Euro

De kranten melden vandaag dat er bij de invoering van de Euro ‘een foutje’ is gemaakt. We moesten meer dan 2,2 gulden betalen voor een Euro, terwijl 2 gulden voldoende was geweest…

De gulden was destijds gekoppeld aan de Duitse mark. De mark was sterk in waarde gedaald, maar daar mocht niet over gesproken worden. De wisselkoers mocht niet worden aangepast. ‘Dat lag erg gevoelig’, aldus de directeur van de Nederlandsche Bank, Henk Brouwer. Gevolg: ‘De gulden werd 5 tot 10% te laag gewaardeerd. Daardoor nam de inflatie extra toe.’

Ik weet nog heel goed hoe vaak wij minister Zalm gevraagd hebben wat de gevolgen van de invoering van de Euro voor het prijspeil zou betekenen. ‘Niets’, was steevast zijn antwoord. We weten nu allemaal wel beter.

In deze dagen denken veel mensen na over de Europese Grondwet. Ik ook. Vaak moet ik terug denken aan de beloftes van toen…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 30 april 2005 :: 12.11 uur

76 Comments

76 reacties

 1. De inflatie en waarde van de euro zal allemaal wel. Dat we ons collectief dat ding door de strot hebben laten duwen, maakt me heel cynisch; als vetgemeste lammeren naar de slachtbank. Ik mag toch hopen dat men nu toch wakker is geworden. Het verdwijnen van de gulden is toch symptomatisch voor de expansiedrift van die EU en de macht om met een pennestreek (of had dit nu een n in het midden) een traditie van 820 jaar naar de klote te helpen. Ik mag toch hopen dat de gezapige volgevreten laksheid van toen, niet symptomatisch is voor het stemgedrag van nu! Wordt verdomme toch eens wakker en stem NEE!

  Reactie door Paul Strenen — zaterdag 30 april 2005 @ 12.30 uur

 2. Ik ben nog steeds van mening dat omtrend “het nieuwe Europa” er tegengestemd moet worden. Puur vanwege de overweging dat er nu eerst maar eens in eigen land orde op zaken moeten worden gesteld. Hoe kun je nu al met een “grondwettelijk verdrag” aan de slag gaan voor Europa terwijl het in eigen land op dit moment een puinhoop is. De bevolking mokt. De oppositie mokt. En de coalitie doet wat ze zelf wil. En dit is niet alleen in Nederland. Er zijn meer landen wara het zo gaat als je her en der rondkijkt. Ik ben voorstander van 1 Europa. Maar dan moet er wel op goede voet begonnen zijn. Toevallig las ik afgelopen week een oud artikel in de newsweek. Hoe de Amerikaanse droom afbrokkelt en er goede vervangers komen vanuit landen uit Europa met een goed sociaal stelsel. Inmiddels is naar mijn mening dat artikel weer achterhaald aangezien Europa met dat grondwettelijk verdrag nog sterker richting de afbrokkelende amerikaanse droom trekt wat NIET werkt!

  Dus een betere wereld begint bij jezelf. Begint in je eigen land. 1 Europa is mooi maar zorg wel dat iedereen een goede start maakt en druk het dus niet door om er maar ff snel er vanaf te zijn. Zoals nu gebeurt. En zoals dus al is gebeurt. Zie de Euro.

  Reactie door Ramon — zaterdag 30 april 2005 @ 12.40 uur

 3. Jan Marijnissen

  Houd dit per saldo ook in dat het financierings tekort in 1999 vijf tot tien procent lager was?

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 30 april 2005 @ 12.40 uur

 4. D-mark
  Brouwer zegt in het Parool dat de gulden “5 tot 10% was ondergewaardeerd tegenover de D-mark. Het is altijd heel moeilijk om een evenwichtskoers te bepalen, maar je mag wel zeggen dat de gulden ondergewaardeerd was.”

  Opwaardering
  Kortom: de gulden trad te goedkoop toe tot de euro. De koers werd in 1999 vastgesteld op 2,20371 euro, maar had eigenlijk 2,10 of 2,00 euro moeten zijn. Volgens Brouwe was opwaardering uitgesloten. “Daar is nooit over gesproken. Het veranderen van een wisselkoers ligt ongelooflijk gevoelig.”

  gevolgen
  De gevolgen voor de economie waren groot. Een goedkope gulden versterkte een poos de concurrentiepositie in het buitenland. Maar omdat opwaardering uitbleef, stegen in Nederland zelf de lonen en prijzen en nam de inflatie toe. Gevolg: de concurrentiepositie van Nederland verslechterde.

  Doorschieten
  Brouwer: “Nu de koers zich niet aanpaste, pasten de prijzen zich aan. Er kwam later wel een ander effect bij: doorschieten. Onze concurrentiepositie verslechterde sterk door te forse loonstijgingen.”

  Wat een rekenwonder he die Zalm. :?

  Reactie door Sulis — zaterdag 30 april 2005 @ 12.46 uur

 5. 3 aanvulling

  en de staatsschuld dus zonder te bezuinigen 5 tot 10% lager had kunnen en moeten zijn?

  Reactie door Beste Kerel — zaterdag 30 april 2005 @ 12.46 uur

 6. Wat zou dan nu het prijspeil van de dagelijkse boodschappen zijn?
  Kunnen we dat nog op een of andere manier terug krijgen?????

  Reactie door Ollekebolleke — zaterdag 30 april 2005 @ 13.03 uur

 7. En daarom zou ik maar Nee stemmen tegen de grondwet, u wordt namelijk belazerd waar u bij staat en de zaak is niet meer terug te draaien.

  We worden keer op keer voorgelogen en er wordt ons van alles door de strot gedrukt.

  Ik noem het ronduit valse voorlichting ten koste van de beurs van de burger.

  Reactie door E.Krul — zaterdag 30 april 2005 @ 13.16 uur

 8. “foutje, bedankt….” we kunnen het wel blijven zeggen met een kabinet als dit….aangaande die Europese Grondwet ben ik er al lang uit en om heel veel meer redenen….ik stem TEGEN!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 30 april 2005 @ 13.19 uur

 9. Ik vind dat bedrog en valse voorlichting afgestraft moet worden.

  Ik stel voor dat elke burger van Nederland met terugwerkende kracht een flink bedrag aan geld teruggestort krijgt op zijn rekening!

  Reactie door E.Krul — zaterdag 30 april 2005 @ 13.19 uur

 10. Ik zou zeggen nu ik er nog wat verder over nagedacht heb. Onze vice-premier Zalm was toendertijd verantwoordelijk daarvoor. Roep hem maar eens op het matje omtrend die uitspraken. Durf van te voren al haast te zeggen dat ze het zullen afdoen met een dat hadden we niet kunnen voorzien. En natuurlijk het gebruikelijke ontwijken.

