Wouter Bos in Trouw

Dagblad Trouw: 29 april 2005

‘Grotere ongelijkheid is noodzaak’
‘De SP heeft geen boodschap aan de middenklasse.’

Wouter Bos is nog lang niet klaar met de opdracht die hij zichzelf
heeft gegeven: de PvdA vernieuwen. Maar hij wil niet dat die operatie
wordt gezien als een zaak van ‘Bos en zijn maatjes’. ,,Vandaar dat ik
zo de nadruk leg op het debat”, zegt de PvdA-leider.

De inzet van de inhoudelijke vernieuwing van de PvdA is allesbehalve
eenvoudig. De partij heeft, evenals andere politieke partijen, oude
idealen weten te verwezenlijken, maar worstelt nu met de ijzeren
consequenties van dat succes. In Nederland is de mondige middenklasse
dominant, maar zijn ook nog steeds veel mensen afhankelijk van de
overheid. Dat plaatst de overheid voor heel andere taken en vergt een
nieuwe invulling van het begrip solidariteit.

,,De PvdA moet meer ongelijkheid accepteren als onvermijdelijk gevolg
van een grondige maatschappelijke analyse”, meent Bos. ,,Meer
ongelijkheid is nodig om de solidariteit overeind te houden.” Met de
term ongelijkheid geeft hij precies aan waar voor veel PvdA-leden de
schoen wringt. Ongelijkheid. Een heel nieuwe kijk op het begrip
solidariteit. Het zijn zaken waar veel sociaal-democraten nog aan
moeten wennen.

(…)

Bos erkent dat die oplossingen het niet zeer waarschijnlijk maken, dat hij ooit zal ingaan op de uitnodiging van de Socialistische Partij en GroenLinks samen te streven naar een meerderheid. Al haast hij zich eraan toe te voegen, dat de ervaringen met de mislukte formatiepoging in 2003 tussen PvdA en CDA hem hebben geleerd, dat het politiek-strategisch wenselijk is altijd als partij een alternatief achter de hand te hebben. ,,De Socialistische Partij heeft geen boodschap aan de middenklasse en GroenLinks beseft nog onvoldoende de bedreigingen die uitgaan van immigratie voor de fundamenten onder collectieve voorzieningen”, aldus Bos. Zijn fractiegenoot kamerlid Adri Duivesteijn nam samen met mensen van GroenLinks en de SP het intiatief om in De Balie in Amsterdam een 1 mei-viering te organiseren rond het thema linkse samenwerking en linkse meerderheid. Bos vindt het prima, maar het is duidelijk dat híj er niet al te veel moeite voor zal doen, om het zacht te zeggen.

(door Ruud van Heese en Lex Oomkes)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 29 april 2005 :: 0.30 uur

83 Comments

83 reacties

 1. Wouter Bos kan niet kiezen. Hij houdt alle mogelijkheden open.

  Over de EU-Grondwet is hij opvallend rustig.

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 29 april 2005 @ 1.37 uur

 2. Ja waar blijft de JA campagne van Wouter :D

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — vrijdag 29 april 2005 @ 1.47 uur

 3. Hij maakt het wel bijzonder ingewikkeld met een dergelijke vrijblijvende visie op solidariteit: Zou ongelijkheid al solidariteit bevorderen (wat ik niet geloof), dan zou mét die solidariteit de ongelijkheid afnemen en dan…opnieuw beginnen?? Vreemde conclusies trekt die man…

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 29 april 2005 @ 1.59 uur

 4. Nou, en? Wouter Bos is de PvdA toch niet? Het Little Boy Wonder-effect is in 2007 echt wel uitgewerkt, hoor. En ook verder, de SP groeit in de peilingen. De PvdA niet. Overigens zou het me verbaasd hebben als hij wél wat in samenwerking zou zien. Die belandt gewoon weer bij het CDA, hoor. Een stem op Wouter Bos is straks een stem op De Geus, of als dat cosmetisch niet kan, op een gelijkgestemde van De Geus met een ander gezicht.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 29 april 2005 @ 2.02 uur

 5. 3)Aanvulling: want als volgens hem de ongelijkheid voorwaardescheppend is voor solidariteit en de solidariteit zou de ongelijkheid af doen nemen (dat is onvermijdelijk het gevolg van solidariteit)dan zouden we opnieuw op zoek moeten naar de ongelijkheid omdat er anders geen solidariteit meer kan bestaan??? Nu ja, vreemd….

