. Beste Jan,
  In alle discussies mis ik de bezwaren van een nog groter Europees leger,onder Duits Franse leiding!
  Kan de S.P. hier nog wat aan doen? svp.? arjen

  Reactie door Brouwer — vrijdag 27 mei 2005 @ 17.27 uur

 26. SP blijkt toch eng clubje zeg:

  http://www.gemm.nl/webgemms/00000693.html

  citaat:

  Maar nee. Als ik het verhaal van Van Bommel lees, gaat het daar helemaal niet om. Zijn verhaal draait vooral om het afschermen van het Nederlandse goed voor het kwaad van de anderen. Zijn verhaal is een nationalistisch verhaal, gelardeerd met volksdemocratische reepjes spek, die inspelen op gevoelens van angst en onbehagen, die niets met deze zaak te maken hebben. Iets wat je toch eerder verwacht van die snelversplinterende partijen aan de verre rechterzijde van de politiek.

  Reactie door RoZa — vrijdag 27 mei 2005 @ 18.09 uur

 27. René, ik heb het gezien. Vind ‘m steengoed. Je bent al net zo’n kanjer als die engel die mijn andere plaatje gemaakt heeft, Patrick! Heel toepasselijk de foto ietwat scheefjes geplaatst op de Europese vlag. Goeie metafoor voor het broddelwerk van de grondwet. Die van jou is ook echt ENG…Huuh heeerrlijk grriezelig! Barosso…brrr :-) BEDANKT!! En Patrick ook BEDANKT!! Opeens “beroemd” oei! :-)

  Roza, als je Harry’s verhaal niet fijn vindt.. da’s prima hoor. Ik vind Harry van Bommel over het algemeen heel duidelijk. Bovendien komt wat hij zegt behoorlijk overeen met wat ik ervan vind na dagenlang lezen tot ik vierkante oogjes had! Maar om dat de hele partij gelijk ENG te vinden, gaat me wat ver. Dat hele Groep Wilders ENG gevonden wordt, daar kan ik me nog wel iets bij indenken :-),maar van de engerds bij het CDA en VVD en PvdA en D66 en SGP zal ik niet zeggen dat de hele partij ENG is. Ik ken n.l. een aantal mensen die lid zijn van deze partijen en dat zijn kanjers. Allemaal! Ze denken anders over dingen dan ik, maar is dat ENG? Dacht het niet!

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 27 mei 2005 @ 19.41 uur

 28. Ja, RoZa, en dat nog 5 keer bij volle maan!

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 27 mei 2005 @ 19.50 uur

 29. Oei, Jan, laat ze dan haar bezem niet vergeten? :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 27 mei 2005 @ 22.15 uur

 30. Deze tactiek, ik word er misselijk van Jan! Ze doen net alsof de SP bestaat uit onkundige mensen die niet weten waar ze het over hebben en die eigenlijk maar wat doen, terwijl het ledenaantal groeit.Wederom leugens dus, want ze weten het! Een vies spel, maar zij zullen de verliezers zijn, hoe dan ook! Ik vindt het respectloos vooral naar jouw toe jan, je hebt dit niet verdient! In tegenstelling tot de balkenbende doe jij wel goed werk! Mijn complimenten! Ook complimenten aan de andere actieve sp leden!!!!

  Reactie door cynthia — zaterdag 28 mei 2005 @ 18.06 uur

 31. [...] Dutch pm dared him to tell what should be changed in the treaty. Marijnissen came up with this: “1. Voorlopig een moratorium op verdere over [...]

  Pingback door INN,RNC: Idealistic not naive, realistic not cynical — zondag 29 mei 2005 @ 3.29 uur

 32. De belangrijkste reden om voor mij tegen te stemmen is het vertrouwen. Frankrijk, Duitsland, Belgie, Italie, Griekenland en Portugal houden zich niet aan de inflatie regels.
  Straffen worden genegeerd. Wetten worden veranderd.
  Waarom zouden wij dan een nieuw verdrag sluiten ?
  Enige positieve punt is de europese commissie die Microsoft 500 miljoen boete oplegt.

  Reactie door ce — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.22 uur

 33. We moeten nu door drukken……..

  De stropdassencultuur moet verder naar achter gedrukt worden.

  Verder gaan met de anarchie,democratie en een vrij Nederland.

  Ze moesten NU wel luisteren, wij als volk kunnen het wel.

  Kom verder demonstreren tegen de afbraak van het zorg/onderwijsstelsel.

  Weg met de elite, handje klap , kostbare handdrukken, verspilling van belastinggelden.

  Hoe staat het met de JSF, de hogesnelheidslijn?

  Laten we verder gaan met transparantie aanbrengen, zowel in Den haag als Brussel.
  Dat kan Natuurlijk ook, nu transparantie aanbrengen in Brussel!!!

  Groeten van Bassie.

  Reactie door nu verder — donderdag 2 juni 2005 @ 12.16 uur

 34. De arrogantie waarmee van Aartsen ons Nee stemmers de les wilde gaan lezen……….

  Ja nu met z’n allen zeggen het is een goed en democratisch besluit, zo kan ik het ook…..hahaha
  Het is geen Fortuin effect, nee het is het onderdruktevolk effect.

  Wat ik al eerder heb gegeschreven is dat als wij Ja hadden gezegd wij onder het juk van Europa hadden moeten leven.
  Met deze onvrede was het nooit goed gegaan en wij als Nedrlanders hadden dan wel een oorlog gekregen binne 15 jaar tegen de onderdrukking.

  Dus……..
  Nu verder met de grote namen dieook maar alles doen voor geld.

  Adriaan.

  Reactie door Adriaan — donderdag 2 juni 2005 @ 12.52 uur