  Reactie door Ramon — zaterdag 30 april 2005 @ 13.30 uur

 11. Zijn de media tegenwoordig nog in staat om nieuws te brengen? I rest my case.

  Reactie door Frans — zaterdag 30 april 2005 @ 13.55 uur

 12. Schijnt dat er een meerderheid in France VOOR de Eu-grondwet te zijn volgens RTL4 Teletekst.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — zaterdag 30 april 2005 @ 13.58 uur

 13. Ik had bij invoering van de euro niet zoveel spaargeld, maar voor het geld wat toen verkeerd is omgerekend zie ik graag de resterende 5 tot 10 procent terug. Onvoorstelbaar dat Zalm zich nog minister mag noemen.

  Reactie door Simon — zaterdag 30 april 2005 @ 14.05 uur

 14. hmmm tsja zalm heeft wel wat uit te leggen.. ik ben benieuwd naar zijn reactie, ik hoor graag het verhaal van twee kanten… ik kan me goed voorstellen dat de koers EUR_NLG een beetje omlaag is geschroeft om de conversie van andere valuta een beetje te sponsoren.. slechte zaak.

  verder ben ik van mening dat het verdrag een goede zaak is en stem ik voor. ik denk ik laat even een ander geluid horen omdat iedereen elkaar hier een beetje na-echoot ;). mi heeft europese integratie ons al 50 jaar zonder grote oorlogen (een europees unicum) bezorgt en een meer en meer geunificeerde markt als enige middel om een sterke positie tegen andere grote handelsmachten als de VS en China te handhaven.

  Reactie door Koen — zaterdag 30 april 2005 @ 14.28 uur

 15. Koen
  Iedereen die voor stemt is dan ook een echo van elkaar of niet?

  Reactie door Sulis — zaterdag 30 april 2005 @ 14.46 uur

 16. Blijft vreemd. Als je afgaat op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is er eigenlijk helemaal niet zoveel aan de hand met de prijsstijgingen sinds de invoering van de euro op 1 jan 2002:

  CAO loon prijzen koopkracht
  2002 + 3,6% + 3,3% + 0,4%
  2003 + 2,8% + 1,9% + 0,6%
  2004 + 1,3% + 1,2% + 0,1%
  2002-2004 + 7,9% + 6,7% + 1,1%
  bron: http://www.CBS.nl/Statline

  Uit de bovenstaande tabel kan je o.a. afleiden dat de officiele
  inflatiecijfers alleen maar gedaald zijn sinds de invoering van de euro. De inflatie, die in 2001 nog 4,4% was, daalde van 3,3% in 2002 tot 1,2% in het afgelopen jaar. Over hele euro tijdperk
  stegen de prijzen gemiddeld met 6,7% En omdat de CAO-lonen (bruto, per uur) in diezelfde periode iets sneller stegen, zou de koopkracht van de gemiddelde werknemer sinds de invoering van de euro nog licht(1,1%) gestegen moeten zijn.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 30 april 2005 @ 15.10 uur

 17. Oh ja, nog even dit. De lage koers waartegen de gulden werd omgezet in euri, was geen vergissing, maar een dienst van Zalm aan het exporterende bedrijfsleven. Een partij Nederwiet met een waarde van, zeg, 1.000.000 gulden kost bij een koers van 1 €= 2gulden € 50.000, maar bij een koers van 1 € = 2,20 kost diezelfde partij de buitenlandse afnemer nog maar € 45.454.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 30 april 2005 @ 15.23 uur

 18. Mooi voorbeeld Ed!

  Reactie door Ollekebolleke — zaterdag 30 april 2005 @ 15.56 uur

 19. Wat voel ik mij toch weer genaaid door zie Zalm. En maar volhouden dat het leven niet duurder was geworden door de Euro. Ik ben bang dat ze met de Europese grondwet net zo hard liegen als dat ze toen met de euro hebben gedaan.
  Dus…
  Stem tegen de Europese grondwet nu het nog kan.

  Reactie door Marcel — zaterdag 30 april 2005 @ 16.07 uur

 20. Ik heb altijd gezegd dat met de invoering van de euro alles veel duurder is geworden. Dat is Den Haag altijd ontkend want, alles leek goedkoper dus gaf de consument ongemerkt meer uit. Onzin natuurlijk, voor heel veel levensmiddelen waar vroeger het guldenteken voor stond staat nu het euroteken. Voorbeeld, een krop sla wordt nu jubelend aangeprijsd voor 98 vent, eurocent natuurlijk, dus die krop sla kost meer dan twee gulden. Voor d invoering van de euro betaalde je in het seizoen 98 cent voor die krop. Ik bedoel maar.Enkele winkeliers in mijn omgeving geven het ook gewoon toe: alles id duurder geworden, maar zij moeten ook duurder inkopen. En zo is het cirkeltje weer rond. Zalm zal zich hier natuurlijk wel weer uitpraten en wij zullen het met z’n allen wel weer verkeerd zien.
  Wat de Europese grondwet betreft denk ik dat 1 europa een goede zaak is. Ik kan alleen de argumenten van onze regering, waarom we ja moeten zeggen, niet geloven. Ze liegen en draaien (zie de draai van Pechtold) er zo vaak op los, dat ik inmiddels een gezond wantrouwen heb ontwikkeld tegen Balkenende en consorte. Ik zal dus wel nee zeggen op 1 juni.

  Reactie door Wil — zaterdag 30 april 2005 @ 16.30 uur

 21. Kan iemand mij uitleggen wat dit betekent voor de 800 miljard gulden die als waarde in de pensioenfondsen zat op dat moment. 5% daarvan is tenslotte ongeveer 18 miljard Euro. Is dat “geschonken” aan de landen met een te hoge wisselkoers?

  Reactie door Juul — zaterdag 30 april 2005 @ 17.51 uur

 22. # 15 Ed Sorrento

  Een heel leuk voorbeeld Ed.
  Technisch klopt dit wel alhoewel onze export natuurlijk voor 99,9 % bestaat uit andere producten. Inderdaad is het resultaat dat voor een per saldo exporterend land hun/haar producten dus goedkoper worden.
  Er is echter iets meer aan de hand.
  De Nederlandse Bank geeft zelfs met deze mededeling nog steeds niet het juiste beeld.
  Eerder spreken we over een monetaire koppelingsfout van tussen de 18% en 25 %.
  In principe zou je de intrinsieke waarde van de gulden hebben moeten koppelen aan de waarde van Nederland in al zijn hoedanigheid en assets. (Wat dus duidelijk niet is gebeurd)
  En hierbij vallen direct enige zaken op. (ten opzichte van onze mede deelgenoten van de nieuwe valuta)
  In geen enkel land (van deze nieuwe Monetaire Unie) is het gespaarde vermogen zo hoog als in Nederland. (Pensioenfondsen etc.)
  Ook onze Nationale schuld steekt gunstig af ten opzichte van de gemiddelde Eurolanden.
  Toevoegend het financieringstekort (laten we maar noemen; Onze jaarbalans) heeft reeds vanuit onze situatie geleid tot kritiek op de misbruik van afspraken.
  (3 % regeling als maximaal financieringstekort waar juist door de grotere landen zich niets van aantrekken.)
  Wat betekend dit nu?
  Inderdaad, een zeer belangrijk aspect is dat onze export nu ca. 10 tot 20 % goedkoper is.
  Dit leidt tot banen en welvaart die anders volledig verloren zouden zijn gegaan.
  Maar ook, ons nationaal vermogen is met het zelfde percentage feitelijk gedaald.
  (Ten opzichte van het buitenland slechts)
  Daar waar het financieringstekort in het omliggende Eurogebied zich substantieel in negatieve zin ontwikkelt ten opzichte van het onze zijn we feitelijk de financiers van dit tekort.