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 29 april 2005 @ 2.05 uur

 6. 3 en 5. Ik denk dat hij met die ongelijkheid het bekende sterkste schouders zwaarste lasten-verhaal zal bedoelen, Lijn.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 29 april 2005 @ 2.09 uur

 7. Het valt me erg van hem tegen, ik vond hem onverwacht goed in het debat over waarden en normen…nu ja, niets is zeker tegenwoordig…

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 29 april 2005 @ 2.09 uur

 8. 6)Denk je dat écht Joan…? Als dat zo is, gaat zijn verhaal al helemaal niet op, dan zou hij tegen ongelijkheid zijn..of moet ik nodig naar bed…?

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 29 april 2005 @ 2.12 uur

 9. Totaal ‘off topic’, maar ik wil Agnes Kant hier complimenteren met de wijze waarop ze reageerde op het zoveelste foutje dat gemaakt wordt op plaatsen waar fouten zoveel mogelijk voorkomen moeten worden en waar, indien nodig, snel en adequaat zou moeten worden ingegrepen.
  En weer betreft het de zorg !
  De DKTP-vaccins waar uw en mijn kinderen en kleinkinderen mee werden en worden ingeënt worden geproduceerd onder slechte omstandigheden (slechte hygiëne, enzovoorts) door onvoldoende gekwalificeerd personeel.
  Na eerst te lang te zijn doorgegaan met een achterhaald kinkhoest-vaccin, nu dit weer. Men neemt (ongetwijfeld gecalculeerde) risico’s met de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen.
  “Als er binnen drie maanden geen verbetering is…” enzovoorts.
  Niets ervan, terughalen die vaccins. Gegarandeerd veilige vaccins tijdelijke uit het buitenland halen en het hele NVI (de productie-maatschappij) vervangen door een nieuw instituut.
  Mocht mijn kleindochter van nog geen drie maanden iets oplopen ten gevolge van (opnieuw) de lakse houding van Hansje Hoogervorst, dan…
  Nee, dreigen doe ik niet.
  Maar ik ben wel nu al woest !

  Reactie door Heraclitus VII — vrijdag 29 april 2005 @ 3.33 uur

 10. PS
  Van hun eigen site (www.nvi-vaccin.nl): “Het NVI is een agentschap van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).”

  Een agentschap van een ministerie ? Niet ‘onderdeel van’ of iets dergelijks, nee, een agentschap…
  Beetje vreemd.

  Reactie door Heraclitus VII — vrijdag 29 april 2005 @ 4.36 uur

 11. 8. Dat weet ik niet, Lijn, maar ik kan je in ieder geval niet volgen. Dat kan ook aan mij liggen.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 29 april 2005 @ 5.56 uur

 12. Als Wouter Bos wat meer naar zijn kiezers luisterde, zou hij zich duidelijk moeten uitspreken tégen deze grondwet want de risico’s zijn veel te groot. Dat geldt ook voor de bonden. Het is verdomme allemaal politiek!!!

  Reactie door Ollekebolleke — vrijdag 29 april 2005 @ 6.16 uur

 13. De laatste jaren is de PVDA de Partij van de Afwachtende houdingen geworden. Bang voor de kiezer lijkt wel. Lonken met links als het uitkomt, maar uiteindelijk rechtser willengaan. :(

  Reactie door Helma D. — vrijdag 29 april 2005 @ 6.43 uur

 14. 14/ Dat maakt voor de kiezer het verschil duidelijker. De kiezer schuift op naar links, de PvdA naar rechts, dus wordt de keuze voor de kiezer duidelijk. Kies SP, zou ik zeggen. De rest van de slogan, “stem voor”, komt mij met betrekking tot Balkenende c.s. niet uit de bek, of in dit geval de vingers.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 29 april 2005 @ 6.50 uur

 15. 11) Goedemorgen (jij hebt echt niet geslapen, Joan…)
  Wat ik bedoel is dat als Wouter er voor zou zijn dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, hij toch meer voor gelijkheid is dan wanneer hij ongelijkheid zal accepteren…?

  Ik ben zo benieuwd wat dat concreet moet gaan betekenen: acceptatie van ongelijkheid…kan me daar niet veel goeds bij voorstellen (als het om te grote ongelijkheid gaat, althans…anders noemt men ons weer communistisch, een stokpaardje van onze “tegenstanders”…)

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 29 april 2005 @ 7.10 uur

 16. @ Madelijne (15),

  Volgens mij heeft die opmerking meer te maken met het feit, dat we de laatste tijd meer horen over het accepteren van grotere inkomensverschillen.

  Reactie door Helma D. — vrijdag 29 april 2005 @ 7.29 uur

 17. 16) Meer dan met het feit dan dat ook hij ermee instemt om die grotere inkomensverschillen te accepteren? Vanwaar dan zijn terughoudendheid om samen te werken met Groen Links en SP??? En zijn gebrek aan participatie in “een ander Nederland”?

