Weet waar je JA tegen zegt!

donderdag 28 april 2005 :: 16.02 uur

Column over het komende EU-referendum
Sp!ts 28 april 2005

Vaak hebben de Europese volkeren op het slagveld tegenover elkaar gestaan. Daarom is het goed dat de landen nu aan tafel zitten en met elkaar praten. Ze doen dat in Brussel.

Maar Brussel ontwikkelt zich steeds meer tot de hoofdstad van een nieuwe land dat Europa heet. Ons land is met drie procent van de stemmen in Europa machtelozer dan Friesland in Nederland. Dat is begrijpelijk: We zijn niet groter en we hebben nu eenmaal maar 16 miljoen inwoners en niet meer.

Ik vind het goed dat we in Europa samenwerken. Om problemen als milieu en terrorisme goed te kunnen aanpakken. Maar ik ben ertegen dat we Nederland opheffen en niet langer baas in eigen huis zijn. Europa is net als een ‘zwart gat’, het trekt steeds meer naar zich toe, zonder dat de burgers iets gevraagd wordt. Niemand heeft ooit om de invoering van de Euro gevraagd, en er ís ons ook nooit iets gevraagd over de Euro. Om het bedrijfsleven te behagen – en daarom alleen – heeft men die ene munt ingevoerd. De burgers betalen er de prijs voor.

Gelukkig, op 1 juni hebt u het voor het zeggen. Dan wordt het referendum over de Grondwet gehouden. U kunt dan vóór of tegen stemmen. Meer dan de helft van de mensen geeft nu aan tégen te stemmen. En ik kan dat goed begrijpen.

De Grondwet is met 400 pagina’s onleesbaar. Toch heb ik ‘m gelezen. Dat is mijn vak. En ik kan u zeggen: Weet waar je JA tegen zegt! De Grondwet zal – als ie wordt aangenomen – worden gebruikt om nog meer macht over te hevelen naar de superstaat Europa. Ik ben daar niet voor. Nu kunt u de zaken nog overzien, leest u in de krant of ziet u op tv wat de politiek allemaal uitvreet. Hoort u ooit iets over Europa?

Ja, als het gaat over weer een fraudegeval, corruptie en bureaucratie. Kunt u één voorbeeld geven van een wet of regel vanuit Europa die ons geholpen heeft de grote problemen in ons land op te lossen?

Mijn moeder zei altijd: Jongen, bij twijfel niet inhalen!

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld


  • In de media

  • Foto