  Geeft de huidige situatie een goed beeld van de nieuwe monetaire situatie?
  Ik denk het niet.
  Doordat de effectieve invoering van de Euro gepaard ging aan de val op de Internationale Beurzen heeft zich nog geen echte herijking voltrokken ten aanzien van de slagkracht van de separate economieën in dit Euro gebied.
  Uiteindelijk zou dit moeten leiden tot een relatieve stijging van beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen.
  Eigenlijk de gehele AEX daar waar het Nederlandse Ondernemingen betreft.
  Maar ook wel;
  We hadden de Euro toen nog niet moeten invoeren en dan onze Economie als sterker hebben teruggevonden dan bijvoorbeeld de Engelse.

  Reactie door Tom — zaterdag 30 april 2005 @ 18.13 uur

 23. Wederom grof geschut van een groot voorstander van de EU-Grondwet: de vroegere voorzitter van de Europese Commissie, de Fransman Jacques Delors van de Parti Socialiste.

  Delors zegt evenals Balkenende (in De Telegraaf van deze week) dat de tegenstanders van de EU-Grondwet “liegen”. De vraag is waarom dit grof geschut in stelling wordt gebracht. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, aldus het spreekwoord.

  Waarom zo onzakelijk, weinig professioneel en emotioneel, heren?

  Hieronder het integrale artikel uit TROUW van vandaag:

  Europese grondwet
  Delors: Het is de meest sociale tekst

  door Paul-Kleis Jager
  2005-04-30

  Jacques Delors, oud-voorzitter van de Europese Commissie, wil de Fransen de waarheid vertellen over de tegenstanders van de Grondwet: zij liegen.

  In het linkse opinieblad Le Nouvel Observateur zegt Delors deze week dat hij zich niets aantrekt van het advies van zijn communicatieadviseurs. Die drukten hem op het hart de Fransen geen rampscenario voor te houden, dat zou alleen maar contraproductief werken.

  Maar een ramp is het, als de Grondwet niet doorgaat, zo betoogt de euroveteraan die bekend staat als de krachtigste commissievoorzitter tot nu toe. ,,Iedereen moet weten dat een stem tegen de Grondwet een stem tegen Europa is.”

  In het lange interview vaart Delors uit tegen de ‘rattenvangers’ en ‘slechte herders’ van het nee-kamp, die de Fransen willen wijs maken dat de Grondwet hen definitief uitlevert aan een wilde vrije-markteconomie waar Poolse bouwvakkers vrij spel hebben en het made in China je van alle kanten aanstaart. ,,Léés die Grondwet nou eens!”, roept Delors.

  De Grondwet is ‘een onmiskenbare vooruitgang’, de meest ‘sociale tekst van alle Europese teksten die ooit zijn verschenen’, benadrukt Delors. Hij richt zich vooral op progressief Frankrijk, omdat het ‘nee’ juist dankzij links aan de winnende hand is. Van de rechtse kiezers die willen stemmen, is meer dan zeventig procent voor.

  Nieuw is de de huidige Franse euroscepsis allerminst. Tevredenheid over de winst van Europese samenwerking (Frankrijk profiteert het meest van de landbouwsubsidies) ging altijd gepaard met een sterk wantrouwen over de langzame verdamping van de soevereiniteit.

  In 1992 werd nog maar net ‘ja’ gezegd tegen het Verdrag van Maastricht. En bij de presidentsverkiezingen van 2002 oogsten anti-Europa kandidaten meer dan 40 procent.

  Ook toen was er de angst voor politieke vervreemding en verlies van banen en subsidies. Veel Fransen hebben de overtuiging dat hun land een uitzondering is, dat het onder meer een ander, menselijker kapitalisme vertegenwoordigt dan wat bij de Anglo-Saxons gebruikelijk is.

  President Chirac appeleerde nadrukkelijk aan deze gevoelens toen hij zich op tv over de Grondwet liet ondervragen door tientallen jongeren. De Europese Grondwet, zo sprak hij, beschermt de Franse waarden tegen de invloed van het Amerikaanse ultra-liberalisme.

  Maar juist van Chirac accepteren de nee-stemmers niets meer, zegt de politicologe Anne Muxel van het Franse Studiecentrum voor de Franse politiek. ,,De jeugdwerkloosheid bedraagt 25 procent, een flink aantal bedrijven is van plan de wijk te nemen naar Oost-Europa, dat draagt allemaal bij tot een algeheel klimaat van pessimisme.”

  Toch kan er nog van alles gebeuren, denkt Muxel. Ook al blijkt uit de statistieken dat Europese regeringen steeds minder vaak een volksraadpleging winnen. ,,We bevinden ons op precies hetzelfde punt als in de twee weken voor het referendum over Maastricht. Eenderde van de kiezers weet niet of ze gaan stemmen en wat ze dan zullen stemmen: Misschien komt een deel van de kiezers nog in beweging omdat ze bang worden dat een non Frankrijk zal isoleren.

  Valéry Giscard d’Estaing, die de conventie leidde waar de tekst werd opgesteld,voorspelt dat het ‘ja’ wint met 53 procent. ,,Iedereen zal er van op kijken”, zo verzekerde hij. De laatste peilingen geven inderdaad aan dat het ja met een paar punten stijgt: het nee ligt nog twee punten voor.

  Meerdere referenda

  Van de 25 EU-landen houden er nog zeker negen een referendum over de Europese Grondwet. Spanje heeft dat al gedaan. Zeker zijn de referenda in Frankrijk (29 mei), Nederland (1 juni), Luxemburg (10 juli), Polen (waarschijnlijk 25 september), Denemarken (27 september), Portugal (2 of 9 oktober), Groot-Brittannië (medio 2006). Data voor Ierland en Tsjechië zijn nog niet vastgesteld. De andere landen laten de beoordeling aan hun parlementen over. Zes landen hebben de Grondwet al aanvaard: Spanje, Italië, Griekenland, Slovenië, Hongarije en Litouwen.

  Einde citaat.

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 30 april 2005 @ 18.14 uur

 24. Op de markt is uw euro een gulden waard.

  Reactie door Theodor — zaterdag 30 april 2005 @ 18.14 uur

 25. Inderdaad, we zijn belazert door Zalm en trawanten.
  De UK heeft haar munt gewoon gehouden en dat is dus geen probleem.
  Ze doen het nu volgens mij beter dan wij.
  De smoes van makkelijk op vakantie is natuurlijk flauwekul.
  Mensen met weinig geld gaan niet naar het buitenland en als je ruim in je geld zit stellen de wisselkosten op het totaal ook niets voor.