  Of heb ik dit bericht echt helemáál niet begrepen…?

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 29 april 2005 @ 7.39 uur

 18. 17) moet zijn: Meer dan met het feit dat ook hij…etc.

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 29 april 2005 @ 7.39 uur

 19. @ 18,

  Als ik dit zo lees, en ik ben maar een simpel persoontje, denk ik dat het erop neerkomt dat de laagst betaalden niet moeten zeuren over managers die absurde bedragen binnenhalen en niet moeten zeuren over dat de laagstbetaalden het meest moeten inleveren. En zeker niet zeuren over de zwaarste lasten voor de sterkste schouders. Dat als er niet meer gezeurd wordt, de middenklasse wel solidair zullen zijn.

  Reactie door Helma D. — vrijdag 29 april 2005 @ 7.51 uur

 20. Ik moet nu naar mijn werk, ik hoor het graag als ik dit bericht verkeerd heb geïnterpreteerd….

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 29 april 2005 @ 7.52 uur

 21. Hoi Lijn, nee, inderdaad, slapen is de laatste tijd niet m´n sterkste zijde. Vervelend. Ik denk dat hij bedoelt dat zonder verschillen er geen sterke schouders zouden zijn. En ik denk inderdaad, als hij zegt dat de SP maling heeft aan de middengroepen, dat hij de middengroepen perspectief wil bieden tot het krijgen van meer financiële ruimte en dat hij zich meer op de middengroepen zal gaan richten dan op de mensen met een minimuminkomen. Op zich kan ik me daar ook wat bij voorstellen. Gisteren op die bijeenkomst waren ook een stel studenten, die vertelden hoe hun ouders moesten krom liggen zodat zij konden studeren, dat je wat dat betreft ook weer echt de oude tijden krijgt van studeren is voor de rijken. De middengroepen van net onder modaal tot modaal vallen buiten elke boot, krijgen geen huursubsidie of als ze een eigen huis hebben betalen ze zich bij de huidige huizenprijzen blauw aan de hypotheek, betalen behoorlijk wat aan belasting en premies, maar zijn gaandeweg zo in inkomen achteruit gegaan dat het de `stille armoede` nadert.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 29 april 2005 @ 7.55 uur

 22. Grotere ongelijkheid is noodzaak…???

  Hele vreemde uitspraak…en dat noemt zich dan socialist/links, alsjeblieft zeg. Het lijkt of die wil inspelen op de slechte eigenschappen van mensen. En zo meer stemmers wil krijgen. Lijkt me een goede zaak als echt links eens een breekijzer in de Pvda zet. Na deze uitspraak is het helemaal duidelijk, Nederland heeft 2 linkse partijen, SP en GL.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — vrijdag 29 april 2005 @ 8.06 uur

 23. kan er kort over zijn ,ik vind z,on shell mannetje als bos totaal niet interesant .

  Reactie door texas henkie — vrijdag 29 april 2005 @ 8.30 uur

 24. O, jé! En nu Peter R. de Vries er ook nog eens bij. Dat wordt stoelendans straks.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 29 april 2005 @ 9.02 uur

 25. bos kiest nu definitief voor rechts

  Reactie door jelle — vrijdag 29 april 2005 @ 9.12 uur

 26. Van twee walletjes vreten en politieke draaikonterij …

  Reactie door Wim — vrijdag 29 april 2005 @ 9.21 uur

 27. Maar een motie loslaten in de kamer ‘Pvda mag zich vanaf heden geen links meer noemen of socialist’. Denk dat een meerderheid voor zal stemmen.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — vrijdag 29 april 2005 @ 9.22 uur

 28. Dit zijn wijze woorden van Wouter Bos. De knuppel in het hok van de PvdA. Niet links kijken, maar recht vooruit.

  Reactie door Ricardo Kamperveen — vrijdag 29 april 2005 @ 9.36 uur

 29. Ik wil niks meer horen van welke SP samenwerking dan ook met deze partij voor asocialen of ik ben SP lid af! Geen podium dus voor Bos andere aso’s en welke SP’er dan ook!

  Reactie door Paul Jan Petersen — vrijdag 29 april 2005 @ 9.37 uur

 30. Ricardo Kamperveen
  Ach slim ben je ook niet, Marijnissen gaat fluitend achterover zitten in zijn zetel en zet de deur open voor de echte linkse pvda achterban. Krijg je er nog een kopje koffie bij ook…en hoe komt het toch dat die sp maar blijft groeien. Simpel, blijven staan waar voor je staat.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — vrijdag 29 april 2005 @ 9.41 uur

 31. Lekker laten lullen die gast. SP geen boodschap aan de middenklasse, hij geen boodschap aan de onderklasse maar alleen aan zijn eigen populistische regeerbelangetje. Hiephoi voor Bos. Dat is nog eens een waardig opvolger van Willem Drees.

