Weekboek referendum Europese grondwet, deel 3
Column voor NOS Online, 11 mei 2005
De Europese Unie is er in eerste instantie voor de vrije markt. Met name de afgelopen twintig jaar is in Brussel van alles gedaan om ruim baan aan het bedrijfsleven te geven. De invoering van de euro was in dat kader een soort hoogtepunt, hoewel het voor veel mensen een dieptepunt was. Recent werd zelfs bekend dat we ronduit zijn belazerd, aangezien de euro in werkelijkheid ‘slechts’twee gulden waard was. We zijn dus tien procent van ons geld kwijtgeraakt.
In het Rotterdams Dagblad van 30 april las ik: “Zo zou iemand die in december 2001 een salaris van tweeduizend gulden ontving, in de maand erna niet 907,56 euro hebben geïncasseerd, maar duizend euro. Bezittingen, inclusief spaartegoeden, zijn in één klap tien procent te goedkoop ingebracht in de euro. Een huis dat op 31 december 2001 voor een miljoen gulden werd verkocht, had een dag later 500.000 euro moeten opbrengen en geen 453.780 euro, zoals nu.”
Het is jammer dat we destijds geen referendum over de euro hebben gehad, want dan had ik wel geweten wat de uitslag zou zijn geweest. Nu moeten we drie jaar na dato horen hoe slecht de invoering is aangepakt. Dat is tekenend voor maatregelen vanuit Brussel. Op het moment van invoering is het nog ver weg en raakt het niemand rechtstreeks. Maar als we een paar jaar later merken wat de gevolgen zijn, is het te laat. Zoals we nu ook zien hoe de privatisering van de energiesector verloopt: slechte service en belachelijk hoge salarissen voor de directie.
Een ander gevolg van een vrije Europese markt met ‘onvervalste concurrentie’ (artikel 3 van de grondwet) is dat staatssteun een verdacht verschijnsel wordt. Een absurd plan komt van Neelie Kroes, ‘onze’ Eurocommissaris van Mededinging. Op aanvraag van de Londen Zoo wil Kroes de staatssteun aan dierentuinen onderzoeken. De dierentuin in Londen krijgt geen subsidie en vindt dit oneerlijke concurrentie. Alsof mensen twijfelen naar welke dierentuin ze op Tweede Pinksterdag zullen gaan: Artis of de London Zoo.
Staatssteun wordt onder de nieuwe grondwet nog moeilijker, met als gevolg dat instellingen als Artis en Blijdorp hun subsidie kunnen verliezen en misschien wel hun deuren moeten sluiten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere voorzieningen die staatssteun ontvangen, zoals openbaar vervoer, musea, zorg en onderwijs. Het liberalisme ontziet niemand, zelfs de dierentuinen niet. Ik word hier helemaal niet blij van.
Reacties uitgeschakeld