  Reactie door nico — zaterdag 30 april 2005 @ 18.26 uur

 26. Zou dit nu ook weer precies nu bekend gemaakt worden ,om de tegenstanders van de grondwet een argument uit de handen te slaan?

  Wil wel graag met terugwerkende kracht die 5 a 10 % terughebben.,

  t’blijft toch diefstal!

  Reactie door Jansonius — zaterdag 30 april 2005 @ 20.06 uur

 27. Minimumloon 1000 euro netto p/m. 10% te weinig = 100 euro p/m. = 1200 euro netto per jaar.
  En daarbij zijn heel veel eerste levensbehoeftes 1 om 1 omgerekend. Tel uit je verlies.
  Wil de vakbeweging zichzelf nog serieus nemen dan zal die nu toch minstens 10% loonsverhoging moeten gaat eisen.
  (en zalm en companen moeten strafrechtelijk vervolgd worden)

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — zaterdag 30 april 2005 @ 20.08 uur

 28. zakkenwasserij van de ergste soort

  Reactie door Jansonius — zaterdag 30 april 2005 @ 20.17 uur

 29. Dirk, dat is een illusie. De vakbeweging gaat gewoon helemaal niks eisen, want anders komt de Waal z’n toekomstige baan op het spel te staan.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 30 april 2005 @ 20.17 uur

 30. Opmerkelijk is dat iedereen dus heel veel geld heeft ingeleverd en dat het sindsdien bergafwaarts is gegaan met de economie.
  En regering in dienst van de geldschrapers maar blijven roepen dat we geld moeten inleveren om de economie er bovenop te krijgen.
  Volgens mij is dat alleen goed te praten door mensen met kwade bedoelingen voor de Nederlandse samenleving.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — zaterdag 30 april 2005 @ 20.32 uur

 31. bergafwaarts door combinatie van oorzaken,

  gulden te goedkoop ingeleverd,
  een op een omrekeningen met als gevolg stokkende consumentbestedingen,
  kortzichtige,niet intelligente zelfverheffende ondermijnende regering,

  en straks als klap op de vuurpijl , een niet werkende super-bureaucratie ,

  Reactie door Jansonius — zaterdag 30 april 2005 @ 20.40 uur

 32. Weet je nog wel : DING FLOF BIPS

  Dit moest natuurlijk zijn : DING FLOP BIPS

  het euroding wordt een flop en bijt in je bips!

  Wat zullen ze gegniffeld hebben, die euro-voor-(Op)-lichters

  Reactie door Jansonius — zaterdag 30 april 2005 @ 22.13 uur

 33. Waneer schenkt opgelicht aandacht aan deze oplichting.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 30 april 2005 @ 22.48 uur

 34. De Duitsers zijn erg gematst, niet alleen hun type munten en biljetten ,ook de voor hun makkelijke omrekenmanier van 2 mark is een euro.,

  en ook de duitsers spreken van T(euro)

  Zou er toch wat meer achter zitten?

  Reactie door Jansonius — zaterdag 30 april 2005 @ 23.15 uur

 35. Opvallend dat Zalm met die wisseltruuk van hem toch ook zijn eigen achterban behoorlijk grof genomen heeft. Ga maar na. Je hebt wat geld, aandeeltjes, een huis.Samen goed voor zo’n
  f 800.000,- en bij een koers van € 1,= f 2,- zijn die dan
  € 400.000,- waard. Maar bij een koers van € 1,- = f 2,2 zijn die zelfde bezittingen nog maar een dikke € 360.000 waard. Je levert dus zo maar even € 40.000 in. Leuk? Niet als jij die eigenaar van die bezittingen was natuurlijk. Maar ook niet als je een gewone loonslaaf was en aangesloten bij een pensioenfonds. Waren de bezittingen van jouw pensioenfonds eerst nog f 800 miljard waard, dan zijn ze na de wisseltruuk van Gerrit ineens nog maar € 360 miljard waard in plaats van € 400 miljard. En zo is in eeen keer € 40 miljard pleitte, ongeveer twee keer zoveel als Balkenende II denkt te moeten bezuinigen.
  Alleen als je schulden had zat je goed bij Zalm. Een schuld van f 100.000 is nou eenmaal zo’n € 45.000 bij de lagere koers van de gulden en € 50.000 bij een koers van € 1 = f 2. Toch iets om over na te denken voor al degenen die Zalm altijd zo’n goede minister vonden omdat hij zuinig met de centen omging.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 1 mei 2005 @ 1.29 uur

 36. De VVD heet de partij te zijn waar bewindslieden altijd de consequenties trekken bij het maken van fouten, namelijk aftreden. Nou dit lijkt me een behoorlijk grote fout en Zalm is een VVD-er.

  Reactie door simbro — zondag 1 mei 2005 @ 10.10 uur

 37. Dit nieuws komt eigenlijk een week of drie te vroeg. Want dit is het mooiste argument erbij om NEE te stemmen tegen deze grondwet. Hoe houden we dit “levend” tot aan het Referendum? Ik denk dat zeker ook veel VVD stemmers zich hierdoor flink genomen zullen voelen en misschien wel zullen willen nadenken of Zalm en Balkenende wel echt gelijk hebben, of dat ze hierdoor weer een oor aangenaaid krijgen…

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 1 mei 2005 @ 10.43 uur

 38. ‘k zal’m..!!

  Reactie door Yvo — zondag 1 mei 2005 @ 11.09 uur

 39. Het minste van alles bij het invoeren van de euro was wel het ‘waarom het zo belangrijk is voor de burgers’. Ik heb nooit meer gehoord dan: ‘dat is handig voor als je op vakantie gaat.’ En that’s it! En aangezien ik 99,9% – 100% van het jaar niet op vakantie ben vond ik het dus voor mezelf larie dat ‘ie om die reden voor de burgers is ingevoerd. Ben ik effe blij dat we dit keer wel over zo’n Brusselse Braakbal mogen stemmen…

  Alle argumenten van ‘Nederland wordt straks een buitenbeentje, Nederland valt straks overal buiten,’ weet ik veel wat allemaal nog wat meer ten spijt… Engeland heeft destijds tegen de Euro gestemd en doet nu nog steeds mee met de EU.

  JP zegt dat we terug gaan naar de jaren 50 als we tegen stemmen. Ik kan me herinneren dat hij graag terug wil naar de waarden en normen van de jaren 50. Mooie reden om hem een handje te helpen dus…

  Reactie door Yvo — zondag 1 mei 2005 @ 11.23 uur

 40. Is er nog iemand in de Kamer die Zalm op het matje gaat roepen? Als ik het krantenbericht moet geloven heeft me dit 10% salaris gekost, was mijn schuldenlast (hypotheek) 10% lager geweest. Sterker nog: ons land is 10% minder waard geworden na die truuk. De concurrentiepositie van Nederland is ernstig verslechterd. Is dat diezelfde concurrentiepositie in naam waarvan er nu allerhande slechte maatregelen wordt genomen?