  Reactie door Maarten — vrijdag 29 april 2005 @ 10.13 uur

 32. Bos bevestigt nu helder dat de PvdA een gewone, kleurloze middenpartij is geworden. “We buigen niet naar links, we buigen niet naar rechts”, zoals Van Agt al zei. Het predicaat “socialisme”, de vuist, de roos en de kleur rood moet de partij maar zo gauw mogelijk bij het vuilnis zetten. Die handhaven zou een gotspe zijn! Bos wil de kleine linkse partijen wel “achter de hand hebben”, dus als drukmiddel om uiteindelijk toch met andere partijen in zee te kunnen gaan. Nou, zo simpel zullen die zich niet laten misbruiken. In elk geval zullen ze in principe moeten uitgaan van volledige CDA-achtige onbetrouwbaarheid van de PvdA.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 29 april 2005 @ 10.13 uur

 33. Laat die Bos van de Pvda maar lekker kletsen, hoe meer hij de rechterkant opzoekt hoe meer leden we krijgen.

  Reactie door leen — vrijdag 29 april 2005 @ 11.18 uur

 34. De heer Wouter Bos wil meer maatschappelijke en individuele ongelijkheid. Vrijheid is voor hem het belangrijkste beginsel van de PvdA. Dit is een waarlijk liberale gedachtengang.

  Wat is de visie van de partijleider van de PvdA op de parolen van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap?
  Is solidariteit c.q. broederschap/zusterschap/gemeenzaamheid een afgeleide dan wel een gevolg van meer maatschappelijke ongelijkheid? Dat moet hij toch eens goed uitleggen en nader onderbouwen. Mede gegeven de geschiedenis van de sociaal-democratie.

  Wouter Bos vindt oud-premier Joop den Uyl (1973-1977) zijn grootste voorbeeld. Welnu: Joop den Uyl wilde spreiding van inkomens, kennis en macht. Den Uyl wilde meer gelijkheid en gelijkwaardigheid in de Nederlandse samenleving. Is Wouter Bos nog wel een goede leerling van Joop den Uyl? Ik verwijs naar het niet ondersteunen van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer van de SP-motie van vorige week over de topsalarissen in de semi-publieke sector (n.a.v. de gang van zaken bij Essent en NUON).

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 29 april 2005 @ 11.45 uur

 35. Wouter Bos is afkomstig van de Shell,net zoals Wim Kok daar
  in de raad van commissarissen zit,zijn lijn is constant in wat
  deze multinational beoogd en steeds meer mensen zullen dat
  hopelijk snel doorkrijgen .

  Reactie door B.Hoekstra — vrijdag 29 april 2005 @ 11.55 uur

 36. Bij ons in Almere(dit is mijn mening) is de pvda geworden tot een partij van de apartheid.
  Zij zijn verantwoordelijk dat er een open tbs-kliniek in een kinderrijke stadsdeel komt.
  Nu hebben ze weer een standpunt ingenomen dat NUON die 30 % berekent aan zijn klanten voor de stadsverwarming zielig is en dat ze juist meer moeten gaan rekenen om zo de aanleg kosten (waar ze verlies bij hebben geleden) te verhalen.
  Snappen jullie nu nog wat van de PVDA??????
  Volgens mij maken ze al afspraken met de VVD of het CDA om bij een kabinetsval zo de draad op te kunnen pakken van dit afbraakkabinet.
  Dus weet wat je kiest en wat je dan verliest.

  Reactie door anita — vrijdag 29 april 2005 @ 12.05 uur

 37. bedoel natuurlijk 30% teveel!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door anita — vrijdag 29 april 2005 @ 12.07 uur

 38. Jan, geen toenadering zoeken tot de PvdA! Nooit! Dan maar niet regeren!

  Reactie door Paul Geveke — vrijdag 29 april 2005 @ 12.07 uur

 39. Jan, het is toch niet waar wat Wouter zegt? Jij hebt toch wél een boodschap aan de middenklasse? Al is het maar een heel klein beetje?

  Reactie door Paul Geveke — vrijdag 29 april 2005 @ 12.09 uur

 40. Ik kan overigens geen touw vastknopen aan wat Wouter Bos over ons uitstrooit aan tekst. Hij wordt steeds profetischer. Hoe moeten we hem straks noemen? Bostradamus? Of Warner Bos (vgl. Warner Bros)? Ik denk dat het Middelnederlands is wat hij spreekt, en dat hij denkt dat Middelnederlands de taal is die de midden-inkomens het best verstaan. Vraag: hoe heet iemand die van een laag inkomen zojuist naar een midden-inkomen is gegaan? Een middenin-komer. Leuk hé?

