Chirac is wanhopig

En daarmee bedoel ik niet zijn TV optreden van gisteren. In Zuid-Amerika wonen namelijk ook veel Fransen, zoals de Wayampi indianen.

Uit het artikel van Times Online:

Their 1.4 m. voters could swing the result in the closely fought May 29 French referendum on the European Union’s constitution and determine the future of Europe

Copies of the constitution, shipped at considerable expense on Air France from Paris, and then by helicopter and canoe up the river from Cayenne, the distant capital, will come in handy for wrapping tapir meat and lighting fires.

(…)

Many speak only rudimentary French and have little understanding of qualified majority voting, but an election is always a welcome occasion for a gathering in this alligator-infested corner of French Guiana in South America.

(…)

But how free and fair an election will they hold in the Amazon? Or, for that matter, in the Wallis and Futuna islands in the Pacific, where three kings rule by fiat? So narrow was the victory of the “yes” camp — 540,000 votes — in the 1992 referendum on the Maastricht Treaty, which paved the way for the euro, that it prompted unsubstantiated rumours of skulduggery in the “Dom Toms”, as the overseas “departments” and “territories” are known. Suspicions arose partly because the “yes” vote there averaged 70%, far higher than in France.

This time it could be just as close. According to the latest opinion poll, to be published tomorrow, 53% of France will vote “no” and 47% “yes”. In regions such as French Polynesia, where irregularities caused an election to be suspended last year, there is every reason to wonder if desperation might drive either side to cheat.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 27 mei 2005 :: 10.00 uur

19 Comments

19 reacties

 1. Volledig belachelijke vertoning was het. Het had haast iets … raars. Zat te wachten op een moment dat hij op zijn knieeen zou vallen en je jankend zou vragen ‘stem ja…pleaseeee’.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 27 mei 2005 @ 10.18 uur

 2. 1. Onbekende plaatjesmaker die een BORG inzending heeft gedaan voor mij: Reuze bedankt!!! Hij’s geweldig. Die “arme” Borg worden echt wel een beetje misbruikt, nu… :-)

  2. Hoe zit het de Nederlandse Antillen dan? Mogen die meestemmen voor de grondwet?
  Ik vind dit nogal raar, dat eilandjes en mini enclaves ergens in de BushBush (geen BUSH dus :-) ) mogen meebeslissen over Europa. Het merendeel van al die mensen zal nevernooitniet in Europa komen, laat staan er wonen….???

  BEZOPEN eerder ! :-(

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.23 uur

 3. Vertaling van het engelse stuk, let niet op de rare vertaling, dat heb je met computervertalingen…
  Maar de inhoud is schokkend inderdaad…

  De hoop van Chirac op wildernisstammen voor de stem voor de grondwet

  Matthew Campbell, Parijs
  ONDER Wayampi Indiërs is het niet ongewoon voor kinderen om geboorte te geven bij 10 en grootouders in hun jaren ’20 te worden. Zij jagen en vissen in rode loincloths. Hun favoriet voedsel is gerookte alligator. Zij zijn ook onder meestgelete op burgers van Europa de.

  Groot-Brittannië heeft de Pitcairn eilanden en de Nederlanders West- Indische Curaçao hebben, maar deze kunnen met de indrukwekkende Franse portefeuille van heerschappijen rond de bol van de Stille Oceaan aan de wildernis van Amazonië concurreren niet.

  Hun 1.4m kiezers konden het resultaat in dicht vecht 29 slingeren Mei Frans referendum op de grondwet van de Europese Unie en de toekomst van Europa, om nog te zwijgen van bepalen om invloed te vermelden de timing van het vertrek van Tony Blair van Nr 10.

  Wayampi kent hem niet maar de opwinding bouwde vorige week bij het perspectief op het spelen van hun rol in de politiek van palan isi Lena, of het “land van de witte man”, aangezien Europa gekend is.

  Velen spreken slechts rudimentaire Frans en hebben weinig begrip van gekwalificeerde meerderheid stemming, maar een verkiezing is altijd een welkome gelegenheid voor zich het verzamelen in deze krokodille-geteisterde hoek van Frans Guyana in Zuid-Amerika.