  Reactie door Marilou — zondag 1 mei 2005 @ 11.24 uur

 41. Die sukkel van een Zalm heeft de nederlandse economie hiermee zelf mede de nek omgedraaid!!

  Goed dat je dat bericht even eruit pikte. Maar wat nu? Gaan we nou eens eindelijk die kliek eruit schoppen of wachten we daar nog langer mee? Hoeveel leugens mogen nog ongestraft boven water komen?? Ik eis verdomme 10% van mijn gederfde inkomen en vermogen terug! Om maar niet te spreken van wat ik allemaal teveel heb moeten betalen in de winkels.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 1 mei 2005 @ 12.44 uur

 42. Nou mooi dan! Is me postzegelververzameling in een klap minder waard! Laat staan de intristieke waarden van al die zilveren guldentjes en knaakies die ik jaren geleden heb opgespaard.

  Reactie door rommel — zondag 1 mei 2005 @ 12.51 uur

 43. Er zijn een heleboel aspecten in de sterke onderwaardering van gulden in de Euro. Het heeft de inflatie aangewakkerd, anders hadden we misschien zelfs deflatie (negatieve inflatie) gehad. Het heeft een positief effect op de werkgelegenheid op korte termijn gehad. De (buitenlandse) bezitters van onze staatsleningen kregen daardoor minder in handen; zodat de staatsschuld geringer werd in belangrijke mate ten koste van ‘rijken’ in het buitenland. Maar ook de reserves van de pensioenfondsen, voor zover belegd in guldens-obligaties, zijn daardoor minder waard gebleven.

  Het voordeel van een gemeenschappelijke munt zit hem ook in een vereenvoudigde boekhouding van internationaal werkende bedrijven (die zijn er in Nederland veel) en heeft de koersrisico’s verminderd; dat vertaalt zich in werkgelegenheid (anders hadden we nu grotere werkloosheid).

  Nadelen zijn weer dat voor de gewone man de invoerproducten (en er worden in Nederland veel consumptiegoederen ingevoerd) duurder dan noodzakelijk bleven en buitenlandse vakantie duurder bleven.

  En er val vast nog veel meer over op te merken.

  Kortom, er zijn een aantal voordelen van de onderwaardering van de gulden en de invoering van de Euro (wel belangrijk, meestal nauwelijks waarneembaar voor de ‘gewone man’) en een aantal goed zichtbare nadelen. Een ‘overall’ oordeel is moeilijk. Persoonlijk had ik een hogere waardering van de gulden geprefereerd.

  Reactie door Drob — zondag 1 mei 2005 @ 15.10 uur

 44. Het grootste nadeel van de euro is mischien wel dat de landen die er aan mee doen niet meer dat wissel-, rente- en begrotingsbeleid kunnen voeren dat het beste past bij hun eigen economie. Ze moeten allemaal in het keurslijf van een Europees gemiddelde. Daarbij moeten de overheden van al deze landen hun eigen bestedingen of, door hogere belastingen, die van hun burgers voortdurend afknijpen om maar te zorgen dat het financieringstekort niet boven de drie procent van het Stabiliteitspact komt. De werkloosheid die daar wel een gevolg van moet zijn, proberen ze vervolgens weg te exporteren naar hun buurlanden. Op de duur kan deze gedragslijn alleen maar zorgen voor verdere verpaupering van uitkeringsgerechtigden, versjofeling van publieke voorzieningen en nog maar weer eens een rondje loonmatiging om toch vooral maar niet duurder te worden dan onze buren die precies hetzelfde doen. “Beleidsconcurrentie” noemen topambtenaren deze gang van zaken, maar je zou voor hetzelfde gemak kunnen spreken van een een Europese race naar de bodem op het gebied van arbeidsvoorwaarden en collectieve voorzieningen.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 1 mei 2005 @ 16.23 uur

 45. Het kan toch niet anders zijn dan dat Minister Zalm afscheid zal moeten nemen van het kabinet.
  Of het nu gunstig of ongunstig uitvalt doet niet terzake ,de Minister heeft de kamer niet of onvolledig ingelicht en daar staat zeker in zo’n ingrijpend dossier maar èèn sanctie op.

  Sorry,zeggen en doen of je neus bloed.

  Reactie door Rob — zondag 1 mei 2005 @ 17.26 uur

 46. blijkt dat ze toch bang zijn voor de duitsers.,

  las net ,dat de gulden niet was gerevalueerd omdat de duitsers zo trots waren op hun D-mark.,

  arme zielige duitsers, wat een kul,

  Als de duitsers minder trots waren geworden op hun D-mark, waren ze misschien harder gaan werken om hun trots weer te krijgen,
  dat was het betere scenario geweest,

  weg met deze slappe hap!
  wat een schijters!

  Reactie door Jansonius — zondag 1 mei 2005 @ 18.41 uur

 47. het voelt ook als zijnde gerold – Zakkenroller Zalm

  nu nog kijken wie er het meest van profiteerd!

  Reactie door Jansonius — zondag 1 mei 2005 @ 19.17 uur

 48. HEt heeft geen hele moer te maken met de Duitse mark.
  Zalm heeft het zijn vriendjes kado gedaan.
  De kunnen nu hun rommel makkelijker exporteren, omdat Nederland dan veel goedkoper is. Voor de grote bedrijven een mooi kado, dat Zalm wel terug krijgt als hij de politiek verlaat.
  Hij zan dan voor 10 balkenendes zitting nemen in een commie of tien.

  Hij heeft Nederland met een grote strik kado gedaan aan egocentrische graaiers.

  Alexander

  Reactie door alexander — zondag 1 mei 2005 @ 19.19 uur

 49. Zalm verkondigt nu dat het goed is geweest voor de economie dat de gulden zo in ondergewaardeerd: http://www.telegraaf.nl/binnenland/article20442281.ece

  Hij hoopt blijkbaar dat Nederland collectief aan geheugenverlies lijdt. Wie zei er juist een paar maanden na de grote wisseltruuk dat het zo slecht ging met de Nederlandse economie? http://www.vvd.nl/nieuws/p_ni_li.asp?ItemID=40&ID=4095&hp=true

  Reactie door Simon — zondag 1 mei 2005 @ 20.25 uur

 50. @Sorrento

  Het is inderdaad zo dat door de invoering van de Euro enkele economische instrumenten per land zijn weggevallen, zoals wisselkoersbeleid en rentestand.