  Reactie door Paul Geveke — vrijdag 29 april 2005 @ 12.16 uur

 41. Vandaag kreeg ik weer een uitnodiging van Maurice De Hond voor een politieke peilin. Mijn vertrouwen in Bos is deze week gezakt van 6 naar 4, mijn coalitievoorkeur is veranderd van SP/PvdA/GL naar “anders.” Helaas kon ik niet aangeven wat, maar een coalitie SP/Partij Voor De Dieren/Christenunie lijkt mij een erg fijne…maar voorlopig onbereikbaar vrees ik.

  Reactie door Johnito — vrijdag 29 april 2005 @ 12.33 uur

 42. Totaal niet verbazingwekkend dit. Meer ongelijkheid. Dan had hij toch gewoon met het CDA verder moeten gaan. :?

  Reactie door Sim-one — vrijdag 29 april 2005 @ 12.40 uur

 43. mijn reactie op de Trouw-webkrant pagina:

  “Samenwerking met linkse partijen, waarom zou je als je zelf een ordinaire rechtse partij bent geworden… meneer Bos wil gewoon alle wegen open houden, en daarbij neemt hij het met de wortels van zijn partij niet zo nauw. Begrippen als solidariteit, die voor een partij van de ARBEID centraal zouden moeten staan, verdwijnen en passant ook maar even in het afvoerputje, o nee sorry, we moeten ze “opnieuw invulling geven”.

  De PvdA wordt zo langzamerhand een heel enge partij, en zou zijn geschiedenis eens wat beter moeten nakijken. Vernieuwing is inderdaad broodnodig, het mag echter geen toverwoord worden waarop de partijen elkaar voorbij proberen te roepen. Een ideologie en consequente standpunten is nog altijd verreweg het belangrijkste voor een politieke partij.”

  Als ik het gezwets van Bos lees, ben ik eens te meer apetrots dat ik lid ben van de SP, de enige partij die door de jaren heen trouw blijft aan haar ideologie, en haar standpunten steeds weegt aan de drie ijkpunten gelijkwaardigheid, solidariteit en menselijke waardigheid.

  Reactie door Ilse — vrijdag 29 april 2005 @ 12.54 uur

 44. Wat het betoog van Wouter Bos in ieder geval duidelijk maakt is, dat eenvoudige oplossingen, nog niet voor het oprapen liggen.

  Het is goed dat de SP er is, maar ik heb wel het gevoel dat W. Bos op zijn manier probeert te begrijpen wat er aan de hand is.
  Dat Wouter Bos daarbij de hete adem van de SP in de nek nodig heeft is duidelijk.

  Reactie door Peter Hoopman — vrijdag 29 april 2005 @ 12.56 uur

 45. Ik schrok even, ik dacht even dat het kopje bovenaan ‘Wouter Bos en Trouw’ was. En, zoals iedereen weet, dát gaat niet samen.

  Reactie door Paul Geveke — vrijdag 29 april 2005 @ 13.05 uur

 46. 19 en 21…Dan had ik het toch goed begrepen en ik blijf het dus een verkeerd standpunt vinden in het kader van solidariteit!

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 29 april 2005 @ 13.47 uur

 47. Na de gelijkheid, nu nog de vrijheid opgeven, kan meneer Bos met (zijn) broederschap zich alsnog aansluiten bij het cda.

  Reactie door ab kuypers — vrijdag 29 april 2005 @ 13.49 uur

 48. Bos cs. maken een grote denkfout. Nu mensen onder invloed van de verzakelijking meer en meer zullen gaan lijden, want rechts is nog lang niet klaar met hun schoffelbeleid, is de roep om een linkse stroming (straks) groter en sterker dan ooit. Een PVDA die zich heeft vervreemd van haar linkse gedachtengoed is dan geen optie meer en laat electorale kansen liggen. Inspelen op de toenemende aversie tegen het huidige kabinetsbeleid en daaruit profijt trekken ligt meer voor de hand. Als gevolg van een grondige maatschappelijke analyse moeten we vlgs. Bos cs. meer ongelijkheid accepteren ?! Mij lijkt het volkomen tegenover-gestelde het geval.

  Reactie door William — vrijdag 29 april 2005 @ 13.50 uur

 49. Resistance is futile!
  You WILL be assimilated!
  ACCEPT!!

  Want dat is wat de PvdA zegt: Verzet tegen de Europese grondwet is zinloos en daarom stemmen we JA. Accepteer het maar.