  Zij zullen op Joseph Chanel, hun leider, in betovering letten aangezien hij een rode, witte en blauwe Franse mayoral sjerp over zijn stammentunic uitglijdt om stemming te controleren. Exemplaren van de grondwet, die op aanzienlijke kosten op Lucht Frankrijk van Parijs, en dan door helikopter en canoe worden de verscheept omhoog de rivier van Cayennepeper, het verre kapitaal, zullen in handig om tapir vlees te verpakken en branden aan te steken komen.

  “Wij zijn Europese burgers,” bovengenoemde Chanel, een renowned jager Wayampi, op een bezoek aan Cayennepeper. “Het is een verplichting voor ons Wayampi te stemmen.”

  In Cayennepeper, een rachitische stad door het overzees, drijven zij Internet van Citroëns en van het bezoek koffie. De beschaving heeft geleidelijk aan wortel sinds de brutale dagen van de vroegere Franse strafkolonie genomen die in het boek en de film Papillon wordt afgeschilderd.

  Maar hoe vrij en markt een verkiezing zij in Amazonië zullen houden? Of, voor die kwestie, in de Wallis en Futuna eilanden in de Stille Oceaan, waar drie koningen beslissen door toestemming? Zo was de engte de overwinning van “ja” kampeert — 540.000 stemmen — in het referendum van 1992 op het Verdrag van Maastricht, dat de weg voor de euro baande, dat het unsubstantiated geruchten van skulduggery in “Dom Toms” veroorzaakte, aangezien de “afdelingen overzee” en de “gebieden” gekend zijn. De verdenkingen deden zich gedeeltelijk voor omdat “ja” stem er van 70% het gemiddelde namen, veel hoger dan in Frankrijk.

  Dit keer zou het kunnen zijn enkel dicht. Volgens het recentste opinieonderzoek, morgen te publiceren, zullen 53% van Frankrijk “over geen” en 47% “ja” stemmen. In gebieden zoals Franse Polynesia, waar de onregelmatigheden veroorzaakten dat een verkiezing vorig jaar werd opgeschort, is er elke reden om benieuwd te zijn of zou de wanhoop één van beide kant kunnen drijven om te bedriegen.

  De gelijkaardige zorgen worden gevoeld in Corsica, waar het populaire geloof het dat “heeft zelfs de doden aan stem” worden gemaakt.

  Wayampi, voor hun deel, scheen slecht uitgerust om alle kwesties te wegen. Hoewel Chanel zei zou hij nooit mensen vertellen wie te stemmen om voor, hij toevoegde dat “ik houd van te beklemtonen de voordelen Europa ons” heeft gebracht.

  Niet dat zij het eraan herinneren nodig hebben. Wayampi is overal onder de meest verwende “Europeanen”. Hun nieuw landend stadium op de rivier Oyapock werd betaald voor door Brussel. De EU financierde ook de school in Comapi, het waarvan grote ogenblik een bezoek in 1997 van President Jacques Chirac was om de lokale vuillandingsbaan in te huldigen.

  Chirac geen twijfel wenst dit de onvoorspelbare Fransen zouden kunnen zijn meer als Wayampi. Zij zouden in grote aantallen moeten blijken “ja over” te stemmen.

  Reactie door Edwin — vrijdag 27 mei 2005 @ 11.39 uur

 4. Doet me een beetje denken aan een Ludlum-boek dat ik ooit heb getrecht te lezen…

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 27 mei 2005 @ 12.49 uur

 5. Brrrr…. (nee ik zal kaart 1 niet noemen) :?

  Reactie door Sulis — vrijdag 27 mei 2005 @ 13.08 uur

 6. Je kan zeggen wat je wilt van Chirac, maar hij heeft wel een bepaalde gedrevenheid die je zo vaak in Nederland mist. Ongeacht de boodschap.

  Reactie door Jory — vrijdag 27 mei 2005 @ 14.02 uur

 7. Lydia@Lydia

  Hij was van mij afkomstig (zoals ik had beloofd).