  Het stabiliteitspact is grote onzin. Die 3% zijn zo maar willekeurig gekozen, omdat op dat moment de grote landen daar makkelijk aan konden voldoen. Er is echter geen economische grondslag voor. Met name voor Nederland is het grote onzin, omdat de Nederlandse staatsschuld volledig ‘fake’ is. Als (vrijwel) enig land in de wereld heeft de Nederlandse staat nog gigantische uitgestelde inkomsten uit de pensioenfondsen en lijfrentefondsen. Die uitgestelde belastingen zijn vrijwel gelijk aan de staatsschuld. Daarnaast zijn er uit de bestedingsimpuls van de spaargelden (pensioenen, lijfrentes, uitkeringen van kapitaalverzekeringen, gewone spaargelden) nog eens enorme inkomsten te verwachten, voor zover ik weet heeft alleen Japan enigszins vergelijkbare inkomsten te verwachten uit die uitgestelde bestedingen.

  Geen enkel Europees land heeft zulke uitgestelde belastinginkomsten te verwachten en geen enkel Europees land heeft zulke belastinguitkomsten uit uitgestelde bestedingen te verwachten. Daarmee is de Nederlandse economische situatie totaal onvergelijkbaar met andere Europese landen, maar in het stabiliteitspact wordt daar geen reden mee gehouden.

  Het komische is alle landen in Europa zich zorgen maken over de komende vergrijzing; ook de Nederlandse regering doet dat. Echter, voor Nederland is die vergrijzingsgolf een grote economische zegen: de pensioenfondsen gaan netto uitbetalen wat extra directe belastinginkomsten oplevert en indirect extra belastinginkomsten door de bestedingsimpuls die van de bestedingen van de pensioengelden uitgaat. Verder zullen die bestedingen uit de pensioenen de werkgelegenheid drastisch doen toenemen, zodat het aantal uitkeringen ook nog eens gereduceerd zal worden.

  Reactie door Drob — zondag 1 mei 2005 @ 21.23 uur

 51. Misselijk makend mannetje die Zalm, de rest van zijn kornuiten is niet veel beter!

  Ze hebben er een stinkende vissoep van gemaakt.

  En nu proberen ze ons land te verkwanselen.

  Zeg daarom vooral NEE!

  Huichelarij, en achterbakse leugens hebben we zo langzamerhand genoeg geslikt.

  Dreigenmenten en doemscenario`s, propaganda dat benevens de waarheid is… daar trappen we niet meer in.

  Het vertrouwen in deze regering is wat mij betreft op, van hen verwacht ik alleen nog valse voorlichting.

  En dan hebben ze het over Normen en Waarden, over sociaal en democratisch…

  Europa wordt een monster in schaapskleren.

  Reactie door E.Krul — zondag 1 mei 2005 @ 21.29 uur

 52. mmmm… er was toch ook ooit zo’n liedje over ene Gerrit die steelt als de raven…?

  Reactie door Yvo — zondag 1 mei 2005 @ 22.06 uur

 53. NEE, NEE, NEE, en nog er eens NEE.

  Laten we ons deze keer écht als stemvee gedragen en massaal naar de stembus gaan om NEE te stemmen tegen Europa en de Grondwet.

  Een verenigd Europa is alleen maar goed voor de economie van de multinationals.

  Het stemvee mag alleen maar betalen voor een onnodige Betuwelijn, waar niemand op zit te wachten, en een onzinnige HSL.

  Dat geld had men moeten besteden voor sociale woningbouw.
  Maar nee hoor, het ene na het andere dure kantoorgebouw wordt uit de grond gestampt door grote maatschappijen.

  Nederland: WORDT WAKKER!!!!!!!

  Reactie door Dirk Taal — zondag 1 mei 2005 @ 22.27 uur

 54. 51 Drob

  ‘k Ik heb je inzending gelezen en kan alleen maar zeggen dat ik jouw kijk op de mogelijk financiele gevolgen van de vergrijzing voor Nederland in grote lijnen deel. Tegenover de schuld van de staat staan zo’n beetje net zoveel toekomstige financiele claims van Nederlandse burgers. De staatsschuld is als het ware een schuld van ons allen aan ons allen en niet, zoals bij bijvoorbeeld de Amerikanen, een schuld aan Japanners en Chinezen.
  Al die spookverhalen waarin wordt aangedrongen op versnelde aflossing van de staatsschuld met het oog op de vergrijzing kan ik dan ook moeilijk als iets anders zien dan als een alibi voor bezuinigingen op en privatisering van de sociale zekerheid en collectieve voorzieningen.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 2 mei 2005 @ 1.34 uur

 55. Slechts – - – NEEEEEEE – - – is het juiste antwoord op domme vragen van mensen die met open ogen overal in tuinen.

  De nederlandse bevolking is bestolen van 10 procent van hun spaartegoeden/waarde van duurzame eigendommen. Moet vervolgens 10 procent meer gaan betalen voor alles(ten opzichte van de gulden) en dan vertellen de haagse stinkdieren nog steeds dat het leven niet duurder is geworden.
  Conclusie moet zijn dat de desbetreffende gladjanussen spaartegeoeden hebben gehad in het buitenland. Voorkennis is een gemakkelijke manier om rijk te zijn/worden/blijven.

  Deze Euro-stunt uit DenHaag is weer een geldverslindende fout die afgerekend wordt op de bevolking. Ik hoop dat al die “gewoonte”stemmers op CDA,PVDA,VVD eens na gaan denken!!

  Reactie door Quasimodoto — maandag 2 mei 2005 @ 10.22 uur

 56. ik had rond die tijd dus 9500 gulden op de bank ja ja net vakansiegeld gebeurt,kreeg hiervoor dus 4318.1818 euro voor, en had dus moeten zijn 4750 euro dus wat nu ik ben bestolen voor,431.8182 euro. moet ik hier me naar de bank gaan of naar het gerecht.of mag dat als de regering dat willens en wetens doet, als dat zo is dan weet ik genoeg en ga maar op eigen houtje mijn geld terrug halen

  Reactie door ad — maandag 2 mei 2005 @ 22.48 uur

 57. De uitkeringen zouden 10% omhoog moeten gaan bij wijze van euro-compensatie. Het is niet vreemd dat nu ineens een heleboel mensen in de schulden zitten en de voedselbanken als paddestoelen uit de grond schieten. En al die tijd hebben ze ons voorgehouden dat de prijzen echt niet gestegen waren, maar dat we dat ons gewoon inbeelden.

  Reactie door bellybuttonblue — dinsdag 3 mei 2005 @ 22.17 uur

 58. Stem a.u.b. Allen NEE!!!! , want anders gaat het hele systeem naar de goot. Ga anders voor de gein maar eens kijken in de USA, als je dat hier ook graag wilt, dan moet je vooral ja stemmen.

  Reactie door Esther — donderdag 5 mei 2005 @ 10.54 uur

 59. Dit wist ik al lang, ik beweer dat de koers zelfs 1.70 had moeten zijn, kijk maar eens naar minimumloon van vandaag de dag en de normale inflatie die we altijd hadden voor de euro.

  En niet alleen wij zijn genaaid tov de Mark maar Duitsland zelf is ook genaaid (wij dus dubbel), dus ze moeten de koers naast de Franse franc houden en dan is het nog absurder, ga gewoon prijzen vergelijken en vermogen e.d. De fransen zijn rijk geworden door de euro en wij laten altijd over ons heenlopen, alleen helaas vooral door jullie collega’s van de pvda.