  Eh…nou…NEEEE !!!

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 29 april 2005 @ 13.52 uur

 50. http://www.sp.nl/interact/word_lid/

  Reactie door Farshad Bashir — vrijdag 29 april 2005 @ 14.12 uur

 51. Farshad Bashir nah nee stem wel op de SP, vindt ik meer als genoeg. Vindt dat mensen die lid zijn van een partij zich veels te autistisch gedragen. De grond is heilig verklaard waar marijnissen loopt, of marijnissen heeft altijd gelijk. Blijf liever zelf denken…

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — vrijdag 29 april 2005 @ 14.15 uur

 52. @ 51 Eek(…)

  Ja hoor, wat is dat nou weer voor bevooroordeelde uitspraak? Ik ben ook lid, en ik verklaar Marijnissen heus niet heilig ofzo. Ik blijf kritisch, juist omdat ik lid ben. Dat beschouw ik als mijn morele plicht.

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 29 april 2005 @ 14.39 uur

 53. Jan Breur
  Lees al een flink tijdje mee….vandaar dat ik dat durf te beweren. Jij misschien niet, maar ken zat kritische mensen die niet meer welkom zijn of gewoon maar hun mond houden. Dus kan het hard maken wat ik zeg. Maar is niet alleen hier, is bij alle partijen. Feit dat ik dit hier zegt zal best wel weer het nodige ‘ontkenning’ op leveren.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — vrijdag 29 april 2005 @ 14.44 uur

 54. #22 Weblog konijn

  Ik heb ook al zeer lang geleden hier geroepen; dat die Bos onbetrouwbaar is en dat we die partij moeten elimineren. Dat onze grootste vijanden niet die VVD en die CDA zijn; maar dat dit de PvdA is. Het is een Judas-partij en hun kaderleden gedragen zich daar naar. Kijk maar naar die van der Waal en Kok in het verleden.

  Maar ook jij begaat een fout; als je GL tot de linkerkant rekent. Groenlinks pleit nog steeds voor peperdure energie en peperduur eco-voedsel. Voor gewone mensen straks niet meer te betalen. Verder werkt groenlinks in veel gemeenten ook; liever samen met de PvdA; dan met de S.P. In mijn gemeente hebben we een GL-wethouder, die met zijn Vonhoff-postuur zo corrupt is als de pest en de ene woonwijk voor de allerrijksten laat bouwen na het andere; waar eerst NATUURGEBIEDEN waren!!!!!! Verder is de groene GFT container afgeschaft en moeten we daar nu maar oud-papier in gooien. Milieubewust????????

  Reactie door ReneR — vrijdag 29 april 2005 @ 14.49 uur

 55. Wouter Bos werpt zich op als waakhond voor de middenklasse. Want deze hardwerkende klasse heeft het moeilijk door hoge kosten in verband met hypotheken, verzekeringen en opgroeiende kinderen. Zij worden geraakt door de nivellering en dit tast de solidariteit aan.
  Wouter Bos noemt niet man en paard. Wil hij dan gaan denivelleren (waar het kabinet mee bezig is). En wie zullen dan volgens hem in moeten leveren. De lagere inkomens en de minima?

  Reactie door reint — vrijdag 29 april 2005 @ 14.49 uur

 56. Verder Jan Marijnissen:

  Moeten we juist heel erg gaan inhakken op die Bos; leg die vent het vuur aan de schenen. Want je wil toch niet misbruikt worden voor het politieke coalitie-spelletje van die asoos?

  Reactie door ReneR — vrijdag 29 april 2005 @ 14.52 uur

 57. mijn idee rener…breekijzer ertussen…hoppa en los wrikken..

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — vrijdag 29 april 2005 @ 14.58 uur

 58. @51 Eek
  Ik ben lid van de SP. Dat ben ik omdat ik deze partij het hele jaar door wil steunen en niet maar 1 keer in de 4 jaar. De mensen van de SP in de kamer, provincie en gemeente zetten zich het hele jaar door op integere manier in voor een betere samenleving. Dat verdient alle steun. Wat daar autistisch aan is begrijp ik eerlijk gezegd niet. Misschien zou je dat uit kunnen leggen.

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 29 april 2005 @ 15.00 uur

 59. Tja, Politiek is nadenken, en de vraag is waarover en met welk belang en doel. Het is inderdaad een arena zeg maar :-0
  met vingerafdrukken MAAR ook met onderzoek naar de genen.
  Zeg maar de bepaling van het politieke D.N.A. Is dat trouwens in de politiek manupuleerbaar? Politics as a crime?

