Over Spanje en spiekbriefjes

woensdag 18 mei 2005 :: 16.06 uur

Weekboek referendum Europese grondwet, deel 4
Column voor NOS Online, 18 mei 2005

De afgelopen week ben ik ’n paar dagen in Andalusië geweest. Natuurlijk mooi weer, natuurlijk heel fijn om er even tussenuit te zijn. Rust, en ‘ns een keer met andere zaken bezig zijn. We waren in Gran ad a, Sevilla en Cordoba. Het gaat met Zuid-Spanje veel beter dan ik dacht. Denken veel buitenlanders dat wij hier alleen maar tulpen in de tuin hebben staan, op klompen lopen en onze energie opwekken met oude stellingmolens, ik dacht dat Andalusië arm was, leefde van de flamenco en lekker eten serveerde: mijn (voor)oordeel bleek niet te kloppen. Fantastische steden, goed onderhouden, dito wegen, volle etalages, weinig flamenco, slecht eten, en…héél Europees. Ik zag hoe superieur de Islamitische architectuur (van duizend jaar geleden) zich hier toont. Ik las over de voorbeeldige tolerantie die destijds gemeengoed was en gewapenderhand door de katholieken de kop werd ingeslagen.

Dit goede Spanje ontvangt jaarlijks vele miljarden steun vanuit Brussel. In 2002 bijvoorbeeld maar liefst 8,5 miljard netto. Die massieve steun duurt nu al zo’n twee decennia. Ondertussen betalen wij jaarlijks per gezin 400 Euro méér dan we ontvangen. We zijn de grootste betaler aan Europa. We betalen vier maal méér dan de Denen en de Fransen, met dank aan Wim Kok die op een conferentie in Edinburgh zat te slapen toen het erop aan kwam. We moeten echt snel een eind maken aan deze onzin van onrechtvaardig herverdeling van gemeenschapsgeld over Europese landen.

Terwijl ik in Spanje zat heeft het kabinet stiekem spiekbriefjes verspreid met vileine suggesties voor het winnen van de discussie van de tegenstanders van de Grondwet. Dat is allemaal nog tot daar aan toe, ware het niet dat de suggesties wel erg dubieus zijn. Wat te denken van deze: ‘Dreig je een debat te verliezen, refereer dan aan de oorlog die het eerst in je opkomt’.

Het kabinet heeft besloten om voor 2 miljoen Euro (belastinggeld, óók van de tegenstanders!) in te zetten voor etherreclame, en 1,5 miljoen Euro voor wéér een folder. Maar dan ’n folder die rechtstreeks oproept tot vóór stemmen, propaganda dus.

Nu uit peilingen blijkt dat inmiddels een meerderheid van de bevolking zegt tégen te willen gaan stemmen, slaat bij de heersende partijen en de regering de schrik om het hart. Het zal toch niet zo zijn dat de bevolking hen hun speeltje afneemt? Dat mag niet gebeuren, dus worden alle registers opgetrokken: mensen worden bang gemaakt met de dreiging van werkloosheid. Brinkhorst heeft het over ‘het licht dat uitgaat’ als de Grondwet wordt afgewezen. En, alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt ook gedreigd met een nieuwe oorlog, zelfs de holocaust wordt erbij gehaald.

Het probleem van VVD tot en met GroenLinks is niet de slechte marketing (óók waar trouwens), maar het slechte product. Wat je daar ook aan reclame tegenaan gooit, het verkoopt zichzelf niet…en dáár gaat het om.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld


  • In de media

  • Foto