  Wanneer gaan jullie anti-pvda campagne voeren, ipv als een soort linksere pvda overal naast ze te staan. Als je dan tegen de EU grondwet bent val hun dan eens openlijk aan, het wordt tijd dat de pvda niet meer de naam links/socialist mag dragen net als jack eikelman.

  Reactie door Onno — donderdag 5 mei 2005 @ 15.56 uur

 60. ja weer genaaid
  zalm ga op je eigen euro eiland wonen
  ik heb er niet om gevraagd vond de gulden net zo mooi

  Reactie door lonsdale drager — donderdag 5 mei 2005 @ 23.16 uur

 61. Dus als ik het goed begrijp heb ik sinds de invoering van de Euro 10% te weinig betaald gekregen door mijn baas. Ik had De 10.000 gulden op mijn spaarrekening waren ineens nog maar 9.000 gulden.Alles wat ik heb, inclusief mijn huis, werd van de ene op de andere dag 10% minder waard!!!….en minister Zalm mag gewoon blijven zitten??? Hoe kan dit?!!! Ik wil gecompenseerd worden. Nee, ik wil dat nederland zich afscheidt van de Unie.
  de Nederlanden was toch al een unie van Provincies?
  Waarom mocht ik dan geen Brabants praten op school? Zo zal het ook Nederland vergaan in de unie, identiteitloos.
  Waarom graven we de havens van Rotterdam ook niet gelijk maar uit tot aan de duitse grens, dan hoeven we ook niet meer te transporteren en is gelijk het fileprobleem opgelost.
  pffff…..worden wij door kleuters geregeerd in nederland?
  Ik stem tegen de grondwet, vooral omdat ik boos ben dat er in nederland mensen bestaan die invalide zijn geworden, de zorg voor kinderen hebben en dan 2 jaar moeten wachten op de UVW om aan een bestaansminimum te komen.
  Er is armoede in nederland…niet te zuinig.
  Het sociaal vangnet is afgebroken.
  Maar als iemand geen bescherming van de samenleving meer mag verwachten, in de vorm van een bestaansminimum, waarom zou ie dan het bezitsrecht van de rijke nog langer respecteren? Waarom zou ie niet weer de wet van de sterkste toe gaan passen? Vertel mij dat eens meneer Balkenende?

  Reactie door gitaarman — vrijdag 6 mei 2005 @ 19.04 uur

 62. Huil Huil en nog eens Huil

  smerige linkse hufters

  Reactie door Skin — vrijdag 6 mei 2005 @ 19.49 uur

 63. Hoe komt dat nu dat wij burgers al heel lang door hebben wat er allemaal fout is gegaan sinds de invoering van de euro en die duur geleerde heren en dames in Den Haag niet. Gek dat er zo veel onrust is in onze maatschappij en dat somminge mensen uit pure noodzaak iets illegaals moeten doen om hun hoofd boven water te houden. Geef ons het verschil ten opzichte van de juiste wisselkoers terug. Tel elke maand eens 10% op bij je salaris en misschien komen we dan niet meer zo veel tekort aan het einde van de maand.

  Reactie door Jan modaal — vrijdag 6 mei 2005 @ 20.07 uur

 64. reken eens uit 10% x 12 maanden x 3 jaar = 360%
  Dat is een leuk bedrag!!!!

  Reactie door Jan modaal — vrijdag 6 mei 2005 @ 20.08 uur

 65. @Jan Modaal

  Je vergeet de rente op rente.

  Het moet zijn 3091 %

  Reactie door Drob — zondag 8 mei 2005 @ 14.13 uur

 66. @Jan Modaal….
  Je vergeet in je berekening dat je 5-10% minder ben gaan verdienen door de omzetting maar alle prijzen van artikelen waren al zeer snel aangepast en duurder dan de omzetfactor. Per saldo ben je dus voor 10 a 20 % genaaid. En dat met de rente erbij…. De staat moet zich samen en Zalm zeker….Ik stem NEE tegen de europese grondwet.

  Reactie door Eric — maandag 9 mei 2005 @ 9.24 uur

 67. De staat moet zich schamen……(typfoutje)

  Reactie door Eric — maandag 9 mei 2005 @ 9.26 uur

 68. Allemaal leuk en aardig maar wat gaan we er aan doen behalve tegen de europese grondwet stemmen!!!!
  Heeft een actie als die van http://www.wisselkoers.org zin gelet op de dovemansoren van onze regering?
  Als er een tegemoetkoming komt moeten wij het toch weer zelf betalen!

  Reactie door jan modaal — donderdag 12 mei 2005 @ 20.08 uur

 69. Soms ben ik heel droevig of zomaar erg kwaad. Soms doe ik de boodschappen bij AH en ik krijg meestal een boodschappelijstje mee, zo ook vandaag. En vandaag was ik droevig en kwaad tegelijk. Voor 16 rollen toiletpapier(edeth) staat een prijs van 9.31 euro, dat is omgerekend(dat doe ik altijd, want mijn salaris is t.o.v. de gulden alleen maar gedaald) fl. 20,48 voor toiletpapier!!!! Oke, er was nog een bonuskorting deze week, dat scheelde. Ik heb het gevoel dat dit produkt het huidige kabinet symboliseert: Ze hebben schijt aan ons. En, oja, die Europese grondwet, of wat het ook mag zijn NEE!!!!

  Reactie door berend — zaterdag 14 mei 2005 @ 0.23 uur

 70. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de gewone burger, met een gewoon salaris willens en wetens heel erg GENAAID wordt door de poppenkast in Den Haag. Freek de Jonge zong ooit: Geld, het stinkt naar poep en er kleeft bloed aan van (economisch, graaicultuur) geweld.De arme is de lul en de rijke speelt de held met geld.
  Kan het eens afgelopen zijn!!! Europa NEE!!!

  Reactie door Emiel — zaterdag 14 mei 2005 @ 0.37 uur

 71. Dinsdag 17 mei 2005, volkskrant. Uitspraak van Zalm over de onderwaardering van de Euro:

  ‘Het maakt niet uit of de Euro 2 gulden of 2,2 gulden waard is. Je moet schulden, prijzen en lonen door hetzelfde getal delen.’

  Goed: het maakt niets uit: 2 of 2,2. Dan hadden we de euro en de gulden dus ook 1 op 1 om kunnen wisselen: voor elke gulden 1 euro. Dan hadden heel veel aanpassingen in automatiseringssystemen niet plaats hoeven te vinden, hadden wij ook in onze hoofden geen omwisseling hoeven te doorstaan, hadden we ook niet hoeven te bediscussiëren of alles nou omhoog was gegaan door de Euro of niet en zo kunnen we nog wel even door gaan.

  NATUURLIJK maakt het wel uit, want die onderwaardering heeft niet voor niets plaats gevonden. En de essentie is, dat die onderwaardering bewust stiekem heeft plaats gevonden.  