  Reactie door Pim — vrijdag 29 april 2005 @ 15.01 uur

 60. Alie Dekker
  Kan dat best volgen, toch wat ik hier gezien heb is stompzinnig SP volgen of een persoon. Ik zie nooit iemand hier 1 kritisch punt plaatsen richting SP. Doet iemand dat, wordt hij of zij afgeserveert. Dat is mijn ervaring en ik heb dat zelf gezien. Ik vindt het een ‘blinde vlek’ van de sp’er. Maar voor het lijkt of ik anti sp ben, ik stem sp. Maar ben niet blind voor onrecht of inconsequent gedrag.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — vrijdag 29 april 2005 @ 15.08 uur

 61. Het onderzoek is binnen de P.v.d.A nog niet afgerond

  Reactie door Pim — vrijdag 29 april 2005 @ 15.08 uur

 62. (hoop ik)

  Reactie door Pim — vrijdag 29 april 2005 @ 15.13 uur

 63. 56 ReneR

  Waarom inhakken op Bos,gewoon negeren en rechts laten liggen.
  Marijnissen moet absoluut niet achter Bos aan gaan jengelen waarom hij geen links kabinet wil,dat lost zich van zelf op want een stem op de PvdA is dan een stem op Balkenende,andere opties heeft hij nu uitgesloten dus prima voor de SP.

  Reactie door Beste Kerel — vrijdag 29 april 2005 @ 15.15 uur

 64. @60 Eek
  Bedankt Eek voor je snelle reactie. Je weet natuurlijk hoe het werkt in weblogland. De eigenaar bepaalt de onderwerpen en de regels. So be it! Ik ben heel erg blij dat er politici zijn die überhaubt de tijd vrij maken voor een weblog. En laten we wel wezen, dit weblog heeft zelfs een eigen rubberen weblog konijn. Geweldig toch?

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 29 april 2005 @ 15.22 uur

 65. Off topic

  Vanaf mijn mobiele letterbakje ben ik nu bij artikel 11 v.d grondwet aangeland.
  Een ding is me duidelijk. Ik krijg al die lettertjes niet zo mooi
  op een rij, maar ik kan de ‘puntjes op de I’ niet vinden.

  Reactie door Pim — vrijdag 29 april 2005 @ 15.25 uur

 66. Zo zien we maar weer. De PVVD is niet te vertrouwen.

  Reactie door Robert — vrijdag 29 april 2005 @ 16.07 uur

 67. Het mooie van het woord ‘sociaal’ is, vind ik dat het niet in eerste instantie naar naar politiek verwijst, dus nadenken. Want nadenken is politiek.
  Sociaal verwijst naar ‘zijn’
  Het begrip ‘Democratie’ heeft dat niet zo in zich. In de praktijk wordt het welliswaar gebruikt als een verwijzing naar ‘vrijheid’ maar heeft zelden met ‘zijn’ van doen

  Reactie door Pim — vrijdag 29 april 2005 @ 16.08 uur

 68. Maar van “hebben” En dat is een probleem, (vind ik).

  Reactie door Pim — vrijdag 29 april 2005 @ 16.16 uur

 69. Socialistische Partij. De enigste partij die het woord sociaal nog in haar naam draagt. Een vreemde eend in die arena die politiek heet. Het bijzondere van deze tijd is dat het gewone heel speciaal is.

  Reactie door Pim — vrijdag 29 april 2005 @ 16.21 uur

 70. en daarom ben ik hier. Als gast.

  Reactie door Pim — vrijdag 29 april 2005 @ 16.22 uur

 71. Omdat ik ziek ben van het misbruik van woorden als
  “normen en waarden”

  Reactie door Pim — vrijdag 29 april 2005 @ 17.07 uur

 72. Hallo Jan,
  De PVDA is zeer verdeeld, – enerzijds zijn er een aantal mensen bij, met een sociale instelling, die ook weten waar solidariteit echt voor staat, – anderszijds zijn er bij deze partij een flinke groep mensen met toenemende liberale instelling, mensen die hun eigenbelang voorop stellen en niet willen delen met anderen, waar socialisme tenslotte voor staat.
  In onze vriend Wouter Bos herken ik zelfs een aantal “Balkenende trekjes”, iemand die het allemaal beter weet, overtuigd van zijn eigen gelijk en daarom niet hoeft te luisteren naar al die domme, misleide mensen. Maar . . . als de wind mocht draaien, wie weet, – dan is hij waarschijnlijk het verleden al weer vergeten.
  Gelukkig zijn er ook nog andere mensen bij de PVDA.
  Groet,
  Amita.

  Reactie door AMITA — vrijdag 29 april 2005 @ 17.32 uur

 73. zijn jullie vergeten dat het PVDA eigenlijk bijna akkoord was met dit zelfde afbraak beleid?