  Reactie door ReneR — vrijdag 27 mei 2005 @ 16.21 uur

 8. Ik heb trouwens nog een hele leuke gemaakt; maar ik mag maar eentje inzenden wie van jullie wil deze overnemen?

  Reactie door ReneR — vrijdag 27 mei 2005 @ 16.22 uur

 9. als Chirac de doden kon oproepen uit hun graf om te stemmen; dan had hij het voodoo ritueel al lang uitgevoerd.

  Reactie door ReneR — vrijdag 27 mei 2005 @ 16.25 uur

 10. @Edwin
  Vertaalmachine gebruikt? Doet een beetje Yoda-achtig aan!

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 27 mei 2005 @ 18.00 uur

 11. hij probeer de nee stemmers te koppelen aan de extrem rechts idees.
  leuk he! so is hij president geworden.Heil Democrazy!Heil
  in frankrijk ben jij ja(70%,van publiek media propaganda)…Goebels
  had gelijk.Mass media is mass murder……(ik ben frans)

  Reactie door gaf — vrijdag 27 mei 2005 @ 18.56 uur

 12. René, dat zei Patrick ook: je kunt er maar een inzenden. Maar als je naar de plaatjes kijkt zie ik dat enkele mensen er twee, soms drie hebben ingezonden. Dus probeer het?

  SP: welke wordt de beste? Die van mij zeker he? :-) :-) :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 27 mei 2005 @ 22.13 uur

 13. Als wij njou Indonesië weer heroveren en Balkenende voert daar de komene 3 dagen stevig campagne, misschien zou dat zijn gekochte referendum redden…

  Reactie door Jan Breur — zaterdag 28 mei 2005 @ 9.21 uur

 14. 12 Had ik geprobeert; maar ik heb niet zoveel verschillende IP adressen…..

  Reactie door ReneR — zaterdag 28 mei 2005 @ 17.04 uur

 15. Hun 1.4 miljoen stemmen kan bepalend worden voor de uitslag van het referendum.De mensen krijgen het referendum, maar zullen het vast gebruiken voor het inpakken van vlees of het aanmaken van vuur( vooroordeel/stigmatisering?)
  Velen spreken basis niveau frans en hebben geen verstand van stemmen, maar dat maakt niet uit want het zorgt voor een leuke bijeenkomst voor hen. Maar hoe vrij en eerlijk zal deze verkiezing gaan in dit amazone gebied? Want er zijn 3 koningen op de genoemde pacifische eilanden. Hun stem heeft ervoor gezorgd dat in 1992 540.00 stemmen kwamen voor het verdrag van maastricht. Dit heeft de weg vrijgemaakt voor de euro. Er was sprake van een niet eerlijke manier van zaken en dat kan deze keer ook het geval zijn.Wanhoop kan bedrog doen laten ontstaan aan beide zijden dus het ja en nee kamp. Vertaalt voor iedereen die geen engels kan lezen, is wel zo netjes toch?
  Cynthia

  Reactie door cynthia — zaterdag 28 mei 2005 @ 18.23 uur

 16. Hij probeert dus op deze manier aan te geven dat de wyampi veel aan de EU te danken hebben en deze dank vertalen in een ja stem zoals alle fransen zouden moeten doen.
  Dit slaat toch werkelijk nergens op? Misbruik maken van sentiment toch?
  Cynthia

  Reactie door cynthia — zondag 29 mei 2005 @ 11.58 uur

 17. wanhopiger kan niet meer, staat hij even voor joker.

  Viva la France, non, non, ik wist dat het kon!

  Reactie door E.Krul — zondag 29 mei 2005 @ 22.39 uur

 18. loan calculator

  loan calculator The stores would not blossom out into brilliant skulkers, cunning fingers would not be busy in vritt

  Trackback door loan calculator — donderdag 29 september 2005 @ 19.39 uur

 19. Nice blog your running here! ;)

  Reactie door Gokkast — woensdag 16 augustus 2006 @ 15.20 uur