  Meer hoef je niet te weten om je af te kunnen vragen ‘vind ik dit nou waardevol gedrag van onze regering, of niet?’
   

  Een stukje beeldspraak tussendoor:
  Mama had het idee dat papa zich binnen de relatie oneerlijk gedragen had en vond dat zij daar wat van mocht zeggen. Maar papa begon zo overdonderend en zelfverzekerd met getallen te goochelen, dat domme mama er confuus van werd en hem maar op zijn woord geloofde dat de uitkomst klopte. Daarmee leek het ineens alsof het allemaal om de juistheid van de rekensom ging in plaats van dat het ging om haar gevoel van waarde. Haar gevoel van wat een waardevolle en respectvolle omgang met elkaar is. En dat dat gevoel nou juist zo geschonden was. Dat was ineens helemaal uit zicht. Pas dagen later drong dat tot haar door. Maar toen vond papa dat ze nou maar eens op moest houden met zeuren. 

  Hele debatten vinden plaats voor een bezuinigje hier en een tegemoetkomentje daar, maar de minister van financiën beslist even in zijn uppie wat het beste is voor Nederland bij de omwisseling van de Euro. Papa blijft tenslotte wel de baas hè!

  En dat zal met allerlei rationalisaties goed gepraat worden. Tot en met: ‘Het gebeurde in het landsbelang’.
  En dat zal met bagatelliseren afgewenteld worden: Zalm vindt de onderwaardering oud nieuws. Hij zegt dat de prijzenstijgingen toch wel hadden plaats gevonden. Oftewel: ‘Lieve burgers, regeringsingrepen op een dergelijk grote voet hebben geen enkele invloed, want de dingen lopen toch gewoon zoals ze lopen’.
  Nou, interessante gedachte hoor.
   

  Een stukje geschiedschrijving ter afsluiting:
  Ooit namen mannen wekelijks een bruin loonzakje mee naar huis. Totdat de boel geautomatiseerd werd en de salarissen op de huiselijke bankrekeningen werden overgemaakt. Sommige vrouwen werden toen ineens een wonderbaarlijke salarisverhoging van hun man gewaar. ‘Goh, waarom heb je me dat niet verteld, van die salarisverhoging?’.
  Totdat die vrouwen doorkregen wat er echt aan de hand was. Zeker de moeders die bloedjes van kinderen te verzorgen hadden waren verbolgen.
  Ze vonden dat hun man niet eerlijk was geweest en vonden dat zij daar wat van mochten zeggen. Hoeveel rationalisaties en nep argumenten en verbaal geweld er voor handen waren, daar kunnen we alleen maar naar raden. De vrouw moest niet zeuren, want ze had nu toch MEER? En daar bleef het bij. En vergeten werd, dat het niet om het bedrag ging, maar dat het ging om haar gevoel van waarde. Haar gevoel van wat een waardevolle en respectvolle omgang met elkaar is. En dat dat gevoel nou juist zo geschonden was. Dat was ineens helemaal uit zicht. Ze moest gewoon niet zeuren, want ze had nu meer geld.

  Reactie door Astrid van Triet — dinsdag 17 mei 2005 @ 15.50 uur

 72. Beste mensen van de SP.
  Als jullie de Gulden weer halen dan krijg jullie veel SP stemmers.Dan kunnen jullie zelfs de grote partij worden van Nederland.
  Want door de EURO zijn veel mensen in diepe schulden geraakt.
  als je nu boodschappen haalt dan betaal je voor de boodschappen wel 2 1/2 zoveel dan voor heen.
  En het loon is het zelfde gebleven als voorheen, hoe kunnen de mensen met weinig vermogen in Gods naam alles betalen vindt je dan gek dat mensen schulden krijgen ik niet.
  Er moet zo snel mogelijk wat aan gebeuren anders raak Nederland Bank Roet.
  De Arme Landen die bij Europa zijn aangesloten die hebben het goed ,want die krijgen voor de produkten 2 1/2 zoveel geld als voor heen. ( Ik gun het hun wel maar het kon toch iets langzaamer gaan of niet soms.)
  Als die landen ineens te veel geld in handen krijgen dan weet ze niet zo goed hoe ze ermee om moeten gaan omdat zij het niet gewend zijn.
  Dus het had beter voorons geweest dat alles het zelfde was gebleven zo het was.
  Ze kunnen dan wel bij Europa blij zijn met minster Zalm dat hij alles netjes betaald en meer dan de andere landen.
  Maar hij betaald wel met onze centen.
  Daar moet je een keer een referendem over houden of Nederlanders dat wel goed vinden dat wij altijd de haantje voorste moeten zijn.Dus ik stem tegen de Europeese Grondwet want ik laat mij niet weer belazen.
  1 keer vind ik genoeg!

  Reactie door Roland . — woensdag 25 mei 2005 @ 22.49 uur

 73. ik vind de euro echt super dom :D
  maja ik moet der maar mee doen die jaren..:P

  Reactie door liannke — dinsdag 25 oktober 2005 @ 15.57 uur

 74. Het scheelt nogal of je voor iedere 1000 gulden 500 euro terug krijgt of 453,78 euro, nl 46,22 euro oftewel FL 101,85.
  We zijn door “lachebekje” Zalm goed in de maling genomen. En maar zeggen dat het allemaal om “gevoels” inflatie gaat.
  In de gulden tijd hield ik nooit aan het eind van mijn geld anderhalve week over.
  Maar ja daar zal “lachebekje” Zalm geen last van hebben! Laat die man lekker gaan flipperen.

  Reactie door Jacqueline — donderdag 15 december 2005 @ 14.53 uur

 75. hai,

  Ik vind dat het leven heel duur is geworden, alles is verdubbeld door de euro. En ik vind het zo raar dat het kabinet daar geen woord over rept.Iedereen heeft het over de hoge ziektekosten en zo, maar je hoort van het kabinet en de oppositie ook niets over de hoge prijzen die je moet neertellen in winkels etc.Alles is verdubbeld behalve de lonen, daarom kunnen de mensen die eenverdiener zijn de eindjes niet meer aan elkaar knopen.Hoe kan iemand , zonder dat hij in het rood komt te staan , dit allemaal nog betalen?

  Reactie door j schuitvlot — donderdag 9 maart 2006 @ 16.04 uur

 76. Beste Jan,

  al die paar guldens die alle Nederlanders nog hebben is voor de Nederlandse staatskas een opkikker geweest.
  Nu weten we allemaal dat diezelfde kas een ontzettend schuld heeft, hoe kunnen we dan met ze’n alle roepen dat de begroting van een bepaald jaar niet voldoet aan een krappe of dikke portemonnee?
  We moeten toch met ze’n alle voor zorgen dat die schuld geen tig miljoen is, maar 0!

  Zo kunnen onze kleinkinderen ook normaal leven. I.p.v nu nog méér schuld te maken!!

  Reactie door Lennart — zaterdag 3 november 2007 @ 16.54 uur