  Reactie door ronald — vrijdag 29 april 2005 @ 21.11 uur

 74. P vd A allang niet meer de partij voor de arbeiders,kijk maar naar marcel van dam wim Kok en nog een heel zooitje,links lullen rechts zakken vullen en grossieren in commissariaten!!!!!!!!!!!!

  Reactie door j rovers — vrijdag 29 april 2005 @ 22.15 uur

 75. 73. Zeker niet, Ronald. De net overleden Gruijters zei dat hij zijn vingers natelde als hij een CDA’er een hand had gegeven, maar dat gevoel heb ik veel meer bij de PvdA. Ik ben er nog lid van geweest, in de jaren tachtig. Eindeloze vergaderingen met gebaarde mannen in coltruien die zichzelf graag hoorden praten. Zichzelf graag lang hoorden praten. Zichzelf graag eindeloos lang hoorden praten. Vrouwen waren vooral goed voor het koffie zetten. Het is een wonder dat ik mijn kennismaking met politiek daarna heb voortgezet. Maar ik heb honderd keer liever een VVD’er dan een PvdA’er. VVD’ers zien ook veel meer het licht in het water schijnen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 30 april 2005 @ 0.28 uur

 76. 7000 bezoekers per dag…
  Een tiental mensen, dat alleen op elkaar reageert.
  Toedeloetwietwiet… :(

  Reactie door Heraclitus VII — zaterdag 30 april 2005 @ 1.23 uur

 77. Woutertje is meer zakenman dan politicus……
  alleen rekent hij niet in centjes maar in procentjes (stemmen).

  Weer wat principe’s verkopen en procentjes innen…..

  Reactie door Heino — zondag 1 mei 2005 @ 12.56 uur

 78. links (daar bij inbegrepen hopelijk ook de christenunie) moet zich nu eindelijk eens gaan bezighouden met dingen die er werkelijk toe doen,met name solidariteit en zich onthouden van verder geneuzel!

  Reactie door telman — zondag 1 mei 2005 @ 22.57 uur

 79. Had hij voorheen niet een functie bij Shell? Tjsa….
  Cynthia

  Reactie door cynthia — zondag 29 mei 2005 @ 12.21 uur

 80. great blog. it’s nice to be here! about a year ago i started: http://www.wnyprogressreport.wnymedia.net/?p=2 , soft voice over the net

  Reactie door kevin cole — dinsdag 4 oktober 2005 @ 0.51 uur

 81. nice job. i’m planning to come back here in the future. about a year ago i started: http://www.wnyprogressreport.wnymedia.net/?p=2 , soft voice over the net

  Reactie door gregory ballard — dinsdag 4 oktober 2005 @ 0.51 uur

 82. Hoe is het mogelijk dat Wouter Bos, de grootste verliezer van de verkiezingen, zich constant in debat en media profileert als medewinnaar ‘Immers ‘Links’ heeft meerdere zetels gewonnen. Sinds wanneer heeft Nederland een duaal stelsel.Dan de veelgebezigde term van de heer Bos ‘de Kiezer’, denk na, deze term bestaat niet. Er zijn enkele miljoenen stemmers waarvan de politieke opvattingen mijlenver uiteen liggen.
  En dan de redenatie dat de’SP’ de winnaar is van deze verkiezingen. De winnaar is dat niet de partij met de meeste stemmen? Juist omdat daar de meeste mensen dus hun voorkeur voor hebben uitgesproken.

  In een wedstrijd met een 2-1 uitslag wordt toch de verliezer ook niet als winnaar uitgesproken omdat het team voorheen nooit scoorde en nu wel?
  Wordt eens geloofwaardig en toon die steeds geopperde bescheidenheid dan eens.

  Reactie door W.Kok — donderdag 7 december 2006 @ 15.04 uur

 83. Wouter Bos heeft NIKS te zoeken in een kabinet waar SP niet aan deelneemt, Wouter Bos moet niet vergeten dat hij meelift op de linkse overwinning van Jan Marijnissen omdat Wouter Kabouter zn puntmuts niet in balkellende zn reet durfde te rammen met de boodschap dat ie JP rauw wel lustte.

  In mijn optiek hoort (na Geert Wilders, verkiezingswinst 800%, leten we wél reëel blijven) Jan Marijnissen als duidelijk aangewezen linkse keuze te bepalen met wie CDA eventueel zou mogen meespelen in de zandbak van de 2e kamer.

  Bakellende moet zn mond houden en zoals het een verslagen hond betaamd zn wonden likken en braaf pootje geven.

  Reactie door jan snijder — vrijdag 8 december 2006 @ 17.16 uur